2022-06-10 59 瀏覽
環境唔錯,坐得舒服既高質抵食泰國菜~2人餐絕對夠3個人食😂好豐富又好好味,非常有驚喜❤️原條青檸明爐烏頭魚 好大條烏頭,浸浸個有青口+墨魚仔等等海鮮既湯底,更加提升鮮味,仲有少少酸菜+西蘭花+椰菜花伴碟,好睇又好味🧡泰式沙爹串燒 豬肉雞肉各2串,肉質好嫩,醃得好入味,咬落仲好多肉汁,燒得又香又好長好大串,個沙爹醬甜甜地,帶點椰香味,係必食No.1~好正!!💛明爐椰汁雞湯 椰香味十足~好清甜既雞湯!!一路有個爐熱住,暖笠笠,好好飲rrr💚青木瓜沙律 份量好多,好新鮮好爽口💙泰式炒雜菜 有好多款唔同蔬菜,味道香濃但唔會咸💜泰式鮮蝦炒金邊粉 好多隻新鮮大蝦,味道香濃少少辣,炒得好香好惹味

💚青木瓜沙律 份量好多,好新鮮好爽口

💙泰式炒雜菜 有好多款唔同蔬菜,味道香濃但唔會咸

2022-06-03 382 瀏覽
餐廳佈置以墨綠色為主調,配上金色的飾物, 充滿泰式風情,環境相當寬敞, 坐得舒適, 加上店員殷勤招呼, 十分享受。海南雞半隻 $148肥美的海南雞,油光亮麗, 金黃色的雞皮,彈牙緊緻,雞肉嫩滑,沾上甜甜的醬油及薑蓉,增添滋味, 令人食指大動。泰式小食拼盤 $168 拼盤十分豐富有:▪魚餅▪蝦餅▪雞翼▪春卷▪沙嗲串 (雞肉及豬肉)每件都新鮮炸起 ,熱呼呼, 香噴噴, 我最愛炸蝦餅、魚餅,肉質鮮味爽彈,口感飽滿, 沾上泰式酸辣醬,越食越過癮。 豬肉、雞肉沙爹串 , 肉質軟稔, 配上沙嗲醬及花生碎粒, 充滿泰式風味。香茅豬扒飯 $108大件香茅豬扒, 軟稔的口感,啖啖香茅香氣, 拌飯一流。香酥薄餅 $58香噴噴的薄餅, 散發著麵粉香氣,有煙韌口感,可以撕成片狀, 再沾上咖哩汁吃,別有一番風味。椰子雪糕糯米飯 $88原隻椰子, 內裏填滿香稠椰漿糯米飯, 飯面上有我喜歡椰子雪糕,賣相精緻 ,雪白糯米飯,入口煙韌、黏糯, 甜香迷人,伴隨滑溜的椰子雪糕,風味十足。原個鮮椰青 $64原個椰青水,比想像中更清甜, 還可以用匙羹挖出嫩滑椰肉, 與椰青水一齊享用, 冰爽怡人 。

海南雞半隻 $148

泰式小食拼盤 $168
拼盤十分豐富有:
▪魚餅
▪蝦餅
▪雞翼
▪春卷
▪沙嗲串 (雞肉及豬肉)

香茅豬扒飯 $108
大件香茅豬扒, 軟稔的口感,啖啖香茅香氣, 拌飯一流。

香酥薄餅 $58

椰子雪糕糯米飯 $88

原個鮮椰青 $64

2022-05-30 94 瀏覽
銅鑼灣嗰間我一早已經想試,結果都未去食,旺角已經開咗分店😍太好仲方便我去首先黎個小食叫咗個酸辣鳳爪,真係辣得好開胃☺️嗰日食飯仲要熱氣牙痛,黎之前已經飲定廿四味😂頂硬上,仲叫咗個小食拼盤,選擇困難嘅叫個拼盤最好唔使揀乜都食到,串燒好味肉嫩燒得夠香,魚餅入面超多香茅😝我至愛,雞翼好想食㗎,但食到最後太飽俾埋朋友食泰式炒粉絲好多材料,一邊夾一邊跌落枱,我都有啲唔好意思😅我平時食嘢唔係咁㗎,啲粉絲好爽口,同埋D花生碎粒,蔥,芽菜一齊食,差唔多食晒,食唔停口。豬頸肉燒到有啲過咗火,表面燒到硬,但其他冇問題,味道係好味,肉醃得好夠味,我仲要加咗辣醬汁去食🥰最後原條燒茄子🍆好多蒜,茄子肉吸哂D味道,朱sir講過呢D係好銷魂既味道😂要食呀餐廳地方好大亦都舒服位置又方便,每碟菜都有唔同嘅醬汁,成枱都係醬汁,緊有一款啱你

