2019-04-01 66 瀏覽
平時返工星期一至六都已經喺九龍灣,點知星期日放假為咗睇戲又返左嚟九龍灣😆睇完戲個肚有啲餓,諗住行返去德福睇下有冇下午茶食,行到半路見到呢間餐廳有下午茶,好似都ok就入咗嚟試下🤔吉列魚柳拼薯角($34): 本身對佢冇乜期望,純粹係因為唔想食炒粉麵飯,想叫個小食類,朝早早餐又食咗豬扒,所以唯有叫魚柳,點知一出到嚟即刻聞到好香嘅味,急不及待即刻想食件薯角,點知熱到差啲辣親個嘴😂😂 魚柳好有驚喜,熱辣辣,一切開好juicy,完全唔會乾爭爭👍🏻係嫌佢個炸漿厚咗啲。

2019-03-24
下午茶
2019-03-19 90 瀏覽
星期日嘅早上行開九龍灣試吓食依間茶餐廳諗住叫過沙嗲牛咪應該冇死啦點知難食到爆炸真係冇沙嗲味,米粉更加唔好講多士唔太正跟住個檸檬茶就好少少啦不過依個價錢可以食得更加好
星期日嘅早上行開九龍灣試吓食依間茶餐廳
諗住叫過沙嗲牛咪應該冇死啦
點知難食到爆炸
真係冇沙嗲味,米粉更加唔好講
多士唔太正
跟住個檸檬茶就好少少啦不過依個價錢可以食得更加好
2019-03-10 63 瀏覽
下班後,到處都關門,餓著肚子四圍走著,發現淘大近附這家店還未關門,想也不想走進去。這店有小菜,有麵粉,對於我來說,有選擇時只會吃粉麵不吃飯,所以叫了個牛筋河來給可憐的胃,加一一杯凍檸檬茶,滿足。麵的分量不太多,宵夜(我的晚餐)是不要吃太飽,這樣剛剛好。凍檸檬茶也很好,不澀,是我喜歡的,我覺得沖得不差。 如果下次太晚下班,我應該也會跑到這邊吃,因為我工作那邊,太夜就全關門了,如果回家再吃,那就更加不可能,太遠了。大家如果有吃到什麼好吃的,也可以介紹一下喔~

大家如果有吃到什麼好吃的,也可以介紹一下喔~
2019-02-13
2019-03-10 463 瀏覽
臨近午飯時間先至俾老世叫住,講、講、講...仲要趕去淘大做嘢,搞到3點幾先至可以去食嘢。馬路邊有好幾間茶餐廳,見永發下午茶:炸髀、紅豆冰$25咋,學生時代嘅價錢,大X樂都無咁平...心心眼啦,就係佢啦雞髀炸到好香,皮脆肉滑,雖然賣相不佳,不過味道唔錯。重溫學生時代嘅味道紅豆冰~~好多紅豆喎,有奶水香,但味道就比較甜。同行叫咗鮮菜豉油王炒麵,配司華力腸+奶茶有俾心機擺盤喎。司華力腸鎅咗花切咗少少少試,正常嘅司華力腸味道。又夾咗少少麵食,唔...少咗炒麵嘅香味,似撈麵多啲。要求唔高嘅話,廿零三十蚊個下午茶,係幾抵食架。
臨近午飯時間先至俾老世叫住,
講、講、講...仲要趕去淘大做嘢,
搞到3點幾先至可以去食嘢。
馬路邊有好幾間茶餐廳,
見永發下午茶:炸髀、紅豆冰$25咋,
學生時代嘅價錢,大X樂都無咁平...
心心眼啦,就係佢啦

