2018-05-01 136 瀏覽
泰國野又鐘意,打邊爐又鐘意,泰邊爐係2樣夾埋,岩哂❤️😋因為book 左檯,所以唔洗等。加$20可以轉鴦鴛湯底。一邊揀冬蔭功湯底,一邊揀椰香雞湯底* 冬蔭功湯初初飲好多辣,但之後叫左好多碟蝦放落去之後就變左好濃既蝦湯,好好味;椰香雞初初飲就好香椰子味,好味,不過打完邊爐之後就會好淡。但冬蔭功湯就越滾越好味😋😋😋冬蔭功湯底會跟一碟海鮮+青檸,店員話水滾就可以放落去,有大蝦、青口、帶子、魷魚。隻蝦好大隻,不過其中一隻就唔新鮮,好“酶”有好多款菜揀,全部都好新鮮。海中蝦唔多新鮮,每碟都會一半係“酶”,得返另一半係新鮮😥出面仲會有好多款丸類,仲有小食,甜品,飲品,自助醬料。小食有多款泰式小食:蝦片、春卷、咖喱角等等。甜品有玫瑰糕、班蘭糕,涼粉,班蘭糕最受歡迎,成日都俾人拎哂我平時有買過e隻泰國粉絲,佢係泰國無添加無漂白既綠豆粉絲,見到有梗係要加落冬蔭功湯底度食,吸哂湯汁,真係超好食。店員會不斷幫我地加湯,加湯前會問我地係咩湯底,先會再加返相關既湯。佢個價錢係限時2個鐘,但夠鐘都無人催我地走,俾我地早入坐既人都無俾人趕

有好多款菜揀,全部都好新鮮。

海中蝦唔多新鮮,每碟都會一半係“酶”,得返另一半係新鮮😥

2018-04-29
2018-04-24 125 瀏覽
日式、中式打邊爐就食得多,泰式打邊爐就第一次試。所以今次就決定同好朋友去試新野,會一會尼間位于旺角瓊華中心既「泰邊爐」。尼間店主要係提供任飲任食既火鍋,店面中問擺放左各式各樣蔬菜、丸類(牛丸、豬肉丸、魚餅)、熟食、甜品、飲品,任君選擇。一坐埋位,我地揀左招牌冬蔭功湯底,劃紙仔點左啲肥牛、牛肋肉、蝦滑、墨魚滑。另外又加錢點左份美國手切牛肩肉🐂、招牌海鮮拼盤🐟及泰式生蝦🦐。唔洗一陣,啲菜式就上齊,效率非常高。冬蔭功湯底本身就配有一盤香料、菇菌、海鮮,所以個湯頭非常鮮味,而且酸辣香,十分之開胃,一啲都唔輸比彷間既泰國餐廳。另外值得推介既係手切牛肩肉,牛肉大大片,雪花平均,食落口牛味濃。海鮮拼盤一啲都唔馬虎,有大大隻既大頭蝦、扇貝、青口、墨魚。總括食物種類多、新鮮。服務員態度友善,落單又快。如果鍾意食泰國菜,「泰邊爐」係唔錯既選擇。

一坐埋位,我地揀左招牌冬蔭功湯底,

2018-04-21 176 瀏覽
我最愛就是吃泰國菜 ,剛好今個星期約了中學朋友聚會, 於是我便提議了這間餐廳! 很特別 泰國菜吃得多 ,但還是第一次吃泰式打邊爐。餐廳可以網上預約,所以一到步唔需要等位。 這是一個價錢任吃的打邊爐 ,自選湯底,我們選了一個鴛鴦湯底 😝當然吃我最愛的海鮮冬陰功湯底。 我們還選了青咖哩湯底, 下單後, 湯底很快送來。 由於冬陰公湯底是有海鮮的, 職員還現場幫我們 把海鮮放入湯底, 大頭蝦 很大隻,很正😁餐廳外面放了很多食材,我們可以自行拿取, 而另外還有 一張紙, 而上面就可以選不同嘅肉類 ,最值得提的是牛冧肉,真的很好味,肉質很嫩,而且很冧, 我自己就吃了很多! 另外, 泰國粉絲也很好味 ,放入邊爐內 ,完全吸了 冬陰功的湯底, 所以我和朋友都不斷吃粉絲!哈另外,還有甜品,前菜和一些熟食,不過因為我吃得很飽, 所以都沒有嘗試它的甜品,但朋友說不錯啊!!😘

