2019-05-10 170 瀏覽
今日放工過去銀座看電影,首先要醫肚食飽先!見到對面有一間裝修特別既泰國餐廳🍴梗係入去試下真係連餐牌都好吸睛,好shape,花多眼亂,首先黎個新奇刺激既泰式蝦餅釀皮蛋呢樣真係手工菜,蝦餅好香口之餘皮蛋仲有流心又邪惡又食唔停!跟住老公想試個麵包軟殼蟹呢個叫火山包,個包焗到好香口脆卜卜先淋咖喱,咖喱好香口,成件事好match。最後黎個馬拉盞通菜,第一次食到咁乾身,唔係用一堆油去炒既通菜!飲埋呢杯充滿椰香既珍多冰,完滿
今日放工過去銀座看電影,首先要醫肚食飽先!

見到對面有一間裝修特別既泰國餐廳🍴梗係入去試下

呢樣真係手工菜,蝦餅好香口之餘皮蛋仲有流心
又邪惡又食唔停!

跟住老公想試個麵包軟殼蟹

飲埋呢杯充滿椰香既珍多冰,完滿
2019-05-10 131 瀏覽
今日自己一個人行完街,屋企又冇飯開,咁就隨便搵下嘢食。 經過銀座見到一間新開嘅泰國菜,而泰國菜又係我嘅摯愛,咁梗係要試下啦。地方非常大和寬敞, 竟然意外地仲有卡位坐添, 感覺光猛,清新和舒適。大嘅波波燈整得好別緻, 裝修也帶點泰國風情, 好像身處泰國咁。小食點可能唔叫泰式酸辣鳳爪, 鳳爪分量多, 酸辣適中,非常惹味。另外再叫咗一個炸蝦餅, 炸粉薄而鬆脆, 蝦肉彈牙, 即叫即炸,值得推介。乾炒泰式豬肉河粉, 河粉份量超大碟, 好夠鑊氣, 豬肉大大片, 河粉滑之餘味道又唔會太鹹, 一個人真係冇可能食得曬。最後叫咗杯青檸梳打, 青檸梳打帶點酸和有少少鹹鹹地, 同平時飲嘅唔同,味道幾特別,感覺好開胃。價錢非常親民, 款式配搭多, 上菜快,服務好。

價錢非常親民, 款式配搭多, 上菜快,服務好。

2019-04-29
2019-05-09 155 瀏覽
同呀豬媽慶祝母親節❤唔想媽媽出去好遠食飯,揀左喺屋企附近嘅泰妹,係呀豬媽第一次食泰國菜🤗餐廳裝潢簡潔舒適,佈置極具泰國風味,環境不錯。豬嘅小學雞表弟對於呢個原個菠蘿上嘅海鮮炒飯好有興趣,因為炒飯配有佢最愛嘅炒蛋,蜆肉同蝦肉,仲有提子乾,肉鬆同菠蘿,味道甜甜地,不愛吃飯嘅表弟都添左2碗。泰式豬髀飯,好有泰國嘅風味。豬髀炆得香甜惹味,肉質腍滑,而個豬髀皮係精華所在😋層層疊蒜蓉包,咬落去外脆內軟,蒜蓉加牛油嘅香味,擺喺枱面已經聞到。呀豬媽話要趁熱食,香脆可口,覺得好滿意。泰式小食拼盤,份量好多喔,蝦餅同春卷都炸得香脆,魚餅冇腥味,而個班蘭葉包雞拆開之後嘅雞肉仍然嫩滑多汁,仲有陣陣香草嘅香味,唔錯。香葉肉碎生菜包,生菜新鮮,加入炒香左既肉碎黎包住食,有少少辣,食泰國菜必食。泰式燒烤拼盤,即係串燒,有雞肉、豬肉、牛肉,份量足夠,不過已經冇左串串,就咁用叉吉黎食。每款肉類經過醃製更入味,食落有少少沙嗲味。另外仲有一隻自製嘅黃咖喱汁,更加惹味。泰妹無骨海南雞半隻,份量足夠,雞肉好嫩滑,完全無骨啖啖肉,配搭甜豉油同泰式辣醬,仲有個帶酸的辣醬,三個各具特色,好味道。炒通菜,大大碟,用左蒜茸炒,因為擔心呀

