2017-11-08 3099 瀏覽
去食泰菜都可以好chill? 今次就同朋友去左間有露天茶座既泰菜, 位於尖沙咀海防道, 一出MTR大概3分鐘都行到去, 因為而家係秋天所以坐露天仲舒服, 而且夜晚黎更加有feel, 有啲似去左泰國渡假咁, 不過因為我book左就有得坐露天, 如果大家walk in可能無露天位, 八點左右都坐滿。 厚厚既餐牌, 食物點餐全部都有埋圖, 所以點餐選擇都會易d。 沙律款式好多, 我又揀左我最常點既木瓜沙律, 不過呢到有得揀配青口、魷魚或者大蝦, 揀左魷魚覺得佢同木瓜沙律最夾, 魷魚都幾大件之餘又爽韌, 木瓜條爽脆平均撈左汁, 酸辣度都幾強勁, 如果花生多D就好了~ 朋友食過呢到既海南雞飯覺得好食所以推介我試, 有得叫半隻同全隻, 既然黎試就叫全隻吧! 反正我係個食肉獸XD 一上枱果然如店員所講係非常大隻, 即使切好哂, 每件雞肉都係好大舊, 而且最正係全部起哂骨!!!!成隻雞真係啖啖肉(除左食雞翼有骨啦XD) 雞肉嫰滑度令人滿意, 尤其是雞皮同雞肉之間既油脂幾多, 所以相當滑口, 新鮮唔會梅, 不過雞味偏淡, 另上既兩隻醬, 一隻酸酸辣辣另一隻就係薑蓉, 個人覺得酸辣醬會提味D。 身為食肉獸
去食泰菜都可以好chill?

沙律款式好多, 我又揀左我最常點既木瓜沙律,

! 反正我係個食肉獸XD

一上枱果然如店員所講係非常大隻
!!!!成隻雞真係啖啖肉(除左食雞翼有骨啦XD)

身為食肉獸, 食多條魚實得架XD
上幾次食泰菜都係食明壚魚, 今次就揀鹽燒! 通常都係烏頭同盲鰽, 呢到就有埋鰂魚揀, 店員話鰂魚比較多骨盲鰽既肉就最肥美, 所以都係揀返盲鰽XD

通常叫燒魚起碼等半個鐘, 今次好快, 等左15分鐘就有~
魚肉相當厚身, 而且同熟度剛好,
一夾就成條魚肉起出黎, 最令人驚喜係魚肉好滑同埋多汁!!!!!
次次食都會偏乾同咸, 反而今次調味唔濃, 無論係鹽味定香茅調味等都輕手, 好彩魚肉本身新鮮魚味足, 所以因人而異, 如果怕重口味呢款都唔怕。

到左我最期待既芒果糯米飯環節!!!!
成日都覺得食泰菜無芒果糯米飯就唔夠喉~ 呢個$68 價錢中位, 質素不俗喔!!!
最大賣點係佢夠熱同煙韌, 本身微甜既白糯米, 加埋椰漿就夠哂香, 雖然個人較愛黑糯米, 但佢夠韌都滿足到我。
反而芒果唔夠甜,唔算大份~兩人分

飲品叫左椰青同埋珍多冰, 椰青夠涷同清甜, 唔算好大個, 珍多冰偏淡但d粒粒好食~
2017-11-02 1944 瀏覽
位於尖沙咀的泰斗,是一間設有露天坐位的泰菜餐廳。今天下班後來到吃晩餐,吃得很飽足呢。餐廳環境略黑,最後要靠人幫忙才拍得到食物照哦。粉絲蟹煲$398曾光顧過一次,當時和媽媽嚐過粉絲蝦煲,覺得好好吃,所以這次也要點同樣的菜式呢。大大隻肉蟹,難怪需要$398啦。每隻大蟹鉗基乎佔據煲的一半,肉蟹已碎殼,方便進食。蟹肉鮮甜結實,啖啖肉,吃得好滿足呢。粉絲加入肉碎,充滿鑊氣和泰菜風味,好好吃呢。小食拼盤$128忽然很想吃炸魚餅,所以便選擇一份拼盤吧。小食拼盤包括:  魚餅,泰式魚餅,炸春卷,炸雞翼。炸春卷切成小小粒,內裡有粉絲,點上甜酸醬,酥脆可口。魚餅炸皮香脆,魚肉非常彈牙,好好吃呢。芒果糯米飯$68甜品環節,我們選擇二人勻想吃的芒果糯米飯。糯米飯熱辣辣,淋上椰汁,濃稠香甜,椰味充份,甜甜的,煙靭的糯米飯配以酸芒果,更清新呢。雪糕球$58芒果沙冰$58
位於尖沙咀的泰斗,是一間設有露天坐位的泰菜餐廳。

