2017-08-06 157 瀏覽
<海防道有好味泰國菜 >😋🐟🌶🦐#fafafoodblog尖沙咀喺海防道原來除左shoppingmall, 垃圾站 , 藥房外 原來仲上樓食肆 😂估佢唔到!呢間泰斗 環境唔錯 都幾多舒服既位置😉彩色menu上寫住都有幾多唔同既泰國菜 (提大家如果食蟹要早預訂🤓)🍴海南雞全隻🐥 258 蚊 Hainanese chicken原隻海南雞大大隻 😉🐥🐥一睇到黃色既皮就知道夠哂爽滑 😍雞皮雞肉夠胸都整得好嫰滑 正😋 雞肉除左近雞鎚同翼位置 其它全部去哂骨 啖啖肉💪🏻 點以薑蓉同酸辣汁點綴更加好味 推介😍🍴辣椒膏炒老虎蝦 🌶🦐298 蚊Stir fried giant tiger prawn wit chili paste以辣膏加上三色椒🌶 洋葱香草🌰🌿🌱等做底既醬汁 一碟有4 大隻老虎蝦 老虎蝦🦐 蝦殼剝左一半 維持美觀狀態 食落比較方便👍🏻蝦肉鮮甜彈牙 吸盡辣醬汁 蝦頭亦充滿蝦膏😍 好食 !🍴冬蔭公明爐魚🌶🐟 188 蚊Steamed grey mullet with tom yam kung原條明爐鯖魚😍 一邊用明火煮 一邊倒冬蔭公湯底 一邊食魚 🐟湯底都幾夠冬蔭公香 連
<海防道有好味泰國菜 >😋🐟🌶🦐
#fafafoodblog尖沙咀

🍴海南雞全隻🐥 258 蚊
Hainanese chicken

🍴辣椒膏炒老虎蝦 🌶🦐298 蚊

🍴冬蔭公明爐魚🌶🐟 188 蚊
原條明爐鯖魚😍 一邊用明火煮 一邊倒冬蔭公湯底 一邊食魚 🐟湯底都幾夠冬蔭公香 連埋喺側邊爽滑既粉絲 雞脾菇一齊食 更吸味 😃 魚肉好甜 同爽滑 食落去都帶有冬蔭公香 😍 不過 魚比較多骨 大家食得小心d 👍🏻

🍴奇異果沙冰🥝🍧 58 蚊
外表美觀 飲落去冰係比較有口感嗰款 🍧奇異果味香濃而少甜 應該係落左唔少新鮮奇異果落去😍 感覺清新健康🥝🙂

🍴原個椰青 48 蚊
原個椰青都算大個 椰青汁青甜😍 好啱夏天飲 飲到甘上下仲可以刮佢既椰肉食 正!

食店係環境舒服 幾啱食飯傾計 🤓食物亦好味😋 但一分錢一分貨 價錢唔平 算係物有所值!👍🏻

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#泰斗
尖沙咀海防道 38 至40 號中達大廈4 樓全層
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-06
呢日落大雨 但係都照黎食 為左食好野真係不惜一切😂😂😂一上到黎 估唔到係裝修得咁靚💖仲有露枱位 可會落雨 遮左 唔係應該好正好好feel👍🏻野飲叫左珍多冰同椰青 椰青好清甜 珍多冰都好飲👍🏻泰式燒豬頸肉 $108呢個豬頸肉有切埋花 同平時個d 好唔同💖💖食落好好味 而且仲好Juicy 😊😊泰式炒椰菜苗 $118椰菜苗多數都係食泰菜先會見到 所以好多時都會叫黎食炒得微微辣 唔食得辣嘅朋友都岩食👍🏻酸辣青檸明爐魚 $188呢個係我每次食泰國菜都會叫嘅菜式🤤呢到好特別 會有埋粉絲魚都大條 夠鮮味👍🏻而且個青檸酸辣湯好正 好開胃 本身飽飽地都仲食得落😂😂.呢到仲有cocktails 可以叫 食完野飲著野chill 都好唔錯😌
呢日落大雨 但係都照黎食 為左食好野真係不惜一切😂😂😂