餐廳裝潢簡潔舒適,佈置極具泰國風味,環境不錯。

原隻菠蘿海鮮炒飯

泰式豬髀飯

層層疊蒜蓉包

泰式小食拼盤,份量好多喔,蝦餅同春卷都炸得香脆

泰式小食拼盤

泰式燒烤拼盤

泰妹無骨海南雞

炒通菜,大大碟,用左蒜茸炒,因為擔心呀豬媽食唔到馬拉盞炒,少油少鹽,通菜新鮮爽嫩,蒜香味濃。
炒通菜

芒果沙冰,賣相精美,芒果味幾濃,食到少少果肉,表弟好喜歡。
芒果沙冰

第一次同呀豬媽一齊食泰國菜,非常滿意呢一餐,下次再帶你黎😘
原隻菠蘿海鮮炒飯
泰式豬髀飯
層層疊蒜蓉包
泰式小食拼盤
泰式燒烤拼盤
泰妹無骨海南雞
炒通菜
2019-05-09 139 瀏覽
友人最鍾意食泰國菜, 元朗嗰啲佢又食厭曬。 天水圍呢間開咗冇幾耐, 就同佢黎試下~menu簡易明白,多款選擇😀先黎飛天通菜, 話明飛天當然係想辣到你飛天😈 唔想食辣唔好揀飛天呀😏生菜包,多生菜,唔驚唔夠包🤭~唔覺得熱氣嘅炒金邊粉😎青木瓜沙律🥗開頭食唔知係咪食咗隻辣椒辣到標眼水😅斑蘭葉包🐣第一次食~平時都唔會叫嘅小食~ 連埋啲斑蘭葉一齊食幾特別😗泰式奶茶比港式奶味冇咁重🥛呢個都算健康熱飲~有埋薏米去濕☺兩個人食到飽飽😛三百幾蚊~

menu簡易明白,多款選擇😀
飛天炒通菜

香葉肉碎生菜包

生菜包,多生菜,唔驚唔夠包🤭~

唔覺得熱氣嘅炒金邊粉😎
泰式青木瓜沙律

青木瓜沙律🥗開頭食唔知係咪食咗隻辣椒辣到標眼水😅
班蘭葉包雞

泰式奶茶

泰式奶茶比港式奶味冇咁重🥛
香茅青檸薏米水

呢個都算健康熱飲~有埋薏米去濕☺

兩個人食到飽飽😛三百幾蚊~
2019-05-03 119 瀏覽
泰妹有幾間分店,原來有間去左天水圍。假日就梗係去幫親下。拖住個女同老婆走去食個lunch。乾淨企理。中午食客多,質素有保證。Lunch set 價格合理,一個set都係五十幾,選擇都多。紅咖哩牛腩飯$58紅咖喱牛腩飯,一向以為紅咖喱畧辣,但這不辣之餘,仲係甜甜的。 牛腩粒炆得尙算軟淋。蛋花黃咖哩軟殼蟹飯$72碟蛋花黃咖喱軟殼蟹飯,咖喱味不濃,但入口有很香的雞蛋、青椒和洋蔥味道。軟殼蟹身沾滿粉漿,炸到鬆軟,入口香脆。香茅雞翼$18雞翼香脆,外脆肉滑。香料味濃。春卷$18春卷香脆可口,都算惹味。蜂蜜洛神花茶$14味道酸酸地我好喜歡,蜂蜜味香甜。芒果沙冰$14沙冰好smooth, 芒果味都好濃郁下。

乾淨企理。中午食客多,質素有保證。
紅咖哩牛腩飯$58
蛋花黃咖哩軟殼蟹飯$72
香茅雞翼
香茅雞翼$18
雞翼香脆,外脆肉滑。香料味濃。
春卷
春卷$18
春卷香脆可口,都算惹味。
蜂蜜洛神花茶
蜂蜜洛神花茶$14
味道酸酸地我好喜歡,蜂蜜味香甜。