2022-05-30 88 瀏覽
旺角瓊華最高的泰國餐廳~我唔會話隱世餐廳, 不過如果唔係有姐姐叫我上去隨時行過路過就咁錯過。係瓊華的泰Thaiology , 二人餐的份量多到根本吃不完~最重要係泰式味道滿滿, 一食第一口的時候就會由心發出「啊啊, 係泰國的味道啊~」坦白講, 這餐泰國菜超滿意~~-二人餐由沙律串燒主菜飯/粉都有, 仲包兩杯飲品, 而且食物款式唔係set 死晒, 紅黃綠咖哩/海南雞, 油飯白飯pad thai都以揀, 梗有款合心水。-前菜點了個泰式青木瓜沙律,青木瓜沙律酸酸辣辣加埋香脆小紅蝦,辣椒, 洋蔥, 花生,配合得好味又開胃!-我地仲另外叫左個炸春卷, 炸得香口唔會油淋淋。-冬蔭公原鍋熱住上嘅冬蔭公湯入面勁多海鮮, 魷魚青口仲有大蝦, 加埋各種泰式香料辣椒, 香茅, 菇類等等, 個湯勁有風味又過癮, 即使個鍋小小其實都好大煲~.-串燒這裡既串燒都好出色,豬同雞外表燒得金黃金黃, 見到經已很吸引, 咬開仲有爆汁感覺, 加埋沙嗲汁,入口味道更加惹味!-黃咖哩牛咖哩牛柳條炆腍唔洗多講,而且份量仲好多 ,加埋不同的蔬菜, 喜愛食泰式咖哩的唔可以錯過!炒金邊粉Pad thai 炒得超正仲夠哂正宗, 芽菜,
旺角瓊華最高的泰國餐廳~

坦白講, 這餐泰國菜超滿意~~
前菜點了個泰式青木瓜沙律,
青木瓜沙律酸酸辣辣
加埋香脆小紅蝦,辣椒, 洋蔥, 花生,配合得好味又開胃!
我地仲另外叫左個炸春卷, 炸得香口唔會油淋淋。

冬蔭公
原鍋熱住上嘅冬蔭公湯入面勁多海鮮, 魷魚青口仲有大蝦,
加埋各種泰式香料辣椒, 香茅, 菇類等等,
個湯勁有風味又過癮, 即使個鍋小小其實都好大煲~.
串燒
這裡既串燒都好出色,
豬同雞外表燒得金黃金黃,
黃咖哩牛

