2015-11-19 1112 瀏覽
有次在星期日中午到尖沙咀覓食,無意中發現泰園堆出2小時泰菜 brunch,當然要試試啦!泰園裝修走東南亞現代風,環境又寬闊舒適.這Brunch頭盤是任食 泰式柚子蝦沙律啖啖蝦肉,配甜柚子,味道清清甜甜勁開胃了.* * * * 泰式炸蝦丸皮蛋外層是炸蝦肉,裡面包著是皮蛋.口感十足,Q彈牙,配合皮蛋,有多層味道口感.* * * *泰式燒牛肉沙律燒牛肉不會燒得太乾太韌,約有6-7成熟,肉質鮮嫩多汁,有點酸辣味,配爽口木瓜,也是好開胃前菜.* * * *刺身四點 (相中是4人分量)豐富刺身盤裝美極,有生蠔、生蝦、三文魚、帶子,全都是非常新鮮肥美.生蠔重蠔味肉質肥厚 ; 生蝦鮮甜爽脆,配合生蒜點泰醬,勁好味 ; 帶子肉質厚身鮮甜彈牙 ; 而三文魚就一般呢!* * * *冬陰功海鮮湯湯內有青口、魷魚及蝦等海鮮,所以湯有海鮮甜味帶少酸味,可惜無辣味呢!* * * * 泰式咖哩蝦配薄餅 咖哩有好香椰汁味,加上啖啖肉大頭蝦,配合薄餅來一齊食,非常美味.* * * * 泰式海南雞配兩粒油飯海南雞肉口感嫩滑,而飯有微微香雞油味乾身爽口* * * * 豬頸肉清湯河斜切成薄片的豬頸肉,口感較爽脆,而河粉很滑很好

有次在星期日中午到尖沙咀覓食,

無意中發現泰園堆出2小時泰菜 brunch,

當然要試試啦!
泰園裝修走東南亞現代風,環境又寬闊舒適.

這Brunch頭盤是任食

泰式柚子蝦沙律
啖啖蝦肉,配甜柚子,味道清清甜甜勁開胃了.

泰式炸蝦丸皮蛋
外層是炸蝦肉,裡面包著是皮蛋.口感十足,

Q彈牙,配合皮蛋,有多層味道口感.

燒牛肉不會燒得太乾太韌,約有6-7成熟,肉質鮮嫩多汁,

有點酸辣味,配爽口木瓜,也是好開胃前菜.

* * * *

刺身四點 (相中是4人分量)
刺身四點
豐富刺身盤裝美極,

有生蠔、生蝦、三文魚、帶子,全都是非常新鮮肥美.

帶子肉質厚身鮮甜彈牙 ; 而三文魚就一般呢!

冬陰功海鮮湯
冬陰功海鮮湯

泰式咖哩蝦配薄餅
咖哩有好香椰汁味,加上啖啖肉大頭蝦,

配合薄餅來一齊食,非常美味.

泰式海南雞配兩粒油飯
泰式海南雞配兩粒油飯
海南雞肉口感嫩滑,而飯有微微香雞油味乾身爽口

豬頸肉清湯河
斜切成薄片的豬頸肉,口感較爽脆,而河粉很滑很好味

龍眼冰 及 菠蘿冰
龍眼冰清甜,好滋潤,而朋友叫了菠籮冰就說太甜了.

甜品拼盤

千層糕、芒果黑糯米飯、芒果白糯米飯
甜品拼盤
煙韌的千層糕,入口清甜 ;

芒果黑糯米飯及白糯米飯,香濃的椰汁淋上黑及白糯米飯,

連甜甜的芒果,有一種甜甜滑滑香濃的口感.

榴槤綿綿冰
榴槤綿綿冰
冰上面有少少榴槤肉,榴槤冰慢慢的化開在口中,

味道剛剛好不會太甜,有好香榴槤及奶味,好好味呢!

