2016-01-23 5219 瀏覽
先前見到呢間舖勁多好評,雜誌又介紹話好,連朋友都話正,諗住食呢間實無死啦,點知咁就中伏了,先講環境,係幾靚裝修得唔錯既,整體上覺得佢想行酒店Buffe路線咁,服務態度都唔錯既,坐得都叫舒服,去到戲肉喇,梗係先叫刺身啦,但發覺刺身款式唔多,之前又講到自己有海膽又有蠔,又有乜其實都呃人,其實佢野食款式真係唔多,我諗最多係甜品,啲刺身黎到喇,嘩,食落口,其實好唔新鮮下,啲蝦好似就爛就爛咁,三文魚切到奇奇怪怪咁,無乜味咁,喺出面拎左啲拖羅又係,無乜色,熟食就無乜野既,都係加工啫,但嗰個薄燒和牛就真係唔好提喇,總括黎講,唔係想像中咁好食,埋單每位400好唔抵,都唔知食過啲咩咁,只可以話我食裝修啦,應該無下次了,有啲平過佢都好食過佢
2016-01-19 5558 瀏覽
大喜屋質素不耐有保證,上次試過極尚已經好精彩,今次聽到殿大喜屋就知又有更高檔既搞作。一入店已經見到好似酒店既格局,正門前係長腳蟹同刺身部,右邊有幾個燒西冷既位。除左一般放題咁寫紙外,仲可以自己出去排長腳蟹等食物。長腳蟹都幾唔錯,鮮味十足又重海水味!食下啲前菜先,Parma Ham都幾有咸香。刺身壽司!刺身質素大好,重點推介三文魚腩、帆立貝、劍魚腩,好少可食到咁油香既白身魚!壽司亦出色,雖然放題食壽司好晒位,不過火炙同海膽都好值得為佢晒位!跟住食啲熟食,出面排隊拎既燒西冷好好味!仲有寫紙仔叫既鹽燒雞翼都唔錯,脆卜卜輕鬆解決兩隻~食到尾仲有哈根大師同Milktop雪糕任食~海鹽好好味~~~
食下啲前菜先,Parma Ham都幾有咸香。
刺身壽司刺身質素大好,重點推介三文魚腩、帆立貝、劍魚腩,好少可食到咁油香既白身魚!壽司亦出色,雖然放題壽司好晒位,不過火炙同海膽都好值得為佢晒位!
殿大喜屋  靠一條的宣傳片, 聲勢浩蕩, 人氣迫近當時自助山新開業段片雖然拍得麻麻, 但的確吸引了大量嗜食之人 (包括我 )是晚男友生日, 所以一早就訂好枱, 記得一定要早點訂, 因為很快就滿, 到當天會打電話給你再次確認, 亦要記得聽電話, 要不枱會被取消!!我訂了8:45PM, 8:20PM就到了, 原來要在樓下先排隊 (記得要到隊頭問員工取票!!)一入去的確被裝修有點嚇親, 因為感覺幾輝煌, 不像一般的放題陰陰暗暗, 格局比較像酒店, 但亦像大喜屋一灌風格: 迫! 一坐下就急不及待去睇睇有什麼好食, 見到都有點呆, 三大個雪櫃放飲料, 四個雪櫃放甜品, 2-3個雪櫃放雪糕, 一個甜品吧, 一個刺身吧, 一個壽司吧, 一個沙律前菜吧, 但地方有少許的迫, 因為一開始有較多的人出去自取食物!自取刺身: 刺身吧會提供2-3款的刺身, 都是新鮮運送過來的, 是其賣點之一! 池魚刺身: 入口鮮甜有咬勁, 魚香好重, 亦算新鮮 金目鯛刺身: 油脂均勻, 魚香淡淡的, 十分清新, 不會覺得膩, 可以多食兩片  即造壽司:在我取完刺身的時間, 師傅非常的熱情問我取了壽司沒有, 叫我快
殿大喜屋
 靠一條的宣傳片, 聲勢浩蕩, 人氣迫近當時自助山新開業
段片雖然拍得麻麻, 但的確吸引了大量嗜食之人 (包括我

池魚刺身: 入口鮮甜有咬勁, 魚香好重, 亦算新鮮
池魚刺身, 金目鯛刺身
 即造壽司:

在我取完刺身的時間, 師傅非常的熱情問我取了壽司沒有, 叫我快點到旁邊的壽司吧!
我已經忘記了是什麼壽司了, 不過的確比落單的新鮮好味!
松葉蟹腳:

的確任食松葉蟹腳是賣點之一, 不過我覺得沒必要為松葉蟹腳而來
主要原來是潔淨問題, 因為大部份蟹腳都不乾淨, 是因為沒有擦過蟹身吧?
所以食落有點覺得不舒服, 好像好髒似的
松葉蟹腳的味道一向不算十分高級好味, 這裡的蟹腳入口有點散, 肉不夠實淨
所以食了幾只就沒食了
松葉蟹腳
和牛薄燒:
我承認我有被片中這個和牛薄燒吸引而來, 但結果比我期望的高出超多
一開始已經有10幾人在排, 我們都急不及待要試試, 真的是沒排錯!!!
和牛說薄也不算是, 燒好後師傅把和牛對接三層, 咬落口感十分!
燒是已經聞到重重的牛香! 食落更齒頰留香!! 那種香味不是平時食牛肉的香味, 是燒好後的香烤味和和牛味道的混合味! 食完真的是有陣牛香在口中陪徊!
刺身:

點餐紙中刺身總類不算多, 不過看清楚, 有部分的刺身不是間間放題都有
 北海道帶子: 放題中北海道帶子不算難見, 但多數都一開2/3/4, 這裡的帶子又大粒大厚, 口感一流!!
 鮑魚: 大部份放題的鮑魚都是鮑片, 原隻鮑魚真的第一之見, 雖然鮑魚不是大隻, 不過給人印象分已經贏了, 鮑魚口感帶有少少爽口, 但味道比較清
 北寄貝: 基本上80%的放題都沒有北寄貝, 來貨貴吧, 這裡北寄貝一開兩, 但片片都大大片, 厚身又爽口!
 象拔蚌: 有象拔蚌刺身的確有點覺得誇張, 不過這個象拔蚌不夠新鮮, 入口帶有少許的腥
 三文魚: 這個三文魚真的太厚了吧.....不過好鮮好甜!
 赤貝: 赤貝刺身都有, 不是說笑! 而且非常的好味!!! 大少適中, 夠爽口新鮮!
 甜蝦: 反而甜蝦比較普通, 覺得有點不夠新鮮, 食落無了甜蝦自身的甜味和黏性, 但都可以接受
 希靈魚: 絕對比外面放題的希靈魚新鮮得多, 好香又好味!
希靈魚刺身
鵝肝和牛燒壽司:
這裡的和牛真的超乎我以料之外! 想不到鵝肝和牛燒壽司可以好食到這樣! 和牛燒得好香, 上面的鵝肝不多, 不會太膩, 但跟和牛十分配合, 以壽司來做效果出色又有口感
蒲燒鰻魚壽司: 這款的鰻魚口感有點散, 而且醬汁不夠, 燒起來味道不夠, 不過鰻魚自身味道都算重, 還算OK
鹽燒左口魚邊壽司
: 左口魚邊是我非常喜歡的一款魚生, 而且鹽燒左口魚邊是非常的好味!! 左口魚本來的魚味不會太重, 所以以鹽燒味道會特出一點, 這個左口魚邊非常非常的爽口, 帶著少少的咸味, 味感清新一流!
鵝肝和牛燒壽司, 蒲燒鰻魚壽司, 鹽燒左口魚邊壽司
海膽赤蝦壽司: 只食赤蝦不算十分鮮甜, 但海膽味道不錯, 令整體帶有點鮮甜味
生松葉蟹腳伴蟹膏壽司: 本身對生松葉蟹腳興趣不大, 但蟹膏比想像中出色, 整體口感味道亦不錯
殿壽司: 海膽大大舊! 這個配搭十分特別, 口感一流!
海膽赤蝦壽司, 生松葉蟹腳伴蟹膏壽司, 殿壽司
海膽軍艦:
有海膽任食, 怎能不叫海膽軍艦!! 這裡真的一點都不吝惜!!! 叫幾多, 上幾多!! 味蕾十分滿足!!
海膽軍艦
鹽燒牛舌:
 燒得有點乾身, 略嫌味道不太夠
鹽燒牛舌
煙肉芝士焗蠔:
沒有沙律焗蠔的確有點失望, 但這個煙肉芝士焗蠔亦非常不錯! 下面配以小多士, 蠔焗得十分惹味JUICY, 煙肉亦令整體味道更香口!
煙肉芝士焗蠔
自家製吉列蠔: 我自己對炸物不太感興趣, 但蠔的確令我不能抗拒! 這個自家製吉列蠔超級好味, 重點是炸了一後時間, 入面旅是超燙口和JUICY, 蠔味又香, 讚!
自家製吉列蠔
香辣脆脆海鮮串: 帶子, 魷魚, 什麼都有些, 但個汁不好味, 而脆脆亦是敗筆, 口感好差
香辣脆脆海鮮串
汁燒牛仔骨:
味道是不錯, 但不覺得是汁燒, 反而有點乾身
汁燒牛仔骨
天婦羅:
炸得不錯, 偏細, 不過食放題細反且好一點
天婦羅
鹽燒雞中翼:
外皮燒得幾脆, 但無味可言, 偏乾
鹽燒雞中翼
清酒煮藍、白: 未試過放題的清酒煮蜆可以這麼入味, 超級的鮮甜, 蜆和青口亦吸收了不了湯, 脹仆仆的!
清酒煮藍、白
蒜麵豉炒虎蝦配啤酒啫喱:
想讚的是麵豉炒虎蝦煎得超好, 有西餐廳的水準, 可惜是啤酒啫喱超難食, 不配反而更好
蒜麵豉炒虎蝦配啤酒啫喱
小牛排尖椒香味燒: 牛燒得好香, 好JUICY好份味, 配尖椒幾特別, 但尖椒籽有點辣, 要小心!
小牛排尖椒香味燒
甜品:

這裡的甜品放題來說真的超多!
可以叫師傅寫些簡單字句, 雖然不算是新的IDEA, 但有得玩好過無得玩
左上的波是朱古力, 上甜品時有個錘子, 用來打破這個朱古力波, 裡面是一個小小的綠茶Tiramisu蛋糕
甜品
我沒有試太多甜品, 只試了2-3款, 當中這個雪糕覺得幾特別, 因為如有口感, 可惜是雪櫃太勁, 雪糕太硬了...
雪糕
雖然比外面放題貴一點, 但整體食物質素非常不錯, 比酒店自己餐更好
服務質素好到加零一!!!! 搞到我們都有點不好意思

2015-11-13
20 分鐘 (堂食)
池魚刺身, 金目鯛刺身
清酒煮藍、白
蒜麵豉炒虎蝦配啤酒啫喱
小牛排尖椒香味燒
2016-01-03 6404 瀏覽
日式放題平時都食得多,今次一大班朋友咁耐無見,當然就要揀間質素好少少啦~黎到餐廳門口,見到有長長嘅人龍排緊隊,就知道呢度人氣有幾旺!我地一係十幾人,獲安排坐係張大枱之後,就即係出刻出去攞野食。前菜、沙津選擇都非常多,而忌廉芝士燴西蘭花尤其出色,完全有酒店嘅水準。刺身當然係放題必叫,厚切嘅三文魚腩,當然大家搶手必食,而彈牙嘅鮑魚粒,鮮味十足嘅北海道帶子,同樣受到萬千寵愛!接著落黎嘅日式小食都令人食個不停。小牛排尖椒,辣辣地嘅味道,小牛排又肉嫩非常,值得推介。香煎三文魚扒亦煎得金黃可口,亦有陣陣嘅魚香味道滲出,唔錯唔錯!甜品選擇多而質高,除左有人人鍾意嘅Häagen-Dazs之外,芝士蛋糕及馬卡龍亦相當高質,所以我覺得今晚絕對係殿堂級享受!!

2015-11-09
聖誕節去邊到食大餐呢?聖誕節前朋友生日想吃放題,於是book咗檯食大喜殿屋。嘩!多人到嚇死人啦!book咗檯一條隊,未book檯更加要排隊!入到去走一轉,地方大座位好舒服,有長腳蟹,沙律,巴馬火腿,咖哩炒蟹,甜品。長腳蟹,巴馬火腿好吸引,快速拿來品嘗。長腳蟹-入口鮮甜,而且海水味十足,我和朋友吃了幾碟,值得Encore!刺身新鮮,有鰹魚、三文魚、象拔蚌、響螺片、赤貝、希靈魚、劍魚腩、油甘魚、鮑魚、吞拿魚、北奇貝、甜蝦及極大赤蝦等。最能吸引我的就是極大赤蝦,蝦肉鮮甜,口感夠彈牙,再加上甘甜的蝦頭膏,味道一流!稱得上殿壽司這樣霸氣,馬上叫一客,頭頂有一塊晶瑩的啤酒啫喱及海膽,下層有吞拿魚,油甘魚,三文魚,赤海蝦。香煎虎蝦伴啤酒凍-醬汁味道太濃,蓋過了蝦的味道,啤酒凍有啤酒味,不過無下次!燒雞翼不會太咸,太乾身,味道不錯。不要輕看這薄燒和牛,入口Juicy 都不得了,一點也不膩,值得一試!榴槤炸彈-入口外脆內軟,熱到燙口,有香濃的榴槤蓉,榴槤fans不要錯過!黑松露燉蛋味道不錯,黑松露味濃加上滑到不得了的燉蛋,味道一流!朋友生日,兩個人吃一個蛋糕太多了,這個「願望球」就絕對合我心意了。我在紙

長腳蟹,巴馬火腿好吸引,快速拿來品嘗。
燒雞翼不會太咸,太乾身,味道不錯。

我在紙上寫上一些字句,再交給甜品師傅,師傳就會用糖漿在願望球旁寫上,Happy Birthday。這個朱古力內裡是綠茶Tiramisu! 綠茶味道濃郁,細細件不會太膩!
MILK TOP 紫薯雪糕- 採用北海道牛奶,入口有紫薯蓉小粒,口感特別,再配上奶味香濃雪糕,帶出薯香,非常好吃!

食物質素比一般放題好(甜品除外), 而且新穎多款,但$400一個人性價比不高!

