2016-11-19 279 瀏覽
今日同老公仔中環行街,晚餐我地決定去上環搵野食,見到呢間泰國菜入面都幾多人,以為都應該幾正宗啦,一共叫左3個菜:海南雞飯,香茅豬扒湯河同招牌泰式豬比。首先先黎既係海南雞飯,我一食個飯以為自己叫左海南雞糯米飯,d飯好sticky,好有芒果糯米飯既口感,非常創新既fusion菜,不得不讚個海南雞既醬汁,完完全全將海南雞既怪味掩蓋,沒有最差,只有更差。如果唔係真係唔知點樣食完d碟飯。第二個香茅豬排湯河,嚴格黎講應該係叫豬肉並唔係豬排。呢個湯河非常健康,泰國通常都比較濃味,但佢完全係無味道,雖然湯隻顏色好深色,但同清水係無分別,真係估你唔到。第三個泰式豬比叫做最正常,除左d酸菜唔酸無味之外,豬比唔滑,唔夠味就唔勢講,主打健康,食之無味。總括黎講,今晚一餐所有都非常健康,試過一次都非常足夠,未試過會食泰國菜咁失望😞

2016-10-27 283 瀏覽
路過門口見到唔錯,幾地道咁,入去試下。今晚唔食海南雞飯,要試下個泰式豬脾飯,連飲品都唔過$60,抵。上枱係碟頭飯樣,賣相一般,但係豬脾好諗又入味,都幾健康,無過多調味,可以自己加D泰式醬,會更惹味。
2016-10-21 256 瀏覽
午飯時間同事推介食泰妃雞,樓高兩層,放得早所以唔駛等位。4個都叫左海南雞飯(3/5),雞係無骨雞,食得好方便,但食落似冰鮮雞,有啲令人失望。 飯係雞油飯,好香,但可能係油飯既關係,令人唔覺飽,差唔多成碟食哂😂 總括黎講都係個正正常常既海南雞飯,但有點貴,要$57,不過依然大排長龍!最失望既係熱檸茶,好難飲,啲茶有種唔識形容既怪味,咁common既檸茶都可以整到難飲,下次唔會再去!順帶一提,同事叫的椰汁冰都唔好飲,希望餐廳在飲品方便會有改善。P.S.環境好嘈,完全傾唔到計,座位亦好擠迫,好似想趕人走咁

2016-10-14
見咁多人食,咁上環都無咩泰國野柬, 同老公一人一碟泰妃雞飯雞 - 無味, 好肥, D 味好怪 飯 - 比D雞好一點 我都食得完碟飯, 因為有碟仔汁, 用黎點雞食的, 柬直係救星.以後都唔會去><10蚊碟都唔去
見咁多人食,咁上環都無咩泰國野柬, 同老公一人一碟泰妃雞飯雞 - 無味, 好肥, D 味好怪 [真 難食]
飯 - 比D雞好一點 [一點而且]

以後都唔會去><10蚊碟都唔去
2016-10-17
30 分鐘 (堂食)
2016-06-29 879 瀏覽
搵食到上環!難得地去上環做野,見差不多午餐時間就找找有什麼好吃~本身想去一間西餐cafe的,可惜已滿座,周圍行行行,見到泰妃雞!立即入去!因為我覺得佢地既海南雞真心好食,我平時去開灣仔果間的~今次上環呢間,餐廳都好大間,有兩層,點好餐好快就有得食!唔知係咪上環租貴,好似細份左🙈🙈但雞肉仍然好味,滑身,雞皮好彈牙!同埋好喜歡佢地個汁~~油飯合格,但未算太熱,可能午市太多人,會預先整定一大堆啦⋯⋯服務態度就似茶記😅泰妃雞我仍然會繼續光臨😁
搵食到上環!
難得地去上環做野,見差不多午餐時間就找找有什麼好吃~
今次上環呢間,餐廳都好大間,有兩層,點好餐好快就有得食!
唔知係咪上環租貴,好似細份左🙈🙈
但雞肉仍然好味,滑身,雞皮好彈牙!
同埋好喜歡佢地個汁~~
服務態度就似茶記😅

泰妃雞我仍然會繼續光臨😁
午餐
2016-06-08 614 瀏覽
周日晏一點吃飯, 來到時已經是下午茶時段了我點了個泰式炒粉絲 $47 (+$2 凍鴛鴦), 有蛋, 好多札肉 (我不吃札肉的.. 忘了問店員有什麼配料><) 不過有好多芽菜, 椰菜, 洋䓤等, 所以都好好味好夠料. 粉絲不會炒得過乾或過濕, 味道亦不錯朋友點了海南雞飯 + 凍檸水 $57雞肉没有好多, 不過都算香及嫩滑. 飯好黃但不夠油香.. 雖然這是正常餐價, 但都有點不抵吃
周日晏一點吃飯, 來到時已經是下午茶時段了
朋友點了海南雞飯 + 凍檸水 $57

