如果不是朋友帶路,真的不知道南洋中心有一間日本料理呢!這間沃川自家料理原來已經開業16年,一直深得熟客支持,當日平日已經見到幾間廂房都已經被包了。活象拔蚌(優惠價$180)象拔蚌正進行16週年優惠,當然不能錯過,點了一隻,物超所值。象拔蚌質感非常爽脆,食落甘甜鮮美。沃川刺身拼盤-上($428)刺身種類很多,有烏賊、帆立貝、三文魚、八爪魚、劍魚腩、油甘魚、吞拿魚及牡丹蝦。每款都有2-3件,而且每件刺身都是厚切,份量很足。三文魚是腩位部份,油脂豐腴,非常肥美。烏賊不會太韌。牡丹蝦柔軟鮮美。帆立貝和劍魚腩有點可惜的是放在冰上太久,雪味較重,略為遮蓋了鮮味。粟米($48/4件)+苦瓜($58/4件)+海中蝦天婦羅($93/3件)甚少見到以粟米做天婦羅,見到立即點了試試。粟米天婦羅最有水準,薄薄的炸漿包住香甜的粟米,產生微妙的化學作用。原來製作粟米天婦羅背後所花的功夫並不少,要蒸熟後才炸,這樣才能保持粟米的賣相完整。苦瓜亦是出面少見的配搭,外脆內甘苦,特別!海中蝦天婦羅也值得一試,海蝦新鮮彈牙,真材實料。照燒雞扒($98)有驚喜的一道菜,雞扒外皮燒得香脆,內裡非常嫩滑juicy,原來餐廳只使用雞
如果不是朋友帶路,真的不知道南洋中心有一間日本料理呢!

活象拔蚌(優惠價$180)

沃川刺身拼盤-上($428)

照燒雞扒($98)
有驚喜的一道菜,雞扒外皮燒得香脆,內裡非常嫩滑juicy,原來餐廳只使用雞髀部份,難怪如此鮮嫩。很難形容雞扒可以有多好吃,但真的非常好食!

鮮蟹肉蟹膏炒飯($108)
蟹肉和蟹膏份量慷慨,不但鮮味加倍,絲絲蟹肉和幼滑的蟹膏混合一起時,還令口感更有層次。
2019-03-17 17 瀏覽
尖沙咀東部噴水池旁的南洋中心上電梯一層就見到-沃川刺身料理前菜 等待朋友時店員送上小小前菜看似茶葉支 但咬落爽口味道特別原來係海草莖一瞬間已清碟吞拿魚刺身三點盛 $238赤身2件 中腩2件 大腩2件深紅色係赤身 右邊中腩 後左淡粉色係大腩😻大腩非常好味 真心正三款壽司:三文魚$12/件 左口魚邊$22/件 蟹膏$25/件三文魚夠肥美左口魚邊食落爽口帶甘香味蟹膏份量十足 食後仍有蟹膏味夠夠不散 唐揚雞軟骨 $48佐酒之選一邊食雞軟骨一邊飲酒再望向窗外噴水池夜景心情都好放鬆 咖哩烏冬 $68
尖沙咀東部噴水池旁的南洋中心

再望向窗外噴水池夜景
心情都好放鬆

咖哩烏冬 $68
2019-03-17 103 瀏覽
今日發現了尖東的南洋中心,有一間主打日式私房菜的餐廳。*龍蝦沙律 ($88)龍蝦沙律一點都沒有偷工減料;中間有一粒粒的龍蝦肉;不錯的開胃小食。*沃川壽司拼盤 ($298)油甘魚肉爽口鮮甜;劍魚腩肥美可口;帶子亦爽口彈牙;拖羅和左口魚邊都入口即溶;鐵火卷魚味濃郁;*燒牛小排 ($198)牛小排肉質很軟,半肥半瘦,肉味濃郁。*清酒煮蜆 ($98)一個很有驚喜的清酒煮蜆;用上了超大隻的蜆,而且煮得很入味,很鮮甜。*雞軟骨串 ($18)雞軟骨燒得咸香香脆。*蕃茄豚肉卷串 ($25)蕃茄很JUICY ,煙肉不會太咸。*雞肝串 ($28)第一次食雞肝,燒得很香;不過一人一串就有點太多了。
今日發現了尖東的南洋中心,有一間主打日式私房菜的餐廳。

*龍蝦沙律 ($88)龍蝦沙律一點都沒有偷工減料;
中間有一粒粒的龍蝦肉;
不錯的開胃小食。

龍蝦沙律

*沃川壽司拼盤 ($298)
油甘魚肉爽口鮮甜;
劍魚腩肥美可口;
帶子亦爽口彈牙;
拖羅和左口魚邊都入口即溶;
鐵火卷魚味濃郁;