殿 大喜屋日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道26號1樓
總消費:$ 809

評分:(以5個*為滿分)
食物:***1/2
環境:***1/2
服務:***1/2
衛生:***1/2
抵食:**

2015-12-10
2016-01-02 4948 瀏覽
殿堂級日式放題,環境裝修舒適,食材用料高級。半自助式,有自助區,同時有剔紙落柯打。環境以黑色和金色作主調,座位相對寬闊,沒有擠逼感。一進門口就已經感受到這裡的氣派,連裝修也是殿感覺啊!地方很大,座位也很寛敞!如果多人的話還可以自成一閣,這個房間可以容納二十多人呀!放題點餐紙,少不了刺身、壽司,連火炙、燒物、炸物、麵飯煮物、一品料理及蒸焗都有。不過這裡除了用點餐紙之外,還有部份食品是可以自己到外面攞。原條魚放出來,再由旁邊嘅師父為你切開,當然不可能要一整條啦!今天的魚有...........還有其他海鮮,長腳蟹、蝦、螺也堆得滿滿的!沙律菜也有4款,還未計其他配料!別忘了沙律菜旁邊的巴馬火腿!一整排也是甜品呀!放滿廿多款甜品,蛋糕、馬卡龍、意式奶凍樣樣齊!除了甜品,雪糕也是滿滿的兩大個櫃!而且2個也是大品牌,共有5款選擇!海鹽、紫薯、土多啤梨、藍莓、比利時朱古力!2個大雪櫃的飲品,除了一般氣水之外,還有三款不同嘅啤酒!再行過去竟然又見到有果汁!想要熱飲也不是問題!一大部咖啡機就放在你面前,Espresso、Cappuccino、Latte,也可以沖出來!咖啡唔啱口味,旁邊還有茶包!總有一樣
環境以黑色和金色作主調,座位相對寬闊,沒有擠逼感。
如果多人的話還可以自成一閣,這個房間可以容納二十多人呀!
放題點餐紙,少不了刺身壽司,連火炙、燒物、炸物、麵飯煮物、一品料理及蒸焗都有。不過這裡除了用點餐紙之外,還有部份食品是可以自己到外面攞。
今天的魚有...........
還有其他海鮮,長腳蟹、蝦、螺也堆得滿滿的!
2個大雪櫃的飲品,除了一般氣水之外,還有三款不同嘅啤酒!
再行過去竟然又見到有果汁!
咖啡唔啱口味,旁邊還有茶包!總有一樣你滿意吧!
見到D巴馬火腿咁靚,當然唔可以放過啦!再去生果櫃嗰邊攞D密瓜同哈密瓜!巴馬火腿油脂很豐富,表面也是閃爍的!入口鹹香味濃,再包住鮮甜多汁嘅密瓜,可以食多幾件。外面餐廳叫一份都應該要付二百大元,真係食多幾件都已經抵返!
食完巴馬火腿,刺身剛剛好來到!我們叫咗三文魚、吞拿、帆立貝、油甘魚等,油脂豐腴肥美!
比較特別的是這裡有新鮮鮑魚仔!
極大赤蝦;一隻已經佔咗半個碟嘅位置,爽口鮮甜!
海胆軍艦;海胆豐厚、鮮甜!
即叫即燒的和牛薄燒!
打開睇下有成對筷子咁長!剛好燒到半生熟的程度,粉紅鮮嫩、肉味濃郁!
鵝肝和牛燒;上面的鵝肝雖然只是很少,但入口甘香油脂豊富;再加上下層的和牛鮮嫩肉汁豐富!
殿壽司
我們來一層一層解構!第一層有菊花、金泊及海胆,極名貴!
第二層花香味嘅啫喱!
之後再有三片魚生,三文魚、白身魚同吞拿魚!
最後就係海老!一舊壽司多重享受!
仲有我最鐘意嘅火炙左口魚,唔駛多講油脂豊富、甘香完全在口中,入口即溶!
火炙松葉蟹!也很鮮甜,不過還是喜歡凍的好!
蟹糕併玉子!
巴馬火腿焗薯蓉;薯蓉吸收咗巴馬火腿的油份,入口甘香!
牛舌;爽囗而且都較厚身!
這個是凍的牛舌,跟之前燒的不一樣。這份牛舌比較諗身,不過很重牛的味道!再加上青瓜及中間的一片薑十分清新!
天婦羅;有蝦、南瓜同我最愛的日本甜薯!炸物都唔錯!
放題對我來說絶不能錯過的!榴槤炸彈~~
入面滿滿的榴槤肉,喜愛榴槤的不用多說吧!齒頰留香!
一向放題甜品都不會有期望,但這裡的甜品是可以接受的!而且我喜愛的馬卡龍也有!
甜薯雪糕
朱古力波,這個圖案是師傅即席以朱古力筆畫上的!你可以叫師傅即席揮毫,但如果不想等也有畫好的!我這個看得出師傅花了很多心思給我畫
附有鎚子將它打碎,內藏一件凍餅!
2015-12-17 7050 瀏覽