• 牛冧肉
2018-04-18 147 瀏覽
之前上網見過呢間餐廳, 已經好想事,今日終於有機會同一班同學去食。我覺得呢間餐廳嘅賣點就係佢嘅湯底,湯底的確幾好食,我嗰日試咗椰子雞同埋咖喱湯底,齋聞個湯底已經覺得好香,一睇就知落足材料。將啲肉放入去滾,啲肉已經好夠味,唔使再點豉油。不過我個人食得比較淡口,覺得個湯底越滾越鹹,所以我建議當啲湯底越滾嘅少時,餐廳可以加比較淡味少少嘅湯底,令到湯底冇咁鹹。輪到食材部份啦,我覺得間餐廳嘅牛肉真心好味,尤其牛冧肉同埋牛肩肉,好滑口同埋好濃牛肉味,不過記得吾好滾太耐,如果唔係啲牛肉就會好難咬。同埋佢話泰國粉絲好好食,好爽口,放入湯底入面滾熟,就可以索晒啲湯汁,好似食緊泰式湯粉絲咁。至於熟食方面,其實唔係太多選擇,例如有炒肉碎、肉鬆炒飯、青瓜沙律同埋蕃茄沙律等等,個青瓜同埋蕃茄沙律都好辣,所以我都唔係好食得落口,至於個炒飯,我就覺得係正常。另外甜品方面,選擇就更加少,淨係有班蘭糕同埋玫瑰糕。班蘭糕真係好好食,好香班蘭葉味,我一食就食咗四五舊。整體來講,我覺得間餐廳嘅食材真係算唔錯,不過個湯底可以再改善。

2018-04-16 175 瀏覽
平時打邊爐就打得多喇,但泰式打邊爐就未食過。自己本身幾鍾意食泰國野,咁特別有泰式打邊爐就要試下喇!呢日我哋book咗位七點鐘,唔使等就有位喇。係兩個鐘嘅任飲任食打邊爐,好開心呀,又可以盡情咁食嘢喇,肥就肥啦食完先算餐牌有好多嘢食,原來呢度係分自助形式同入紙2種..點菜紙裏面咩款式嘅打邊爐料都有,想食咩就有咩!如果再想食d正嘢嘅話呢,加少少錢就有靚嘅肥牛,又有海鮮,都算幾平幾抵食啦。一行到出去就見到自助吧喇,有好多餐紙上無嘅打邊爐配料呀,自己鍾意食咩就拎咩,好方便喎醬料方便亦都有超多選擇,除咗我哋平時見慣嘅豉油呀,葱呀嗰啲之外,呢呢度仲有好多泰式嘅醬料,例如甜酸醬,魚露等,好特別哦如果嫌打邊爐慢嘅唔緊要,因為呢度仲有熟食㗎!有海鮮啦,蔬菜同飯等等。自助吧最吸引我嘅都係d甜品,哈哈有唔少泰式嘅甜品呢,例如好靚嘅玫瑰形狀椰汁糕,仲有我好鍾意食嘅紫米露同埋涼粉淨係見到甜品都已經超高興喇除咗食物之外,嘢飲都係任飲㗎!淨係見到呢個汽水櫃,就知道超多汽水選擇啦!唔單止汽水呀,茶啦,啤酒啦樣樣都有講左咁耐,到開始打邊爐喇...我哋加$20叫咗個鴛鴦邊爐底, 分別係青咖哩雞湯同埋椰香雞湯。 青咖哩湯底辣

餐牌有好多嘢食,原來呢度係分自助形式同入紙2種..

