2023-03-28 25 瀏覽
依排尖沙咀多左好多人,行街後上網搵到間樓上居酒屋,位置係Apple隔離好方便,上到去窗口對住九龍公園,環境都安靜,服務員都好熱心好客。▫️燒雞泡魚乾去親居酒屋必叫佐酒小食,但要做得好食不能燒過龍令佢太乾周硬,泓 的雞泡魚干除了口感剛好,而且能做到焦糖化。▫️🐟燒三文魚壽司三文魚油脂分布適中,炙燒香口,飯粒分明。▫️🍢牛舌心,蘆筍燒腩肉,雞胸軟骨 燒牛舌心好重牛味,咬落爽口,食落好淋口,輕微黑椒調味; 蘆筍亂超嫩,腩肉做到好薄,所以食落唔會覺得好膩,加咗少少鹽黑椒調味;雞胸軟骨第一次食,比較特別,唔同係佢個軟骨係爽口一點,而且痴住雞肉。▫️燒牛小排店家推介,除左好香牛味,仲好林口,入口咬即溶。▫️🦑魷魚圈糯米飯⭐️魷魚圈熟度剛好,糯米飯煙煙韌韌亦唔會好鹹口,最特別係佢個醬汁係有魷魚內臟制成,如果喜歡內臟味道的不妨多點一點,好惹味!▫️巨鋒提子梳打,Suntory Draft Beer==============================

▫️燒雞泡魚乾

▫️🐟燒三文魚壽司
三文魚油脂分布適中,炙燒香口,飯粒分明。

▫️🍢牛舌心,蘆筍燒腩肉,雞胸軟骨

▫️燒牛小排
店家推介,除左好香牛味,仲好林口,入口咬即溶。

▫️🦑魷魚圈糯米飯⭐️

▫️巨鋒提子梳打,Suntory Draft Beer
  • 燒雞泡魚乾
呢間日本居酒屋🏮下午有午餐,價錢$98-$188 不等。款款都吸引。午餐附前菜、沙律、麵豉湯及罐裝飲品或熱/凍柚子蜜。是日前菜係茄子🍆,仲有洋蔥絲🧅,酸酸地好開胃。沙律有車厘茄、青瓜,夠fresh! 麵豉湯有海帶、豆腐,夠濃郁。▶️和牛漢堡扒$128漢堡扒一份有兩大件,好厚肉,又juicy! 漢堡扒有汁好好味😋 另外仲有沙律菜。
▶️黑松露蔥油吉列黑豚扒$138吉列黑豚扒炸得香脆,又唔會油膩。面上有黑松露蔥油超級香,另下仲再沙律醬☺️套餐跟飯,飯有飯素好味!餐飲熱柚子蜜夠哂吹料,好夠味!

午餐附前菜、沙律、麵豉湯及罐裝飲品或熱/凍柚子蜜。

▶️和牛漢堡扒$128

▶️黑松露蔥油吉列黑豚扒$138

套餐跟飯,飯有飯素好味!餐飲熱柚子蜜夠哂吹料,好夠味!
一入到泓居酒屋,最吸引我目光係𝐛𝐚𝐫 枱後嘅特大屏幕,無間斷放映日本風景名勝,例如富士山🗻,竹林🎋同入夜城市美景🌃,令人恍如置身日本🇯🇵🗾泓卷🍱$𝟏𝟐𝟖 (🌟𝟗/𝟏𝟎)泓卷係每日師傅挑選三款時令魚生製成,當日款式係三文魚,吞拿魚同一款白身魚師傅會將卷物油炸令口感獨特,外層微脆,內裡濕潤煙韌,微炸過魚味更突出!魷魚糯米飯🦑$𝟖𝟖 (🌟𝟖.𝟓/𝟏𝟎)北海道著名鄉土料理,用魷魚圈包住糯米飯,魷魚經醬油調味,肉質彈牙唔韌,糯米飯口感超級軟糯,吸收晒魷魚鮮味,再配埋用魷魚內臟整成嘅醬汁一齊食,更帶出魷魚鮮味 不過因為醬汁偏濃厚,所以唔好蘸太多以免蓋過魷魚嘅咸香味*•.¸♡串燒♡¸.•*廣鳥蠔$𝟖𝟖 (🌟𝟗/𝟏𝟎)廣島蠔蠔味濃郁,口感軟綿綿,又香又肥美又無腥味!豚肉西京燒$𝟒𝟖 (🌟𝟖.𝟓/𝟏𝟎)用帶有甜味嘅白味噌,再以清酒、味醂等調味,變成美味的西京漬,醃過再烤嘅豚肉微甜同焦香,味道一流荔枝豚肉$𝟒𝟖 (🌟𝟖.𝟓/𝟏𝟎)外層是烤得脆香的豚肉,裹著酸甜多汁的荔枝,荔枝汁滲透豚肉,甜鹹香味交雜,很創新阿波尾雞肉🍗$𝟓𝟖 (🌟𝟗/𝟏𝟎)阿波尾雞係德島縣日本產量第一走地雞,肉味比其他雞肉更加香濃,肉質夠

