2018-06-21 199 瀏覽
香港人好鍾意打邊爐,港式、日式,、京式各有所好!個人覺得打邊爐除咗火鍋料要新鮮外,湯底係第二重要嘅!平日我已經非常鍾意飲冬陰功,去親泰國菜館就一定要點冬陰功湯,但一直好奇怪坊間好似好少用冬陰功作為打邊爐嘅湯底?上網查吓,原來有間叫泰邊爐,仲有幾多正評喎!一坐底店員就叫我哋先揀湯底,“變泰冬陰功”係鎮店之寶一定揀佢啦!單拼湯底係唔駛加錢嘅,但如果加$38 就可以有雙拼湯底喇!!為咗唔食辣嘅朋友,所以我又揀埋“變性美顏湯”!冬陰功本身已有草菇、秀珍菇、原隻蜆仔响入面,跟湯仲有一小份生海鮮配料,有兩大隻青口、 4隻大蝦、4件魷魚圈。湯滾下鍋,再滾起就先飲湯後打邊爐。冬陰公鹹辣有勁鮮味無比,我飲咗一大碗真係超爽der!而美顏湯嘅湯料就有魚肚、蜆肉、椰奶、啖啖都係豐富嘅膠原蛋白,味道香甜幼滑,感覺真係幾美顏吓!店內加湯真係湯唔係加水,所以湯底會愈滾愈濃,味道愈見豐富有層次!Order 紙上基本上係任點任食,只有少部分係要自費嘅!(1)泰式生蝦 +$38 - 生蝦爽口彈牙,食得出係新鮮貨,醬汁酸甜辣好開胃!$38 有6隻其實好抵吓!(2)牛肩肉 +$38 - 肉質較鞋口,但勝在牛肉味濃。二人份啱啱

Order 紙上基本上係任點任食,只有少部分係要自費嘅!
(2)牛肩肉 +$38 - 肉質較鞋口,但勝在牛肉味濃。二人份啱啱好。

任點任食部分,首選牛冧肉,肉質厚而滑,好有飽足感 。蝦滑有黑松露,香茅,魚籽,仲有冬蔭功4款,款款都新鮮彈牙!泰式辣炒青口,青口超大肥美,辣味剛好!咖哩牛腩都好入味,如果配飯會好啲。自助火鍋配料有各式丸類,餃子,菇菌類,時菜,仲有一包包嘅泰國粉絲。

甜品方面有泰式糕點,西式蛋糕,可惜我實在太飽,唯有下次再食過啦!

湯底

炸魚皮,蝦片

魚子蝦滑,松露墨魚滑

泰式生蝦

牛肩肉

炸芋片,牛冧肉,鵝腸,豬皮,水魷

青咖哩牛腩

• 牛冧肉
  • 冬蔭功湯
2K
2018-06-18 187 瀏覽
繼去年年尾來試左全新嘅泰式邊爐後,呢間勁有heart嘅店換上新menu之餘,湯底、環境及salad bar亦都upgrade左🆙,最特別的,連餐紙也花了不少心思的,教授客人簡單的泰文發音,亦鼓勵客人跟店員交流!駌鴦鍋(加$38)全新的湯底推介變性美顏鍋,配料有魚肚蜆肉,富豐富骨膠原,養顏滋補,助去水腫,女士們必選。另一邊點了濃香蕃茄湯,採用本地嚴選鮮車里茄,,配上甜豬筒骨用心熬製,味道相當濃郁。🥗沙律吧備有多款小食、火鍋配料如丸類及各款蔬菜,還有多款泰式甜品及DIY調味醬料區。自選食物方面,多款火鍋食材任點任食,有肉類、泰Fresh海鮮類、泰麻甩系列、泰國風情、水晶晶、熱食+冷盤類等,款式包羅萬有,推介4款不同之蝦滑和墨魚滑。自選肉類一般都不用另外收費,還可任點任吃。當晚朋友請客,點了安格斯肥牛($68)和手切牛肩肉($38),肉質當然與任吃的有些少區別。份量絕不兒戲,色澤鮮紅,條紋清晰,肉質嫩滑,牛味香濃,真的非常不錯,喜歡吃牛肉的朋友絕不能錯過!飲品方面,沙律吧備有一個雪櫃,食客可從雪櫃中任拎飲,另外亦可每位加$12任飲碟豆花茶、椰汁冰、斑斕菊花特飲、夏枯草、酸梅湯、泰式奶茶等飲品

