2021-12-28 177 瀏覽
泰式肉炒飯 好大碟大碟到兩個人都食唔哂口感唔夠乾身無咩味 金邊炒又係大大碟有幾隻中蝦 幾好食不過質感較濕 睇個人口味豬頸肉個汁好正 辣辣地呢個汁可以加係飯到食都好正整體算抵食
泰式肉炒飯 好大碟

不過質感較濕 睇個人口味

豬頸肉個汁好正 辣辣地
呢個汁可以加係飯到食都好正

整體算抵食
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥泰金國#九龍城黃店💛•九龍城有好多泰國菜餐廳,小妹今次就去咗呢間好多人介紹過嘅泰金國(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)埋單人均唔使$150!!臨近聖誕都應該有好多聚會!所以就介紹呢間俾大家啦~•🥩《燒牛肉》($88) 8.5/10燒牛肉真係超級爆好食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!!牛肉燒出嚟隻色勁粉嫩,大約五成熟倒,肉味好濃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)肉質勁嫩完全唔鞋!沾埋個辣辣地嘅醬都唔會掩蓋咗本身牛肉嘅香味\(◦´-`◦)/♡不過牛肉本身偏瘦,少少扣分~•🐔《泰式咖哩炒雞》($118) 8.5/10雞肉嘅份量好多,全部都好嫩好滑(๑˃̵ᴗ˂̵)و咖哩唔會太浠又杰,亦完全唔辣,甜甜地咁,啱晒唔食辣嘅朋友٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!蒜蓉包要分開嗌,酥脆同充滿牛油香嘅蒜蓉包沾埋咖哩汁真係一流!•🦐《生蝦》($108) 9/10蝦身好鮮甜彈牙!蝦頭唔係裝飾嚟的,炸得好脆都好好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!•🥬《泰式肉碎生菜包》($88) 🍝《泰式炒金邊粉》($78)6.5/10食泰國野一定要嗌生菜包同金邊粉(*≧ω≦)不過兩道菜都平平無奇,唔係特別出色,所以小妹都唔多講了,俾幾張圖大家睇(*≧ω≦)•🥤《泰式椰汁沙冰》($
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥
泰金國
#九龍城黃店💛

🥩《燒牛肉》($88)
8.5/10

🐔《泰式咖哩炒雞》($118)
8.5/10

🦐《生蝦》($108)
9/10

🥬《泰式肉碎生菜包》($88)
🍝《泰式炒金邊粉》($78)
6.5/10

🥤《泰式椰汁沙冰》($35)
7.5/10
初初落完單有少少後悔驚會太甜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)但好彩完全冇(*≧ω≦)椰汁味好濃郁,隔咗一陣啲冰融得七七八八仲正٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و椰汁味更突出~

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍 泰金國 (九龍城)
九龍城侯王道9號地下A號舖

💰人均消費:$100-$200

#foodie小妹_九龍城 #九龍城 #九龍城美食 #泰國菜 #九龍城黃店 #九龍城泰國菜 #hkfoodie
今日係星期日 下午4:30,可以直入,全場的枱只有1/3滿。到我離座時,大概黃昏5:15,就已座滿 4/5了。🪑店面環境算整潔,足夠光線,全都是木凳仔,無靠背的。📋是日星期日,沒有午市套餐,所以今日就簡單地先試兩道最想吃的!👨🏻‍🍳👅味道都唔錯,多料,足味!難怪朋友們都經常回頭!🤵🏻‍♀️無加一🥰燒牛肉 $88必食!!!👍🏻👍🏻好好奇點解每枱都叫,所有人都鍾意❤️即叫即整,要等一陣。每件都好juicy,都有少少油脂,大大份,食落仲有d炭味。特調的燒烤醬汁,有著各種香菜,正!冬蔭湯麵 $68首先湯底,海鮮、蕃茄、香茅、加少少魚露的鮮味,青檸酸酸的清新。與外面市場一般的,都有椰香,但這碗的特色是 開胃的豬肉碎,味道像極了 泰式肉碎菜包的肉碎 😋同時亦有滿滿的寬河粉,夠晒飽肚!🙊少少題外話,餐牌上有飲品可供選擇,就係無啤酒,但見到有2枱都飲緊啤酒。甚至有一位家長係食食下,行出去,之後手持著2支大啤酒回到座位,放在桌上,而囡囡替他叫兩杯冰。店員有回答冰要錢,但沒有提及外帶入餐廳的啤酒。。。作為神密食客的我就覺得奇怪啦🤔🤨🤨
今日係星期日 下午4:30,
可以直入,全場的枱只有1/3滿。
到我離座時,大概黃昏5:15,
就已座滿 4/5了。
🪑
店面環境算整潔,足夠光線,
全都是木凳仔,無靠背的。
📋
是日星期日,
沒有午市套餐,
所以今日就簡單地先試兩道最想吃的!
👨🏻‍🍳👅
味道都唔錯,
多料,足味!
難怪朋友們都經常回頭!
🤵🏻‍♀️
無加一