雞髀炸到好香,皮脆肉滑,
生炸雞髀 + 紅豆冰

雖然賣相不佳,不過味道唔錯。

重溫學生時代嘅味道

炸雞髀

紅豆冰~~好多紅豆喎,
有奶水香,但味道就比較甜

紅豆冰

同行叫咗鮮菜豉油王炒麵,
配司華力腸+奶茶
有俾心機擺盤喎。

鮮菜豉油王炒麵配司華力腸+奶茶
司華力腸鎅咗花

切咗少少少試,
正常嘅司華力腸味道。

鮮菜豉油王炒麵

又夾咗少少麵食,
唔...少咗炒麵嘅香味,
似撈麵多啲。

要求唔高嘅話,
廿零三十蚊個下午茶,
係幾抵食架。

2019-03-05
本來每個星期都會有1-2日會到呢間店食早餐,一直個感覺都係不過不失,喺啲食物偏鹹,啲飲用水有少少怪味,同埋隻杯有少少污跡。之前都有見過員工同客人會有拗撬,無諗過今次會發生喺自己身上。今日同朋友平常咁去食早餐,都係點番例牌通粉+煎蛋多士。女員工A 送餐黎,咁就話隻太陽蛋穿左,啲蛋汁漏哂出黎,問我地要唔要。我地話想換過隻,咁佢就拎番去廚房。等左陣,女員工A 再送餐黎,係熟蛋多士。我朋友見到塊多士比較燶同焦黑,本來都唔想再麻煩員工更換,嘗試咬左一口但太硬咬唔到,咁唯有麻煩員工換。咁岩女員工A 經過,我地問佢話多士大燶咬唔到,可唔可以換過另一份多士。然後女員工A 就黑臉話:「我地呢到既多士不嬲都係咁!」 然後我地再解釋話個多士咬唔到,希望可以換另一件。佢又再話:「你地一開始唔叫少焊」 我幫襯左都過大半年,我無叫過「少焊」,而啲多士係正常咁食到。 然後佢又話「啲多士係會搽埋牛油咁去焊,所以會係咁」。對話之際,另一份多士煎蛋上枱,份多士係正常(唔太燶,唔太硬,入到口),我地就話「呢份多士我地無叫少焊,但就係我地接受到既多士」。女員工A 跟住好晦氣咁話:「咁我換啲白面包比你啦!」,我地話好。但佢轉頭

但佢轉頭拎白面包過黎時,隻碟比較大力咁扔喺枱面,仲細細聲講左句「咁麻煩」,好無禮貌。我最後忍唔住話左句:「如果你咁唔想做,唔好喺度做啦」 女員工A 就即刻大聲鬧我地。我亦都回番佢話「其實只係想換番件入到口既多士真係咁難?」「你望下其他客人既多士,有邊一件好似頭先嗰件咁燶?」。鬧多幾句之後,女員工A 竟然大聲講左句:「我唔做你地生意啦!」

聽到呢句,我朋友都忍唔住起左身,叫我地去第二間食。餐廳員工竟然開口叫客人走。作為客人,黎用餐要受員工氣,仲要比員工當眾喝令趕走,好似趕乞丐咁,正常一個人都無理由仲留喺間咁既餐廰食,食落去都無意思。我地起身諗住走,個女員工A 仲繼續鬧我地。最後我地無食到任何野就走左。

喺成個過程,眼鏡男老闆全程只係喺度旁觀,睥住我地,中間細聲講左句「請咩人係我話事」同埋最後話「咁你地走啦」,放肆比員工鬧客人,同埋趕客人走。唔知道仲以為個女員工A 先係老闆。做老闆做到咁其實都幾無面子,俾個員工咁樣鬧事。其實一開始叫廚房換過件多士有幾難?去其他餐廰(如大X活),見到其他客人多士太燶,職員都會肯幫客人換過件多士(明白人之常情,要做多左野,可能佢地心裹面會鬧客人,但至少唔會當面鬧番個客轉頭)

附近其實都有唔少餐廳,價錢同質素其實差唔多,有部份會貴1-2蚊但比較好食,最重要係人地員工會識尊重客人,唔會好似呢間永發廚房咁無禮貌,老闆仲會支持員工大聲鬧客人,趕走客人。