飲品方面,沙律吧備有一個雪櫃,食客可從雪櫃中任拎飲,另外亦可每位加$12任飲碟豆花茶、椰汁冰、斑斕菊花特飲、夏枯草、酸梅湯、泰式奶茶等飲品。

店內老闆勁有heart, $198任飲任食之餘,還會定期舉辦即席抽獎,獎品更是泰國機票,務求令客人吃得盡興,今時今日還有這樣的良心老闆實在難得!

總括而言,食物質素比起第一次來時顯然進步了不少,加上店內增添了多種泰國元素,令食客吃得盡興之餘,還會讓食客彷如置身泰國一樣,有機會一定會和朋友再來!
2018-06-11 219 瀏覽
一班朋友食飯有時食西餐又太拘謹 食中餐又食到悶所以今次我地既好朋友!生日!就同佢食泰式邊爐~本身訂好座嫁啦 不過成班友仔都遲到哈哈店員好好人 遲到都比我地照有7折定8折既優惠!店員知我地第一次黎食 都好熱心推介不同既特色湯底比我地咁我地就簡咗兩款呢到幾出名多人叫既湯底冬陰公- 都好多底料 好濃味 絕對唔係得隻色但無味果種!棷子雞- 好好味好好味!湯底好鮮甜 入面既雞件份量okay同埋d雞件好滑 平時食平邊爐我都麻麻地食佢d雞件呢到可以!好推介!其他配料都okay啦 不過不失對得住百幾蚊呢個價錢啦總括 埋單每人百幾蚊黎講呢 唔錯既可以黎試下個湯底但如果追求好高質既邊爐配料就唔係好岩你啦
一班朋友食飯有時食西餐又太拘謹 食中餐又食到悶
所以今次我地既好朋友!生日!就同佢食泰式邊爐~
本身訂好座嫁啦 不過成班友仔都遲到哈哈
店員好好人 遲到都比我地照有7折定8折既優惠!

店員知我地第一次黎食 都好熱心推介不同既特色湯底比我地
咁我地就簡咗兩款呢到幾出名多人叫既湯底
冬陰公- 都好多底料 好濃味 絕對唔係得隻色但無味果種!

棷子雞- 好好味好好味!湯底好鮮甜 入面既雞件份量okay
同埋d雞件好滑 平時食平邊爐我都麻麻地食佢d雞件
呢到可以!好推介!

其他配料都okay啦 不過不失

2018-05-23
慶祝紀念
生日
  • 棷子雞湯底
 有幸成為第一個品嚐貴店午餐餐單既第一個顧客真的泰幸福啦,食物非常豐富,最重要係湯底真係一流,完全無味精,真材實料,材料新鮮又大份 (個碗直徑係成對筷子咁長!),仲有好多唔同既車仔麵材料任君選擇,細食D都搞唔掂XD!真係泰好味! $28既湯底已經包左豐富材料,$28既湯底已經包左豐富材料,$28既湯底已經包左豐富材料!好重要所以要講3次,以我今次為例,冬蔭功湯底已有兩隻大蝦兩隻大青口,椰奶雞湯有椰子同烏雞!只要再選擇埋3款起既配料就上得菜,重要既係記得加埋$25變套餐(物超所值),如果想要一個豐富又好味既泰式午餐,唔洗去泰國既,去泰邊爐 Thai Bin Lo 啦! 超好味呀! (非打手,真食客體驗)