炒金邊粉
Pad thai 炒得超正仲夠哂正宗,
芽菜, 蛋絲, 葱, 花生碎都比得多, 味道口感豐富, 大蝦爽彈, 炒得好味.
泰式炒雜菜
食通菜食得多, 但用雜菜炒都炒得惹味香口。
最後仲有兩杯飲品, 朋友叫的蜂蜜香茅茶好有消化的作用呢~
2022-05-24 94 瀏覽
好耐冇同男朋友食過晚餐啦,難得一齊收早今日就食D特別少少㗎啦.係旺角瓊華中心發現咗一間新開嘅泰國菜,上到去見地方都幾骨子,於是入去坐低試啦☺️餐廳用左墨綠色做主色,感覺都幾舒服~而且坐位都好闊,幾好坐.佢地有做套餐亦都可以散叫,我地就揀咗散叫. 🔸泰式生蝦刺身食泰國野又點可以唔點生蝦呢? 生蝦隻隻都好大隻,咬落爽口彈牙, 配埋泰式醬汁酸酸辣辣咁~ 作為前菜真係一流,非常酣醒胃.🔸泰式沙嗲6串分別有2豬2牛2雞,串串都大大串,啖啖肉.三款肉面頭都帶微微焦香,咬落口肉嫩多汁, 口感一D都唔韌,記得記得記得一定要點佢嘅沙嗲醬,濃濃花生味夾雜花生碎,令口感更豐🔸泰式菠蘿炒飯原個菠蘿加海量肉鬆,再加上粒粒分明又金黃嘅飯粒,未食落口已經流哂口水. 食落口有菠蘿嘅酸甜味,令人越食越開胃。🔸炭燒豬頸肉豬頸肉勁大塊,又爽又JUICY.外層香脆帶炭燒味道,內裡肉質軟腍,配埋魚露令豬頸肉味道更有層次🔸糯米飯🍚芒果上枱嘅時候個糯米飯仲係熱, 芒果鮮甜肉厚多汁,配埋椰漿簡直係完美最後飲埋個椰青解解肉嘅油膩感作為總結,哩一餐食得真係好滿足啊😚

🔸泰式生蝦刺身

🔸泰式沙嗲6串

🔸泰式菠蘿炒飯

🔸炭燒豬頸肉

🔸糯米飯🍚芒果

2022-05-23 108 瀏覽
好奈無堂食啦!!!一早已經Book mark左旺角店Thaiology今日終於可以去試啦~餐廳環境好寛闊,東南亞風情裝修配上大玻璃,卡位頗舒服🌴🌴。侍應都好有禮貌❤️。 泰式沙嗲 ($48 / 2pc)十分推薦依度嘅泰式沙嗲,我地叫左雞肉同豬肉兩款,串燒表面焦香,肉質滑嫩仲有肉汁🥰。咖哩軟殼蟹($208)咖哩軟殼蟹亦相當吾錯,有4隻軟殼蟹,相當足料,仲有配好多蔬菜。而且個咖哩汁好香,用黎送飯一流🍚。蒜蓉炒通菜($88)略為偏咸,勝在夠煱氣🔥。芒果糯米飯($98)糯米飯配泰國水仙芒🥭,泰式味道即時重現!原個鮮椰青($64)清甜解渴,食泰國菜必叫🥥。下次黎可以試埋依度嘅二人餐,睇餐牌似乎吾錯🤩。
好奈無堂食啦!!!
一早已經Book mark左旺角店Thaiology
今日終於可以去試啦~

泰式沙嗲 ($48 / 2pc)

咖哩軟殼蟹($208)

蒜蓉炒通菜($88)
略為偏咸,勝在夠煱氣🔥。

芒果糯米飯($98)
糯米飯配泰國水仙芒🥭,泰式味道即時重現!

原個鮮椰青($64)
清甜解渴,食泰國菜必叫🥥。

下次黎可以試埋依度嘅二人餐,睇餐牌似乎吾錯🤩。

之前係銅鑼灣食過二人套餐好抵食又大碟,而家旺角瓊華開左新分店梗要試下啦!不過今次就決定單點試下其他野~泰式奶茶 $42價錢少貴,份量平時見到嘅大杯D!甜而不膩口亦很順滑醃酸辣鳳爪 $98食落酸辣帶咸,清涼開胃!泰式小食拼盤 $168已包豬、雞沙嗲,另有雞翼、蝦餅同魚餅黃咖哩雞 $118黃咖哩相對濃稠有椰香,最岩沾薄餅吸晒汁一齊食薄餅 $58大概有5大塊左右~比蒜蓉包薄餅更吸汁!炭燒豬頸肉$108質地厚切爽彈,份量亦好多
之前係銅鑼灣食過二人套餐好抵食又大碟,
而家旺角瓊華開左新分店梗要試下啦!

不過今次就決定單點試下其他野~

泰式奶茶 $42
價錢少貴,份量平時見到嘅大杯D!
甜而不膩口亦很順滑

醃酸辣鳳爪 $98
食落酸辣帶咸,清涼開胃!

