講起九龍城多數只會諗起泰國菜,原來除左泰國菜,九龍城福佬村道仲有一間十分高質嘅日式居酒屋,入到去感覺真係好似番咗鄉下🇯🇵各式各樣嘅料理性價比仲好高!! 必試推介: 伊勢海龍燒🦞 $698咁有霸氣嘅名,究竟係咩?正確答案係半熟龍蝦+海膽,享用後再用龍蝦頭熬製龍蝦粥/湯🤩海龍燒係浜滝社長首創嘅招牌菜式,選用店內特製鹽味醬汁炮製至肉質半熟,令龍蝦保留刺身爽脆口感😍 控制熟嘅程度的確好靠師傅功架,稍稍過熟已經會改變整道料理嘅質素。特製鹽味醬汁同時帶出龍蝦嘅鮮味,配上新鮮甜美嘅海膽一齊食,絕對係極盡奢華嘅味覺享受😎 奢華享受仲未完!! 半熟龍蝦頭仲會煮成特製極濃湯或粥,並且用石鍋端上,熱辣辣真係十分暖胃😋 極濃湯底真係超濃郁,感覺好似濃縮咗10隻🦞精華,鮮味十足💯 咁好飲嘅極濃湯配上米飯,每粒飯都吸收曬龍蝦嘅精華,依個配搭真係完美無瑕🥹厚切和牛舌芯串燒 $68燒牛舌心絕對係居酒屋必點!! 牛舌心完全無筋,係最嫩滑既部份,只係簡簡單單配上鹽同檸檬汁已經好夠味😋油揚燒蠔串 $48「油揚」喺日文中有油炸嘅意思,而油揚燒蠔就是用油炸豆腐包住燒蠔,腐皮索曬燒蠔鮮甜嘅汁,十分可口👍赤身溫泉蛋沙律 $98吞拿

必試推介: 伊勢海龍燒🦞 $698

厚切和牛舌芯串燒 $68

油揚燒蠔串 $48

赤身溫泉蛋沙律 $98
吞拿魚嘅赤身即近魚背部位,脂肪比例較少,質感較腍加上魚味最濃,配上沙律最為適合🤤 撈勻溫泉蛋一齊食,好吸引!!

蔥吞拿魚腩薄脆 $88
店員大推嘅送酒小食,蔥吞拿魚腩入口即化,配上脆卜卜嘅薄脆,口感十分有層次😍
薄脆上仲有自家調製蛋黃醬,夠曬香口🙌🏻

目本新得利生啤(300ML) $600
烏龍茶 $30
雖然今次無飲酒,但店員推介浜滝x千德酒造株式會社釀製嘅清酒,每年限量釀製200枝,好多熟客每年都預早訂定,有機會一定要試下💪🏻
2022-08-14