呢到好特別 會有埋粉絲
魚都大條 夠鮮味👍🏻
而且個青檸酸辣湯好正 好開胃 本身飽飽地都仲食得落😂😂
2017-07-24 160 瀏覽
連續落左幾日大雨都冇出街食好彩今日好好天, 先有番D MOOD出街食飯 DRY左幾日想食下D香辣既野首選就梗係泰國野食啦 今次揀呢一間既原因係因為佢個環境好吸引唔似一般泰式餐廳裝修到好泰國FEEL反而有D似BAR既感覺, 今晚仲有波睇 今次叫左既有 蝦醬炒通菜通菜要煮得好一定要有配料一齊炒, 我今次揀選既係蝦醬, 好彩呢間炒得唔會太咸, 味道岩岩好, 又唔會比蝦醬搶去左通菜既味道, 食落爽口!! 正菠蘿海鮮炒飯原隻菠蘿做底, 基本上係我必點既泰國菜, 炒飯入面除左有海鮮之外, 仲有D超好味肉鬆, 食落去除左咸味之外, 仲有菠蘿既甜味中和, 食落係同其他炒飯真係與眾不同, 加上佢個份量都算大份, 份成4份都OK!! 超抵食紅咖哩牛肉紅咖哩椰汁味會比其他泰式咖哩為少, 所以我每次到到泰國餐廳食咖哩都會揀紅咖哩, 呢個紅咖哩牛肉, 份量算係正常, 入面好多牛肉, 都係嫩滑有咬口的, 點埋D紅咖哩汁一齊食真係一流
連續落左幾日大雨都冇出街食
好彩今日好好天, 先有番D MOOD出街食飯

DRY左幾日想食下D香辣既野
首選就梗係泰國野食啦

今次揀呢一間既原因係因為佢個環境好吸引
唔似一般泰式餐廳裝修到好泰國FEEL
反而有D似BAR既感覺, 今晚仲有波睇

今次叫左既有

蝦醬炒通菜

菠蘿海鮮炒飯

紅咖哩牛肉
2017-07-22
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 蝦醬炒通菜
2017-07-24 181 瀏覽
泰式餐廳我諗香港真係有好多今次去既呢間唔單止係泰式餐廳咁簡單仲要個環境勁RELAX!!! 好似去左泰國既餐廳一樣咁梳乎 個VIEW真係冇得頂, 食野之餘仲可以欣賞下個夜景泰式生蝦要試泰國餐廳夠唔夠鮮味, 一定要叫個生蝦試下, 價錢唔算貴, 生蝦上面放左最傳統既配料: 辣椒同蒜頭片, 三樣野加埋一齊真係天下間最好既配合!! 味道新鮮 鮮甜夠辣!! 小食拼盤(大)大份量既小食拼盤個SIZE係夠4-6個人分享, 每一樣野都係新鮮整出黎, 上台個陣仲KEEP到熱辣辣, 而我最喜歡既當然就係個蝦餅, 足料之餘味道一流!! 每一啖都食到蝦肉既鮮味同埋肉汁!! SUPER JUICY!!海南雞半隻估唔到半隻既份量都幾大, 最正係佢係無骨既海南雞, 啖啖肉之餘仲要D自家製醬汁味道好MATCH WITH呢隻雞, 加埋油飯食真係好正宗!!! 必食
泰式餐廳我諗香港真係有好多
今次去既呢間唔單止係泰式餐廳咁簡單
仲要個環境勁RELAX!!! 好似去左泰國既餐廳一樣咁梳乎

個VIEW真係冇得頂, 食野之餘仲可以欣賞下個夜景

泰式生蝦

小食拼盤(大)

