2019-01-24 69 瀏覽
歌神開演唱會,黎到平時很小會到既尖東搵食,無意間發現呢間開左16年既日式小店,即刻入去試下😗入到去覺得個感覺好地度,而且仲有和式房可以比你同三五知已慢慢長談,感覺好好!龍蝦沙律 & 螢沖魷魚漬 沙律很夠味及鮮,魷魚很適合配酒,但因要看演唱會起初不敢點配酒,怎料言談間此店的店家問我們喝不喝清酒,最後請了我們喝清酒呢😯回想以前在日本旅遊時也曾試過有店家請我們喝,在這裡竟然有遇上這樣的事❤️so warm雞泡魚干池魚魚頭 粟米天婦羅 🌽很小見有所以點了試試,一試難忘呀😍原來粟米這樣吃超正的👍🏻必食刺身拼盤 👍🏻夠鮮雞翼、牛舌、柚子鹽燒白鱔時日趕著要下場去睇演唱會,來去衝衝,下次要再去慢慢嘆😌

龍蝦沙律 & 螢沖魷魚漬

雞泡魚干

池魚魚頭
粟米天婦羅 🌽

刺身拼盤 👍🏻夠鮮

雞翼、牛舌、柚子鹽燒白鱔
時日趕著要下場去睇演唱會,來去衝衝,下次要再去慢慢嘆😌

• 粟米天婦羅
2019-01-17 121 瀏覽
隱藏於尖東的一個舊商場這家有歷史的居酒屋絕對是卧虎藏龍適逢十六週年有一系列優惠縞鰺池魚刺身鮮甜味道高雅肉質細緻口感絕佳是高級魚師傅建議配上酸汁和蔥花食用活象拔蚌以刺身食法最能吃出真味口感爽滑獨有的鮮甜味非常突出是新鮮食材才能帶出的味道什錦天婦羅絕對是水準之作炸蝦口感佳絕不是坊間彈牙得離譜的雪蝦炸粟米第一次吃到口感非常有趣炸茄子炸苦瓜炸蕃薯也是高水準苦瓜炒豚肉是沖繩名物能欣賞這道菜式證明你歷練已非淺清酒煮蜆用了當日時令的貝類我們有幸吃到極鮮味北寄貝清酒煮能突出貝類的鮮甜而不蓋之是新鮮貝類的最佳烹煮方法最後是當店名物濃湯蝦烏冬蝦湯是這碗烏冬的重點味道濃郁到接近臨界點一飲而盡而一滴不剩今天吃到的是有歷練的真正實力
隱藏於尖東的一個舊商場
什錦天婦羅
苦瓜炒豚肉
濃湯蝦烏冬
2019-01-17 85 瀏覽
思鄉病又發作,約左旅行腳聚會,今次揀左一家日式自家料理,慢慢品嚐一下細味日本思鄉情懷🤪一早訂左位,去到小店內已經覺得好鬼正,店內唔算大,但簡單乾淨有日本住家味道一坐企店員問我地要茶定清酒,覺得有d怪,原來店員話會送清酒比客人試下,仲會比你揀下酒杯,好鬼正!點左前菜小食燒雞泡魚干,一向係我至愛餐前小食, 來到枱上仲係熱辣辣,燒到軟硬適中,味道剛剛好,送酒一流!龍蝦沙律,非一般的沙律,好鮮味,沙律醬味道剛剛好,沒有蓋過龍蝦🦞鮮味彈牙!侍應介餐廳16週年,有些菜式都做緊優惠,我地點左北海道象拔蚌刺身唔好講笑,驚喜到一個點,鮮味到呢,咁既價錢,$180 超抵呀必叫!再黎刺身併盤,見到已經,當中八爪魚🐙同帶子最為驚喜,刺身併盤都算抵食!呢個天掃羅冇得輸,栗米同舞茸,口感相當好,栗米甜甜的,舞茸炸得香脆!最重要係唔太油,日本風味另一最愛,柚子白鱔,鹽燒牛舌同雞翼,白鱔要再叫,燒到鱔皮脆卜卜,正到俾!呢款菜式唔係度度都有得叫,鹽燒池魚頭,非常特別,可以一試!沖繩苦瓜炒豚肉,味道很好,不錯!最好想讚一下店員的服務態度,相當親切有禮,感覺身在日本一樣!

點左前菜小食

必叫!

