餐廳: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
資訊:

2020-01-01 651 瀏覽
元朗出名食車仔麵的永年士多,尖沙咀都有分店,我經過尖沙咀當然試下啦!第一次食都吾知食咩好🧐有選擇困難症既我就點左大碗麵+流心蛋,可以一次過試晒推介食物😎大碗麵有10樣餸(雞翼,雞翼尖,豬腸,陳皮魚蛋,蘿蔔,豬紅,豬皮,魷魚,紅腸,菜)我喜歡車仔麵少有的流心蛋,咬開仲係流心。🐷豬腸甘香,豬紅滑溜。蘿蔔整得好淋無渣😋湯底帶甜,如果接受到的朋友建議加招牌辣汁,我就點左微辣,感覺剛剛好令湯底更惹味!試埋牛油班蘭咖央多士,甜甜地有很香班蘭味。最後推介飲樽仔奶茶,茶同奶味都適中而且香滑👍🏻

2019-12-30 432 瀏覽
尖沙咀消費比較高,朋友說想食平一點就想起起吃車仔麵啦三餸一麵$41,份量中等啦,男孩子不夠的話可加麵底/餸各$8,湯底亦可有辣度選擇🍴食物🍴1)蘿蔔~很清甜冇根,很入味,值得試2)豬腸~味道正常沒有太大特別3)流心蛋~喜歡吃流心蛋的朋友就一定會吃〽️環境〽️地方也很乾淨衛生,不過座位比較逼➰服務➰屬快餐店形式沒什麼特別~中規中矩⚠️總結⚠️個人覺得餸菜味道不是很特別,是屬正常水平,但價錢優勝(5❤️為滿)食物:❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️
尖沙咀消費比較高,朋友說想食平一點[得意]就想起起吃車仔麵啦

🍴食物🍴
1)蘿蔔~很清甜冇根,很入味,值得試

2)豬腸~味道正常沒有太大特別
3)流心蛋~喜歡吃流心蛋的朋友就一定會吃
〽️環境〽️
地方也很乾淨衛生,不過座位比較逼
➰服務➰
屬快餐店形式沒什麼特別~中規中矩
⚠️總結⚠️
個人覺得餸菜味道不是很特別,是屬正常水平,但價錢優勝
(5❤️為滿)
食物:❤️❤️❤️
環境:❤️❤️❤️
服務:❤️❤️❤️
2019-12-20 387 瀏覽
元朗永年都只係食過一次,巳經好多年前,唔係好記得咩味,不過印象中唔係特別好食,今次去尖沙咀店試下。叫左豬紅、豬腸、魷魚魷魚無特別。豬腸入味但入面勁多肥膏,如果清一清啲肥膏感覺會好好多。豬紅都係超入味,食落甜甜地,堅正!
元朗永年都只係食過一次,
巳經好多年前,
唔係好記得咩味,
不過印象中唔係特別好食,
今次去尖沙咀店試下。
叫左豬紅、豬腸、魷魚

魷魚無特別。
豬腸入味但入面勁多肥膏,如果清一清啲肥膏感覺會好好多。
豬紅都係超入味,食落甜甜地,堅正!
唔使再直入元朗⤵️ 尖沙咀都有1️⃣間既永年士多👏🏻<大碗麵🍜>車仔麵🍜樣樣餸都好似好好味😋 黎到永年士多揀<大碗麵🍜>就唔怕選擇困難既煩惱🙈 <大碗麵>總共1️⃣0️⃣個餸👀 可以1️⃣次過試曬咁多味道😍: 陳皮魚蛋🐟 (陳皮味道出眾😮) 🐽豬腸(乾淨軟腍)🐽豬紅(質感幾厚實)🐽豬皮(索曬湯底味道😳) 蘿蔔 (清甜無渣) 魷魚🦑 (幾爽口但無咩味道) 仲有雞翼🐔 (用左滷水汁調較好入味)雞翼尖🐔 紅腸同菜湯底🥣方面帶點微辣🔥 濃郁得黎又幾惹味😋 車仔麵黎講,價錢方面會少少偏貴<斑蘭咖央多士🍞>網略大推既斑蘭咖央多士😳 薄薄既斑蘭香味👃🏻 配上微甜既味道👅 略嫌份量偏少唔夠喉👉🏻👈🏻 用上厚身麵包🍞 只輕輕烘過未算脆口難忘☁️ 斑蘭醬算唔吝嗇🙂叫彌補返不少失去既分數👀
唔使再直入元朗⤵️ 尖沙咀都有1️⃣間既永年士多👏🏻