海南雞半隻
2017-07-21
  • 泰式生蝦
  • 小食拼盤(大)
  • 海南雞半隻
2017-07-21 298 瀏覽
朋友o係OpenRice訂左今晚7點半3位兼收到來電確認訂座,一去到話要等一陣執緊枱,然後問我地要唔要坐房,每位最低消費$300。細看一下現場的確多人,但也不是座無虛席,還有一張2人及4人枱沒人坐,當然也沒讓我們坐。其後有新客來亦可以照入,詢問一下職員卻突然說因爲我地無訂枱所以要等,手法好唔老實,失望!
2017-07-20
2017-07-12 155 瀏覽
我揀左食泰國菜, 男朋友就訂左檯啦, 因為第2日係星期一, 我地都要番早既關係....所以就早D食夜晚~6:30 一坐低已經有幾檯客,仲有2檯差唔多食完添~因為今日落過雨, 室外開左個幕唔怕撇雨!圖為檯面反射停雨後既藍天白雲+餐牌~生蝦刺身~ 好爽!夠新鮮, 不過嫌個汁唔夠味~第2樣上既菜係椰菜苗, 初初熱食都OK慢慢凍左, D茨汁已經變晒一餅野, 太重手.....咖哩蟹~!!!! 好味~~~~~~~~~配上蒜茸包 (好快已經唔脆.....) 有少少蒜粒, 食落香D! 點咖哩都好夾~竟然最後先上既木瓜沙律+魷魚魷魚一D味都無, 木瓜沙律寫3個辣椒, 一D都唔辣, 得個酸字..同餐廳經理講完話換過碟比我地, 出黎都係果碟, 但加左辣係辣左, 但都唔好食....始終個辣味都係好表面, 無融入一齊><
所以就早D食夜晚~
6:30 一坐低已經有幾檯客,仲有2檯差唔多食完添~
因為今日落過雨, 室外開左個幕唔怕撇雨!
圖為檯面反射停雨後既藍天白雲+餐牌~

生蝦刺身~ 好爽!夠新鮮, 不過嫌個汁唔夠味~

第2樣上既菜係椰菜苗, 初初熱食都OK
慢慢凍左, D茨汁已經變晒一餅野, 太重手.....

咖哩蟹~!!!! 好味~~~~~~~~~
配上蒜茸包 (好快已經唔脆.....)

有少少蒜粒, 食落香D! 點咖哩都好夾~

竟然最後先上既木瓜沙律+魷魚
餐廳經理講完話換過碟比我地, 出黎都係果碟, 但加左辣
題外話/補充資料: 食食下對面果檯都咬到D骨既野, 又係換左碟比佢地... 當晚同男朋友都肚痛.....
2017-07-09
慶祝紀念
生日
  • 咖哩蟹
有趕客埋單感覺,一大班來到慶祝生日,未齊人坐下先叫你點菜,未吃完9時已將你枱收得一乾二淨,我們還以爲要打烊。預先特意打電話book好露台坐位,卻表示無request無打過來,硬質客食死貓,其實一坐下二已表示5人不安排6人位,那一下就知咩事,這裡並不以客為本。枱迫得密密麻麻。食物不錯,建議大家這裡只可為吃而吃,這裡並不是聊天的好地方,不消粒半鐘你便要埋單交枱,即使餐廳還有位。
2017-06-24 517 瀏覽
終於到咗星期五夜晚同朋友去咗呢間幾好情調食泰國菜☺️☺️☺️七點左右想到餐廳仲未算好多人😙我哋揀咗坐露台邊有冷氣所以唔算好熱!仲幾涼添去到我哋2個人嗌左4樣餸🤤樣樣餸分量多好多😳😳😳泰式炸軟殼蟹推介: 🌕🌕🌕🌘🌑份量十足😳一上枱熱辣辣忍唔住已經食咗一舊啦😋😋😋食落去好香脆,點一下泰式辣醬食落口帶點甜香,唔會好油膩👍🏻泰式炒金邊粉推介:🌕🌕🌕🌕🌗一睇就知好多,好足料,蝦仁好爽脆,加埋啲花生碎同埋青檸,好香口, 忍唔住食多幾啖😋馬拉盞炒通菜推介:🌕🌕🌕🌘🌑味道幾好啲菜好嫩,香港唔係間間都有咁嫩嘅通菜食🤔🤤🤔 咖喱炒花甲推介:🌕🌕🌕🌕🌑好香濃嘅咖喱味幾新鮮食落口幾鮮,海鮮嘅味都唔會比咖喱味蓋過唔錯👍🏻椰青好大隻抵飲呀👍🏻👍🏻👍🏻
我哋揀咗坐露台邊有冷氣所以唔算好熱!仲幾涼添

