2023-07-13 24 瀏覽
泰濃麵是一家以泰式料理為主打的餐廳,提供各種泰國菜色,包括不同船麵及炸物,更加不少得有泰式海南雞飯。清涼的龍眼冰作為飲品,龍眼的散發出來的清香。泰濃麵的龍眼份量非常足夠,接近半杯,清甜的口感充滿了整個口腔,讓人感到十分愉悅。特別是在夏天,這樣的甜點更是能夠消暑解熱,讓人精神爽快。接下來是泰式海南雞飯。泰濃麵的海南雞飯非常美味,雞肉嫩滑,配上酸酸甜甜的海南雞醬汁,讓人食慾大開。另外,油飯也非常的好吃,飯粒分明,吃下去不會很油膩。另外,我們選了安格斯肥牛船麵,配料非常豐富,有白魚蛋、安格斯肥牛、芽菜、秋葵、蘿白和炸豬皮等等。此外,您還可以選擇面底,包括河粉、金邊粉、薯粉、黃麵或湯飯。我選擇了金邊粉,湯底非常濃郁,讓人垂涎欲滴。蘿白的鮮甜也讓整道菜更加美味。最後是泰式炸蝦餅。這道菜的配有蝦片,誠意十足,絕對能夠滿足您的味蕾。蝦餅鬆脆,口感非常好,是一道非常不錯的小吃。

2023-07-13
2023-07-13 226 瀏覽
自從上次食完之後,就對佢個湯底念念不忘,喺尖沙咀區嚟講,價錢又相宜,質素又中上,所以我哋不知不覺變咗我哋嘅飯堂之一😂頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 $92湯底依舊濃郁,有陣陣肉香同輕微藥材味,配料亦相當給力,有魚蛋,炸豬皮蘿蔔等等,金邊粉吸收咗湯底嘅精華,香滑入味,而安格斯牛肉嫩重牛味,再加埋個湯底,相得益彰🫶🏻煙鴨胸船湯薯粉 $72嚟咁多次都未試過食鴨胸😂 鴨胸個Sɪᴢᴇ都幾大,有5大片,味道係平時一般食到鴨胸嘅味道,薯粉係屬幼身款,而且彈牙又唔難咬斷👍🏻泰式炸腩仔 $88今次炸腩仔相對薄身,但又有唔同嘅口感,食落似炸咗嘅豬頸肉,非常香脆惹味,送酒一流🥴泰式炸蝦餅 $49一共三大圈,仲有蝦片做伴碟,蝦餅炸到脆卜卜,口感唔係話去到好彈牙果隻,但就十分扎實,係滿滿嘅蝦肉啊😍除咗之前講嘅優點外,最抵死係佢啲嘢食都算偏重口味,但食完你又真係唔會口渴,所以真係食多啲都唔怕啊😚

頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 $92

頂級安格斯牛肉船湯金邊粉
煙鴨胸船湯薯粉
泰式炸腩仔
2023-07-11 19 瀏覽
呢日來到呢間泰國餐廳,有少少特別嘅,啲料會用到顶级肥牛,卜卜蜆呢啲食物,而且粉麵的選擇都幾多吓,有河粉,金邊粉,薯粉及黃麵......朋友和我分別點咗“頂級美國肥牛船湯薯粉” 和 “卜卜蜆清湯金邊粉”,講真個句,肥牛啲量都幾多吓,口感柔軟,肉質細膩,油花均勻分佈,同時也具有很好的口感和嚼勁;至於D蜆,真係size唔算細,而且味道非常之鮮甜。“泰式蝶豆花特飲”係加18蚊就有,至於“ 原個泰國椰青" 就冇得加配,只可以用原價48蚊購買,因為我鍾意吖,飲落透心涼,都好值得㗎。