🥰燒牛肉 $88
必食!!!👍🏻👍🏻
好好奇點解每枱都叫,
所有人都鍾意❤️
即叫即整,要等一陣。
每件都好juicy,都有少少油脂,
大大份,食落仲有d炭味。
特調的燒烤醬汁,有著各種香菜,
正!

冬蔭湯麵 $68
首先湯底,
海鮮、蕃茄、香茅、
加少少魚露的鮮味,青檸酸酸的清新。
與外面市場一般的,都有椰香,
但這碗的特色是 開胃的豬肉碎,
味道像極了 泰式肉碎菜包的肉碎 😋
同時亦有滿滿的寬河粉,
夠晒飽肚!

🙊
少少題外話,
餐牌上有飲品可供選擇,就係無啤酒,
但見到有2枱都飲緊啤酒。
甚至有一位家長係食食下,行出去,
之後手持著2支大啤酒回到座位,放在桌上,
而囡囡替他叫兩杯冰。
店員有回答冰要錢,
但沒有提及外帶入餐廳的啤酒。。。
作為神密食客的我就覺得奇怪啦🤔🤨🤨
2021-12-13 209 瀏覽
🍴極力推薦呢間泰式餐廳🤤 雖然冇拎飛系統,要企定定喺度排隊。但除咗呢樣之外,其他都好滿意。當晚7點左右排隊,9點左右先有位,人龍十分多。排到好想放棄,但見到咁多人堅持排隊,就想試下係咪真係咁值。餓到等唔切所有菜上齊影張大合照,就開吃了。🍽燒牛肉🥩排隊嘅時候聽到其他食客話呢度嘅燒牛肉上左牛扒關注組🤣 而且邊排隊邊望到店員喺度燒,證明好多人點呢味菜。 牛肉好大塊,而且燒得剛剛好。咬落去一啲都唔韌👍🏻 媲美西餐廳嘅扒餐。🍖🍽泰式炒金邊粉又係好大份😆 餓得濟,三兩下就ko左成碟,酸酸地,令人食慾大增。蝦食得出係急凍,但都大粒同彈牙。用左好多配菜去炒,令口感大增👍🏻🍽飛天通菜🥗通菜正常無特別,勝在份量多,而且炒得爽口。🍽泰式冬蔭功呢個冬蔭功湯望落好紅,但一啲都唔辣,好重奶香,仲有2隻大蝦係入面,暫時係我飲過嘅冬蔭功湯頭三位。👍🏻🍹芒果沙冰、椰汁沙冰11月嘅時候去食,天氣都算熱,飲完之後簡直透心涼。椰汁沙冰大讚!好重椰奶味,同飲椰奶冇分別,清甜🤤。
🍴