<大碗麵🍜>

大碗麵

陳皮魚蛋🐟 (陳皮味道出眾😮)
🐽豬腸(乾淨軟腍)
🐽豬紅(質感幾厚實)
🐽豬皮(索曬湯底味道😳)
蘿蔔 (清甜無渣)
魷魚🦑 (幾爽口但無咩味道)
仲有雞翼🐔 (用左滷水汁調較好入味)
雞翼尖🐔 紅腸同菜

<斑蘭咖央多士🍞>

2019-12-05 386 瀏覽
聽人介紹 先知呢間車仔麵好食😋😋😋😋我中意食辣 所以好中意食啊大辣同勁辣都試過👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不過唯一一個意見外賣既時候 個外賣盒size好似得一個叫幾多個餸都係同一size既外賣盒有時叫多啲餸 會唔夠湯爆晒出嚟⋯⋯所以如果可以 有再大啲既外賣盒會好好多另外豬腸真係好好食😝我通常都會叫6個餸 我覺得堂食會好啲 因為個碗夠大 有足夠空間可以裝到湯同餸🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
聽人介紹 先知呢間車仔麵好食😋😋😋😋
有足夠空間可以裝到湯同餸
🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
外賣自取
2019-11-30 431 瀏覽
一直都好多朋友話永年嘅車仔麵好好食,雖然佢係尖沙咀開咗分店,方便左好多,但一直都冇機會去食,今次去開尖沙咀,就同左朋友去試吓。餸嘅選擇都幾多,選擇困難症嘅我,最後揀咗菜,蘿蔔同糖心蛋,配粗麵。佢哋嘅蘿蔔真係好好食,係有加上咖喱調味,食落有淡淡的咖喱香,而且蘿蔔好甜好多汁,呢個真心好食。而菜就食得出佢哋有加麻油調味,但唔係好夾,食返比較清淡口味嘅我就唔係好鍾意。整體來講我同朋友都覺得,其實佢哋嘅配料都幾好食,但麵底就差左少少,我個個碗粗面好似未熟咁,食落勁硬,搞到食唔落去。

2019-11-09 547 瀏覽
每隔一段時間就會想食車仔麵,當然首選永年車仔麵,因為佢既湯底真係咩汁都唔使加就已經好濃味,帶小小甜味,如果中意食辣更加會愛上佢既秘製辣汁不過注意叫小辣就已經等於三小辣,好似我咁第一次叫太多辣會一路食一路叫救命另外豬紅真係香港僅有好食既豬紅記得試下
另外豬紅真係香港僅有好食既豬紅
記得試下
2019-10-20 578 瀏覽
下午3點鐘,在尖沙咀區突然好想吃車仔麵,以前想起車仔麵就會去尖東,但知道永年士多後,地點太方便了,好就腳(2個大型在shopping mall附近),下午3點眼見店內都幾多化妝品小姐吃晏。今次第一次嚟,緊喺食啲嗱喳麵3寶,豬紅,豬皮,豬腸,另外再加$8叫多一個餸雞尖,麵底選了米粉,中辣。平時吃車仔麵都會另加辣椒醬或油,今次不用,辣味都足夠,湯底夠熱,好好味,好專注地清晒成碗粉。沒有叫嘢飲。4餸一麵底共$49