再黎刺身併盤,見到已經
,當中八爪魚🐙同帶子最為驚喜,刺身併盤都算抵食!

呢款菜式唔係度度都有得叫,鹽燒池魚頭,非常特別,可以一試!

沖繩苦瓜炒豚肉,味道很好,不錯!

• 龍蝦沙律
  • 象拔蚌刺身
  • 柚子鹽燒白鱔
  • 鹽燒牛舌
2019-01-16 76 瀏覽
演唱會前諗住響尖東附近食少少野。由於好趕時間所以就求其搵咗一間食,點知有好大嘅驚喜。餐廳而家做緊15周年優惠好多好抵食嘅菜式!大蝦濃湯烏冬一定係必食推介!店員話湯底係自家坳製。另外佢哋嘅刺身都十分新鮮又抵食。雖然環境離譜唔係十分新淨但係勝在有一種溫暖嘅感覺。總括而言真係一個驚喜!超級超值,服務又好,性價比又高!
演唱會前諗住響尖東附近食少少野。

由於好趕時間所以就求其搵咗一間食,點知有好大嘅驚喜。

餐廳而家做緊15周年優惠好多好抵食嘅菜式!

雖然環境離譜唔係十分新淨但係勝在有一種溫暖嘅感覺。

總括而言真係一個驚喜!

超級超值,服務又好,性價比又高!
2019-01-16
  • 大蝦濃湯稻庭烏冬
2019-01-10 127 瀏覽
店仔細細😊服務要好,地方不難找,位於尖沙咀的南洋中心,下班後就過去和同學共聚了。這兒環境挺舒適,是讓人可以停下來小歇的感覺,聽聽日本流行歌,人客不多,完全不吵耳,氣氛不錯。前菜20由菇菌海帶甘荀製成,清新可口,味道不會太濃,正好令人胃口漸開。日本蕃茄🥗48爆汁的蕃茄,十分新鮮,芝麻汁令其香甜清爽的蔬果天然味道盡現。尤其是用上冰塊鋪底上,就更冰凍怡人喇!日本縞鰺池魚薄切180原味有魚香,再吃,用池魚片卷著姜蔥和蘿白蓉,再沾上店員介紹特制酸汁食,別具風味。又再試了點醬油加鮮磨山葵,同吃又如何呢!?原來也很刺激好吃,味不比酸汁要弱,有種被激活的感覺。日本活象拔蚌180爽口又鮮甜,哈,我們一吃,異口同聲:好象拔蚌😂十分有趣,由師傅現開即劏,每口都食得咯咯聲!吞拿魚刺身三點盛238赤身顏色靚,有光澤,魚味濃。中腩入口即溶,好感動😹滿口魚脂芬芳,不得不試。大腩肥美到不得了,朋友傻傻地,嘩左出黎😂係似成件脂肪咁,因為入口亦係即溶,食後有很好的後勁魚油香。串燒被我唧上🍋解油膩😬雞翼25燒得香口,肉ok!日本蕃薯仔18軟心很香,味濃郁。豚肉蘆荀28咸香鮮嫩。鹽燒鴨心臟28濃香,肉質地細軟。牛舌35 挺厚

前菜20

日本蕃茄🥗48

日本縞鰺池魚薄切180
日本活象拔蚌180

吞拿魚刺身三點盛238
赤身顏色靚,有光澤,魚味濃。
中腩入口即溶,好感動😹滿口魚脂芬芳,不得不試。

串燒被我唧上🍋解油膩😬
雞翼25燒得香口,肉ok!
日本蕃薯仔18軟心很香,味濃郁。
豚肉蘆荀28咸香鮮嫩。
鹽燒鴨心臟28濃香,肉質地細軟。
牛舌35 挺厚的,有嚼勁。
雞股肉28沒有怪味,倒是小塊嫩口。
豬肉蕃茄25咇汁,肉薄切不un🤗
雞肝28口感淋,而且質地細緻。

日本粟米天婦羅48
坊間少有,先蒸後炸的🌽帶有粟米的香甜,簡單卻不普通,熱辣即炸起,面層的炸粉夠薄,不會吃到整口是油,很貼心的去除了粟米芯的部分呢!

沖繩苦瓜炒麥豚肉98
沖繩名菜,大魚絲點綴賣相可愛,苦瓜完全不苦澀,薄切還帶脆。旦煮得滑,仲有旦汁呀~炸豆卜很金黃,豚肉薄又軟熟,感覺地道,炒得亦不俗wo!