泰式小食拼盤 $168

已包豬、雞沙嗲,另有雞翼、蝦餅同魚餅

黃咖哩雞 $118

黃咖哩相對濃稠有椰香,最岩沾薄餅吸晒汁一齊食

薄餅 $58
大概有5大塊左右~比蒜蓉包薄餅更吸汁!

炭燒豬頸肉$108
質地厚切爽彈,份量亦好多

2022-05-11
2022-05-20 62 瀏覽
環境:沉穩翡翠綠色配搭溫暖木色, 舒服安心。 多卡位,坐得舒服。另外劃分咗一部分卡位係設計成小木屋咁,幾啱打卡特色:推薦shake shake 海鮮。可以自選幾款海鮮,放落透明袋到,。再加生蝦醬汁去shake,都幾好玩😆海鮮推薦揀扇貝,大粒又新鮮😍 另外叫咗👇原個菠蘿炒飯:飯粒粒粒分明,菠蘿係甜嘅菠蘿,唔會太酸,鋪面有好多肉鬆。食落帶咸香青咖喱牛:迎合香港人口味。鮮甜唔太辣。有大量蔬菜,食完唔會好膩泰式沙嗲牛+豬:豬肉串超好食。好嫩滑。一啲都唔um😍而且每粒都好大粒,啖啖肉食物大合照

另外叫咗👇

食物大合照
2022-05-20 43 瀏覽
Thaiology今日同朋友感嘆無去泰國🇹🇭旅行。想念泰國🇹🇭嘅美食。想念行兩行覺得攰就去按摩💆。今日就嚟個偽泰國🇹🇭之旅。按摩💆後我地選左呢間位於瓊華中心嘅Thaiology。晚市二人套餐$468,套餐包括以下食物🍽。明爐冬陰功海鮮湯🥘+$12,冬陰功湯唔算好辣🌶。但由於朋友唔食得辣🌶嘅關係,所以幾岩佢口味。酸酸辣辣咁。而且海鮮份量勁足料。有兩大隻蝦🦐,兩隻青口,仲有大量菇添。青木瓜沙律🥗,大量芽菜絲,青瓜絲🥒同蘿蔔絲🥕等食材。配上酸酸甜甜嘅醬汁,可以話係一道非常好嘅開胃菜。泰式沙嗲4串🍢🍢,我地揀左兩豬🐷兩牛🐮。有比較之下,豬肉串🐷比牛肉串🐮更出色。豬肉串🐷燒到好香口,而且好入味。誠意推介。海南雞🐔(半隻),雞皮同雞肉之間有一層薄薄嘅啫喱,咬落去雞肉🐔好滑身。雖然雞味唔算濃郁。但配上三個醬汁去食。令成隻雞🐔嘅鮮味昇華咗好多。泰式炒雜菜,食得太多肉當然要食下菜啦。有翠玉瓜,西蘭花🥦🌽等配料。呢道菜嘅主角係個汁。雖然佢辣🌶,但辣🌶得好過癮。連朋友唔太食得辣都掃晒成個雜菜。泰式鮮蝦炒金邊粉+$28,可能因為佢最後先嚟,而當時我地已經係超飽。所以覺得無咩特別。但佢都好足料。輕輕一數,已經夾
Thaiology