2019-10-17 516 瀏覽
三餸一麵 $41豬紅 質地結實,口感唔錯👍🏻帶甜味,略嫌偏甜左少少牛筋有牛味😍🐂煮既時間啱啱好,有咬口得黎又唔會太韌咬唔開,淋既仲有膠質、漿住既口感😋蘿蔔 淋甜無渣👏🏻整體而言,份量足,餸全部都有五舊👼🏻麵底都唔少,女仔食完會幾飽下🤣餸既味道屬中等偏上水平,湯底甜甜地,配米粉幾好食👍🏻加左辣會更為惹味,可惜叫左小辣,唔太辣,下次可以大膽叫辣啲個人餸料喜好排名:牛筋>豬紅>蘿蔔食物質素唔差既,但無傳聞中咁神級

三餸一麵 $41

豬紅
質地結實,口感唔錯👍🏻
帶甜味,略嫌偏甜左少少

牛筋
有牛味😍🐂
煮既時間啱啱好,
有咬口得黎又唔會太韌咬唔開,
淋既仲有膠質、漿住既口感😋

蘿蔔
淋甜無渣👏🏻

整體而言,
份量足,餸全部都有五舊👼🏻
麵底都唔少,女仔食完會幾飽下🤣
餸既味道屬中等偏上水平,
湯底甜甜地,配米粉幾好食👍🏻
加左辣會更為惹味,可惜叫左小辣,唔太辣,下次可以大膽叫辣啲

個人餸料喜好排名:牛筋>豬紅>蘿蔔

食物質素唔差既,但無傳聞中咁神級

2019-10-08 431 瀏覽
是日點餐:豬腸  + 雞翼 + 菜心米線 + 菠蘿冰豬腸- 好好好入味,滷水味好香- 洗得好乾淨~!_ 雞翼- ok入味,唔太咸~- 同一般車仔面店差唔多菜心- 正常, 唔太咸- 唔太老、太un菠蘿冰- 太甜, - 同茶記一樣, 罐頭菠蘿番食指數:

是日點餐:
豬腸  + 雞翼 + 菜心米線 + 菠蘿冰
豬腸
- 好好好入味,滷水味好香
- 洗得好乾淨~!_

雞翼
- ok入味,唔太咸~
- 同一般車仔面店差唔多

菜心
- 正常, 唔太咸
- 唔太老、太un

菠蘿冰
- 太甜,
- 同茶記一樣, 罐頭菠蘿

番食指數:
  • 豬腸
2019-10-02 697 瀏覽
為食報告:🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲永年士多 - 港式車仔麵諗唔到食邊樣餸好?🤔唔緊要,永年有個《大碗麵》可以叫黎食 大碗麵餸有: 紅腸 雞翼 雞翼尖 陳皮魚蛋 豬紅 豬腸 蘿蔔 魷魚 豬皮 菜餐廳點餐 取餐是自助營式簡直滿足到我呢啲成日選擇困難症既朋友♡價錢對比平時車仔麵偏貴少少 不過車仔麵啲餸好入味😋😋😋 配埋秘制辣醬惹味提升~ 麵份量都適中飲品方面不過不失啦另外仲有app可以儲分換下餸底咁*唔太食得辣既朋友們就叫少少辣好喇*車仔麵餸推介: 豬紅(彈牙) 豬腸(濃味唔臭) 唔想入到元朗咁遠先食到?一於去九龍區尖沙咀試試吧
為食報告:
🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲
永年士多 - 港式車仔麵
諗唔到食邊樣餸好?🤔
唔緊要,永年有個《大碗麵》可以叫黎食
餐廳點餐 取餐是自助營式
簡直滿足到我呢啲成日選擇困難症既朋友♡
價錢對比平時車仔麵偏貴少少
不過車仔麵啲餸好入味😋😋😋 配埋秘制辣醬
惹味提升~ 麵份量都適中
飲品方面不過不失啦
另外仲有app可以儲分換下餸底咁

*唔太食得辣既朋友們就叫少少辣好喇*
車仔麵餸推介: 豬紅(彈牙) 豬腸(濃味唔臭)