(非打手,真食客體驗)
冬蔭功湯底車仔麵
午市套餐合集
2018-06-09
冬蔭功湯底車仔麵
午市套餐合集
2018-05-29 181 瀏覽
一開始係朋友介紹去呢間打邊爐本人真係好少出旺角。皆因又熱又焗又多人。 不過見泰式方爐就吸引咗入去食!!😍😍 入到去環境唔錯! 地方唔算超大但都好多張枱。最記得係酒吧果邊裝潢仲好有泰國Feel!! sawadeca🙏 其實未嚟都唔知原來每人只係200蚊😱 講真我聽倒果陣起初有點擔心, 始終一分公一分貨。 平嘢無好嘢! 但今次就改變咗我一般嘅諗法。 餐牌有3張紙, 1張特色飲品, 1張任食任點, 最後還有1張是額外加的。即要自費。坦白講種類唔算非常多, 但後來才知道原來係可以自己出去攞蔬菜, 丸子, 糖水等等。免費飲品仲有成個雪櫃咁多添!! 湯底當然叫冬陰公湯加椰子湯(唔記得個全名)啦~ 待應仲好細心地叫我地要先飲咗幾啖先好放蝦及青口落去。 咁樣先試倒冬陰公嘅味道。 食物方面, 基整上全部都好好食。 肥牛需是普通貨色 但我覺得俾200蚊我唔會expect 人地要俾A5 和牛我囉!! 總括嚟講都係性價比高。 唯一美中不足就係圓枱真係太細。建議加個郁得嘅車仔放食物就最好喇!! 我巳經去過兩次, 聽聞剛開業唔太好但而家相信進步了好多呢!! 會再翻嚟食!👍👍😉

2018-05-28 169 瀏覽
打邊爐就成日去,泰式打邊爐真係第一次!朋友介紹,就喺旺角瓊華商場10分方便!咁就帶老婆試一試呢度係一個價錢任食,食品選擇不算太多,不過貴精不貴多,食物種類都會比較特別除咗包括左任食價錢內的食物選擇之外,還有海鮮選擇,$30一份海鮮拼盤超抵其實除咗自選食物之外,出邊仲有個好大的自助吧,汽水小食甜品蔬菜樣樣都有特別最鍾意佢哋的小食自助吧,有魚有生菜包,雞翼同蝦片最好味主角出場,我哋加左$20叫兩拼鍋底,冬陰公海鮮同埋椰子雞!兩個湯底都好香,一想到枱令人食指大動!冬陰公小小辣,味道剛剛好椰子雞,椰子味香濃食材都比較新鮮,份量少少,食完再叫唔會浪費,最重要有比足材料,唔會好似其他的要3分比一份我哋都加錢叫咗一份扇貝同埋筒蠔,兩者都好新鮮,不過如果蠔份量多啲會抵啲最後出去自助吧食埋甜品,10分豐富的一餐

特別最鍾意佢哋的小食自助吧,有魚有生菜包,雞翼同蝦片最好味

椰子雞,椰子味香濃

最後出去自助吧食埋甜品,10分豐富的一餐
2018-05-28 91 瀏覽
The soup base was good, you can choose from tong yum gong, green curry, coconut chicken, tomato w/ beef marrow as soup base. You can choose 1- 2 soup base, the beef was very good compare to the other placed i’ve eaten. It was so soft and smooth. They have a few cooked food, desserts, shrimp crackers and salads you can eat while waiting for them to deliver the soup. The staff are nice and polite. The surrounding was quite clean and cozy. For their paid drinks mmmmm...... i would say better stick to the common drinks in their fridge instead of ordering for another drink unless you think you would like to try different things. Before we went to the restaurant, there are people below who are handling flyers, be sure to get one first before going up as they will have a coupon for a free sort of different part of beef (not sure if beef tongue)which is not included in the package of eat all you can and without that coupon, you would need to pay a few extra for that 4pcs extra beef. We went on a sunday and the place is not packed. Well i think maybe that’s because they just opened and not too many people know about them yet