2016-06-07 466 瀏覽
差不多每個星期,總有一餐午餐我會黎左泰妃雞用善。海南雞飯直頭係每張枱必定有人選擇既菜色。泰妃海南雞飯 - 無骨海南雞固之然嫩滑,配埋佢個酸辣醬,都幾醒胃野味,而油飯帶有淡淡雞油味,雖然未算食過之中最好的,但總算合格。香芧豬扒金邊粉配冬陰公湯 - 小弟覺得依度個冬陰公湯底其實真係唔錯,香芧、香葉、南薑酸酸地又唔係太過辣,確係冬陰公既重要材料,配上較吸味既金邊粉或河粉就最正。
2016-06-01
2016-05-08 308 瀏覽
以前灣仔道舖,成日食,海南雞飯好有水準,同級店裡面都係最好食果幾間…灣仔道舖結業一段時間,好耐無食,今日經過上環店,好想再食…海南雞仍然香滑有雞味,正!油飯就無以前灣仔道舖咁好食,得色水同雞油味,唔覺佢有落其它香料,又無斑蘭味…失望!如果油飯都好食就無得頂…加左個油菜…

灣仔道舖結業一段時間,好耐無食,今日經過上環店,好想再食…

加左個油菜…
2016-05-05
2016-04-04 254 瀏覽
平常是跟男朋友平日買外賣吃 今天去了海洋公園以後 就在假日晚上堂食可有點兒失望價錢相宜 - 晚飯時段 $57 包飲品或餐湯 最貼心的是有半份泰式小食選擇 平常要叫一份 對兩人來說 多了點兒紅蘿蔔湯 - 好喝可有點兒味精的感覺珍多冰- 椰汁味很重 很好飲 可當冰融了多點兒 味就淡了 要喝快一點!泰式小食拼盤 - 有蝦餅有雞有春卷 熱辣辣的 都做得很惹味 略嫌太多雞在這拼盤上 可換成豬或是其他的小食 春卷是最好吃 很多素菜 一點兒也不膩 外皮也很脆甜咖喱豬頸肉飯 - 這個平常是我們必吃的食物 可是這次咖喱味很淡 也不甜 薯仔也不入味 豬頸肉好un! 咬不開!比較好吃的是這碟泰式炒金邊粉 因爲弄得普普通通不是太差 可是金邊粉炒得有點兒太濕 味道也比其他地方吃過的沒那麼濃 蝦還沒清潔好還有腸 下次 還是平日叫外賣吃 豬頸肉甜咖喱會變得更加出色
中式湯  -  紅蘿蔔湯

中式湯  -  紅蘿蔔湯
珍多冰
泰式小食半份
2015-08-21 499 瀏覽
Friday is my happy day that I won’t bing my own lunch box, I always try different kind food around my office I walk a bit and I was thinking since long time haven’t have any Thai noodles in this shop and I just crush in and order one of my favorites-Chicken noodle soup. I am appreciate that they separated liquid and solid into 2 container so that the noodles will not spoiled in between the transportation. The taste still can keep the same as what I have around 3 months ago. Smell, taste and tex

chicken noodle soup
The taste still can keep the same as what I have around 3 months ago. Smell, taste and texture and everything.

Impressive me is the noodles still can keep their elasticity after around 15mins In the soup.
For the chicken slices, it actually mixed with different part of chicken, but I always prefer to be chicken breast(more healthy and less fatty☺). Lots of fried garlic and srint onion on top of the noodle to enhance the favour.
chicken noodle soup
This noodle soup is HKD37 but they filled the plastic container up until 80% filled(excluding soup), super full after this meal and continue for the rest of the day with my satisfied feelings.
2015-08-21
5 分鐘 (外賣自取)
2015-07-23 552 瀏覽
有heart指數係♥♥♥又到放飯既時間,為左就朋友去左上環食,朋友介紹呢間泰妃雞,門口都好多人排隊,不過香港人乜都排一大餐,所以唔代表啲咩。第一次黎緊係叫招牌菜,想唔到黎左有啲失望,雞皮幾滋味,雞飯係水平以上,但雞肉都係鞋,真係好掛住啲滑溜溜既雞呀!但朋友既豬脾飯有驚喜,雖然睇落好似都係皮,但非常入味,皮同油脂入口鬆化,絕對係近期最好食既豬脾飯,不過瘦肉部分都係偏鞋。(張相啲豬脾亂哂係因為俾朋友撩完,唔關鋪頭事)跟餐例湯都唔錯,無咩味精味,湯底兩舊雪耳俾我摺摺聲咁食哂。
有heart指數係♥♥♥

