2022-07-03 46 瀏覽
泰ology醃酸辣鳳爪炭燒雞腎泰式小食拼盤原個菠蘿炒飯泰式鮮🦐炒金邊粉價錢💲: $98/ $42/ $168/ $138/ $128好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 3.7/5-出到旺角想食泰國野,除左打卡的morokok就諗起呢間!佢地仲收十二點,夜啲都唔怕冇飯食。同埋啲位都闊落,幾啱一班朋友來食😬 價錢合理,都幾大份!-✅✅醃酸辣鳳爪。份量超多!多過10隻大大隻的😗 同埋好夠味!酸度適中,鳳爪夠爽脆,仲有好多洋蔥、西芹、番茄的配菜,開胃🤓-🆗炭燒雞腎。質地爽脆,有嚼口。食落有微微炭燒的味道😆 但太細粒,性價比差啲🥶-✅✅泰式小食拼盤。呢個真係好抵食。原本掙扎緊散叫串燒同蝦餅,發覺呢個先係最抵!有4串串燒,2塊蝦餅魚餅,2條春捲同2隻雞翼!最正係串燒,好大串,同埋唔會燒到好乾😎沙嗲汁都有好多花生粗粒🤩 雞翼都幾好,香茅味好夠同大隻。蝦餅都好脆。魚餅正常,春捲就有啲油🤔-✅原個菠蘿炒飯。菠蘿的生熟度啱啱好!食晒啲飯仲有啲菠蘿肉,好juicy好甜。飯粒粒粒分明,有新鮮菠蘿,雞肉,提子乾,食落好香黃薑粉味,唔會好油膩。最正係面頭大
泰ology
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 3.7/5

✅原個菠蘿炒飯。菠蘿的生熟度啱啱好!食晒啲飯仲有啲菠蘿肉,好juicy好甜。飯粒粒粒分明,有新鮮菠蘿,雞肉,提子乾,食落好香黃薑粉味,唔會好油膩。最正係面頭大量的肉鬆而呢啲係大條的泰國肉鬆,好味啲😜

✅泰式鮮🦐炒金邊粉。有鑊氣的一碟!顏色唔會好紅,啱啱好😍 帶小小酸+大量花生碎,好香口😌 同埋金邊粉無一patpat,炒得幾好😛 蝦就都係正常啦,有5隻左右。

整體唔錯,推介大家4-6個人想食泰國野可以揀呢到。價錢親民,基本泰國菜菜式都有齊!

同區美食🍧: #piggyfoodiein旺角 #piggyfoodiein銅鑼灣
2022-06-29 66 瀏覽
泰 Thaiology (瓊華中心) @thaiologyhk 好少係旺角食泰國菜見到呢間環境都幾好菜式都好吸引晚市二人套餐 $468諗唔到食咩好揀套餐就啱,套餐都包咗好多款野食,份量多到兩人都食唔晒,超正~~🌟明爐冬蔭功海鮮湯 +$12有青口、墨魚、海蝦揀咗小辣,酸酸地,冬蔭功好香🌟青木瓜沙律🥒🥗有啲青瓜絲,食落仲爽,調味酸酸地好開胃🌟泰式沙嗲4串 🍢🐖🐂有得揀豬、牛、雞串我地要咗兩豬兩牛,每串都好大串唔點沙嗲汁都夠味🌟原條青檸明爐烏頭魚 🐟+$38會連埋個火爐一齊上,一路熱住條魚都幾滑,不過都比較多骨仲有啲雜菜、墨魚、青口加咗青檸會比較鮮🌟泰式炒雜菜🥬睇落好多辣椒,但唔辣都幾好食🌟泰式鮮蝦炒金邊粉🦐 +$28唔想食飯加錢轉咗金邊粉好大碟,食完其他已經好飽,每人都係食咗少少🌟 芒果糯米飯 🥭 +$28套餐仲可以加配甜品糯米暖暖地,連埋椰漿好好食芒果都好甜🌟原個鮮椰青 $34🌟蜂蜜龍眼蘆薈特飲 $24本身包兩杯餐飲,可以加錢轉其他特飲📍泰 Thaiology (瓊華中心)旺角彌敦道628號瓊華中心16樓