🍽燒牛肉🥩

🍽泰式炒金邊粉

🍽飛天通菜🥗
通菜正常無特別,勝在份量多,而且炒得爽口。

🍽泰式冬蔭功

🍹芒果沙冰、椰汁沙冰
  • 泰式炒金邊粉
2021-12-11 227 瀏覽
朋友生日,話一定帶我嚟試下泰金國,佢話好出名,之前細舖個時好好味,搞到我好期待但其實又未去到要排曬隊食囉。。。朋友介紹椰汁沙冰,好濃味飲得出係加左椰漿的,因為咸咸地食完飯當甜品都唔錯生蝦冇咩特別,唔會話好鮮甜,如果係對比下只可以話係普通,但本身生蝦配泰式辣醬已經好正 btw價錢算偏貴。。。炸皮蛋係每次嚟九龍城都會食嘅,但今次就一般,可能因為拎出嚟嘅時候已經凍曬,定係呢間舖嘅特色食凍食皮蛋,但我鐘意皮脆內軟多d香草炒飯,夠辣好開胃好好味,飯唔錯但唔食得辣嘅朋友仔唔好試咁大啖,都幾辣嫁蒜蓉包又係話必食 但又係凍嘅。。。我諗應該係佢嘅特色燒牛肉係重中之重,必必必食?? 牛肉比較硬身,燒得唔夠香,醬料幾好味朋友話小小失望比起係細舖個時食,今次唔同曬咸魚椰菜幾好,夠咸可以撈飯食,菜都新鮮有咬口獅蚶唔腥好新鮮,真係食唔停口青咖哩雞濃郁湯底,送白飯好好味雞肉都算嫰滑🥰朋友話比之前細舖係差咗小小,但食物都正常嘅,我覺得差唔多價錢可以唔洗排隊咁辛苦😆同埋第間d人態度好d 會食得開心d
但其實又未去到要排曬隊食囉。。。

朋友介紹椰汁沙冰,好濃味飲得出係加左椰漿的,因為咸咸地
食完飯當甜品都唔錯

btw價錢算偏貴。。。

香草炒飯,夠辣好開胃好好味,飯唔錯
但唔食得辣嘅朋友仔唔好試咁大啖,都幾辣嫁

蒜蓉包又係話必食
但又係凍嘅。。。我諗應該係佢嘅特色

朋友話小小失望比起係細舖個時食,今次唔同曬

咸魚椰菜幾好,夠咸可以撈飯食,菜都新鮮有咬口

獅蚶唔腥好新鮮,真係食唔停口

青咖哩雞濃郁湯底,送白飯好好味
雞肉都算嫰滑

😆同埋第間d人態度好d 會食得開心d
2021-12-04 236 瀏覽
看了網上推介去九龍城試呢間泰國菜.一句講哂,唔會再嚟.十二點入去,有3枱人.舉手舉到手軟阿姐先注意,不過唔係立即行過嚟,轉咗一圈先至斯斯過嚟.叫咗pad Thai,蝦餅,木瓜沙律.阿姐落完單一邊轉身一邊話只可落一次單,75分鐘.想要杯熱茶,”冇”,熱水,”嗰邊自己湛”.D野嚟得ok快,同熱,大碟. pad Thai 冇味,1分.木瓜沙律好味,清爽,辣 4分.蝦餅普通3分. 朋友杯青檸梳打一早到,我杯凍奶茶冇影,舉咗一陣手先叫到阿姐check 單.不過幾好飲4分.食唔哂想打包,又扮學生舉手.阿姐見到話”咩啊!”. 埋單$280.可以係中環食.貼錢買難受!
2021-11-28 243 瀏覽
呢間泰國餐廳喺網上都成日見人食,而今日我下晝12:15就已經嚟到,估唔到開鋪15分鐘已經坐滿8成人,過多十幾分鐘就已經要喺出面排隊,真係好誇張!呢度所有廚師同店員都係泰國人,相信嘢食都會係正宗泰國味道!🇹🇭燒牛肉 ($88) 🔥🐮牛肉燒到表面微焦,內裏粉紅,睇個樣都好吸引!🤩牛肉食落有濃郁嘅牛味,大部分牛肉入面都係軟腍、易咬嘅,呢啲就真係超好食!有啲就偏韌但都咬得開嘅😌醬汁方面,佢係偏甜帶生蒜味,有小小辣。因為本身片牛肉都帶鹹味,我覺得點小小就好足夠~😋生蝦 ($108) 🦐 佢嘅生蝦可以一蝦兩食,呢樣真係好用心同特別!😛生蝦方面,蝦身大大隻,肉質飽滿彈牙,味道唔腥有鮮味。醬汁係青檸汁嘅酸甜味,有啲辣味,好開胃!點落生蝦度仲帶到蝦嘅鮮甜出嚟!🍋 💕至於蝦頭,佢炸得好香脆,係脆到成個頭可以就咁食,食落好有蝦香,但又無油膩感,一生一熟咁隔住食,真係雙重享受!🥰飛天通菜 ($78) 🌶🥬佢主要用咗蒜頭、蔥頭、辣椒同泰式豆瓣醬去炒,通菜唔會好老,食落主要係豆瓣醬味道,幾有豆香,後勁有啲辣味;但我個人就鍾意馬拉盞,感覺個香氣會更加突出。🤓.白飯 ($10) 🍚 佢10蚊碗但裝到好似呢個🍚Emoj

