餐廳: 活一鮮
資訊:

2018-10-19 479 瀏覽
呢間壽司🍣店係香港都幾岀名🙈 上次去kong u探朋友 附近就有一間啦😝😝自己就要咗一碗鰻魚飯🍱 感覺條鰻魚肥咗d 食落去有小小油膩感🤢 而朋友就要咗豆腐牛肉飯 個汁底好濃牛肉味 唔想食太油膩又熱氣既野 牛肉飯都係個不錯的選擇😳-而小食方面要咗花之戀 軟殻蟹卷同芝士年糕 花之戀d沙律醬略微小左d🤣🤣 但都大件夾抵食既 軟殼蟹都整得唔錯👍🏻 但芝士年糕真係不了 四十幾蚊一碟四件其實都算貴 佢仲要係一開二 實質係得2舊🤢 真心唔抵 呢個真。唔好嗌🙅🏻‍♀️ 其他野都ok正正常常而且價錢都ok ge🙈-
而小食方面要咗花之戀 軟殻蟹卷同芝士年糕
2018-08-31 578 瀏覽
魚生飯幾時都係港人至愛 之前係西環兜兜轉轉 為咗搵一間餐廳食晚飯 最終搵咗呢一間日式餐廳 食完十分飽足叫咗個香蔥三文魚腩飯 真係好讚 三文魚腩油脂平均不錯 肉質豐富 配埋蔥一齊食無得頂成碗飯凍凍地 三文魚豐富 太正了 夜晚都係七十幾蚊一碗 性價比高 又扺又好食 有機會可以過來試下!

2018-08-24 509 瀏覽
HKU站附近少有的高質平民日式料理。最推薦是魚生飯,壽司的醋米全部都係用日本米🍚,富有口感之餘,吃下去會感受到到微微的香甜。所以我次次都可以完食啲飯。再配上大粒的帶子和新鮮的三文魚,確實是美味😋😋😋。帶子三文魚飯($75)
帶子三文魚飯($75)
2018-08-12
午餐
  • 帶子三文魚飯
2018-08-17 2135 瀏覽
曾經有人說過,30歲前的樣貌是爸媽天生遺傳的,而30歲後的樣貌就會被自己後天的修養所影響。我觀察了身邊朋友好一段時間之後,開始相信書中相由心生的道理。最近看了一位女星的近照,不敢相信原來她已經48歲,閱讀她的訪問之後,我決心以後好好保養自己,我未來十年的目標就是她!又一年!又一年!時間真的過得很快,不知不覺渡過了二十多個寒冬,毎年和我慶生的依然有你,我們就用這一杯一生幸福清酒來慶祝一番!店員先來兩隻日本長啤丅岩蠔,生吞蠔肉肥美的日本岩蠔,入口質感鮮爽,沒半點膩的感覺。日本小川海膽刺身,海膽膏每片大大瓣,色澤金黃,飽滿有光澤,味道鮮甜滑溜,配紫菜來吃,更突出其鮮味。再來刺身大雜燴,大吞拿魚腩刺身,活象拔蚌刺身,北海道原隻帶子刺身,牡丹蝦刺身,油甘魚刺身,全部新鮮爽口,鮮甜彈牙,水準頗高!熱點之前先來一份溫泉蛋豆腐沙律,溫泉蛋蛋黃軟溜溜,蛋白像豆花般滑嫩嫩,入口即溶粒粒豆腐,新鮮爽口沙律菜和番茄仔,再配合芝麻醬非常好吃!當然不少得貓最愛的魚,鹽燒喜之次是日本人最喜愛吃的高級深海魚,鹽燒後外皮脆而肉質嫩滑肥美,絕對值得一試!甜厚燒玉子因為加了糖煎,所以蛋有點焦,但還是很美味,口感鬆軟,味道像

甜厚燒玉子因為加了糖煎,所以蛋有點焦,但還是很美味,口感鬆軟,味道像蛋糕般甜味的蛋,讓人吃了又想再吃的,我一口氣吃了兩大舊,很滿足!

吃飽飽了,接着便是送酒美食,先來一客鮟鱇魚肝,口感比法國鵝肝更軟滑,沒有絲毫腥味或肥膩的感覺,非常滋味!

而我至愛的雞脯魚乾終於上枱,表面烤烘至金黃色,肉質鬆軟,擁有獨特濃郁的魚鮮味,剪成條形再配合沙律醬,送清酒簡直一絕!

吃着說着笑着…就這樣渡過了一個愉快的夜晚… 人生擁有這一位知己,夫復何求!愛你!

