餐廳: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
資訊:

2019-09-19 249 瀏覽
食上癮🙈好掛住永年豬腸 豬紅🤤真係排隊都要食😂我又係1:00左右黎食嘩 超級多人 可能lunch time時間全場坐滿 入去先買左野食再搵位我都等左一陣先有位今次叫左小辣 豬腸 豬紅 豬皮 尤魚配河粉今次有小小重手🙈小辣比平時辣左好在我都食到😂豬紅真係不一樣既味道 甜甜的~豬腸都仲係好乾淨 鹵得好入味🤤食完先睇到用大眾點評打卡送樽仔奶茶🥺可惜 下次打左卡先 就有免費奶茶飲啦😝
食上癮🙈
我都等左一陣先有位
今次叫左小辣 豬腸 豬紅 豬皮 尤魚配河粉
今次有小小重手🙈小辣比平時辣左
好在我都食到😂
豬紅真係不一樣既味道 甜甜的~
豬腸都仲係好乾淨 鹵得好入味🤤
食完先睇到用大眾點評打卡送樽仔奶茶🥺
可惜 下次打左卡先 就有免費奶茶飲啦😝
2019-09-16 269 瀏覽
大大碗雜什車仔麵$65 這個車仔麵可以滿足是一嘗所有送的是機會👍推薦以下湯底(小辣):湯底比較鮮甜,不鹹,是另人想喝下去那種湯底⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬紅:口感爽甜,豬紅帶有談談的甜味⭐️⭐️⭐️⭐️豬皮:豬皮比較後不硬入味⭐️⭐️⭐️⭐️雞翼、雞翼尖:入味 肉質不硬不軟 剛剛好 ⭐️⭐️⭐️⭐️可嘗試個人口味不一樣魷魚:比較硬 不夠入味 ⭐️⭐️魚蛋:魚蛋小小顆那種 口感不夠彈牙 ⭐️⭐️⭐️其實全部送整體而言都是值得retake🤤Ps 這裡是人流很多 需要排隊,食完通常都需要即走 聚會聊天不建議取點😐
大大碗雜什車仔麵$65
這個車仔麵可以滿足是一嘗所有送的是機會👍
推薦以下
豬紅:口感爽甜,豬紅帶有談談的甜味⭐️⭐️⭐️⭐️
豬皮:豬皮比較後不硬入味⭐️⭐️⭐️⭐️
雞翼、雞翼尖:入味 肉質不硬不軟 剛剛好 ⭐️⭐️⭐️⭐️
可嘗試個人口味不一樣
魷魚:比較硬 不夠入味 ⭐️⭐️
魚蛋:魚蛋小小顆那種 口感不夠彈牙 ⭐️⭐️⭐️
其實全部送整體而言都是值得retake🤤

大大碗車仔麵
大大碗車仔麵
  • 大碗麵
2019-09-08 253 瀏覽
永年士多係係元朗已經好多年👍🏻基本上元朗既人都一定認識永年士多😎永年士多已經🏃🏻‍♂️衝出元朗 尖沙咀 銅鑼灣所以好方便 周圍都有得食😋而佢既車仔麵精粹就係秘製辣汁🌶辣汁我一般都叫小辣🌶因為佢嘅辣汁都偏辣🌶食得辣可以叫中辣大辣🌶而配料方面 豬腸 豬紅 豬皮 蘿蔔係必叫🉐我係從來唔食豬腸 豬紅👀但永年豬腸非常乾淨 豬紅一d腥味都冇 仲好甜👍🏻👍🏻所以我食豬腸 豬紅都只會係永年食🤣我會選擇配選擇河粉 好入味🙈而家出左樽仔奶茶🙊一定要飲 超級好飲 夠凍又唔甜 用心制作👍🏻👍🏻👍🏻
永年士多係係元朗已經好多年👍🏻