燒牛肉 ($88) 🔥🐮

生蝦 ($108) 🦐
佢嘅生蝦可以一蝦兩食,呢樣真係好用心同特別!😛

飛天通菜 ($78) 🌶🥬
白飯 ($10) 🍚
佢10蚊碗但裝到好似呢個🍚Emoji咁滿,呢度應該有平時出面嘅1.5碗飯,2個人share已經好夠….白飯軟硬同濕度都OK,上面咁惹味嘅菜梗係要配返碗飯!🤘🏻

芒果沙冰 ($38)🥭🧊
極!好!飲!😍沙冰綿滑,芒果味好濃郁,有種自然嘅清甜同果香,唔係嗰種加好多糖或者化學材料嘅死甜,仲要大大杯,我覺得嚟呢度真係必點!❤️
呢度嘅食物有住正宗泰國味道,仲要大大份,我見好多人都食唔晒要拎走,而我自己就食到好飽好飽…😵個人覺得呢間真係九龍城必試嘅餐廳,我自己就一定會翻兜。不過呢度有啲小菜同醬汁都會偏辣🥵,唔食得辣嘅朋友落單嗰時記得睇清楚同問清楚呀!🤪
2021-10-14
午餐
2021-11-21 279 瀏覽
一個普通星期一,佢一開門我就黎,成為第一枱客;到離開時,已經差唔多半滿。💜『海南雞飯(午餐)』$68雞肉嫩滑無骨又厚肉,特別鍾意佢個辣汁⋯⋯🤎『冬蔭湯河(午餐)』$58第一次食只有豬肉碎同蝦肉碎嘅冬蔭公湯;肉碎無想像中咁多脂肪,所以唔油膩;湯蝦味濃郁,除咗有蝦肉仲有蝦乾,所以鮮味十足;佢係比較辣,但唔夠酸,朋友食唔到,所以我食多啲⋯⋯『泰式木瓜沙律』$5810分清新嘅沙律,仲有好多小蝦米,爽口又鮮味。回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕。📍 泰金國 (九龍城)九龍城侯王道9號地下A號舖。【小編的話】➡️泰國姐姐好熟手,特別係安排坐位方面,十分留意食客有無坐太衰,影響佢入坐➡️佢味道好,但唔肯接訂位;本來想同屋企人聖誕節嚟食,一行10幾人,佢話唔得,唯有揾其他➡️目睹最少3枱客叫咗「燒牛肉」做小食,應該味道唔錯,但個人唔太好牛,就未必會試

💜『海南雞飯(午餐)』$68
雞肉嫩滑無骨又厚肉,特別鍾意佢個辣汁
海南雞飯(午餐)

⋯⋯
🤎『冬蔭湯河(午餐)』$58

⋯⋯
『泰式木瓜沙律』$58
10分清新嘅沙律,仲有好多小蝦米,爽口又鮮味
泰式木瓜沙律

回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕

📍 泰金國 (九龍城)
九龍城侯王道9號地下A號舖

【小編的話】
2021-11-15
海南雞飯(午餐)
泰式木瓜沙律
2021-11-19 232 瀏覽
講起泰國菜,一定會諗起九龍城,屯馬線開通之後,搭到去宋皇臺站,再經過一條奪命長斜路,到達九龍城真係話都無咁易。講起泰金國,最有印象一定係門口條長長既人龍,無論幾時,無論咩天氣,都阻礙唔到大家對美食既追求。今次我地係星期一晚上,都排左45分鐘先有位。不過好野係值得等待既。😵泰式生蝦刺身🦐($98):一碟8隻,生蝦鮮甜,爽滑,食得岀係新鮮貨,配上醬汁十分醒胃。最特別係會將蝦頭炸埋比你食,炸得夠透徹,酥脆無渣。但蒜片略嫌比得太少,同埋無苦瓜片,如果有埋咁就真係prefect la。皮蛋炸蝦餅🍤($78):必食推介!我本身超級鍾意食蝦餅,但對於皮蛋我就真係好一般🥴,之不過,呢2樣“唔拉更”既野居然岀奇地夾!蝦肉彈牙,粉漿唔會過厚,好好食!一碟8大件,2個人食真係有d漏,如果多d人一齊食就正啦!燒牛肉🥩($88)燒雞翼($18/隻):呢度既燒烤都係必食推介!牛肉唔洗多講,近期係面書人氣極度旺盛。牛肉雖然只係普通貨,只不過呢個價錢喎~食到炭燒既香氣,唔會燒過龍兼保持住肉汁,仲要大大碟得黎又唔貴,配埋特制醬汁-呢個先係精華,無得輸!不過唔記得叫佢唔好燒咁熟,略嫌有d唔夠嫰口。冬蔭海鮮湯(s size

