2022-05-11 49 瀏覽
好耐冇食泰國菜,網上見到這間新開泰國菜幾吸引,就約左朋友去晚飯,而且餐廳環境幾寬敞舒適。.晚市二人套餐 $468 (跟餐包咖啡、茶或汽水2杯).🐥明爐椰汁雞湯會有個小小的爐,煲著椰汁雞湯,令到雞湯保持着暖笠笠的溫度,而且配料相當豐富,有香茅、檸檬葉、南薑、椰汁及雞肉,雞肉吸收了椰汁的味道,好好味。.🥗青木瓜沙律材料有木瓜絲、紅蘿蔔絲、洋蔥絲、辣椒粉,配上酸辣的魚露汁,是一款開胃的沙律。不過,不是太慣食辣的人未必適合。.🍢泰式沙嗲四串有兩串雞肉及兩串牛肉,雞肉不會乾爭爭,牛肉又不啃,烤得剛剛好。.🐓海南雞半隻海南雞的雞肉嫩滑,而且有雞味,加上雞皮爽薄不肥,還有伴三色醬:黑豉油、薑蓉及辣醬。.🥦泰式炒雜菜看似很辣,但其實只係是微辣,非常惹味,拌飯一流又健康。.🦐泰式鮮蝦炒金邊粉 +$28 金邊粉炒得夠乾身,有雞蛋絲及多隻大蝦,在表面灑上花生碎,惹味又有口感。.🍰椰汁西米糕 跟餐+$28椰汁味濃郁,西米露爽口,而且還有六粒, 好抵食。.🧀芝心炸蝦丸 $98 超巨型芝心炸蝦丸,外皮炸到金黃色,蝦肉爽彈又夠鮮味,切開蝦丸,滿滿流心芝士,很滋味。
晚市二人套餐 $468
(跟餐包咖啡、茶或汽水2杯)

🐥明爐椰汁雞湯

🥗青木瓜沙律

🍢泰式沙嗲四串

🐓海南雞半隻

🥦泰式炒雜菜
看似很辣,但其實只係是微辣,非常惹味,拌飯一流又健康。

🦐泰式鮮蝦炒金邊粉 +$28

🍰椰汁西米糕 跟餐+$28
椰汁味濃郁,西米露爽口,而且還有六粒, 好抵食。

🧀芝心炸蝦丸 $98
2022-05-11 34 瀏覽
泰式美食開到黎旺角,遇上第二分店開業做緊唔同優惠,除咗八折之外仲有機會拎到免費午餐!既然有優惠就試多幾款嘢食,首先要個小食拼盤,有串燒、蝦餅、魚餅、雞翼⋯串燒唔會乾爭爭,蝦餅炸到脹卜卜,仲食到原隻蝦肉,有蝦嘅鮮味,又彈牙,配酸甜醬好開胃,個人覺得係拼盤入邊最出色嘅一樣。椰盅海鮮焗飯用原個椰子裝住焗飯,飯面舖上大蝦、青口等食材,連一旁嘅椰盅蓋亦放上飯同食材做裝飾,幾有心思~放低陣陣椰香味撲鼻!焗飯入口又香又滑,蝦肉夠大隻鮮甜,難怪係推介之一!望到Menu有炭燒羊架,叫返兩隻試吓,朋友不斷讚佢嘅羊肉香羶味加上炭燒味好香~我自己就較喜歡佢嘅啖啖肉!另椰菜苗炒得爽脆又夠火喉,整體嚟講每樣食物都幾好!地方夠大坐得舒適,係有d位置冷氣稍大,而家有折就更抵!