• 三餸一麵
  • 豬腸
  • 樽仔奶茶
2019-09-07 169 瀏覽
昨天我的朋友從外國來探望,他們都想吃一些在香港比較有特色還有地道的小吃的食物。而且他們就不像是一些太貴的餐廳,想在尖沙咀吃,就給了我一個任務,就是找一家餐廳是$50港幣下的。我想了想就想起來永年這個有名的車仔麵,然後走到朋友們帶到那裡去啦!這裡都有一些比較特色的車仔面的toppings, 像豬腸、尤魚、蘿蔔、各種的丸類。朋友們看著豬腸,本來不太敢吃可是在我的鼓勵下他們都勇敢的嘗試了,吃完的說很好吃。永年是做得不錯的,但人就很多很難找位子,這一點大家留意一下。
人就很多很難找位子,這一點大家留意一下。
2019-09-02 688 瀏覽
今朝做完瑜珈落勁大雨,就即刻黎永年食番個靚lunch先!之前都黎食過好多次,都係一如既往咁好食湯底勁濃味勁正,食得出好足料,熬左好耐,而且唔會覺得油膩,真係可以飲晒成碗湯豬紅同埋蘿蔔係必食我平時唔會食豬紅,但呢度既豬紅整得好有技巧,一啲都唔會臭,味道拿捏得剛剛好另外蘿蔔好鮮甜好淋,食咁多次,蘿蔔都未試過有渣,同埋吸收埋啲湯底味,令蘿蔔既味更上一層樓仲有必叫既野飲 — 抹茶紅豆冰!完全唔會好甜,夏天飲一杯好消暑解渴
今朝做完瑜珈落勁大雨,就即刻黎永年食番個靚lunch先!

之前都黎食過好多次,都係一如既往咁好食

豬紅同埋蘿蔔係必食

車仔麵
抹茶紅豆冰
2019-08-17
5 分鐘 (堂食)
車仔麵
抹茶紅豆冰
2019-09-01 176 瀏覽
永年大大話話都食左佢十幾廿年,一直都係去元朗到食,鍾意食佢嘅辣,所以一直係食辣魚蛋,即使佢有車仔麵我都只係食佢嘅辣魚蛋,今日出去尖咀即管試下佢車仔麵點解咁多人食啦,地方好細,位置大約30多個,下午5點多啲去到坐左一大半人,不過都有位揀嘅,食物多選擇不過冇分價錢,冇得加錢食貴少少嘅食材,比如牛,豬軟骨等等,都係一般打邊爐嘅平價食物啦~等落單連拎食物大約唔洗十分鐘,一碗牛丸蘿蔔芝士腸油麵中辣,另一碗係豆卜貢丸雞亦米粉小辣,每碗都送一條菜,牛丸味好啖,呢個冇下次,其他都正常嘅,辣味夠,冇退步,不過食完碗麵大家都不約而同覺得食陣風,太細碗了,做下午茶會好啲,做正餐會唔夠飽,所以性價比就低左啲,之後仲去左掃街,下次應該打左底先再黎食呀
2019-08-31
慶祝紀念
紀念日
2019-08-31 161 瀏覽
永年車仔麵, 尖沙咀長期滿座的車仔麵, 今日不是食飯時間,見到尚未滿座,便一試究竟, 我們都叫了三餸,我叫了牛柏葉蘿蔔雞翼尖小辣, 老公叫了豬腸 魷魚流心蛋, 飲品叫了紅豆冰和菠蘿冰, 當然會交換一齊食, 雞翼尖醃得入味蘿蔔易煮得鬆化, 入口冇渣, 最欣賞是招牌辣汁, 雖然是小辣,但後勁不斷, 愈食愈辣十分過癮, 菠蘿冰和紅豆冰用料十足, 飲得出啖啖紅豆同菠蘿, 整體來說味道是可以 ,不過覺得價錢略貴, 這個價錢會否有更多的選擇?
2019-08-21
2019-08-30 176 瀏覽
昨晚係尖沙咀開完會,想求其食啲野就返家。唔想又食譚仔,就去左呢間元朗好出名既車仔麵。去到都唔使等位,落單時個姐姐可能唔優做,又或者我$41食碗麵冇資格要求好態度員工啦。落完單,5分鐘有得食,其實見佢都係現成餸「畢」落碗,麵都係碌兩下就算。咁話明車仔麵,碗麵唔熱,都情有可原既。叫左貢丸、魚皮餃、油菜,油麵,微辣。坦白講,我求其去一間都好食過佢,完全唔知賣點係乜。收檯姐姐仲叻,問都冇問就收走我成盤野,黑口黑面。再幫襯?不了。

