2022-06-14 684 瀏覽
朋友7點九左右到等到差唔多九點先入座排咗咁耐隊真係好期待果然冇令我哋失望入面每一樣食物都對得住個價錢而且好大份 尤其是個炒金邊粉幾有鑊氣本身自己都唔係特別鍾意飲冬陰功湯但係飲完一啖之後發覺真係好正 燒牛肉朋友都話幾好食四個女仔叫咗咁多樣嘢真係眼闊肚窄最後要打包走不過咁多樣嘢令我最有驚喜嘅都係馬拉盞炒通菜大份得來第一啖食落去真係覺得好好食未食過咁好食嘅馬拉盞炒通菜!好有鑊氣又好香味道都非常適中鳳爪就比較辣反而覺得蝦餅皮蛋就正正常常可能太高期望
朋友7點九左右到等到差唔多九點先入座
細冬陰功
馬拉盞炒通菜
鳳爪
2022-06-10 808 瀏覽
8點後無咁多人 排一陣就有位聽講好難會有個位所以好高期望好簡單點左四個餸呼聲最高嘅燒牛肉果然係幾好食落好Juice 任何一個位置 好火候控制得好好蒜蓉包令我好驚喜 可能因為炭燒 所以好香口搽蒜蓉醬嗰位都唔係Hea做好有誠意🤣飛天通菜出水太多 成碟菜濕晒鹽燒烏頭都幾好食 不過不失呢間嘢太旺 第一碟飛天通菜差唔多食晒 其他餸先至到 燒牛肉直程係漏咗單咁滯不過都值得推介嘅 我會再嚟食👍🏻
8點後無咁多人 排一陣就有位

蒜蓉包
鹽燒烏頭
蒜蓉包
2022-06-06 491 瀏覽
去九龍城,你一定會想到這裡有許多泰國美食。九龍城泰國菜真的好多,但是這家——泰金國絕對是在必吃名單里的。我們是7點到的,真的太多人了,排到8.20才可以進去吃(所以建議可以不要週末這種時間來)店內裝修屬於比較平平無奇,有個透明的玻璃你能看到裡面炭燒爐,看到整個炭燒的過程。我想能讓那麼多人來排隊一定是它的味道太好了。必試:燒牛肉 配酸辣醬 $88 這個是這家店招牌菜,可以選5成熟還是7成,每塊牛肉的中間部分都是粉紅色的,口感很儒軟,某些部分又有點韌,牛肉味非常濃。頭尾部分偏肥,中間都是偏瘦。記得要點辣汁,畫龍點睛。牛肉分量好多,也有少許炭燒味!泰式海鮮河粉88,這個海鮮河粉可以說真的炒的很好吃,就是非常多汁,味道不咸不淡,炒的特別惹味。一上還沒來得及拍照就吃光光了。皮蛋炸蝦餅!也是88!這道非常有特色,也很有層次感,蝦餅包皮蛋。但是有點膩芒果糯米飯48 這個打包回去吃了,份量真的很足,糯米很多。吃完去按個摩做個泰式spa,然後喝碗糖水,完美的一天!
芒果糯米飯48 這個打包回去吃了,份量真的很足,糯米很多。
吃完去按個摩做個泰式spa,然後喝碗糖水,完美的一天!
星期六中午1:00去到,排咗20分鐘就可以入座。依家轉咗用掃QR code落單,都幾方便👍🏼今日叫咗燒雞翼🐔($18/隻),真係好好食😋 呢個係每次嚟食都唔會失望嘅👍🏼白灼螄蚶🐚($88) 好鮮甜,肉好嫩唔會老!燒牛肉🐮($88) 之前試過好好食,但今次燒過咗火,有啲「鞋」⋯⋯味道還可以炒金邊粉 ($78) 今次炒得麻麻地,唔夠熱,啲金邊粉痴埋一舊舊👎🏼 味道亦渣咗⋯⋯芒果沙冰🥭($38) 椰汁沙冰🥥($35),兩款都好味道😋呢度唔使收加一服務費,價錢都算親民。不過要有心理準備,呢度係冇咩服務嘅🤣

燒鷄翼🐔

白灼螄蚶🐚($88) 好鮮甜,肉好嫩唔會老!

