2022-09-20 392 瀏覽
九龍城既呢間《泰金國》日日都大排長龍,晚市排左一個鐘先有得食🥺兩個人叫左一份燒牛肉,泰式鳳爪,皮蛋蝦餅,燒雞翼,椰汁沙冰。燒牛肉生熟度控制得岩岩好,食落有香濃牛肉味,有肉汁,而且大大份,唔怪得係牛扒關注組一直都咁多人討論,絕對係泰金國招牌菜!泰式鳳爪酸辣甜度都岩岩好,唔會有其中一隻味特別突出搶哂味,而且鳳爪好入味,份量都好多,食極都有。皮蛋蝦餅,溏心皮蛋外釀左炸蝦餅係外面,蝦餅彈牙有蝦味,唔粉,皮蛋味濃,好食。燒雞翼就冇咩特別,由於佢係即叫即燒,都等左一段時間先有。椰汁沙冰好好味,好香濃椰汁味,飲到最後都仲好濃味,唔會變哂水就溝淡哂。

燒雞翼就冇咩特別,由於佢係即叫即燒,都等左一段時間先有。

• 皮蛋炸蝦餅
2022-09-19 286 瀏覽
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡•͈౿•͈ 燒牛肉 $88 (4.3/5)一場嚟到一定要試吓佢最出名嘅燒牛肉.ᐟ.ᐟ真係好好食~ 係燒到啱啱好 5成熟左有👌🏻🥰 有炭香得嚟好軟淋 而且牛味好重 筋位好少👍🏻 有好多片一大班朋友分享最啱 側邊配埋醬汁 係酸酸辣辣嘅 點埋一齊食好冶味 十分match呀🤌🏻😋⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 炸蝦餅 $78 (4.4/5)炸蝦餅有八件 嚿嚿都好大件😌上枱嘅時候熱辣辣~應該係即刻炸起 炸粉夠簿.ᐟ.ᐟ外層超級脆 入面嘅蝦膠好多汁 做到外脆入面彈牙 調味亦都okay 呢個好好食🥹🤍
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡

•͈౿•͈ 燒牛肉 $88 (4.3/5)

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 炸蝦餅 $78 (4.4/5)
2022-09-19 308 瀏覽
見到門口排了很多堂食的人,於是等了半過多小時的外賣,抱住應該味道OK的祈望,點知換來失望,如果話"泰式炒金邊粉"係店舖其中一款招牌菜,簡直可以用"難食"來形容,好似無用油炒過,一D都無"獲"氣,而且味道偏淡...金邊粉要$80,我諗自己炒一定好味過佢,至於另外一款海南雞飯(其實因為金雞無開,所以先order埋),味道完全無驚喜,差唔多$2503樣野,以後唔會再幫襯lor...印象中未搬前味道唔係咁。但唔知點解仲有咁多人去食,而且衛生麻麻,九龍城中有好多唔同既泰國菜餐廳,有咁多選擇,我寧願去試另外一間,加上唔使浪費時間,大熱天時起條街到等。。。
2022-09-18
35 分鐘 (外賣自取)
2022-09-12 1952 瀏覽
有睇開我既朋友仔應該有印象我之前都介紹過泰金國。因為我真係好愛佢。😚❤️❤️❤️ 而家疫情升溫,好多餐廳都生意大減,泰金國不愧為九龍城名物,任何時候都勁長龍,好多人排隊。我地星期五既晚上,大約排左70分鐘先有位。但好野。。係值得等待既😎👍。以前食泰金國最麻煩係落單,因為得一位落單姐姐,宜家轉左用QR code online 落單,即刻方便晒,姐姐們既面色都好返d🤣。燒牛扒 真係每台必點!仲可以簡5成熟。唔洗一百蚊有一大碟,唔好諗住會比塊和牛你,牛扒只係普通燒烤扒,但燒過之後帶有微微焦香,尤其肉層中帶有少量既牛脂肪,惹味可口,香氣十足。個沾醬係精華! 酸酸辣辣,配燒烤勁match !燒豬頸肉 食泰菜點少得呢道菜。同牛扒一樣燒得好靚,切成一片片大片既,食得過癮。份量勁多,食極都有,略為醃得唔夠入味,就咁食會淡左d。沾醬食就岩岩好。燒雞翼我每次都要點既!因為我好中意食雞翼!大大隻啖啖肉,雞皮燒到香脆,咬落爆肉汁。最重點係平!$18/隻燒埋比佢,我覺得好抵!👍👍馬拉盞通菜食咗咁多肉係時候食返d菜,炒通菜人人愛,配埋馬拉盞更加停唔到口,食落微辣,帶有馬拉盞既獨特咸香,仲有大量小蝦皮,真係起惹味!份量仲

燒牛扒

馬拉盞通菜
食咗咁多肉係時候食返d菜,炒通菜人人愛,配埋馬拉盞更加停唔到口,食落微辣,帶有馬拉盞既獨特咸香,仲有大量小蝦皮,真係起惹味!份量仲要超大碟!

