2023-02-10 97 瀏覽
今日與朋友到附近睇戲正在尋找晚飯地點之際正勁發現一間人頭湧湧的越南餐廳於是便進去吃一頓晚餐我們選了一個二人餐總共有兩碗麵 一份生菜 一份小吃 和杯飲品————生牛肉湯河外觀看落與一般牛肉湯河無異而調味的辣椒和小青檸用杯裝著方便我們放入湯河放入口清爽的牛肉湯底味道令人胃口大開牛肉有咬口之餘又鮮甜整體配搭不錯推介給喜歡吃牛的人——————鮮蝦米紙卷性價比超高的米紙卷將原隻鮮蝦放入大大份超越平時見到的足料米紙卷入口爽脆鮮甜令人很滿足呢———————-芒果椰汁西米露椰汁配上切得細細粒的芒果啖啖芒果肉與西米 椰汁比例較高就如一碗飯後糖水般的飲品—————————-香茅雞翼檬粉雞翼炸得剛剛好咬落脆之餘亦散發陣陣香茅味配上檬粉輕盈不會太飽——————————-柚子梳打一罐份量的梳打可自己添加入杯中
今日與朋友到附近睇戲

——————————-
柚子梳打

一罐份量的梳打
可自己添加入杯中

呢間大圍站一出就見到嘅越南菜真係成日都咁多人 不過好彩都唔洗等太耐價錢都好抵食 仲可以加配小食同飲品所以平時諗唔到食咩都會幫襯佢極品牛三寶湯河有生牛肉 牛𦟌同牛丸 湯底好濃牛味但唔會太咸生牛肉嫩滑 最正係牛𦟌肉質軟腍筋位有彈性越式河內三寶飯香茅豬扒雞翼夠入味 仲有蔥油真係好香口炸蝦餅追加小食嘅份量都唔細 蝦餅夠晒厚入面有好多蝦肉好重蝦味 可惜彈牙度差少少燒豬頸肉燒到少少燶邊幾脆 豬頸肉夠爽口龍眼冰/ 椰果椰汁西米露加12蚊就可以加特飲 大愛龍眼冰勁多龍眼好清甜
呢間大圍站一出就見到嘅越南菜

燒到少少燶邊幾脆 豬頸肉夠爽口

龍眼冰/ 椰果椰汁西米露
加12蚊就可以加特飲 大愛龍眼冰勁多龍眼好清甜
2023-02-02 103 瀏覽
晚上約了家人大圍吃飯、勁過呢間越南料理,見到都幾多人幫襯咁 ,所以就試下啦!極品牛三寶湯河粉72屋企人是食肉獸,當然要叫碗牛三寶湯河。湯汁吸收牛肉的鮮香同埋甜、真係想連湯都一飲而盡,而且河粉都好掛汁!牛丸、牛肉、牛展,好豐富呀!香茅雞翼撈檬62皮燒到卜卜脆 同時香茅雞翼肉汁豐富!撈檬份量夠多!酸酸甜甜開胃又清涼越式豬頸肉(細)24豬頸肉份量都好多 !厚薄適中、燒🉐️好好!食落香脆,好鍾意呢個小食越式香茅豬扒(細)32用香茅醃制,因此豬扒啖啖都有香茅味,炸至金黃酥脆 ,肉質都唔錯!鮮芒果西米露12 椰汁珍多冰12跟餐+$12好抵飲wor 我鍾意 鮮芒果西米露賣相靚而且有西米粒粒 不會太甜而口感佳

極品牛三寶湯河粉72

香茅雞翼撈檬62

越式豬頸肉(細)24

越式香茅豬扒(細)32

鮮芒果西米露12 椰汁珍多冰12

2023-01-21 100 瀏覽
舖內店員入門口個下都ok,但有事的時候,態度勁差,8點落單,8點半d野都未黎,但隔離幾張枱遲入黎都黎哂啦,問店員點解,佢竟然話廚房得一個爐,跟住就行開左,唔好意思都冇講,但點解要炒左d遲入單的先呢,仲要唔係第一次,
2023-01-21
大圍飯堂🤭越南野首選👍🏼係正火車站對面,快靚正。最鍾意佢既湯粉,牛骨湯味重又香,無咩味精,飲晒個湯都唔會點口乾👌🏻。今日叫左「越式香茅豬扒湯河粉 $62」同「越式豬頸肉湯檬粉 $64」通常啲餸都分碟上,唔會浸淋,另外檬粉就爽身啲,河粉就會淋啲,跟湯粉會配辣椒青檸,夠晒正宗。。叫正價湯粉,可優惠價加配小食。「香茅雞翼 2 件 $20」、「越式炸春卷 2件 $21」小食最緊要夠熱又脆卜卜,夠晒香口。。超推介要叫「越南滴漏咖啡 +$18」滴漏咖啡加煉奶簡直係一絕🙏🏻又香又甜好正。「凍咸檸可樂 +$12」加配價算合理。