2023-07-11 18 瀏覽
呢排天氣熱辣辣,都冇乜胃口成日都想食湯麵,泰濃麵就岩哂我😉-雞脾肉 船湯 金邊粉 $72雞髀肉夠啖啖肉仲有魚蛋、炸豬皮、白蘿蔔同秋葵叫一個餸仲有其他餸都幾抵食😛金邊粉好索湯份量都好夠湯底好濃郁又唔會稠超正😋-頂級安格斯牛肉 船湯 金邊粉 $92安格斯牛肉肥瘦適中肉味香濃我都係叫船麵粉食唔哂但湯都飲左半碗😆😆-泰式炸蝦餅 $49我地叫左個小食我間間都會叫蝦餅因為我最愛內裡彈牙表面酥脆新鮮即炸好好食😋仲有幾塊蝦片都好脆又好香胡椒味😍-龍眼冰+$18龍眼冰唔會太甜係好清甜嗰種好解渴啲龍眼我都食晒冰冰地又juicy👍🏻
呢排天氣熱辣辣,都冇乜胃口成日都想食湯麵,泰濃麵就岩哂我😉

雞脾肉 船湯 金邊粉 $72
雞髀肉夠啖啖肉
仲有魚蛋、炸豬皮、白蘿蔔同秋葵
叫一個餸仲有其他餸都幾抵食😛

係好清甜嗰種好解渴
啲龍眼我都食晒
冰冰地又juicy👍🏻

2023-07-05 22 瀏覽
經過本來想食泰國菜,點知原來只有船麵。本來想叫唯一嘅飯,海南雞飯,點知又賣晒。於是乎叫咗雞絲墨魚丸船麵,佢哋嘅龍湯底非常濃郁,加上右面非常入味,而佢哋嘅雞絲非常粗壯,好飽肚,第一次食,感覺特別。另外叫咗個小食,甜酸無骨鳳爪,有驚喜,以為好辣,但係甜酸度啱啱好,值得推介。裏面裝修一般座位OK舒服,不過有點兒癡立立,不過店員爽快親切,食物預備的速度也適中,不用等太久,入去之前又唔使排隊,尖沙咀方便搵食之處。
.去完泰國都仲好想過吓口癮所以就去咗尖沙咀食船麵😝兩個人分別叫咗安格斯牛肉,同埋卜卜蜆嘅船面👍🏻我哋都比較鍾意食船湯 下次可以試埋冬陰功金邊粉the best😍材料都好新鮮每碗都有魚蛋、蘿蔔同埋秋葵安格斯牛肉係半生熟咁樣上上到嚟撈一撈就啱啱好肉質鮮嫩,唔會太靭🫶🏻卜卜蜆嘅蜆係真係脹卜卜嘅每一粒都好多肉👍🏻食完原味再加少少泰式辣椒粉落去成件事又昇華咗🤩鍾意食辣嘅朋友一定要落😎飲品都係大大杯夏日炎炎大大啖咁飲爽!
去完泰國都仲好想過吓口癮
所以就去咗尖沙咀食船麵😝

兩個人分別叫咗安格斯牛肉,同埋卜卜蜆嘅船面👍🏻

我哋都比較鍾意食船湯
下次可以試埋冬陰功
金邊粉the best😍
材料都好新鮮
每碗都有魚蛋、蘿蔔同埋秋葵

安格斯牛肉係半生熟咁樣上
上到嚟撈一撈就啱啱好
肉質鮮嫩,唔會太靭🫶🏻
卜卜蜆嘅蜆係真係脹卜卜嘅

飲品都係大大杯
夏日炎炎大大啖咁飲
爽!
2023-06-25 84 瀏覽
船湯頂級美國肥牛金邊粉肥牛數量可以一啖麵一啖肉。船麵嘅湯底夠濃郁又唔會太鹹,配合金邊粉掛湯食一流。船湯卜卜蜆金邊粉卜卜蜆分量好多同夠厚肉,浸湯食又出奇地夾。兩碗麵仲有魚蛋蘿蔔同秋葵做配菜。泰式炸蝦餅Donut形嘅蝦餅外層炸漿好薄又唔油,裏面嘅蝦肉夠厚夠彈牙。除咗蝦餅之外仲附上幾塊蝦片。泰式青檸梳打特飲 梳打水用Singha牌夠地道同夠氣。梳打水同青檸分開上,自己可以按比例喜好自己落,酸酸地唔會太甜。泰式龍眼冰特飲龍眼冰同樣唔太甜,表面嘅龍眼肉仲佈滿杯面添。