冬蔭海鮮湯(s size $88):青檸既酸,加上紅辣椒嘅微辣,濃郁既椰香,加上大蝦既咸鮮,好fresh,好match,無加香精/醋,完全唔會拿喉,真係好好飲。🤤

2021-09-20
45 分鐘 (堂食)
2021-11-15 165 瀏覽
📍泰金國如果你夜晚經過侯王道,你一定會見到有條人龍🤪👅燒牛肉 $88如果你有入fb牛扒關注組,你就會知呢個燒牛肉真係好出名🤣我第一次過嚟都係因為呢個原因😛當你食左第一啖你就會知點解佢哋咁出名,因為真係好好食😧唔乾,juicy,份量多,有牛味,唔會完全熟哂,唔會好韌,點埋佢個汁完美,真係一定要試😛😛💯👅木瓜沙律 $68正常發揮,份量多,偏辣,食唔到辣嘅朋友試吓叫少辣🥵👅燒雞翼 $18/隻呢個都係正常發揮,啱啱即刻燒出嚟,唔乾。👅生蝦 $108本身冇諗住叫,點知見到佢有炸埋蝦頭😍好少泰國舖頭食生蝦會炸埋蝦頭,不過上枱有啲失望,因為蝦頭凍左☹️如果即炸會好好多。
📍泰金國

如果你夜晚經過侯王道,你一定會見到有條人龍🤪

👅燒牛肉 $88

👅木瓜沙律 $68
正常發揮,份量多,偏辣,食唔到辣嘅朋友試吓叫少辣🥵

👅燒雞翼 $18/隻
呢個都係正常發揮,啱啱即刻燒出嚟,唔乾。

👅生蝦 $108

50 分鐘 (堂食)
重點:暫時只推介燒牛肉 其他不推介晚上七點三左右夜晚嚟到,喺門口等了接近一小時,見到店舖裏面嘅職員都好優遊自在咁去接待客人,但苦了的我們在外面等 (有枱無人執超級慢慢做真係大把生意等我地慢慢企)1泰式金邊粉比較偏酸味道,唔係特別出色,普通貨式,不過啲蝦都新鮮,價錢$88見人見智覺得抵唔抵食,我成日食泰菜,好多泰國店都做得好過佢,2唯一要性真係個燒牛肉88蚊都好大份大概七成熟,非常之多汁美味,非常美味3生菜包 (無心機拍照)有得揀大中小辣,我叫小辣,都好鬼勁,食咗少少就放棄,而味道唔係特別出色 好普通4炸皮蛋蝦球 (嬲)(無影 外賣了)等咗差唔多接近35分鐘都冇嚟,畀我哋發現原來佢地等幾枱客人都叫了,先一次過炸 一次過出,但苦了我地 (黑仔王),有人10分鐘有得食,有人要接近40分鐘先有得食。最後,我哋趕時間,所以唯有叫佢包起我哋帶走.總結:人均消費大概$170, 2個人埋單幾$350,但係如果想食泰國菜,而要慕名嚟排隊 就無必要,呢間因為人太多排一個鐘頭性價比一啲都唔高,食物好普通 ,只可以話係唔難食既泰菜。可以食其他 。個人推介:隆姐 都係喺九龍城 ,嗰間啲店員好積極,好快手,有時都
重點:暫時只推介燒牛肉 其他不推介

1泰式金邊粉

2唯一要性真係個燒牛肉88蚊都好大份
大概七成熟,非常之多汁美味,非常美味

3生菜包 (無心機拍照)

4炸皮蛋蝦球 (嬲)(無影 外賣了)
我哋趕時間,所以唯有叫佢包起我哋帶走.