2022-05-11 23 瀏覽
重新裝修後的Thaiology ,環境好有泰國feel,地方舒服又乾淨,今日和朋友黎食個Lunch ,午市套餐選擇幾多,我嘅頭號目標就係要食海南雞飯,因為之前食過覺得相當唔錯👍🏻🐔🍚▪️泰式無骨海南雞(半隻)配油飯 $ 98雞嘅分量超多,真係有足足半隻,除咗雞髀同雞亦之外,其他部位已經去骨啖啖肉,雞皮爽脆,肉質幾香滑,油飯得唔錯幾入味,配埋黑甜醬油和薑蓉一齊食,完美的組合🥘▪️泰式蝦肉炒金邊粉 $ 78炒得超級有鑊氣,乾爽唔油,蝦仁好大隻又爽口,金邊粉係正宗泰國幼身嗰隻,配料有豆腐乾,雞絲,豆乾,豆角,芽菜,韭菜,味道一流,正宗泰國酸酸味味既風味🥥▪️原個鮮椰青 $ 64大大個,夠涷夠甜鮮味就係最好飲🍹▪️蜂蜜龍眼蘆薈特飲 $ 54唔好睇呢杯嘢白雪雪乜都冇咁樣,原來好清甜,淡淡的蜂蜜加梳打味道,底部仲有好多龍眼肉同蘆薈,好飲又好食

🐔🍚▪️泰式無骨海南雞(半隻)配油飯 $ 98

🥘▪️泰式蝦肉炒金邊粉 $ 78

🥥▪️原個鮮椰青 $ 64
大大個,夠涷夠甜鮮味就係最好飲

🍹▪️蜂蜜龍眼蘆薈特飲 $ 54

• 海南雞飯
  • 炒金邊粉
2022-05-10 28 瀏覽
今次去咗呢間Thaiology,旺角同銅鑼灣都有分店晚市二人餐 $468    明爐椰汁雞湯🥒青木瓜沙律🍗泰式沙嗲4串🐟原條青檸明爐烏頭魚(+$38)🥬泰式炒雜菜🍚油飯2碗,餐飲榴槤麻糬 +$28(晚市套餐加$28可選甜品一款)另點 - 🦐脆炸芝心蝦丸 $98二人餐👩🏻‍🤝‍👨🏼都叫幾多嘢食🤰🏻,兩個人夠晒飽。因為唔想食辣揀左椰汁雞湯,另外有都有冬蔭公湯揀,湯跟埋個爐🐔🔥,多雞肉同菇,暖笠笠又有椰味🥥。串燒2串雞2串牛都好大串🍖,最特別係佢個沙嗲醬,好濃花生醬味,而且仲有花生粒,點嚟食好夾好惹味👏🏻烏頭🐟要加$38,有d青口同墨魚仔,明爐上,火力唔太夠,如果再熱啲會好d😄好中意食魚既朋友可以try下😜另外亦可唔加錢食咖哩🥘或者海南雞,當晚見多人食呢2款,應該唔錯青木瓜沙律🥗同炒雜菜份量都👌🏻,幾香口,正常發揮👌🏻至於另外加嘅脆炸芝心蝦丸呢🦐,有兩大粒,蝦丸彈牙之餘仲有滿滿蝦肉,熱辣辣,入面仲有滿滿流心芝士🧀,好味!所以得兩粒真係唔夠喉🤪榴槤麻糬個餡係榴槤蓉,好香榴槤味🍴外皮唔係煙un果種口感,如果係雪米糍外皮咁會更正✌🏻整體嚟講,套餐都算豐富,見openrice訂座單叫有折,見單叫餐牌
今次去咗呢間Thaiology,旺角同銅鑼灣都有分店

晚市二人餐 $468
    明爐椰汁雞湯
🥒青木瓜沙律
🍗泰式沙嗲4串
🐟原條青檸明爐烏頭魚(+$38)
🥬泰式炒雜菜
🍚油飯2碗,餐飲
榴槤麻糬 +$28(晚市套餐加$28可選甜品一款)
另點 - 🦐脆炸芝心蝦丸 $98