去到我哋2個人嗌左4樣餸🤤樣樣餸分量多好多😳😳😳

泰式炸軟殼蟹
推介: 🌕🌕🌕🌘🌑

泰式炒金邊粉
推介:🌕🌕🌕🌕🌗

馬拉盞炒通菜
推介:🌕🌕🌕🌘🌑
味道幾好啲菜好嫩,香港唔係間間都有咁嫩嘅通菜食🤔🤤🤔

咖喱炒花甲
推介:🌕🌕🌕🌕🌑

椰青好大隻抵飲呀👍🏻👍🏻👍🏻
2017-06-23 3822 瀏覽
夏天出街真係幾惡頂,又熱又焗咗好耐,連日大雨都叫舒服少少今日同爸爸去咗尖沙咀海防道食泰菜,呢到叫做比較特色侍應安排咗露天位置,但因夏天會落帳篷開冷氣,如果秋冬天開哂篷都幾正Oyster Set $298一set入面會有6隻生蠔加2杯白酒,生豪都係睇時令,會有澳洲,美國,新西蘭,南非,都好大隻又夠新鮮爽甜,配埋白酒邊飲邊食最正新派美味老虎蝦  $298老虎蝦身都幾大隻,開邊後半煎炸至蝦殼香口入面蝦肉緊緊熟,再用秘製醬汁淋面,咖哩帶點椰香都幾惹味,蝦鮮肉彈仲有香草味點綴鹽燒烏頭 $188原條烏頭鹽燒過後份外惹味,拆開被燒黑的魚皮,入面就傳出芫茜的香氣,條魚真係好新鮮,鹽香嘅魚肉鮮嫩帶少少彈牙,夾埋佢個泰式辣醬,魚味更濃厚呢到其實都幾正,食物水準不錯外,真係幾鍾意佢個露天位,仲有部大電視喺到可以睇波飲啤酒添
夏天出街真係幾惡頂,又熱又焗咗好耐,連日大雨都叫舒服少少
今日同爸爸去咗尖沙咀海防道食泰菜,呢到叫做比較特色

Oyster Set $298

2017-06-20
Oyster Set
鹽燒烏頭
2017-06-14 374 瀏覽
傍晚時份, 從openrice找到這餐廰, 立即過去 到達門口, 被詢問有否訂位, 女職員思考一回, 給了我們入座... 想不到, 在人來人往的海防道上, 有一大廈不顯眼的入口, 電梯是很寬闊的那種, 很像那些工廈類形一邊進餐廰不邊觀察, 竟然已八成滿座, 怪不得要安排一下才能有枱, 幸好尚早呢.... 眼見除了室內, 原來還有蠻有氣氛的室戶, 雖然沒走過去, 但應該以膠蓬密封得那大露台不錯了, 溫差大概不會很多; 內裡裝潢仍舒適, 不是很傳統的'老土'格局呢!皮蛋蝦餅, 非常不錯的小吃, 實在難得, 推介豬肉生菜包, 不會太多汁弄到全手污糟, 味道好, 少許酸令人開胃泰式炒椰菜曲, 泰菜必備, OK沒投訴半隻燒雞, 十分香口, 多肉少骨, 很入味, 絕對可以一試!服務不錯, 竟然是比起很多街檔好, 有耐性好招呼又細心, 值得讚!
傍晚時份, 從openrice找到這餐廰, 立即過去
皮蛋蝦餅, 非常不錯的小吃, 實在難得, 推介
泰式炒椰菜曲, 泰菜必備, OK沒投訴

2017-06-12
星期六晚上到了尖沙咀,發現到一間餐廳氣氛很好,食物質素佳的泰國餐廳- 泰斗。 泰斗位於4樓,餐廳環境紛暗,設半開放式露台,還有大螢幕可看足球賽事。 幾適合一班朋友放工來relex聊天的。 這兒食物選擇多,有些還是新派的泰國菜式,岀面的泰國菜館較少見到。 炸軟殼蟹柚子沙津$128: 看到網上很多人也推介這個,加上本身對軟殼蟹就有種無從抵抗的感覺,因此便點了這款。 送上桌的炸軟殼蟹柚子沙津,飄來一股炸香。 炸軟殼蟹大約有5,6件左右,吃到的全是蟹身,吃下先是外層炸漿鬆脆之感,再來是蟹身的creamy跟蟹肉的微嚼勁。軟殼蟹調味得宜,吃下味濃,香口,惹味。 極佳的是柚子肉每顆也是大粒多汁的,而且很甜,略帶微酸,配著重味的軟殼蟹,正好是一剛一柔,令人吃下不有負擔,打開胃納。 泰式三文魚(大)$268: 因吃飯當晚,見旁邊那桌客人點了這款,他們桌上的三文魚又厚有大碟,見狀立即便跟他們點了。 泰式三文魚有大和小兩個份量可選,我點的是大。 三文魚旁放著平時我們吃泰式生蝦的汁醬跟辣椒蒜片。 中間的三文魚真的很多很大片! 三文魚有8片,每片也有手掌3份2的長度,厚度也有半cm,單是看也令人心動。 沾上