自助吧最吸引我嘅都係d甜品,哈哈
淨係見到甜品都已經超高興喇

講左咁耐,到開始打邊爐喇...
我哋加$20叫咗個鴛鴦邊爐底, 分別係青咖哩雞湯同埋椰香雞湯。 青咖哩湯底辣辣地,好啱鍾意食咖哩嘅朋友。而我自己唔食辣,所以比較鍾意個椰香雞湯。 湯入面好多椰子,椰香味好濃,加埋雞嘅鮮甜味,perfect

平時基本上去到邊見到有滑類食物既我都會點,當然今次都唔會例外啦!呢個黑松露墨魚滑同埋冬陰功蝦滑就真係正呀!兩個滑都非常彈牙!!墨魚話入面有粒粒墨魚,真材實料
蝦滑入面亦都有好多鮮蝦,爽口彈牙

另外堅要推介一下呢度嘅泰式排骨,超正!排骨醃得好入味,肉質夠淋,非常好食!

呢道唔單只有任飲嘅汽水,加錢仲可以有得飲特飲添!荔枝冰同珍多冰...呢兩款泰式特飲又點會少得佢丫

覺得食傳統打邊爐食到悶悶哋,大家都不妨可以試下呢個泰式打邊爐,真心值得推介㗎!!
2018-04-14 130 瀏覽
上兩星期同朋友幾食野,佢介紹我黎呢間泰式邊爐。泰國菜就食過,打邊爐都食過,泰式口味的邊爐就第一次湯底揀左香茅椰子雞因為係單一鍋 而非雙併,所以椰子雞有兩份個湯底真係有香茅味同椰香味都幾夾呢度有自助區,可以拎打邊爐食材、泰式小食、甜品、醬料打邊爐常見的食材都有, 另外可以填紙仔叫墨魚滑、魚腩、響鈴等等我叫左黑松露墨魚滑同飛魚子蝦滑, 口感都幾爽滑,黑松露味唔夠蝦同魚腩都幾新鮮!另外我地加左$38點牛肩肉,重牛味滑嫩醬料真係嚇親我,竟然有蝦米、甜酸醬、花生、魚露、菜脯; 真心正! 熟食有生菜包碎肉、有泰式蒸魚, 我試左春卷,炸得脆香!甜品有涼粉同糕點仲有我最愛的芒果糯米飯;呢個細細件,食一件都唔驚飽呀芒果新鮮由湯底、熟食、甜品、打邊爐配料同醬汁,都有泰式風味,有心思,而且別樹一幟

湯底揀左香茅椰子雞

因為係單一鍋 而非雙併,所以椰子雞有兩份
個湯底真係有香茅味
同椰香味都幾夾

呢度有自助區,可以拎打邊爐食材、泰式小食、甜品、醬料

蝦同魚腩都幾新鮮!

另外我地加左$38點牛肩肉,重牛味
滑嫩
醬料真係嚇親我,竟然有蝦米、甜酸醬、花生、魚露、菜脯;
真心正!

熟食有生菜包碎肉、有泰式蒸魚, 我試左春卷,炸得脆香!

