2023-01-04 26 瀏覽
餐廳門口已經好有日本居酒屋氣氛,今次搵到呢一間餐廳 見到裏面啲嘢食好吸引所以來試下 !最吸引我嘅就係佢嘅招牌伊勢海龍燒 !原來有上2層,地方幾大好有日本地道居酒風 首先係有金箔點綴海膽加拖羅多士, 一樣菜有2樣高級美食, 好食到連花都食埋, 哈 伊勢海龍燒龍蝦食法,半熟龍蝦爽口彈牙,極鮮甜,加上佢特別地要配上海膽一齊食,出奇地夾,海膽亦好甘甜 呢個粥,是前面龍蝦吃完俾店員把龍蝦煮成粥,濃郁既海鮮味道既龍蝦粥同龍蝦湯,食到真正既鮮甜味,超滿足 寒鰤鵝肝令一試難忘, 好食到喊油甘魚剌身, 因為魚比平時大, 所以叫海獅, 加埋鵝奸, 全部入口即融, 其他地方一定食唔到, 去呢間餐廳必叫! 葡萄豬串橈, 用食葡萄大的豬做食材, 唔會太肥, 口感不錯. 一口牛串燒, 即叫即燒, 彈牙又香口, 必點之選 整體嚟講要一去再去日本餐廳, 會令人回味無窮
餐廳門口已經好有日本居酒屋氣氛,

原來有上2層,地方幾大好有日本地道居酒風

伊勢海龍燒

寒鰤鵝肝令

一口牛串燒, 即叫即燒, 彈牙又香口, 必點之選

整體嚟講要一去再去日本餐廳, 會令人回味無窮
2023-01-03 109 瀏覽
朋友推介9龍城有間居酒屋超高質,有得食龍蝦海膽,所以決定等男友出雙糧過黎試😆。黎到見到menu第一版已經覺好正了,$698蚊有龍蝦,海膽,同埋龍蝦粥/湯😍半熟龍蝦輕輕燒過加上豐富既海膽,勁吸晴。龍蝦肉入口鮮甜,肉質好爽口 ,半熟口感都似刺身,加埋鮮甜既海膽一齊食,真係完美。食完後龍蝦頭拎咗去煲粥或湯, 男友擇左粥,而我就龍蝦湯。2款都吸收哂龍蝦既精華,特別香甜,超滿足, 大推!另一款美食寒鰤薄造鵝肝,呢個都係必點。寒鰤魚算係限定,要冬季捕獲,重量達9kg, 入口比普通油甘魚甜美,脂膏豐腴,入口即能融。係一款高級食材。薄切寒鰤配上鵝肝,令魚肉中隱隱滲出鵝肝油香。大家都係入口即融,令刺身的魚味更突出。日本海膽拖羅花多士。黎到賣相已經好靚, 拖羅打成蓉,半邊配上海膽 ,另一半邊配上黑魚子,放係烤脆左迷你多士上,一啖放入口,同時嘗到三重滋味,食得好滿足。我地仲叫左3款串燒過下口癮, 串燒燒得剛剛好, A5和牛串好嫩滑, 而豚肉店員話係食提子既豬,好特別😆豬真係特別爽彈。

另一款美食寒鰤薄造鵝肝,呢個都係必點。

日本海膽拖羅花多士。

• 半熟龍蝦海膽
  • 寒鰤薄造鵝肝
  • 日本海膽拖羅花多士
2023-01-03 25 瀏覽
空運魚箱 馬面魚 一魚兩食 馬面魚刺身 馬面魚湯 $588.00好特別的介紹,日常刺身食得悶悶到地,想試下新野,一魚兩食,詢問店員有什新鮮的,馬面魚就放在面前,上網一查馬面魚營養價值不比其它魚類差,是一種價廉物美的食用魚類。肉質彈牙有口感,自己在家不善於處理最好交給大師父好了,門口放有幾張證書說明信心的保證。清酒煮蜆 $98.00推✨每一隻都是肥嘟嘟的厚肉蜆,清酒🍶湯頭絕對可以自成為主角。日本雞尾串 $38.00卜卜脆的雞皮,一口油膏併發出邪惡口感。韭菜豚肉串 $28.00一片薄脆豚肉把韭菜溫暖包裹起來,鬆緊有致,入口又熱又香,韭菜燒得剛好,菜有溫熱的汁滴出。明大子三文魚石窩飯 $98.00帶件三文魚件,有明太子沙律醬,對得起價格,口感細滑,個人偏好沒有飯焦的的石ICHINOKURA入口順滑,新手友好。