幾適合一班朋友放工來relex聊天的。

泰式三文魚有大和小兩個份量可選,我點的是大。

沾上汁醬吃下,三文魚肉軟柔,大大片的入口感到得飽滿很滿足。 唯一略令人失望的是三文魚魚脂感稍嫌不足,脂甘香較薄,一碟索價$268,會期待食味更好一點。

咖哩南瓜盅(羊)$128: 可選羊,豬或牛,我選了羊。

咖哩用南瓜盛著,入邊的咖哩滿滿的,面頭還曬上椰漿作裝飾。 咖哩送到桌上後,是一股又一股令人難以抗拒的椰汁咖哩香。

用匙盛起一些,咖哩質地不太杰不太稀,掛汁力剛好。 吃下一口,先是豐富的香料濃香,繼而是椰漿的奶滑脂香,南瓜的天然甜香,此咖哩入口很順,不辣不嗆,是很易令人感到討好的咖哩,泰式咖哩就是這樣,不會像印度咖哩香料味濃及日本咖哩濃濃的茄甜。

南瓜盅是一大盅,唯一是入邊的羊肉很少,沒有幾塊,但咖哩汁跟配料如南瓜,薯仔等則有很多,價值一百頭,自已覺得也幾抵吃。

新派美味老虎蝦$298: 這是泰斗的招牌菜,創新的方式製作老虎蝦。 一碟只有4隻老虎蝦,即每隻$50以上,但老虎蝦很大隻,咬下肉實彈牙中不欠結實,證明老虎蝦並非一般差劣的冷藏貨式。

老虎蝦上高是有咖哩汁,並曬上蒔蘿跟椰汁。

入口甜甜的,跟先前的咖哩盅比較,這老虎蝦多了很香很濃郁的蒔蘿,檸檬葉香,般隨著蝦的鮮,蝦頭的蝦黃香,只能說這道菜名字改得沒錯,果然是美味老虎蝦。

泰斗
尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓全層
2017-06-06 219 瀏覽
男友訂枱,同佢屋企人食飯。第一次食「泰斗」,平凡中有小驚喜。冬陰公湯 - 普通貨色。小食拼盤 - 好食!有春卷、蝦餅、雞翼、雞球,樣樣都好味!咖哩炒蜆 - 咖哩味有小不同,味道都唔錯!蜆都唔少。炒椰菜苗 - 爽口、新鮮、夠味,又唔會太咸。菠蘿炒飯 - 一半菠蘿嘅炒飯,飯唔多,不過就足料,味道都ok。串燒 - 一般,質感麻麻,醬又麻麻。泰式燒雞 - 叫咗一隻泰式烤雞,分開兩碟上。我呢個麻麻哋食雞嘅,都覺得唔錯。不過點雞嘅醬係甜酸醬,好似唔係太match。燒鰂魚 - 兩個字:失望!喺第二度食過,好好味。呢度燒得唔夠乾身,條魚仲係濕濕哋,唔夠香口,完全無烤魚嘅口感。芒果糯米飯 - 芒果黑黑哋,以為會酸,點知又好甜喎!泰啤 - 來泰菜鋪梗要叫返支泰啤啦!不過成$60支細啤,好貴!當draft beer計。

冬陰公湯 - 普通貨色。

小食拼盤 - 好食!有春卷、蝦餅、雞翼、雞球,樣樣都好味!

咖哩炒蜆 - 咖哩味有小不同,味道都唔錯!蜆都唔少。

炒椰菜苗 - 爽口、新鮮、夠味,又唔會太咸。

串燒 - 一般,質感麻麻,醬又麻麻。

芒果糯米飯 - 芒果黑黑哋,以為會酸,點知又好甜喎!