收檯姐姐仲叻,問都冇問就收走我成盤野,黑口黑面。

再幫襯?不了。

2019-08-28 121 瀏覽
一路都好想知點解永年咁出名,到底有咩咁好食,為左找出原因,今次已經係第3 次食永年喇!第一次叫左牛筋、魚蛋、魚皮、粗面,中辣,可能對我黎講太辣,食唔出精髓;第二次叫左豬腸、牛筋、流心蛋、幼面,小辣,面太淋......另外叫左杯凍奶茶,唔錯,茶同奶都中好 balance , 又夠滑,不過就稍稍甜左啲,但可以接受。第三次(今次)叫左魚皮、豬腸、流心蛋、幼面、小辣。所有餸都做得出色,魚皮好脆,吸左湯發現佢都好厚地,咬落好有質感;流心蛋做得剛剛好,煮既時間剛剛好,就算我放係碗用湯浸住最後食,啲蛋黃都無熟透,不過就當然唔好預計同湯底有咩共鳴。今次面底就煮得剛剛好,唔會太淋,仲有少少咬口。可惜食左咁多次,都覺得湯底偏濃,雜味紛陳,可能呢啲係車仔面既精髓,但就唔算好合我口味。題外話:佢既牛筋都做得十分出色,入味、入口即溶,明顯有花心機時間去肴煮,但今日放棄左無叫牛,因為亞馬遜森林大火已經令地球添加左好多有毒氣體,再加上森林面積減少,少左樹木製造氧氣,地球、人類、動物都面臨好大既威脅。巴西牛肉出口最大地區係香港,巴西雞大家都食唔少,咁遠水路運過黎碳足跡好厲害,而且商人為左利潤最大化,不斷尋求土地開發,
今次面底就煮得剛剛好,唔會太淋,仲有少少咬口。
題外話:佢既牛筋都做得十分出色,入味、入口即溶,明顯有花心機時間去肴煮,但今日放棄左無叫牛,因為亞馬遜森林大火已經令地球添加左好多有毒氣體,再加上森林面積減少,少左樹木製造氧氣,地球、人類、動物都面臨好大既威脅。巴西牛肉出口最大地區係香港,巴西雞大家都食唔少,咁遠水路運過黎碳足跡好厲害,而且商人為左利潤最大化,不斷尋求土地開發,先有咁多可疑火災出現。
試下一餐走牛,或者走肉;想食既時候重質不重量;一齊出一分力
永年士多一向有名,唔洗山長水遠入元朗,依家尖沙咀都食到,經常都見到人龍。咁岩想食車仔面,就試一試依間好有人氣既地道車仔麵~依到三餸一麵四十一蚊,係尖沙咀依d旺區嚟講,咁既價錢相當公道。我叫左牛肚、牛筋同豬湯,配米粉湯底有藥材同腩汁香味,辣道我叫左中辣,湯底十分香口惹味,配搭面頭既咖哩辣汁,相當滿足!而牛筋煮得軟淋,牛肚同豬腸都煮得好入味,咬落去有滿滿既湯汁,正!😋🤤而另一配就係豬腸、牛肚同雞翼,配油麵。依碗只係叫左小辣,小辣既湯底係辣辣地,同時更飲得出湯底既甜味😋😋😋而友人最鍾意食佢地既雞翼,覺得好有驚喜,煮得好入味不得止,而且肉質鮮嫩,咬落唔會「梅」👍🏻👍🏻😋整體嚟講,依間車仔面的確做得幾好食,下次經過依頭既話都會再食😛
我叫左牛肚、牛筋同豬湯,配米粉