題外話/補充資料: 在悠閒環境食多款泰式美食,味道意猶未盡, 下次必帶家人來食呢!
刺身四點
2015-11-16 1100 瀏覽
友人召集試一試泰式Brunch 想想應該是將自助餐中午化 一直對自助餐感覺一般 總覺得放出來的東西老早弄好 但反正約好了 去吧 兩個人坐下來開始研究菜單內容 原來食品需下單才由廚房整理烹調 頭盤任點 先來了個柚子蝦沙律 炸蝦丸皮蛋和生菜包 柚子蝦沙律 材料新鲜 已經先拔頭籌 柚子汁多且甜 清新的味道令人食指大動炸蝦丸皮蛋 外皮蝦膠打得彈牙 內藏至愛皮蛋 外層皮脆 中層彈牙 加上皮蛋皮的另一種爽彈口感 最後的流心蛋黃 一句話 好美味 生菜包 辣肉碎包在生菜中 味道合格剌身好新鮮也不能不新鮮 每人一份 包括生蠔一隻 生蝦 三文魚和帶子各2件 主菜我就點了個海南雞配油飯 中規中矩 不過不失 味道合格還有冬蔭功湯和火車頭炒飯 加上甜品拼盤 整體味道不錯而且份量其實都很足夠 算是超值的一頓Brunch
生菜包 辣肉碎包在生菜中 味道合格
2015-11-13 1089 瀏覽
朋友生日共聚, 首先要問O下朋友想食咩啦, 一講想食泰國野, 就上網搵, 見呢間都唔錯, book位都有, 就揀啦6點已經到, 似剛開晚市, 人不多。好快就安排左比較近大門的位口, 都係角落位, O岩哂我同朋友慢慢傾計, 又唔會嘈到人。生蠔 - 做緊promo, 十幾蚊就食到一隻, 試試先。有D似COFFIN BAY, 入口有大量海水味, 未會好咸, 咬一口好creamy, 滑而無渣, 廚師都開得好純熟, 沒有殼碎, 入口好安全。沙嗲串燒- 叫左半打, 豬牛雞各二, 自問對看那一種肉類有些心得, 但仍然一時分不到豬及牛, 因為兩者都比較深色。串燒似炭烤, 聞到少許炭烤味。三款串燒肉質都偏乾, 但醃肉的味道好好, 有咸香而不重, 配合沙嗲汁好夾馬拉盞炒椰菜苗- 鑊氣十足, 椰菜苗非間間泰式食肆會有, 加入馬拉盞, 魚油味同菜苗好夾, 爽脆的菜苗食時不會覺油膩之餘, 重重的馬拉盞味又不會過咸, 味道適中。鮮蝦炒金邊粉 - 炒得好乾身, 調味亦好均勻,配料除左蝦外, 有芽菜, 蔥, 蛋絲及豆干, 當然有重要的花生碎同青檸汁, 每樣配料都同金邊粉好夾, 好難得食到炒得乾身, 又唔油膩的金
沙嗲串燒
馬拉盞炒椰菜苗-
鮮蝦炒金邊粉
- 炒得好乾身, 調味亦好均勻,配料除左蝦外, 有芽菜, 蔥, 蛋絲及豆干, 當然有重要的花生碎同青檸汁, 每樣配料都同金邊粉好夾, 好難得食到炒得乾身, 又唔油膩的金邊粉
食左幾樣都發現不太飽, 就叫埋佢
肉碎看似乾身, 但食時都不停出水, 包生菜包會令到好多水份出, 食時不太方便, 而且偏辣, 朋友都過就算
題外話/補充資料: 我地個位其實距離廚房門口有少少距離, 但人多, 開始煮多D有鑊氣的食物, 油煙就出黎, 門又沒有關, 本想同朋友再多聊聊天, 但油煙令我們喉嚨及眼睛都好辛苦, 所以無奈早走
馬拉盞炒椰菜苗-
鮮蝦炒金邊粉
無論是去旅行或是食飯, 四個人其實真係一個PERFECT 的人數。上月朋友仔COUPLE 約我倆一起食個泰式BRUNCH, 於是我們又可以多叫幾款, 試試不同款式, 真係好。尖沙咀的泰園在星期日推出兩小時的泰式BRUCNCH, 每位$239, 不算特別便宜, 但大胃王也一定能食飽。泰園的地方寬敝, 帶有濃濃的泰式休閒風情。加上坐得十分適服, 是朋友聚會傾計的好地方。先送來是泰國菜的代表之一: 冬蔭功海鮮湯這兒的冬蔭功不算太酸, 亦不會太辣, 可能是內裏的海鮮鮮甜味中和了。除了有香料外, 亦有不少菇和海鮮 (蝦和蜆肉等), 這改良版我就幾欣賞了, 開胃非常。一上海鮮併盤時, 實在忍不住要"相機食先", SHARE 及朋友呃LIKE 一番。除了有我們愛吃的泰式鮮蝦刺身外, 還有大大隻的生蠔, 香港人最愛的三文鮮刺生, 還有我的最愛帶子刺身。鮮蝦刺身肉厚又夠凍, 配合特製醬汁令人吃得興奮, 會忍不住再吃多隻。三文魚剌身很正常, 不詳細了。想不到在泰國菜館也能食到這樣鮮甜的帶子刺身, 是平時XL級帆立貝, 只需點少少豉油和日式芥辣就能把鮮味完全帶出來。因為我不吃生蠔, 肥美的兩隻就送了入V先生
先送來是泰國菜的代表之一: 冬蔭功海鮮湯
海鮮併盤
三文魚剌身很正常, 不詳細了。
因為我不吃生蠔, 肥美的兩隻就送了入V先生口中。據他回報蠔肉屬較CREAMY 那種, 海水味不重, 新鮮乾淨, 最好可以再多吃兩隻....
因為頭盤是任點的, 我們基本上每款都點了一碟試試, 多人吃飯就是可以多試不同的東西, 真好。
只是沙律便有四款了, 我較為喜愛柚子蝦沙律, 柚子多汁又有點酸, 很酸胃。
牛肉沙律我覺得像蕃茄牛肉的味道, 幾有趣。
較特別的是炸蝦丸皮蛋, 蝦膠包着皮旦炸了, 外脆內軟, 口感不錯的。但這個都頗為飽肚, 吃了四分一件已覺得飽了兩成, 想多吃其他款式真的要"小心"此物。