沃川壽司拼盤

*燒牛小排 ($198)
牛小排肉質很軟,半肥半瘦,肉味濃郁。
燒牛小排

*清酒煮蜆 ($98)
一個很有驚喜的清酒煮蜆;
用上了超大隻的蜆,而且煮得很入味,很鮮甜。

清酒煮蜆

*雞軟骨串 ($18)
雞軟骨燒得咸香香脆。
雞軟骨串

*蕃茄豚肉卷串 ($25)
蕃茄很JUICY ,煙肉不會太咸。
蕃茄豚肉卷串

*雞肝串 ($28)
第一次食雞肝,燒得很香;
不過一人一串就有點太多了。
雞肝串
2019-03-05
燒牛小排
雞軟骨串
蕃茄豚肉卷串
雞肝串
尖東在九十年代曾是紅極一時的地區,夜店酒店林立,及至二千年後夜店式微,區內店舖亦開始轉型,各式Cafe食肆紛紛取而代之,變成了另一番的景象。最近筆者造訪了一間位於尖東南洋中心内的日本料理,雖藏身於舊式商廈之内,反而更顯得有點尋幽探秘之感。餐廳面積不算太大,裝飾以木器傢俬為主調,和風的格局裝潢配上柔和燈光及輕快的音樂,環境幽靜舒適,外望窗外的尖東園境,使人感覺悠然放鬆,當中還有四間東洋風廂房可供注重私隱的客人選擇,加上店員招待殷勤有禮,主動聨誼了解每位客人的需要和詳細介紹餐廳内的特式出品,使小店還增添了一般食肆少有的人情味,很有日本傳統居酒屋的風味。從店外推廣得知,原來小店已經營了達16年之久,能在此競爭激烈的地區屹立至今,一定有其過人之處,而打從坐低一刻開始,筆者便開始感受到其優勝之道,觀乎店員待客有如朋友一般,熱情地將當天最好的食材介紹予客人,而且完全沒有硬銷之感,很是受落,難怪當晚目測大部份座上客都有如熟客一般,有些更會自攜食材及要求非日式的處理手法,店員均一一盡力配合,務求讓客人滿意,那份貼心彈性與誠意實在難得。見到店員那麼殷勤熱心,筆者決定讓店員介紹擬定當天的菜式,實行來一場另
刺身三點,蜜柚鯛、活象拔蚌和甲鱿魚

見到店員那麼殷勤熱心,筆者決定讓店員介紹擬定當天的菜式,實行來一場另類形式的廚師發辦。
魷魚油揚配胡麻汁

先來的是前菜魷魚油揚配胡麻汁,新鮮魷魚滑嫩Q彈,配上油香鬆軟的油揚及佐上胡麻醬汁,份量的骰剛好,感覺冰爽醒胃。
燒蝦姑干

燒蝦姑干,雞泡魚干平時就食得多,在日式居酒屋以燒蝦干送酒還是頭一趟,想不到原來出奇的搭配,鮮味鹹香脆口齊備,滿有漁村風味,用來佐酒一定冇投訴。

蜜柚鯛

刺身三點,蜜柚鯛、活象拔蚌和甲鱿魚,店員推介了時令的蜜柚鯛,據說此魚是以柚子為主糧,所以肉身會帶著淡淡的柚子清香,聽落以為是純銷售手法,讓人意想不到的是原來所言非虛,魚生切得透薄光澤,肉質細緻清甜,Q嫩甘香,而且真的滲著微微的柚子香,十分神奇,簡單蘸點山葵與醬油已很鮮美,配上師傅調配的葱花酸汁更是激活了魚香,清爽細膩,果然是一道不可不試的刺身
活象拔蚌

日本活象拔蚌,師傅以長條形的切法上碟,這樣的處理手法增添了嚼勁更顯脆彈,鮮甜爽滑,是那種只有新鮮貝類獨有的海洋氣息,不愧是被奉為人間美味的矜貴貝類之一。
甲鱿魚

甲魷魚,大廚將魷魚裁薄片,精心堆砌成玫瑰花形狀,中間放上了三文魚籽,尤如紅寶石般晶瑩,賣相十分精緻。甲魷魚經熟成後本身口感膠質較重較漿口,輕輕蘸點醬油放入口中,綿密鮮甜,那鮮味縈繞在口腔中持久不散,讓人沉醉。