而另一配就係豬腸、牛肚同雞翼,配油麵。

2019-08-23 79 瀏覽
永年士多我間唔中都會嚟食嘅,我覺得呢度啲車仔麵佢個湯底唔錯,我就鍾意食微辣啊,我最主要就係食三樣嘢,就係豬大腸,豬皮同埋鳳爪。仲有有陣時會試杯凍檸茶,都幾香嘅,不過就多冰左少少。
1K
2019-08-22 145 瀏覽
話時話喺尖沙咀想搵間車仔麵的確唔容易,望穿秋水終於有一間似樣嘅車仔麵店,呢間食店之前喺元朗已經起晒朵,好多食客特登入去,就算要排隊也在所不計,師傅我當然冇咁神心啦,所以呢間食店開到出尖沙咀,才有機會試下佢。其實師傅前前後後到嚟過幾次,感覺都唔錯,所以如果一支公又喺尖沙咀又想食車仔麵的話,呢間食店絕對係唯一選擇。既然呢期講緊車仔麵,咁又點少得呢間食店呢? 好,趁師傅今日得閒,走入去食個下午茶。呢間食店嘅形式係要自己捧餐,行入去就排隊落單,想食乜就同個收銀姐姐講,講完畀錢攞飛,跟住就去排隊攞嘢食 ,過程同老麥嗰啲冇乜分別,不過佢嗰個秩序都算幾好 ,加上下午茶時段,冇乜人,所以師傅一行到入去唔使排隊,直接去到個收銀姐姐面前,收銀姐姐好有禮貌,師傅行埋去佢就即刻問揀乜嘢麵底 ,左諗右諗最後揀左油麵, 之後揀咗四個餸分別係豬紅,豬皮,豬腸同牛柏葉,配上中辣,落完單畀完錢,攞張飛行去等攞食物。等咗唔使好耐一碗熱辣辣嘅車仔麵就放咗喺枱面,之後師傅當然要自己攞返埋個位度,冇招呼架坐低就開餐。一如以往先試下個湯底,湯底味道香甜,濃濃的,吸引,再加上中辣,湯底變得更惹味,不錯,佢個辣汁真係辣,師傅都未有膽

坐低就開餐。一如以往先試下個湯底,湯底味道香甜,濃濃的,吸引,再加上中辣,湯底變得更惹味,不錯,佢個辣汁真係辣,師傅都未有膽量挑戰大辣🙈。再嚟試下個豬紅,豬紅一粒粒,細細的,入口煙煙韌韌,而且滷得入味,有咬口之餘又唔會碎濕濕,一口一粒非常好味,絕對係必食推介。

再試下豬皮,豬皮就比較曳, 入口唔算爽口,但又未算好腍,屬於嗰種半爽多腍嘅狀態,口感普通,唯一可取就係炆得好入味,所以塊塊豬皮都好多汁 ,味道可以但口感,普通
。再試豬腸,豬腸本身幾肥幾厚身
,係師傅鍾意嗰種,肥肥哋咁樣入口先至正,加上蚊得幾腍,有咬口之餘又唔會太硬太韌,非常好,絕對另一個必食推介。至於牛柏葉又係一個敗筆之作
,真係唔知係本身個牛柏葉差定係佢煮得差,感覺係好想將個牛柏葉煮到好爽口,但入口感覺就係硬,根本上談不上爽口,師傅唔知係本身個質地係咁定係佢煮得曳,基本上牛柏葉係可以不吃。

最後當然要講一講個油麵,老老實實師傅其實好少食油麵,係今日心血來潮先試試佢,油麵本身真係幾油咁,但唔係油膩嗰隻,滑滑的,爽囗彈牙,麵非常香,好好味,應該好味過幼麵或者米粉,所以呢個油麵係掂

