2004-10-19 26 瀏覽
好抵食呀. 又衛生.而且服務又周到.真係好好既一間店呀^^
好抵食呀. 又衛生.而且服務又周到.真係好好既一間店呀
^^
2004-07-19 21 瀏覽
今晚去tvb飯局,所以lunch想食少d.附近間永華既竹昇麵一直冇試過,今次係好機會.叫左碗牛腩麵,牛腩幾好.麵都唔錯.不過唔及澳門黃枝記.湯就冇乜特別.份量都ok,唔似麥奀咁搵笨.跟住見坐我前面既人叫蝦子芥蘭,個三兩左右既菜居然要廿八蚊,真係賺死佢.
今晚去tvb飯局,所以lunch想食少d.
附近間永華既竹昇麵一直冇試過,今次係好機會.
叫左碗牛腩麵,牛腩幾好.麵都唔錯.不過唔及澳門黃枝記.
湯就冇乜特別.份量都ok,唔似麥奀咁搵笨.
2004-07-13 12 瀏覽
估唔到這裏的合桃糊湯丸都好好味噃!
估唔到這裏的合桃糊湯丸都好好味噃!
2004-06-05 16 瀏覽
今天一反常態,做了兩大件好事,先是在地鐵讓座比一位小妹妹,再來就是帶一位蠻可愛的妹妹到SoGo,幹完大輪好事,除了肚餓餓外,還損流失了大量惡質,不快快做點壞事會變成大善男說,那就來碗混沌麵補充下惡質,最近的一間混沌麵該是永華,由灣仔道上,順道幫死肥豬買個Q嘜雨線。在香港,手造的竹昇麵點賣少見少,無他,就是成本高,老的退休了,後生的又沒多少願意接下這衣缽,早前進駐銅鑼灣的黃枝記摺疊後,現在還有賣手造麵的,大概就只有劉森記及永華了(網友若知道還有其他的手造竹昇麵請指出,謝!)。茶餐廳格局的店子,清潔工夫做的很足,餐桌亦擺的很企理,惜檯與檯之間空間不足,若滿座的話,那份壓迫感可不是說笑的。麵部設在入口處,負責煮麵,內有另一個廚房,負責做小菜,這裡除了竹昇麵出名外,蝦子柚皮亦是一絕,不少遊客慕名而來,就是為了一嚐這兩道菜,就今晚所見,已有兩名鬼妹與一對日籍夫婦來光顧。近來真的與牛上貢,席上沒牛就超不爽,,早前雖吃了水記的牛雜,但還不夠滿足說,遂點了混沌腩麵。單併麵大小與麥奀差不多,而雙拼麵側較單併的大一點,幸好點了雙併,不然會不夠飽說,這裡還有三拼、四拼,價錢都是廿八。麵的賣相好掂,如絲般幼細
近來真的與牛上貢,席上沒牛就超不爽,,早前雖吃了水記的牛雜,但還不夠滿足說,遂點了混沌腩麵。單併麵大小與麥奀差不多,而雙拼麵側較單併的大一點,幸好點了雙併,不然會不夠飽說,這裡還有三拼、四拼,價錢都是廿八。麵的賣相好掂,如絲般幼細,那種爽身而又彈牙的爽口感,實非黃枝記之輩可比,不清楚竹昇麵是否需用到鹼水來加強彈性,偶細嚼下嚼不出鹼水味就是了。麵吃到一半後,才撈到那四只小混蛋,無記錯的話,正宗的混沌都是沉底的,是正宗的式形混沌,蝦與豬肉比大概是八比二吧,說真的吃到的豬肉不多,是用來加強味道的,蝦兩、三只,很彈牙,蝦味雖不夠,問題不大,因為有豬肉味彌補,細細粒,一口一件,是爽口又有味的純純混沌~大部份混沌麵店的湯都離不開大地魚,不少日本拉麵店亦在港採購大地魚用來淆湯,是價廉物美的湯料,永華亦不例外,除了大地魚外還加入了豬骨及蝦子,但出來的味道一般,偶覺得不及麥奀,可幸喝後沒有出現缺水的情況,看來該是沒有落味精。心想,混沌店賣的腩好極有個譜,結過出來的是一個驚喜,是柱侯腩,夾有牛根,雖是瘦腩,但軟淋的程絕不遜於九記,軟淋同時亦炆的很入味,濃淡適中的柱侯味,沒有嗅到那討厭的花尖、八角辛味,能做到這程度,當可與九記的清湯腩分庭抗禮。<br />
本打算來多碗淨腩,但家中的死肥豬,正等著手上那Q麥雨線作晚餐,若不快的返歸的話,攪不好那混蛋發起飆來,會將偶的私家好料清掉,淨腩...還是待下次再吧。連幫死肥豬買麵,今天已做了三件善事,看來吃多多混沌也補償不了流失了的惡質...偶快變成純純大善男說...