船湯頂級美國肥牛金邊粉

船湯卜卜蜆金邊粉

泰式青檸梳打特飲

泰式龍眼冰特飲
龍眼冰同樣唔太甜,表面嘅龍眼肉仲佈滿杯面添。
2023-06-25 76 瀏覽
今日去左尖沙咀地鐵站附近食泰式船麵 ,覺得幾正呀,要介紹比大家。🔹️頂級安格斯牛肉船湯薯粉 $92安格斯牛肉好嫰滑和重牛味🐄,仲有2粒魚蛋、仲有白蘿蔔和炸豬皮。船湯香濃😍,唔會太鹹,薯粉好有咬口呀。🔹️雞脾肉船湯河粉🐥 $72雞脾肉份量好多,船湯配河粉都好好味。🔹️罐裝飲品 (午市 +$8)🔹️泰式小食拼盤 $78有泰式炸蝦餅🦐、炸雞翼🐥、炸芝士雲吞🧀各兩件。炸蝦餅非常爽口彈牙,好好食。炸雞翼外脆內嫩,好香口好入味。炸芝士雲吞邊位好脆,中間芝士好香呀。

🔹️頂級安格斯牛肉船湯薯粉 $92

🔹️雞脾肉船湯河粉🐥 $72
雞脾肉份量好多,船湯配河粉都好好味。

🔹️罐裝飲品 (午市 +$8)

🔹️泰式小食拼盤 $78

🐮頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 $92超濃湯底😍😍😍味道真係好正宗!牛肉都有4片,上菜果時仲係粉嫩,用湯浸住慢慢嫩全熟,口感嫩滑😍好食!配料仲有魚蛋、秋葵、炸豬皮🐷 炸豬皮口感脆卜卜,魚蛋好彈牙😋🌱芫茜山冬陰公湯 $82中芫茜控一定唔好錯過!!😍疊到好高!😆呢個揀左黃麵,其實就係油麵,湯底唔算好濃,係偏酸唔會好辣,係有小小失望🤏配料仲有大蝦、秋葵同青口~ 🦐泰式炸蝦餅 $49蝦餅側邊既蝦片都超出色!脆卜卜好食😍😍蝦餅彈牙一定要點埋泰式辣醬正!😋~🍹龍眼冰 $28個底超多龍眼粒粒😍唔算好甜🆗!
🐮頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 $92

🌱芫茜山冬陰公湯 $82

🦐泰式炸蝦餅 $49

🍹龍眼冰 $28
個底超多龍眼粒粒😍唔算好甜🆗!
  • 頂級安格斯牛肉船麵
  • 泰式炸蝦餅
2023-06-19 38 瀏覽
同同事食lunch今日擇左間泰國菜食,位置係iSQUARE後面既泰濃麵,lunch time幾抵食,唔使加一,特飲又有加配價。。🥢泰式海南雞飯 $69海南雞份量好多,雞肉無咩骨,好嫰滑,雞皮望落好油黃,一樣好滑,配上三色醬,好好食。三色醬辣醬好香口,唔係死辣,加落雞度,令味道層次提升咗好多。。🥢日本廣島蠔 船湯黃麵$99呢間出名食船麵,個船麵果然係好出色!餐廳話個湯底每日鮮製,廚師又係泰國人,口味果然正宗,個湯底好濃厚,感覺就像是熬了很久的湯,麵底盡吸湯汁,廣島蠔好大隻又彈牙,正。。🥢炸雞翼 $39正常發揮,夠脆又大隻。。🥢特飲 +$18泰式龍眼冰特飲泰式青檸梳打特飲可以擇小甜,所以唔太甜又解渴,唔錯唔錯。