青木瓜沙律🥗同炒雜菜份量都👌🏻,幾香口,正常發揮👌🏻

整體嚟講,套餐都算豐富,見openrice訂座單叫有折,見單叫餐牌上面嘅嘢都好似幾正,例如泰式生蝦🦐小食拼盤等等,同埋見到人地d金邊粉/炒飯🍛好大碟,有興趣可試下😄
2022-05-09 61 瀏覽
旺角多野食就係人都知, 但有時都會唔知食咩好😅 某日行行下想食泰國菜, 就去左 "泰 Thaiology" 食!😏Lunch hour 有lunch set, 叫左個 "泰式蝦肉炒金邊粉" + "泰式滷水豬手飯"!🍴泰式蝦肉炒金邊粉- 幾惹味, 蝦仁都幾多, 同幾大隻, 而且成碟金邊粉口感豐富, 有花生碎, 韮菜咁, 加上少少青檸汁, 幾開胃好食!🍴泰式滷水豬手飯- 味道偏咸, 雖然份量好多, 又有一隻滷水蛋, 但豬手比較肥膩, 肉鞋, 而且白飯好硬, 食左一半就無食, 因為真係食唔落!😔

🍴泰式蝦肉炒金邊粉

🍴泰式滷水豬手飯
2022-05-07
與閨蜜收工直落食夜晚 約在旺角最方便想吃重口味 選了這間瓊華新開的泰國菜東南亞風情裝修配上大玻璃 卡座頗舒服 二人餐抵食 不過兩個小女子怕是吃不完還是單點 泰式的海鮮桶太適合好奇寶寶-⧫ 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞 海鮮 ⧫ $328 / 3款足足有十款海鮮 可自選3/5/8配搭 兩個人就選三款試試 沒想到份量也頗多把整盤海鮮倒入大袋子內 加入泰式醬汁努力搖動翻滾 再倒回盤子就變成泰國版醬汁以蒜蓉芫茜 指天椒魚露青檸汁調配酸辣又清新 頗有當年曼谷旅遊夜市風味帶點DIY趣味 夠辣亦夠惹味值得一試虎蝦4隻:蝦肉大隻結實有鮮味 很不錯扇貝4隻:個頭甚大 食用或打卡都值得大蜆8隻:量多但肉較削小沙 比較不推-⧫ 泰式生蝦刺身 ⧫ $128有成十隻配泰式酸辣汁 作為前菜很開胃 墊著冰塊以保持質地爽口彈牙 充滿膠質-⧫ 泰式沙嗲牛肉 ⧫ $48 / 2pc香口結實 燒烤香氣較淡但沙嗲汁很惹味-⧫ 馬拉盞炒通菜 ⧫ $88定價較高但份量算多 口感爽脆調味剛好-⧫ 泰式鮮蝦炒金邊粉 ⧫ $128帶甜味不太辣 花生碎芽菜令口感更豐富蝦多粉也多夠大碟 最後捧著肚也吃不完
與閨蜜收工直落食夜晚 約在旺角最方便

帶甜味不太辣 花生碎芽菜令口感更豐富
蝦多粉也多夠大碟 最後捧著肚也吃不完
2022-05-05
𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞 海鮮
見有新張優惠,身分證括號有2字便可享免費午市套餐(最平果款),今天便和男朋友一起試。但野食味道很一般,試完一致認為唔會再食多次。😓我有8折優惠,叫了個泰式蝦肉金邊粉,撩來撩去發現唔到有蝦肉,原來喺個底得兩粒小小的急凍蝦肉。金邊粉味道亦很一般,甚至乎唔太好食(So far 食過的Pad Thai 黎講最差的),整體上失望。🙁男朋友補差價叫了個豬頸肉湯河,豬頸肉味道可以吧,中肯講句不過不失。😅環境方面,安排左卡位所以坐得舒服,但係食物水準認真麻麻,固然餐廳肯花錢落廣告十分重要,食物水準亦要提升,才可留得住客人呢。🙏🏻