2023-01-19 61 瀏覽
這間餐廳之前都光顧過數次,水準平穩,就是那種港式越南餐廳。食物普遍都弄得不錯,是次光顧點了一set 二人餐 $185 (2碗麵+香茅雞翼+灼生菜+2杯特飲)先說越南牛肉河的湯底也不錯,香濃,雖然應該都是有少少味精,但味道算是對版 (相比有些店那種淡而無味的湯底…真是幫襯過一次永不回頭,越南pho最重要的是湯底呀...)。粉麵類的份量女士吃的話還OK,男士就可能會爭dd了。他家的炸物也炸得不錯,香茅豬扒、香茅雞翼食落口還很juicy,並沒有煮過火乾柴。(雖則是油了一點)另要讚一下,坐底後店員奉上的那杯茶好特別,是麥茶 ,每次茶都是香濃,好味。 (用來洗筷子的話就太可惜了)
這間餐廳之前都光顧過數次,水準平穩,就是那種港式越南餐廳。

粉麵類的份量女士吃的話還OK,男士就可能會爭dd了。

2023-01-18 58 瀏覽
老公今日要去大圍做野,要等埋佢收工先一齊食飯,好耐都冇食過越南野,所以去左食河內越式料理,8:30pm 左右去到門口,全店滿座,大約等了5-10 分鐘👍👍👍河內扺食又大大份,價錢 $60-70左右,又有多款選擇😋😋😋有咖喱牛腩飯、河內招牌豬扒飯、撈檬、湯河粉等等等越式海南雞飯椰皇海南雞飯亦很有特色,白滑的海南雞背香噴噴的黃油米飯🍚極品牛三寶湯河粉有生牛肉、牛展、牛丸,生牛肉的肉質鮮嫩美味,最為吸引,湯頭的牛骨味道濃厚,每次食完都成碗湯飲唒。這裏的小食都非常多有香茅雞翼、越式豬頸肉,還有我最愛吃的酥香軟殼蟹,$42 大大份又香脆,一試難忘。

越式海南雞飯
椰皇海南雞飯亦很有特色,白滑的海南雞背香噴噴的黃油米飯🍚

2023-01-16
5 分鐘 (堂食)
2023-01-18 32 瀏覽
·大圍 | 河內越式料理Tea time有少少肚餓想食越南野記得火車站附近有一間就買個外賣返屋企慢慢食-越式炸春卷 2件入面有豬肉 木耳 蘿蔔 同粉絲春卷好足料好扎實 炸得好酥脆點埋佢本身跟嘅春卷魚露酸酸甜甜好開胃-香茅雞翼湯河因為我係外賣 舖頭好細心咁分咗湯唔怕拎到返屋企冇晒啲湯🥹另外仲有包辣椒粒同桔仔可以加落湯到雞翼醃得好入味仲好香香芧味份量仲要好大碗🤩-凍越式滴漏咖啡🤩🤩哩個一定要叫⭐️⭐️因為加咗煉奶既關係 咖啡好香滑陣味好似食緊一隻咖啡糖咁本身唔係好接受到咖啡嘅都可以叫嚟試下可能之後會愛上😂
大圍 | 河內越式料理