日式串燒 - 牛舌、露筍豚肉卷、燒雞軟骨串、燒雞翼

另一種在日式居酒屋必點的菜式當然就是串燒,牛舌厚切燒得微焦帶爽,肉香十足;露筍豚肉卷鮮嫩爽脆富脂香,濃中有清;燒雞軟骨串燒得夠乾身,脆口鹹香,沒有一般的雞臊味;雞翼開邊燒得皮脆肉嫩,方便進食。幾款串燒雖不是突出得驚為天人的美味,但就是優勝在那用心製作的傳統手藝風味。
炸墨魚餅

炸墨魚餅,在日系菜式中較少見,但一定是誠意之作,墨魚蓉以人手打得起膠搓成厚薄適中的墨魚餅炸熟,外皮酥脆香口,肉質Q軟彈牙富墨魚香,用來送酒一流。
五目炒雜菜

五目炒雜菜,食完那麼多煎炸肉類,大廚安排了一道炒雜菜讓筆者清新一下味蕾,用料以爽甜的椰菜配上洋蔥、芽菜、青椒和甘筍等菜蔬,五種配料各有不同的口感,煮得剛好,爽口清甜,緩和了之前的濃膩。
濃湯蝦烏冬

濃湯蝦烏冬,原來是此店的名物之一,以鮮蝦熬成的濃湯,啖啖鮮味,蝦香超級濃郁,佐上彈牙鮮蝦和煙韌幼滑的稻庭烏冬,鮮甜濃香,果然是水準之作,讓人一滴也不捨得浪費。
奶白魚湯

除了大蝦濃湯之外,大廚還特地物盡其用的將先前蜜柚鯛的魚身魚骨熬成奶白魚湯,入口醇厚順滑,魚香滿滿,飲完從心底暖到出來。

縱觀整晚的出品十分有質素,而且從日系的懷舊環境氣氛到店員體貼細心的招待,都讓人有一種在家的感覺,不知不覺間就像變做了這店的熟客一般,和店員有講有笑,還在討論下次來到時要吃什麼菜式,相信就是這種無形的吸引力讓小店能在尖東屹立多年。小店收費屬中檔定價,雖不算太便宜但仍算十分合理,而且適逢今年是小店開業16週年誌慶,部份菜式正在做特價推廣,更為抵食,大家來到尖東也不妨拜訪一下這隱世小店,相信也會尋到不一樣的味道與驚喜。
2019-01-28
3 分鐘 (堂食)
魷魚油揚配胡麻汁
濃湯蝦烏冬
奶白魚湯
2K
2019-03-13 33 瀏覽
尖沙咀東部,曾幾何時是香港燈紅酒綠,紙醉金迷的年代的象徵。今天已經變成了寫字樓和酒店的集中地。剛巧今年正是這餐廳16週年,餐廳提供優惠,所以便來到了,餐廳位於商場內,裝修極具日本特色。Orion沖繩生啤酒$68,麥味十足,吃日本料理必備。吞拿魚刺身三點盛$238,赤身、中腩、大腩,除了赤身本身沒有脂肪外,中拖羅和大拖羅都是非常肥美,入口溶化。如果以這個價錢,我覺得是非常超值。日本縞參池魚薄切$180,平時吃池魚,都覺得味道偏淡,不過這個縞參池魚,味道帶著少許鮮甜原味,配合酸汁、羗蓉、蔥和蘿蔔蓉,就會提升其鮮味。牛油炒象拔蚌$180,採用了新鮮的北海道象拔蚌,配合牛油和辣味漬物,令到象拔蚌非常野味。北海道的象拔蚌體積少,不過比較起加拿大的象拔蚌,味道還要鮮甜和爽口。苦瓜炒豚肉$98,這個做法有點像中式,都是用苦瓜、豚肉和蛋,不過多了日本豆卜和木魚絲,始終日本都是受中國飲食文化影響的。粟米天婦籮半份$24,這個比較少日本料理提供,所以我很想試,不過由於友人不吃粟米,所以點了半份。粟米天婦籮沒有過多油,而且不會有太多炸漿,加上粟米鮮甜,是一道美味的天婦籮。牛舌2串$70,帶點蒜的香味,厚度適