雞翼和札肉沙律頗為普通, 可以不用encore了。
其實, 吃完海鮮併盤和小食頭盤後, 己經飽了一大半....
幸好有兩位男士, 我們的戰鬧力持續, 四款主菜送上。
除了海南雞飯外, 幸好每碟主菜的份量都不太多, 我們才不會浪費食物。
芒果牛肉也炒得很好, 牛肉雖然是雪藏貨, 但也幾嫩滑。芒果亦比想像中甜, 是最快清碟的主菜。
秘製豬手肉是做得幾淋身, 帶點咸, 最好有個白飯一起吃, 但豬皮卻有點硬。反而更好味是伴碟的咸酸菜。
對海南雞飯其實有點期望...這兒的只可說不過不失, 雞肉滑但味偏淡, 油飯粒不太夠油香, 可能是我重口味吧~
咖喱蝦做得十分不錯, 大蝦啖啖有肉, 連頭也有膏可吃。咖喱汁果然是和薄餅係好朋友, 配起來食最夾味。
吃完以上的食物, 連男士們都飽得粉飯類都吃不到, 所以沒有再點。於是就請waiter 上埋甜品
我們初時以為是有得選擇, 原來是已經set 好的甜品併盤。
榴槤棉棉冰因為我們不吃, 所以也沒有點。芒果糯米飯無論黑或白都好好吃, 煮的飯粒硬度剛好, 椰汁較濃較厚, 芒果亦是甜甜的, 除了海鮮盤外, 我最受就是這個甜品了。
千層糕的texture 也ok, 不會太軟身或黏牙, 但斑蘭和椰汁未算特出, 而且吃埋這個真的飽得很。
差點忘了說這個餐包每人一杯飲品, 我們當然點了特別式的泰式飲品, 青檸梳打和菠蘿冰。
菠蘿冰其實是超市可買xx 先生加冰, 味道其實都ok的...但不是我們以往飲開有糖水有切粒菠蘿"督督下"開那種。
青檸梳打可以揀用梳打水或是白汽水, 我揀了白汽水, 多點甜味開心啲。
一邊大吃一邊大笑的時間真是過得快, 我們坐了近兩個半小時才走, 期間waiter 也不會趕我們走, 還替我們加水, 加上卡位又夠私隱又坐得舒服, 再約朋友到尖沙咀吃飯可以列作開飯之選。
2015-11-09 863 瀏覽
Brunch 最適合星期六及星期日,因為星期六日不用上班大家都會比較遲起床,早餐就食唔到lu~~泰園推出星期六及日的Brunch!!我就可以同男朋友去享受一下啦~~泰式燒牛肉沙律:酸酸辣辣既秘制醬汁,新鮮爽脆既蔬菜,燒到岩岩熟既牛肉,而且頭盤是任叫任食的,份量唔算多,但作為前菜,剛剛好打開我個胃去食之後既美味。冬蔭功:一上枱,好香既椰奶味撲鼻而來,少少辣,大蝦肉質彈牙,啖啖肉,用料充實。肉碎生菜包:係泰國菜中我既至愛,生菜爽口,肉碎炒得乾身又夠惹味,香葉既香氣更吸引。咖喱大蝦配薄餅:當鬆軟既薄餅遇上濃郁既咖喱,真係超match。就算幾飽,都會不停食,大蝦頂炸到脆卜卜,仲要有蝦膏,不過薄餅太少啦,如果多d就好啦~~刺身拼盤:原來三文魚唔一定要蘸芥末豉油,配上泰式既汁,酸酸辣辣,解除左多少既油膩感,亦為三文魚帶埋清新。生蠔夠新鮮,一滑入口,濃重既海水味。特制豬手:滑溜鬆化既肉,調味好正,好好味!!!芒果黑白糯米飯:煙煙靱靱既糯米配上香濃既椰汁,再遇上酸甜既芒果,正呀!!!
Brunch 最適合星期六及星期日,因為星期六日不用上班
大家都會比較遲起床,早餐就食唔到lu~~
泰園推出星期六及日的Brunch!!
我就可以同男朋友去享受一下啦~~
泰式燒牛肉沙律:
酸酸辣辣既秘制醬汁,新鮮爽脆既蔬菜,燒到岩岩熟既牛肉,
冬蔭功:
肉碎生菜包:
咖喱大蝦配薄餅:
刺身拼盤:
特制豬手:
滑溜鬆化既肉,調味好正,好好味!!!
芒果黑白糯米飯:
煙煙靱靱既糯米配上香濃既椰汁,再遇上酸甜既芒果,正呀!!!
2015-10-29
  • 芒果黑白糯米飯
  • 咖喱大蝦配薄餅
朋友話一定要來試試這裡的泰式刺身⋯⋯這天便一行6人來食晚飯。這裡地方也很大,還有一個大大的冰櫃,放滿了海鮮。話明朋友一定要大家吃泰式刺身⋯⋯先來三個也是這類的!生醃瀨尿蝦HK$ 168 / 魚生拼盤HK$ 458 / 生醃奄仔蟹HK$ 238平是吃瀨尿蝦很煩,又要同佢鬆骨等⋯⋯今次不同了,只要用口把瀨尿蝦的肉啜出便OK了,調味用了蒜同辣椒,兩種香味加起上來十分惹味,但又不會蓋了瀨尿蝦的鮮甜,第一道感覺已經不錯了!再來是大大的一個魚生拼盤⋯⋯一共有6款魚生,有帶子、𩶘魚、三文魚、蟶子、象拔蚌同生蝦,全部也十分新鮮。因為是泰式刺身,沾的是泰式辣汁,原來刺身也可這樣吃的⋯⋯味道也好夾,一點也不怪。最後的生食物竟是生醃奄仔蟹⋯⋯生醃蟹不是韓國獨有的嗎?看來我太out了⋯⋯原來泰國也興的!其實同韓式醬油蟹差唔多,奄仔蟹多膏鮮甜,加了泰式醬,一點也不腥。泰式芝士焗大頭蝦HK$ 168D蝦好大隻,還是蝦頭有膏的,用芝士來焗,香口已經不在話下,蝦也十分爽口,因為新鮮的關係,還吃到蝦嘅鮮味呀!冬蔭公海鮮湯HK$ 188本來想飲第二個湯的,但大多朋友好辣,所以最後點了這個!這個酸味不重,有椰奶味,辣度還可