泓卷🍱
$𝟏𝟐𝟖 (🌟𝟗/𝟏𝟎)

魷魚糯米飯🦑
$𝟖𝟖 (🌟𝟖.𝟓/𝟏𝟎)
不過因為醬汁偏濃厚,所以唔好蘸太多以免蓋過魷魚嘅咸香味

*•.¸♡串燒♡¸.•*
廣鳥蠔
$𝟖𝟖 (🌟𝟗/𝟏𝟎)
廣島蠔蠔味濃郁,口感軟綿綿,又香又肥美又無腥味!

豚肉西京燒
$𝟒𝟖 (🌟𝟖.𝟓/𝟏𝟎)

荔枝豚肉
$𝟒𝟖 (🌟𝟖.𝟓/𝟏𝟎)
阿波尾雞肉🍗
$𝟓𝟖 (🌟𝟗/𝟏𝟎)
阿波尾雞係德島縣日本產量第一走地雞,肉味比其他雞肉更加香濃,肉質夠厚,富彈性有嚼勁,簡單鹽燒已經帶出香味

阿波尾手羽先🐓
$𝟒𝟖 (🌟𝟖/𝟏𝟎)
同樣係簡單鹽燒,雞皮金黃脆身內裡多汁滑嫩,唔使多花巧都好好食

芝麻雪糕🍦
$𝟑𝟖 (🌟𝟖/𝟏𝟎)
雪糕質地好軟身好滑 (不過會快溶所以要食快𝐃) ,芝麻味幾香

青蘋果燒酌梳打🍏
$𝟔𝟖 (🌟𝟖/𝟏𝟎)
青蘋果甜味重,燒酌份量落得恰到好處,帶微苦澀同燒酒後勁
𝐒𝐔𝐍𝐓𝐎𝐑𝐘 (𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞) 𝟑𝟖𝟎𝐦𝐥
$𝟔𝟖 (🌟𝟖/𝟏𝟎)
小麥白啤酒小麥味好重,正!
2023-03-23
  • 串燒
  • 鱈場蟹玉子燒(熱)
  • 泓卷
2023-03-27 25 瀏覽
中午黎到位於中港中心頂層嘅泓居酒屋食lunch。1230左右人唔算多,唔洗等位就可以入座。餐廳有落地大玻璃可以俯瞰九龍公園一帶開揚嘅景色。我同同事分別點左一個lunch set,附送沙律,麵豉湯同埋飲品。黑松露䓤油吉列黑豚定食吉列豚肉外皮香脆得黎又保留到豚肉肉汁。配上黑松露蒜油,非常惹味開胃,餸飯一流。原條鯖魚一夜幹定食原條鯖魚開邊燒至皮脆肉嫰,食落魚肉嫰滑帶少許油香,冇乜骨,岩哂我依啲懶人。配上少許青檸汁,鮮味更為突出。 跟餐仲附送咗特製醬油, 不過因為青魚本身調味已經好入味,我就冇沾醬黎食。日本柚子梳打味道偏酸,飲到柚子嘅味道,唔係市面上嗰啲用濃縮柚子蜜開稀既味道。巨峰提子梳打甜甜地,入口冰涼,非常消暑解渴。麵豉湯偏鹹,有豆腐昆布,味道一般。

