4天前
為咗慶祝升職加人工,所以今晚要食餐好嘅✌🏻朋友仔發板揀咗我地都好鍾意食嘅泰國野「泰斗」,餐廳分室內同室外半露天位置,坐外面望下街景再飲返杯幾chill🍹新派火焰老虎蝦招牌特色菜👍🏻完全係打卡able📷4大隻嘅虎蝦擺盤精美,店員上枱時會再點火woo正~虎蝦先炸過後再淋上咖喱汁,蝦肉爽口又鮮甜,隻隻蝦頭入面都有濃郁嘅蝦膏,配上椰汁咖喱無得頂👍🏻泰式燒豬頸肉豬頸肉外面燒至微微焦香,中間肉質依然保持爽彈嘅口感,配上泰式酸辣醬更加惹味又香口鹽燒牛舌芯食泰國菜必定要嗌串燒😋牛舌芯爽脆彈牙有嚼勁,越嚼牛味越特出泰式香燒雞招牌香燒雞係即叫即燒,大概需要等20分鐘,冇問題啦✌🏻雞皮香脆雞肉嫩滑又夠晒入味,我地嗌咗半隻已經分量十足,每一啖都係啖啖肉,咬落去啲雞肉爆晒汁好鬼正👍🏻招牌冬蔭功海鮮炒飯必食推介👍🏻呢個海鮮炒飯絕不簡單,上面鋪咗一隻大大隻嘅虎蝦,炒飯入邊加入青口、魷魚等海鮮、本菇同雞蛋,食材豐富,米飯炒得乾身粒粒分明,味道酸酸地辣辣地特別開胃,記得加埋火焰虎蝦嘅咖喱汁,撈埋炒飯一齊食更加錦上添花芒果沙冰椰汁沙冰夏日炎炎梗係要嗌返杯沙冰飲啦😛沙冰口感好綿密,超大杯,芒果酸酸甜甜好清爽,椰汁味就會比較
泰式燒豬頸肉
鹽燒牛舌芯
食泰國菜必定要嗌串燒😋牛舌芯爽脆彈牙有嚼勁,越嚼牛味越特出
泰式香燒雞
招牌冬蔭功海鮮炒飯
芒果沙冰
椰汁沙冰
夏日炎炎梗係要嗌返杯沙冰飲啦😛沙冰口感好綿密,超大杯,芒果酸酸甜甜好清爽,椰汁味就會比較香濃,兩款都係my favourite😋
📍泰斗 (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓
人均消費:$300-400