甜品有涼粉同糕點

仲有我最愛的芒果糯米飯;呢個細細件,食一件都唔驚飽呀
芒果新鮮

2018-04-13 108 瀏覽
之前係大窩口試過冬蔭公湯底總係覺得冇咩味今晚約左阿妹食飯 見到呢間咁多好評 就決定俾多次機會泰式湯底我地7點前入到去都有幾多人係度打緊 湯底有冬蔭公 椰子雞 蕃茄 同青咖哩揀 加20蚊就有得鴛鴦窩我地決定試下招牌冬蔭公同埋火鍋最愛既蕃茄湯冬蔭公好濃味好香 仲要真係好足料 食到好多檸檬草同草菇 不愧為招牌湯底原來每枱都會有一碟海鮮 有兩隻好大既蝦 青口 魷魚圈 同帶子上菜個姐姐仲提我地一定要落左海鮮先 引出湯底既味如果唔夠喉可以加30蚊要個海鮮拼盤 有齊咁多樣好抵食呢度既服務態度真係好抵讚 侍應好快幫我地收曬空左既碟 仲主動同我地講出面既野食都係任食菜單都有好多種類既肉俾我地揀 我地最鐘意既就係呢度既雞脾肉佢係原隻雞脾斬件 好滑好嫩 其中一個驚喜既地方下面有相睇到佢真係好厚件 啖啖肉
之前係大窩口試過冬蔭公湯底總係覺得冇咩味

佢係原隻雞脾斬件 好滑好嫩 其中一個驚喜既地方
下面有相睇到佢真係好厚件 啖啖肉

2018-04-13
2018-04-09 165 瀏覽
吃泰式, 我最喜愛吃冬陰公, 走在路上, 得知宣傳單張看見這家冬陰公的火鍋尤其特別, 於是就跟朋友2人上來一試; 我們2人點了一個鴛鴦湯底的鍋, 冬陰公海鮮湯配蕃茄濃湯; 等待湯底滾的同時, 我們點了泰色雞腳, 沒有骨的雞腳,味道酸酸甜甜, 是小時候所吃的, 十分懷念。 紅色帶金黃的冬陰公湯底, 香矛味極濃, 酸辣的口感十分醒胃; 大頭蝦, 十分新鮮大隻, 會動的蝦爪十分生猛; 蝦肉十分飽滿; 一口咬下, 蝦味鮮濃, 爽口無比; 而鍋裏其他的配料如青口, 扇貝及魷魚圈使冬陰公的鮮味混以冬陰公湯底, 味道更味美無窮; 另外, 我們點了一客美國肥牛, 肥牛的肉, 雪花肥肉跟瘦肉位置間格分明, 輕輕一燙, 牛肉質鮮嫩, 肉汁豐富, 吃完的牛肉味滿溢口中; 吃火鍋, 當然少不了響聆, 這裏的響聆較薄脆, 油份較少, 不是我喜歡的口感;另外我們點了不同類別的丸, 有芝士丸, 蟹子丸, 魚皮餃, 豆卜等, 跟普通的沒有分別, 最主要是湯底, 丸放在濃湯裏吸收精華; 更為惹味; 酸辣酸辣的; 吃完這餐, 覺得泰式食物太吸引了, 吃完會更想吃。

鴛鴦湯底-冬陰公海鮮配蕃茄濃湯
泰式鳳爪
美國肥牛片
金菇+響鈴
丸類
吃完這餐, 覺得泰式食物太吸引了, 吃完會更想吃。
鴛鴦湯底-冬陰公海鮮配蕃茄濃湯
泰式鳳爪
美國肥牛片
2018-04-09 107 瀏覽
朋友生日決定黎呢間任食泰式邊爐試下去到見到係新開試業中,心諗會唔會伏左呢。。。但係之後就覺得,一 啲 都 唔 伏!!仲好正!冇預先訂位,但好彩早啲去唔洗等,可以即時入座。一開始就揀湯底,識揀一定揀鴛鴦湯底!有幾款都好想試,幾經掙扎之下,揀左椰子雞同冬陰公湯底。椰子雞湯底會有椰肉同兩舊雞,而冬陰公會有兩隻大蝦、2隻青口同2隻仙貝!冬陰公湯底好好飲!唔係個種椰奶味重個啲!正!任叫既款式唔算話好多,但足夠!啲肉都好高質!全部都有驚喜,好新鮮,唔會<鞋拾拾>,不過肥牛我就嫌佢太肥了,所以主要食豬🤤有啲暗,不過真心正
朋友生日決定黎呢間任食泰式邊爐試下

任叫既款式唔算話好多,但足夠!