這裡地方也很大,還有一個大大的冰櫃,放滿了海鮮。
話明朋友一定要大家吃泰式刺身⋯⋯先來三個也是這類的!

泰式芝士焗大頭蝦HK$ 168

冬蔭公海鮮湯HK$ 188
本來想飲第二個湯的,但大多朋友好辣,所以最後點了這個!這個酸味不重,有椰奶味,辣度還可以接受。

泰式古魚柚子沙律HK$ 218
柚子沙律配炸魚,新配搭!魚炸得剛剛好,外脆內滑,D魚仲KO得快過D柚子!當然柚子酸酸地也不錯呀!

泰國爆炸辣蟹HK$ 348
這個是比較辣的,好辣朋友吃得十分滋味⋯⋯我只能淺嚐吧!不過外面的香料十分好味惹味,中間有D腰果,我只吃腰果已經覺得幸褔了!

西瓜豆腐綿綿冰HK$ 88
豆腐綿綿冰不太重豆漿味,但勝在夠清淡,這些冰類不須太濃呀!重點在個西瓜度,十分清甜⋯⋯與剛才的濃味的食物中和一下也是對的!

2015-10-08
  • 泰式古魚柚子沙律
  • 生醃瀨尿蝦
  • 魚生拼盤
  • 生醃奄仔蟹
星期六約左朋友去迪迪尼玩黑色世界,因為我要返工放12點, 所以朋友黎尖沙咀接我一齊食埋野先入去玩~諗住去<泰園>食lunch, 原來10月推出左“泰式Brunch”,超開心, 無意中遇上不一樣的它~ 餐廳裝潢好舒適, 擺放左好多泰國風味的裝飾品 “泰式Brunch”由12:00pm至3:00pm,由入座後開始計2小時, 價錢分兩種: $239/位, 另加一$338/位, 另加一 (任飲意大利香檳)因為一陣要去迪迪尼玩, 所以選擇左$239頭盤方面可以任食, 每次落單的時間只可以點3款,食完可以再點~我地點左<泰式扎肉沙律>、<泰式炸蝦丸皮蛋>、<泰式生菜包><泰式扎肉沙律>扎肉都幾厚身,配上酸酸的醬汁口感不錯,但唔算太特別<泰式炸蝦丸皮蛋> 推薦 用蝦肉製成的丸包著皮蛋炸,外層香脆, 內層香口彈牙好好食, 我地忍唔住再點左一次<泰式生菜包>生菜新解爽脆, 肉碎份量都幾多,味道帶少少辣, 幾開胃餐飲就每人1杯, 我地點左比較泰式的<青檸梳打>、<菠蘿冰&

星期六約左朋友去迪迪尼玩黑色世界,

泰式Brunch”12:00pm至3:00pm,

由入座後開始計2小時, 價錢分兩種:

$239/位, 另加一

$338/位, 另加一 (任飲意大利香檳)