2018-05-23 171 瀏覽
今日又係好朋友聚會嘅時間,今日又係出旺角搵食,地點方便又多選擇!今次我哋就選擇咗位於瓊華中心樓上嘅餐廳,其實瓊華都好多嘢食好多都未試過,上網一睇就俾啲一間鋪頭吸引左,係任食泰式打邊爐!六點鐘去到好在唔多人,唔係真係有排等!一坐低梗係揀咗湯底先啦,佢哋有四款湯底選擇:蕃茄,咖喱雞, 椰子雞,冬陰公海鮮。其實幾個湯底都好吸引又好少見,好在他們加$20就可以鴛鴦鍋,咁我哋就揀咗椰子雞同埋冬陰公海鮮啦湯底未黎之前,出邊仲有個自助吧,飲品小食甜品同埋蔬菜都可以自己出去拎!小食:都係泰式小食,有雞翼生菜包等等!初頭以為淨係打邊爐,原來仲有小食甜品提供,滿足晒食泰國菜嘅要求 湯底到了,香味撲鼻,超香椰子味!椰香味也很濃郁,不過就略為甜了少少,如果雞肉響鈴同埋菜就同佢最夾 冬陰公海鮮,酸辣味剛剛好,不太辣,這個湯底跟海鮮同肉類就最正他們打邊爐的食物選擇雖然唔多,但係好多都比較特別!例如豬下青:真係好爽香茅墨魚滑,冬陰公蝦滑,直情未食過!加左香料味好香!其他食物都算不錯,也很新鮮!另外加左$10可以食酸辣鳳爪,抵啦!

六點鐘去到好在唔多人,唔係真係有排等!

香茅墨魚滑,冬陰公蝦滑,直情未食過!加左香料味好香!

其他食物都算不錯,也很新鮮!

另外加左$10可以食酸辣鳳爪,抵啦!
2018-05-18 158 瀏覽
看到有冬阴功汤就来试试,一个人吃火锅放题成就达成~汤底不错。冬阴功汤很好味,椰香鸡汤椰香浓郁,但味道偏甜不太适合打边炉。难得的是加汤也没有“偷工减料”,汤底味道一直保持。食材选择也算有特色,有一些其他火锅店没有的泰式材料。不过味道就一般。肉类质素不高,牛冧肉和猪颈肉还可以,猪红不新鲜。冬阴功汤配的海鲜没有鲜味,虾滑墨鱼滑的淀粉比例过高导致口感绵绵的,各种泰式丸子也没有吃出什么特别之处。芝士丸和生菜还ok,另外可以点海中虾很满足。甜品的话凉粉偏甜了一点,紫糯米还算足料,班兰糕很好吃。价格说是原价198,不同时段有优惠。加一服务费仍是按原价198计,学生另有优惠。相对于食物质素来说不算便宜,但对于火锅放题也不算贵,算是有特色值得一试,冬阴功汤味道确实不错的。
看到有冬阴功汤就来试试,一个人吃火锅放题成就达成~
冬阴功汤和椰香鸡汤

冬阴功汤和椰香鸡汤
2018-05-16 165 瀏覽
難得朋友約會,大家都喜歡泰國菜,就選了這家在旺角的泰式火鍋,沒想到是這麼好吃☺️我們點了一個鴛鴦鍋,蕃茄湯+椰子雞湯,店員建議我們先喝湯,這個湯真的很好喝,害我們把湯喝了半鍋😆這個火鍋是套餐,我們點了牛肩肉,都是套餐裡包了。把牛肩肉放在火鍋裡,更能提升湯的香甜😎我們還另外點了一個生蝦和鳳爪,味道也挺不錯的。這裡的環境也很寬敞,不會讓你坐得很擁擠,也沒有限我們時間,真是一個很不錯的聚會地方☺️