滿以為找間貴價有質素放題,去享受一餐豐富晚餐,點之入到去坐位連一個中等身材的女士都要縮腰才可入座,有些食物及飲品需要自助形式領取,但出入窄窄小巷,要跟侍應門左閃右避,行多兩次都不想食,而且每次座下都要縮腰,如果有火警都會走不及,不合消防安全,至於食品款式不算多,魚生冰到冇哂未,海胆壽司小及唔新鮮,所謂和牛都只係肥牛,唔食冇損失。總之佢地喱間集團,大喜屋普通,極尚大喜屋冇驚喜,殿大喜屋直頭驚嚇,用$380的價錢比D劣質食物給客人食真過份,希望大家看完唔好去試…
上次2日前訂位都係等waiting list 要星期六即日先知有冇得食,今次佢專登早左4日總於有位,我地係星期六8:45果場食。每位$400。去到排晒大長龍,等左10分鐘分流入去。去到野飲都好多,汽水,橙汁,西柚汁,啤酒(白同黑),茶和咖啡選擇。入到去差不多爆晒,張桌細張,放吾到好多野食,出面有沙律吧,有巴拿馬火腿任食但好亂令人冇食慾,仲有楊枝金露(味道可以接受係有少少假味)。野食紙有8張,比出面偏少(感覺上),最後係吾知食咩好而離開。吞拿魚三文魚蝦加海膽壽司吾係咁好味,乾身偏薄。黑松露味太勁,浪費左舊魚。刺身黎睇落個樣吾差,但有雪味,三文魚冇咩魚油,吞拿魚好乾身係爛,其他一般。黑松露燉蛋味道不錯,濃濃黑松露味加上熱乎乎雞蛋香。啤酒蝦質地係吾錯,但醬汁太濃,有晒蝦原本味道。壽司簡單沒有太花巧反而更好。雞翼,天婦羅,海鮮串:雞翼整得夠乾身同夠鹽味不錯。天婦羅吾多油同有微溫不錯 。海鮮串太濃味,凍就不好吃。芝麻雞翼,牛肉烏冬,榴蓮炸球,香芋炸球,咖喱蟹,蟹粥:榴蓮有驚喜特別好味。烏冬面質和牛肉質地偏好不錯。其他只可說普通味道。蟹腳和蠔,好味道。夠新鮮有海鮮本身味道。壽司飯偏淋同材料偏乾身。
蟹腳和蠔,好味道。夠新鮮有海鮮本身味道。壽司飯偏淋同材料偏乾身。薄切牛肉好味道,夠薄又吾難咬,有燒汁和芝麻汁選擇。
直送魚,魚質偏好冇雪味,細細片易入口,最後佢去左拿3碟返黎。不用等已有,因已切好晒係度。
甜品有十多款選擇仲有雪糕添,今日雪糕係紫薯和海鹽。甜品整體正常味道,燉蛋,杏仁燉蛋白和玫瑰餅有驚喜。乳酪係蘋果味偏假。
最後當然叫一個願望球,可以係出面排隊再寫字,今次我寫左2句簡單既句子。願望球內的甜品其實出面都有,只係今次抹茶味。而朱古力球都正常味道吾差。
吾可以話佢吾好食,只係選擇不太多同解雪技術麻麻。吾太值每位$400。這個價錢只會食一次,下次會選回佢次選的價錢大喜屋更加值得食。
2015-12-12
10 分鐘 (堂食)
2015-12-09 12979 瀏覽
日式放題愈開愈多,食物質素亦比從前好,但要講到用料最矜貴相信就非「殿 大喜屋日本料理 」莫屬了。受歡迎程度有多驚人?離遠已看到街道上出現一條長長的人龍,完全沒想過對比一般放題,價格甚高的放題竟吸引到如此多人呢一場來到沒理由因人多而放棄!幸好場內地方夠大,座位較多,所以到達另一時段後就能馬上安排大量客人入座。場內裝修高雅光鮮,雖然枱與枱間沒有太多空位,但座位尚算舒服點餐紙有9款,分為刺身、壽司、火灸、一品料理、蒸焗、燒物、炸物、天婦羅及麵飯煮物等。除了餐紙上的食物外,外邊還擺放著大量自取項目,有如半自助餐似的先到外邊逛逛,有極品直送刺身「池魚王」、「金目鯛」及「活貝殼」、大量的長腳蟹、果汁及甜品等咖哩炒蟹[分數:7.5/10]自取食品中還有香噴噴的咖哩炒蟹,不過每次一出很快就被掃光了,咖哩蟹惹味而不會太辣,蟹身較為細少所以蟹肉不多,不過放題可任吃咖哩炒蟹已算是不錯了刺身刺身選擇甚多,有平政魚、劍魚腩、油甘魚、北海道帶子、鮑魚、吞拿魚、北奇貝、鰹魚、象拔蚌、三文魚、響螺片、赤貝、希靈魚、甜蝦及極大赤蝦等,刺身夠新鮮,最能吸引我的就是鮑魚及極大赤蝦,一啖一粒的小鮑魚入口爽彈,而極大赤蝦就夠晒
1998 瀏覽
點餐紙有9款,分為刺身壽司、火灸、一品料理、蒸焗、燒物、炸物、天婦羅及麵飯煮物等。除了餐紙上的食物外,外邊還擺放著大量自取項目,有如半自助餐似的
咖哩炒蟹
[分數:7.5/10]