最後總結,我係唔會再去呢間餐廳,但都祝願佢生意興隆,同埋女員工A 早日上位取代老闆位置,就可以名正言順咁趕哂啲客人走。
題外話/補充資料: 見早餐個餐牌,比上年一口氣加左2蚊價,都幾狼。星期六日會再貴2蚊,但啲餐係一樣,所以唔抵食。 另一個住附近既朋友話,原來女員工A 係長工職員,佢亦都唔係第一次趕客人,佢平時鐘意認叻,落錯單但個客人最後要左個餐會走去同廚房講「我說服到個客肯要啊」,平時做錯事亦都唔會認,會講好多借口(好似我今次件事咁),同埋佢會成日串其他員工,所以啲兼職員工做得唔耐,員工走得快又難請人,所以個老闆唔敢得罪佢,怕佢唔做。只能夠話,有咩老闆就有咩員工。 想試下比人趕既話,大家可以去呢間餐廳幫襯一次,應該都會幾難忘。
2019-03-01
早餐
2019-02-18 90 瀏覽
下晝經開九龍灣淘大,見到餐牌$25雞脾紅豆冰,價錢上時光倒流10年前。紅豆冰多奶少豆,一讚的係冰粒比較少,唔似出邊d俾大半杯冰俾你。炸脾大大隻,但醃得唔入味,味淡如果俾多小小時間係醃雞脾,不失為抵食下午茶之選。盛為$25 多謝!

紅豆冰多奶少豆,一讚的係冰粒比較少,
唔似出邊d俾大半杯冰俾你。

炸脾大大隻,但醃得唔入味,味淡

如果俾多小小時間係醃雞脾,不失為抵食下午茶之選。

盛為$25 多謝!

2019-01-26 144 瀏覽
收工約咗人喺九龍灣交收,交易完就行咗去淘大行街食飯。一落天橋過馬路就見到呢間餐廳,門面睇落都夠光猛同幾多人食,就入去試吓啦。今日叫咗個二人晚市套餐,有兩個小菜,隨餐奉送是日餐湯同絲苗白飯($128),仲送一碟涼拌小菜一碟。荔芋臘味滑雞煲個汁煮得幾好食,用煲仔上菜夠保溫,食到尾都仲熱,有臘腸,潤腸,臘肉,芋頭同雞。但雞既份量比較少,夾咗兩三舊都係雞皮無肉,有肉既得五舊以內👎🏻 芋頭就反而好多。西蘭花炒鮮魷正正常常,鮮魷就略嫌唔夠爽,蝦醬分開上就無咁惹味,但份量就可以自行選擇。白飯夠大碗,粒粒分明。蒜泥白肉呢個就係最失望,白肉比較硬,無乜蒜味,得個辣字,選其他小食應該會好食d是日餐湯價錢都算合理,味道就同一般茶餐廳差不多。

荔芋臘味滑雞煲

西蘭花炒鮮魷

蒜泥白肉

是日餐湯

價錢都算合理,味道就同一般茶餐廳差不多。
2019-01-23 92 瀏覽
今天食早餐時 有侍應在你身邊一直咳 郤不戴口罩還一直在和同事訴說自己不舒服真的什麼胃口也沒了請你們做飲食的注意下衛生好嗎怪不得這些日子越來越少人幫襯真的希望大家小心我就不會再幫襯了
今天食早餐時

怪不得這些日子越來越少人幫襯
真的希望大家小心
我就不會再幫襯了
2019-01-23
$30 (早餐)
2019-01-21 112 瀏覽
好肯定係蟲唔係豆豉食咗一半先見到好嬲 好過份本身已經好少餸點知食食下有咁大隻蟲好嘔心好失望最基本嘅衛生都做唔好點樣做好間餐廳?如果大家有機會食自己決定食唔食依間嘢
好肯定係蟲
點知食食下有咁大隻蟲
好嘔心
好失望
最基本嘅衛生都做唔好
點樣做好間餐廳?
如果大家有機會食
自己決定食唔食依間嘢
2019-01-21
外賣自取
2019-01-05 137 瀏覽
食物一般,店員態度很差,落錯單,等咗好耐,了解後改返張單,個後生伙計竟然扔張單落枱度,叫住佢仲頭也不回,其他店員不停為他度歉,話請我飲碗湯賠罪,真的莫名奇妙,永不幫襯,大開眼界,完!
2019-01-02 103 瀏覽
行過見到呢間新開既茶餐廳,就同朋友入去試。只可以話係食物方面很普通,但員工服務態度不錯。我揀左特餐A- $42 ( 鮮茄肉碎濃湯通粉、黑松露炒蛋、厚牛油多士),連熱野飲。鮮茄肉碎濃湯通粉: 首先講湯底,沒有蕃茄味、淡口同偏油。肉碎份量少而且感覺上沒有調味。通粉口感還可以,唔淋身。賣相並沒有增加我食慾。黑松露炒蛋: 味道不錯,炒蛋嫩滑,有蛋汁。黑松露份量按炒蛋比例黎講還可以。厚牛油多士:並不香脆軟熟,感覺上係預先整好。有點失望。熱檸檬茶:我只係飲左幾啖就無飲,有苦澀味,檸檬唔夠新鮮。整體而言,一間好普通既茶餐廳,以呢個價錢黎講並唔值。食完唔會令我想再黎食。有少少失望。但員工服務態度很好,只係食物方面有好大既進步空間。

