2022-09-22 32 瀏覽
中午同屋企人去左依間越南店食,好抵食,點左一份鮮蝦米紙卷試下,有4件,蝦生菜同粉都好夾。另外叫左牛三寶河粉,一大碗河粉,湯底清香甜,肥牛牛丸入味。不過另外一杯奶茶就一般般,好苦。整體cp值高!
2022-09-17 84 瀏覽
而家睇網上食評會好謹慎因為怕睇到鱔稿 跟住去食會中伏見到呢間餐廳咁多一面倒既好評其實有d驚🤣🤣但今日真係好想食越南野見佢又近近地就去一試究竟d食評果然無講錯生牛肉湯河粉好好食 其實主要係因為湯夠濃 好好飲有d胡椒味 微微辣 味道好有層次如果淨講麵質同牛肉佢唔係最top 但加埋d湯 成碗麵就超好食!!!好推薦佢既湯河 食果時一定要飲埋個湯!!!米卷就不過不失個皮有d太厚太煙韌變左食一兩件已經覺得滯個人中意食皮薄既米卷多d唔收加一 湯河$58 米卷$48我覺得價錢合理
而家睇網上食評會好謹慎

其實主要係因為湯夠濃 好好飲
有d胡椒味 微微辣 味道好有層次
如果淨講麵質同牛肉
佢唔係最top
但加埋d湯 成碗麵就超好食!!!
好推薦佢既湯河
食果時一定要飲埋個湯!!!

米卷就不過不失
個皮有d太厚太煙韌
變左食一兩件已經覺得滯
個人中意食皮薄既米卷多d

唔收加一 湯河$58 米卷$48
我覺得價錢合理

安南鮮蝦米紙卷
河內生牛肉湯河粉
🔎 河內越式料理 (村南道) (大圍)*📍 大圍大圍村南道55號地下.極品牛三寶湯粉牛三寶分別有:牛肉、牛展同牛丸😍牛肉都偏向生,如要熟一定一定要提前講🫣麵質一般,但湯底搭救,差唔多飲哂成碗🤣但份量十足,材料又多,性價比高🤙🏻河內牛腩片湯河粉牛腩片好嫩口,份量同樣都好多😍下次想試下要金邊粉🙈湯底真心唔錯,最好趁熱試蝦餅&豬頸肉蝦餅有手心咁大塊!而且加埋佢哋嘅酸辣醬very ok呀!蝦餅唔會太厚粉🤙🏻豬頸肉就切得好薄,都係蘸甜辣醬好食d!!小食方面都唔錯😁

🔎 河內越式料理 (村南道) (大圍)
📍 大圍大圍村南道55號地下

極品牛三寶湯粉
牛三寶分別有:牛肉、牛展同牛丸😍
牛肉都偏向生,如要熟一定一定要提前講🫣

河內牛腩片湯河粉

蝦餅&豬頸肉
豬頸肉就切得好薄,都係蘸甜辣醬好食d!!小食方面都唔錯😁
2022-09-01 52 瀏覽
地點超方便,一出地鐵站對面就到了。雞翼撈檬粉 $60好香口既雞翼,好大碗粉,對於大食既我黎講性價比好高$60 食到好飽! 仲要味道好食😋生牛肉湯河 $59食越南嘢點可以唔食生牛肉呢湯底好濃郁,但係又唔會話太鹹牛肉好有牛味, 食到停吾到口😝😝$29 小食 炸蝦餅炸到外脆內軟,讚👍天氣咁熱當然要消暑 清熱叫左杯龍眼冰入邊除咗龍眼仲有杞子,又養生又好飲 吾會太甜。朋友叫做杯滴漏咖啡,佢話以前喺越南日日都飲味道係同以前飲嘅一樣,我就未試過啦。我本身對咖啡都好抗拒,但呢個同普通咖啡真係完全唔同,加咗煉奶落去嘅味道同朱古力差唔多。又幾好飲喎!整體黎講係一間性價比好高既餐廳2個人食左$200 有找既lunch食到飽,仲要甘好味!☺️☺️☺️
地點超方便,一出地鐵站對面就到了。