因為一陣要去迪迪尼玩, 所以選擇左$239
頭盤方面可以任食, 每次落單的時間只可以點3款,

食完可以再點~

我地點左<泰式扎肉沙律>、<泰式炸蝦丸皮蛋>、

<泰式生菜包>

<泰式扎肉沙律>

扎肉都幾厚身,
配上酸酸的醬汁口感不錯,

但唔算太特別
<泰式炸蝦丸皮蛋> 推薦

用蝦肉製成的丸包著皮蛋炸,

外層香脆, 內層香口彈牙

好好食, 我地忍唔住再點左一次
<泰式生菜包>

生菜新解爽脆, 肉碎份量都幾多,

味道帶少少辣, 幾開胃
餐飲就每人1杯,

我地點左比較泰式的<青檸梳打>、<菠蘿冰>

其他仲有龍眼冰、咖啡、奶茶等, 有好多選擇

我杯<青檸梳打>同一般的差唔多, 冰涼清新

反而朋友的<菠蘿冰>好好飲, 菠蘿果肉好鮮甜
之後仲有<刺身四點> 推薦

包括 生蠔、三文魚、帶子、生蝦, 份量十足!
三文魚都幾厚幾大件、帶子鮮甜、

生蝦刺身蝦味濃郁, 配埋生蒜&辣椒粒更惹味

最令我意外的係生蠔, 大大隻, 新鮮又creamy
仲有泰式酸辣汁
<冬陰公海鮮湯> 掛住食唔記得影相~

材料豐富, 好濃好香辣, 我仲飲埋朋友果碗添

主菜方面選擇了<泰式咖喱蝦配薄餅四片> 推薦
咖喱係泰菜不好缺少的,

份量十足, 材料新解

有2件大大隻的半邊蝦,

蝦肉爽口彈牙, 蝦膏鮮甜

反應咖喱偏甜, 可能我食慣辣, 覺得可以再香辣d
<泰式火車頭炒飯>

炒得幾好, 唔會太乾或者太濕

仲有大大片豬肉
最後仲有有<甜品拼盤>&<榴槤綿綿冰>

<甜品拼盤> 推薦

好豐富, 有芒果黑+白糯米飯、千層糕

千層糕味道唔會太甜,散發住陣陣的椰香

芒果黑+白糯米飯好好味, 芒果香甜

糯米飯煙韌, 再淋上椰汁, 正!
<榴槤綿綿冰> 推薦

最上面舖左新鮮的榴槤果肉, 味道清香甘甜

綿綿冰涼幼滑, 鍾意榴槤的朋友一定會回味無窮!

不過建議可以提供多一,二款比唔食榴槤的人選擇~
2015-10-10
  • <榴槤綿綿冰>
  • <菠蘿冰>
  • <泰式炸蝦丸皮蛋>
2015-11-09 581 瀏覽
女友約了一起鳩嗚 左看看右望望 女兒家始終都喜歡買買東西 行得累了便在附近找一家餐廳坐下歇腳 兩個人叫了幾樣東西 先來個古魚柚子沙律 賣相不俗 感覺蠻清新的 味道是傳統泰的酸酸甜甜 帶點微辣 魚本身煎得頗香 肉質嫩滑 柚子則嫌甜度不夠 美中不足椰汁雞湯 一讚 入口很有層次 先嚐一口 從甜到㣲辣 之後啖出陣陣椰香 還夾雜了微微雞湯味 口感很滑 好味道最後叫了個豆腐煲 面層鋪了些許洋蔥 青豆 粟米 胡蘿蔔粒和肉碎 下層是加了漿粉略煎過的玉子豆腐 感覺有點像中式的肉碎豆腐煲 味道不俗 假若加多點點泰式風情 相信效果更佳
2015-10-13
再黎嘆泰菜,泰園也必會是我大班人食的首選之一。因為份量夠大碟,也會很抵食。一班人,就最好不過了!泰式海鮮冷盤HK$458咁大的一盤,新鮮海鮮,都係四百幾蚊,絕對唔係普通魚生店食的款式。有乜款?有最愛的新鮮象拔蚌,呢啲少食啦掛?好新鮮爽脆!象拔蚌一唔新鮮是絕對不能做刺身的。這裡對刺身的要求很嚴謹。另一款刺身,就是很少食的蟶子~~~ 同樣是新鮮即開即做刺身。爽脆鮮甜~~~ 泰式刺身,少不了的生蝦,還有現切現食的帶子、三文魚以及立魚刺身。點的醬,可是泰式的辣醬,當然如果你想要WASABI同豉油都可以Request。泰式古魚柚子沙律HK$218這是新菜式,柚子沙律食得多,魚做的柚子沙律還是頭一次試。會擔心魚腥?多骨?放心,餐廳安排選料很用心。微辣惹味,同時配上柚子有酸酸辣辣的開胃感。魚肉質地也夠滑,也無什麼魚骨,大家可以放心地食。生醃奄仔蟹HK$238這可是我每次黎必食的菜式之一!用上魚露、蒜粒泰國香料、泰國醬油新鮮醃製。必須要兩天前預訂,如果唔係有機會賣完就無得食啦~~~以前的做法是用上很辣的香料醃。新做法是改良了,無咁辣,改為食個鮮味。但若喜歡辣的朋友是可以加上辣汁的。蟹膏量就不用我多說了
泰式海鮮冷盤

HK$458

泰式古魚柚子沙律

HK$218

生醃奄仔蟹

HK$238

蟹膏量就不用我多說了吧?單是蟹蓋就膏量很多了!
生醃膏蟹

HK$388

朋友說要挑戰更辣的,所以店員推薦這個生醃膏蟹。價錢貴少少,但蟹種就大好多!用上相近的醃料去醃製,但辣度就提升了!