一生幸福清酒$520
  • 大吞拿魚腩刺身
  • 北海道原隻帶子刺身
  • 活象拔蚌刺身
2018-08-11 850 瀏覽
之前路過依間餐廳已經想去試食,今個星期六午餐時間終於入去試下。下晝一點左右已經好多客,我地好在有位坐。見到個set lunch menu已經覺得好抵,當然非商業區一定抵食d。我叫左個活一鮮特上丼,係最貴嘅刺生丼,都只係$138。男朋友叫嘅三色丼只係$98。落完單即刻就上沙律同麵鼓湯,沙律菜加胡麻醬,細細碗,味道正常。湯未飲完就上丼,刺身新鮮,份量好足。我個特上丼有牡丹蝦、吞拿魚腩蓉、帶子、三文魚子、蟹子、蟹膏、細細隻蟹鉗、油甘魚、三文魚腩同北寄貝,好豐富。可惜無海膽,我應該問佢有無海膽先。不過都好滿足,清曬成碗飯。三色丼有吞拿魚腩蓉、帶子同三文魚腩,份量一樣足,男士食都夠飽。食完侍應都有禮貌咁送客,服務幾好,會再幫襯。

活一鮮特上丼

三色丼

食完侍應都有禮貌咁送客,服務幾好,會再幫襯。
2018-08-11
活一鮮特上丼
2018-08-09 354 瀏覽
Came to HK station for lunch today. A friend that works nearby recommended a good pick for a Japanese lunch that doesn’t require queuing. First impression is that they are clean and tidy. They have a good selection on the lunch menu from sashimi rice to cooked beef, pork, chicken dishes. I went for the House recommendation of yuzu pepper pork rice. Sauce was a bit on the salty side, but the refreshing yuzu made up for it. Set also comes with miso soup and salad. Service is ok, no need to beg for

Service is ok, no need to beg for the tea to be refilled. But they took their time to give u the salad.

Next time I’ll have to try their sashimi, need to eat something cooler especially in this summer heat.

At $82 is not cheap but acceptable.
2018-07-17 429 瀏覽
喺香港大學站西環附近,午餐時間真係好多人我同我同事兩個見到活一鮮平時多人排隊,仲排到出鋪頭外面,今日特登早半個鐘。中午12點半到就到。太好彩了好快就有位!但係侍應比較少,人客好多,要叫左好耐先有人落單!佢仲有分上下兩層樓,但切魚生嘅目測只有一個廚師。我叫咗佢個招牌丼飯真係有好多唔同嘅魚生估去唔到連海膽、吞拿魚腩同埋三文魚子都有!新鮮大件好味。份量唔會太少仲送埋沙律同湯!$100都唔使呢個價錢真係值得下次再返嚟排隊!
喺香港大學站西環附近,
午餐時間真係好多人

我叫咗佢個招牌丼飯
真係有好多唔同嘅魚生
2018-04-09 1057 瀏覽
Heard of the positive feedback about Katsuisen which is near HKU Station so came here to try for lunch. When you enter Katsuisen there's a mini bridge (about 6-7 steps)  from entrance to the floor, quite an interesting decoration. 2 floors restaurant with bar and table seats. Menu offers variety of lunch options from cooked food to sashimi to sushi. Struggled for a while deciding sushi or sashimi (want to have both!) and chose sashimi rice in the end.三色丼 $98Lunch set includes salad, miso soup an

三色丼 $98
Lunch set includes salad, miso soup and sashimi don rice.  You can choose 3 sashimi out of 5 options (Salmon, Scallop, Sea Uni, Tuna and Salmon Roe). My don rice is scallop, sea uni and tuna. Presentation of the rice is nicer than I expected with generous portion of the sashimi. All the sashimi is fresh and sweet. Scallop was thick cut. Some restaurants don rice have more rice than sashimi and by the time you're midway of your rice, you may have finished all the sashimi already. It did not happen in here, the generous portion of the sashimi made me finish the whole bowl of rice.
三色丼

Will come back to try sushi lunch set!
2018-03-14
5 分鐘 (堂食)
2018-02-14 1087 瀏覽
情人節同男朋友book左6:30pm 食晚餐~朋友食過都話正,所以真係要泥試下~一入到去環境好舒服,服務員都好好咁同我地介紹今日有咩特別既海鮮食~同男朋友分別點左以下:「三文魚蟹籽飯」:三文魚好厚切!再加上蟹籽!成件事好好味!「天婦羅烏冬」:男朋友話不錯~「忌廉三文魚壽司」:味道好夾!鐘意cheese既人一定鐘意食~「日本松葉蟹羔」:大讚!超級好味!大推!「柚子sorbet」:幾特別,好重柚子味~總結係真係好好味,會再泥食,仲會叫朋友泥食~~~~
情人節同男朋友book左6:30pm 食晚餐~
朋友食過都話正,所以真係要泥試下~