無骨泰式鳳爪
夠酸!夠凍!夠爽!奉勸大家簡既時候點小辣😂。佢既原味真係好鬼辣。食左一半真係太飽,打包拎返屋企做宵夜。😻

蝦膏炒飯
炒飯粒粒分明,望落好少料咁,有6-8粒新鮮蝦肉,最點係個飯,充滿蝦頭油既香味,勁好食,但佢真係超大碟!最後食唔晒打包拎走我第二日做lunch好開心。🤩

泰國菜味道比較濃,嗌返杯杯泰式奶茶中和一下就最好不過啦!嗌左咁多嘢食,埋單先400幾。真係性價比極高!

好味指數:9/10
泰金國
九龍城侯王道9號地下A號舖

#九龍城 #泰國菜 #泰式燒烤 #thaifood #thaiBBQ #kowlooncity

2022-09-02
65 分鐘 (堂食)
  • 燒豬頸肉
  • 馬拉盞炒通菜
  • 燒雞翼
2022-09-11 256 瀏覽
搬新位址第一次去,入面呀姐不會理,真正做到貴客自理 👍🏻👍🏻 有日同男朋友入去食嘢,冇人汁枱要特登走出去叫人汁,而且塊面勁黑好似唔願做😂然後有對情侶入黎話係佢地排先,叫呀姐趕我地,你地出去啦等陣啦佢地話排先,然後臨尾個男方仲要攞彩咁講左句:等下啦其實我點知你地排隊😂如果係既話,道理係你到,何不態度好啲一早同我地講😂😂仲要搵呀姐幫你地,驚死唔位你地咩,食個嘢態度都咁差,鋪頭又冇人管理排隊等候時間,下次不會再去!
2022-09-06 626 瀏覽
🍽人氣菜式燒牛肉🥩粉嫩嘅肉肉,一睇就知好食啦😋,呢到係5成熟,啱啱好,入口有牛味,一d根都冇,仲有燒完嘅碳香味,唔沾汁都夠味,仲要平靚正。🍽蒜蓉包最緊要係夠脆,因為食得唔多,所以冇叫咖哩,剩係食個包都夠滋味🤣🍽西瓜沙冰呢個真係麻麻,唔夠味,可以不了👋🏻🍽燒雞翼燒雞翼我最鍾意食❤️,都係呢到必食之人,你會見到每枱客都會食🤣,雞翼一d都唔乾仲好juice,表面會搽蜜糖,正👍🏻。其實佢其餘嘅串燒都好好食,都可以叫,全部都係即燒🔥
🍽人氣菜式燒牛肉🥩

🍽蒜蓉包

🍽西瓜沙冰

呢個真係麻麻,唔夠味,可以不了👋🏻

🍽燒雞翼

蒜蓉包
西瓜沙冰
蒜蓉包
2022-09-03 539 瀏覽
-{九龍城超人氣泰菜🥘}九龍城最出名應該係依間泰菜了😂今次平日黎食lunch叫左lunch set再加兩個小食😆🤤泰式炒金邊粉🤤 ($68)入面有幾隻蝦唔算鮮食落普通 炒得幾濕😙酸甜味好出 重點係勁大碟😂係平時嘅兩碟好誇張!👖褲評: 8.5/10🤤泰式海南雞🤤($68)雞都算嫩滑😇份量都唔少 黃飯唔太油 都唔錯😛👖褲評: 7.5/10🤤冬陰功湯河🤤($58)好辣好嗆嘅肉碎湯河🥲對我黎講太辣了🥹以為會有海鮮但冇😗👖褲評: 5/10🤤燒牛肉🤤($88)必試🤩🤩🤩燒到中間粉嫩 有牛味有肉汁😍再加香矛汁配搭好出色😌👖褲評: 9/10🤤燒豬頸肉🤤($78)脆燶邊 好有油脂香嘅豬頸肉🥰😋👖褲評: 8/10必叫炒金邊粉同燒牛肉!另外個泰式奶茶都好好飲😜黎九龍城嘅必食泰菜😎性價比: 9/10服務: 7.8/10環境: 7.5/10🚩 泰金國 🚩地址: 九龍城侯王道9號地下A號舖 #fuudjai #fuudjai九龍城 #fuudjai東南亞菜
{九龍城超人氣泰菜🥘}