同樣需要兩日前預訂,在肉質上,這一款蟹會實淨一點、厚實一點。相對會有點點起絲的感覺。
膏量也不錯,而辣度上更為入味,而且是可以辣到數分鐘仍感到麻的那種。還是喜歡辣一點的感覺,會令鮮味更帶出多一點。
生醃瀨尿蝦

HK$168

而生醃瀨尿蝦,是另一款口感,感覺清新一點,鮮味是另一種的感覺。比生醃奄仔蟹辣又未有牛醃膏蟹的辣度。同樣是新鮮醃製,所以要兩天前預訂。
椰汁雞湯

HK$158

飲冬蔭公飲到悶悶地,試下呢個椰汁雞湯,雖然椰奶味不是太濃,但個湯很舒服,飲落口順喉而不會有油油的感覺。
泰式海南雞

HK$98

說到海南雞,這一家的可以說是做得很好!雞肉很滑,就連胸肉也是滑滑的。雞味濃,不點醬汁也覺得十分美味~~~
芭堤雅芝士焗大頭蝦

HK$168

一上枱,芝士味極之濃郁!香到大家都嘩嘩聲~~ 這個新菜式,先黎就是香氣奪人~~ 芝士味濃郁,舖著滿滿芝士去焗的大頭蝦,每一口都有芝士味。

大頭蝦夠晒大隻,每隻都長過手掌!很誇張呢~~ 我想改用虎蝦應該同樣味美吧~~
泰園豆腐煲

HK$128

同樣是新菜式,也是惹味之選。用料是蔬菜為主,也有肉碎,送飯一流!惹味醬汁個底就是表層煎香了的滑豆腐。很好食呢~~

一大班人黎食,份量夠大,SHARE 也不會是很貴。推薦給大家~~

泰園

尖沙咀金馬倫道23-25A金馬倫廣場2樓A號舖

2015-11-05 832 瀏覽
星期六長周,返半日,放工都仲好似未訓醒,放工約朋友去尖沙咀行街街,未開始瘋狂購物前,先醫肚。今次第二次嚟泰園,上次係晚餐。星期六原來佢哋冇午餐MENU,唯有散叫啦。泰式生醃膏蟹,隻蟹爆哂膏,好新鮮,撈埋糯米飯一齊食,酸酸辣辣,好惹味。價錢原本覺得都唔算平,但是蟹有咁嘅質素,真係唔錯。秘製椰芯炒田雞,椰芯好特別,好爽甜,田雞亦都炒得啱啱好。泰國南瓜海上鮮,椰漿味香濃,混和南瓜蓉一齊,非常細滑,海鮮類別亦都好豐富,一定要叫碗白飯。泰國辣爆海旋風,似中式嘅辣酒煮花螺,好多指天椒同香茅,用大大隻東風螺,辣度唔講得笑,食兩隻就要飲啖水。食完呢餐好滿足,係時候去瘋狂購物!

秘製椰芯炒田雞,椰芯好特別,好爽甜,田雞亦都炒得啱啱好。
食完呢餐好滿足,係時候去瘋狂購物!
2015-10-03
身邊很多朋友都是泰菜迷,我也不例外,所以每月都一定會有一餐或以是選泰菜。10月之選是近乎1年沒去的泰園,上次去時有事要遲,菜都被啟動了,所以沒拍照,今次終於可以相機先吃。開餐先先來個 泰式古魚柚子沙律 ,柚子沙律下有魚做底,魚肉都吸收了沙律的汁,同行友人都大讚好味道。當然,也要上面的柚子沙律新鮮味道好,這個不太酸太辣,柚子也很清甜。每餐一定要有菜, 生菜包 是我最愛,這裡的生菜包非常讚,有不同香料的味道,有點像冬蔭功味,微酸微辣,配上新鮮生菜,很醒胃。真的很喜歡吃雞翼,但這道 牛油雞翼 叫人有點失望,上桌時蒜香撲鼻,咬下去也很香口,但入口卻沒有蒜味和牛油味,可惜。這道 泰園豆腐煲 ,上桌已經很有家常菜的外貌,小時候最愛這樣的雜炒送飯。原來底下不是豆腐而是玉子豆腐,吸收了醬汁的炸玉子豆腐,脆皮變成微脆又有點煙韌,口感不錯。上面的粒粒除了我討厭的青豆,還有蘿蔔、粟米粒、肉碎等,這道菜很適合小朋友吃呢。一大班朋友,就開心就是可以點更多菜,還有湯,今天點了 椰汁雞湯 。這款湯味道很特別,有點像冬蔭功但多了椰香,不過個人覺得椰奶味不太夠,但還是很好喝。這道 泰式芝士焗大頭蝦 , 真的很有份量,芝

這道 泰式芝士焗大頭蝦 , 真的很有份量,芝士味道很香濃,那天不能吃蝦,朋友說蝦的肉質很好,好味道,嗚,飲恨。
不能吃蝦,還有雞可以吃,這道 泰式海南雞 肉質滑到不得了,雞味濃,不點醬汁也吃不停。
平時很怕豬手, 但這道 泰園特制豬手 ,不算油膩,口感軟軟的,好味道。
每次飯局的都應該以甜品作總結,今次點了朋友大堆的 綿綿冰 , 4款口味中選了豆腐口味。綿綿冰很輕很綿,豆腐味很濃,滿足。