2018-05-12 156 瀏覽
整體唔錯,不過身為一個泰國人試過嗰個泰國奶茶就知道唔係嗰樣嘢,好似朱古力奶味,唔建議嗌,湯頭都唔錯,略嫌唔夠冬陰功味,如果之後有冰涼啲嘅甜品就好,店員都好Nice,有機會下次會再嚟食
2018-05-11
慶祝紀念
生日
2018-05-10 226 瀏覽
這天和朋友去吃火鍋(因為天氣冷嘛)所以打算試一下這家,說是泰式火鍋。我們叫了鴛鴦鍋:椰香和番茄;點餐紙說下料前先喝湯,哇噻,湯頭很甜很好喝!推介!然後部分熟食可以自己去拿,生的東西可以另外點~熟的種類有很多:炒飯、春捲、檸檬魚等,光是熟食我已經吃了很多!超滿足。還有炸魚皮可以下鍋~蝦片!不同的飲料肉丸類隨便拿,醬料也可以自己配整個配搭也很新鮮很自由,味道也很到吃喔!最後還撐著肚子吃了碗紫米露!因為他連甜品都有....真的是撐啊!但是也很滿足~~~泰式火鍋真的第一次吃!好吃!會再來!
這天和朋友去吃火鍋(因為天氣冷嘛)
所以打算試一下這家,說是泰式火鍋

我們叫了鴛鴦鍋:椰香和番茄;
點餐紙說下料前先喝湯,哇噻,湯頭很甜很好喝!推介!

還有炸魚皮可以下鍋~蝦片!
不同的飲料肉丸類隨便拿,醬料也可以自己配

整個配搭也很新鮮很自由,味道也很到吃喔!
最後還撐著肚子吃了碗紫米露!
因為他連甜品都有....真的是撐啊!
但是也很滿足~~~泰式火鍋真的第一次吃!
好吃!會再來!
2018-05-10
2018-05-09 159 瀏覽
晌訂位app到見到佢...身為泰國fans嘅我,梗係要食一食...同同事一齊早放工,就即刻訂位去食...8折!178全包了!一去到,都係好放題嘅格局,有自助嘅野食,要推介嘅係 泰國粉絲!索晒啲湯,真係好味到喊....熟食唔多款,有炒飯...麻麻...有肉碎...無食...有烏頭魚...都無食...仲有炸春卷...都係無食嘅...再值得推介嘅係佢嘅蝦片!👍🏻👍🏻兩款泰式沙律都還好!啲班蘭糕都好正!火鍋醬料就同一般嘅唔同...好泰式...同事話我較得好味,仲叫我幫佢較一碗!要加錢嘅項目,我地無叫,菜單上推介嘅係牛冧片同肥牛同埋媽咪公仔麵!冬蔭功湯底有兩隻大蝦、兩隻小扇貝、兩隻青口同兩圈魷魚...後尾我地加多一個人....以為呢set野都可以每樣加一隻...點知原來話係固定的!總括黎講,呢個價錢我俾好評
晌訂位app到見到佢...
身為泰國fans嘅我,梗係要食一食...
同同事一齊早放工,就即刻訂位去食...
8折!178全包了!
一去到,都係好放題嘅格局,
有自助嘅野食,

要推介嘅係 泰國粉絲!索晒啲湯,真係好味到喊....
熟食唔多款,有炒飯...麻麻...
有肉碎...無食...
有烏頭魚...都無食...
仲有炸春卷...都係無食嘅...
再值得推介嘅係佢嘅蝦片!👍🏻👍🏻
兩款泰式沙律都還好!
啲班蘭糕都好正!
火鍋醬料就同一般嘅唔同...好泰式...
同事話我較得好味,仲叫我幫佢較一碗!

要加錢嘅項目,我地無叫,

菜單上推介嘅係牛冧片同肥牛同埋媽咪公仔麵!
冬蔭功湯底有兩隻大蝦、兩隻小扇貝、兩隻青口同兩圈魷魚...