好少係旺角食泰國菜
見到呢間環境都幾好
菜式都好吸引

晚市二人套餐 $468

🌟明爐冬蔭功海鮮湯 +$12
有青口、墨魚、海蝦
揀咗小辣,酸酸地,冬蔭功好香

🌟青木瓜沙律🥒🥗
有啲青瓜絲,食落仲爽,調味酸酸地好開胃

🌟泰式沙嗲4串 🍢🐖🐂
有得揀豬、牛、雞串
我地要咗兩豬兩牛,每串都好大串
唔點沙嗲汁都夠味

🌟原條青檸明爐烏頭魚 🐟+$38
會連埋個火爐一齊上,一路熱住
條魚都幾滑,不過都比較多骨
仲有啲雜菜、墨魚、青口
加咗青檸會比較鮮

🌟泰式炒雜菜🥬
睇落好多辣椒,但唔辣
都幾好食

🌟泰式鮮蝦炒金邊粉🦐 +$28
唔想食飯加錢轉咗金邊粉
好大碟,食完其他已經好飽,每人都係食咗少少

🌟 芒果糯米飯 🥭 +$28
套餐仲可以加配甜品
糯米暖暖地,連埋椰漿好好食
芒果都好甜

🌟原個鮮椰青 $34
🌟蜂蜜龍眼蘆薈特飲 $24
本身包兩杯餐飲,可以加錢轉其他特飲

📍泰 Thaiology (瓊華中心)
旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
2022-06-28 43 瀏覽
呢間瓊華新開嘅泰國菜之前晏晝你哋嘅黎食,叫咗個冬陰功炒飯覺得OK所以今晚再嚟食兩個人叫咗生蝦$128ok馬拉盞炒通菜$88好味蝦醬肉碎炒飯$118好味之後好似吾夠飽就後加一個生菜包(豬)$98食完d菜,仲有好多肉剩。。問侍應可唔可以要多幾塊生菜佢話$18 四塊😂 眼都突埋,不要了最後就咁食啲肉,都食唔曬,完
呢間瓊華新開嘅泰國菜
之前晏晝你哋嘅黎食,叫咗個冬陰功炒飯覺得OK
所以今晚再嚟食

蝦醬肉碎炒飯$118
好味

之後好似吾夠飽就後加一個
生菜包(豬)$98
食完d菜,仲有好多肉剩。。
侍應可唔可以要多幾塊生菜
佢話$18 四塊😂 眼都突埋,不要了
最後就咁食啲肉,都食唔曬,完
2022-06-28 64 瀏覽
今日去完創興新Daiso 行街街, 之後就去咗一直好想去嘅 ❥⧽𝐓𝐡𝐚𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲 ❥⧽食飯。餐廳以木色同墨綠色為主, 感覺優雅, 卡座位闊落, 坐得好舒服。𓊈冬陰功海鮮湯𓊉冬陰功有個爐暖住, 一直暖笠笠唔怕凍咗。裡面好足料, 有大蝦, 墨魚, 青口同菇菇, 全部都好新鮮爽口。冬陰功揀咗小辣, 味道偏酸, 好開胃, 而辣嘅後勁都唔野少, 好飲。𓊈咖喱炒軟殼蟹𓊉咖喱軟殼蟹上枱時已經好香, 好惹味, 份量都幾多, 有4-5隻半隻嘅軟殼蟹, 全部都炸得好酥脆。咖哩加咗椰奶, 好香濃, 用嚟蘸薄餅食, 完全唔浪費任何一滴醬汁🫣𓊈香酥薄餅𓊉本身薄餅已經有一個咖哩汁可以蘸, 味道濃而不膩, 而薄餅真係好香脆, 好好食!𓊈香葉肉碎炒飯𓊉呢個炒飯嘅份量真係好多, 有肉碎, 蛋粒, 香葉等等, 炒得粒粒分明, 食到好飽。𓊈芒果糯米飯𓊉用芒果糯米飯嚟結尾真係大滿足, 芒果超甜, 配埋椰漿豐富嘅糯米飯一齊食, 真係好好味!✧✧ 整體食物都好好食呀, 環境又好舒適, 值得再去!