[分數:8/10]

刺身選擇甚多,有平政魚、劍魚腩、油甘魚、北海道帶子、鮑魚、吞拿魚、北奇貝、鰹魚、象拔蚌、三文魚、響螺片、赤貝、希靈魚、甜蝦及極大赤蝦等,刺身夠新鮮,最能吸引我的就是鮑魚及極大赤蝦,一啖一粒的小鮑魚入口爽彈,而極大赤蝦就夠晒大隻,蝦肉夠鮮甜,口感夠彈牙,再加上甘甜的蝦頭膏,味道一流
壽司
[分數:8/10]

壽司方面亦較一般的特別得多,而我就選了殿壽司、生松葉蟹腳伴蟹膏及海膽赤蝦壽司一試。稱得上是殿壽司當然最具特色啦~一年壽司齊集了數款魚生於一身,頭頂還有一塊晶瑩的啤酒啫喱及海膽,層次蠻豐富的。而其餘兩款外表就比較遜色了,兩件壽司面的蟹膏及海膽份量同樣較少,賣相一般,幸好味道還算不錯
軍艦
[分數:8.5/10]

相信海膽軍艦在眾壽司當中絕對能稱霸,完全沒想過任食放題中的軍艦用料會如此重手,壽司飯不會過多,一整件放進口內細嚼,散發著陣陣海膽的甘香,絕對是必點之選
蒸焗類
[分數:8/10]

蒸焗類別用料同樣矜貴,而我就選了黑松露蒸蛋及黑毛豬火腿配薯蓉。松露蒸蛋上放有少量松露醬,松露香是有的,但汁料調度過高了,感覺有點怪怪的。放題點薯蓉,明顯的為了上方的黑毛豬火腿,火腿味道不濃帶點嚼感,後期發現原來沙律吧有一整盤火腿任取!早知就不點薯蓉,白白浪費了肚子的空間!
一品料理
[分數:8/10]

一品料理設計得相當精緻,蒜麵豉炒虎蝦配啤酒啫喱整個組合有如中菜館內的菜式,蝦頭經炸過後,香脆非常,虎蝦肉夠大粒,而最特別的就是啤酒啫喱,入口即溶且帶啤酒香,感覺特別。而特式香煎三文魚,火候控制得剛剛好,厚厚的三文魚扒肉質嫩滑,充滿口感。至於煙肉芝士焗蠔,有別一般的連殼焗起,換成了小巧可愛的精緻小吃,由秋葵、煙肉、焗蠔、芝士及脆多組成,富多個層次
炸物
[分數:8.5/10]

炸物吃太多,這次只點一個特別的榴槤炸彈一試就好了。圓滾滾的榴槤炸彈外脆而內裡就包含了大量的榴槤蓉,咬下去感受到又熱又香濃的榴槤蓉,蠻燙口的,要小心一點,榴槤迷必試之選
麵飯煮物
[分數:8.5/10]

接近尾聲時就點了個麵食「明太子醬撈稻庭」稻庭亦即是烏冬,烏冬富口感,明太子醬夠足料,混入口後為烏冬大大加分,加上入口涼涼的,即使吃飽了也不會感到過膩
[分數:8/10]

最後終於來到甜品一環,甜品數量眾多,令人花多眼亂!幸好全部也製作成小件裝的,可多嚐幾款。而我就試了金寶蛋糕、燉蛋、朱古力慕絲及芒果慕絲。不過最令我心動的還是Milk Top雪糕,是日只有近期大熱的紫薯口味。內含紫薯小粒,富薯香及口感,再配上香滑的雪糕,非常好吃!要不是當時肚子已滿,定必多取一杯吃個夠
願望球
[分數:9/10]

場內最特別的甜品絕對是這個「願望球」了。客人可先在紙上寫上一些字句,再交給甜品師傅,師傳就會用糖漿在願望球旁寫上,亦可在桌上直接選取合適的字句。而我當然選了夢寐以求的「任食唔肥」!
願望球
[分數:9/10]

願望球會附上一個小鎚子,意思是打破願望球後願望就會成真吧!打破朱古力球後,內藏一件小蛋糕,朱古力脆皮蠻好吃的,又有得食又有得玩,小朋友就最愛了~不過情侶們亦可叫師傅幫忙寫上情深說話氹氹另一半呢~
殿 大喜屋日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道26號1樓
∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼~~~
總消費:$ 765
味道:8/10
環境:7.5/10
服務:8/10
衛生:7.5/10
抵食:7/10
15 分鐘 (堂食)
樂天大喜屋 有性價比極尚大喜屋 物有所值殿 大喜屋 唔太算物有所值除非你目標清晰 專攻貴價食材金目鯛 <- 清甜味美 好味!金目鯛壽司 <- 落燒汁炙燒過 香香甜甜 超正!廣島蠔 <- 新鮮 比坊間廣島蠔大隻拖羅 <- 肥美 拖羅 壽司/手卷 <- 肥美深海池魚 <- 呢個一致公認最好食 肥美不特止 最重要夠爽口 有咬口 真係食到停唔到薄燒和牛 <- 夠肥夠香 不過食多幾件會"漏"黑松露蒸蛋 <- 勁重黑松露味 以上食材之外的食物都可在其他平價大喜屋試到我地成班餓鬼 專攻貴價食材所以呢400蚊 尚算覺得物有所值
樂天大喜屋 有性價比
極尚大喜屋 物有所值
殿 大喜屋 唔太算物有所值
除非你目標清晰
專攻貴價食材

金目鯛 <- 清甜味美 好味!
金目鯛壽司 <- 落燒汁炙燒過 香香甜甜 超正!
廣島蠔 <- 新鮮 比坊間廣島蠔大隻
拖羅 <- 肥美
拖羅 壽司/手卷 <- 肥美
薄燒和牛 <- 夠肥夠香 不過食多幾件會"漏"
黑松露蒸蛋 <- 勁重黑松露味