黑松露䓤油吉列黑豚定食

原條鯖魚一夜幹定食

巨峰提子梳打甜甜地,入口冰涼,非常消暑解渴。

麵豉湯偏鹹,有豆腐昆布,味道一般。

2023-03-26 30 瀏覽
香港因應大家鍾意食日本嘢嘅關係,多咗好多唔同嘅居酒屋,而今日就嚟到中港中心一間隱世嘅居酒屋試吓依間居酒屋位於中港中心嘅17樓,佢喺中港城嘅對面,唔係太近地鐵站都要搵一段時間先搵到入到去枱唔算好多,人流都唔算好多,但係個環境都好舒服播住音樂有個大電視播住日本嘅景色店員都好好,一嚟就幫我哋斟水同埋俾咗兩碟海帶嘅前菜我哋食跟住又望吓餐牌有咩食啦,見到招牌有個魷魚糯米飯就叫咗一個嚟試吓啦佢嘅糯米飯唔係香港嗰種好黐,係日本有少少豉油味,鹹鹹地嘅,魷魚都係漬左嘅,唔係好似我哋咁樣係乾身嘅,然後佢仲有個汁係用魷魚嘅內臟整嘅,店員好貼心叫我哋唔好一下子點太多,味道會有啲重海鮮味,唔係個個食得慣,但同魷魚糯米飯異常地夾,更加帶出魷魚嘅鮮味仲嗌咗他他,他本身想嗌泓。他他,店員話係啲雜錦嘅海鮮同埋牛油果Mix嘅,但係咁啱就冇貨,所以就帶咗個三文魚海膽他他佢同出面唔同,佢嘅擺盤好靚,有鱈魚乾,將三文魚海膽擺係上面食,他他仲有啲紫洋蔥啱啱好可以refresh我哋嘅口腔,加埋三文魚海膽沙律醬成個他他嘅感覺都好好食仲嗌咗一個原條脆皮海鰻同埋一串牛舌心海鰻煎到好脆,佢唔係鰻魚,佢唔會加埋燒汁燒,原汁原味再加上點燒汁同

店員都好好,一嚟就幫我哋斟水同埋俾咗兩碟海帶嘅前菜我哋食

仲嗌咗一個原條脆皮海鰻同埋一串牛舌心
海鰻煎到好脆,佢唔係鰻魚,佢唔會加埋燒汁燒,原汁原味再加上點燒汁同黑椒,味道都好好食,牛舌內嫩滑淋

再嗌咗兩杯嘢飲highball 同埋嗌咗杯荔枝燒酌,酒味都都好好飲,荔枝燒酌唔會話好大浸嘅藥水味又唔會話特別甜,兩隻夾埋一齊都配搭唔錯

總結一句出面好多居酒屋都比較嘈,呢度嘅居酒屋靜靜地俾大家傾吓計聚一聚,仲有一個唔錯嘅選擇
2023-03-22 23 瀏覽
今日中午喺尖沙咀shopping 朋友話搵到一間樓上日本料理 坐得舒服 環境靚 Lunch 性價比好高 聽落好吸引 一於試吓餐廳嘅座位寬敞 採光好 成個環境幾relax點完餐侍應好快就送上湯、沙律及前菜lunch Menu都係百零蚊左右 價錢唔貴朋友揀咗燒原條脆皮白鱔定食 我就揀咗刺身串燒加烏冬套餐刺身擺盤好靚,刺身新鮮 串燒熱辣辣上枱 有兩串蔬菜,今日係秋葵同埋翠玉瓜 食得出幾新鮮肉類有厚切牛舌同埋燒雞軟骨 兩樣都唔錯!湯烏冬有少少雜菜 烏冬好滑👍🏾試咗朋友一塊燒白鱔 燒得好趣 魚肉鮮甜彈牙最後加埋$20食埋個芝麻雪糕 開心的一個lunch ~