𓊈冬陰功海鮮湯𓊉

𓊈咖喱炒軟殼蟹𓊉

𓊈香酥薄餅𓊉

𓊈香葉肉碎炒飯𓊉

𓊈芒果糯米飯𓊉

✧✧ 整體食物都好好食呀, 環境又好舒適, 值得再去!
冬陰功海鮮湯
咖喱炒軟殼蟹
香酥薄餅
芒果糯米飯
2022-06-25 32 瀏覽
泰 Thaiology意想不到的旺角高質泰式餐廳 🫠平時食泰國野大家大多數都會諗起九龍城🤔但今次呢間泰 Thaiology絕對係比大家多一個好好嘅選擇☺️👍🏻泰 Thaiology係位於喺旺角瓊華大廈上面 地點好方便易揾🤗 餐廳環境燈光光猛✨裝修好有泰國餐廳嘅感覺🤓 位置之間都好闊落, 坐得都好適舒😝 👧🏻 泰式生蝦刺身💵HK$ 128同樣係生蝦粉絲嘅你🙌🏻🙌🏻 一定❗️一定❗️一定❗️唔好錯過👊🏻佢嘅生蝦又厚又肥美😚 隻隻都好大隻♥️ 絕對唔係啲薄切切嘅生蝦😂 同埋啖啖都非常爽口‼️生蝦真係非常新鮮‼️配合埋蒜同小辣椒🌶在點埋泰汁真係一絕🤤 好正🫠而且我覺得佢真係好抵食, 有成10隻咁多🤭👧🏻 冬陰功海鮮湯 🍲💵HK$ 148冬陰功嘅材料都非常新鮮足料😌有我好鍾意個菌菇🍄同有好肥美既大蝦🦐辣度亦都好配合到香港人嘅口味,整體唔會話超級辣, 酸酸辣辣好開胃😌 而且有個爐仔Keep住熱辣辣嘅冬陰功湯, 貼心位加分😎👧🏻 泰式沙嗲(豬🐖/雞🐓/牛🐂)💵HK$ 128泰式沙嗲串燒都做得好好👍🏻串燒燒得好香😍 亦都保留到肉嘅原汁原味😙 食材非常新鮮, 粒粒肉都大大粒❗️🥰 勁有肉感😂 特別我勁鍾意食牛💕 食落去
泰 Thaiology

而且我覺得佢真係好抵食, 有成10隻咁多🤭

👧🏻 冬陰功海鮮湯 🍲
💵HK$ 148
冬陰功嘅材料都非常新鮮足料😌
而且有個爐仔Keep住熱辣辣嘅冬陰功湯, 貼心位加分😎

👧🏻 泰式沙嗲(豬🐖/雞🐓/牛🐂)
💵HK$ 128
泰式沙嗲串燒都做得好好👍🏻
勁有肉感😂 特別我勁鍾意食牛💕 食落去係唔會韌架❗️非常腍🤭 再配埋沙嗲汁, 好惹味♥️

👧🏻香酥薄餅🫓
💵HK$ 58
香酥薄餅最正係佢既咖喱汁🤪
咖喱汁椰香好重, 小小辣🤏🏻
再配合埋煙煙銀銀口感嘅薄餅, 好食🥰
如果佢煎得再香脆啲就會更更Perfect啦🫰🏻

👧🏻 青檸明爐魚烏頭🐟
💵HK$ 228
泰國嘢我係勁鍾意食明爐魚🐟🍲
上枱時已經覺得條烏頭非常肥美🐟
好大條😍 真係啖啖魚肉😍
佢既配菜有青口, 椰菜花🥦 菌菇🍄
所以湯底都好鮮甜🤩