希望大家喜歡艾莉絲的分享,你們每一個推 / LIKE ,都是很重要的鼓勵,艾莉絲一定會繼續努力分享好物 / 雷品給大家。

• 泰式海南雞
  • 泰園特制豬手
  • 綿綿冰
2015-11-03 627 瀏覽
經常同女友起食西式或者中式既brunch,第一次同佢試下泰式既brunch 頭盤任食已經夠吸引,竟然仲有刺身同生蠔 一落完單,海鮮冬蔭功好快就上到枱 一碗湯有一隻大蝦 飄黎陣陣既椰奶香~材料超足。不過可希望再熱啲。泰式魚餅係我無論幾時食泰國嘢都必點既小食,呢到既魚餅夠香,夠彈牙,以brunch黎講,已經比其他好好多。而肉碎生菜包係我女友必食,佢食得好好味,但我覺得唔夠辣,缺少左啲特式。燒牛肉沙律其實個汁係好食,但係啲燒牛肉過左火,比較靭難咬。跟著就黎左4款刺身,生蝦夠爽身,帶子鮮甜,生蠔新鮮,三文魚夠甜,完全滿足刺身癮 主菜嗌左咖喱蝦,一上枱就有好重咖喱味,蝦身夠甜,蝦頭爆膏,不過汁比較稀有咖喱點可以無薄餅 薄餅有好重既牛油味,配合埋個咖喱,真係多多都食到,不過薄餅無得添食 另一個主菜要左個泰式豬手,肉質好稔,連皮都入口化開,肥肉位肥而不膩 已經好飽,但係仲有甜品 本身有個榴槤綿綿冰,但係我地無人食榴槤,個侍應好好人,幫我地換左件千層糕 千層糕好煙靭 清甜滑身 黑白糯米飯有好香椰奶再加上酸酸甜甜既芒果,完全係為一餐畫上完美既一筆。
頭盤任食已經夠吸引,竟然仲有刺身同生蠔
一落完單,海鮮冬蔭功好快就上到枱

一碗湯有一隻大蝦
飄黎陣陣既椰奶香~材料超足。不過可希望再熱啲。
燒牛肉沙律其實個汁係好食,但係啲燒牛肉過左火,比較靭難咬。
有咖喱點可以無薄餅

已經好飽,但係仲有甜品
千層糕好煙靭
清甜滑身
2015-11-02 526 瀏覽
平日放假, 間中也會去食brunch, 早前朋友帶我去泰園食泰式 Brunch, 這是我首次食, 有點估不到, 感覺幾特別.在店門口已擺放了這個brunch的牌.頭盤是任食, 每次落單可選三款. 我地點了泰式柚子蝦沙律, 泰式炸蝦丸皮蛋, 蒜蓉牛油雞翼.刺身是生蠔, 生蝦, 三文魚和帶子, 由於我不食刺身, 友人又食不晒兩份, 所以只要一份.友人話刺身夠新鮮, 當中生蝦最好味.泰式柚子蝦沙律.柚子肉是一舊舊, 不是一條條, 所以更有口感, 而且夠甜, 加上微酸, 非常醒胃. 這個好適合頭盤食.泰式炸蝦丸皮蛋.這個配搭幾特別, 這是我首次這樣食. 蝦丸夠彈牙, 又夠熱辣辣, 而內裡的皮蛋口感適中, 不會太硬, 估不到這個配搭好夾. 蒜蓉牛油雞翼.相對之前那兩款, 這個雞翼就普通一點. 雞翼味道適中,若外皮再香脆一點會更好味.湯是冬蔭功海鮮湯.我地也不能食太辣, 所以落單時說明只要小辣. 上枱時, 已聞到淡淡的冬蔭功香味, 份量也好大碗, 足夠兩人飲用.內裡材料也好豐富, 有蝦, 青口, 魷魚和雜菌.這個辣度, 我能夠接受, 味道調教得不錯, 飲完一碗後, 令人想再飲多一碗. 而湯中的材料
在店門口已擺放了這個brunch的牌.

友人話刺身夠新鮮, 當中生蝦最好味.
泰式柚子蝦沙律.
泰式柚子蝦沙律

泰式炸蝦丸皮蛋.
蒜蓉牛油雞翼.
相對之前那兩款, 這個雞翼就普通一點. 雞翼味道適中,
若外皮再香脆一點會更好味.
湯是冬蔭功海鮮湯.
冬蔭功海鮮湯
我地也不能食太辣, 所以落單時說明只要小辣.

內裡材料也好豐富, 有蝦, 青口, 魷魚和雜菌.
而湯中的材料也夠新鮮, 又吸收晒湯的精華.