同男朋友分別點左以下:

「三文魚蟹籽飯」:三文魚好厚切!再加上蟹籽!成件事好好味!
三文魚蟹籽飯

「天婦羅烏冬」:男朋友話不錯~
天婦羅烏冬

「日本松葉蟹羔」:大讚!超級好味!大推!
日本松葉蟹羔

「柚子sorbet」:幾特別,好重柚子味~
柚子sorbet

總結係真係好好味,會再泥食,仲會叫朋友泥食~~~~
2018-02-14
慶祝紀念
情人節
天婦羅烏冬
日本松葉蟹羔
柚子sorbet
一定要食佢嘅松葉蟹膏壽司 超好味! 比起平時嘅松葉蟹膏多小小蛋香味,再加芝麻芝麻超帶出松葉蟹膏嘅味道!其他壽司飯都好新鮮,其中紅酒魚生飯較受歡迎。魚生比較厚切分量唔算太少,不過飯同埋烏冬就真係好小喇,次次都食唔飽,要加底$5 壞就壞在次次去到都要等,而且佢哋服務真係好慢,等成十分鐘先有個飯:(
2018-02-02 936 瀏覽
琴晚要ot工作關係,老闆好好就話剪完頭髮就一齊食飯,有免費晚餐當然俸陪啦!去左公司附近一間日本餐廳食飯,老闆係呢間餐廳既常客,一入到去,餐廳老闆已經問兩杯生啤?點完生啤就揀壽司食啦,呢間日本餐係用紙落order既,我地坐bar頭除左用紙落order,仲有廚師直接推介俾我地,好正呀,我同老闆除左3文魚吾食之外,大部分既壽司都食,所以老闆點咩我就食咩我非常鐘意呢間啲壽司,因為飯吾太大,材料都新鮮,全部可以一口食,有兩款仲要係廚師推介,食完壽司我地就點熱食,點左兩款串燒同燒銀雪魚,再加多個炒雜菜燒雞亦,我鐘意食,因為係鹽燒,所以比較乾身,但係有啲脆口,好味估佢吾到甘大塊,難怪要$98蚊,啲肉好滑好嫩,正!👍🏽最後就有咩呢個炒雜菜,食飽飽,非常滿足!