👧🏻 原個鮮椰青
💵HK$ 64
呢個先椰青大大個😍
勁多椰青水, 超級清甜🤤
勁解渴😍 飲完之後仲可以食埋佢嫩滑嘅椰肉呢💕

整體來講我覺得呢間餐廳性價比係高👍🏻
雖然佢既價錢唔係特別平👽 但係佢嘅食材真係新鮮高質, CP值係高既😂 食物既質素絕對係對得起個價錢架😙
最緊要地點亦都好方便嘛♥️
我絕對會再嚟光顧😎

📍泰 (旺角)
旺角彌敦道628號瓊華中心16樓

2022-06-25 26 瀏覽
想食地道泰國菜👀可能大家會先諗起九龍城嘅泰國餐廳😌但原來旺角瓊華中心都有間高質抵食嘅正宗嘅泰國菜館🇹🇭餐廳佈置以墨綠色為主調💚配上金色嘅飾物✨極具泰式風情🎉大家經過都不妨試吓😚🔸晚市二人套餐($468)🍲明爐椰汁雞湯一上枱已經聞到非常濃郁嘅椰香味🥥入面更有足料雞件🐓雜菇🍄車厘茄🍅芫荽等新鮮食材🍀配合椰奶嘅味道😉將成雞湯昇華至另一層次👅🥗青木瓜沙律份量十足嘅青木瓜沙律🤩食落清新爽口👍🏻微辣帶甜💃🏼混合埋泰式酸辣醬🔥花生🥜蝦米🦐同各類配菜🥒令人胃口大開😽🍡泰式沙嗲4串串燒全部選咗豬肉🤠每串都燒得香嫩惹味🙌🏻且含豐富肉汁💦蘸埋沙嗲醬更添味道層次😍🐟原條青檸明爐烏頭魚(+$38)明爐魚賣相吸睛😊以鐵鍋盛載保持熱焫焫温度💥配料除咗有常見嘅酸菜🥢更加入青口🦪墨魚仔等海鮮提升鮮味🐙邊飲清甜微酸嘅湯底同時🥣更可細嘗肥美嫩滑嘅烏頭魚😻令人相當滿足💓🥦泰式炒雜菜以多種蔬菜配搭而成嘅菜式💋有椰菜、翠玉瓜、西蘭花、青豆、紅蘿蔔、粟米荀等😎味道香濃偏辣🌶口感爽脆帶微微蒜香🧄嗜辣嘅朋友絕不能錯過🤘🏻🦐泰式鮮蝦炒金邊粉(+$28)金邊粉炒得香口惹味👄且乾身不膩😋味道酸酸甜甜💫配料有大蝦、雞蛋、芽菜、豆芽、韭菜、大蒜

🔸晚市二人套餐($468)

🍲明爐椰汁雞湯

🥗青木瓜沙律

🍡泰式沙嗲4串

🐟原條青檸明爐烏頭魚(+$38)