芒果沙冰$14
沙冰好smooth, 芒果味都好濃郁下。
2019-04-29
香茅雞翼
春卷
蜂蜜洛神花茶
2019-05-03 1446 瀏覽
泰妹喺天水圍搵到間平靚正嘅新店!家人都比較鍾意食泰國菜所以就決定黎呢間餐廳試吓。泰式豬肶飯,豬肶炆得好腍滑,漿汁好美味,完全滲入豬肶,好啱送飯。豬脾仔啖啖肉,而且好軟身又入味!泰妹無骨海南雞半隻,無骨的海南雞,最適合怕吮骨的我享用!海南雞雞皮薄,脂肪少,雞肉亦頗嫩滑。最值得一讚的是有提供新加坡式的甜豉油,質感濃稠,味道甜甜的,用來蘸點雞肉滋味加倍。香葉肉碎生菜包,肉碎炒得乾身,仲好香洋蔥同香草味,配上新鮮生菜,清新開胃!而且香葉肉碎生菜包夠香辣,味道送飯吃很好,有肉汁又有少少肥脂,香口之選。泰式小食拼盤全部也十份出色,都炸的外面香脆,而入面的肉汁也保存得十份好。特別是炸蝦餅和魚餅做得尤其出色,除了本身的海鮮鮮味外,更在香脆的口感整體來說油而不膩,香脆可口。炸蝦餅外層香脆,內裡彈牙不死實。泰式春卷皮薄香脆,比中式春卷有過之而無不及。中間包住芋絲,木耳,粉絲,紅蘿蔔等,口感有著芋頭的軟糯。原隻菠蘿海鮮炒飯,D飯粒粒金黃色,炒得乾身,飯很甜,很入味。泰式串燒拼盤,有牛、雞、豬,燒得香氣四溢,每件肉細細塊,一口過,超正!配上特製醬汁,真是畫龍點晴!芒果沙冰很重芒果味,而且冰的份量剛妹,不會溝淡
泰妹

芒果沙冰很重芒果味,而且冰的份量剛妹,不會溝淡沙冰,令人回味非常!

2019-05-02
2019-04-29 173 瀏覽
很久沒有食泰國菜🇹🇭,今日和家人👵🏻👩‍🦰👨到天水圍天恩路「泰妹餐廳」吃下午茶☕️。這裏不知是否剛裝修完畢,所以感覺環境地方很整齊潔淨,坐得舒服😌。🍴「泰妹」5、6、7十元一份午餐價錢都算可接受💰💰💰門外貼了一張晚餐「泰妹二人套餐」似乎幾抵食喎🤔午餐簡單些,叫來一碗海南雞🐔湯河,湯底鮮味十足,鹹而不油膩🍜雞肉肉質嫩滑,雞件多,配有牙菜。這碟蛋🥚花黃咖喱軟殼蟹飯,咖喱味不濃,但入口有很香的雞蛋、青椒和洋蔥味道。軟殼蟹身沾滿粉漿,炸得香囗。飲品與一般茶餐廳相同🥤☕️🍹
飲品與一般茶餐廳相同🥤☕️🍹
2019-04-29 101 瀏覽
昨晚🌙通宵達旦工作,直至今早⛅️才睡😴起來的時候已是下午一時多🕜了。感到肚子有點餓,便到天水圍「泰妹」餐廳吃午餐🥣。 其實這間店舖之前都有經過,可是一直沒有機會嘗試,今次是第一次來吃,入到店舖內覺得店鋪燈光明亮💡💡💡,裝修很潔淨。這裏的食lunch都非常抵食,價錢都只是$58-72💰泰式雙拼飯(海南雞拼泰式鹹肉),可沾一些泰式醬及甜辣醬🌶,香辣惹味。黃油飯鹹鹹香香都幾好味。冬蔭公海鮮湯金邊粉,蝦肉🦐彈牙鮮甜,青口大大隻,另有蟹柳及魷魚🦑配料豐富,冬陰公湯味濃郁,還有一杯飲品,這份午餐$68算合理。
這裏的食lunch都非常抵食,價錢都只是$58-72💰
,還有一杯飲品,這份午餐$68算合理。
2019-04-22 212 瀏覽
食泰國野除左屯門之外,原來天水圍都開左間泰妹,search OpenRice 發覺香港都有幾間分店,既然有間近自己屋企,就去試下啦,唔需要等位就即刻有得入去。泰式燒烤拼盤 ($108) 入面有齊豬、牛同羊。同出面唔同,佢啲肉冇用竹簽串住,而係用葉摺成一個兜仔裝住啲肉,咁多款做得最好係豬,爽口唔嚡,夠哂入味。呢個沙爹醬偏重花生味,粒粒花生咁,好似食緊花生醬🥜泰式青木瓜沙律 ($58) 入面配菜都有豆角同蕃茄。青木瓜夠爽口,份量唔少,辣度唔會過火,好適合我啲bb 辣level 既人,食,開胃到不得了。泰式蝦炒金邊粉 ($78)炒得都算香既,唔會食落去好重肥膩感,不過唔知係咪自己食完串燒呢,食炒金邊粉就覺得有啲清淡,帶少少點甜甜酸酸,唔會好重口味。椰汁雞湯 ($68)椰汁雞湯係今次最有驚喜,好似無辣版既冬蔭功,啖啖濃郁椰香,酸味唔會蓋過椰奶味道,入面都好多雞肉。上菜個時店員係會用火keep 住個湯夠熱,食完啲油膩野最岩飲番碗湯。青檸薄荷葉沙冰 ($32)呢個比較重薄荷味,帶青檸香但酸味唔太明顯,偏甜口既沙冰。