粉絲蟹煲$398

蟹肉鮮甜結實,啖啖肉

小食拼盤$128

忽然很想吃炸魚餅,所以便選擇一份拼盤吧。

芒果糯米飯$68

甜品環節,我們選擇二人勻想吃的芒果糯米飯。

雪糕球$58

芒果沙冰$58
2017-10-29
朋友話帶我食泰菜,個風景好特別喎,但相約喺尖沙咀?! 尖沙咀個風景可以有幾特別呢? 第一次嚟,去到二樓,一出𨋢原來別有洞天,室內同露台融為一體,望到好多大樹,好森林feel。啲樹係九龍公園啲大樹嚟架,喺樓下經過左無數次,估唔到樓上有咁嘅風景,好特別。我哋揀左露台位,夠晒開揚又熱鬧,好似去咗泰國食泰菜咁。當然最正係而家正值秋天,秋高氣爽,露台位張櫈又特別大size,一坐低已經覺得非常舒服輕鬆,可以放開懷抱大擦一餐。雖然只係平日,但無論露台同室內都坐滿晒人,室內室外之間冇阻隔,所以坐邊度都唔會感覺焗促。士多啤梨沙冰$58 - 鮮粉紅色本身就相當吸睛,仲加咗朵紫色花就更加嬌美。沙冰係用新鮮士多啤梨整嘅,味道天然,甜度適中。奇異果沙冰$58 - 呢杯顏色就冇咁吸引,不過都係用新鮮奇異果製作,味道真實。呢度啲沙冰都「冧」到高過隻杯,不過由於距離杯邊有少少距離,所以就算溶都唔會溶出杯外,唔怕飲到「Le咁hea」。食住泰菜飲鮮果沙冰,風味perfect match。爆炸蟹$398 - 味道有啲似避風塘炒蟹,分別就係佢加咗啲香茅令到成個感覺「泰式」咗。上菜嗰陣蟹殼已經打碎左,基本上唔駛點用鉗都食到,方
朋友話帶我食泰菜,個風景好特別喎,但相約喺尖沙咀?!

奇異果沙冰

爆炸蟹$398 - 味道有啲似避風塘炒蟹,分別就係佢加咗啲香茅令到成個感覺「泰式」咗。上菜嗰陣蟹殼已經打碎左,基本上唔駛點用鉗都食到,方便進食。蟹肉鮮甜,可以見到啲蟹肉係一疏疏嘅,即係絕對新鮮。蟹蓋多膏,蟹件又多肉,連蟹腳都長過個鉗,真係好大隻。餐廳亦提供手套,不過我就徒手食,同隻蟹有親密接觸,有風味啲嘛,咁惹味嘅蟹食完仲可以吮埋手指。

新派美味老虎蝦$298 - 面頭係加咗忌廉嘅creamy咖哩汁,咖哩汁係偏向甜味。蝦好大隻,因為開左邊,反左啲蝦肉出嚟縮短左蝦身,事實係原隻蝦係有一支叉咁長! 多肉之外,口感爽彈,極之鮮甜,接近頭嗰邊仲有蝦膏,感覺就算唔落任何汁或調味,齋食鮮味都已經足夠咁。

新派美味老虎蝦

鹽燒鰂魚$188 - 通常去食泰菜都會叫燒魚,我鍾意燒魚係因為香口得嚟又保持到鮮味。條魚新鮮,食落肉質嫩滑,肉汁豐富。稍為爭啲就係有啲餐廳會將好多香草塞喺魚身再燒,燒出嚟魚肉吸收香味,呢度就略嫌塞得唔夠多喇。
鹽燒鰂魚

甜品我地叫左個芒果糯米飯$68 - 而家唔係芒果當造季節所以叫嗰陣店員提醒未必夠甜。唔理,照叫
。其實食落又唔係爭好遠,糯米飯熱辣辣,夠粘又煙韌,蘸椰汁食夠晒甜蜜,口感好好。配合返個露天環境,又令我感覺到而家身處泰國度緊假咁。