餐廳嘅座位寬敞 採光好 成個環境幾relax

點完餐侍應好快就送上湯、沙律及前菜

lunch Menu都係百零蚊左右 價錢唔貴
朋友揀咗燒原條脆皮白鱔定食 我就揀咗刺身串燒加烏冬套餐

刺身擺盤好靚,刺身新鮮

肉類有厚切牛舌同埋燒雞軟骨 兩樣都唔錯!
湯烏冬有少少雜菜 烏冬好滑👍🏾

試咗朋友一塊燒白鱔 燒得好趣 魚肉鮮甜彈牙

最後加埋$20食埋個芝麻雪糕 開心的一個lunch ~
居酒屋提供款式繁多的日式美食和飲品,最能滿足香港人對於餐點多樣化和豐富性的需求,今次我就來到位於尖沙咀的泓居酒屋。店內環境寬敞,充滿空間感,偌大的落地玻璃窗景觀開揚,可以高眺尖沙咀鬧市景致,入夜後璀燦迷人夜景盡入眼簾,感受香港的城市氣息。坐在吧檯就可親眼見證師傅精湛的廚藝,跟師傅直接交流。菜單包括佐酒小食、沙律、刺身壽司、卷物、爐端燒、燒物、一品料理、食事及甜品等,選擇不勝枚舉。下單後就會奉上小碟冷盤前菜,不另收費。原味玉子燒 $48將蛋漿層層捲起,每一口裹滿濃郁蛋香,厚切堆疊的蛋皮帶來綿密彈性。玉子燒吃下有厚實的質感,享受香甜蛋香的滋味。日本魚勝味淋雞泡魚干 $88味醂雞泡魚乾是以味醂醃裝後烘乾,燒得微焦,鮮甜可口,一點也不腥。質地煙煙韌韌甚具咬口,吃時蘸些蛋黃醬,濃滑口感和魚香相互融合。來到居酒屋又怎能錯過串燒呢?!即點即燒,風味十足。免治雞肉棒 $68免治雞肉棒將雞肉切碎混合雞軟骨搓成棒狀,因此咬下去可以感受到雞軟骨特有的韌度。口感更有嚼勁,蘸點日本蛋漿,滿溢濃濃蛋香,入口更滑溜。串燒雖然看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟食物又不傷食材。阿波尾雞肉 $58阿波