有啲暗,不過真心正
2018-04-07 165 瀏覽
香港比較少標榜泰式自助火鍋嘅餐廳,抱住一試無妨嘅心態嚟食個early dinner😊5點多到達,食客不多幾舒服。 餐廳環境簡潔而座位不會太迫👍🏼揀咗泰式椰香雞湯底。湯底上枱時侍應才將雞件放於火鍋內,還很窩心說明要等十分鐘後才可食用。湯底濃稠充滿椰香,椰子肉不會太硬而香茅及南薑味令這湯頭很有層次。更讚的是服務非常好,湯底蒸發後是加湯不是加水而且不用提醒。食物方面有自助區及任點火鍋配料。火鍋料絕不馬虎而且都幾新鮮,唯略嫌甜品方面款式少及味道一般。丸類無限量供應。啤酒、汽水、茶類飲品自取。值得一提 - 炸魚皮同炸蝦片十分香脆好味😋食得令人開心又愉快的一餐,大滿足😍

揀咗泰式椰香雞湯底。

食物方面有自助區及任點火鍋配料。

丸類無限量供應。

啤酒、汽水、茶類飲品自取。

值得一提 - 炸魚皮同炸蝦片十分香脆好味😋

食得令人開心又愉快的一餐,大滿足😍
2018-04-05
2018-04-07 280 瀏覽
冇半價都想嚟試,今次見到有半價優惠,下午時段即刻上嚟見識下,呢度環境都算企理乾淨,裝修就普普通通,座位唔擠迫幾舒服,現場播放泰國音樂,增加泰式氣氛,不過洗手間同埋廚房後欄嘅衛生就真係比較差,濕濕笠笠,隨處有廁紙有冇清掃,確係需要改善!食物方面除咗有食物吧枱可以自己拎嘢食,飲品同甜品之外仲有點菜單可以叫一啲肉類,海蝦,鯇魚片同埋蔬菜,選擇都算幾多, 其中在吧枱攞到嘅炸魚皮同蝦片,相當好味,值得一添再添,不過泰式食物就真係冇乜!相反,湯底方面就有泰式嘅選擇例如冬陰公海鮮湯和青咖喱雞湯,不過今次我揀咗椰子雞湯椰子味相當濃,雞肉亦都好滑,不妨考慮試試。飲品就提供罐裝啤酒,果汁和茶之類,任拎任飲。總括嚟講,食物嘅質素係中等,特別值得一讚係蔬菜非常新鮮,無優惠都只收$178,都值回票價。

椰子雞湯
椰子雞湯
海蝦,鯇魚片鯇魚腩
罐裝飲品
2018-04-02 9645 瀏覽
經常係旺角打邊爐,基本上每一間都係差不多,今次係街頭收到張傳單,見到泰式打邊爐,用泰式湯底,同埋都係$198可以任飲任食,再加埋一都係二百幾,價錢同其他火鍋任食差不多,真係好吸引,於是就同朋友搭lift上9樓,侍應安排好坐位,就立即揀個湯底,加$20可以要鴛鴦鍋,就分別要兩個泰式湯底,冬蔭公和椰子雞,冬蔭公湯另外有一碟配料,有兩隻大蝦,青檸等等,話係用來放落湯,煮個冬蔭公湯趁個湯底未滾起,出去拎下火鍋配料,配料種䫶好多,有好多不同的丸,菇和餃,還有泰式魚餅,泰式肉丸,旁邊還有甜品區和熟食區,熟食都有好多選擇,例如生菜包,炒飯,咖哩角等拎完火鍋料,之前劃的肥牛,豬下青都送到來,先食隻大頭蝦,好大隻仲有好多膏,同埋有冬蔭公辣辣地,更加惹味另一邊椰子雞,湯入面有好多椰子肉,再加埋雞肉,還有香芧,其他香葉,湯底好清甜,怕辣可以食呢邊中和一下到最尾要食埋碗涼粉,可以感覺無咁熱氣,最後埋單兩個人四百幾,食足兩個鐘有多,真係值得下次再來。