燒牛肉🐮
燒牛肉🐮

炒金邊粉

芒果沙冰🥭($38) 椰汁沙冰🥥($35),兩款都好味道😋
芒果沙冰🥭
椰汁沙冰🥥

白灼螄蚶
喺咁多國家嘅菜式中,企鵝妹最鍾意就係食泰國菜🇹🇭九龍城又稱為小泰國,行兩步就有一間泰國野。嗰日去左食出晒名大排長龍但好有良心嘅泰金國啦,佢地9點左右截龍,好好彩成為左截龍前嘅幸運兒🥰⭐️泰式燒牛肉 $88 (8.2/10)燒牛肉係店鋪招牌🥇,枱枱都必點,燒到半熟入面仲係粉紅色架! 雖然唔係超嫩,但係有咬口得嚟唔會韌,好有肉汁帶少少油脂,仲食到陣炭香味,配埋酸辣汁好惹味😋😋⭐️泰式燒豬頸肉 $78 (7.8/10)呢款同樣燒得好出色,啱啱上枱見佢好似乾乾地,點知擺入口原來好爽口,個面又燒得脆脆地,都係配佢個辣汁食,好味😙⭐️泰式燒雞翼 $18/隻 (6.5/10)喺出面排隊一直見姐姐不斷燒海量雞翼,對佢滿滿期待,但覺得燒得唔夠香,而且唔算太入味🙈⭐️肉碎生菜包 $88 (7.5/10)企鵝妹好鍾意食生菜包,貪佢有菜夠晒fresh,呢個生菜包肉碎酸酸辣辣,辣度應該幾啱大部份人,正常發揮,都好味🥰⭐️泰式炒金邊粉 $78 (7/10)金邊粉上枱熱辣辣,大大碟好抵食,但偏濕炒得未夠乾身,而且d顏色同味道都差少少,如果再鮮艷d 同濃味d會更吸引,同埋嗰日冇花生碎,有嘅話應該口感更豐富~⭐️椰汁沙冰

⭐️泰式燒牛肉 $88 (8.2/10)

⭐️泰式燒豬頸肉 $78 (7.8/10)

⭐️泰式燒雞翼 $18/隻 (6.5/10)

⭐️肉碎生菜包 $88 (7.5/10)

⭐️泰式炒金邊粉 $78 (7/10)

⭐️椰汁沙冰 $35 (8.5/10)
超濃嘅椰奶味🥥,好綿滑,用佢嚟解辣啱晒👍🏻

🐧企鵝妹食後感:
之前都食過幾間九龍城泰菜,泰金國絕對可以入選企鵝妹心目中頭一二位👑。雖然佢地嘅環境未算坐得好舒服,但成間餐廳同食物感覺好地道,而且大部份性價比都好高,又係良心小店,當然要多多支持😝💛

🐧企鵝妹推介指數: 8/10

泰式燒牛肉
泰式燒豬頸肉,泰式燒雞翼
芒果沙冰
椰汁沙冰
60 分鐘 (堂食)
泰式燒牛肉
椰汁沙冰
  • 燒牛肉
  • 泰式燒豬頸肉
2022-05-31 283 瀏覽
泰金國 (九龍城) (評分8/10 )👍🏻九龍城侯王道9號地下A號舖環境🪑(評分8/10 )乾淨燒牛肉🐄(評分8.5/10 )色👀油光、鮮亮、鮮紅香👃🏻肉香、油香、焦香味👅油香、焦香、有肉汁、軟淋、鮮甜燒豬頸肉🐖(評分8/10 )色👀油光、鮮亮、金黃香👃🏻肉香、油香、焦香味👅油香、焦香、有肉汁、軟淋、鮮甜燒雞翼🐓(評分7.5/10 )色👀油光、鮮亮、金黃香👃🏻肉香、油香、焦香味👅油香、焦香、有肉汁、鮮甜肉碎生菜包🥬(評分7.5/10 )色👀鮮綠香👃🏻肉香、辣香味👅有肉汁、軟淋、爆脆炒金邊粉🍜(評分7.5/10 )正常芒果沙冰🥭(評分8/10 )色👀金黃香👃🏻芒果香濃味👅芒果香濃、清甜
泰金國 (九龍城) (評分8/10 )👍🏻
九龍城侯王道9號地下A號舖