2022-05-05 72 瀏覽
當諗唔到食咩好就會心思思想食泰菜👻同朋友去左呢間位於瓊華中心16樓既Thaiolodgy ·餐廳面積好大 · 空間感十足🎈湖水綠既主調配金屬裝飾有種好優雅既感覺🧏🏻‍♀️今餐決定來個全小食宴😆♡ 泰式生蝦刺身($128)泰菜怎能少了它♥️生蝦爽彈而辣汁惹味個汁係靈魂所在😎都係果句生蝦一定要配生蒜先最好食✨♡ 燒豬頸肉($108)又係你呀~燒豬頸肉🍖份量都幾多 · 每塊超大塊既豬頸肉肉質軟腍爽彈💥上面仲曬左d香葉🌱豬頸肉配埋醬汁香葉一齊食有點小驚喜♥️♡ 冬陰功海鮮湯 ($148)最鍾意點火浮誇系等我可以影多兩張靚相😆海鮮有新鮮大蝦 | 墨魚仔 冬陰公湯無加椰奶🥛比較清爽 · 無咁膩口而酸辣調得岩岩好💥♡ 馬拉盞炒通菜($88)馬拉盞夠哂惹味 通菜唔會太老 · 發揮正常♡ 蜂蜜香茅茶($54)杯同茶壺都好靚好想偷偷拎番屋企👻香茅味都幾濃 · 飲落超舒服♡ 菠蘿梳打($42)清爽解渴 · 唔會太甜🍍༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:餐廳有2人餐好抵食但因為想夜晚戒粉麵來個全小食宴😆但咁樣食又幾開心超推介大家試下香茅茶👍🏻𣊬間係泰國揼完骨 · 然

當諗唔到食咩好
就會心思思想食泰菜👻
同朋友去左呢間位於瓊華中心16樓既
Thaiolodgy
餐廳面積好大 · 空間感十足🎈
湖水綠既主調配金屬裝飾
有種好優雅既感覺🧏🏻‍♀️

今餐決定來個全小食宴😆

♡ 泰式生蝦刺身($128)
泰菜怎能少了它♥️
生蝦爽彈而辣汁惹味
個汁係靈魂所在😎
都係果句生蝦一定要配生蒜先最好食✨

♡ 燒豬頸肉($108)
又係你呀~燒豬頸肉🍖
份量都幾多 · 每塊超大塊既豬頸肉
肉質軟腍爽彈💥
上面仲曬左d香葉🌱
豬頸肉配埋醬汁香葉一齊食
有點小驚喜♥️

♡ 冬陰功海鮮湯 ($148)
最鍾意點火浮誇系
等我可以影多兩張靚相😆
海鮮有新鮮大蝦 | 墨魚仔
冬陰公湯無加椰奶🥛
比較清爽 · 無咁膩口
而酸辣調得岩岩好💥

♡ 馬拉盞炒通菜($88)
馬拉盞夠哂惹味
通菜唔會太老 · 發揮正常

♡ 蜂蜜香茅茶($54)
杯同茶壺都好靚
好想偷偷拎番屋企👻
香茅味都幾濃 · 飲落超舒服

♡ 菠蘿梳打($42)
清爽解渴 · 唔會太甜🍍

超推介大家試下香茅茶👍🏻
𣊬間係泰國揼完骨 · 然後飲杯茶既感覺
真係好舒服♥️
2022-05-03 79 瀏覽
👫試試旺角新開嘅泰國餐廳。少有喺旺角食到正宗口味嘅泰菜😍。🥢生菜包(豬肉) $98以九層塔、檸檬葉、乾蔥、魚露配搭豬肉碎,香氣重又帶鹹鮮。加埋生菜食味道啱啱好。🥢咖喱炒大頭蝦 $208大頭蝦巨型厚肉,蝦膏豐腴甘香。黃咖喱加蛋花,香甜唔辣。裏頭有唔少蔬菜,適合配白飯。🥢炭燒豬頸肉 $108每份有十幾片厚切嘅豬頸肉。口感爽彈,但唔算好香口。醬汁甜甜酸酸幾惹味。🥢泰式沙嗲(牛肉)$48燒得香又多肉汁,配搭花生味重嘅沙嗲醬更滋味。🥢芒果糯米飯 $98芒果又甜又冇渣,但冇起肉有啲唔方便😵‍💫。糯米飯略嫌唔多夠椰漿。🥢椰汁珍多冰 $54超重椰糖味,又香又滑。📍泰 (旺角)旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
👫試試旺角新開嘅泰國餐廳。少有喺旺角食到正宗口味嘅泰菜😍。