泰式燒烤拼盤 ($108)

泰式青木瓜沙律 ($58)

泰式蝦炒金邊粉 ($78)

椰汁雞湯 ($68)

青檸薄荷葉沙冰 ($32)
呢個比較重薄荷味,帶青檸香但酸味唔太明顯,偏甜口既沙冰。
  • 椰汁雞湯
2019-04-15 306 瀏覽
其實俾錢入嚟食飯就唔包要受你地氣嘅!話說晚上9點,我地嚟到銀座搵食,見到有間泰國菜就入去試下,於是我地入到去就嗌嘢食啦,落完單就有職員埋嚟話last order 有冇嘢加,我話冇啦,隔一陣另一個職員走埋嚟叫我地埋單先,因為要埋數,好啦,都未開始食我俾左410蚊你先啦。然後問題就嚟啦,啲職員互相之間開始超大聲講嘢,交流已經唔係同說話形容而係用嗌山歌咁嗌嘅方式,佢地嘅話題包括邊個執檯邊個抹地同埋一啲粗俗用字,你地講乜嘢唔太關我事,但我食餐飯你係咁嘈嘈嘈,我真係覺得食得好唔舒服。然後到試餐時,啲職員求其將啲嘢食掉喺檯邊就走,啲小炒我都由得你,問題係歌個餸都有爐,你就咁掉低我再郁就有啲危險。碗仔又冇,水都冇杯,乜都要要求先有。我想講嘅係,你趕收工你可以喺我入嚟前同我講你地幾點收,俾我地自己斟酌夠唔夠時間食;又或者你可以直接同我地講打烊啦。而唔係你俾我入嚟食嘢但俾晒面色我睇話我阻你收工又發晒我脾氣咁掉晒啲嘢喺度就算。一餐飯,除左食物質素,服裝態度都好緊要,食個晚餐你係咁催促,最後我地兩個人好努力地45mins食晒啲嘢。講返食物先,我地嗌左個菠蘿海鮮炒飯,個飯嘅海洋係冰鮮嘅蝦,魷魚同青口,冇味的,