食後感:比預期更好的一間料理店,上菜有次序,吃得不匆忙,這才叫吃飯嘛,感謝友人的推介🙏🏻
  • 吞拿魚刺身三點盛
  • 粟米天婦羅
2018-12-20 202 瀏覽
話說果日同班同學一齊present完,跟住tutor尾,跟蹤佢地去食咩!跟住就發現咗呢間小店。都幾多OL去食,應該就唔錯啦!我地每人簡咗一個定食,我個人就最推介【西京燒銀雪魚定食】同【牛小排定食】!西京燒銀雪魚定食好好味,好大塊魚,而且煮得好滑!真係幾滿足。而牛小排就燒得好香,而且個心既生熟度岩岩好,好juicy!【魚生丼定食】呢款既魚生分量都唔會好少,岩岩好,魚生都好新鮮,而且唔算貴,平時係其他餐廳同樣價錢可能都食唔到呢個質素既魚生丼。【鯖魚定食】正常,唔錯。【+$18配多三塊魚生】我個人推介可以魚生丼以外既定食,再加$18配多三塊魚生,咁就一次過止晒食日本野條癮啦!總結,呢個價錢絕對對得住個質素!點解係附近讀咗四年書,最後一年先比我發現到佢!有d後悔之前貪方便食元氣!
跟住就發現咗呢間小店。

都幾多OL去食,應該就唔錯啦!

我地每人簡咗一個定食,
我個人就最推介【西京燒銀雪魚定食】同【牛小排定食】!
而牛小排就燒得好香,而且個心既生熟度岩岩好,好juicy!

【魚生丼定食】
呢款既魚生分量都唔會好少,岩岩好,魚生都好新鮮,

【鯖魚定食】
正常,唔錯。

【+$18配多三塊魚生】
我個人推介可以魚生丼以外既定食,
再加$18配多三塊魚生,
咁就一次過止晒食日本野條癮啦!

總結,呢個價錢絕對對得住個質素!
點解係附近讀咗四年書,最後一年先比我發現到佢!
有d後悔之前貪方便食元氣!
2018-12-06
2018-11-09 315 瀏覽
趁冇甘忙午餐去食好D。小店滿座,坐吧台位其實也不錯。點了沃川魚生飯,招牌魚生飯果然性價比高。魚生勁新鮮,堅好食,有圖有真相。食左大半每件都甘新鲜,忍吾住補多張近鏡。滿足!
趁冇甘忙午餐去食好D。
小店滿座,坐吧台位其實也不錯。

食左大半每件都甘新鲜,忍吾住補多張近鏡。

滿足!
2018-11-03 237 瀏覽
食過咁多間日本野 最難食又唔新鮮真係第一次 嗌左個吞拿魚中腩 食到有雪味 仲要係80蚊一塊 三文魚又冇味 炸蝦卷拎到出黎凍哂 呢間啲魚生 唔得啦 熟食野就可以 咁既價錢比啲咁差既質素我 以後唔洗再黎
食過咁多間日本野 最難食又唔新鮮真係第一次
呢間啲魚生 唔得啦 熟食野就可以
咁既價錢比啲咁差既質素我 以後唔洗再黎

2018-08-30 616 瀏覽
其實在尖東區要屹立這麼多年是很難的, 因租金貴, 但沃川很有歷史,都是因為有一班捧場客,大概1-2星期我也會來LUNCH一次, 雖然位置有點迫, 但食物是新鮮的, 又不收加一。食了很多次也沒有寫食評, 今次主要是想讚一下服務, 尖東區食飯人很多, 所以服務大多都一般, 食過較好服務的LUNCH 就是THE MARKET及鮨海, 但價錢是3XX ,所以不能跟沃川數十元的消費相比。12:35到,人不多,大概坐了1/3人, 我們2個人,安排了一張六人檯, 已有2客人在, 坐了一回陸續多人來, 有4個人來到沒有位, 侍應就問我們可否轉去BAR讓位給他們, 我們就轉了BAR侍應已講了好幾次唔該,臨走埋單前又再講多謝我地幫忙。其實好小事, 因在尖東食lunch人多,慣了坐得迫,不過侍應真的很有禮貌,香港人怨氣很重,如果大家都可學侍應有禮貌及小事也心存感激就少很多衝突了。
2018-08-30
2018-05-18 880 瀏覽
星期五約左朋友出尖東食飯,見到經過見到呢間小店有新鮮運到既刺身就諗住入去試下我地兩個人叫左特選花之魚生飯、鮮蟹肉蟹膏炒飯、帆立貝刺身同埋赤座蝦花之刺身有劍魚腩、吞拿魚、油甘魚同海膽,刺身全部都好鮮甜,個人認為劍魚腩最好食蟹肉蟹膏炒飯份量比我想像中要多,雖然賣相唔係太靚,但味道唔錯,飯粒分明,如果蟹膏多d會更加好帆立貝刺身好爽口,左邊果塊係赤座蝦,都係第一次食,味道有d似甜蝦,幾好味,而蝦頭就用左黎煮湯小店既服務員都好友善,但座位就好窄,郁下都撞到膝頭最後兩個人食左七百幾蚊,價錢算合理
特選花之魚生飯
蟹肉蟹膏炒飯