Orion沖繩生啤酒$68,麥味十足,吃日本料理必備。

牛舌2串$70,帶點蒜的香味,厚度適中,廚師掌握火候一流,生熟成度剛好,沒有過靭現象,又可吃到其鮮味,值得一讚。👍

雞翼2串$50,能夠做到皮脆肉嫩,而又沒有過火,是佐酒的最佳選擇。

柚子鹽燒白鱔兩串$136,這個是食肆的名物,果然沒有令人失望,白鱔肉味道十足,而且爽口彈牙,如果不是因為已經有點飽,可能再點兩串,下次吧。

濃湯蝦烏冬$138,濃湯是廚師,用上新鮮的蝦頭和蝦殼熬製,味道比星馬的蝦湯,更為清甜可口,配合鮮蝦和烏冬,就是這裡的另一名物。

有一點要提一下,就是經理很貼心,將原本一大碗的烏冬,分為兩碗,方便我倆進食,這種態度值得加許。👍👍👍👍👍

低調高質自家料理日本菜🤤一月一度同好朋友食好西,都係食日本野好,可以坐低慢慢食。上網見到呢間評語都吾差,就book位試下。同朋友七點去到, 餐廳環境有家居感覺, 都幾舒服。 咁啱有16週年嘅優惠, 同朋友叫咗象拔蚌刺身,吞拿魚刺身,三款壽司,韓式八爪魚,炸雞軟骨天婦羅同埋咖哩烏冬。個前菜非常好食好特別,好似一啲蒟蒻加海藻🌿小食,韓式八爪魚,小小辣,配生嘅八爪魚,都幾野味,送酒一流。炸雞軟骨,唔會失手嘅菜式😗海中蝦天婦羅,個蝦都新鮮,天婦羅粉又唔會太多唔錯。舞菇天婦羅,呢個都幾特別,未試過所以點左黎食, 淨食個味淡咗少少,點返天婦羅醬汁就啱啱好喇😳象拔蚌刺身($180)好新鮮唔使點 wasabi 都唔會腥, 本身自己唔太鍾意象拔蚌個質感,呢個都幾好, 可以接受都幾好食。吞拿魚刺身三點盛($238), 有三個位置嘅,背脊,中腩同大腩。 背脊冇咁肥中腩肥少少大腩再肥d, 咁梗係大腩最肥美好食水💕yummy另外我哋都叫咗三款壽司,三文魚腩,左口魚邊同蟹膏軍艦。 我最鍾意蟹膏軍艦, 蟹膏好新鮮好香又甜,蟹膏都俾得多😍,推介!食埋個咖哩烏冬就飽晒,烏冬當然係道庭,所以一定彈牙冇得輸, 個咖哩汁唔會
低調高質自家料理日本菜🤤

一月一度同好朋友食好西,都係食日本野好,可以坐低慢慢食。

上網見到呢間評語都吾差,就book位試下。

個前菜非常好食好特別,好似一啲蒟蒻加海藻🌿
前菜

韓式八爪魚

炸雞軟骨,唔會失手嘅菜式😗
炸雞軟骨

海中蝦天婦羅,個蝦都新鮮,天婦羅粉又唔會太多唔錯。

海中蝦  舞菇  天婦羅

象拔蚌刺身

吞拿魚刺身三點盛

三文魚腩  左口魚邊  蟹膏

食埋個咖哩烏冬就飽晒,烏冬當然係道庭,所以一定彈牙冇得輸, 個咖哩汁唔會辣但係個味都幾濃郁, 本身烏冬冇乜味所以撈埋食,岩岩夠味。
咖喱烏冬

如果多人去,應該可以坐日式房間,除鞋坐喺梳化榻榻米,閂埋門飲下酒食下野吹下水,幾舒服。 啱曬一堆朋友仔約埋gathering~~
2019-03-09
5 分鐘 (堂食)
韓式八爪魚
咖喱烏冬
  • 拖羅
  • 蟹膏軍艦
2019-03-03 170 瀏覽
好耐未黎過尖東啦,尖東一向比我嘅感覺係比較90年代嘅香港,有好多小店同埋傳統味道嘅食店,而今次我亦都揀咗一間好有傳統日本味道嘅居酒屋作為今日嘅晚餐。你間餐廳叫做沃川日本料理,位於南洋中心一樓。今年係呢間鋪頭開業16周年,所以佢亦都有一連串好抵食嘅推廣。我哋就叫咗池魚刺身象拔蚌刺身同埋半份烏賊。價錢比平時平左接近一半而且份量都好多10分抵食。味道方面10分新鮮,媲美出邊平時幾百蚊嘅刺身。呢個魚刺身不是點醬油,而係剛酸汁!好清新的感覺!除咗優惠既吞拿魚壽司之外我哋亦都叫咗幾款唔同嘅壽司,包括三文魚壽司蟹膏壽司左口魚裙邊壽司,每款魚嘅油份充足,有油香亦都有鮮味。因為飲品方面我們點了一杯梨汁和一杯梅酒,所以熟食方面我哋叫咗一啲雞軟骨來送酒,雞軟骨炸得香脆,而且每粒大小適中,用嚟送我哋啱啱點嘅紀洲梅酒就10分適合。 除咗炸雞軟骨知我哋亦都叫咗炸墨魚餅,雞肝串同埋牛舌吋。佢嘅牛舌燒得十分之林,墨魚餅10分彈牙,聽講呢兩樣野亦都係鋪頭嘅必食之物。最後我哋食埋呢個苦瓜炒豚肉同埋濃湯蝦烏冬,呢兩樣野嘅份量好多,聽老闆娘講好多人都鍾意用呢個苦瓜炒豚肉來送酒,食完呢兩樣餸真係飽到就嚟郁唔到。依家香港越來越少

呢個魚刺身不是點醬油,而係剛酸汁!好清新的感覺!