🥦泰式炒雜菜

🦐泰式鮮蝦炒金邊粉(+$28)
金邊粉炒得香口惹味👄且乾身不膩😋味道酸酸甜甜💫配料有大蝦、雞蛋、芽菜、豆芽、韭菜、大蒜同泰式香料💟相當豐富呢👏🏻

☕️咖啡、茶 或 汽水(2杯)
凍檸茶同糖水分開提供🧃甜度由食客自由決定✅解辣一流之餘📛更有助消除膩滯感😼

🔸芒果糯米飯($98)
芒果糯米飯份量相當有驚喜⭐️芒果合時令非常香甜🥭紫糯米上鋪上一層暖暖嘅椰漿🏆口感軟綿黏糯🎀為整個晚餐畫上完美句號💯
2022-06-22 107 瀏覽
約左朋友係旺角食飯, 心思思想食泰國野, 俾我係網上搵左間算係新開既泰國餐廳~餐廳就係瓊華中心, 出地鐵行幾分鐘, 幾方便....餐廳裝修四正, 有好多CAR位對住大玻璃, 環境舒適, 坐得好舒服呢!點餐用QR CODE自己落單~~食物款式方面唔算超級多, 但基本既泰國菜式都有....有套餐, 亦有單點套餐有2人餐或4人餐~~shake shake海鮮幾特別~~泰式小食拼盤 $168拼盤都幾豐富, 有6款食物~~包括有魚餅, 蝦餅, 雞翼, 春卷各2件, 沙嗲串燒4串(豬/牛/雞)~蝦餅係第一推介!! 呢道既蝦餅超爽口彈牙, 有粒粒蝦肉, 質素非常高!!!沙嗲要左豬&雞, 2款都燒得剛好, 肉質軟腍~~ 沙嗲醬好香, 花生味濃青檸明爐魚烏頭 $228明爐不斷滾住熱辣辣, 烏頭魚肉鮮甜可口, 個汁唔辣的~配料有青口&魷魚仔~~另外附上既醬汁酸酸辣辣刺激味蕾又開胃馬拉蓋炒通菜 $88師傅炒得好好味丫!個汁勁惹味, 又唔會太咸, 大啖大啖係咁食原個菠蘿炒飯 $138大大個菠蘿炒飯~ 份量非常多!!炒飯金黃色好靚好吸睛~餡料有新鮮菠蘿, 雞肉粒, 提子等等....酸酸甜甜
餐廳就係瓊華中心, 出地鐵行幾分鐘, 幾方便....

點餐用QR CODE自己落單~~
食物款式方面唔算超級多, 但基本既泰國菜式都有....
有套餐, 亦有單點

套餐有2人餐或4人餐~~
shake shake海鮮幾特別~~

泰式小食拼盤 $168
拼盤都幾豐富, 有6款食物~~
青檸明爐魚烏頭 $228
明爐不斷滾住熱辣辣, 烏頭魚肉鮮甜可口, 個汁唔辣的~
配料有青口&魷魚仔~~
另外附上既醬汁酸酸辣辣刺激味蕾又開胃

馬拉蓋炒通菜 $88
師傅炒得好好味丫!
個汁勁惹味, 又唔會太咸, 大啖大啖係咁食
原個菠蘿炒飯 $138
大大個菠蘿炒飯~ 份量非常多!!
炒飯金黃色好靚好吸睛~
餡料有新鮮菠蘿, 雞肉粒, 提子等等....酸酸甜甜
  • 原個菠蘿炒飯
  • 馬拉蓋炒通菜
  • 泰式小食拼盤
2022-06-21 24 瀏覽
Thaiology天氣開始熱 又係時候出動食泰菜喇🥰Thaiology 地點方便 裝修帶東南亞風情 可以止暫時一止我地嘅思鄉病🥹.🌈泰式沙嗲 $48雞肉燒到金黃色 賣相吸引 有啖啖肉嘅感覺 雞肉肉質依然juicy嫩滑加埋沙嗲汁 香味更提昇👍🏽.🌈炭燒豬頸肉 $108一整塊豬頸肉 燒得香口 肉質厚實 口感爽彈 唔點汁都已經好好味醬汁係清爽版嘅酸辣汁 適合解膩.🌈青咖哩豬肉 $128一直鍾情泰式的青咖喱 獨特嘅香氣總係令人難以抗拒 Thaiology嘅青咖喱口味微甜 入口重椰漿香味 後勁有少少辣 質地濃厚令配料都特別入味除咗豬肉 雜菜比例好多 食得更健康.🌈泰式鮮蝦炒金邊粉 $128炒金邊粉配料豐富 有芽菜 蛋絲 豆乾 花生碎 啲餸多到一路夾一路跌出嚟🙈金邊粉炒得乾爽 唔會過油 本身酸酸甜甜咁加上青檸汁 味道更加豐富 😋.🌈馬拉盞炒椰菜苗 $108椰菜苗份量亦唔少 炒得夠火喉 口感爽嫩 🥬馬拉盞味道帶鹹香 幾惹味.🌈芒果糯米飯 $98天氣開始熱 一直心思思想食芒果糯米飯🥭呢度就食到個好好味嘅芒果糯米飯喇糯米飯嘅椰漿份量超級多 食得滿足軟糯嘅糯米飯配上香濃椰漿 無可挑剔芒果鮮甜多汁 同椰漿亦
Thaiology