清酒煮蜆 $98.00

日本雞尾串 $38.00
卜卜脆的雞皮,一口油膏併發出邪惡口感。

韭菜豚肉串 $28.00

明大子三文魚石窩飯 $98.00

ICHINOKURA
入口順滑,新手友好。
2022-12-29 92 瀏覽
放工同朋友去九龍城食日本野,好耐冇食拖羅,所以我哋叫咗一份,再叫小吃、和牛同埋個雜炊。前菜小食:芥茉牛油果海老餅中間有忌廉芝士做餡,夾左牛油果同海老,份量都足夠兩人分。個餅幾脆,整體來講都幾好食。刺身:青森間大盛(左:赤身;中:大拖羅;右:中拖羅)拖羅夠新鮮,入口即溶,個人比較鍾意赤身既軟滑度。夾埋支生姜酒,飲落有薑茶味,100%生姜使用,夠特別。九條蔥和牛(A5) 和牛有黑椒同九條蔥,就咁食都好惹味,點左蛋汁更滑同已入口。兩種食法都好呀!鮮蠔士手雜炊:蠔大大粒同新鮮,湯係辣味噌,入面有飯同蔥,兩個人食份量岩岩好。手燒白饅魚火候控制得幾好,保持肉質白滑,燒汁味道夾到饅魚。

前菜小食:芥茉牛油果海老餅

芥末牛油果海老餅

刺身:青森間大盛(左:赤身;中:大拖羅;右:中拖羅)

拖羅夠新鮮,入口即溶,個人比較鍾意赤身既軟滑度。

青森大間盛(大拖羅、中拖羅、赤身)

夾埋支生姜酒,飲落有薑茶味,100%生姜使用,夠特別。

生姜油配青森大間盛

兩種食法都好呀!

九條蔥神戶牛卷  (A5)

鮮蠔士手雜炊

手燒白饅魚
火候控制得幾好,保持肉質白滑,燒汁味道夾到饅魚。

芥末牛油果海老餅
青森大間盛(大拖羅、中拖羅、赤身)
生姜油配青森大間盛
九條蔥神戶牛卷  (A5)
鮮蠔士手雜炊
2022-12-28 74 瀏覽
平時去九龍城多數食泰菜,今日朋友介紹黎呢邊食日本野…初時都驚又貴又唔ok,點知原來都幾唔錯😆和牛好濃牛味,油脂豐富🤤入口勁重油香,仲有蘭王蛋襯托😋😋燒白鱔好好食,外皮好脆,啲肉好嫩滑爽口👍🏼👍🏼正拖羅正正常常😛不過貴左少少🙈🙈個雜炊啲蠔好肥美,個湯少少辣,好野味👍🏼👍🏼值得一試個餅都唔錯,可友任添,朋友食餅食飽左😂😂但牛油果味同蝦味都唔重,飲酒食下都唔錯嘅見隔離枱叫龍蝦好似好正🤤🤤下次黎要試下

和牛好濃牛味,油脂豐富🤤入口勁重油香,仲有蘭王蛋襯托😋😋
手燒白鰻魚

燒白鱔好好食,外皮好脆,啲肉好嫩滑爽口👍🏼👍🏼正

拖羅正正常常😛不過貴左少少🙈🙈

個雜炊啲蠔好肥美,個湯少少辣,好野味👍🏼👍🏼值得一試

見隔離枱叫龍蝦好似好正🤤🤤下次黎要試下
手燒白鰻魚
2022-12-18 41 瀏覽
In Kowloon City, apart from Thai restaurants, there are more and more restaurants with unique characteristics. This Japanese restaurant is cosy enough to drink and chat with friends, and the food is high-quality and unique, which is more amazing than average Japanese restaurantsWhite Cod ($138)I saw the name quite special so I wanted to give it a try.It is topped with Shichimi , and the bottom is sour juice. It has a creamy taste in the mouth, smooth and plump, full of protein taste. Later, I kn

White Cod ($138)
It is topped with Shichimi , and the bottom is sour juice. It has a creamy taste in the mouth, smooth and plump, full of protein taste. Later, I knew that it is fish essence, which is rich in protein, low in fat and delicious. The face is first-class, to be honest, how delicious it is

Fresh swordfish belly ($188)
This one is really delicious. There are 5 pieces of swordfish belly, each piece is very thick, the taste is relatively refreshing, and the oil content is heavier. Generally, it is popular in autumn and winter

Oita direct-delivery grilled Hiramobe ($148)
The left-mouthed fish skirt with the oil content is relatively heavier, and the skirt is thicker than the usual one. It is served with homemade sour sauce and Wasabi, which is extraordinary flavourful and appetizing.