晚市二人套餐$468,套餐包括以下食物🍽。

泰式鮮蝦炒金邊粉+$28,可能因為佢最後先嚟,而當時我地已經係超飽。所以覺得無咩特別。但佢都好足料。輕輕一數,已經夾左四隻蝦🦐🦐出嚟。

其實套餐嘅食物已經非常豐富。但貪心的人又點會咁易滿足呢😂

泰式生蝦刺身$128🦐🦐,呢個係每次食泰菜必點item,蝦肉🦐🦐非常結實,即使唔點醬汁都食得出蝦肉🦐🦐嘅鮮。完全無令我失望。

椰汁西米糕$68🧁🧁,最後係我飽到反肚嘅情況下,朋友意猶未盡要食西米糕。因為我真係太飽所以食唔落,但佢一口氣啪晒6件西米糕而且大讚好好食。

成餐飯質量好高。令人短暫忘記自己置身於香港。侍應都好有禮貌。食得很高興😊
1K
今次黎到呢間旺角新開既泰國餐廳🇹🇭🇹🇭餐廳裝潢簡潔有格調,空間感十足!坐得好舒服~~菜色選擇都好多,叫左幾款試試😋😋🥘冬蔭公海鮮湯 $148✨湯底味道酸酸辣辣,好開胃~~海鮮有大蝦🦐、青口🦪同墨魚🦑等,全部都好新鮮!個湯撈飯食好正👍🏻👍🏻🦐Shake Shake 海鮮3款 $328✨餐牌上海鮮選擇好多,我地揀左虎蝦、扇貝同鮑魚~~將海鮮倒落膠袋,再加入生蝦醬搖勻!好玩又好味🤤🤤海鮮質素唔錯,口感彈牙又新鮮!!秘製生蝦醬令到海鮮味道更加鮮甜,好滋味❤️❤️🍖香葉肉碎炒飯 $118✨份量十足!上枱時已聞到好香🤩🤩碎豬肉醃得好入味,裡面仲加入左豆角、乾蔥、金不換等配料~~整體好豐富,個飯都好有鑊氣🔥,推介👍🏻👍🏻🐮泰式沙嗲牛肉 $48✨牛肉燒得外脆內軟,一啲都唔韌~~蘸少少沙嗲醬食十分惹味😋😋
今次黎到呢間旺角新開既泰國餐廳🇹🇭🇹🇭
餐廳裝潢簡潔有格調,空間感十足!坐得好舒服~~
菜色選擇都好多,叫左幾款試試😋😋

🥘冬蔭公海鮮湯 $148✨
湯底味道酸酸辣辣,好開胃~~

🦐Shake Shake 海鮮3款 $328✨
餐牌上海鮮選擇好多,我地揀左虎蝦、扇貝同鮑魚~~
將海鮮倒落膠袋,再加入生蝦醬搖勻!好玩又好味🤤🤤
海鮮質素唔錯,口感彈牙又新鮮!!
秘製生蝦醬令到海鮮味道更加鮮甜,好滋味❤️❤️

🍖香葉肉碎炒飯 $118✨
份量十足!上枱時已聞到好香🤩🤩
碎豬肉醃得好入味,裡面仲加入左豆角、乾蔥、金不換等配料~~
整體好豐富,個飯都好有鑊氣🔥,推介👍🏻👍🏻

🐮泰式沙嗲牛肉 $48✨
牛肉燒得外脆內軟,一啲都唔韌~~
蘸少少沙嗲醬食十分惹味😋😋
今日同朋友去左旺角搵Lunch食,朋友帶左我去呢間「泰」。睇佢個餐牌價錢都唔算平,以旺角黎講佢個價,真係算貴,不過可能好高質,即管一試。點左海南雞飯,要$98,佢寫有半隻雞。另外點左個魚餅檬粉,因為我好鐘意食檬粉,所以必試。另外跟餐點左兩個小食,一個豬肉串燒,一個素春卷。先睇睇海南雞,因為佢去左骨,我就唔知足唔足半隻雞啦,但我就唔覺有半隻雞,可能飛咁d位掛。雞味欠奉,無乜特別,唔難食但唔好食。再睇睇個醬 好似都唔太差但想大家睇下碗飯,細到手掌心咁細碗,我諗女性食岩岩好,男人食真係得半碗飯。我想講我隻手好細,佢都好細碗。佢係用一隻碗菜碗黎裝飯,少到離左譜。問佢有無得多返d飯,佢話要落單前講多飯,咁我話:我點知你碗飯咁細碗?點食得飽?呢個唔係下午茶喎 午餐黎架喎 ?佢無理我,走左。算,再食返個檬粉,食第一啖,嘩,有陣草腥味!好難食好難食!我未食過咁難食嘅檬粉!佢難食個味係個檬粉有一陣雪櫃味,好臭好腥!然後其他嘅蘿蔔絲、青瓜絲、全部都有陣雪藏味,好臭。佢個醋汁,真係得個酸字,唔會酸酸甜甜好開胃,好難食,我食剩半兜食唔落去,我直接同個職員講:好難食。小食方面豬肉串燒又幾大串,肉質幾腍,算係唔錯
今日同朋友去左旺角搵Lunch食,朋友帶左我去呢間「泰」。