環境🪑(評分8/10 )
乾淨

燒牛肉🐄(評分8.5/10 )
油光、鮮亮、鮮紅
油香、焦香、有肉汁、軟淋、鮮甜

燒豬頸肉🐖(評分8/10 )
油光、鮮亮、金黃
油香、焦香、有肉汁、軟淋、鮮甜

燒雞翼🐓(評分7.5/10 )
油光、鮮亮、金黃
味👅
油香、焦香、有肉汁、鮮甜

肉碎生菜包🥬(評分7.5/10 )
鮮綠
肉香、辣香
有肉汁、軟淋、爆脆

炒金邊粉🍜(評分7.5/10 )
正常

芒果沙冰🥭(評分8/10 )
金黃
芒果香濃
芒果香濃、清甜
九龍城 • 好吃又地道風味泰菜𝘈𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘪𝘯 𝘒𝘰𝘸𝘭𝘰𝘰𝘯 𝘊𝘪𝘵𝘺𖠁 𖥠 𖠁 𖥠 𖠁 放假躺在曬得熱烘烘的草地 拍拍照 曬曬太陽 與友人的chill time也好像過得特別快日落後我們仨急不及待跑入九龍城 打算食泰菜爽一番誰知八點去到就已經排長龍 大約等了一個鐘先終於入座幸好坐船過海爭取少少時間了解下這家的招牌菜一坐下第一時間先點下燒牛肉 生蝦 生菜包幸運地能食上當日最後一份生蝦 即叫即製這裡的生蝦有別於其他店 除了蝦身開邊做刺身 配上自家製的酸辣沾醬還把剩下的蝦頭炸得香脆可口 帶有鮮味和油膏 即叫即製的熱乎乎燒牛肉也是網上食評大推之一見別人拍照的牛肉都是比較粉嫩 似5成熟的不過當日上枱的稍為有點過熟了 但旁邊配上的醬汁調味一流 為牛肉挽回些分數我們點了小碗冬蔭功 份量和材料都好豐富 而且份量竟多到可以三個人 各人飲兩碗不過飲到尾已經偏鹹了生菜包 炒椰菜苗 都是泰菜蔬菜類必點肉碎生菜包屬稍偏酸微微的香辣 比別家炒得更有特色怕兩位男士未夠飽肚 也加點炒粉炒飯炒得夠鑊氣夠乾身之餘 味道調配也得好惹味連我仨人也驚嘆竟可吃光7道菜而
九龍城 • 好吃又地道風味泰菜

無奈環境也比較地道 座位密集貼近
加上當日座位頭上冷氣異常的大風
當時凍到有點不想叫凍飲
不過之後後悔無試到他們岀名水果沙冰系列
( ⌯᷄︎ὢ⌯᷅︎ )

但全晚一邊聽著店員嘰咕哇啦的泰文對話

༶ 馬拉盞炒椰菜苗 ₈₈
༶ 泰式炒金邊粉 ₇₈
༶ 泰式鮮蝦膏炒飯 ₇₈
𓏭
45 分鐘 (堂食)
  • 燒牛肉
  • 泰式肉碎生菜包
  • 生蝦
  • 泰式生蝦
  • 泰式生蝦刺身
2022-05-28 267 瀏覽
由細舖搬到去大店今次好好彩唔需要排隊一入去已經有位新嘅店舖裝修都好光猛帶嚟呢度食嘢梗係食風味所以裝修唔緊要首先叫咗一個炸蝦餅皮蛋非常有特色蝦餅包住皮蛋 食落去好有層次感建議四個人用餐嘅時候先好點如果唔係一定會食唔晒金邊粉方面有少少失望冇乜鑊氣 仲諗住可以搵返喺泰國嘅感覺牛肉方面非常推薦半熟嘅感覺食落去牛肉味更加香濃配上醬汁 一流最後肉鬆蝦醬炒飯味道都係唔夠濃郁需要自己加啲鹽不過整體來講我覺得比起其他泰國菜更加有特色
由細舖搬到去大店