坐在吧檯就可親眼見證師傅精湛的廚藝,跟師傅直接交流。

下單後就會奉上小碟冷盤前菜,不另收費。
前菜

原味玉子燒 $48

原味玉子燒

玉子燒吃下有厚實的質感,享受香甜蛋香的滋味。

日本魚勝味淋雞泡魚干 $88
日本魚勝味淋雞泡魚干

燒雞泡魚乾

來到居酒屋又怎能錯過串燒呢?!即點即燒,風味十足。

串燒

免治雞肉棒 $68

免治雞肉棒

口感更有嚼勁,蘸點日本蛋漿,滿溢濃濃蛋香,入口更滑溜。

免治雞肉棒配溫泉蛋

雞肉串

阿波尾雞肉 $58

阿波尾雞是產自日本德島的著名走地雞,雞肉帶有適度嚼勁,口感緊實富彈性,肉味比平時的雞肉更加香濃。

阿波尾雞肉

荔枝豚肉 $48

燒烤時豚肉會釋放出豐富的肉汁,揉合荔枝清甜果香,中和肉食膩感,配搭創新而完全沒有違和感。

荔枝豚肉

日本蕃薯 $48

表面燒得帶有焦香,質地粉糯密度高,燒香後更能提升甜度,蕃薯味濃。

日本蕃薯

魷魚糯米飯 $88

北海道著名鄉土料理,以醬油調味的魷魚肉質爽口彈牙,不會過韌,糯米飯口感軟糯煙韌,吸收魷魚鮮味,呈現多重層次口感。

魷魚糯米飯
釀入的糯米飯黏性比白米更強,可以將兩者緊接在一起,沾上以魷魚內臟製成的醬汁,味道鹹鮮濃惹。
魷魚飯

飲品則點了日本乳酸梳打 $58和青檸梳打 $58,入口冰爽透心涼。

梳打
2023-03-20
日本魚勝味淋雞泡魚干
日本蕃薯
呢間居酒屋遠離尖沙咀最繁忙嘅區域,幾啱朋友靜靜地食飯傾偈。Menu都幾多選擇,有沙律、串燒、壽司、刺身等等,價錢中價~前菜係汁煮牛舌,煮得好淋。蟹籽沙律$88好清爽嘅前菜,蟹籽都算多,但價錢比較貴。清酒煮花甲王$98花甲有十幾隻,幾彈牙鮮味,個湯有清酒香。紫菜白飯魚干$48有好多細細條嘅白飯魚仔貼喺紫菜上面,烤到好脆,點少少沙律醬食,幾香口。魷魚糯米飯$88好多人推介,魷魚入面係軟糯嘅糯米飯,配埋充滿鹹香嘅醬汁一齊食,好鮮味。免治雞肉棒配溫泉蛋$68免治雞肉棒係餐廳自家製,配溫泉蛋汁嚟食。雞肉棒裡面有洋蔥同軟骨,口感豐富,必食!松島魚餅$68魚餅表面有燒過,有甜甜地嘅汁,魚肉幾彈牙。白桃燒酌梳打$68幾好飲
呢間居酒屋遠離尖沙咀最繁忙嘅區域,幾啱朋友靜靜地食飯傾偈。Menu都幾多選擇,有沙律、串燒、壽司刺身等等,價錢中價~

前菜係汁煮牛舌,煮得好淋。

蟹籽沙律$88
好清爽嘅前菜,蟹籽都算多,但價錢比較貴。

清酒煮花甲王$98
花甲有十幾隻,幾彈牙鮮味,個湯有清酒香。

紫菜白飯魚干$48

魷魚糯米飯$88

免治雞肉棒配溫泉蛋$68

松島魚餅$68
魚餅表面有燒過,有甜甜地嘅汁,魚肉幾彈牙。

白桃燒酌梳打$68
幾好飲
  • 松島魚餅
  • 免治雞肉棒配溫泉蛋
環境寧靜舒適在尖沙咀地區較為少見十分適🈴️與朋友 「摸酒杯底🥃」或談心的好地方佐酒小食🥚鱈場蟹玉子燒口感綿密蛋香味濃郁🍳夾心的蟹肉絲🦀增添一份鮮味感🍙泓卷師傅會挑選三款時令魚生當日款式包括太刀魚、三文魚及中拖羅再把卷物油炸外層微脆 內裡卷物濕潤煙韌口感獨特而豐富🍢串燒🐖大蔥豚肉大蔥多汁整體味道香口惹味🐟白鱔外層的魚皮燒得金黃香脆散發油魚香🐂牛舌心口感爽口軟腍牛肉味道突出🐮🦑魷魚糯米飯謹記趁熱食用🔥口感軟糯鮮美旁邊還有魷魚內臟製成秘製醬汁 客人可於用餐的中途點上增加層次感🍹白桃梳打🍸荔枝梳打兩款的果香味道突出🍑梳打水使口感清爽解膩十分refreshing🌱
環境寧靜舒適