雞翼撈檬粉 $60

好香口既雞翼,好大碗粉,
對於大食既我黎講性價比好高
$60 食到好飽! 仲要味道好食😋

生牛肉湯河 $59
食越南嘢點可以唔食生牛肉呢
湯底好濃郁,但係又唔會話太鹹
牛肉好有牛味, 食到停吾到口😝😝

$29 小食
炸蝦餅
炸到外脆內軟,讚👍

天氣咁熱當然要消暑 清熱
叫左杯龍眼冰
入邊除咗龍眼仲有杞子,
又養生又好飲 吾會太甜。

朋友叫做杯滴漏咖啡,
佢話以前喺越南日日都飲
味道係同以前飲嘅一樣,我就未試過啦。

整體黎講係一間性價比好高既餐廳
2個人食左$200 有找既lunch
食到飽,仲要甘好味!☺️☺️☺️

• 河內生牛肉湯河粉
  • 越式炸蝦餅
當日天氣唔太穩定少少落雨,工作關係,所以經過大圍找到這間唔錯嘅餐廳。魚露雞扒煎蛋飯首先雞扒大大件好適合男生胃口,超過一個手掌大。而且份量足,配上佢哋特有嘅魚露香味,非常入味,令人垂涎三分。亦係我曾經食過最好食嘅雞扒。上湯油菜特別之處是非常幼嫩,我覺得如果帶父母過嚟食都非常適合,老人家會喜歡。亦適合一家大細。配上佢哋嘅上湯可謂相得益彰。豬頸肉絕對是上等之作。無論色香味都非常之合襯。簡直是我心目中最好食的。配上佢哋嘅凍飲例如凍檸茶真係享受。衛生: *****服務: *****環境: *****

魚露雞扒煎蛋飯
亦係我曾經食過最好食嘅雞扒。

上湯油菜
亦適合一家大細。
配上佢哋嘅上湯可謂相得益彰。

豬頸肉
配上佢哋嘅凍飲例如凍檸茶真係享受。

衛生: *****
服務: *****
環境: *****
2022-08-30 49 瀏覽
河內越式料理(村南道)——————————ADDRESS 📍大圍大圍村南道55號地下價錢💰:50-100好味程度😋⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️今日約咗人去大圍火車站交收,天時暑熱諗住想飲杯凍飲,行行吓就比呢間舖頭門口嘅餐單吸引住,好快侍應姐姐就出嚟招呼我由於下午茶時間,見到侍應都忙到踢晒腳,於是我同我朋友就order 左兩個set,相對來講都幾抵食!生牛肉湯河粉 HK$59我朋友叫咗呢碗生牛肉湯,個湯底非常濃郁,每一啖都好有牛味,食得出個湯底廚師放咗唔少心機落去,生牛肉都好滑,熟度剛剛好,再配合埋唔同嘅香料夾埋一齊食,真係感覺自己置身於越南!真係別有一番風味越式春卷撈檬 HK$65我自己就order 左越南春卷撈檬,分量剛剛好唔會太多亦都唔會太少,個春卷切開咗一半但係都好大舊同好足料!再配合埋甜酸醬,熱辣辣真係好好食香茅雞翼 HK$20另外跟餐配咗香茅雞翼,師傅醃製非常之入味!外皮又脆卜卜,真係除咗好食都唔知講咩好啦!跟餐得兩舊,真係唔夠喉呀!越式炸蝦餅 HK$29呢個越南蝦餅真係極出色,佢每一舊蝦餅裏面都有好多蝦肉,每一啖都煙煙韌韌,唔係每一啖都係食緊麵
河內越式料理(村南道)
——————————

回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️

生牛肉湯河粉 HK$59

越式春卷撈檬 HK$65
香茅雞翼 HK$20
跟餐得兩舊,真係唔夠喉呀!

越式炸蝦餅 HK$29
呢個越南蝦餅真係極出色,佢每一舊蝦餅裏面都有好多蝦肉,每一啖都煙煙韌韌,唔係每一啖都係食緊麵粉嗰種,而係每一啖都係蝦肉!真係正到暈!

椰果椰+西米露 跟餐配$12
我朋友叫咗呢個椰汁西米露,每一啖飲落去都超冰涼,每一口都好多西米,正正就好似平時食嘅西米露糖水咁樣!又唔會太甜正呀!
熱情果梳打 跟餐配$12
你杯梳打簡直透心涼,啲熱情果蓉喺杯底到好靚,真係眼睛嘅享受,飲落去仲要好有驚喜!