芒果糯米飯

除左一般泰菜外,呢度仲有生蠔配白酒set,泰式甜品tea set,啱晒鍾意三五知己一齊坐低輕食飲返兩杯嘅朋友。露台個大螢幕仲轉播英超賽事,比賽日相信會更加爆滿。

搵日要嚟食返個下午茶,悠閒咁過一個下午,爽!
2017-11-01 159 瀏覽
朋友中午臨時約我 咁岩收工又會在尖沙咀附近 所以就立即搵餐廳 見到呢間幾有特色既泰菜立即打電話去book位在大廈的4樓 一出𨋢昏暗既環境 露天用餐位置真係好有泰國feel 令我想起布吉山上的no.7朋友還未到我睇住menu叫住個椰青嘆下先😆朋友到左終於叫得野食啦!泰式生蝦 HKD1好新鮮 肉質都有爽口的感覺 埋單先發現唔知點解1蚊咁抵😂柚子沙律 HKD98份量唔算多 醬料有d多所以偏咸 柚子清甜開胃飛天通菜 HKD88基本菜一定好食啦 但一啲辣味都無 明明有兩條🌶🌶係menu明爐魚 HKD188除左魚 仲有好足夠既配料 但條魚真係好腥👎🏻👎🏻👎🏻朋友食左幾啖就停手 我唯有繼續努力 但愈來愈腥同咸 最後淨返好多烏頭真的只有元朗本地魚場出產的會唔腥 當然一分錢 一分貨同埋餐廳實在太逼 枱與枱之間只得有隻手掌的距離👎🏻👎🏻👎🏻而且枱太細啦

朋友還未到我睇住menu叫住個椰青嘆下先😆

朋友到左終於叫得野食啦!

泰式生蝦 HKD1

明爐魚 HKD188

烏頭真的只有元朗本地魚場出產的會唔腥 當然一分錢 一分貨

2017-10-31
2017-10-25 1006 瀏覽
喺尖沙咀返咗工咁耐,都唔知道海防道有間咁出色的泰菜。今日朋友仔約我上嚟食飯,上到嚟都好驚訝,咁忙的街道上面竟然有一片綠洲。餐廳的感覺有好重泰式風情,除咗因為擺設外,最主要係佢哋有一個好大的戶外空間,就好似去到泰國的resort一樣。而我好欣賞佢的戶外空間只係半戶外,即係可以望到街景感受到氣氛又可以涼冷氣。話晒始終係香港,多車多塵又多煙,天氣熱坐戶外的環境都咪話唔爽!朋友發板點左唔少美食,我只係需要負責揀飲品。咁有泰國風情的地方,令我懷念喺泰國周圍都飲到的沙冰。膽粗粗點了一杯芒果沙冰,完全沒有令我地失望。芒果味好濃郁,我相信係用新鮮芒果。沙冰冰涼透心,喺呢個環境簡直係絕配。朋友仔的奇異果沙冰同樣出色,未食飯先興奮!食物整體唔錯,各有特色。先來一個冬陰公湯,唔太辣而且偏酸,椰汁味濃厚,同我地常常飲到的港式冬陰公有一啲唔同。侍應哥哥講,原來佢哋主要做泰北菜,Style有少少唔同。侍應哥哥仲介紹咗一客蝦春卷俾我哋,外皮炸得好香脆,內裏的蝦肉好彈牙,點上醬汁十分惹味。同行有一位小朋友愛不釋手,半碟都俾佢食晒呀!海南雞的味道偏淡,雞肉好嫩唔太肥,醬汁味道就比較咸。我哋想食少少特別的咖喱,所以就試咗

朋友仔的奇異果沙冰同樣出色,未食飯先興奮!

食物整體唔錯,各有特色。

海南雞的味道偏淡,雞肉好嫩唔太肥,醬汁味道就比較咸。

我哋想食少少特別的咖喱,所以就試咗咖喱蝦,一客都有五至六隻,分量頗大。

清炒時蔬亦足夠多人分享。

食下飲下傾吓計,壓軸的明爐燒魚終於都出現啦!