依家香港越來越少有人情味嘅傳統小店,呢啲有質素嘅食肆真係要多多支持。
2019-02-21
  • 鹽燒牛舌
2019-02-28 91 瀏覽
一坐低,待應就放低前菜,係用醬油醃製既蘿蔔,偏甜!當我地睇緊16周年優惠menu,待應會主動介紹,又會問我地會唔會要趕住走要睇演唱會,一入去見到咁細心已經加哂分!經待應推介,我地叫左日本高鰺池魚薄切,真係好薄切!之前我未食過呢款魚,呢度既食法唔係點豉油,係直接點佢地整既酸汁,食落去一d都唔鯹,仲好好食,又唔會覺得「漏」!由於無哂活象拔蚌,待應怕我地失望,就推介我地食兵庫縣室津蠔,同象拔蚌一樣價錢,有4隻!蠔上既時候已經有汁,連埋蠔食酸酸地、鹹鹹地,又有蠔既鮮味,估唔到生蠔可以配其他汁,而且咁好食!芥末八爪魚唔太大碟,芥末味唔係好強,但少少地咁食係會停唔手!前菜仲有日本蕃茄有芝麻醬同柚子汁揀,我就揀左芝麻醬,原來蕃茄同麻醬係咁夾,蕃茄又唔酸!即刻想返屋企整尼食野菜天婦羅有南瓜、蕃薯,特別既係竟然有苦瓜同栗米,好驚喜!特別要講炸栗米,佢完整咁剷左栗米既一邊,所以食落滿滿都係栗米,炸完仲要超級香加甜牛舌串同雞軟骨串(好似)係沃川既招牌菜,所以我地order雞翼串之餘叫埋佢地!牛舌串好爽口,有d鹽同黑椒係面,燒得剛剛好,冇煙韌既感覺!雞軟骨上面有d鹽,鹹鹹地送酒會一流!但雞翼就爭少少,因為食落

牛舌串同雞軟骨串(好似)係沃川既招牌菜,所以我地order雞翼串之餘叫埋佢地!牛舌串好爽口,有d鹽同黑椒係面,燒得剛剛好,冇煙韌既感覺!雞軟骨上面有d鹽,鹹鹹地送酒會一流!但雞翼就爭少少,因為食落中間有d生,唔食得!

大蝦濃湯稻亭烏冬係我推介既主食,因為真材實料,個湯飲得出係用蝦淆出黎,烏冬又入哂味!窩心位係待應知道我地share食,直接幫我地分左2碗上,抵讚

2019-02-18 84 瀏覽
星期一約同事食lunch,叫左個三色刺身飯,又幾好食喎!啲魚生好鮮味,真係食唔停口。我叫嗰個set $148,但另送蘿蔔絲、湯、蒸蛋、雪米糍,都幾抵食下。下次經過都會再食😋
2019-02-06 307 瀏覽
話說去紅館睇演唱會前,總要先吃晚飯。第一次來了這間,發現店內有不少客人都是準備飯後看演唱會的~店員會先問是否看演唱會,如是更會貼心提醒時間,不用擔心會因用餐而遲到餐廳內不算大,但座位舒適,而且店員非常關心每位客人的需要,像我這天來到時,因為感冒帶著口罩,店員看到後,特意準備了一杯自家製咸柑桔熱飲給我,非常貼心的舉動!要了兩份前菜,是一小份的魷魚軟骨,好特別的前菜!味道不錯~另外還有個龍蝦沙律,同樣非常開胃~刺身點了三文魚腩、油甘魚、帆立貝,三款都非常鮮美~而且加點了店員推薦的優惠吞拿魚刺身拼盤,這個我覺得是必點食物!一份有齊3款不同部位的吞拿魚刺身,口感各有不同,入口油脂充足,溶化在口腔內,滋味令人回味~日式居酒屋必點食物,當然有串燒~牛舌串,燒得外層焦香~口感不錯~蕃茄豚肉卷串,有別於平常吃到的肉卷車厘茄,第一次知道,燒蕃茄吃起來,汁比車厘茄多,而且皮更薄更能感受蕃茄的味道!非常讚!串燒雞軟骨,居酒屋必點~~!!!好好味道!!如果不是感冒了,一定會點酒類飲品~!!照燒雞扒,香脆的薄雞皮,配合嫩滑多汁的雞肉,如果更大隻就更吸引了~~好想再吃更多!粟米天婦羅,非常特別,粟米好甜,做成天婦