總結:
人均消費大概$170, 2個人埋單幾$350,

個人推介:

隆姐 都係喺九龍城 ,嗰間啲店員好積極,好快手,有時都要排隊,但食物質素很好,飯後仲有免費嘅紫米露送一人一碗,整體嘅性價比更勝一籌。

推介另一間是
Im thai 係長沙灣 高質好食抵食
由兩個泰國人夫婦主理,
非常有熱誠小店,價錢便宜,食物質素超高,但唯一缺點係外賣店,晚上有時會在街邊擺桌子椅子,大家住附近可以外賣

2021-11-13 187 瀏覽
之前牛扒關注組極力推介,就黎要改名燒牛肉關注組🤣我又慕名而來,玩下排隊,間野唔憂無生意,限時食,而且只許加單一次咁大把,第一次食咁有性格嘅食肆😏「生蝦」賣相幾靚仔,又精神爽利。特別在於佢伴碟有炸蝦頭,不過佢啲炸蝦頭係凍曬既,又唔係特別好食,無加分。生蝦自己本身就正常發揮,加埋泰式辣汁食係幾出色。「脆肉炒椰菜苗」$88椰菜苗,賣相得,但太硬,脆肉變冧肉,不及其他店。「泰式炸蝦餅」$78呢個蝦餅出色,脆口又香,熱辣辣又多汁,仲有蝦味。「燒牛肉」$88等左好耐,催左兩次至有,賣相吸引,牛味香濃鮮嫩,肥瘦均勻,肉汁豐富又香,加埋個汁,是為完美演繹!燒牛肉確實並非浪得虛名,但係,試過一次便足夠了,因為用餐體驗係非常一般,食到趕頭趕命,態度一般。但燒牛肉炸蝦餅都值好評。
之前牛扒關注組極力推介,
就黎要改名燒牛肉關注組🤣
我又慕名而來,玩下排隊,
間野唔憂無生意,限時食,
而且只許加單一次咁大把,
第一次食咁有性格嘅食肆😏

「生蝦」
賣相幾靚仔,又精神爽利。
特別在於佢伴碟有炸蝦頭,
不過佢啲炸蝦頭係凍曬既,
又唔係特別好食,無加分。
生蝦自己本身就正常發揮,
加埋泰式辣汁食係幾出色。

「脆肉炒椰菜苗」$88
椰菜苗,賣相得,但太硬,
脆肉變冧肉,不及其他店。

「泰式炸蝦餅」$78
呢個蝦餅出色,脆口又香,
熱辣辣又多汁,仲有蝦味。

「燒牛肉」$88
等左好耐,催左兩次至有,
賣相吸引,牛味香濃鮮嫩,
肥瘦均勻,肉汁豐富又香,
加埋個汁,是為完美演繹!

燒牛肉確實並非浪得虛名,
但係,試過一次便足夠了,
因為用餐體驗係非常一般,
食到趕頭趕命,態度一般。
但燒牛肉炸蝦餅都值好評。
2021-07-23
40 分鐘 (堂食)
2021-11-13 173 瀏覽
之前聽朋友講話呢間泰國野好好食 成日都好多人排隊 所以今日男朋友早收工可以黎排隊 就試下食佢 我黎到之後等左<15分鐘就可以入去 但限時75分鐘✨生蝦 $108好特別嘅生蝦 第一次見啲生蝦先有埋炸蝦頭 啲蝦頭脆卜卜幾好食 不過都係啲生蝦點左個醬好味啲 酸酸辣辣 好好食 同埋啲蝦都新鮮 有9~10隻 都唔少 推薦👍✨燒牛肉 $88呢個同生蝦我都咁鍾意 燒得好好食 肉嫩得黎又juicy 唔會話燒到乾晒 同埋個味都教得好好 就算唔點個汁都好好食 黎到一定要叫呢個👍✨冬蔭公湯(S) $98個湯好足料 入面有隻半嘅蝦 好大隻 仲要有勁多膏 仲要蝦嘅肉質都唔錯 湯嘅味道都幾好 都幾辣 😋✨生菜豬肉包 $88生菜豬肉包喺呢幾味餸入面最遜色 冇乜辣味又冇乜其他香味 我地都覺得之前食另一間叫Siam 嘅泰國餐廳嘅生菜豬肉包好食好多 所以都唔推薦大家黎呢度食生菜包晚餐人均$150~200味道❤️❤️❤️❤️❤️價錢❤️❤️❤️服務❤️❤️環境❤️❤️❤️