一路食,Keep住都有唔同嘅客人入座,當我食完離開嘅時候,門口仲要排長龍!可想而知呢間舖頭嘅食物幾出色
大家如果有興趣快啲過去試吓啦

2022-08-27 40 瀏覽
呢排成日都想食生牛肉河,今日放工就過咗大圍嘅河內越式料理食越南菜。除咗食主食,我哋仲試咗兩款小食同飲品,好滿足!河內生牛肉湯河粉 $59生牛肉湯河好大份,食到好飽!何粉好滑,偏幼身。湯底味道濃郁,有濃濃嘅牛肉味,仲可以加少許青檸汁。牛肉唔嚡,都幾大塊。牛肉河有唔少蔥花、洋蔥同芽菜,食落除咗好香,仲增加咗唔少風味。越式豬頸肉撈檬 $64撈檬有蘿蔔絲、青瓜同花生。檬粉撈咗酸甜汁後酸酸甜甜,食落好開胃,好有越式風味。豬頸肉大大塊,油香豐富,外皮仲脆脆地!香茅雞翼(2件)+$20雞翼juicy,外表煎到香脆,香芧味重。越式炸蝦餅(細)+$29炸蝦餅出色!上到枱熱辣辣,而且超級香脆。入邊蝦肉彈牙,再可以點上酸甜醬,特別開胃。椰汁珍多冰 $28珍多冰椰漿味濃郁,綠色粉條味道清甜,外皮煙韌。龍眼冰 $28龍眼冰好解渴,味道清甜,仲有好多龍眼乾。

河內生牛肉湯河粉 $59

越式豬頸肉撈檬 $64

香茅雞翼(2件)+$20
雞翼juicy,外表煎到香脆,香芧味重。

越式炸蝦餅(細)+$29

椰汁珍多冰 $28
珍多冰椰漿味濃郁,綠色粉條味道清甜,外皮煙韌。

龍眼冰 $28
龍眼冰好解渴,味道清甜,仲有好多龍眼乾。
2022-08-18 72 瀏覽
【河内越式料理】一間地道嘅越式菜館係大圍做完嘢 見到間好多人排隊嘅越式菜館 就黎嘗試下🐂牛肉撈檬超足份量 牛肉搭配上蘿蔔絲 青瓜絲 生菜 花生粒 青桔嘅酸 指天椒嘅辣再淋上秘制醬汁 酸甜開胃 值得一試🐂牛展湯河粉超大塊牛展煮得十分軟爛 入口爽滑 越嚼越香 店裡的河粉是火車頭河粉🐖越式豬頸肉炭燒完的豬頸肉 鹹甜適中 焦而不幹 肥而不膩 蘸啲越式甜辣醬更加好食🦐🦐越式蝦餅炸完嘅蝦餅色澤金黃 外皮小小脆脆地 外酥里嫩 一啖咬落去滿嘴香嗌左杯鮮芒果西米露同青檸蘇打 哩個天氣最適合飲啲凍嘢
【河内越式料理】一間地道嘅越式菜館

係大圍做完嘢 見到間好多人排隊嘅越式菜館 就黎嘗試下

🐂牛肉撈檬

🐂牛展湯河粉

🐖越式豬頸肉

🦐🦐越式蝦餅

嗌左杯鮮芒果西米露同青檸蘇打 哩個天氣最適合飲啲凍嘢
2022-08-09 64 瀏覽
香港越南餐廳確實好多選擇,大圍區有間「河內越南料理」經濟實惠,一打開個餐牌款式多,越式湯粉,檬粉,小食,咖喱海南雞及套餐…。順化蕃茄蟹肉🦀扎肉湯檬 $67湯底主打蕃茄, 有濃郁的海鮮味,加上蟹同蝦羔,非常鮮味。再加上豆腐卜吸收湯底的精華 ,蟹肉新鮮又多,抵食😋。河內招牌豬扒飯 $62豬扒香脆, 外脆內軟, 好juicy, 味道又好,加上煎蛋,飯又多,而且仲有配菜追加小食。越式蝦餅 $29呢個一定要叫,蝦餅彈牙, 外皮趣卜卜。越式豬頸肉 $29軟滑豬頸肉,香口入味。杞子龍眼茶 $22好多龍眼肉, 真材實料。檸檬蜜糖薑茶 $22不是沖劑, 有三四片厚厚的薑,真係好夠薑,喜歡薑味道嘅人一定要叫呢度啲店員姐姐有禮又親切,呢一點都要加分😁街坊價錢, 用心製作,這就是食店給顧客最好的心意。