🥢生菜包(豬肉) $98

🥢咖喱炒大頭蝦 $208

🥢炭燒豬頸肉 $108

🥢泰式沙嗲(牛肉)$48
燒得香又多肉汁,配搭花生味重嘅沙嗲醬更滋味。

🥢芒果糯米飯 $98

🥢椰汁珍多冰 $54
超重椰糖味,又香又滑。

📍泰 (旺角)
旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
2022-05-03 35 瀏覽
疫情前每年都至少飛泰國一次🥺非常懷念芒果糯米飯🥭還有各樣泰式美食!瓊華最近有新開的泰國餐廳,就來享用一個泰式晚餐🤗👉🏻食物: 3.8/5▪️炭燒豬頸肉份量頗多,夠2-3人吃!必點之選🥰豬頸肉入口爽口,是當晚一眾肉類中,比較美味的一款!▪️泰式沙嗲點了半打,包括豬、牛及雞!沙嗲醬微甜及花生味香濃,肉類口感似炸而非烤,所以外層較乾,香茅味突岀。▪️原個菠蘿炒飯飯酸酸甜甜,炒飯配料有菠蘿、雜菜粒、提子乾、雞肉及豆乾等,面層舖有一大堆肉鬆。▪️蒜茸炒通菜非常重口味🙈帶微辣,要伴飯吃。▪️芒果糯米飯即點即製,糯米飯上桌時熱到岀煙😂口感軟腍!芒果香甜,可一解口癮☺️

👉🏻食物: 3.8/5

▪️炭燒豬頸肉

▪️泰式沙嗲

▪️原個菠蘿炒飯

▪️蒜茸炒通菜
非常重口味🙈帶微辣,要伴飯吃。
▪️芒果糯米飯
見到佢有新張優惠,身份證括號數字係2 就可以食免費lunch set,但可惜去到先知公眾假期除外。當時店員非常熱情 服務又唔錯,就照入左食,果然冇令我失望1)泰式蝦肉炒金邊粉 $78呢個金邊粉炒得超級惹味,好有鑊氣 好香,好足料 又唔算太辣,十分推介!2)青咖喱雞肉 配白飯$78個咖喱汁好香椰汁味,送飯一流,可惜啲雞肉唔太入味,同個汁有少少分開咗嘅感覺,相對之下就有啲失望午市套餐淨係包港式茶啡,泰式特飲要補差價。我哋叫咗杯泰式奶茶同椰汁珍多冰,兩杯都好好飲,推介!而且份量都唔細 食完都超級滿足下次會再嚟試其他