2017-05-20
2017-05-10 243 瀏覽
Booked a table for 4 from openrice at 18:30 last night, received phone confirmation so that we double confirmed we were going. As I was finishing work in central and ruuuuuun to the restaurant--obviously missed one call from the receptionist on my way, when arrived at 18:44 the girl simply told me "oh I tried to call you and since no answer I have your table away", which was absolutely shocking!!! To make it worse, she further elaborated it was the window table that she gave away, so 4 of us were shuffled to a corner. To our understanding, anywhere, literally anywhere in HK the table holding time is 15 mins, if less, during a call confirmation they actually TELL YOU! So in this case, what was the point calling during the day to make sure that we were coming, whilst gave it away where we were actually ON TIME! What's worse, the service was very so so, at one point, my friend was still having food that was in her plate, and the waitress already picked up her plate and changed into dessert settings...... Never again!
2017-05-09
2017-05-02 347 瀏覽
1-夜晚同朋友尖沙咀食泰國野, 位置好方便超近九龍公園, 近地鐵站出口咖哩南爪盅: 外觀夠特別 顏色幾令菠蘿海鮮炒飯: 幾香口, 如果份量多D更好西蘭花: 離奇覺得最好食既……. 哈哈. 一碟唔夠皮野飲叫左杯青檸七喜, 朋友都叫D特飲爆炸大頭蝦: 大隻, 香, 唔錯冬陰功湯: 夠4個人飲份量,酸酸辣辣,料既份量都OK泰式燒雞:半隻已經好夠食, 皮脆脆地, 味道夠, 唔需要特登點醬當晚坐左係窗邊,都幾特別, 好像露台咁,玻璃全幅可以直落街^^環境係幾好, 價錢中等

1-夜晚同朋友尖沙咀食泰國野, 位置好方便

超近九龍公園, 近地鐵站出口

咖哩南爪盅: 外觀夠特別 顏色幾令

菠蘿海鮮炒飯: 幾香口, 如果份量多D更好

西蘭花: 離奇覺得最好食既……. 哈哈. 一碟唔夠皮

野飲叫左杯青檸七喜, 朋友都叫D特飲

爆炸大頭蝦: 大隻, 香, 唔錯

冬陰功湯: 夠4個人飲份量,酸酸辣辣,料既份量都OK

環境係幾好, 價錢中等

2017-04-26 5805 瀏覽
以往想食泰菜, 通常第一時間都只諗到九龍城, 但交通實在不方便, 而且大部份餐館都較舊式坐得不太舒服.   最近發現尖沙咀這間有質素既泰國菜館充滿Thai格調, 尤其露天位置以深色木地板+藤椅+咕𠱸+矮燈柱, 就像曼谷既天台酒吧般, 讓繁忙既都市人可以邊吃喝邊聊天抖一抖.  這裡更安放了一部大電視兼做酒吧.  餐館裡頭以青檸綠為主色,有梳化座及長枱, 感覺平易近人適合大夥兒.除了主餐牌, 另有多款特別推介, 提一提咖哩蟹要預訂, 否則好似我哋今晚即興光顧就無緣品嚐了.   食物價格屬中上, 尤其海鮮.食泰菜點少得椰青, 清甜解辣, 天然甜度, 裡頭還有好多椰肉, 証明係即開.這裡有不同款式生菓沙冰, 這芒果沙冰充滿夏日氣息, 用芒果汁打既沙冰有泰國芒果味既清香, 不似菲律賓芒般只甜不香.泰式拼盤(細)適合多心既我哋, 共4款小食份量不少.  較喜歡炸蝦餅, 脹卜卜好厚身, 香脆肉彈好味; 泰式春卷脆口不油; 單骨雞翼方便享用, 味道像一般炸雞翼. 一向對於泰式魚餅裡頭既強勁香料不太討好, 這裡既魚餅香料味較溫和我卻易接受.柚子沙律又係泰菜必食,  今次crossover我最愛既軟殼蟹.
芒果沙冰
小食拼盤(細)
柚子沙律又係泰菜必食,  今次crossover我最愛既軟殼蟹.   原隻軟殼蟹炸粉薄兼酥脆, 柚子沙律酸辣平衡, 辣度點到即止.
軟殼蟹柚子沙律
沒有預留咖喱蟹, 蟹痴有點失落, 仲想食海鮮點算好呢, 侍應推介多款海鮮, 其中較有興趣試新派老虎蝦, 貪其啖啖肉, 肉質結實, 蝦殼煎後特別鮮味,  蝦頭既蝦膏甘香, 淋面醬汁甜中微帶咖哩味.  這裡碟頭都蠻大, 我倆不用加飯/薄餅都已飽肚.
新派泰式老虎蝦
軟殼蟹柚子沙律