✨生蝦 $108

味道❤️❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️❤️
服務❤️❤️
環境❤️❤️❤️
15 分鐘 (堂食)
2021-11-11 235 瀏覽
之前經過同睇到食評因為佢嘅燒牛肉而排隊嘅,上次嘗試過排不過唔成功,不過今次6點幾就到店外排隊,雖然係短短嘅隊等咗30分鐘總算入到去食啦。我哋叫咗一馬拉盞炒通菜少辣,唔知係咪我唔係好食得辣,都覺得好很辣生蝦,我本身唔食生嘅蝦所以比唔到評分,但我身邊個位感得個炸蝦頭好食過啲生蝦泰式咖喱炒青口,青口食得出係雪藏青口,好大陣雪味,完全唔入味。咖喱還咖喱青口還青口,咖喱又唔辣上面有一大層油,完全唔好食!最期待嘅燒牛肉最尾出場,所謂期望越大失望越大,有比較就有傷害。燒牛肉熟過龍,牛肉多筋無咩肉汁而且都幾韌吓。大家可以參考吓我另一個食評,個份燒牛肉就真係叫好食啦!呢間餐廳嘅唯一好處係比較大同光猛,食物質素就。。。最後我身邊個位講咗句,排唔到隊食唔會有損失
馬拉盞炒通菜

秦式生蝦
泰式咖喱炒青口

大家可以參考吓我另一個食評,個份燒牛肉就真係叫好食啦!
燒牛肉

呢間餐廳嘅唯一好處係比較大同光猛,食物質素就。。。
最後我身邊個位講咗句,排唔到隊食唔會有損失
2021-11-01
30 分鐘 (堂食)
2021-11-10 126 瀏覽
冇得去泰國旅行,唯有去小泰國九龍城搵食!講起九龍城,同事就推薦泰金國,仲話係世一所以好期待呀星期日12點就去到,唔洗等位(平日晚市係要排隊㗎)泰式燒雞翼😍$18 (😋: 9.5/10)好好味呀~雞翼即叫即燒,燒到外脆内軟,又香又滑又多汁😋 係一定要encore架燒牛肉🥩 $88 (😋: 7/10)呢個係好多人都推介既,所以都好期待~基本上十個有八個人都會叫呢個燒牛肉 一上枱都己經好震撼,有大概20舊牛肉而且望落每一舊都燒到粉紅色,肉質鮮嫩多汁!配埋佢個泰式醬汁好好食,不過都有幾舊係偏向筋位,整體來講CP值高泰式蝦膏炒飯 $78 (😋: 6/10)個飯係炒得幾乾身,粒粒分明,但就冇乜蝦膏味蝦仁,櫻花蝦,洋葱,蕃茄,雞蛋大量配菜,令到炒飯色彩鮮明,口感豐富泰式芒果沙冰 $38 (😋: 8.5/10)呢度既芒果沙冰係芒果控必叫,係啖啖真芒果味,絕對唔係假芒果而且味道唔會酸,沙冰綿滑泰式椰汁沙冰 $35 (😋: 7/10)椰汁味重,但唔會太甜,值得一試服務態度就冇乜架啦,不過食物既味道係會令我想回頭再食
冇得去泰國旅行,唯有去小泰國九龍城搵食!
講起九龍城,同事就推薦泰金國,仲話係世一
所以好期待呀

星期日12點就去到,唔洗等位
(平日晚市係要排隊㗎)

泰式燒雞翼😍$18 (😋: 9.5/10)

燒牛肉🥩 $88 (😋: 7/10)
一上枱都己經好震撼,有大概20舊牛肉

泰式蝦膏炒飯 $78 (😋: 6/10)
個飯係炒得幾乾身,粒粒分明,但就冇乜蝦膏味

泰式芒果沙冰 $38 (😋: 8.5/10)
呢度既芒果沙冰係芒果控必叫,係啖啖真芒果味,絕對唔係假芒果
而且味道唔會酸,沙冰綿滑

泰式椰汁沙冰 $35 (😋: 7/10)
椰汁味重,但唔會太甜,值得一試

服務態度就冇乜架啦,不過食物既味道係會令我想回頭再食