🤤泰式炒金邊粉🤤 ($68)

👖褲評: 8.5/10

🤤泰式海南雞🤤($68)
雞都算嫩滑😇份量都唔少 黃飯唔太油 都唔錯😛

👖褲評: 7.5/10

🤤冬陰功湯河🤤($58)
好辣好嗆嘅肉碎湯河🥲對我黎講太辣了🥹以為會有海鮮但冇😗

👖褲評: 5/10

🤤燒牛肉🤤($88)

👖褲評: 9/10

🤤燒豬頸肉🤤($78)
脆燶邊 好有油脂香嘅豬頸肉🥰😋

泰式奶茶
  • 泰式金邊粉
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式燒豬頸肉
講起食泰國菜,相信唔少人都會諗起九龍城。平時幫襯開屯門小曼谷,九龍城其實冇乜心水😂問完朋友再爬文,泰金國係其中一間熱門之選,做到由細鋪搬大鋪,唔止一個人話6點開始就大排長龍。星期一實測大約七點已經滿座開始要等位,不過人龍唔算太長,但係要注意人齊先入得而且用餐時間只有75分鐘。-🔸炸蝦餅 $78脆口到會𠝹損牙肉嘅程度,4大件再開邊依然大舊又飽滿,蝦肉夠彈牙多汁,高水準之作👍🏻🔸燒牛肉 $88泰金國招牌作,差不多係每枱必點。牛肉可以簡5成或7成熟,今日唔想食太生簡左7成我覺得啱啱好👍🏻牛肉外層有燒過的微微焦香感,7成熟的牛肉尚算軟嫩有汁,部分更帶有少許脂肪感,整體確係唔錯。🔸招牌泰式炒咖喱炒蝦 $218有6-8邊開邊大蝦(無認真數,開邊即係有3-4隻😂),蝦頭有膏,係真·大蝦唔係大隻少少就話自己係大蝦嗰種。咖喱係有蛋嗰隻甜甜地唔會辣,特登叫咗蒜蓉包點咖喱超級好味🤤🔸蒜蓉包 $28唔硬亦唔係脆口到會刮損牙肉嗰種蒜蓉包,所以點咖喱索汁係一流。不過就算單食都好好味,蒜蓉份量剛好。而且見門口姐姐逐塊擺爐燒的,心機野🫡🔹青檸梳打 $28🔹芒果沙冰 $38 會咬到冰粒,唔係好幼滑嗰種沙冰口感,但係飲落
🔸炸蝦餅 $78

🔸燒牛肉 $88

🔸招牌泰式炒咖喱炒蝦 $218

🔸蒜蓉包 $28

🔹青檸梳打 $28
🔹芒果沙冰 $38
會咬到冰粒,唔係好幼滑嗰種沙冰口感,但係飲落濃濃芒果味係真材實料嘅感覺,叫咗少甜甜度剛好,而且好大杯飲極都未到底咁😆

總結:所有嘢都好啱口味,第一次幫襯印象極好,除左環境會擠迫啲加某一兩個姐姐態度小西🙃

• 蒜蓉包
  • 芒果沙冰
  • 炸蝦餅
  • 泰式炒咖喱炒蝦
2022-08-26 308 瀏覽
可能是全九龍城最好食既泰國菜!💛最近這間店搬了新位~搬到了侯王道想去的大家不要去錯喔 (☛(◜◔。◔◝)☚))◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦燒牛肉($88)不知道是凍了還是這次的牛沒這麼好吃有一點韌 但上一次很好吃的 ꒰◍ᐡᐤᐡ◍꒱生菜包($88)這個大大大推薦!喜歡吃辣的您 一定要試!重口味和辣辣的口味~♪~(´ε` )炸蝦餅 ($78)由於是外賣的關係 一開始以為會不脆了但店員貼心地在發泡膠盒上剪了個洞 所以回到家也脆脆的~ 蝦餅也很好吃 炸粉不厚 (´ε` )♥◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦泰金國⚲九龍城侯王道9號地下A號舖味道:☆☆☆☆☆/5價錢:☆☆☆☆/5回頭率:☆☆☆☆☆/5
可能是全九龍城最好食既泰國菜!💛
最近這間店搬了新位~
搬到了侯王道
想去的大家不要去錯喔 (☛(◜◔。◔◝)☚))
燒牛肉($88)
不知道是凍了還是這次的牛沒這麼好吃
有一點韌 但上一次很好吃的 ꒰◍ᐡᐤᐡ◍꒱