味道都係唔夠濃郁
需要自己加啲鹽
不過整體來講我覺得比起其他泰國菜更加有特色
2022-05-24 508 瀏覽
冇得去旅行,去住泰金國頂下癮先!真係久仰大名🙌🏻🤩個個食過都話好好食,今日一試堅係有d料到!!間野成日好多人排隊,今次3點唔使等。Ps最推介燒牛肉同皮蛋炸蝦餅!一定唔會後悔!!!!!燒牛肉💰$88回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5幸福感:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5飽肚感:⭐️⭐️️/5👉🏻簡而精咁形容:入口即溶🥺皮蛋炸蝦餅💰$88回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5幸福感:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5飽肚感:⭐️/5👉🏻簡而精咁形容:流心皮蛋,外脆內軟~泰式金邊粉💰$78回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️/5幸福感:⭐️⭐️⭐️/5飽肚感:⭐️⭐️⭐️⭐️/5👉🏻簡而精咁形容:有鑊氣!青咖喱雞💰$88回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️/5幸福感:⭐️⭐️⭐️⭐️/5飽肚感:⭐️⭐️⭐️⭐️/5👉🏻簡而精咁形容:偏稀,小心辣嘅後勁,記得叫飯撈~🤤芒果糯米飯回頭率:⭐️⭐️/5幸福感:⭐️⭐️/5飽肚感:⭐️⭐️/5👉🏻簡而精咁形容:冇乜特別🙈蒜蓉包💰$28👉🏻簡而精咁形容:海綿般索咖喱汁🧽-💗北角電氣道233號城市中心1-3座地下24-49B號鋪💗💗九龍城侯王道9號地下A號舖💗
Ps最推介燒牛肉同皮蛋炸蝦餅!一定唔會後悔!!!!!

燒牛肉💰$88

皮蛋炸蝦餅💰$88
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
幸福感:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
飽肚感:⭐️/5
👉🏻簡而精咁形容:流心皮蛋,外脆內軟~
炸皮蛋

泰式金邊粉💰$78
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
幸福感:⭐️⭐️⭐️/5
飽肚感:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
👉🏻簡而精咁形容:有鑊氣!
金邊粉

青咖喱雞💰$88
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
幸福感:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
飽肚感:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
👉🏻簡而精咁形容:偏稀,小心辣嘅後勁,記得叫飯撈~🤤
咖喱雞

👉🏻簡而精咁形容:海綿般索咖喱汁🧽

💗北角電氣道233號城市中心1-3座地下24-49B號鋪💗
💗九龍城侯王道9號地下A號舖💗
2022-05-06
10 分鐘 (堂食)
下午茶
炸皮蛋
金邊粉
咖喱雞
  • 泰式炒金邊粉
  • 皮蛋炸蝦餅
2022-05-22 317 瀏覽
九龍城e間泰金國🇹🇭我上年就bookmark🔖左,但每次去都超級無敵咁多人🤣,今次放假就同大家排第一轉☝🏻試下💁🏻‍♀️👉燒牛肉🐮🔥($88)枱枱都叫的燒牛肉🐮世一🥇咁好食,肉質嫩滑得來帶炭香🔥,外表燒至脆身😋但裡面仲有汁💦架😆本身的調味🧂就係帶微甜🤏🏻非常易入口😍記得點埋個酸辣汁(青檸汁🍋、辣椒🌶️、蔥、白醋🍶),帶少少🤏🏻酸·甜·辣但真係好惹味🤤,個汁我可以點咩都好食🤣🥰👉皮蛋炸蝦餅🍤($88)坊間超少見🥢所以小編打算同大家一齊試下😎彈牙香脆的蝦餅🦐包裏住黃金色的皮蛋🥚,外脆內糯之餘並帶皮蛋獨有的香味💨,QQ彈彈而且中間有溏心❤️Tips: 加埋酸甜醬🍯一齊食就更多一層味道🌈,更加豐富啦😉👉泰式🇹🇭炒金邊粉Padd Thai($78)偏濕唔乾身🤨,Padd Thai 有韭菜(朋友係咁話蔥🌿好好食叫我試,笑到我傻🤣)、蝦🦐、芽菜、雞蛋🍳、豆乾、花生🥜等,整體酸甜但唔夠濃味🤫建議可以問餐廳🥢拿青檸🍋放汁落去增加酸味同層次😌👉泰式芒果🥭沙冰🍧($38)超香芒果味🥭,一d都唔假又勁清甜👍🏻👉泰式椰子🥥沙冰🍧($35)更綿滑,似椰奶🥥的微香甜甜地解暑最啱♨️P.S: ▪️營業時間⏰:1200~2200