夾心的蟹肉絲🦀
增添一份鮮味感

🍙泓卷

師傅會挑選三款時令魚生
當日款式包括太刀魚、三文魚及中拖羅
再把卷物油炸

梳打水使口感清爽解膩
十分refreshing🌱
2023-03-16
2023-03-17 140 瀏覽
✨尖沙咀好食樓上居酒屋✨.平日放工後去咗係尖沙咀嘅中港中心17樓嘅泓居酒屋食晚餐,餐廳裝修簡約,中間有個大電視播放住日本mv,座位坐得舒服,仲有個落地玻璃,可以望到尖沙咀夜景💫.餐廳提供咗刺身、壽司、熱食,當然唔少得日式串燒,選擇嘅都十分豐富,另外都有提供日本酒,燒酌等酒精飲品( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ ).◽️泓佐酒小食 (7.5/10)豚肉加蘿蔔以關東煮形式熬製,豚肉食落軟熟入味。.◽️免治雞肉棒配溫泉蛋 $68(8/10)餐廳嘅免治雞肉棒係師傅每日自己手打出黎,肉質彈牙得黎中間加入咗洋蔥同雞軟骨,雖然份量唔大,但食落好好食仲幾有口感🥰另外仲可以沾上溫泉蛋食用~.◽️燒白鱔 $88(8/10)白鱔皮脆肉嫩,完全唔會燒得太乾,有微量軟骨但唔妨礙食用,而且味道鮮甜,一啲都唔腥🫶🏻.◽️燒大蔥雞肉 $38(7/10)雞肉嫩滑,大蔥都幾有味♡◽️蘆筍豚肉 $48(7.5/10)薄身豚肉包住新鮮蘆筍,食落豚肉肉汁豐富同時蘆筍減低油膩感♪.◽️燒雞胸軟骨 $38(8/10)雞胸肉燒得香口,而軟骨位更係大大舊,好有咬口得黎又有啲肉食,我好鍾意❤️.◽️燒阿波尾雞肉 $58(7/10)用上咗日本德島縣阿波尾嘅雞肉,肉質嫩滑多
✨尖沙咀好食樓上居酒屋✨
餐廳提供咗刺身壽司、熱食,當然唔少得日式串燒,選擇嘅都十分豐富,另外都有提供日本酒,燒酌等酒精飲品( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )
◽️泓佐酒小食 (7.5/10)

豚肉加蘿蔔以關東煮形式熬製,豚肉食落軟熟入味。
◽️免治雞肉棒配溫泉蛋 $68(8/10)

◽️燒白鱔 $88(8/10)

◽️燒大蔥雞肉 $38(7/10)
雞肉嫩滑,大蔥都幾有味♡

◽️蘆筍豚肉 $48(7.5/10)

薄身豚肉包住新鮮蘆筍,食落豚肉肉汁豐富同時蘆筍減低油膩感♪
◽️燒雞胸軟骨 $38(8/10)
◽️燒阿波尾雞肉 $58(7/10)
用上咗日本德島縣阿波尾嘅雞肉,肉質嫩滑多汁,口感十足~
◽️燒飯團 $48(7.5/10)

飯團燒得香脆得黎飯身結實有口感,入面加入咗木魚花等材料,食落味道更有層次。
◽️赤身壽司 $88(7/10)

赤身肉質結實,食落有咬口得黎同時帶燒味,幾好食。
◽️巨峰提子燒酌梳打 $68

提子味幾重,燒酒味都香濃但唔難入口。
◽️冧酒可樂 $68
酒味好出~
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

2023-03-17 23 瀏覽
口痕想食居酒屋決定再嚟多次😍上次嚟望住個大mon仲話好想去日本今次再嚟隔多幾日就真係去🥺👨🏻‍🍳🤳🏻 醃漬小食今次係肉粒配煮得好腍好鮮甜嘅蘿葡 👦🏻話似係牛舌._. Anyways幾好食!! 👨🏻‍🍳🤳🏻蘆筍豚肉今次揀咗配啲菜食嘅豚肉燒✨蘆筍嘅香無草青味,咬落清爽,配埋有調味而且咬口岩岩好嘅烤豚肉好好食~記得上次食呢到嘅車厘茄豚肉燒都好好食🥹(過多排講係蘆筍當做嘅季節\(//∇//)\)👨🏻‍🍳🤳🏻牛舌燒得好香好厚嘅牛舌,比上次稍稍un少少,上次有9分嘅話今次係7.5分😛 好夾佢嘅醬料會有啲開胃感👨🏻‍🍳🤳🏻脆皮原條白鰻❤️‍🔥2大塊金黃色嘅白鰻~佢地會配一個輕稠身咸咸地(食食下有浸涼涼地薄荷感😳)嘅醬汁同胡椒粉,點咗好好食好惹味 !! 條白鰻外皮焦脆,魚肉鬆化有少少會溶嘅口感🥹 👨🏻‍🍳🤳🏻三文魚壽司 & 池魚王壽司 三文魚正常水準~ 池魚好好食,有啲油香同埋實在嘅魚肉感✨✨🫶🏻前一晚訓太少唔敢飲酒😂叫咗有橙肉渣嘅鮮橙汁,無人工好甜嘅味幾好~ 👦🏻講嗌咗日本乳酸梳打,乳酸味偏淡嗰種🤍綜合2次嘅體驗推薦大家嚟到必試脆皮原條白鰻、玉子燒、牛舌,仲有魷魚飯😋✨
口痕想食居酒屋決定再嚟多次😍