糯米飯嘅椰漿份量超級多 食得滿足
軟糯嘅糯米飯配上香濃椰漿 無可挑剔
芒果鮮甜多汁 同椰漿亦係perfect match
2022-06-20 32 瀏覽
個環境真係好唔錯,覺得坐得好舒服,之前已經聽啲朋友介紹過,話味道好好,咁啱行經旺角,構想去試吓首先叫咗個小食,酸辣鳳爪,真係幾辣下,但係好好開胃,配泰國啤酒就最好跟住叫咗個小食拼盤,乜都有啲,唔使諗,有串燒,燒得啱啱好,又有泰國魚餅,仲有雞翼添另外叫咗個生蝦刺身,呢個真係食泰國嘢必備嘅,生蝦隻隻都好大隻,配埋啲醬汁,酸酸地,好惹味仲有叫咗個菠蘿炒飯,菠蘿加上海鮮同埋肉鬆,金黃色嘅蕃粒,再加埋菠蘿甜甜酸酸,非常開胃再叫多份豬頸肉,豬頸肉好大好大塊,多汁,有攤銷嘅味道,裏面軟林林,加埋雨露,令豬頸肉更加有韻味

2022-01-06
10 分鐘 (堂食)
  • 菠蘿炒飯
旺角嘅🌟Thaiology🌟,一聽就知係食🇹🇭泰菜嘅餐廳!Thaiology提供一系列嘅經典泰菜🇹🇭,仲有好抵食嘅套餐!😉🦐泰式生蝦刺身 $128係泰式刺身船呀!清爽嘅蝦肉配泰式酸辣汁🌶,yummy !🤩🇹🇭晚市二人套餐 $468套餐包括🔥明爐湯、🥗沙律、小食、🥘主菜、🥬炒菜、🍚飯/麵、🥤飲品,部分items仲有幾樣可以揀,份量極為豐富!😍🥥明爐椰汁雞湯集香、甜、幼滑於一身,用火Heat住🔥,暖笠笠相當好喝!👍🏻🥗青木瓜沙律超酸爽,而且唔辣,十分開胃!😋🍢泰式沙嗲4串四串都可以選豬🐷、雞🐓、牛🥩x2 三拼,夠晒Flexible!🍢串燒燒得香口惹味,唔錯!😇🐟原條青檸明爐烏頭魚 +$38烏頭肥美仲帶黃油,蔬菜湯底好清甜!🥰🥬泰式炒雜菜辣辣地而且份量大!🍚油飯油飯帶椰香同埋香茅香,配炒雜菜或者明爐魚都一樣咁夾!🥤飲品 - 可樂、凍檸茶

🦐泰式生蝦刺身 $128

係泰式刺身船呀!清爽嘅蝦肉配泰式酸辣汁🌶,yummy !🤩

🇹🇭晚市二人套餐 $468

🥥明爐椰汁雞湯

🥗青木瓜沙律

超酸爽,而且唔辣,十分開胃!😋

🍢泰式沙嗲4串

🐟原條青檸明爐烏頭魚 +$38

烏頭肥美仲帶黃油,蔬菜湯底好清甜!🥰

🥬泰式炒雜菜

辣辣地而且份量大!

🍚油飯

油飯帶椰香同埋香茅香,配炒雜菜或者明爐魚都一樣咁夾!

🥤飲品 - 可樂、凍檸茶

2022-06-17 31 瀏覽
好耐冇食泰國嘢,今次去咗旺角嘅Thaiology食泰國菜,呢度嘅晚市二人套餐絕對係抵食之選☺️• 泰式生蝦刺身 $128生蝦係我每次食泰菜必點✨呢度嘅生蝦一份有十隻,配上泰式辣汁,肉質爽彈,識食一定夾埋蒜片一齊食,但切記要盡早食完,否則小心會水浸😆• 晚市二人套餐 $468兩個人真心冇咩可能食得曬呢個二人餐,事關每碟都足料大份,有肉有湯有菜超豐富,我諗最起碼都要三個人食先KO到🤣湯揀咗冬陰功海鮮湯(+$12),佢哋嘅冬陰功冇落椰奶,口感比較清爽,辣度唔算話太勁,有個爐仔熱住幾貼心。青木瓜沙律亦是超級大份,以酸甜醬汁調味,清涼又開胃。泰式沙爹串燒做得幾出色,有豬肉同雞肉各兩串,外層燒得夠香,每舊肉都大大粒頗有口感。主菜揀咗海南雞,口感味道就一般般,勝在醬料調味唔錯。泰式炒雜菜口味偏濃,如果可以轉個清啲嘅菜會更好。加$28有得將白飯轉做鮮蝦炒金邊粉,目測有約四隻大蝦,整體帶甜味易入口唔覺膩滯。飲品可以補差價轉其他特飲,泰式奶茶味道香甜,但茶味較弱,柚子金桔檸檬特飲裡面有新鮮碌柚肉幾驚喜☺️