總括黎講,呢個價錢我俾好評

2018-05-08 4874 瀏覽
又泥喇,距離上一次去泰邊爐已經事隔幾個月。由於呢到就腳又易卜位,所以又大駕光臨。估唔到無泥幾個月,佈置同菜單又改變咗,新增多咗個自助火鍋食材區,而精選自選菜單嘅海鮮部份列明變得更仔細,價錢方面感覺上更加抵咗。特別係特飲,依我記憶的確係平咗!由於今次約舊同事食飯人多勢眾嘅關係,所以我地枱可以分煲試足菜單上嘅四種口味。分別有冬蔭功海鮮湯、椰香雞湯、蕃茄濃湯同青咖哩雞湯。等緊湯滾起期間,出去揀咗啲小食同火鍋料,自助火鍋料嘅安排真係好好,咁我就可以想食幾多夾幾多餐肉同餃,特別係菇啊瓜啊,啲份量可以預好啲。然而今次當然唔少得試埋上似未食過嘅熟食,於是我地拎咗食泰國菜唔少得嘅「生菜包碎豬肉」,賣相同食落都似足泰國鋪食嘅味道,所以愛生菜包之人Must試啊!不得不讚嘅係上菜速度依然保持水準,落單都唔係好耐,好快就擺滿成枱食物。之前大讚嘅魚滑蝦滑類都改變咗盛載嘅容器,份量相對地細份咗,人多時可以注意下柯打數量,都係個句啦「食得曬先好柯打」。今次邊爐總結,食材方面齊備而不乏味,不算驚喜亦不會失望。湯底方面試勻四款後,每款口味其實都相當濃郁。不過似乎各人喜好都有不同,我依然喜歡酸辣口味而推薦冬蔭功海鮮湯;而

今次邊爐總結,食材方面齊備而不乏味,不算驚喜亦不會失望。湯底方面試勻四款後,每款口味其實都相當濃郁。不過似乎各人喜好都有不同,我依然喜歡酸辣口味而推薦冬蔭功海鮮湯;而同事則較為喜愛椰香雞湯同蕃茄濃湯。蕃茄濃湯味道蕃茄味十分突出入味,適合素食人士;而椰汁雞繼續保持水準,係適合眾人口味之選。
2018-05-04 251 瀏覽
收到傳單,未試過用泰式湯底打邊爐。朋友想食青木瓜沙律,決定一試。上到去聞到很香的泰國菜味道,滿心期待。伏!伏!伏!“青瓜”沙律扮“青木瓜”沙律,可以告佢。違反商品說明條例。肥牛肉冇味,痴肥的肥牛。滑牛同蒜雞片,只吃到甜物,怪怪的。熟食區:豬肉碎生菜包,一食感覺是泰國菜嗎?完全沒有應有的味道。西米露d西米是糊狀,唔合格。春卷我沒有食過,未能提供評論。唯一的好是會俾大量菜,只剔了一份西洋菜,差不多俾左成斤你。只此一次,除非你對食物是零要求,否則都係另搵地方吧,極度後悔。(T_T)(T_T)
上到去聞到很香的泰國菜味道,滿心期待。
伏!伏!伏!

“青瓜”沙律扮“青木瓜”沙律,可以告佢。違反商品說明條例。
肥牛肉冇味,痴肥的肥牛。
滑牛同蒜雞片,只吃到甜物,怪怪的。

熟食區:
豬肉碎生菜包,一食感覺是泰國菜嗎?完全沒有應有的味道。
西米露d西米是糊狀,唔合格。
春卷我沒有食過,未能提供評論。

唯一的好是會俾大量菜,只剔了一份西洋菜,差不多俾左成斤你。

(T_T)(T_T)
冬蔭功湯底
肥牛肉冇味,痴肥的肥牛。
糊狀的西米露
2018-05-04