估佢吾到甘大塊,難怪要$98蚊,啲肉好滑好嫩,正!👍🏽
最後就有咩呢個炒雜菜,食飽飽,非常滿足!
2018-02-01
2018-01-03 792 瀏覽
宵夜時段開始🤗經過新裝修的“活一鮮”日本壽司店,入去幫襯下先。叫左幾樣嘢返到屋企打開,少俾左兩件壽司,唉,o(︶︿︶)o叫左8件仲要少兩件,有d唔開心。唉是但啦!食我最like架拖羅拉啦,望落又幾鮮美,點知食落好多筋,比較難嚼,以哩個價錢的質素比就差d咯!其他刺身又唔係幾新鮮,可能係就夠鍾休息吧! 但點都好一間正宗的壽司店點都唔會將唔新鮮的刺身賣出去架。😣希望下次去有改善啦!但都要讚下三文魚腩壽司,肥瘦剛好,唔油膩。
希望下次去有改善啦!
但都要讚下三文魚腩壽司,肥瘦剛好,唔油膩。
外賣自取
  • 三文魚腩壽司
2017-12-05 931 瀏覽
話說今晚去完細佬港大畢業典禮後,一家人落去西灣間活一鮮食晚餐。一去到見到好多人,見到啲侍應都好忙,咁我地都喺門口等,點知等咗陣有四個人又黎咗,其中一人就走咗入店睇下有無位 ,正常嚟講見到門口有人等緊排緊隊都知入面冇位啦。呢個時候個侍應就走出嚟問有幾多位派飛嘞,走咗入嗰個人即刻講話自己有四個人,我地就三個人。之後個侍應竟然畀咗飛佢哋先,不過同個侍應講返係我地嚟先佢都俾位我地先。之後好快已經有位,佢問我哋坐吧台介唔介意,我哋當然唔介意啦,因為已經好肚餓喇!原來個吧枱位對正部冷氣,超凍!20:17 我哋落單 叫咗一個魚生飯,一個刺身拼盤, 一個壽司套餐,同埋另外散叫14件壽司。一路等到20:43先上咗一碗 三文魚蟹籽飯,但遲過我哋入位,又遲過我哋落單嘅人已經上咗成枱食物! 再等到20:52先上咗個上級 刺身拼盤,21:04再上咗鮮壽司(12款)。又等到大約21:15,我哋問侍應係唔係漏咗無落單,睇返張單真係已經落咗,個侍應話幫我哋睇一睇,再等到21:25,我哋已經唔想再等叫佢cut單, 然後落樓埋單,呢個時候先整好幾件壽司上俾我地! 我哋當然唔要啦,要求即刻cut單,埋單走人!平時食開北角嗰
原來個吧枱位對正部冷氣,超凍!
平時食開北角嗰間活一鮮都無問題,仲多人都未試過咁遲上菜,估唔到西環呢一間連最簡單嘅散叫壽司 落咗單成一個鐘頭都未上到!到人哋要求cut單埋單嘅時候先上!實在太過份!我真係完全接受唔到!
買單嘅時候見到張單仲要打話我哋cut單係沒有原因,唔係沒有原因囉!係因為落咗單成個鐘都冇得食,我哋已經等唔到啦,所以先cut單!
<<身為香港大學學生,可能你會覺得午餐晚餐都好難搵食,食黎食去都個幾樣今日本畢業生就以個人經驗介紹番你周圍有咩好野食/伏喇>><<If you are one of the HKU students who thinks nothing can suit your starvation around Campus. Please pay some leisure time to study my dining experience collection. If you cannot read Chinese, Please simply watch the pictures, follow the overall rating , or find the local mates for translating my comments>>活一鮮本身已經係近香港大學幾出名既日本鋪喇今日就去試試如何。就算係午餐,原來都係會多人到要排隊等位。除左魚生飯,仲有好多選擇。不過本人就係比佢D魚生飯吸引而來,就無理由唔點黎試下喇正~料足,
今日本畢業生就以個人經驗介紹番你周圍有咩好野食/伏喇>>

活一鮮
本身已經係近香港大學幾出名既日本鋪喇
今日就去試試如何。
就算係午餐,原來都係會多人到要排隊等位。
除左魚生飯,仲有好多選擇。
不過本人就係比佢D魚生飯吸引而來,就無理由唔點黎試下喇

三色丼

正~料足,鮮甜。揀左三文魚,帶子同吞拿魚蓉(好似係最唔抵食既組合,喜歡食海膽既學妹學弟記得點喇)
但係都係好食唔花巧既

最後重點係好似去日本食野咁,食好野揀午餐時間就平D抵食D喇
荷苞鬆動既朋友就不妨試埋佢D串燒吧
2017-10-06 1333 瀏覽
Lunch time嚟到,有好多學生同上班一族嚟,好彩叫朋友12點半左右嚟拎定位,唔使等去到12點9左右,已經好多人係門口排隊等位食物都好多選擇同正路,而且價錢比其他日本店平好多除左依啲仲有好多刺身、壽司同卷物揀Lunch set跟既沙律幾清新,仲有好多醬三文魚蟹籽飯($58)有六大塊三文魚,好厚身,都幾鮮甜海膽三文魚飯($68)三文魚相比三文魚蟹籽飯嗰啲無咁肥美而且海膽唔多新鮮,無乜鮮甜味粒粒魚生飯($60)份量唔少,都有唔少款既魚生再嗌多左個京葱吞拿魚卷($40)味道唔錯難怪會咁多人嚟,平得嚟質素都唔差
去到12點9左右,已經好多人係門口排隊等位

食物都好多選擇同正路,而且價錢比其他日本店平好多
除左依啲仲有好多刺身壽司同卷物揀

Lunch set跟既沙律
幾清新,仲有好多醬

三文魚蟹籽飯

三文魚蟹籽飯($58)
有六大塊三文魚,好厚身,都幾鮮甜

海膽三文魚飯

海膽三文魚飯($68)三文魚相比三文魚蟹籽飯嗰啲無咁肥美
而且海膽唔多新鮮,無乜鮮甜味

粒粒魚生飯

粒粒魚生飯($60)份量唔少,都有唔少款既魚生

京葱吞拿魚卷

再嗌多左個京葱吞拿魚卷($40)味道唔錯

難怪會咁多人嚟,平得嚟質素都唔差
2017-10-03
午餐