🥢泰式海南雞飯 $69
海南雞份量好多,雞肉無咩骨,好嫰滑,雞皮望落好油

🥢日本廣島蠔 船湯黃麵$99

🥢炸雞翼 $39
正常發揮,夠脆又大隻。

🥢特飲 +$18
泰式龍眼冰特飲
泰式青檸梳打特飲
可以擇小甜,所以唔太甜又解渴,唔錯唔錯。
2023-06-06 139 瀏覽
Sawadee🛺@siam.noodles在尖沙咀國際廣場隔離條街 非常易搵👍餐牌亦非常簡單 主打泰國船麵🛶🍜冬蔭湯麵和特色小食 啱曬有選擇困難症嘅你 / 妳🙃#卜卜蜆冬陰功湯薯粉酸辣湯底夠開胃 蜆同蝦亦新鮮彈牙👍加上清爽滑捋捋薯粉 非常消暑😋#泰式海南雞飯正常發揮 海南雞幾滑 雞味👌#泰式大蝦餅這個有驚喜😆 即叫即炸 新鮮泡製👍🦐🦐味濃又香脆彈牙 還有卜卜脆蝦片拌住食超正^^Singha🤩泰有氣梳打🌞🌞🌞🥵 飲完好Cool🧊真爽~~#青檸梳打#香茅班蘭梳打
Sawadee🛺

#泰式大蝦餅

這個有驚喜😆 即叫即炸 新鮮泡製👍
🦐🦐味濃又香脆彈牙 還有卜卜脆蝦片拌住食超正^^

Singha🤩泰有氣梳打

🌞🌞🌞🥵 飲完好Cool🧊真爽~~
#青檸梳打
#香茅班蘭梳打

2023-06-05
平時喺isquare 睇戲前🎞️, 通常喺商場入面食, 貪方便就腳🤣今日趁仲有啲時間🕑, 就過咗對面食🇹🇭船麵(nam tok)🥢🥢DIY 船麵:🐔🐷🐮🦞🦪配料(10款)➕湯底🥣➕麵底~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~。配料選擇:肉類(雞/豬/牛)|海鮮。湯底選擇:船湯|冬陰公湯🌶️|清湯🍲。麵底選擇:河粉|金邊粉|薯粉| 黃麵|湯飯🔸頂級安格斯牛肉船湯粉(金邊粉) $92 7/10🥩牛肉上枱時仲未全熟😳顏色帶少許粉紅💕🙌🏻想食熟啲, 可以浸一浸熱湯再食🍲即使全熟, 肉質都依然嫩滑 😽✔️配料:秋葵1條 ,⚪️白魚蛋2粒,白蘿蔔1件,炸豬皮🐖3-5件🥣船湯色澤呈深灰色🆙超過20種材料+豬骨長時間熬煮而成🧑🏻‍🍳味道香濃, 唔會過鹹👏🏻🔸海南雞飯🐔🍚 $69 7/10🐔雞件都有半份, 約有10件雞肉嫩滑, 唔會好肥👍🏻配埋🇹🇭泰式醬汁, 微微辣酸😋🍚米飯都乾爽,有些少黃薑🤏🏻🔸烚唐生菜配秘制腐乳醬🥬 $32 7/10見佢寫住🌟秘制腐乳醬, 好似好特別😝腐乳醬味道比平日中式的冇咁濃同鹹味道較溫和, 帶點微辣😌個人幾中意呢個秘
平時喺isquare 睇戲前🎞️,
通常喺商場入面食, 貪方便就腳🤣
今日趁仲有啲時間🕑,
就過咗對面食🇹🇭船麵(nam tok)🥢

🥢DIY 船麵:
🐔🐷🐮🦞🦪配料(10款)➕湯底🥣➕麵底
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
。配料選擇:肉類(雞/豬/牛)|海鮮
。湯底選擇:船湯|冬陰公湯🌶️|清湯🍲
。麵底選擇:河粉|金邊粉|薯粉|
黃麵|湯飯

🔸頂級安格斯牛肉船湯粉(金邊粉) $92 7/10
🥩牛肉上枱時仲未全熟😳
顏色帶少許粉紅💕
🙌🏻想食熟啲, 可以浸一浸熱湯再食🍲
即使全熟, 肉質都依然嫩滑 😽

🥣船湯色澤呈深灰色
🆙超過20種材料+豬骨長時間熬煮而成🧑🏻‍🍳
味道香濃, 唔會過鹹👏🏻

🔸海南雞飯🐔🍚 $69 7/10
🐔雞件都有半份, 約有10件
雞肉嫩滑, 唔會好肥👍🏻
配埋🇹🇭泰式醬汁, 微微辣酸😋
🍚米飯都乾爽,有些少黃薑🤏🏻

🔸烚唐生菜配秘制腐乳醬🥬 $32 7/10
見佢寫住🌟秘制腐乳醬, 好似好特別😝
腐乳醬味道比平日中式的冇咁濃同鹹
味道較溫和, 帶點微辣😌
個人幾中意呢個秘制醬🥳🙌🏻