海南雞飯
豬脾飯
跟餐例湯都唔錯,無咩味精味,湯底兩舊雪耳俾我摺摺聲咁食哂。
題外話/補充資料: 是日落大雨,入黎時店員要人客套遮袋,而走時竟然會回收,有啲客會哦幾句嫌煩,都店員都堅持回收再用,好環保值得一讚。
2015-07-23
  • 豬脾飯
  • 例湯
2014-12-11 712 瀏覽
雖然十居其九面前都是白必雞,但我一向神經,加上天氣冷想飲口暖湯,今次來食麵。食了個lunch $45 元,香茅雞翼3只,轉成米線, 湯只有蔥及冬菜唔好飲,米線煮過爛呀! 完全無曬彈牙滑身架食感, 最衰份量少,食完無食過一樣,夾4,5次已無曬面。個珍多凍就唔錯,好多一條條綠色架珍多,仲有少許椰果同菠蘿肉, 椰奶味濃!中午男待應催人落單,不停叫你快講快落單快食快走,服務唔好要求有!個中評是比杯珍多冰,因個麵難食到喊!

個中評是比杯珍多冰,因個麵難食到喊!
2014-04-01 825 瀏覽
今天天氣濕而焗,沒有胃口,只好選下酸甜菜餚---泰式炒金邊粉!附近比較多人去的是泰妃雞,因此選了這間!泰式炒金邊粉($45)有點蝦、紮肉、加上花生碎,不酸不辣!金邊粉看似很多,全賴師傅的手藝,把金邊粉炒得很鬆。份量不算多,金邊粉沒有特別香味,但味道不俗! 只是不飽肚!飲品是青檸soda,很冰凍,而且酸度合理,令人精神一振! 由於$45不飽肚的情況下,下回除非不是很餓,否則不太敢叫這間~

附近比較多人去的是泰妃雞,因此選了這間!

泰式炒金邊粉($45)有點蝦、紮肉、加上花生碎,不酸不辣!
金邊粉沒有特別香味,但味道不俗! 只是不飽肚!

飲品是青檸soda,很冰凍,而且酸度合理,令人精神一振!

泰式炒金邊粉($45)
2014-03-31
5 分鐘 (外賣自取)
2013-09-15 491 瀏覽
有點事往西環跑,中午飯在革新會吃過,雖說是下午茶時間,但肚子不太餓,不過見天氣有點悶熱,汗衫都濕透了,還是找個地方避一下。泰妃雞以雞類作主打,自己反而要了沙爹肥牛金邊粉,再來一杯凍飲,亦只不過$30左右,以今時今日指數,算化算了。牛肉沒經化學品沖洗,肉味依然淡薄,沙爹湯底反而濃香,金邊粉沾上了亦變得惹味多了,不錯。
2013-07-29 394 瀏覽
上環出名食堂很多,就一條禧利街已經有孖沙,生記,蛇王,短短一條街,好不熱鬧。今日上班時候,正在苦惱吃什麼,正好同事有位女孩是忠實泰妃雞super fans ,嚷著要吃,那好吧,不用我想吃什麼便去吧,也想試試這店的海南雞有多好吃。下午十二點,人流不太多,六位齊人便有抬。個個都衝住泰妃雞飯而來,差唔多個個叫人碟。另外一位女性朋友,不太肚餓就選了雞絲湯河。不夠五分鐘,泰妃來到。試試碟上的青瓜與蕃茄,味道凈冰冰,完整沒有蔬的甜美,從來覺得如果食肆有心,這些基本菜式中不會做得不好的。配上雞油個飯不太有咬感,而且分量真的太少,基本上孩十啖內一定可以把飯吃完。比起君悅的海南雞飯,這裡一點也不乾身,軟綿綿的口感,怪怪的,而且飯同雞油並不十分配合,全個飯靈魂已經大打折扣。試試另一主角海南雞,為食客拆了骨的雞肉的確細心,而且雞肉嫩滑無比,入口的感覺有如吃蒸水咁滑。女人大敵的雞皮也走薄一片,完全沒有多餘油脂及肥膏,令人可以大口吃多開懷。不過,同様分量太少,吃完的一刻,就好像莊周夢蝶,發了場春秋大夢,也忘記了自己吃了一碟飯。吃完飯,眾人飲品也到了,可惜朋友叫的汽水漏了單,三催四請才拿來,服務真的令人有衝動發火

吃完飯,眾人飲品也到了,可惜朋友叫的汽水漏了單,三催四請才拿來,服務真的令人有衝動發火,這刻才知自己真的在餐廳裡剛吃完一餐不劑的午膳。
忠實Fans朋友離開時說: 正,下次再來!

那個時刻 我忘記我吃了什麼 像莊周樣 十萬個問號
心,不禁一寒。天氣多熱,也不禁再寒一下。
泰妃雞飯 HKD 49
2013-07-29