Directly delivered from Hokkaido, half-cooked seared scallops ($78)
The scallops are so large and the ingredients are fresher. And using left yellow butter and soy sauce to burn together, so that the sauce is very fragrant and buttery

Roast Foie Gras ($288)
It is also heavy in oil, so the chef carefully added a piece of cucumber to the bottom layer and ate it together to neutralize the oil in the foie gras

Kyushu Ramen 🍜 ($98)
In fact, it is tonkotsu soy sauce ramen. The special feature is that the left hot stone is placed under the noodles, which can keep the whole bowl of ramen hot and spicy without making the noodles hard. It is really good to keep the bowl of noodles hot in freezing weather.

Rice heart (used in Yamagata Prefecture) $580
Liju Tavern is a place to drink a cup of wine. The heart of this stick of rice is pure rice wine, it will be sweeter after drinking, and it also have a banana flavour.
2022-12-18 51 瀏覽
九龍城除咗泰國嘢,越來越多具特色嘅小餐廳。呢間日本居酒屋地方小小,夠曬溫馨,好啱飲下清酒同朋友談天說地,而且啲食物幾高質又有特色,比一般居酒屋更有心思真鱈白子($138)開頭見個名幾得意想試一試佢上面加左七味粉,下面係酸汁,入口有奶油般嘅口感,細滑豐腴,充滿蛋白質嘅味道,後來問一問先知原來佢係魚精黎🤣含有豐富嘅蛋白質,而且低脂肪,美顏一流,講真都幾好味米心 (山形縣食米使用)$580黎居酒屋梗係要飲番杯酒。呢支米心係純米酒黎,飲落後段會比較甜,而且仲會有香蕉味,非常易入口烏取直送鮮劍魚腩 ($188)呢個性價比極高,有5塊劍魚腩,每塊非常厚身,味道比較爽口,油份較重,一般秋冬季節先有嫁大分直送火炙平目邊($148)其實係平時食開既左口魚裙邊,但佢油份比較重,裙邊比教肥厚,配上自家製酸汁及Wasabi,份外惹味又開胃北海道直送半熟燒帆立貝 ($78)帆立貝好大隻,用料新鮮。而且用左黃牛油同豉油一齊燒,令到醬汁好香牛油味日本燒鵝肝($288)亦油份較重嘅,所以廚師細心地喺底層加咗塊青瓜,夾埋一齊食剛好中和鵝肝嘅油份九州拉麵 🍜($98)其實係豚骨醬油拉麵,特色之處係麵下面放置左熱石,可以保

真鱈白子($138)
開頭見個名幾得意想試一試

米心 (山形縣食米使用)$580
非常易入口

烏取直送鮮劍魚腩 ($188)

大分直送火炙平目邊($148)

北海道直送半熟燒帆立貝 ($78)

日本燒鵝肝($288)