唔想入到元朗咁遠先食到?
一於去九龍區尖沙咀試試吧
2019-09-29 364 瀏覽
尖沙咀經過竟然見到元朗出名的車仔麵「永年」 緊係入去試下啦,估唔到同元朗一樣有水準叫左 豬皮(好有味)、羅白(好甜)、尤魚(夠爽),再加菜心一碟,加多杯熱柚子蜜,估唔到出奇好飲夠味道。 一定會再來待應服務態度good (好似元朗見過)

待應服務態度good (好似元朗見過)
柚子蜜
柚子蜜
2019-09-28 478 瀏覽
之前試過港島分店。今次就黎左試下尖沙咀呢間分店。星期六中午時間唔算太多人。可能天雨關係。等左一陣就有位。店內裝修都乾淨。不過座位都比較窄。叫左大碗麵。$62有成10個餸。河粉+$2。魚旦係最鍾意嘅陳皮魚旦。夠煙韌。豬腸豬皮豬紅入味爽口冇雜味。蘿蔔甜冇渣。其他餸就正正常常。河粉厚身得黎滑口。幾特別。細辣對唔食得辣嘅人都係有啲辣。+$15加左杯紅豆奶茶冰。茶香奶濃。口感十分厚身。最後成餐差不多$80都係覺得有啲貴。不過食完10個餸個感覺非常滿足。
之前試過港島分店。今次就黎左試下尖沙咀呢間分店。
星期六中午時間唔算太多人。
可能天雨關係。等左一陣就有位。
店內裝修都乾淨。不過座位都比較窄。

叫左大碗麵。$62有成10個餸。河粉+$2。
魚旦係最鍾意嘅陳皮魚旦。夠煙韌。
豬腸豬皮豬紅入味爽口冇雜味。
蘿蔔甜冇渣。其他餸就正正常常。
河粉厚身得黎滑口。幾特別。
細辣對唔食得辣嘅人都係有啲辣。
+$15加左杯紅豆奶茶冰。
茶香奶濃。口感十分厚身。
最後成餐差不多$80都係覺得有啲貴。
不過食完10個餸個感覺非常滿足。

紅豆奶茶冰
2019-08-31
10 分鐘 (堂食)
午餐
紅豆奶茶冰
2019-09-27 230 瀏覽
#支持良心餐廳魷魚x牛筋x紫菜x烏冬$43雖然呢間係有少少爭議 但見到佢fb都有出過post撐香港人 list度都係分左類做黃嘅 同埋想慳下錢唔可以餐餐食咁貴🤦🏻‍♂️ 所以車仔麵係個幾好嘅選擇不過講返啲食物點先 我覺得魷魚係ok架 夠哂爽口 牛筋佢質感似花膠 識落係會好章住過口😂 我反而就中意冇咁章住 起碼易咬得爛啲嘅牛筋😂因為食到個口有啲攰 同埋呢度嘅烏冬係好普通茶餐廳浸淋左嗰啲 總括嚟講份量比較少 亦都食過性價比更高嘅車仔麵 但係都唔會話後悔嚟咗食 因為真係想盡量出返份力撐良心店💪🏼下次可能試啲更招牌嘅餸😏!
#支持良心餐廳

魷魚x牛筋x紫菜x烏冬$43

2019-09-26 193 瀏覽
唔知點解今日好想食車仔麵,朋友介紹尖沙咀呢間永年士多,佢喺美麗華商場附近,12點幾嚟到已經排晒隊,睇嚟真係幾好食咁。個車仔麵三餸就$41,尖沙咀黎講價錢都算幾抵,但加埋野飲就唔係好抵啦,因為杯野飲環成$15蚊。我就叫左牛柏葉、蘿蔔、時菜、幼麵,再加左杯野飲,夾埋$56蚊。D蘿蔔係餐牌推介既餸之一,果然冇介紹錯,超級甜,又煮到好淋,好好味牛柏葉就麻麻地,我覺得有d un,可能煮耐左。至於菜,都冇得伏得去邊,正正常常。想讚下嘅係個湯底,唔好睇個色好似好鹹咁,飲落原來好清甜,即刻幫個車仔麵加分