帆立貝刺身
赤座蝦-蝦頭湯
小店既服務員都好友善,但座位就好窄,郁下都撞到膝頭
最後兩個人食左七百幾蚊,價錢算合理
特選花之魚生飯
蟹肉蟹膏炒飯
帆立貝刺身
2018-04-25 660 瀏覽
< 居 酒 屋 // 沃 川 自 家 料 理 >細細間 唔算好坐 亦唔係特別好裝修不過好有日本居酒屋味道 食物款式超多其中覺得最好食係粟米天婦羅 又甜又脆 勁上癮唔知點解尖東就係有好多呢d細細間但幾高質既日本野 可以explore下😍Very amazed by this tiny restaurant in tst east!細細間日本餐廳 係好舊既商場入面 但係好好味Uni is not good for health but bad food usually tastes good 🐷As I said I didn't expect to find high qua food in such a tiny restaurant, but heard that it's owned by a Japanese so I guess this is the perfect explanation 😌 #japaneseculture I really appreciate the respect they show towards food 😍
< 居 酒 屋 // 沃 川 自 家 料 理 >

細細間 唔算好坐 亦唔係特別好裝修
不過好有日本居酒屋味道 食物款式超多
其中覺得最好食係粟米天婦羅 又甜又脆 勁上癮

細細間日本餐廳 係好舊既商場入面 但係好好味

2018-04-05 606 瀏覽
新朋友帶我去食她的飯堂,工作關係,她說一個月至少食4-5次,所以同員工好熟又知道什麼最好食。先來了壽司2 sets, 好好味的呢! 所有食材都鮮甜,入口即溶,而且肥美至愛海膽好濃味,齒頰留香,唔捨得吞呢!拖羅都係要推介之作跟著是田樂豆腐,朋友特意介紹,炸脆的豆腐上面有燒香的味噌,好好食,而且唔膩口,可以一食再食之後上天婦羅set, 再加朋友特別要order的舞菇天婦羅 (左下角),點了味粉,好味而且好嫩,難怪order 了set 都要特別叫之後再加了牛串燒,及牛稻亭烏冬,都係好有水準的選擇,好味到停唔到口

先來了壽司2 sets, 好好味的呢!
所有食材都鮮甜,入口即溶,而且肥美
至愛海膽好濃味,齒頰留香,唔捨得吞呢!
拖羅都係要推介之作

跟著是田樂豆腐,朋友特意介紹,
炸脆的豆腐上面有燒香的味噌,
好好食,而且唔膩口,
可以一食再食

之後再加了牛串燒,及牛稻亭烏冬,
都係好有水準的選擇,好味到停唔到口
2018-04-03 593 瀏覽
係呢頭返工,可以早小小放lunch,同事介紹食呢間(又中到想食日式料理)。唔覺呢度有間日式料理,門口似好大,有幾間獨立房,散座大概30位。我地夠早到,可以坐到獨立房,幾high class咁嘅。職員得幾個,明白係會忙,不過落單慢咗啲。嘢食我地幾個就黎食完都仲有一個未有,我地去催單,佢話因爲即整要時間。。。(當時未有好多人)同事叫幾款,我呢位同事叫咗銀雪魚定食(佢話20分鐘,但結果好快上,同我地個啲一齊上)好滑,無骨,煎得好香。我叫嘅係三文魚碎丁魚生飯,對我而言,唔駛再點豉油。好味,碎丁三文魚新鮮嘅,味道尚可。前菜幾特別,可口。麵豉湯係正常。我幾睇服務,呢次一般。

好滑,無骨,煎得好香。

我幾睇服務,呢次一般。
2018-03-12 306 瀏覽
每次來這裡吃午餐就一定要預約,怕來到後要等,所以必定要預約。這次點了劍魚腩,肥美的劍魚腩!味道不是太甜,但也可以接受。也點了雞飯餐,點了後需時20分鐘制作,有時候會預約時已點了餐。雞外層脆皮的而內裡嫩滑,吃完後會念念不忘!