1)泰式蝦肉炒金邊粉 $78

泰式蝦肉炒金邊粉

2)青咖喱雞肉 配白飯$78

青咖喱雞肉 配白飯

下次會再嚟試其他
2022-05-02
泰式蝦肉炒金邊粉
2022-05-03 86 瀏覽
第五波疫情開始緩和,晚市重開返四人堂食,加上係五一假期後補假關係,街度人流多咗,自然晚市要響旺角搵食都難啲有位,由其係瓊華中心樓上,熱門嘅幾間火鍋已經排晒長龍,主張行到邊,食到邊嘅我緊係唔浪費時間等位啦,呢日行完星際買嘢,無訂位嘅我,又未諗到食乜,星際出門轉右,見到姐姐遞張傳單比我,望一望,咦....都ok播,響16樓有泰菜同烤肉兩間揀,心諗上到去見到邊間有位就食邊間,點知可能我哋時間尚早(6點幾),兩間都有位,二選一就試泰菜先啦😎,加上(新張有八折)都給引,所以揀咗佢。入到去環境都ok播,始終係新開張,所以在內環境感覺乾淨企理,重有無敵窗景卡位居高臨下望住旺角,都幾好feel,佢有啲2人同4人嘅set餐揀,但我今次無叫,因為朋友有啲嘢唔想食,所以我哋散叫....第一碟嚟到嘅係💥👉海南雞半隻$148,無骨又夠滑,就係隻🐔BB咗啲。五星我會比⭐️⭐️⭐️⭐️第二碟係💥👉冬蔭公海鮮湯$148,呢個食泰餐必叫嘅湯反而有啲失望👉👈,湯底太清唔夠辣同濃郁,但用料就無馬夫,有兩大隻蝦,墨魚仔,青口等材料....我比⭐️⭐️,希望下次嚟食會做得更好😉。第三碟係💥👉泰式沙嗲半打$128,可選🐷🐮🐔,我哋兩個人剛好

但我今次無叫,因為朋友有啲嘢唔想食,所以我哋散叫....
第一碟嚟到嘅係💥
海南雞半隻

第二碟係💥
冬蔭功海鮮湯

第三碟係💥
泰式沙嗲(豬牛雞)

👉泰式沙嗲半打$128,可選🐷🐮🐔,我哋兩個人剛好每款兩串試雲晒,個人意見,牛同豬會好食啲,雞就燒得太乾身了,整體有⭐️⭐️⭐️⭐️
第四碟係💥
乾炒牛河粉

👉乾炒河粉$128,同樣有🐷🐮🐔揀,我揀咗牛,呢碟反而有驚喜,夠乾身又唔會太油,比個like佢👍有⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
最後一碟係💥
泰式生蝦刺身

👉泰式生蝦刺身$128,呢碟都係我至愛,因為唔係間間泰菜嘅生蝦都整得好,有啲蝦得個大字,根本食唔到生蝦嘅嘅鮮味,呢間大小適中,而且新鮮唔會有腥味,最重要係上碟時夠凍,呢樣都好緊要,夠凍盡快上始終感覺新鮮好多,細菌無咁快滋生到😅😅,比佢有⭐️⭐️⭐️⭐️
我會附上餐牌,大家自己可以睇下啱唔啱口味。
還有店員話新店關係,餐牌上有啲酒都重未有齊,好似1664,Asahi,生啤都未有住,所以暫時只有象啤揀。
💢💢💢後話....其實整體店員服務都不錯,但我發現其中一位男員工衞生意識有啲差,佢隻手成日除口罩卒鼻同卒面,然後又傳菜及攞餐具比客人沒有清潔消毒一下,如果注重返多啲咁就perfect 晒喇😊p.s此男員工沒有偷懶的,只想佢衞生意識再加強啲,你知啦,始終疫情關係,大家都會緊張啲,由其飲食業要多加注重一點。

2022-05-02
海南雞半隻
泰式沙嗲(豬牛雞)
乾炒牛河粉
泰式生蝦刺身
  • 海南雞
  • 乾炒河粉
2022-05-02 35 瀏覽
之前食過銅鑼灣分店覺得唔錯,見旺角開咗間新店,緊係要去試吓😍 泰式小食拼盤(魚餅、蝦餅、雞翼、春卷各2件、沙嗲串燒4串) $168我最鍾意食雞串,燒得又香又唔會乾,點上沙嗲汁好滋味👍🏻春卷外脆內軟,個皮唔會太硬,好味蝦餅比較細塊,但食落都唔錯雞翼好香口,魚餅味道都不錯 咖喱炒大頭蝦 $208有3隻大頭蝦,肉質彈牙又香口,食落啖啖肉,咖喱一啲都唔辣,啱晒我口味😋仲有幾款配菜,so yummy 蒜蓉包 $58特登叫呢個蒜蓉包點咖喱汁食,個包唔會好硬,點上咖喱一齊食,好好味 芒果糯米飯 $98呢個如果叫套餐只需要加$28,真係抵好多💕暖暖的糯米飯加上椰汁,配埋香甜嘅芒果,好正呀 青檸梳打$42篤幾下青檸已經夠味,飲落味道剛剛好 椰汁珍多冰 $54唔會太甜,粉條唔會太多,幾有咬口