點左海南雞飯,要$98,佢寫有半隻雞。

另外點左個魚餅檬粉,因為我好鐘意食檬粉,所以必試。

另外跟餐點左兩個小食,一個豬肉串燒,一個素春卷。

雞味欠奉,無乜特別,唔難食但唔好食。

再睇睇個醬 好似都唔太差

我想講我隻手好細,佢都好細碗。
佢係用一隻碗菜碗黎裝飯,少到離左譜。
佢無理我,走左。

佢難食個味係個檬粉有一陣雪櫃味,好臭好腥!
然後其他嘅蘿蔔絲、青瓜絲、全部都有陣雪藏味,好臭。

小食方面
豬肉串燒又幾大串,肉質幾腍,算係唔錯,幾好味,性價比高。

素春卷,真心呆左,兩條素春卷細到好似手指公咁大,要$28!!!!(我fd率先食左一條影唔切)
味道普通,性價比極低,我地兩個人都覺得呢個春卷好厄錢!$10 /2條都唔值!

整體黎講,性價比低,服務態度極差。
碗飯咁細,明明佢話可以多飯,但同佢講飯太細碗,就話要落單前講,佢一黎我已經同佢講啦,你估我黎左好多次?好清楚你係咁細碗飯?都已經唔係食完先講,一到就問,佢都係唔比你,你食唔飽你嘅事啦,$98蚊架!餓死d客就岩啦。碗飯細到本來諗住share都不了,我3啖可以KO佢碗飯!

都未完,個檬粉係我出世以來一世人食過最難食嘅檬粉,雪藏味+腥臭味,我食到一半真係Lur返出黎算,頂唔順。

春卷勁細勁搵笨,$28/2條貴到癲。

唯一得串燒合格。

無試其他野,唔知好唔好食,但咁嘅質素,唔會有第二次。

2022-05-15
早幾日約左朋友同佢既屋企人補食母親節飯,book位前網上介紹如果身份證括號內有“2“字就有生蝦同 海南雞送!仲有8折呀!優惠到5月21日炸!!最後即刻openice book位。當日係平日,所以人流吾算多,安排左我地坐卡位,野食都好快到。員工態度都不錯,免費送既2樣野食係要加一服務費,大家留意反喔。
最後即刻openice book位。

生菜豬肉包

母親節
生菜豬肉包
小食拼盤
生蝦&半隻海南雞
永遠喺旺角諗唔到食咩,去瓊華就幫到你!今日去咗16樓一間泰國餐廳(佢銅鑼灣都有分店㗎)晚市二人套餐💡 套餐已經涵蓋晒小編所有想食嘅嘢,而且價錢亦都相對實惠明爐冬蔭功海鮮湯冬陰功湯唔會太辣,爐面海鮮滿滿,而且有足量嘅蘑菇粒帶出鮮甜!飲落去香茅味比較重,酸度適中。青木瓜沙律食大餐之前,梗係要有啲開胃小食,呢碟青木瓜沙律🥗,份量驚人,識落酸甜清新,青木瓜嘅爽脆為之後作解油膩之用!泰式沙嗲4串 心大心細嘅小編,叫左豬牛各兩串,牛肉非常香口,豬肉肉質亦好嫩,而且食落甜甜地,特別想讚下佢嘅沙嗲醬,非常濃郁又有花生粒!海南雞半隻雞皮好有光澤,油油亮亮的。而且肉質非常嫩滑,本身嘅調味都好鹹香,配上嘅甜豉油、薑蓉、酸辣汁更是一絕。泰式炒雜菜雜菜種類多,青豆、蘑菇、西蘭花、翠玉瓜、椰菜等等而且炒得不油不膩,加入左魚露和泰式香料,不俗!泰式鮮蝦炒金邊粉 +28金邊粉炒得乾身又唔黏,橘紅色嘅色澤令人垂涎三尺,加上充足嘅配料令口感更為豐富!泰式生蝦額外點嘅生蝦新鮮又甜美,一碟10隻,性價比幾高,不過記住趁早食,否則冰塊會溶化!整體而言,餐廳座位舒服,而且上菜速度好快!好啱一大班朋友嚟食飯聚會~

