2016-11-19
今日同老公仔中環行街,晚餐我地決定去上環搵野食,見到呢間泰國菜入面都幾多人,以為都應該幾正宗啦,一共叫左3個菜:海南雞飯,香茅豬扒湯河同招牌泰式豬比。首先先黎既係海南雞飯,我一食個飯以為自己叫左海南雞糯米飯,d飯好sticky,好有芒果糯米飯既口感,非常創新既fusion菜,不得不讚個海南雞既醬汁,完完全全將海南雞既怪味掩蓋,沒有最差,只有更差。如果唔係真係唔知點樣食完d碟飯。第二個香茅豬排湯河,嚴格黎講應該係叫豬肉並唔係豬排。呢個湯河非常健康,泰國通常都比較濃味,但佢完全係無味道,雖然湯隻顏色好深色,但同清水係無分別,真係估你唔到。第三個泰式豬比叫做最正常,除左d酸菜唔酸無味之外,豬比唔滑,唔夠味就唔勢講,主打健康,食之無味。總括黎講,今晚一餐所有都非常健康,試過一次都非常足夠,未試過會食泰國菜咁失望😞