生菜包($88)

炸蝦餅 ($78)
由於是外賣的關係 一開始以為會不脆了

泰金國
⚲九龍城侯王道9號地下A號舖

味道:☆☆☆☆☆/5
價錢:☆☆☆☆/5
回頭率:☆☆☆☆☆/5
2022-08-24 313 瀏覽
未搬黎大舖前,一直食開細舖,隨住近幾年越黎越多客排隊,好多時細舖反而要等一個鐘先入得,由於真係好好食所以都會耐心等。到終於搬左大舖一段時間,先再黎食。幫襯呢類舖無期望有咩星級服務,求其叫完啲餸,會送黎,唔洗等好耐都經已收貨。先講嘢食,一直都鍾意佢啲生蝦刺身因為炸埋蝦頭好香口,再次食番,啲生蝦明顯係雪得硬得濟,所以都少左嗰種彈牙感覺。燒牛肉份量絕對係經濟合理,但如果講燒嘅火喉少左焦香,同區輕易搵到幾間價錢差唔多又好食嘅,之後都叫左啲湯、嘢飲同其他小食,不過不失。要投訴嘅就真係服務,前後叫左10樣嘢,明白要做多啲客,人唔多枱個size 細,容納唔到咁多樣嘢,變左3-4樣咁黎住先都合理。自問都一路食無乜停過口覇住枱,催單埋單無問題,一食完都起身走仲要有說話俾你聽,覺得阻佢翻枱把口唔收咁,再見,成個區大把選擇,以後朋友問我介紹邊間一定無你份!咁嘅服務搬返去細舖指日可待

唔洗等好耐都經已收貨。

2022-08-18
2022-08-10 587 瀏覽
一條友,周圍遊,落九龍城街市買獅蚶,行行下見到哩間有人排隊等位,記憶中幾年前食過又唔錯,於是又排埋一份等食,自助落單好方便.不過見d 姐姐唔多想彩人,隔離枱係咁搵人都冇人想應佢地,應果時都唔多願意咁,工作太攰了嗎?叫完嘢食先睇餐牌,叫左冬陰功海鮮湯粉絲,青檸沙冰.魷魚,肉碎,櫻花蝦仔,蝦,湯底都ok,粉絲索左湯都唔錯,,沙冰巨型,大大杯,加左薄荷葉增冰涼口感,味道唔錯.不過事後得知已經轉左手.唔怪得d 姐姐咁樣啦.
一條友,周圍遊,
落九龍城街市買獅蚶,
行行下見到哩間有人排隊等位,
記憶中幾年前食過又唔錯,
於是又排埋一份等食,

自助落單好方便.
不過見d 姐姐唔多想彩人,
隔離枱係咁搵人都冇人想應佢地,
應果時都唔多願意咁,
工作太攰了嗎?

叫完嘢食先睇餐牌,
叫左冬陰功海鮮湯粉絲,青檸沙冰.

魷魚,肉碎,櫻花蝦仔,蝦,湯底都ok,
粉絲索左湯都唔錯,
沙冰巨型,大大杯,加左薄荷葉增冰涼口感,
味道唔錯.

不過事後得知已經轉左手.
唔怪得d 姐姐咁樣啦.