話說去紅館睇演唱會前,總要先吃晚飯。
第一次來了這間,發現店內有不少客人都是準備飯後看演唱會的~

餐廳內不算大,但座位舒適,
而且店員非常關心每位客人的需要,
像我這天來到時,因為感冒帶著口罩,店員看到後,
特意準備了一杯自家製咸柑桔熱飲給我,非常貼心的舉動!

要了兩份前菜,是一小份的魷魚軟骨,
好特別的前菜!味道不錯~

另外還有個龍蝦沙律,同樣非常開胃~

刺身點了三文魚腩、油甘魚、帆立貝,三款都非常鮮美~

而且加點了店員推薦的優惠吞拿魚刺身拼盤,
這個我覺得是必點食物!
一份有齊3款不同部位的吞拿魚刺身,口感各有不同,
入口油脂充足,溶化在口腔內,滋味令人回味~

日式居酒屋必點食物,當然有串燒~

牛舌串,燒得外層焦香~口感不錯~

蕃茄豚肉卷串,有別於平常吃到的肉卷車厘茄,
第一次知道,燒蕃茄吃起來,汁比車厘茄多,
而且皮更薄更能感受蕃茄的味道!非常讚!

串燒雞軟骨,居酒屋必點~~!!!
好好味道!!如果不是感冒了,一定會點酒類飲品~!!

照燒雞扒,香脆的薄雞皮,配合嫩滑多汁的雞肉,
如果更大隻就更吸引了~~好想再吃更多!

粟米天婦羅,非常特別,粟米好甜,
做成天婦羅意想不到~感覺可以用這個作飯後甜品~XD

最後來個澱粉質~蟹膏蟹肉炒飯~
要自己拌呀~味道不錯,飯夠乾身,好味~
2019-02-06 142 瀏覽
臨近農曆新年就嚟收爐,打算食好啲迎接美好嘅假期😂 而且去完日本返嚟,一直心思思仲想繼續食日本野(日本野係食唔厭架!),但又唔想去連鎖店,所以上網搵下有無其他地方好選擇。見到位於尖東有間日式料理,平時唔覺眼,因為尖東一帶比較多酒吧又或者小食店,見搭火車同巴士都好方便,一於就試下新野先!雖然店鋪唔算大,但裝飾感覺都好日式居酒屋,坐得幾舒服。而且店員有禮,會向你推介時令食材。🔹 日本兵庫縣室津蠔(4隻) $180撞啱有十六週年優惠,就揀咗兵庫縣室津蠔😋 每隻蠔肉質好肥厚,好creamy鮮味,一啜成舊食入口,好正!🔹 店長精選時令壽司 $298食得日本野就一定要食壽司,所以揀咗個拼盤食,就可以每款都試啲。分別有:特選海膽、吞拿魚腩、左口魚邊、三文魚籽、鐵火卷、劍魚腩、油甘魚、帆立貝。壽司新鮮,而且厚切魚生,食落啖啖肉。個人最愛係帆立貝,肉質肥厚,好好味。🔹 自家製厚燒玉子 $58玉子甜甜地,口感軟熟,幾好。🔹 舞茸天婦良 + 沙錐魚天婦良 $58 $62呢個有驚喜!未食過沙錐魚嘅我,本身以為會有骨,但相反係啖啖肉,成條食哂無骨,而且魚肉好嫩滑,無揀錯😋 舞茸天婦良都幾特別,炸得幾香