2018-04-02 93 瀏覽
We were so excited to try this place for hotpot. especially after reading so many good reviews.I booked a table expecting it to be super busy on a Sunday night but it was actually quite mild. I'm guessing with Easter weekend, a lot of ppl were away. The place is clean and service was pretty good. Attentive to help refill soups without needing us to ask.Very quickly we decided on a combo soup pot which was an extra $20. worth it to try the Green Curry Chicken and the Coconut Chicken. Soup cam

Very quickly we decided on a combo soup pot which was an extra $20. worth it to try the Green Curry Chicken and the Coconut Chicken. Soup came out fast and the server added extra lemongrass and Kaffir lime to the pot with fresh chicken pieces.

The menu not very big for the hotpot part thought still very adequate. Self serve for sauces and all the balls. They even have a hot dish area serving Spicy shrimp, minced pork, chicken curry, veggies and fried rice. Drinks selection wasn't huge but you can always order Thai specialty drinks for $15 extra per drink.

While the soups were really great and tasty, the meats were not too good. Thinly sliced beef was super fatty. The diced beef cubes were very chewy and the lean sliced beef was a bit tough. The pork neck was good as was the chicken. Lamb was ok.

We did enjoy the house made Tom Yum Gong and Lemongrass 墨魚滑. The crab roe 蝦滑 is good too.
Veggies were very fresh and orders came pretty fast.

Dessert was a few traditional Thai desserts and were quite nice but they should add some ice cream too ask the Thai desserts were quite heavy after a big meal.

Service was very nice and dinner wasn't that expensive. $198 per person +10%.

Coconut Chicken and Green Curry Chicken Soups
2018-04-01
  • Green Curry Chicken Soup
  • Coconut Chicken Soup
2018-04-01 5608 瀏覽
放工後與舊同事聚聚,他選了這間泰邊爐,說這裏晚市火鍋抵食(晚上9點後$178/位),啤酒更抵飲!🍻先選了鴛鴦湯底: 椰香雞湯🐓 + 冬陰功海鮮湯🌶🌶海鮮拼盤,越南大頭蝦🦐肉質紮實,新西蘭青口/扇貝🐚肉厚鮮美,魷魚圈🦑彈牙! 隨冬陰功湯附送,不用加錢更抵食!美國肥牛肉🐂,油花分佈均勻,口感軟嫩,羊肉片🐐帶微羶香,盡收冬陰功海鮮湯底的酸辣味🌶,同時保留肉香,火辣惹味~特選美國手切牛肩肉(另加$38),厚切份量足,肥瘦均有,入口帶甜,蘸上自調醬油更惹味,令人垂涎!🤤雞肉片,嫩滑清潤,而海中蝦肉質紮實,盡收椰汁雞湯的鮮味,香甜不膩!😋飛魚籽蝦滑/招牌冬陰功蝦滑🦐/黑松露墨魚滑/香茅墨魚滑🦑,口感爽彈有致,肉味濃厚,鮮味十足!😍自助火鍋食材,種類豐富,有20多款供選擇,個人最愛口感彈牙,咬下時爆汁的海膽丸~😚泰式生蝦,肉質晶瑩爽滑,配搭辣椒/蒜片/泰式酸辣醬,更為醒胃!🦐椰汁紫米露,非常足料,口感豐富,椰香紫米香兼備,甜而不膩,上佳的飯後甜品❣️SINGHA($60半打),連啤酒都充滿泰國風味,大口吃肉,大口喝酒,人生一大樂事!🍻款款食材鮮香惹味,令人回味,環境舒適不侷促,下次可約三五知己來盡訴心

