2017-11-08 3096 瀏覽
去食泰菜都可以好chill? 今次就同朋友去左間有露天茶座既泰菜, 位於尖沙咀海防道, 一出MTR大概3分鐘都行到去, 因為而家係秋天所以坐露天仲舒服, 而且夜晚黎更加有feel, 有啲似去左泰國渡假咁, 不過因為我book左就有得坐露天, 如果大家walk in可能無露天位, 八點左右都坐滿。 厚厚既餐牌, 食物點餐全部都有埋圖, 所以點餐選擇都會易d。 沙律款式好多, 我又揀左我最常點既木瓜沙律, 不過呢到有得揀配青口、魷魚或者大蝦, 揀左魷魚覺得佢同木瓜沙律最夾, 魷魚都幾大件之餘又爽韌, 木瓜條爽脆平均撈左汁, 酸辣度都幾強勁, 如果花生多D就好了~ 朋友食過呢到既海南雞飯覺得好食所以推介我試, 有得叫半隻同全隻, 既然黎試就叫全隻吧! 反正我係個食肉獸XD 一上枱果然如店員所講係非常大隻, 即使切好哂, 每件雞肉都係好大舊, 而且最正係全部起哂骨!!!!成隻雞真係啖啖肉(除左食雞翼有骨啦XD) 雞肉嫰滑度令人滿意, 尤其是雞皮同雞肉之間既油脂幾多, 所以相當滑口, 新鮮唔會梅, 不過雞味偏淡, 另上既兩隻醬, 一隻酸酸辣辣另一隻就係薑蓉, 個人覺得酸辣醬會提味D。 身為食肉獸
去食泰菜都可以好chill?

沙律款式好多, 我又揀左我最常點既木瓜沙律,

! 反正我係個食肉獸XD

一上枱果然如店員所講係非常大隻
!!!!成隻雞真係啖啖肉(除左食雞翼有骨啦XD)

身為食肉獸, 食多條魚實得架XD
上幾次食泰菜都係食明壚魚, 今次就揀鹽燒! 通常都係烏頭同盲鰽, 呢到就有埋鰂魚揀, 店員話鰂魚比較多骨盲鰽既肉就最肥美, 所以都係揀返盲鰽XD

通常叫燒魚起碼等半個鐘, 今次好快, 等左15分鐘就有~
魚肉相當厚身, 而且同熟度剛好,
一夾就成條魚肉起出黎, 最令人驚喜係魚肉好滑同埋多汁!!!!!
次次食都會偏乾同咸, 反而今次調味唔濃, 無論係鹽味定香茅調味等都輕手, 好彩魚肉本身新鮮魚味足, 所以因人而異, 如果怕重口味呢款都唔怕。

到左我最期待既芒果糯米飯環節!!!!
成日都覺得食泰菜無芒果糯米飯就唔夠喉~ 呢個$68 價錢中位, 質素不俗喔!!!
最大賣點係佢夠熱同煙韌, 本身微甜既白糯米, 加埋椰漿就夠哂香, 雖然個人較愛黑糯米, 但佢夠韌都滿足到我。
反而芒果唔夠甜,唔算大份~兩人分

飲品叫左椰青同埋珍多冰, 椰青夠涷同清甜, 唔算好大個, 珍多冰偏淡但d粒粒好食~