我最鍾意食雞串,燒得又香又唔會乾,點上沙嗲汁好滋味👍🏻
春卷外脆內軟,個皮唔會太硬,好味
蝦餅比較細塊,但食落都唔錯
雞翼好香口,魚餅味道都不錯

咖喱炒大頭蝦 $208

蒜蓉包 $58

芒果糯米飯 $98

青檸梳打$42
篤幾下青檸已經夠味,飲落味道剛剛好

椰汁珍多冰 $54
唔會太甜,粉條唔會太多,幾有咬口

2022-05-02 85 瀏覽
餐廳做緊推廣身份證括號有二字可以免費食最平嘅 午市套餐連飲品, 而且沒有額外隱藏條款。餐廳環境闊落,裝修沉實,而且有自然光引入,坐得舒服。今次叫了海南雞配油飯那個湯不是味精湯,飲得出有雞味。海南雞的份量算多,食落略嫌老左少少咁多。但味道不錯。可惜的是搭配的醬料沒有什麼特別是普通的醬油,薑蓉和一個似泰式雞醬的醬料,不能再提升雞的味道。而油飯則粒粒分明,食落有很香和自然舒服的香料味。但裝碗的飯碗有點兒小,拿上手又有點熱,建議應該改善。餐飲凍檸茶則沒有什麼茶味。最後埋單30元。如果正價,我覺得呢個價錢配特飲應該更容易吸客。
餐廳做緊推廣
身份證括號有二字可以
免費食最平嘅 午市套餐連飲品,

而且沒有額外隱藏條款。
餐廳環境闊落,裝修沉實,

而且有自然光引入,
坐得舒服。
今次叫了
海南雞配油飯

那個湯不是味精湯,
飲得出有雞味。
海南雞的份量算多,
食落略嫌老左少少咁多。
但味道不錯。
可惜的是搭配的醬料沒有什麼特別
是普通的醬油,薑蓉和
一個似泰式雞醬的醬料,
不能再提升雞的味道。
而油飯則粒粒分明,
食落有很香和自然舒服的香料味。
但裝碗的飯碗有點兒小,
拿上手又有點熱,
建議應該改善。
餐飲凍檸茶則沒有什麼茶味。
最後埋單30元。
如果正價,
我覺得呢個價錢配特飲應該更容易吸客。

2022-04-29
午餐
2022-05-01 33 瀏覽
*Thaiology*喺旺角瓊華開咗分店。有散叫有套餐。哈哈。。為食妹👧🏻鍾意自己揀開心D😌。座位寬躺舒服。餐廳裝潢以綠色為主。✨泰式小食拼盤小食拼盤有串燒。魚餅。蝦餅。雞翼。春卷。滿足心多多嘅大家🥰。蝦餅唔止彈牙仲啖啖蝦肉。✨酥炸軟殼蟹一夾起有小小驚喜🤩。啖啖肉仲有🦀️膏Tim。✨泰式鮮蝦炒金邊粉金邊粉炒得乾身。唔會一Pat Pat。酸酸甜甜好開胃😛。豆腐乾。大蝦份量慷慨。✨原個鮮椰青次次食泰菜必點。食甘多熱氣野清清熱❤️。
座位寬躺舒服。餐廳裝潢以綠色為主。
✨泰式小食拼盤
✨酥炸軟殼蟹
一夾起有小小驚喜🤩。啖啖肉仲有🦀️膏Tim。
✨泰式鮮蝦炒金邊粉
✨原個鮮椰青
次次食泰菜必點。食甘多熱氣野清清熱❤️。