陣味好似食緊一隻咖啡糖咁
本身唔係好接受到咖啡嘅都可以叫嚟試下
可能之後會愛上😂

2023-01-18
5 分鐘 (堂食)
2023-01-16 43 瀏覽
📍 📍 📍 河內越式料理 (村南道) (大圍)大圍大圍村南道55號地下朋友介紹我嚟呢間性價比高嘅越式餐廳🍴 佢話呢度嘅老闆職員好好Nice 果然冇介紹錯啊🙊 佢好用心聆聽意見 又會推介餐廳出名嘅食物俾客人 服務真係抵無得彈👍🏻極品牛三寶湯河粉💰$70😋😋😋😋.8/5大大碗份量足,包括生牛肉、牛展、牛丸,其中以生牛肉的肉質鮮嫩美味,最為吸引。上菜果時望住啲生牛肉片慢慢咁浸熟又幾過癮,湯頭的牛骨味道十足,加上溫度10分高,迅速令到生牛肉的熟了,而且保持鮮嫩。 令我最感歡欣的地方是蔥絲、金不換、洋蔥絲和芽菜,這些配料的份量都很夠。越式炸蝦餅(細)💰$29😋😋😋😋.8/5新鮮炸起嘅黃金蝦餅,呢個絕對有驚喜。外脆內“彈” 😍 食得出佢手打果種彈牙,蝦肉打得很彈,食落很有口感,鮮甜美味!河內越式三寶飯💰$70😋😋😋😋/5呢個飯真係好抵食,大大碟,有兩隻香茅雞翼、兩片札肉、一份香茅豬扒,每樣都勁香口好好送飯,雞翼脹卜卜,香茅味十足,豬扒都係,充滿香茅味,碎上,方便客人進食😽🫰🏻仲有秘製醬油附上👍🏻越式炸春卷(2件)💰$21😋😋😋😋.4/5 職員話佢地春卷好受歡迎,所以又叫咗一份嚟試吓,一試果然冇呃我
📍 📍 📍 河內越式料理 (村南道) (大圍)
大圍大圍村南道55號地下

💰$70
😋😋😋😋.8/5

越式炸蝦餅(細)
💰$29
😋😋😋😋.8/5

河內越式三寶飯
💰$70
😋😋😋😋/5

越式炸春卷(2件)
💰$21
😋😋😋😋.4/5
職員話佢地春卷好受歡迎,所以又叫咗一份嚟試吓,一試果然冇呃我,春卷皮好薄好脆,好似紫菜咁薄,但係又唔會令到入邊嘅餡爆出嚟,餡有肉碎、蘿蔔絲同木耳,由於佢係炸嘅,所以怕油嘅朋友可以陪佢哋嘅撈檬汁

椰汁三色冰
💰$12(跟餐)
😋😋😋😋/5
我哋叫咗少甜,所以飲到香濃椰香味,不會像街外有濃濃的糖水混雜在其中。

回頭: YES !!!快靚正,而且性價比真係高,加上地理位置方便,去開大圍食個快飯都唔錯👍🏻
2023-01-16 80 瀏覽
大圍餐廳多,但好食既少,東南亞菜就更加少之有少呢間就係我少數會去食既大圍東南亞菜啦鋪仔細細,但係裝修舒適應有盡有,價錢亦唔貴極品牛三寶湯河粉首先不得不說呢到既湯底真係高質香濃得黎口感清爽,而且真材實料,唔會越飲越口乾令D河粉索晒D湯汁既精華之後更加正牛三寶分別係牛丸,牛展同肥牛三款都各有特色,而且味道同質素都唔錯牛丸食落JUICY,牛展肉味香濃又唔膩,肥牛肥而不膩牛腩片湯河粉牛腩片份量都幾多,食落口感又淋又滑,肉香味濃越式炸蝦餅口感爽口,啖啖有蝦既鮮香熱情果梳打真係用熱情果果肉,冇花冇假,真材實料
大圍餐廳多,但好食既少,東南亞菜就更加少之有少
呢間就係我少數會去食既大圍東南亞菜啦
鋪仔細細,但係裝修舒適
應有盡有,價錢亦唔貴

首先不得不說呢到既湯底真係高質
香濃得黎口感清爽,而且真材實料,唔會越飲越口乾
令D河粉索晒D湯汁既精華之後更加正
牛三寶分別係牛丸,牛展同肥牛
三款都各有特色,而且味道同質素都唔錯
牛丸食落JUICY,牛展肉味香濃又唔膩,肥牛肥而不膩
牛腩片湯河粉

牛腩片份量都幾多,食落口感又淋又滑,肉香味濃
越式炸蝦餅
口感爽口,啖啖有蝦既鮮香
熱情果梳打
真係用熱情果果肉,冇花冇假,真材實料
2023-01-02 101 瀏覽
記得當日是寫意的黃昏, 寫下我溫馨的一餐,很美妙的經驗。今天假期在大圍踩完單車,就拖着疲倦的身軀到這間越南餐廳食下午茶。雖然人多,但環境,餐具都十分乾淨企理。在疫情下令人食得放心,所以都來這裡食個飯。今次我要了一個香矛豬扒撈檬,灼菜,豬頸肉小食,加杯椰汁冰。豬頸肉的水準依舊,非常可口惹味,口感不錯,撈檬汁正宗,料多,香矛豬扒十分軟熟,香矛味道適中。而灼菜用腩汁煮熟味道很特別,不沉悶,亦可以中和返撈檬的酸甜味。椰汁冰一貫好飲。❤️衛生: *****服務: *****環境: *****
記得當日是寫意的黃昏, 寫下我溫馨的一餐,很美妙的經驗。