講返食物先,我地嗌左個菠蘿海鮮炒飯,個飯嘅海洋係冰鮮嘅蝦,魷魚同青口,冇味的,個飯係得啲菠蘿嘅酸酸甜甜同啲飯咸咸地外,完全冇海鮮應有嘅味道。

然後就係一個椰汁雞湯,佢係用粉開出嚟而唔係煲嘅果一種,所以得個酸味,既唔鮮又唔甜,香料都煲小小做下樣,冇味嘅。

跟住明爐烏頭,條魚上嚟煲凍嘅,要靠佢個爐嘅整熱,但著唔夠5分鐘就熄左,凍住食。佢個汁唔夠味或者因爲唔夠熱,令到啲汁入唔到啲魚肉度,所以條魚係冇應有嘅酸甜味。

馬拉盞炒通菜就好大碟,但啲菜比較老,而個醬都得個咸字。
最後仲有個小食,燒雞粒,呢個冇乜特別,硬硬地乾乾地咁啦。個醬係得花生味,唔夠沙嗲味。

整體嚟講,咁嘅價錢,食物已經唔出眾,服務態度仲要咁差,我情願你一開始同我講你唔做我生意好過。絕對冇下次!
2019-04-14
2019-04-11 250 瀏覽
朋友想吃泰菜,但又不想跨區,說屋苑商場新開了一間泰國菜館,近近的就在那裡吃晚飯~ 於西鐵天水圍站轉乘數站輕鐵,便來到置富嘉湖商場了.餐廳樓底特高,配以木系色調,空間感十足; 店員安排我們坐舒適的卡座,坐位濶落,用餐環境相當好.店內的餐牌相當巨型,亦十分罕見. 我們選了一客小食、炒菜、飯類及甜品,另加兩款飲品.泰國椰青 ($38) 友人選了椰青,說味道清甜,而且相當冰凍,很解喝!番石榴沙冰 ($32) 橙色的番石榴沙冰顏色亮麗,呷一口,沙冰打得幼滑細緻,而且甜度不高,亦有淡淡的番石榴香氣,個人幾喜歡.食物依上菜次序:泰式炒飯 ($78) 這客炒飯配料有肉片、芥蘭、蕃茄& 洋葱等. 飯炒得乾身而且粒粒分明,油份亦不多,當中也能咬到爽脆的芥蘭粒,都幾好吃!馬拉盞炒通菜 ($68) 大大碟炒得嫰綠的通菜,鹹香惹味,晚餐少不免要來碟健康的炒菜呢!炸蝦餅 ($58) 超喜歡吃炸物的我,選了這客炸蝦餅. 即叫即炸的蝦餅,外層香脆,蝦膠爽口彈牙,每人吃3件也絕不過份~泰式甜品拼盤 ($68) 一客8件的甜品拼盤共有4款口味,各款都充滿椰汁香氣. 當中個人最喜歡是芋頭椰汁糕,咬下去有一粒粒的

泰國椰青 ($38)
友人選了椰青,說味道清甜,而且相當冰凍,很解喝!

番石榴沙冰 ($32)

食物依上菜次序:

泰式炒飯 ($78)

馬拉盞炒通菜 ($68)

炸蝦餅 ($58)

泰式甜品拼盤 ($68)
一客8件的甜品拼盤共有4款口味,各款都充滿椰汁香氣. 當中個人最喜歡是芋頭椰汁糕,咬下去有一粒粒的芋頭粒,相當美味.

吃過多款泰式甜品,很是滿足. 難得來到天水圍,飯後就於這商場到處逛逛!