🔹 日本兵庫縣室津蠔(4隻) $180

🔹 店長精選時令壽司 $298

🔹 自家製厚燒玉子 $58

玉子甜甜地,口感軟熟,幾好。

🔹 舞茸天婦良 + 沙錐魚天婦良 $58 $62

呢個有驚喜!未食過沙錐魚嘅我,本身以為會有骨,但相反係啖啖肉,成條食哂無骨,而且魚肉好嫩滑,無揀錯😋 舞茸天婦良都幾特別,炸得幾香口,但唔係太食到舞茸嘅味道。

🔹 一口蕃薯串(2串) $36

平時食開蜜糖蕃薯,今次呢個做法係牛油蕃薯,個配搭又ok喎!蕃薯好甜好煙韌,一個人成哂成串都無問題。

🔹 牛舌串(2串) $70

牛舌比坊間厚實,但有少少韌,不過幾香口。

🔹 蕃茄豚肉卷串(2串) $50

蕃茄嘅酸可以化解咗豚肉嘅肥膩,兩者好match,雖然平時少食蕃茄,但今次都比平時食多咗幾舊,因為確實幾好。

🔹 田樂豆腐 $68

豆腐皮炸得好香脆,口感紮實,配埋田樂味噌醬,鹹味與甜味調得剛剛好,幾特別嘅一道菜。

🔹 蒲燒鰻魚飯 $148

鰻魚好大條,夠哂同人share食,而且鰻魚味重、新鮮又無細骨,啲肉唔會一夾就散開哂,夠哂厚實,不錯。

📍沃川自家料理
尖沙咀麼地道75號南洋中心UG5-8號舖

環境分數:8/10
食物分數:8/10
Encore分數:7.8/10
2019-01-31 101 瀏覽
位於尖東舊舊地既南洋中心,同事推介呢間舊舊地既日本料理,第一次lunch time黎試下,估唔到味道都唔錯!餐廳唔大,位置都比較逼,但lunch time都坐滿人,lunch set由$75-120左右,都有好多款選擇,包前菜同熱湯。今次試左三文魚碎丁魚生飯 $78,估唔到有咁多舊三文魚粒,食晒成碗飯幾乎淡淡都有幾粒三文魚,而味道亦唔錯,唔係淨係醬油味雖然因爲地方細,唔方便坐係道食好耐,但尖東一帶日本野黎講,呢間唔錯,會再幫襯

三文魚碎丁飯
三文魚碎丁飯
尖東是常常出沒的地方,有段時間更是每天必到,不過就從未光顧過沃川,種種原因使然,總是錯過了……外望尖東園境格外舒暢,一天疲勞盡散,心開意解。頭盆先來一客蟹子沙律 $52,自行撈起的蟹子沙律 😋😋,青瓜、蟹柳、蟹籽,是套不會出錯的配搭,醒胃醒神。適逢16週年,部份菜式做特價,這客日本活象拔蚌,原價$380,現優惠價$180,又怎能錯過呢~😋😋 每件都新鮮清甜爽口,人間美食莫過於此。😍😍同樣是慶祝16週年的特價的縞縿刺身,因售罄而 upgrade 了蜜柑鯛,仍享受到特價 $180,店東體貼安排,值得一讚。除了刺身,壽司也是喜愛的,今晚點了店長精選時令寿司 $298,有八款時令壽司,油甘、劍魚、佐口、帶子、海膽、拖羅、三文魚子及赤身小卷。食材新鮮,味道當然頂呱呱😋😋串燒亦是心頭愛,一口蕃薯 $18,經燒烤後,質感煙韌,味道甜美。燒雞翼 $25,中間切開,易熟易食🖒貼心安排。鮮雞肝$28,如果是鵝肝燒,會更吸引! 😂😂😂 蕃茄豚肉卷 $25,蕃茄不酸,配豚肉不錯。日式清酒煮大蜆 $98,原來大蜆是連殼的活赤貝,賣相完美。鮮有吃到新鮮赤貝,驚喜度爆燈。大蝦濃湯稻庭烏冬 $138,湯蝦味濃郁,稻庭