👉燒牛肉🐮🔥($88)

👉皮蛋炸蝦餅🍤($88)
坊間超少見🥢所以小編打算同大家一齊試下😎

👉泰式🇹🇭炒金邊粉Padd Thai($78)

建議可以問餐廳🥢拿青檸🍋放汁落去增加酸味同層次😌

👉泰式芒果🥭沙冰🍧($38)
超香芒果味🥭,一d都唔假又勁清甜👍🏻

👉泰式椰子🥥沙冰🍧($35)
更綿滑,似椰奶🥥的微香甜甜地解暑最啱♨️

P.S:
▪️營業時間⏰:1200~2200
2022-05-19 323 瀏覽
自從有宋皇臺站之後,就經常去九龍城食泰國野,呢間泰金國燒牛肉好出名,就約埋朋友一齊試1. 椰汁沙冰濃濃椰汁味,必點2. 馬拉盞炒椰菜苗,炒得好惹味,鍾意重口味嘅可以一試!3. 泰式燒豬頸肉,燒得好香,肉質彈牙,好味4. 皮蛋炸蝦餅,用料好足,口感豐富!5. 泰式燒鰂魚,推薦一定要試!魚肉質細嫩爽滑,唔洗配汁都好好味6. 泰式燒鷄翼7. 冬陰功湯細,好開胃8. 燒牛肉,呢個算招牌,確實幾好食,價錢都唔貴,下次來都會encore!9. 蒜蓉包10. 芒果糯米飯表現就普通,無特別驚艷嘅感覺

1. 椰汁沙冰濃濃椰汁味,必點
2. 馬拉盞炒椰菜苗,炒得好惹味,鍾意重口味嘅可以一試!
3. 泰式燒豬頸肉,燒得好香,肉質彈牙,好味

4. 皮蛋炸蝦餅,用料好足,口感豐富!