這次點了劍魚腩,肥美的劍魚腩!味道不是太甜,但也可以接受。

2018-02-20 381 瀏覽
一行十一人來到這裏作為團隊的團年飯 首先要講這餐是老闆埋單的, 真的非常感謝老闆 因為一開始的時間從 openrice看過這店的格局與價錢牌老實說,以我這種性價比為先的性格我應該不會來,哈哈因為有十多人可以包一間房,但這房間其實不算是一個十多人的房間,其實是由兩個房間組成所以座位編排上也是分開了兩張打直的枱,會有兩排人是背對背的,有點點不方便我們帶了兩支清酒,開瓶費這裏是100蚊一支 一坐下點了小食及生啤,小食的質素是高的p.s. 因為我只能放十二張相,所以會出現相片組合請見諒🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️支豆沒特別, 雞軟骨也是雞軟骨,醃菜也是醃菜(哈哈我正在說什麼呢😂😂😂)需要提示圖右上角的龍蝦沙律蝦肉和醬的比例非常恰到好處刀工也好,不會切到蝦肉過細,保留咬口,本人非常喜歡而圖的左下角是面豉芝士,這個非常有驚喜芝士很香滑,配上面豉出奇的配,值得叫刺身方面係一個我比較想重點題嘅範疇 因為我本身好鍾意食刺身,經常四出搵刺身吃亦都會叫到會刺身,先看看刺身的圖片首先刺身拼盤, 鮮味和新鮮度非常足夠這個不容置疑, 響螺刺身新鮮北寄貝,也非常爽甜。但始終現在坊間的刺身,基於運輸越嚟越容易,坊間的小店或到會

一行十一人來到這裏作為團隊的團年飯
首先要講
這餐是老闆埋單的, 真的非常感謝老闆

因為一開始的時間從 openrice看過這店的格局與價錢牌
老實說,以我這種性價比為先的性格
我應該不會來,哈哈

我們帶了兩支清酒,開瓶費這裏是100蚊一支
一坐下點了小食及生啤,小食的質素是高的

p.s. 因為我只能放十二張相,所以會出現相片組合
請見諒🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️

支豆沒特別, 雞軟骨也是雞軟骨,醃菜也是醃菜
(哈哈我正在說什麼呢😂😂😂)
需要提示圖右上角的龍蝦沙律
蝦肉和醬的比例非常恰到好處
刀工也好,不會切到蝦肉過細,保留咬口,本人非常喜歡

而圖的左下角是面豉芝士,這個非常有驚喜
芝士很香滑,配上面豉出奇的配,值得叫

刺身方面係一個我比較想重點題嘅範疇
因為我本身好鍾意食刺身,經常四出搵刺身
亦都會叫到會刺身,先看看刺身的圖片

首先刺身拼盤, 鮮味和新鮮度非常足夠
這個不容置疑, 響螺刺身新鮮北寄貝,也非常爽甜。
但始終現在坊間的刺身,基於運輸越嚟越容易,
坊間的小店或到會已越做越好,以此店的性價比來說
我有點略慊偏貴。

壽司方面叫了以下

油甘魚刺身是正的,厚身新鮮,清爽嘅口感
而看得見肉身偏淡紅漂亮。

燒比目魚邊壽司, 充滿油香,但略嫌比目魚有點薄,和飯的比例有點點失衡,但整體是好吃的

沒什麼特別

燒物方面試做得不錯的, 牛脷非常貼心的將側邊的部分全部切走,只餘下最好食的脷心,抵讚

小食方面這些炸物,燒魚有沒什麼樓下特別印象

總括而言,不看價錢,只吃食物的質素是高的
但始終吃飯看環境:房間裝修一般, 在兩房中間也放了兩部空氣清新機,但是沒有開的,有點阻礙我們 。
地點一般,若要行到尖東較偏的地方,我會有期望價錢會可低一點點,
而裝修未見奢華,空間感亦未見,
所以我評價這店時,會以性價看較多,是一般的。
2018-02-13