• 泰式生蝦刺身 $128

• 晚市二人套餐 $468

食物:食左生蝦刺生(新鮮,但蝦比較細仔)冬陰公湯好味明爐烏頭好味炸春卷同蝦餅好味炒通菜,菠蘿炒飯ok榴連mochi皮可以薄啲,但都好味應該食埋芒果糯米飯環境:相當衛生寬敞,很好服務:我要求坐窗口卡位,個女侍應見七點人少吾肯開果個範圍,吾比我嘅坐。但之後開始多人,咪又係開比其他人坐…我覺得哩啲相當扣分。甘吾通永遠遲黎嘅人先可以坐全餐廳最好嘅位咩?!哩個服務態度not good.衛生:食物同環境都相當衛生價錢:$人均300-400,都可以接受
食物:
食左生蝦刺生(新鮮,但蝦比較細仔)
冬陰公湯好味
明爐烏頭好味
炸春卷同蝦餅好味
炒通菜,菠蘿炒飯ok
榴連mochi皮可以薄啲,但都好味
應該食埋芒果糯米飯

食物同環境都相當衛生

價錢:
$人均300-400,都可以接受
2022-06-13 22 瀏覽
最近見到旺角瓊華中心 新開左呢間泰國餐廳🍴超鍾意食泰國菜嘅我 即刻去咗試吓🇹🇭泰國嘢必食泰式生蝦刺身!呢度嘅生蝦每一隻都好大隻 而且口感爽口彈牙 又夠清甜🦐配埋旁邊酸酸辣辣嘅泰式醬汁 超級清新😋
2022-06-13 418 瀏覽
旺角站📍泰-夏天最岩食泰國野,今次去左泰Thaiology試試佢🇹🇭泰菜二人套餐($496)呢個二人套餐快、靚、正,最緊要唔洗諗,乜都有😹呢個套餐有:明爐椰汁雞湯、青木瓜沙律、泰式沙嗲串、海南雞(半隻)、泰式炒雜菜、泰式鮮蝦炒金邊粉(加$28),仲有兩杯野飲。湯方面,可以簡冬蔭功海鮮湯(加$12)或者椰汁雞湯🥥。呢排食得辣野多就補一補,飲返個椰汁雞湯。呢個雞湯超香椰子味,好濃郁,仲有雜菇同埋雞件,飲完好滋潤😍青木瓜沙律微辣,蘿蔔絲、青木瓜絲新清爽口,配埋醬汁好開胃。套餐可以係香茅雞翼、泰式沙嗲串或者泰式炸魚餅中三簡一。我就簡左沙嗲串燒,要左牛同雞,燒得香口唔乾身,配埋醬汁好惹味。海南雞無骨頗滑,正常發揮。泰式炒雜菜唔辣,有翠玉瓜、椰菜、椰菜花、青豆等,醬汁香濃,平時少食菜既我都密密夾😹呢個餐可以簡白飯/油飯,或者可以簡鮮蝦炒金邊粉(加$28)。我就梗係食返個金邊粉,比平時食既金邊粉多汁,唔會一舊舊,配埋青檸汁更鮮味😋蝦都幾大隻,有3隻。野飲要左奶茶同檸茶,正常發揮,今次冇特別叫到泰式野飲。蒜蓉包($58)共有4件,呢個比想像中細塊,不過都幾脆身,香濃蒜蓉味,食完個口好鬼臭😂👍🏻蒜蓉炒通
旺角站📍泰
夏天最岩食泰國野,今次去左泰Thaiology試試佢🇹🇭