6. 泰式燒鷄翼

7. 冬陰功湯細,好開胃

9. 蒜蓉包

10. 芒果糯米飯表現就普通,無特別驚艷嘅感覺
難得嚟到九龍城,緊係玩穿越,返去秦國食秦國嘢食🤪🤪😋 前一晚上網做定Research 望到OpenRice 評價好似唔錯,於是就拍板決定嚟呢邊食Dinner。-我同友人去到嘅時候係六點幾左右,但係門口已經排晒長龍,可見呢間餐廳係幾咁有吸引力,前後我哋排咗差唔多兩個鐘先至入到去🥹真係喊三聲😅😅😅 不過佢又有set 用餐時間嘅限制😅🥹可能因為我哋係週末嚟先至咁,平日過嚟可能唔會咁多人😋😋😋😋。-入到去嘅裝修都偏舊,而且因為生意比較好,所以座位都安排得比較窄,坐得唔有少少唔舒服🥹😩呢個位扣分。我哋前後嗌咗好多好多野食,因為好平🥹,分別是泰式炒金邊粉、酸辣鳳爪沙律、鹹魚炒芥蘭、小食拼盤、燒牛肉同埋泰式皮蛋炸蝦餅😭😭仲有兩杯野飲😅講真我哋得兩個人。。。呢度真係泰多了,但因為想試晒所有想食嘅野,所以就🥹🥹🥹🥹嗌咗咁多。———————————隔開———————————泰式炒金邊粉 ($78)上到枱真係勁大碟🥹冇諗過佢份量咁多,多到黐線🥹🥹🥹味道係酸酸咸咸咁,應該落咗少少秦式酸辣醬同埋魚露落去炒,好惹味,但味道就偏淡咗少少,建議可以落多少少魚露令佢嘅鮮味更突出,而且佢都俾咗啲花生碎我哋撈個金邊粉食!!
———————————隔開———————————
泰式炒金邊粉 ($78)
上到枱真係勁大碟🥹冇諗過佢份量咁多,多到黐線🥹🥹🥹味道係酸酸咸咸咁,應該落咗少少秦式酸辣醬同埋魚露落去炒,好惹味,但味道就偏淡咗少少,建議可以落多少少魚露令佢嘅鮮味更突出,而且佢都俾咗啲花生碎我哋撈個金邊粉食!!!花生炒得勁香!!I like it🫶🏻
酸辣鳳爪沙律($88)
我真係好鍾意食酸辣鳳爪嗰種酸酸辣辣嘅味道🥹好惹味,再加埋鳳爪嘅口感簡直係世一。呢道嘅鳳爪冇骨,啱晒我呢啲懶人,但佢嘅調味偏辣😋😋😋啱晒我呢啲hot girlssss但唔食得辣嘅就要留意返啦!佢酸酸地咁勁開胃!同埋地,佢嘅份量都。。。大到嚇人🥹
咸魚炒芥蘭 ($78)
份量同樣地好多多多多多,但係今次食落口就覺得佢嘅調味偏咸口咗少少,可能係因為咸魚嘅關係😫比較失色!但係佢嘅芥蘭都係炒得好爽脆的好好食的,亦都Keep到菜翠綠嘅顏色,唔會炒得太老咁。
泰式小食拼盤 ($108)
errrrr 好普通的炸物拼盤,如果想熱氣的話可以試吓order🤪🤭如果唔係特別鍾意炸物的話可以skip咗佢😫
燒牛肉 ($88)
呢道係我覺得最有驚喜嘅一道菜,佢嘅燒牛肉外皮燒得好香,簡直係香到喺出面排隊嘅時候已經嗅到佢嘅香氣飄出嚟,再加埋佢唔會將牛肉燒得過份熟,生熟程度大約係喺medium rare至medium左右😋好嫩!好有牛味!加上佢嘅醬汁酸酸辣辣咁!好好味!
皮蛋炸蝦餅 ($88)
呢個菜式本來我係好期待的,上到嚟亦仍然好期待的,因為我本身好鍾意食皮蛋同埋蝦餅類食物,但呢個真係令我有少少失望。。。兩樣嘢嘅味道都唔差,但係就係冇將兩樣野融合埋一齊嘅感覺,蝦餅還蝦餅,皮蛋還皮蛋,有啲普通,亦有啲失望。
兩杯沙冰 (各$35)
我哋叫咗菠蘿同青檸味,兩個都好refreshing 同埋都偏甜,份量都好多!個人比較推薦青檸味!!!成件事refreshing 多好多!
————————————————————————
另外順帶一提,佢每樣食物都好大碟,所以叫嘅時候最好量力而為。。。唔好做大晒鬼,啲staff見到我哋嗌咁多嘅時候都震驚咗哈哈,食唔晒記住帶食物盒裝走!!!🥹
2022-05-13 487 瀏覽
📍 泰金國 (九龍城)九龍城侯王道9號地下A號舖名大於實,好多人都話泰金國係必試九龍城餐廳,見到條人龍就知好多人慕名而來,今次呀哥幫我排隊就試試佢,點知比預期中失望,試過就好了。👉 泰式肉碎生菜包💰88😋😋/5份量小,肉過碎,無乜咬口,唔建議叫🚫👉 生蝦刺身💰時價😋😋😋😋/5隱藏menu,,有心做,個蝦頭有炸過,香口,成隻蝦食曬唔洗嘥👍🏻👉 泰式燒牛肉💰98😋😋😋/5個個都話必試,我都慕名而來,點知失望而回,之前食過友誼真係好好食,但係執左,食落牛味唔重,仲有筋🥲👉 泰式燒雞翼(隻)💰18😋😋😋/5正常發揮啦無特別👉 泰式燒烏頭💰158😋😋😋.5/5我食親泰國野都必叫,個人都ok,酸辣開胃😋👉 泰式冬陰功金邊粉(細)💰98😋😋/5同想像中嘅冬陰功唔一樣,比較似中式嘅擔擔麵,個人嚟講唔太鍾意,味道鹹。反而個燒芋頭湯底更加似冬陰功湯回頭: no ,要排咁耐隊,九龍城有更多選擇🤣🤣#kemit食在九龍城
📍 泰金國 (九龍城)