天水圍天恩路12-18號置富嘉湖一期 (前嘉湖銀座)1樓144-145號舖

2019-04-09 190 瀏覽
銀座裝修之後都有一段時間無過黎喇~話說媽咪早幾日去銀座果時見到有間泰國菜,所以相約我一齊黎試下好唔好食~其實黎之前有d驚驚地係伏,因為同朋友講開電話,佢話開張之後佢黎過食,d野好難食......但約左媽咪,唯有照去啦。去到見到裝修都幾靚,店員帶我去左卡位坐低,仲諗住問佢拎餐牌果時就望到旁邊有一張好大既餐牌老花都睇到....我地果日嗌左幾款野食,唔可以話好好食,但都唔係難食架喎~~串燒拼盤因為媽咪唔想食串燒牛肉,所以我地同店員講左要豬,雞各3串點知黎到比左4串豬我地..不過算啦。好彩佢好食啫...d雞肉葉得好入味,豬肉都唔鞋炸蝦餅呢個蝦餅熱辣辣炸出黎,好香口,好彈牙泰式蝦炒金邊粉呢個可以話係成餐最唔好食既一樣野,但佢又唔可以話係難食,只係味道太淡。唔多夠味到我地要用串燒d沙嗲汁去撈呢個粉......馬拉盞炒椰菜苗呢個菜炒得好野味,好香不過略嫌個菜炒得有少少硬,再林番少少就good 喇!
銀座裝修之後都有一段時間無過黎喇~

老花都睇到....

我地果日嗌左幾款野食,唔可以話好好食,但都唔係難食架喎~~

因為媽咪唔想食串燒牛肉,所以我地同店員講左要豬,雞各3串
點知黎到比左4串豬我地..不過算啦。
好彩佢好食啫...d雞肉葉得好入味,豬肉都唔鞋

炸蝦餅

呢個蝦餅熱辣辣炸出黎,好香口,好彈牙

馬拉盞炒椰菜苗
呢個菜炒得好野味,好香

不過略嫌個菜炒得有少少硬,再林番少少就good 喇!
2019-04-03
2019-04-07 136 瀏覽
難得一次入天水圍緊係約朋友聚下,今日就黎銀座試下呢間泰國菜。呢個飯麻麻地,啲肉凍既,我唔知係咪不嬲凍食,同埋啲肉都唔算淋,有啲硬。🙁🙁🙁係有啲太大舊既尤魚唔入味,但整體唔錯!!👍🏻👍🏻熱香茅青檸薏米水:呢杯野飲好好飲😍😍😍👍🏻👍🏻黎呢間可以試下總結黎講,天水圍好食既餐廳其實好少,呢間就普普通通,中等以下,唔好對佢有期望🤣🤣🤣🙈除左野飲之外,唯一既好評就只可以比服務員啦。

係有啲太大舊既尤魚唔入味,但整體唔錯!!👍🏻👍🏻

除左野飲之外,唯一既好評就只可以比服務員啦。
2019-03-29
2019-03-30 184 瀏覽
嘉湖銀座最近裝修完畢,引入了數間新餐廳,經過就來試一試這間新式泰國菜。餐廳的菜單十分之大,圖片精美,看似很吸引。泰式豬髀飯賣相不太好,但是也挺入味,有肥有瘦。紅咖喱豬頸肉,份量不少,味道不錯,但是賣相也不太討好。泰式海鮮乾炒河粉,份量很多,足夠兩人分享,海鮮方面有蝦、青口、魷魚,味道稍為淡,加點咖喱一起進食才有味道。另外餐廳職員的服務態度不錯,雖然晚市有很多客人,但是他們也沒有怠慢,盡量滿足客人需要,值得稱讚。

餐廳的菜單十分之大,圖片精美,看似很吸引。

泰式豬髀飯賣相不太好,但是也挺入味,有肥有瘦。

紅咖喱豬頸肉,份量不少,味道不錯,但是賣相也不太討好。

2019-03-27 130 瀏覽
肉碎炒得過份,好濕是其次,主要是有好重豬腥味,好似豬大腸啲味咁,聞落去已經唔對路 ,食咗一啖即刻放棄😓⋯⋯四樣餸之中唯一算正常嘅炒通菜,冇乜味.........海南雞就不行了,好似雪藏左成個禮拜咁,又肥又硬,斬雞斬到一忽忽,一半係癡埋,正方形嘅又有,大細極端.另外金邊粉價錢貴咗啲,味道十分淡,完全冇鑊氣,呢個價錢咁嘅質素真係些小離譜。(人生第一次食泰菜食到要特登開個Account  寫差評,唔會再食第二次)

四樣餸之中唯一算正常嘅炒通菜,冇乜味.........

肉碎生菜包
2019-03-27