外望尖東園境格外舒暢,一天疲勞盡散,心開意解。

除了刺身壽司也是喜愛的,今晚點了店長精選時令寿司 $298,有八款時令壽司,油甘、劍魚、佐口、帶子、海膽、拖羅、三文魚子及赤身小卷。食材新鮮,味道當然頂呱呱😋😋

大蝦濃湯稻庭烏冬 $138,湯蝦味濃郁,稻庭烏冬不負眾望,大蝦質感鬆軟彈牙,水準之作。

屹立不倒在尖東多年,總有它的功架!今天總算領教過……🖒🖒💯0
2019-01-29 60 瀏覽
由於公司最近搬咗去尖沙咀,所以都多咗係呢邊食飯搵咗個好地方同朋友吹水食野雖然餐廳係一個比較歷史悠久的商廈入面但唔代表唔好既。好有日本傳統居酒屋既影子想唔到搵到個咁正既地方侍應好熱情而且介紹餐牌食物 除咗有bar 枱之外,仲有4間比較私癮度高既房間今次只有兩個人,所以坐番房外先來開胃菜蟹籽青瓜沙律沙律醬唔會過多呢個小食叫田樂豆腐其實係炸豆腐上面加上味噌再用火槍燒☺️外層非常香脆,帶香濃既豆香味,內裡係軟滑既豆腐手打墨魚餅有誠意之作,仲要係手打彈牙👍🏻特式壽司拼盤有火炙帶子,三文魚籽三文魚腩、海膽蟹膏軍艦等等呢個小丼飯,有赤蝦、海膽、三文子籽同蔥吞拿魚碎😍味道好鮮甜,而且食料好豐富炸天婦羅有炸蠔、蝦、南瓜、同菇最驚喜係炸帶子,中間仲夾住海膽,是鮮甜的味道呀😍炸粉醬唔會好厚👍🏻夠熱又脆呢個高湯熟北寄貝Size好大隻,不過有小許腥味最後仲食咗個好味既蝦湯烏冬,侍應知道我地會share未上枱就同我地講幫我地分埋上。呢點真係好貼心呀!蝦湯味濃,係扁身既烏冬。仲有兩隻鮮甜,彈牙而且鮮甜。
由於公司最近搬咗去尖沙咀,所以都多咗係呢邊食飯
搵咗個好地方同朋友吹水食野
雖然餐廳係一個比較歷史悠久的商廈入面
但唔代表唔好既。
好有日本傳統居酒屋既影子
想唔到搵到個咁正既地方
侍應好熱情而且介紹餐牌食物
除咗有bar 枱之外,仲有4間比較私癮度高既房間
今次只有兩個人,所以坐番房外

先來開胃菜
蟹籽青瓜沙律
沙律醬唔會過多

呢個小食叫田樂豆腐
其實係炸豆腐上面加上味噌再用火槍燒
☺️
外層非常香脆,帶香濃既豆香味,內裡係軟滑既豆腐

手打墨魚餅
有誠意之作,仲要係手打
彈牙👍🏻

特式壽司拼盤
有火炙帶子,三文魚籽三文魚腩、海膽蟹膏軍艦
等等

炸天婦羅
有炸蠔、蝦、南瓜、同菇
最驚喜係炸帶子,中間仲夾住海膽,是鮮甜的味道呀😍

炸粉醬唔會好厚👍🏻夠熱又脆

呢個高湯熟北寄貝
Size好大隻,不過有小許腥味

蝦湯味濃,係扁身既烏冬。仲有兩隻鮮甜,彈牙而且鮮甜。

2019-01-24 130 瀏覽
地點算是優越,鄰近尖東噴水池廣場旁,最為方便油尖旺及港島客來幫襯,餐廳面積稍為細小,但是格局和式裝潢配上柔和燈光及輕和式音樂,使人感覺悠然自得其樂,賞心樂事,享受一間食物出色,味道鮮美,環境幽靜而高檔日本和食,即叫即做,各式各樣都有供應,如新鮮肥美的魚生,手握各類鮮嫩的壽司,清甜軟滑的日本拉麵,脆滑的炸物,細嫩彈牙的田樂豆腐,豐富清甜的五目炒什菜各種日本菜式都齊全,懷石料理及火鍋都是首選,口感清爽而味道特別,一路開懷美食之餘,淺嘗日本清酒就更加配搭香醇,雖然價錢比較昂貴,但是物有所值,能夠享受充足用料細心美味的正宗日本和食,絕對是值得而心滿意足,一吃難忘!門面帶有和式風格而有回到家的感覺,細細間但有數間獨立的和式間房,可以細嚐和味又可暢所欲言,是個傾談的好地方!餐廳細小,但感溫暖之地,而不失為正宗日本居酒屋的佈置,乾淨企理,談天說地去吃吃喝喝一個美好的夜晚!肉鮮味香,爽口質感的日本縞鰺池魚及矜貴滋味的活象拔蚌,優質天然,無以尚之,味道充滿味蕾,配上特制的醬汁調味,就更加強食物味道!鹹香甜蜜的炸微焦香脆豆腐,一吃難忘,香味邪惡而惹味非常,地道特色美食,口感十足,十分香脆!爽滑炒什菜都配料

爽滑炒什菜都配料十足,煮得剛到位,有驚喜的口味鮮甜日本菜式,簡單就是小確幸!

日本餃子,香甜燒焦味道,脆香而入口惹味非常,又不會太油膩的肉質鮮美的餃子!

北海道沃川黑醬油义燒拉麵當然要熱辣辣,很有肉食鮮甜的义燒及軟綿滑溜的日本拉麵,湯底用昆布味噌黑醬油,口感好綿好柔溶化在口腔内,很香很正宗的一碗北海道沃川黑醬油义燒拉麵,令人流連忘返,樂不思蜀!

什錦天婦羅,有香脆炸蝦,美味有彈性而味道帶甜,其他炸物都很入味,賣相精緻,但是份量比較小,真是想再來一客,精心特制的炸物惹味又不會太油膩!在此祝大家為食仔女,新年進步,身體健康及豐衣足食!