拎上嚟已經令到我哋好興奮,因為燒魚的香味直撲埋黎,令到我哋食慾大增。

滾起之後果然冇令我地失望,係我食過最好食的泰式燒魚。魚肉本身好滑,而且冇乜骨。而個醬汁的酸同辣balance做得好好,兩種味道都很突出得來亦唔會搶去魚肉的鮮味。最鍾意係佢仲有少少粉絲做配菜,吸收晒醬汁的精華。其實我哋食呢道菜之前已經好飽,但實在太吸引,最後都俾我哋食清光。

有小朋友在場,有點能夠冇甜品呢?簡單點了一個雙球雪糕,點知又係另一個驚喜!

無諗過雙球雪糕會變身成兩個心心,可見餐廳大廚對於乘客的用餐體驗係幾咁重視。兩個討好的心心,中間仲有一朵熱帶花,估唔到食餐飯都有令人去咗做Spa的感覺。

無論環境同食物都令我哋感到滿意的一個,晚上身心愉快的用餐體驗,竟然就近在尖沙咀海防道。
2017-10-24 833 瀏覽
已經半年冇去泰國,所以今日搵左個環境好D既地方同女朋友黎享受一下泰國菜。今次就黎到海防道既<<泰斗>>,原因好簡單,就係畀佢個露台吸引左。出左升降梯就已經見到個大露台用餐區,當然都有室內。 其實係半露台,不過都坐得好舒服,加上出面既大樹及音樂,真係好relax。 餐牌圖文並茂,方便我地搵食。 兩個人點了細份的<<小食拼盤>>,份量都唔少,單骨雞翼、春卷、蝦餅同魚餅四款代表。我個人最愛就係蝦餅,因為夠熱之餘,夠蝦味同彈牙,聽講仲係自己打既。 雞翼都好細心,幫你剪開兩邊才去炸,方便入口。 <<鹽燒側魚>>,呢個菜我平時去泰國都會叫。 因為鹽燒關係,皮上面會有好多鹽,而餐廳好細心已經幫我地切開左魚皮。魚肉入口夠嫩又夠滑,加埋個醬就係惹味,兩個人食,剛剛好,推薦。 <<辣椒膏炒老虎蝦>>, 小小辣,夠惹味。老虎蝦夠大隻,仲幫你開埋邊,夠哂細心。 食完當然要點返個甜品,兩個人點左份<<自選特色雪糕球>>,有六款味揀,我就揀左豆腐同草
出左升降梯就已經見到個大露台用餐區,當然都有室內。
餐牌圖文並茂,方便我地搵食。
<<鹽燒側魚>>,呢個菜我平時去泰國都會叫。
食完當然要點返個甜品,兩個人點左份<<自選特色雪糕球>>,有六款味揀,我就揀左豆腐同草莓味。上到黎,個外款都幾吸引,岩哂情侶點。
飲品方面點左<<芒果沙冰>>,我就覺得冰涼好正,仲好有芒果味,清哂口腔既油膩感。不過女友話有小小甜。
2017-10-10
  • 芒果沙冰
  • 鹽燒側魚
  • 小食拼盤
2017-10-20 646 瀏覽
泰國菜是今晚10月壽星目前最想食的,所以朋友推薦來這裡,雖然環境不算太寬敞,但服務很不錯,而且還有露天座位呢(雖然當晚因天氣太熱,所以也沒有露天座啦)·我們首先點了 柚子沙律$98味道還不錯但就是有一點點辣,食不了辣的朋友要注意喔~炸蝦餅超好味~炸至金黃色這點賣相已滿分!串燒(牛肉、豬肉、雞肉)個人比較推薦牛肉和豬肉,雞肉反而有點'鞋'食泰國料理一定要食的泰式炒金邊粉和菠蘿炒飯!泰式炒金邊粉味道不錯,就是茄汁味重了點但還可以接受,而唯一缺點應該是粉炒得有點碎,要是能改善這點就完美了!菠蘿炒飯 份糧可以說是很大,而且是真的有放菠蘿粒炒的喔!飲品我們全部都點了沙冰 $58/杯整體來說味道都不會是下了很多糖水的那種甜!算是淡淡的甜味,而當中我覺得最好飲的是茫果沙冰!·茫果沙冰士多啤梨沙冰奇異果沙冰留待最後才說的一定是泰式生蝦因為剛好做優惠...只要惠顧滿$300就可以用$1叫到一碟原價$118的泰式生蝦囉!一碟有大約7隻、而且每隻都大隻又爽口!最貼心的是他們會用保鮮紙包住舊冰,這樣就不怕冰塊融化後會破壞生蝦的味道