晚市二人套餐

💡 套餐已經涵蓋晒小編所有想食嘅嘢,而且價錢亦都相對實惠

明爐冬蔭功海鮮湯

青木瓜沙律

泰式沙嗲4串

海南雞半隻

泰式炒雜菜

泰式鮮蝦炒金邊粉 +28

泰式生蝦

開返晚市未夠一星期成條街都係人係一種報復式嘅出街食飯( ´▽`)好耐冇見平日夜晚嘅旺角係有人不過一上到黎坐低到起身其實同樓下都幾大對比因為在場過半數都係吉枱睇完一輪menu 都係決定叫2人餐因為按常理來講 套餐應該係抵啲嘅青木瓜沙律 👍🏾👍🏾佢個份量係超級多但係食落去唔係你想像嗰回事魚露都幾多 食落去係偏酸嘅反而冇咗泰國嗰種少少甜味明爐椰汁雞湯 👍🏾👍🏾👍🏾超重椰汁味 佢真係用椰奶去煲個煲唔算好大 但都夠每人碗半左右雞油雖然睇到多 但實際又冇乜雞肉料都係多嘅 啲菇都浮左上面泰式沙嗲雞 豬串👍🏾👍🏾👍🏾正常串燒但偏乾不過都係可以接受範圍之內原條青檸明爐烏頭魚👍🏾👍🏾👍🏾賣相幾靚 一啲都唔單調雖然青檸係另上但其實本身條魚都已經幾酸可能因為辣椒冇放落啲湯道所以食落就唔辣嘅泰式炒金邊粉👍🏾👍🏾👍🏾正常水準嘅野黎佢個份量又係唔知點解好多料都好足 但2個正常人食個2人餐真係唔會食得哂為咗唔浪費 最後我地係有pack起到啲野帶走附上單據一張泰國野黎講正常價嘅味道都係正常發揮嘅 就冇話特別標青要讚嘅就係除左湯 每樣野個份量都好多性價比就因個份量變到好高啦
開返晚市未夠一星期
成條街都係人
係一種報復式嘅出街食飯( ´▽`)
好耐冇見平日夜晚嘅旺角係有人

要讚嘅就係除左湯 每樣野個份量都好多
性價比就因個份量變到好高啦
2022-04-26
2022-05-11 41 瀏覽
近排成日去旺角,餓咗就係附近搵嘢食,前兩日試咗間泰國菜,去嘅時候因為早,冇乜人,點知啲菜上齊就發現突然坐滿咁滯,好夸張🤣冬陰功嗰日胃口麻麻,朋友話飲碗冬陰功就會即刻食得落嘢,果然係咁😌呢度嘅湯冇乜辣味,酸味都唔係好重,啱晒平時唔係好飲到辣嘅人,不過一樣咁開胃,而且入面啲海鮮都幾足料,有蝦、青口同墨魚仔。柚子沙律見到餐牌張柚子沙律嘅相好吸引,決定叫嚟試吓。柚子好大舊,好夠甜,上面嘅脆魚仔同腰果都好脆好好味,仲有幾隻彈牙嘅蝦,酸酸甜甜勁開胃。咖哩雞柳 + 酥餅酥餅配咖哩真係點食都食唔厭,我哋今次叫咗黃咖哩,係三種咖哩入面中等辣味嘅,不過泰式咖哩通常都唔會好辣,所以可以放心食,咖哩好香,甜甜哋,同脆脆嘅酥餅係絕配。炒雜菜好想食菜,所以點咗炒雜菜,有三種炒法,要咗最重口味嘅馬拉盞,果然好香好惹味,攞嚟送飯食一流,不過我哋食唔落所以冇叫到。環境幾舒服,枱與枱之間空間感夠足,而且有一排長枱,好啱一大堆朋友一齊嚟食😍

冬陰功

柚子沙律