P.S偶每見店內擺有醋的話,都會拿來試試,不是玩,是試味!這裡的醋帶微微醋香,沒有化學醋那股嗆候的酸味,連細節亦顧及到,不錯!
2004-04-29 14 瀏覽
睇飲食男女話佢d蓮子好鬼鬆化,心思思走去試下.價錢唔平,26蚊,外賣加一蚊.糖水有點過甜,蓮子唔鬆化,同鴻輝記比都差兩三皮.只係比檀香好d.食完有種受騙的感覺.
睇飲食男女話佢d蓮子好鬼鬆化,心思思走去試下.
價錢唔平,26蚊,外賣加一蚊.
食完有種受騙的感覺.
2003-12-08 13 瀏覽
其實嚮呢度食麵,絕對唔可以用食$10一碗細蓉o既心態;事關呢度碗麵細細碗已經要$22,D雲吞又得果細細兩三粒。但始終喜歡呢度o既麵,煙韌得o黎又唔重鹼水味,湯底又清甜,幾正o丫!可惜份量真係少o左D,男仕們食一碗未必夠飽,不過女仕們就剛剛好喇~~呢度D牛筋腩都好正,炆得夠淋又入味。不得不提o既仲有檯面上任食酸蘿蔔,每次去都例必食好多,yummy!
2003-09-21 2 瀏覽
d麵唔差啦,不過記住唔好食糖水,食過紅豆沙,係有起沙,但一食就知溝左好多水同甜到飛>_< d位又真係幾逼,服務ok啦。
d位又真係幾逼,服務ok啦。
2003-01-29 13 瀏覽
老實講,俾貴咁多就係食果份執著與堅持,人手壓麵當然有道理收番咁貴值唔值得就你諗你啦,個人覺得好似都係麥奀記好D。 <br>
2002-11-22 18 瀏覽
我大約兩年前去過,麵的確好特別口感,但我較喜歡隔離的富城,佢的雲吞麵係好好食。是誠意之作。當然講誠意永華更高,因為由人手打麵,但只是個人較愛富城吧了!
2002-11-22 8 瀏覽
The food is slightly above average.
2002-11-21 15 瀏覽
呢度d 雲吞面係比外面d 普通野好食d,但真係幾貴,細細碗都要$2x, 同樣價錢可以o係灣仔食一大碟碟頭飯lu.........環境幾迫下...........
2002-11-21 13 瀏覽
雖然不是令人有一吃再吃之感覺,但勝在有種家鄉的感覺.不似外面的麵,好似千篇一律的口感和味道.可是家鄉的感覺代價都幾大.成二十多三十多元一碗.
我最鍾意呢度o既醃蘿蔔,辣辣地好入味、好開胃~另外,淨雲吞、牛脯麵、豬手麵都唔錯。不過炸醬麵就較為有d失望。佢唔難食,但係平時d炸醬麵撈兩撈唔洗加醋經已好好味。呢度果d反而冇乜醬(得d辣油,比較油膩)。
我最鍾意呢度o既醃蘿蔔,辣辣地好入味、好開胃~
另外,淨雲吞、牛脯麵、豬手麵都唔錯。