我們首先點了 柚子沙律$98
味道還不錯但就是有一點點辣,食不了辣的朋友要注意喔~
柚子沙律

超好味~
炸至金黃色這點賣相已滿分!
炸蝦餅

串燒(牛肉、豬肉、雞肉)
個人比較推薦牛肉和豬肉,雞肉反而有點'鞋'
串燒

食泰國料理一定要食的泰式炒金邊粉和菠蘿炒飯!
泰式炒金邊粉

菠蘿炒飯 份糧可以說是很大,而且是真的有放菠蘿粒炒的喔!
菠蘿炒飯

飲品我們全部都點了沙冰 $58/杯

留待最後才說的一定是泰式生蝦
一碟有大約7隻、而且每隻都大隻又爽口!

泰式生蝦

2017-10-12
串燒
泰式炒金邊粉
菠蘿炒飯
泰式生蝦
2017-10-19 234 瀏覽
之前朋友生日打去訂座,問佢生蝦洗唔洗訂,佢話唔洗,到時實有,到去到時同我地講冇晒……軟殼蟹又冇,跟著我地朋友未到,佢收1230,但佢1030話last order,我地就問佢野飲要唔要叫定,佢話淨係椰青同檸茶要叫定,跟著我朋友1045到,叫杯沙冰,佢同我地話呢個時候冇晒,我心諗咁你頭先又唔講,激死我,唔會再食囉………………野食仲要唔好食薄餅又凍又硬
,唔會再食囉………………

野食仲要唔好食
薄餅又凍又硬

2017-10-15 321 瀏覽
星期一放咗工又約咗我位泰籍朋友去食泰國菜。我朋友由於遲收工,就變相一個人先去到,由地鐵A1出口一出轉右手邊,直行2-3分鐘就到。室內餐廳主要綠色同黑色為主色:綠色係用咗淺綠色,黑同淺綠色成對比。檯係黑色雲石檯,都幾大張檯。櫈就係用滕做梳化,梳化上仲寶藍色坐墊。室外室外有用膠布做窗廉:如果落雨,都唔洗驚:都可以擋雨嘛。 加上佢有冷氣對流,所以唔覺得熱。餐具餐具有筷子、叉同碟。隻碟比平時嘅唔同,頭尾剪去左少少:感覺與眾不同。餐牌餐牌有兩個:一個係有酒嘅餐牌,另外一個食物同非酒精嘅餐牌。食物:泰式蝦醬炒飯泰式蝦醬炒飯除左有炒飯之外,仲有蝦、臘腸、肉鬆:臘腸係泰國臘腸,食落去甜甜地但唔漏。飯軟硬度適中。小食拼盤小食拼盤有魚餅、蝦餅、雞翼、同春卷:魚餅有好香嘅香茅味,入面有豆角:做法都幾正宗!食落去幾淋。厚度都幾厚,目測差唔多有四個五蚊咁厚。蝦餅外層炸到金黃色,入面好軟:點埋泰式辣醬之後甜甜地。泰式炒椰菜苗眼目佢就有辣椒絲、面豉同蒜片。辣唔係好辣,反而食落去好甜,係菜嘅清甜。椰菜苗都好爽口。飲品芒果沙冰外表好靚,用沙冰做成扭紋型。我就慢慢飲啦,飲落去有好甜芒果味,好似食緊成個芒果。甜品:芒果糯米

室內

室外

餐具

餐牌
餐牌有兩個:一個係有酒嘅餐牌,另外一個食物同非酒精嘅餐牌。

食物:

泰式炒椰菜笛

飲品

甜品:
芒果糯米飯

食嘅糯米飯熱熱地!落左椰奶然後,甜度唔算太甜、糯米煙靭但唔癡牙。

服務態度

侍應嘅服務態度好好。由於我見飲品有好多,咁就問佢有咩好介紹!佢就介紹芒果沙冰。之後,我飲到杯水差唔多飲哂:佢地就主動倒水俾我。另外,我食哂主菜之後再叫甜品,有幫我地換餐具。

泰式炒椰菜笛
2017-10-15 192 瀏覽
尖沙咀ge lunch hour真係人山人海,朋友推介呢間泰國菜唔錯,咁就試下啦!十二點搭八左右上到去,唔使等位,店鋪好大方,我地兩個人都俾左張四人枱我地坐,位置鬆動。坐底冇耐侍應已經放底兩碗冬瓜湯。Lunch menu一律62蚊加一,包一碗冬瓜湯同飲品,凍飲另外加3蚊。落左單唔到十分鐘就有野食。兩碟野賣相唔錯。Pad Thai: 份糧好足,味道唔錯,唔會太酸太甜,但好奇怪,佢地加左d有骨ge雞件。。。海南雞飯:雞夠滑,飯夠味,正!下次食坐室外會唔會好feel d呢~

落左單唔到十分鐘就有野食。兩碟野賣相唔錯。

海南雞飯:雞夠滑,飯夠味,正!