以上食材之外的食物
都可在其他
平價大喜屋試到
我地成班餓鬼 專攻貴價食材
所以呢400蚊
尚算覺得物有所值

2015-11-30 7075 瀏覽
一直對蟹情有獨鍾,咖哩蟹,泰式蟹,這次來殿 大喜燒 也是沖著蟹而來。咖哩蟹,蟹肉鮮美,咖哩不太辣,味道濃郁水煮蟹,脫殼方便,蟹肉也很新鮮除了吃蟹,也叫了一份刺身拼盤,內容真是十分豐富,搭配的刺身都是並不太腥的魚類,適合我這種不太能吃的慣生冷食物的人天婦羅和豬頸肉串燒不用多說,個人喜愛熟食,豬頸肉串燒點酸醬,簡直一大享受,讚甜點有焦糖布丁,馬卡龍,各式甜點,不甜不膩剛剛好,還有海鹽雪糕,味道鮮美,真實,分分鐘好過要自己去擠的酸奶雪糕機,哈哈這個價錢吃這種等級的自助。值得了。
咖哩蟹,蟹肉鮮美,咖哩不太辣,味道濃郁
水煮蟹,脫殼方便,蟹肉也很新鮮
這個價錢吃這種等級的自助。值得了。
在日式放題的瘋狂熱潮下, 其中有一間越開越多分店 ,愈開愈高檔次, 依然每一晚都爆場的,就是大喜屋系列!作為粉絲的我當然每一間都有留低“腳毛“啦! 新開張的<殿 大喜屋> 是現在為止最高級的 !朋友說 他未去過大喜屋系列, 我當然立即帶他去食好嘢啦! 想不到訂位也蠻容易的,能預訂到一星期後的座位。從前都只能預訂到一個月後的位子呢!殿 大喜屋 大致上分為兩個時段 ,第一個時段是六點鐘開始 ,第二個時段是八點四十五分開始, 每次用餐時間大約是兩小時。送餐的速度算快,所以絕對夠時間食大家可以放心~除了餐點之外,在大堂也設有自助區,款式是否每日不同就不得而知,不過當日款式都多。有咖哩炒蟹,件頭都算大,而且咖哩不會太辣又夠惹味。呢款刺身都是要排隊才拿得兩件咁大把嘅!究竟是甚麼魚咁巴閉?我個朋友話是大眼雞啦!咁大隻眼!其實是名貴的金目鯛喔!放題竟然有如此上品的魚食,大喜屋果真不是講玩笑的!至於粉紅粉紅的,就是吞拿魚的拖羅了,那色澤係咪引死人呢?原本唔係幾食吞拿魚的我,都忍不住要食佢落肚喇!肉質嫩滑而且香氣十足油花又夠,食過好難唔番尋味囉!(≧∇≦)仲有風乾火腿呀,我無食到,不過睇見啲朋友火速秒殺了
子呢!

呢款刺身都是要排隊才拿得兩件咁大把嘅!究竟是甚麼魚咁巴閉?
有名的金目鯛
粉紅粉紅拖羅
Ham
仲有風乾火腿呀,我無食到,不過睇見啲朋友火速秒殺了一碟,應該也不錯呢!
長腳蟹
連長腳蟹都有,簡直好似食緊buffet囉!不過~長腳蟹就咸左啲了,而且肉質有點鬆散
多款刺身
,不過不失罷了。

刺身方面,款式都好齊全,有甜蝦特大超級甜嗰隻,有紅噹噹吞拿魚,有唔算好肥美的三文魚,有迷你到爆48頭鮑魚,彈牙爽口倒不錯!有唔係幾新鮮仲有點腥的象拔蚌。
赤身吞拿魚
赤身吞拿魚看起來都幾靚仔,不過食完拖羅之後食佢自然覺得差好遠啦!
名貴的壽司,包括魚子醬油甘魚,海胆赤蝦,黃金箔三文魚
壽司完全吸引嗰隻,首先是金箔三文魚壽司,再來黑魚籽油金魚,外加海胆甜蝦壽司,件件鮮甜,件件飽肚,真是食壽司食到飽!個人覺得甜蝦最好食。
鵝肝和牛壽司, 鰻魚壽司, 蟹棒壽司
火灸三文魚腩油花堅多,肉質經過了火,變得非常嫩滑,超好食!蟹棒壽司是真蟹腳,還連住小小殼,食起來超鮮味,無得彈!至於鵝肝和牛壽司,小小的一件鵝肝令整個口腔香逸,配牛肉味道好夾,不過牛肉還是血淋淋的,如果熟啲會好好多囉!
海胆軍艦超鮮,好吃
呢個海胆軍艦超甘香,完全將海胆的黏、甘、甜發揮到淋漓盡致,食到我忍不住瞇起了眼睛好好享受一番!我們經過了每人一粒小試牛刀之後,大碟大碟地叫來食!
天婦羅水準ok,大倒也是皮薄餡靚,大蝦爽脆蕃薯夠甜心。

熟食方面,我們也點了超多款來食,單是牛類已經不小!牛舌燒得很香又惹味,薄薄挺彈牙的口感令人滿意!

熟食來說個人推介牛仔骨!醃得好夠味不會太咸而且輕輕一咬已經可以嚙開啲肉,大家都覺得好食!