九州拉麵 🍜($98)
其實係豚骨醬油拉麵,特色之處係麵下面放置左熱石,可以保持整碗拉麵都熱辣辣,唔會令面質變硬,咁凍嘅天氣可以keep住碗麵咁熱真係好正
2022-12-11 43 瀏覽
之前住係呢間鋪樓上,日日都聞到好香既燒烤味,落樓睇下係咩鋪頭,原來係日本菜!好似好高級,就想去試一下。終於都有穩到慶祝機會過去食啦。入到去環境好似身處日本甘,滴裝飾都好靚。首先叫左個刺身試下先,本身我對魚生刺身就要求比較高,一定要新鮮無腥味,呢個鮑魚刺身真係好好食,一滴都五腥,仲爽口彈牙,加上自家制醬汁,真係好正。和牛沙律第一次食,和牛係靚和牛,搭配沙律,食幾多都五膩啊。輪到我最鐘意的燒烤了,確實聞落同食落一樣甘好味。特別係個燒豚肉,香口得來五肥膩。最後整翻碗拉麵,上來的時候係沸騰的,經理解釋話裡面放左熱石,保證食落都係熱氣騰騰,好有心啊。特別提一下,食燒烤搭配呢支酒,好正。酒醇又有哈密瓜味,好似一邊燒烤一邊食水果甘。👍🏻👍🏻
入到去環境好似身處日本甘,滴裝飾都好靚。
和牛沙律第一次食,和牛係靚和牛,搭配沙律,食幾多都五膩啊。
2022-12-09 42 瀏覽
今日又同朋友去九龍城食晚飯,九龍城真係越開越多日本菜,每間都有特色,今日就去咗間又有拉麵食又有日式居酒屋嘅感覺嘅舖頭燒雞皮係我鍾意食的串燒之一,雞皮脂肪多,難以抗拒那脆卜卜油脂豐富的口感,仿佛吃多少串也不會膩。照燒魷魚,侍應推薦既菜式,甜甜鹹鹹的照燒醬汁,超級開胃, 輕咬下軟嫩魷魚口感極佳,搭配蒲燒特有的鹹甜美浜滝炸雞,香口的炸雞配上酸酸甜甜的醬汁,開胃又美味!著香脆的口感,肉質也比較纖細。地獄拉麵,一嘗之下絕不會死辣,亦帶有豬骨湯中的油香。麵條除了夠彈牙外,亦十足掛麵度

2022-12-06 61 瀏覽
🐾浜淹# Next to music beer was best”- Carson McCullers🐈想當年做遊子個時好鐘意同朋友去居酒屋把酒談心,所以當我得悉宋皇臺站有間高汁居酒屋之後,就決定要去試吓~平日夜晚都多人,所以建議有興趣的朋友要預約!門口到餐廳入邊的設計都係採用很道地的日本風,而且會一直播放日本流行歌曲,如果唔講真係會覺得係置身於係日本🇯🇵✨日本水間蕃茄日本番茄🍅夠鮮甜之餘,配埋個廚師特調醬汁,更加突顯蕃茄酸酸甜甜嘅滋味👍🏻✨清森大間盛(大拖羅,中拖羅,赤身)是日最推薦🫶🏼件件都夠晒厚身,口感超一流之餘仲要好新鮮,簡直好似係喺日本食緊嘅感覺🤩✨伯方鹽燒子持香魚子持香魚為時令食材,成條魚連埋內臟都食得㗎!一切開發現裏面有超級多魚春即刻心心眼左,雖然係鹽燒但係完全唔會乾身燒得啱啱好,可見師傅功力非常高深👍🏻✨北海道3.6牛乳燉野菜日本鄉土料理之香濃牛乳燉海鮮同野菜,牛乳煮到夠濃稠,每食一啖都有少少似飲濃湯咁,成身暖笠笠,啱晒嗰日天氣凍凍地非常應景✨九州鰹湯拉麵鍾意佢個拉麵又大大塊叉燒,而且配料有餃子呢點我覺得幾特別🤣 ✨葡萄豬串葡萄豬即是食葡萄大的豬,所以唔會有豬騒味而且亦
🐾浜淹

- Carson McCullers

✨日本水間蕃茄
✨清森大間盛(大拖羅,中拖羅,赤身)
✨伯方鹽燒子持香魚
✨北海道3.6牛乳燉野菜
✨九州鰹湯拉麵
鍾意佢個拉麵又大大塊叉燒,而且配料有餃子呢點我覺得幾特別🤣
✨葡萄豬串
葡萄豬即是食葡萄大的豬,所以唔會有豬騒味而且亦都會比較少油👍🏻豬肉質地係純粹的豬香濃味,配埋香煎嘅烹飪手法簡直係冇得頂~送酒一流