下次食坐室外會唔會好feel d呢~

2017-10-13
2017-10-12 171 瀏覽
友人推薦去食泰菜,奇怪不約在九龍城,反而到就間尖沙咀上樓泰菜一坐低,天氣咁熱,即時嗌杯凍飲,當然唔少得大熱既芒果沙冰同青檸梳打梳打不過不失,芒果沙冰超大杯,賣相吸引,略甜,不過有泰國芒果味三人叫了細份拼盤,好味過九龍城行貨,春卷脆卜卜,未映相已經忍唔住夾嚟食,蝦餅一流酸辣魚湯好好飲,啖啖魚肉,只係食完好口渴軟殻蟹沙律西由粒粒彈牙好食,讚!咖哩蟹反而不過不失,可以不試整體味道同價錢都滿意,只係食完好口渴

酸辣魚湯好好飲,啖啖魚肉,只係食完好口渴

軟殻蟹沙律西由粒粒彈牙好食,讚!

咖哩蟹反而不過不失,可以不試

整體味道同價錢都滿意,只係食完好口渴
2017-10-10 1195 瀏覽
難得一個清閑的晚上,可以帶個頑皮仔去見吓世面,同幾個朋友一齊食飯,叔叔姨姨焦點除咗放在牙仔身上,就係不停用面前嘅美食喂食相機。喺樓下行上去呢間泰國餐廳,想唔到上面環境係咁舒適,仲有個有冷氣涼嘅露台,夠晒開揚,坐得好舒服,職員服務又好。蝦肉黃金卷大家有啲肚餓,好彩先上咗個春卷頂頂肚,春卷外皮好脆,裏面嘅餡料填得好飽滿而且好香,有濃濃嘅香茅味,估唔到小朋友都咁鍾意食。姨姨話係遺傳咗媽媽嘅重口味!咖喱蝦橙黃色呈糊狀的咖喱醬,裏面含蛋量甚高,所以質地好厚又好滑身,加上幾隻又大隻又爽的蝦肉,好惹味!蒜蓉炒西蘭花炒菜的味道控制得剛剛好,不會太重蓋了菜本身的清新,都不會太輕手令人覺得淡而無味。海南雞叫咗海南雞,每件計都滑溜溜,而最珍貴的雞髀位,當然係留俾個小朋友食啦,大家都好錫佢,由於隻雞好好味,大家一人幾件夾下夾下,冇耐就食完成碟。酸辣青檸明爐魚壓軸好戲,就係呢味酸難燒魚!本來又酸又辣,聽起上嚟我覺得唔係我杯茶,但係食落,原來青檸嗰種酸酸的味道,夾雜着辣味,係勁開胃,而且同魚肉的鮮味,又幾夾架喎!最正就係,有啲粉絲,煮到好林,又索晒啲餸汁,好好味。芒果沙冰唔單止夠冰凍,中充滿果香!

蝦肉黃金卷

咖喱蝦

蒜蓉炒西蘭花

海南雞

酸辣青檸明爐魚

芒果沙冰

唔單止夠冰凍,中充滿果香!

• 芒果沙冰
  • 酸辣青檸明爐魚
2017-09-21 212 瀏覽
第二次黎呢度,貪佢方便得黎又帶點安靜!發現菜式多左,難揀左!襯等人叫左個椰青先,正常大細,但d椰肉好厚,未叫野食已經飽左一半先黎開胃菜木瓜沙律,大碟到同主菜有得揮,又足料!墨魚亦都好彈牙,只係淡左d!泰式生蝦好正,新鮮爽口,但最重要係個汁,辣得黎又有好濃既香料味,點個生蝦一絕配!細既冬陰公湯,我一向都鍾意冬陰公湯,今次飲呢個好足料,有好多菇、蝦!超越酸超級辣,每啖湯都食到辣椒籽,辣得黎你又會想繼續飲青咖哩黑墨魚配薄餅,諗住試下新野,但又一路諗佢會唔會係伏,食落又唔覺好伏,粒墨魚丸好彈牙,只係黑色配青色既汁感覺有d怪泰式炒金邊粉,冇咩料既,但個味都係好濃,個汁又收到剛剛好,唔會有'漏'既感覺!但唔明果3條蔥係有咩作用?!