👉 泰式肉碎生菜包
💰88
😋😋/5
份量小,肉過碎,無乜咬口,唔建議叫🚫

👉 生蝦刺身
💰時價
😋😋😋😋/5

👉 泰式燒牛肉
💰98
😋😋😋/5

👉 泰式燒雞翼(隻)
💰18
😋😋😋/5
正常發揮啦無特別

👉 泰式燒烏頭
💰158
😋😋😋.5/5
我食親泰國野都必叫,個人都ok,酸辣開胃😋

👉 泰式冬陰功金邊粉(細)
💰98
😋😋/5

回頭: no ,要排咁耐隊,九龍城有更多選擇🤣🤣

#kemit食在九龍城

2022-05-10 370 瀏覽
野食算可以, 但服務真心唔掂,燒牛肉有三份一好肥,多筋。馬拉盞通菜算大碟,燒鰂魚無乜味,蝦餅唔錯。可惜服務真心差,舉手望到都唔理你,加單加燒牛肉扮哂野話去問,返黎話要要燒好耐,唔比加,然後掉低張單,5分鐘後話有人出面等緊,叫我地盡快走。即時明哂點解燒牛肉要燒好耐。果陣已經係九點半,想趕我地走做多一轉,話說我比完錢下一枱已經坐低,仲要黎埋碟炒河,唔怪得係咁催,係我女友咁好人先係咁塞野食落口。等得耐都算,但受氣事大,無下次。
2022-05-03 634 瀏覽
公眾假期嘅午膳時間,座無虛席。喺九龍城呢一個小泰國區域入邊,要搵一間泰國餐廳絕對唔困難。芸芸咁多間舖頭之中,呢一間都算係人氣之選。招牌菜我諗都係離唔開行過門口就會見到嘅炭爐燒烤。燒烤入邊最好食嘅,個人認為係牛扒同埋豬頸肉。牛扒醃得好入味,再加埋炭燒嘅香,仲有醒味嘅酸汁,簡直係絕配!豬頸肉亦都係有濃郁嘅炭燒香。至於冬陰功呢,都係真材實料。一份$128,夠四個人食到津津樂道。入邊仲有成三四隻大蝦,絕對冇偷工減料。飛天通菜亦都係色香味美。選雖然環境一般,服務一般;但係咁嘅價錢,食到真正泰國嘅味道質素,算係高性價比之選啦👍
公眾假期嘅午膳時間,
座無虛席。

喺九龍城呢一個小泰國區域入邊,
要搵一間泰國餐廳絕對唔困難。

芸芸咁多間舖頭之中,
呢一間都算係人氣之選。

招牌菜我諗都係離唔開行過門口就會見到嘅炭爐燒烤。

燒烤入邊最好食嘅,
個人認為係牛扒同埋豬頸肉。

牛扒醃得好入味,
再加埋炭燒嘅香,
仲有醒味嘅酸汁,
簡直係絕配!

豬頸肉亦都係有濃郁嘅炭燒香。

至於冬陰功呢,
都係真材實料。
一份$128,
夠四個人食到津津樂道。
入邊仲有成三四隻大蝦,
絕對冇偷工減料。

飛天通菜亦都係色香味美。

選雖然環境一般,
服務一般;
但係咁嘅價錢,
食到真正泰國嘅味道質素,
算係高性價比之選啦👍
炭燒牛肉