Overall體驗: 餐廳環境完美營造出日本居酒屋嘅氣氛,料理高質素之餘仲有種類繁多嘅日本酒可以選擇,如果係收工之後想同朋友飲下酒傾吓計的話十分推介
2022-12-01
2022-12-06 42 瀏覽
識車車嘅人都知道車車鄉下係日本😆, 朋友問宋王臺站附近有邊間日式居酒屋推介, 車車二話不說介紹E間浜滝, 今晚仲帶埋朋友仔去試下!🌟日本水間蕃茄日本番茄好清新,配埋個醬汁酸酸甜甜好惹味🌟清森大間盛(大拖羅,中拖羅,赤身)厚切所以口感一流,而且夠鮮味口感嫩滑🌟伯方鹽燒子持香魚子持香魚當做,好多魚春,食落好鮮甜🌟北海道3.6牛乳燉野菜日本鄉土料理,北海道3.6牛乳煮到熱辣辣,配埋海鮮同蔬菜,食落去口感好豐富🌟九州鰹湯拉麵拉麵湯底夠晒濃,配埋煮得恰到好處嘅叉燒幾好味🌟葡萄豬串食葡萄大的豬,唔會有豬騒味同少油,香煎得啱啱好,好岩飲酒嗰時食

🌟日本水間蕃茄
日本番茄好清新,配埋個醬汁酸酸甜甜好惹味

🌟清森大間盛(大拖羅,中拖羅,赤身)
厚切所以口感一流,而且夠鮮味口感嫩滑

🌟伯方鹽燒子持香魚
子持香魚當做,好多魚春,食落好鮮甜

🌟北海道3.6牛乳燉野菜

🌟九州鰹湯拉麵
拉麵湯底夠晒濃,配埋煮得恰到好處嘅叉燒幾好味

🌟葡萄豬串
2022-12-01
2022-12-04 45 瀏覽
其實我每一次經過嘅時候都見到呢一間餐廳好吸睛,感覺好有日本feel今次終於抵受唔到誘惑入咗去食嘢🙈🙈入邊間餐廳嘅裝修風格都同門面一樣。有樣嘢真係好想提同埋好想讚喺佢張枱下邊有啲掛鉤俾人掛袋,咁就唔使捧住個袋食飯咁慘個酒鬼friend一坐低就叫咗酒-六根,飲落其實酒味唔算太過重,反而有少少好似乳酸咁樣酸酸甜甜嘅感覺因為飲酒,所以我哋都叫咗啲魚生-深海池魚。兩者之間有幾match下。另一個friend問係唔係因為深海嘅緣故,所以啲魚食落冇咩腥味。深海池魚佢有幾種切法,其中一種係片狀,晶瑩剔透.另外一種就係一大嚿,背面切花,食落更有口感對玉子燒情有獨鍾嘅我就叫咗呢一個,呢個玉子燒雖然唔係特別長,但係其實好大份,而且中間仲夾咗芝士,係拉到絲嗰種!!而且我仲叫咗個九州拉麵拉麵係熱食嘅,上嚟嗰陣上咗嚟張枱一兩分鐘仲滾緊,幾得別。呢個雞蛋唔拉絲,但係就係半融,我一樣鍾意

深海池魚佢有幾種切法,其中一種係片狀,晶瑩剔透

.另外一種就係一大嚿,背面切花,食落更有口感

而且我仲叫咗個九州拉麵
2022-12-03 70 瀏覽
九龍城小店林立,附近都有好多食日本菜既餐廳,未入去呢間餐廳都已經感受到裝修設計都好有誠意,入左店內簡直好似一秒去左日本既居酒屋一樣,感覺既熟悉又特別!原條池魚刺身呢個原條刺身好出色,鮮甜味美不在話下,腥味更加是完全同佢掛不上半點關係!而且有薄砌及厚砌,一碟可以有多重既享受,刺身跟配酸汁,將魚肉沾點少少酸味會將鮮味提升至另一層次,而且食落仲充滿清新既感覺。炸池魚骨食完池魚刺身之後,店員話幫我哋拎啲骨去炸,我仲以為自己聽錯!點知無耐真係有一份炸池魚骨上枱,真係無諗過池魚都可以兩食!炸完既池魚骨好酥脆,而且骨既面頭仲有一層薄薄既魚肉可以食,真心好味道!成碟雖是用骨頭去炸,但其實都仲有好多可以食,成碟比我食到干干淨淨呢個真係有驚喜!燒明太子我個人好鐘意食辛明太子既飯團,但從來無試過就甘食燒成舊明太子,見到餐牌有呢款即刻叫黎試下!原來燒完既明太子都偏咸,好在呢碟菜式會附上日本蘿蔔蓉、蔥花同紫菜,用紫菜包住蔥同清甜既蘿蔔蓉剛剛好可以中和到明太子既咸味,最佳配搭!燒玉子眾所週知日本既玉子就係以又滑又嫩而弛名,呢個燒玉子都唔倒外,一上枱已經覺得有動L既感覺!玉子好嫩滑,而且食到有好多層,仲包裹住流心既