2022-08-07
下午茶
2022-08-09 498 瀏覽
有時啲嘢唔試過真係唔知道,見有人排隊心諗應該唔錯掛,但係佢哋真係唔憂做嘅態度囉,竟然係限時得75分鐘俾你食🤯要求仲苛刻過嗰啲任食放題時間,放題人地最短嘅都有90分鐘俾你啦…難道你所有嘅食物都係預先煮好晒,唔計你需要坐底點菜諗下食乜嘢時間之外😧正常一間食店都需要烹調食物時間架況且泰國菜好多都又要燒又要炸又要炒最少都15~20分鐘啦😒咁即係要你一坐低就要即刻點菜🤔淨係俾你食20分鐘裡就好巴巴聲走啦😰其實環境真係好迫好迫好迫完全喺賺錢至上,坐係度完全喺前後背貼背非常親密嘅食店環境,佢連侍應都慳番落單係用QRCode點菜,我覺得最差最差係碟生菜包,我食咁多間泰國菜未食過喺一間水灼豬肉碎就當喺生菜包,想點呀🤬點解啲水可以浸滿哂成隻碟架😡正常生菜包係咁架咩😳所以已經對其他菜沒有期望了🤷‍♀️只有抱住當食貴價快餐嘅心態食完就走就算喇👎不過只係唔明點解啲人都仲要排曬長龍🧑‍🤝‍🧑👬👫👭價錢唔係特別平而九龍城其實好多泰國菜都好過佢啦😌起碼環境一定舒適過佢啦😮‍💨呢D就叫羊群心理囉…
2022-08-07 432 瀏覽
泰金國係九龍城極具人氣嘅泰國菜,一到晚市門口必然大排長龍,尤其依家大熱天時要喺街邊排隊,真係一邊排隊一邊流汗,嚟食嘅話一係要做好心理準備,一係就試下避開繁忙時間。泰式燒牛肉沙律揀咗少辣,但係都仲係非常辣,而且隻酸辣仲好有後勁,久久都散唔去,食到出晒汗,好彩有叫凍飲可以解下辣,如果唔太食得辣嘅話就咁叫燒牛肉會好啲,如果食得辣就不妨挑戰一下,真係似正宗嘅泰式沙律。我地叫嗰幾款野食嘅味道都幾好,而且樣樣都好大碟,值得再訪!

我地叫嗰幾款野食嘅味道都幾好,而且樣樣都好大碟,值得再訪!
2022-08-05 412 瀏覽
九龍城泰金國 !九龍城泰金國 !九龍城泰金國!呢度嘅燒牛肉$88出晒名抵食又大份。無論是午市還是晚市都一定要排隊,當日咁啱大概三點左右經過,竟然唔需要排隊!我就非常興奮立即衝入去坐低叫我最鍾意食嘅燒牛肉!呢度嘅燒牛肉當然不是高質素的牛,但係對得住價錢!冇比較冇傷害!間唔中食下都好OK!過下口癮好唔錯!而泰式芒果沙冰$38及泰式燒雞翼$18/隻,也是非常高水準!所以一定keep住幫襯!侯王道9號地下A號舖
九龍城泰金國 !九龍城泰金國 !九龍城泰金國!

呢度嘅燒牛肉$88出晒名

侯王道9號地下A號舖
2022-08-03 432 瀏覽
心血來潮,三五同事成群結隊,飛的九龍城,掩至衙前塱道。徒步唯豐,與老闆打招呼,查詢推薦泰國菜館,順便買個邪惡鹵水鵝肝。鹵水粉肝,外賣自㩗,購自唯豐潮州食品,(與老闆相識微時)一鹅十味,味味俘虜人心,鹅肝肥厚粉糯,入口即化。唯豐各類鹵味,相當出色。相信自此一役,膽固醇上昇,大半年清心寡欲,清真斋戒月,前功盡棄。泰式生蝦,嘗鮮首選,保留了海蝦的鮮甜原味,鮮嫩可口,醮點特制配料,鎖住原始鮮甜,冰爽清甜的口感,此一刻你属於我 你再也没法擋。油炸蝦頭,酥脆可口。花開兩朵,各表一枝。美中不足可能原材料D蝦吾靚,令人感受吾到蝦肉Q彈快樂肉質。泰式螄蛤,搣開外壳,口感鮮甜,一粒接一粒,一啖包上瘾。可能灼熱過火,做吾到潮汕毒藥生腌螄蛤,鮮到滴血展示於眼前情景,茹毛飲血,令人卻拒還迎。馬拉盞通菜,媲美港式椒絲腐乳通菜,泰金國使用青通,白通脆,青通嫩,值得讚賞。通菜青綠幼嫩,一番鹹香滋味。泰式燒牛肉,有驚喜。吾知幾成熟,表皮微焦程度恰到好處,熟度和嫩度都控制到。每一塊都充滿豐滿肉汁,入口之時,牛油脂在味蕾上發光發熱。口口爆汁,肉香四溢,食肉獸至愛。泰金國既無泰啤,又無泰妹,泰姨泰婆随處可見(偷偷看,偷偷望,
鹵水粉肝

泰式生蝦

泰式螄蛤

泰式燒牛肉

藍妹

泰金國既無泰啤,又無泰妹,泰姨泰婆随處可見(偷偷看,偷偷望,雪櫃有少量泰啤。可能無酒牌,不能售賣,不予深究)同事唯有跑去梗有一間係左近7仔商借幾罐,馬尿落肚,谷X上腦。
進食限時亦係泰金國不足之處,可能店舖地方狹窄。
2022-06-30
午餐