今次我要了一個香矛豬扒撈檬,灼菜,豬頸肉小食,加杯椰汁冰。

椰汁冰一貫好飲。❤️

衛生: *****
服務: *****
環境: *****
2022-12-29 89 瀏覽
尖沙咀聖誕晚餐,平平地好抵食🤭🤭😂話說聖誕個日出左尖沙咀,周圍都勁多人,想搵餐廳都好煩,醒起呢度有間越南餐廳,最後坐低左食,等5分鐘就有位。。價錢都幾抵,叫左「越式河內三寶飯 $70」同「順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 $67」三寶飯有齊雞翼、札肉、豬扒,香茅味重炸得幾好。蕃茄蟹肉扎肉湯檬好正,蕃茄蓉好夠味,奇上蟹肉足料份量多,檬粉比較碎左少少,不過配湯都好食。。跟餐可以加配小食,加「酥香軟殼蟹$42」,好大隻原身軟殼蟹👍🏼飲品加配$12/杯特飲,超抵飲。凍咸檸七喜同鮮芒果西米露,西米露好香椰汁味。。

2022-12-14 105 瀏覽
河內越式料理 (大圍)今日好想食越南菜,就去咗這裡去試下,地點好就腳,係大圍地鐵站附近✅生熟牛肉湯河粉🐮湯底好入味,配埋生牛和熟牛食好正,牛肉肉質都好靚番茄蟹肉扎肉湯檬🦀番茄湯底好健康,湯底都係橙紅色,面層有蟹肉,另仲有豆卜同埋扎肉,好豐富🤤越式豬頸肉上面有蔥花,豬頸肉又香又爽口,加埋甜酸醬食好好味👍🏻越式香茅豬扒絕對推介大家試,呢個豬扒整得好嫩,外面脆🐽椰汁紅豆冰好多紅豆🫘又不會太甜鮮芒果西米露芒果甜,加埋西米露有咬口🧋下午茶好抵食,我會幫襯多d😚大圍大圍村南道55號地下
河內越式料理 (大圍)

生熟牛肉湯河粉🐮
湯底好入味,配埋生牛和熟牛食好正,牛肉肉質都好靚

番茄蟹肉扎肉湯檬🦀

越式豬頸肉
上面有蔥花,豬頸肉又香又爽口,加埋甜酸醬食好好味👍🏻

越式香茅豬扒
絕對推介大家試,呢個豬扒整得好嫩,外面脆🐽

椰汁紅豆冰
好多紅豆🫘又不會太甜

鮮芒果西米露
芒果甜,加埋西米露有咬口🧋

下午茶好抵食,我會幫襯多d😚

大圍大圍村南道55號地下
2022-12-08 104 瀏覽
好鍾意食蝦餅既我食親越南餐廳都必叫!多數蝦餅餐都比其他餐貴但呢間價錢係差唔多,而且有大大塊蝦餅!所有食物水準唔錯!而且都算大份,抵食!難怪日日都排隊位置都好方便,就係大圍站出口對面!
好鍾意食蝦餅既我食親越南餐廳都必叫!

難怪日日都排隊
位置都好方便,就係大圍站出口對面!
2022-12-08 79 瀏覽
見晚晚排隊試一試!雖然比米線貴少少,但間唔中食吓都幾過癮。雖然比米線貴少少,但間唔中食吓都幾過癮,叫咗一個生熟牛肉湯河同炸蝦餅撈蒙。生牛肉湯河叫做up to standard應有盡有有香草生洋蔥同生聰。生牛肉夠juicy 亦有牛肉味,仲有幾舊好重味道嘅牛腩,正!平時唔捨得食蝦餅撈蒙,因為都會比其他河粉貴,但依度竟然係同一個價錢所以好抵食。加咗雞翼同春卷兩個都做得好出色春卷夠脆口亦都好足料。加$12就可以配搭飲勁抵飲,特別係個椰汁西米露。👍🏻👍🏻
見晚晚排隊試一試!雖然比米線貴少少,但間唔中食吓都幾過癮。

加咗雞翼同春卷兩個都做得好出色春卷夠脆口亦都好足料。

加$12就可以配搭飲勁抵飲,特別係個椰汁西米露。👍🏻👍🏻
2022-12-08