原條池魚刺身

炸池魚骨

燒明太子

燒玉子
眾所週知日本既玉子就係以又滑又嫩而弛名,呢個燒玉子都唔倒外,一上枱已經覺得有動L既感覺!玉子好嫩滑,而且食到有好多層,仲包裹住流心既芝士,好邪惡!

六根
就係六根清淨個個六根,不過唔好比佢個名呃到,佢味道其實係帶有少少乳酸味,好易入口唔會好似平時清酒甘濃,個人覺得岩曬女士們!
月尾老婆帶我去食好西,九龍城有小泰國之稱,我哋搵到間非常地道的日式小店,他們還有自家製的sake 🍶🍶🍶座位大概有20-30 個,仲有個閣樓添。芥未牛油果海老餅將牛油果打成牛油果蓉配合忌廉芝士、芥末、蟹肉一齊食用,芥末又能帶出鮮味,牛油果又健康👍👍👍7色刺身盛合兵庫蠔室津產的生蠔被譽為是兵庫縣的特產,因為室津地區海水鹽分濃度高,生蠔也變得甘甜水潤並附有淡淡的果香味。室津🦪長得非常肥美,殼薄而肉大,肉質鮮嫩,入口啖啖肉。北海道帶子肥大肉厚,非常甜美。加拿大海膽入口即溶,豐富的海水味。分量十足, CP值高。鱲魚鱲魚刺身外表為淡紅、白身魚肉,肉質爽口、鮮美,食落煙韌有咬口,散發著淡淡甘甜。拖羅大拖羅刺身富天然魚油脂甘香,入口即溶,肉色較淺。三文魚肉嫩油豐🤤🤤🤤大蔥雞肉串、炸大腸串兩款也是下酒菜,色澤金黃,香口美味👍👍👍鮮豪土手鍋土手鍋是廣島著名的鋪鍋物,即在鍋邊塗上一層味噌,再鋪上廣島蠔、金菇、紅蘿蔔絲、日本白菜、東菇,美味又健康。

芥未牛油果海老餅

7色刺身盛合
兵庫蠔
北海道帶子
肥大肉厚,非常甜美。
加拿大海膽
入口即溶,豐富的海水味。分量十足, CP值高。
鱲魚
拖羅
大拖羅刺身富天然魚油脂甘香,入口即溶,肉色較淺。
三文魚
肉嫩油豐🤤🤤🤤

大蔥雞肉串、炸大腸串
兩款也是下酒菜,色澤金黃,香口美味👍👍👍

鮮豪土手鍋
2022-11-30
2022-12-01 50 瀏覽
屯馬線開通,去九龍城覓食就更加方便。一直都聽聞呢間店鋪老闆系日本人,口碑非常唔錯。今日就趁住朋友畢業,試下正宗日本居酒屋啦。店鋪門面唔大,有兩層,地下吧枱多啲,適合兩三個人食下嘢傾下計,點埋距地自家制噶sake就真系very good啦,入口順滑香醇,濃厚米香味道,女士都啱飲。有sake又點少得刺身!冷鮑魚刺身搭配自家制柚子酸汁,真系好清新。淡淡的柚子味,搭配鮑魚刺身,口感唔韌,好新鮮,真系好味過平時噶壽司醬油。近江和牛沙律,用料唔錯,好多櫻花蝦,和牛五會韌,但有少少咬口。撈埋蛋漿,一啖落去真系好滿足。不過生菜如果轉西生菜,可能口感更佳。半熟吞拿魚真系好好味,表面少少香口,肉厚而味道清淡,食得出十分新鮮,魚油甘香。自家制熱石豚肉拉麵,熱石在內,滾下滾下,真系凍凍地夠曬暖心。一上黎就好濃郁的黑蒜油味道,湯底夠濃。拉麵吸收曬湯汁,勁入味。豚肉、溏心蛋同埋竹筍都好唔錯。