主菜點了泰式咖喱蝦配薄餅4片, 我地要小辣.
泰式咖喱蝦配薄餅4片
這個咖喱帶少許甜, 啱我口味.
內裡有兩隻大蝦, 蝦肉尚算彈牙, 薄餅幾香脆, 不用點咖喱汁, 單食也可以.
一口氣食了多款濃味食物, 點了泰式雜丸清湯河中和一下.
估不到份量好大碗, 河粉幾滑身, 而雜丸就正常.
完全估不到每一樣的份量也是咁多, 所以頭盤只點了一次就沒有再叫, 因為要留肚食甜品.

甜品拼盤包括芒果黑白糯米飯, 千層糕和榴橽綿綿冰.

芒果黑白糯米飯.
粫米夠煙韌, 當中白粫米帶點椰汁味道, 而黑粫米混入些粗米, 較有口感.芒果就微甜.

榴槤綿綿冰.
上枱時已聞到幾勁的榴槤味. 綿綿冰幾細滑, 唔會好似食冰咁無乜味,
當中也放了少許的榴槤肉.
千層糕夠煙煙韌韌, 有口感.
餐飲點了熱檸檬水幫助消化.
這一餐真係非常豐富, 多謝友人的好介紹.

泰式咖喱蝦配薄餅4片
2015-11-02 612 瀏覽
早兩日開始在尖沙咀周圍找餐廳和朋友晚飯慶祝生日.找了很多間, 終於決定試試泰園一來有網上訂座, 二來又不限用餐時間.餐廳位於金馬倫道的中間位置, 坐地鐵或火車都一樣方便!我們5人, 餐廳安排了卡位.  內裡環境簡單舒適, 客人不少, 但座位很寬敞!點了柚子沙律沙律的柚子清香先甜, 配上泰色蝦乾花生及秘製醬汁, 非常開胃!泰式酸辣鳯爪 鳯爪爽脆, 醬汁味道適中, 不錯!生蝦刺身蝦肉很厚身, 而且雪得很夠涷, 配上辣辣的醬汁, 實在唔叫多碟都對唔住自己!冬陰工湯材料很多, 有蝦(新鮮到爆), 青口, 魷魚, 草菇湯不是很辣, 椰汁味較重, 喝下去又是停不了口.  適合不太吃得辣的朋友, 如想吃更辣, 應該可以要求加辣.生菜包這個雖然不突出, 但味道足夠合格有餘!泰式大蝦呢個個汁超好味, 即刻要叫蒜蓉包來配個醬一起食.  而且蝦的份量不少, 有4-5隻.  甜甜辣辣的!我們還點了咸肉炒椰菜苗和炒金邊粉.  來不及影相就KO 了!整體而言, 這裡環境不錯, 食物質素性價比高.  最難能可貴的時侍應服務態度很好, 不輪是接電話的姐姐, 落單的四眼哥哥, 執枱的姐姐都有笑容有禮貌!不次一定要試下佢
早兩日開始在尖沙咀周圍找餐廳和朋友晚飯慶祝生日.

找了很多間, 終於決定試試泰園

一來有網上訂座, 二來又不限用餐時間.

餐廳位於金馬倫道的中間位置, 坐地鐵或火車都一樣方便!

點了柚子沙律
泰式酸辣鳯爪
 鳯爪爽脆, 醬汁味道適中, 不錯!
生蝦刺身
冬陰工湯
材料很多, 有蝦(新鮮到爆), 青口, 魷魚, 草菇
生菜包
這個雖然不突出, 但味道足夠合格有餘!
泰式大蝦

整體而言, 這裡環境不錯, 食物質素性價比高.

不次一定要試下佢地逢星期六日的BRUNCH!!!
2015-10-31
2015-11-02 501 瀏覽
今日同同事放工後飯聚,大家午餐嘅時候都分別提出大家想去既餐廳,其中一位提出去尖沙咀嘅泰園,話有好多特別嘅菜式,好多都係佢哋獨有,講到咁勁,就去呢間。地點都算好方便,係尖沙咀地鐵站行3分鐘就到,店舖裝修就真係唔似泰菜餐廳,不過勝在坐得舒服。泰式刺身拼盤,呢個真係未試過,有原條活立魚,聖子,帶子。日本刺身做法,配三種特別嘅泰式醬汁,味道好特別,可以用酸辣帶出鮮味。原條活立魚好新鮮,肉質爽口。聖子,帶子,配其中綠色嘅醬汁就最夾。獅蚶,好地道嘅泰菜小食,清潔得好乾淨,可能因為健康問題,煮得好似熟咗少少,走咗一D獅蚶嘅鮮甜味道。泰式生蝦,用新鮮海蝦,相對比較爽口,咬落有口感D!泰式生醃蟹,嘩嘩,呢個係香港真係未試過,用三點蟹醃製,好重魚露味,夾埋D生蒜一齊食,味道都幾鮮甜,無腥味,值得一試!海南雞配波波油飯,海南雞都算嫩滑,油飯整成波波,大家朋友一齊分享都幾方便,油飯味道都香濃,合格!泰園嘅泰菜確實同出面嘅好唔同,好期待下次再嚟,佢哋又有D咩新菜式呢。
泰式生蝦,用新鮮海蝦,相對比較爽口,咬落有口感D!

2015-10-08
  • 泰式生醃蟹