上次嚟望住個大mon仲話好想去日本
今次再嚟隔多幾日就真係去🥺

👨🏻‍🍳🤳🏻 醃漬小食

👨🏻‍🍳🤳🏻蘆筍豚肉
今次揀咗配啲菜食嘅豚肉燒✨
記得上次食呢到嘅車厘茄豚肉燒都好好食🥹
(過多排講係蘆筍當做嘅季節\(//∇//)\)

👨🏻‍🍳🤳🏻牛舌
脆皮原條白鰻

👨🏻‍🍳🤳🏻脆皮原條白鰻❤️‍🔥
2大塊金黃色嘅白鰻~
池魚王壽司

👨🏻‍🍳🤳🏻三文魚壽司 & 池魚王壽司

脆皮原條白鰻
池魚王壽司
2023-03-17 31 瀏覽
晚上和朋友在尖沙咀逛完街,見網上對這間餐廳的評價都不錯,便上來試試。餐廳座位寬敞,店員非常友善,食物質素高。我們入座後,店員便送上熱茶和佐酒小食。鱈場蟹玉子燒(熱)(HK$58)玉子燒上放了好多鱈場蟹肉,口感豐富,味道不錯。串燒:農家煙肉串(HK$58) 賣相吸引,味道出色。阿波尾雞肉(HK$58) 雞肉口感嫩滑,味道吸引。大蔥牛肉(HK$68) 牛肉口感軟嫩,大蔥香甜,配搭出色。關東煮(HK$78)湯底味道香甜可口,所有食材都吸滿了關東煮的精華。紫菜白飯魚干(HK$48)賣相精緻,香脆而不油膩。𩶘魚湯野菜烏冬(HK$108)店員幫我們分開兩碗送上,非常細心。湯底香濃,烏冬煙韌彈牙。飲品:日本乳酸梳打(HK$58)巨峰提子梳打(HK$58)兩杯味道都不錯。
我們入座後,店員便送上熱茶和佐酒小食。
鱈場蟹玉子燒(熱)(HK$58)
玉子燒上放了好多鱈場蟹肉,口感豐富,味道不錯。
串燒:
農家煙肉串(HK$58)
賣相吸引,味道出色。
阿波尾雞肉(HK$58)
雞肉口感嫩滑,味道吸引。
大蔥牛肉(HK$68)
牛肉口感軟嫩,大蔥香甜,配搭出色。
關東煮(HK$78)
湯底味道香甜可口,所有食材都吸滿了關東煮的精華。
紫菜白飯魚干(HK$48)
賣相精緻,香脆而不油膩。
𩶘魚湯野菜烏冬(HK$108)
店員幫我們分開兩碗送上,非常細心。湯底香濃,烏冬煙韌彈牙。
飲品:
日本乳酸梳打(HK$58)
巨峰提子梳打(HK$58)
兩杯味道都不錯。
2023-03-15 29 瀏覽
中午同公司客戶食lunch,客話要帶我去閒好高級嘅日本料理食好嘢,仲要可以望住九龍公園美景好享受呢!🥰🥰午市定食仲有好多選擇添我客推薦我食雜錦魚生飯定食而客戶就點咗黑鬆露蔥油吉列黑豚扒定食💯每個定食巳包括:前菜、沙律、麵豉湯、白飯同飲品😍好抵食喎😉今日前菜係海帶yummy而沙律菜勁fresh,個沙律汁好惹味架😉雜錦魚生飯定食😁嘩!好大碗又靚又新鮮嘅魚生呀!鋪滿哂成個碗遮住哂啲飯😍😍 有大大粒一放入口就爆汁嘅魚子,又有好新鮮嘅三文魚吞拿魚真鮦同青瓜,每啖d魚生脂肪嘅油香極豐富,分佈適中入口即化,口感鮮甜濃郁柔滑細膩仲軟綿綿👍super清新感覺呀❤️“正”❤️黑鬆露蔥油吉列黑豚扒定食,好大份喎!吉列黑豚扒上面係一條好靚嘅蔥油黑鬆露醬,啖啖脆卜卜又鬆軟嘅肉質仲有好多肉汁添😋😋白飯上有d味素令每口飯入口都軟绵绵好香甜😍😍❤️❤️白桃梳打同汽水,🍑白桃味好香仲好sweet sweet 添🍑泓居酒屋尖沙咀廣東道122-126號中港中心17樓