厚牛油多士:並不香脆軟熟,感覺上係預先整好。有點失望。

熱檸檬茶:我只係飲左幾啖就無飲,有苦澀味,檸檬唔夠新鮮。

2018-12-29 59 瀏覽
下午茶 叫左個沙爹牛肉包同個炸雞脾,兩樣野都好鬼咸,咸都有腎病,炸雞脾炸得有d燶,而且好重鼓油味,完全食唔落,奶茶無茶味同糖水無分別,整體黎講一個字 “伏”。唔會再幫襯。
唔會再幫襯。
2018-12-29
2018-12-15 100 瀏覽
原來打算食西餐,但路過見到 晚餐menu的選擇好似幾合口味,所以試試!由於是日差不多滿座,被安排坐在角位的二人枱,如果身裁肥胖少少已經難以坐下是日例湯比較特別:生地、熟地湯(有降火作用)一般茶餐廳很少煲,因為如果放不夠豬肉/豬骨去煲,味道似中藥,不是一般民眾喜歡!杞子蟲草花蒸雞:比其他食肆的份量少了些,如果把豆腐卜移走,改為加多些雞肉及蟲草花就更好!涼瓜炆紅鮪:由於order 了兩個小菜,所以送了一碟涼拌小菜(青瓜蜇皮),小小辣,增加食慾

是日例湯比較特別:生地、熟地湯(有降火作用)

杞子蟲草花蒸雞

涼瓜炆紅鮪:

涼瓜炆紅鮪

青瓜蜇皮
涼瓜炆紅鮪
2018-12-08 103 瀏覽
今晚喺永發食煲仔飯,叫咗個北菇滑雞煲仔飯, 等咗十分鐘 ,煲仔飯就攞到出嚟,我落咗煲仔飯鼓油後,焗咗五分鐘先開蓋食,發覺啲飯仲係好濕好難食,食到尾 啲飯都仲係咁濕非常差😔,雖然有飯焦,但係我未食過啲又濕又軟林林嘅飯焦囉😩。雖然舖頭客人多,㕑房自然單多,但唔代表求其出個煲仔飯就算囉,我又無吹佢地,煲仔飯係要時間同心機卜製作,無心做就唔好賣煲仔飯啦。自從佢哋將軍澳店的質素差咗之後我就已經冇再幫襯 ,今晚見牛頭角新店開咗咁耐,諗住俾次機會佢,點知都係無下次。

北菇滑鷄煲仔飯

2018-12-08
2018-12-02 78 瀏覽
惹味椒鹽豬扒飯😬$38清湯牛腩河粉😎$36下午茶,跟餐包熱飲😬椒鹽豬扒夠入味,肉又夠淋,幾好食👍清湯腩我就真覺得一般般,湯底唔太好飲,不過牛腩都夠淋🙂整體都算係咁,不過不失😬
惹味椒鹽豬扒飯😬$38
清湯牛腩河粉😎$36
下午茶,跟餐包熱飲😬
椒鹽豬扒夠入味,肉又夠淋,幾好食👍

清湯腩我就真覺得一般般,湯底唔太好飲,不過牛腩都夠淋🙂

整體都算係咁,不過不失😬