。順化蕃茄蟹肉🦀扎肉湯檬 $67

。河內招牌豬扒飯 $62

追加小食
。越式蝦餅 $29
呢個一定要叫,蝦餅彈牙, 外皮趣卜卜

。越式豬頸肉 $29
軟滑豬頸肉,香口入味

。杞子龍眼茶 $22
好多龍眼肉, 真材實料

。檸檬蜜糖薑茶 $22

呢度啲店員姐姐有禮又親切,呢一點都要加分😁

街坊價錢, 用心製作,這就是食店給顧客最好的心意。
剛於酒店房間內食完tea set不久, 等雨停下來才出外覓食, 天氣太熱都冇乜胃口,於是決定搭三個站去大圍呢間人氣嘅越南粉試試,去到見竟然冇人等位,於是問服務員因由,佢話係剛落完雨所以人唔多,平時呢個時間就一定要等位。坐低後望下餐牌有乜嘢食先,三個人叫了三碗粉,再追加兩個小食及一杯特飲呢碗係極品牛三寶湯河,首先試下個湯底先,味道夠哂濃郁,配料有洋蔥、芽菜,牛三寶有生牛肉、牛丸同牛展,牛展最好味!呢碗係生熟牛肉湯河,牛肉份量都幾多,夠哂大碗!呢碗係越式香茅豬扒湯河,豬扒已經幫你切成小件,方便食用,豬扒醃得都好入味,夠淋,好味!追加小食之一嘅越式炸蝦餅,外觀已經好吸引,佢熱辣辣之餘,仲食得出蝦肉嘅鮮味,整得非常出色。越式豬頸肉,唔肥,味道都唔錯特飲叫咗椰子冰,純椰汁味道夠濃,好飲!整體都有水準,價錢親民,值得再來!

呢碗係生熟牛肉湯河,牛肉份量都幾多,夠哂大碗!

越式豬頸肉,唔肥,味道都唔錯

特飲叫咗椰子冰,純椰汁味道夠濃,好飲!

整體都有水準,價錢親民,值得再來!
2022-08-04
2022-08-04 69 瀏覽
係大圍食越式料理就一定要試下呢間餐廳,一出大圍站行過斜對面就到。呢間餐廳嘅裝修很光鮮,座位全部都係Sofa,坐得很舒服。河內生熟牛肉湯河粉:牛肉嫩滑,河粉爽口,湯底濃郁惹味,值得推介。河內招牌豬扒飯:份量十足,太陽蛋白很滑,豬扒煎得很香,食落口鬆軟而有肉汁。越式炸蝦餅:香脆入味,蝦膠彈牙蜂蜜柚子蜜梳打:柚子蜜清香,加了梳打甜度均勻。椰汁珍多冰:椰香味重,珍多質感爽滑味道清甜。另外呢間餐廳服務態度很好,值得一讚!