先選了鴛鴦湯底: 椰香雞湯🐓 + 冬陰功海鮮湯🌶🌶

款款食材鮮香惹味,令人回味,環境舒適不侷促,下次可約三五知己來盡訴心中情!😊
2018-03-29
1 分鐘 (堂食)
2018-03-29 3575 瀏覽
瓊華中心層層都大把野食日韓放題、火鍋食厭左,唔怕,今次就黎試呢個泰式主打的火鍋任食$200蚊有找既放題,多左埋泰國野食下......OK喎,就拉埋個朋友試試留意返,7半入座或9點入座都係$178服務一流到頂點......點解咁講??.....由於我地剛到轉場時段,好多食客都準備埋單,而我同朋友就一邊等入位一位服務員整埋單,一位服務員就招待我地班等緊入場既客人每人先派一包解茶,邊飲邊等,為一陣間開飯作好準備等緊叫菜前,走左出去拎下D熟食.....一邊等先蝦片、咖哩角、香茅雞翼.....有D野擺起個胃度開下胃先仲有我大愛的生菜包肉碎生菜好新鮮,一點都黑、好清甜加上,肉碎以泰式香料煮過,好香口,同埋辣度十足,帶動左生菜之間的MIX AND MATCH同樣地,個茄子都好正,因為用左相同的泰式香料煮過,好入味好吧~~~黎返正題既泰式邊爐先果然湯底有驚喜,因為有別於一般既中式湯底我地專登揀左招牌泰陰功同香噴噴椰雞湯真係急不及待....一口氣一上左招牌泰陰功就立馬先喝湯味道好香好濃、辣度十足再添少少酸度,一個正宗既冬陰功另一邊就是清甜的椰湯香濃的得很,完全平衡返個胃口,不辣不甜由於湯底太正,專登叫左
瓊華中心層層都大把野食
日韓放題火鍋食厭左,唔怕,今次就黎試呢個泰式主打的火鍋任食

留意返,7半入座或9點入座都係$178

服務一流到頂點......點解咁講??.....
一位服務員整埋單,一位服務員就招待我地班等緊入場既客人

每人先派一包解茶,邊飲邊等,為一陣間開飯作好準備

等緊叫菜前,走左出去拎下D熟食.....一邊等先
蝦片、咖哩角、香茅雞翼.....有D野擺起個胃度開下胃先

仲有我大愛的生菜包肉碎
生菜好新鮮,一點都黑、好清甜

同樣地,個茄子都好正,因為用左相同的泰式香料煮過,好入味

好吧~~~黎返正題既泰式邊爐先

果然湯底有驚喜,因為有別於一般既中式湯底
我地專登揀左招牌泰陰功同香噴噴椰雞湯
真係急不及待....一口氣一上左招牌泰陰功就立馬先喝湯
味道好香好濃、辣度十足再添少少酸度,一個正宗既冬陰功
另一邊就是清甜的椰湯香濃的得很,完全平衡返個胃口,不辣不甜

由於湯底太正,專登叫左D好吸湯味的材料

叫左少量丸類、蟹棒
蟹棒浸過湯底煮熟後非常完整的一條、沒有散開.....讚.....

飛魚子魚滑、黑松露墨魚滑,非常雪白的魚滑,再用上蟹籽同黑松露來點綴

墨魚仔、同蝦都超級新鮮,好晶瑩剔透的蝦唷

肥牛也同樣地合符期望的肥瘦適中

煮後的肥牛滿滿的幸福

最後差點MIX埋一齊的湯底...火力好夠,一下子就熟,一點都不浪費時間的瘋狂食

兩者魚滑的分別,只是顏色上,實質都是彈口的魚滑

食泰國野無理由唔飲返個泰式奶茶架
與街邊俾錢個D相比,真係一樣的咁好飲,奶味重、茶香飄曬出黎

一定要提,重點既重點既重點:要食佢地班蘭椰汁糕
好軟熟、好強烈的班蘭香味.....一出爐就火速被人清干,我只係食到3塊咋
2018-01-30
  • 班蘭椰汁糕