• 泰式生蝦
2017-09-21 228 瀏覽
我最近識左一個泰國朋友,呢日就約埋一齊食飯,泰國人梗係鍾意食番啲家鄉菜啦,我乜都鍾意食,所以就跟佢去食呢間叫泰斗嘅正宗泰國菜館,價錢一啲都唔貴 有泰式燒雞半隻$168 ,一上枱啲雞味香噴噴湧出嚟,成間舖都聞到,食落雞肉肉質豐富,新鮮嫩滑 ,佢嘅泰式煮法真係另有一番風味跟住佢個冬陰功湯,小嘅只係$148,香味四溢,湯味濃郁,正宗嘅泰式師傅真係與別不同,就算唔食得辣嘅朋友,都唔會抗拒㗎,佢嘅甜品都好豐富,又出色有椰汁紅豆冰$42,士多啤梨沙冰$58 夠清新有feel~當你食完辣味嘅嘢之後,再飲呢一個涼冰冰嘅甜品,真係享受,仲有叫一個朱古力加榴槤雪糕,濃濃嘅朱古力味加上榴槤雪糕嘅香甜,鍾意食榴槤嘅朋友千祈唔好錯過。

有椰汁紅豆冰$42,士多啤梨沙冰$58 夠清新有feel~
2017-09-03
2017-09-20 1635 瀏覽
朋友一早訂枱安排好這餐泰國菜晚餐,去到大概7點多,可能時間仲早都不算太多人,餐廳就安排左我地坐在出面露天的位置,環境氣氛不錯💡 雖然當日天氣悶熱,不過室內的冷氣會對流吹出來所以感覺上都舒服💨餐廳貼心地在出面設置大熒幕,如果身邊有鐘意睇波既朋友就岩哂,可以約埋佢地一齊出黎邊睇波邊傾計食泰菜 👍點左菜一陣全場已經爆滿,看來朋友擇得沒錯有點質素保證😈飲品我地叫左椰青同埋薄荷沙冰,椰青好大個,椰青水清甜解渴,而且挖到很多椰肉超滋味👍朋友叫左杯薄荷冰,佢話有點中伏😕,薄荷個種浸涼涼的感覺久久不散,是很舒服,不過同飲漱口水是沒分別😲來到泰國餐廳點生蝦刺身絕對是指定動作吧,擺盤很美,一碟有8隻,隻隻生蝦都大隻肥美,肉質爽彈又夠凍,配埋酸酸辣辣的醬汁,令人食慾大增,胃口都立刻變大👅冬蔭公湯有分大細,侍應話細煲可以分到4碗,大就6碗,我地4個女仔,所以叫左個細既,侍應服務周到,會問你要不要幫忙分埋的,每碗都有隻蝦,估吾到都幾大隻下同新鮮,不是霉霉的,仲有菇類等既配料,而酸度正合我意,又是開胃菜色🙆 但要提一提這裏的菜色都偏辣,成碗冬蔭公都是辣椒子,所以不食得辣的朋友未必食到♨小食拼盤跟冬蔭公一樣有分大細

小食拼盤跟冬蔭公一樣有分大細,這個是大,包括蝦餅,魚餅,單骨雞翼同春卷4款,味道正正常常沒有大驚喜

一般食開的咖哩都是配上豬·牛·雞·海鮮或者雜菜,沒有太大的變化,朋友推介說要點青咖哩配黑墨丸, 賣相雖然麻麻,又黑又綠,不過食落又幾好味,墨丸好彈牙,濃郁的青咖哩滲入墨丸裏,沒有突兀的感覺,味道反而很夾,加埋脆卜卜的薄餅,甚有驚喜,值得一試😬

臨尾嗌左個芒果糯米飯作飯後甜品,椰汁是獨立放的,怕漏可以不放太多,一開頭見到芒果好青還以為未熟會很酸,點知食落超甜😍!

在尖沙咀旺區,成餐飯人均約300蚊,算是中等合理的價錢,如果想食有水準的泰國菜,這間都不失為一個好選擇😌