河內生熟牛肉湯河粉:
牛肉嫩滑,河粉爽口,湯底濃郁惹味,值得推介。

河內招牌豬扒飯:
份量十足,太陽蛋白很滑,豬扒煎得很香,食落口鬆軟而有肉汁。

越式炸蝦餅:
香脆入味,蝦膠彈牙

蜂蜜柚子蜜梳打:
柚子蜜清香,加了梳打甜度均勻。

椰汁珍多冰:
椰香味重,珍多質感爽滑味道清甜。

另外呢間餐廳服務態度很好,值得一讚!
2022-07-30 56 瀏覽
夏日熱辣辣,想食啲清新嘅野食,黎到呢間係大圍火車站對面嘅越式餐廳。今次叫左二人餐,$185可以自選2款河粉/撈檬,另包括一碟田園灼時蔬,小食和飲品,不過等咗好耐先有得食,野食催左2次先到,服務質素有待改善。••扎肉撈檬扎肉份量有5片,不過扎肉比較淡味。檬粉爽彈,撈檬汁酸辣比例唔錯,另外配有大量蘿蔔絲同青瓜絲,夠清新••生牛肉湯粉湯粉同牛肉份量好多,牛肉質感正常,不過稍欠牛味。河粉有少少碎同難夾,但湯底算濃,整體合格👍🏻••安南鮮蝦紙米卷紙米卷皮厚度算薄,入面有好多菜同蘿蔔絲,但蝦就一般,其中一條紙米卷入面隻蝦好似蝦米咁細…

扎肉撈檬

生牛肉湯粉

安南鮮蝦紙米卷
2022-07-17 77 瀏覽
本來同同事在網上平台點選午餐 顯示時間為25 分鐘送達 但 當時間過了30 鐘後 本人再致電餐廳查詢 餐廳職員居然支吾以對 然後cut 線 , 重複幾次如是者 最後再致電找經理 經理聲稱已知道事件 同事係有回答 並沒有cut 線 , 態度惡劣到極點。 就算係繁忙時間 相信亦不至於用這樣的態度⋯⋯ 吾會有下次
外賣送餐
2022-05-31 123 瀏覽
耐唔耐就會同屋企人出大圍食野 附近有好多好好味嘅cafe 同甜品鋪 住大圍嘅朋友介紹過呢間嘅越南粉唔錯心血來潮就黎試下😋😋😋黎到 店鋪都幾full下 外邊都有幾張外賣單好彩唔洗等好耐 好快有位😎餐牌上好多款野食都好吸引我地就點左個檬粉同湯粉試💕上菜速度拍得住澳牛 大概等左五分鐘左右已經黎❤️唔洗等好耐 非常好!✨豬茅豬扒撈檬估唔到咁大份 豬扒煎得剛好 香茅味好出 加上酸辣汁撈檬好開胃🌟👍🏻👍🏻👍🏻生熟牛肉湯河都好味喎!重點係佢啲牛剛好半生熟 好嫩口 湯底都幾濃郁 似係好香既牛肉湯底 讚👍🏻✨小食我地分別點左炸春卷同炸蝦餅試 炸春卷即炸 上枱仲熱辣辣 入面有木耳 豬肉 蘿蔔 同 粉絲 幾好食😋飲品都幾好 跟餐加錢就可以飲到特飲杞子龍眼茶 鋪頭落左好多粒龍眼比我🤣鮮芒西米露 唔太甜 正 整體都幾好味 重點係唔貴粉麵價錢都係$40-50幾 仲要勁大份 勝價比高 ❤️❤️❤️🫰🏻推介
耐唔耐就會同屋企人出大圍食野

唔洗等好耐 非常好!✨

豬茅豬扒撈檬估唔到咁大份
豬扒煎得剛好 香茅味好出
加上酸辣汁撈檬好開胃🌟👍🏻👍🏻👍🏻

生熟牛肉湯河都好味喎!
重點係佢啲牛剛好半生熟 好嫩口

香茅豬扒撈檬
下午茶
  • 河內生牛肉湯河粉
2022-05-31 128 瀏覽
老公系大圍附近做完野成8:00 pm 就係附近食埋野先反屋企😎😎😎😎經過見到間越南野,個餐牌D食物太約60-80就有交易,價錢比較大眾化👍👍👍就入去試吓啦Order 左河內生牛肉湯河粉越式海南雞飯可以追加小食越式炸春卷 $21越式豬頸肉23青檸梳打🍹🍹🍹紅豆冰海南雞好滑👍👍👍👍👍佢比一般嘅黃油飯冇咁油,健康D.生牛肉湯河必食推介,老公連D湯都飲晒下次可以再黎😋😋😋😋😋人均消費$120

老公系大圍附近做完野成8:00 pm
越式炸春卷 $21
越式豬頸肉23
青檸梳打🍹🍹🍹
紅豆冰
海南雞好滑👍👍👍👍👍佢比一般嘅黃油飯冇咁油,健康D.
生牛肉湯河必食推介,老公連D湯都飲晒
下次可以再黎😋😋😋😋😋
人均消費$120