午市定食仲有好多選擇添

泓居酒屋
尖沙咀廣東道122-126號中港中心17樓

2023-03-15 37 瀏覽
上次食過呢間居酒屋,對佢念念不忘,今次咁啱經過尖沙咀,一於再encore!😝😝《魷魚糯米飯🦑》($88) ⭐9.5/10最掛住就係呢個魷魚糯米飯😍,魷魚味香,飯又入味,再配埋鮮味十足嘅魷魚肝醬,真係好食到癲,幾啖就啪晒!《豚肉餃子🥟》($78) ⭐9/10呢度啲豚肉餃子都好得!!非常Juicy,食落仲唔小心俾佢啲肉汁焫親條脷添🤣🤣《廣鳥蠔🦪》($88) ⭐9/10嚟到居酒屋點會唔試串燒!見到隔籬枱嗌咗廣島蠔,又大粒又香,即刻都學佢哋叫返兩串廣島蠔先,雖然$88一串好似有啲貴,但其實一串有兩大粒,而且仲好肥美,正!🤩🤩《白鱔🍢》($88) ⭐8/10除咗蠔之外,仲叫咗串白鱔!!白鱔個皮燒到勁香,魚肉彈牙爽口鮮甜,不過$88來講,貴唔貴就見仁見智啦😆😆《關東煮🍲》($78) ⭐9/10其實食到呢度都飽飽地,但仲係有啲唔夠喉嘅感覺,於是就叫咗份關東煮來埋齋😛😛關東煮個湯底都好鮮甜,飲得出係真材實料,唔係一般溝水嘅做法,食完之後成個人真係飽晒🤪🤪今次又係滿足嘅一餐,期待下次再嚟食過!!☺️☺️

《魷魚糯米飯🦑》($88) ⭐9.5/10

《豚肉餃子🥟》($78) ⭐9/10

《廣鳥蠔🦪》($88) ⭐9/10

《白鱔🍢》($88) ⭐8/10

《關東煮🍲》($78) ⭐9/10

今次又係滿足嘅一餐,期待下次再嚟食過!!☺️☺️
好耐之前食過lunch 知道#泓居酒屋 有開揚既九龍公園景觀 今日經開心思思想黎試下晚餐😆牛柳 $58🐮牛柳醃得好入味 而且咬落柔嫩🤤牛肩肉 $68🐮牛肩肉好大塊😍 調味啱啱好最重要嘅係肉質嫩滑又juicy🤤魷魚糯米飯 $88🦑魷魚外乾內鎖汁 咬落去鮮甜彈牙👍🏻配埋糯米飯有咬口又有濃濃既魷魚鮮味💕再加埋魷魚內臟製成嘅醬汁 菜式口感昇華不少🥳白鱔 $88🍢白鱔嘅表皮真係燒到十分脆口🤩外層咬落有微香脆 但肉質仍然保持軟滑彈牙外脆內軟 充滿鮮甜香鱔味道♥️芝士鰻魚卷 $128🍘鰻魚食落去好軟綿 肉質都好香飯卷表面上鋪滿芝麻 食落有種芝麻香氣成個卷都好夾😋白桃梳打 $58/ 威士忌梳打 $68🥤飲品好多杯 傾計一定要🥂泓居酒屋📍尖沙咀廣東道122-126號中港中心17樓

牛柳 $58🐮
牛柳醃得好入味 而且咬落柔嫩🤤