總括嚟講車仔麵喺呢區真係難得搵到一間半間,而且都算係好味,呢間食店整體係不俗,價錢亦合理,49蚊四餸一麵,環境乾乾淨淨,舒舒服服,所以一定會再黎。值得一提碗麵係會放兩條菜心,啱晒師傅呢啲成日覺得食菜係唔扺食嘅人,笑臉可以俾啦。
2019-08-21
  • 豬腸
  • 豬紅
平時夜晚見呢間車仔麵舖成日都有人排隊,難得今晚8點左右有位,就即刻入去試下!牛筋牛肚枝竹球幼麵(微辣)$41佢嘅配料係可以自由配搭嘅,我揀左最基本嘅三餸$41,如果想再加配料就每樣加錢~ 湯底係濃郁嘅牛腩湯,非常惹味,會令人係咁想飲,好彩飲完唔會口渴,似乎冇點落味精👍🏻配料就普普通通,牛肚口感味道唔錯~ 牛筋就一般,冇咩咬口,亦冇煙韌感,比較失望🙈 枝竹球其實只係將腐皮卷埋一齊,冇咩特別😂總結,牛腩湯底有驚喜,但配料真係幾普通🙈
牛筋牛肚枝竹球幼麵(微辣)

牛筋牛肚枝竹球幼麵(微辣)$41

總結,牛腩湯底有驚喜,但配料真係幾普通🙈
2019-08-19
2019-08-19 67 瀏覽
我住將軍澳其實入元朗食車仔麵真係好遠但有時真系會掛住個辣醬今日去開尖沙咀睇戲,睇戲前就食個永年先好多人呀排隊排到落樓梯不過好食就唔怕啦啲送同舊店系一樣的我特別中情佢個辣醬唔會系好麻個隻又夠味今次叫左雞翼,豬腸,牛筋,幼麵豬腸同牛筋都無味 整得又好干淨就算加左辣汁都唔會影響成個湯底友人的雞翼,豬紅,魷魚,牛肚,烏冬一樣係小辣第一次試呢個汁加烏冬都幾特別另外仲叫左個通菜好想知個腐乳邊到買夠味得黎又唔會太咸
我住將軍澳其實入元朗食車仔麵真係好遠
但有時真系會掛住個辣醬
今日去開尖沙咀睇戲,睇戲前就食個永年先

好多人呀排隊排到落樓梯
不過好食就唔怕啦
啲送同舊店系一樣的

我特別中情佢個辣醬
唔會系好麻個隻又夠味
今次叫左雞翼,豬腸,牛筋,幼麵
豬腸同牛筋都無味 整得又好干淨
就算加左辣汁都唔會影響成個湯底

友人的雞翼,豬紅,魷魚,牛肚,烏冬
一樣係小辣
第一次試呢個汁加烏冬都幾特別

另外仲叫左個通菜
好想知個腐乳邊到買
夠味得黎又唔會太咸
2019-08-15 75 瀏覽
又係一日外賣日~呢排趕deadline唔想出去食 唯有外賣送上門。揀咗四餸 $63 套餐~ 對於車仔麵黎講 個人覺得呢個價錢偏貴咗少少 但外賣係會比堂食貴d😂 揀咗大腸牛肚白柏葉時菜米粉 少辣 分湯湯底係清湯上 辣醬係米粉兜入邊~大腸比較好味 其他菜式都差唔多 無功無過 唔會特別好食亦唔會難食 一般般~ 份量啱啱好 食完都幾飽下。有特別驚喜之處係 deliver time比預期中要快~ 一般order開外賣都要等一個鐘 但今次只等咗around 40 mins. 未到食飯時間就已經送上門 ~
又係一日外賣日~
揀咗大腸牛肚白柏葉時菜米粉 少辣 分湯
湯底係清湯上 辣醬係米粉兜入邊~
未到食飯時間就已經送上門 ~
外賣送餐