🔸原個泰國椰青🥥 $48 7/10
椰青好大個😯
🧊夠凍而且好清甜!😆
消暑一流🥰

🔸跟餐凍飲(忌廉) +$8
2023-05-28 60 瀏覽
有日同朋友想去食呢個泰國野,佢又話想食湯麵,我哋叫咗一碗頂級安格斯牛肉船湯金邊粉,一碗招牌菜原隻波士頓龍蝦冬陰功湯面,仲有泰式小食拼盤。飲品嗌咗杯青檸梳打筒熱柚子蜜,原隻龍蝦好大隻,裏便啲蝦膏超多份量十足,店員好貼心俾咗個龍蝦夾我地慢慢食,上菜又好快。船湯湯底鮮甜,拼盤配料啲將甜甜酸酸開胃,下次一次會再黎😊

2023-05-24 46 瀏覽
卜卜蜆冬陰公湯底 配 黃麵卜卜蜆幾大隻肥味,湯底頗辣,配菜有秋葵、菇、蟹柳,青口,大蝦,整體黎講都好豐富,黃麵質地爽滑彈牙,食嗰陣又可以帶到啲冬陰功湯底👍🏻頂級美國肥牛船湯 配 泰式河粉肥牛份量唔少,湯底香濃,配料有魚旦、秋葵、白蘿白、豬皮,配上河粉,每口都是船湯味🤤😋泰式小食拼盤(炸雞翼、泰式炸蝦餅、炸芝士雲吞)炸蝦餅好爽口,外層咬落脆卜卜,中間蝦餅好香好彈牙,沾上附上既泰式醬汁,越食越開胃😋😋😋炸芝士雲呑芝士佈滿整體一半,芝士味原來都幾夾雲吞皮🤪炸雞翼表皮金黃,咬開表皮,肉汁已經湧出黎,可想而知,肉有幾嫩滑多汁,下次可以散叫一份炸雞翼🤤😋👍👏🏻香茅斑蘭梳打特飲入口清爽,淡淡斑蘭同香茅味做餘𩐳,口中油膩感覺一掃而空🤩
卜卜蜆冬陰公湯底 配 黃麵

頂級美國肥牛船湯 配 泰式河粉

泰式小食拼盤
炸雞翼、泰式炸蝦餅、炸芝士雲吞)

炸芝士雲呑
芝士佈滿整體一半,芝士味原來都幾夾雲吞皮🤪

炸雞

香茅斑蘭梳打特飲

入口清爽,淡淡斑蘭同香茅味做餘𩐳,口中油膩感覺一掃而空🤩
2023-05-24 98 瀏覽
頂級安格斯牛肉冬陰功金邊粉$92冬陰功湯出色,濃郁,夠味,有少少辣,金邊粉好滑,裏面有蝦,蟹棒,秋葵,青口,安格斯牛肉好重牛味,如果可以多啲牛肉更加好令我想飲埋啲湯嘅麵炸芝士雲吞$42有4塊,脆卜卜,啖啖芝士,味道啱啱好泰式炸蝦餅$493塊蝦餅3塊蝦片,都幾抵食,我對於蝦片好欣賞!味道超好脆卜卜!蝦餅都好好食,外脆內軟,配上甜酸辣醬炸雞翼$39有四隻,都係炸到脆卜卜,都幾抵食龍眼冰$18跟餐,所以減$10 超多龍眼肉,味道剛好唔會太甜,解辣
頂級安格斯牛肉冬陰功金邊粉$92
令我想飲埋啲湯嘅麵

炸芝士雲吞$42
有4塊,脆卜卜,啖啖芝士,味道啱啱好

泰式炸蝦餅$49

炸雞翼$39
有四隻,都係炸到脆卜卜,都幾抵食

龍眼冰$18
跟餐,所以減$10
超多龍眼肉,味道剛好唔會太甜,解辣
2023-05-23
  • 頂級安格斯牛肉船麵