泰菜二人套餐($496)
呢個二人套餐快、靚、正,最緊要唔洗諗,乜都有😹

呢個套餐有:明爐椰汁雞湯
明爐椰汁雞湯
、青木瓜沙律
青木瓜沙律
、泰式沙嗲串
泰式沙嗲串
、海南雞(半隻)
海南雞(半隻)
、泰式炒雜菜
泰式炒雜菜
、泰式鮮蝦炒金邊粉(加$28)
泰式鮮蝦炒金邊粉
,仲有兩杯野飲。

青木瓜沙律微辣,蘿蔔絲、青木瓜絲新清爽口,配埋醬汁好開胃。

野飲要左奶茶同檸茶,正常發揮,今次冇特別叫到泰式野飲。

蒜蓉包($58)
蒜蓉包

蒜蓉炒通菜($88)
蒜蓉炒通菜

今次一反常態冇叫馬拉盞通菜,蒜蓉炒清清地。

環境方面,餐廳新裝修,以深綠免同木色為主調,整體環境較暗,幾有格調。枱面夠闊,叫多d野食都夠擺。
2022-06-06
蒜蓉包
蒜蓉炒通菜
  • 海南雞
2022-06-11 329 瀏覽
位於瓊華中心頂層,餐廳環境寬闊,設計以墨綠色配搭木色為主調,牆上掛滿金屬裝飾,仲有幾個木屋造型既卡位,充滿泰式風情🥰 ✨ 晚市二人套餐 ❀ 明爐冬蔭功海鮮湯 🥘 (+$12)❀ 青木瓜沙律 🥗❀ 泰式沙嗲4串 🍢❀ 海南雞 🐥(半隻)❀ 泰式炒雜菜 🥬❀ 泰式鮮蝦炒金邊粉 🍝 (+$28)❀ 菠蘿梳打 🍹 (+$12)❀ 青檸梳打 🍹 (+$12)二人餐好豐盛,每碟菜仲夠晒大份,好抵食😍 冬蔭功上枱用火爐熱住,唔驚會食食下凍晒👍🏻 湯底酸辣開胃,整體唔會太辣,仲有唔少海鮮係入面呢~青木瓜沙律表面灑上櫻花蝦及花生碎,令清爽既沙律更加有口感☺️ 串燒有雞肉及牛肉各兩串,加埋沙嗲汁更惹味!半隻海南雞份量真係好多,雞肉嫩滑,配搭三款醬汁夠滋味~炒雜菜有多款蔬菜,夠晒香辣✨ 金邊粉炒得香口,酸辣惹味,有唔少新鮮既大蝦,加入青檸汁食落無咁膩😊 菠蘿及青檸梳打,酸甜清爽,解膩又解辣☺️❀ 泰式生蝦刺身 🦐另外仲叫咗食泰國野必點既生蝦✨ 生蝦份量十足,食落新鮮爽滑,配上酸酸辣辣既醬汁及青檸汁食更醒胃呢~

✨ 晚市二人套餐

❀ 明爐冬蔭功海鮮湯 🥘 (+$12)
❀ 青木瓜沙律 🥗
❀ 泰式沙嗲4串 🍢
❀ 海南雞 🐥(半隻)
❀ 泰式炒雜菜 🥬
❀ 泰式鮮蝦炒金邊粉 🍝 (+$28)
❀ 菠蘿梳打 🍹 (+$12)
❀ 青檸梳打 🍹 (+$12)

二人餐好豐盛,每碟菜仲夠晒大份,好抵食😍

串燒有雞肉及牛肉各兩串,加埋沙嗲汁更惹味!

半隻海南雞份量真係好多,雞肉嫩滑,配搭三款醬汁夠滋味~

炒雜菜有多款蔬菜,夠晒香辣✨

菠蘿及青檸梳打,酸甜清爽,解膩又解辣☺️

❀ 泰式生蝦刺身 🦐