呢款牛柳就差得遠,我們點了6件,點知來左6份,原來每份有三件呢!不太好食還有點韌還要食三件,真是……有如雞肋。

食完正餐,就是生果甜點時間啦!你看顏色分明,
該紅的紅該綠的綠,就知好食夠甜啦!

足足有兩大個雪櫃的甜品櫃,陣容認真不說得笑!
款式大大話話超過十款! 有馬卡龍、、燉奶啦 、有奶凍、有啫喱、 有芝士餅 ,又有西餅之類的, 多到數不完。

朋友立刻說她 下次要帶他的姨甥女來, 因為小朋友見到一個甜品櫃一定好興奮! 不要說小朋友啦我見到都o曬嘴樂丫丫啦!

甜品還有雪糕環節, 雪糕是哈根大師, 而且是獨立一杯杯裝的, 正常貨裝的份量, 而且是隨便攞任食任拎! 有朱古力味和藍莓味任君選擇!

現場還有寫字服務,將你想要的文字寫低,就可以請他們為你用朱古力寫好,再放上一個朱古力波波。最適合有朋友生日或慶祝紀念日啦!

手字都唔差喔!
  • 海胆赤蝦壽司
  • 拖羅
  • 牛仔骨
2015-11-24 7253 瀏覽
今日放假同朋友係銅鑼灣睇戲,跟住諗住行去食野,行左一陣嘅時候朋友突然話好鬼想食放題喎,於是我地就揾左間比較特別嘅放題~~~大喜屋日本放題料理。本來以為實要排個鐘咁喇,因為去到見到人龍都幾長下,點知排下排下竟然俾我地入到去唔洗等已經即刻有位。咁我地就緊係即刻坐低叫野食喇。不過呢度真係好大,拎野食嘅地方都特別多。首先刺身都有分單獨去拎,或者寫紙仔叫嘅,單獨餐廳會樓根據時令而選擇唔同嘅魚做刺身。今次我地黎到就係池魚同金目鯛,呢度嘅池魚好肥美,而且口感好厚實,沾埋醋汁黎食,真係會特別好多。金目鯛魚味較濃,雖然入口無池魚咁厚實,但係入口感都唔錯。不過無論點醋汁又好,壽司豉油 又好,都係唔錯嘅選擇。刺身拼盤 (鮑魚,三文魚,吞拿魚,元貝,北寄貝,帶子,大蝦),今次呢間野嘅刺身種類好多,基本應該有的款式這裡都有,一般放題無嘅佢呢度都會有,而且一上枱俾人感覺好新鮮,刺身入口之後唔會有雪味,而且有陣鮮甜嘅感覺,所以真係唔錯,重點推介呢度嘅大蝦真係好鮮味,仲要好鬼彈牙壽司,呢度嘅壽司都算多款,有刺身壽司又有火壽司,不過壽司嘅飯量就略嫌多左一啲,如果小番啲,就會更好了。不過整體黎講個感覺都係唔錯的。另外呢度
今日放假同朋友係銅鑼灣睇戲,跟住諗住行去食野,行左一陣嘅時候朋友突然話好鬼想食放題喎,於是我地就揾左間比較特別嘅放題~~~[殿]大喜屋日本放題料理。
壽司,呢度嘅壽司都算多款,有刺身壽司又有火壽司,不過壽司嘅飯量就略嫌多左一啲,如果小番啲,就會更好了。不過整體黎講個感覺都係唔錯的。另外呢度有個比較特別嘅壽司叫做殿壽司,佢有啲似集合型嘅壽司,呢個殿壽司用嘅有三文魚,吞拿魚, 小小嘅海膽同埋油甘魚,真係好小見得到,而且呢度仲有提供埋海膽壽司感覺真係比較特別,因為現係比較少放題店會提供呢啲食物。
之後其他方面,餐廳嘅其他食物方面都有好多選擇架,我地就叫左一啲黎試下,燒牛舌餐廳唔會燒到唔會太乾水,入口仍令人覺得有好多肉汁,不過感覺唔夠焦面,如果上枱時,帶一點焦面就更好了。
巴馬火腿,呢度嘅巴馬火腿係任食架,岩晒我呢啲火腿狂熱粉絲。
而且呢度又仲有種巴馬火腿薯蓉都好正,薯蓉吸收左巴馬火腿嘅咸香,味道變得更惹味,但係又唔會過咸,簡直就係岩岩好呀
和牛薄燒
呢個真係好值得食下,從來未試過係放題舖頭食到咁樣嘅和牛,餐廳廚師將佢煎得岩岩好,原本以為無加調味個味道會好淡,點知個和牛味道唔會太淡之餘,仲好有肉味,而且好足料,不過餐廳都有好幾款醬料俾大家用黎點嘅,等大家可以更好嘅享受和牛嘅味道。
食左咁多野之後,同朋友都覺得好似未夠飽,所以就叫左碗明太子烏冬,薄薄嘅一件明太子加埋彈牙烏冬,真係惹味。
食晒啲野之後就緊係食甜品,餐廳嘅甜品係任人領嘅,好似馬卡龍,水果。
最重要係有HAAGEN-DAZS雪糕任食,真係好鬼正。
事實上呢間真係不愧為”殿”日式放題舖,食嘅真係比一般嘅放題舖高級好多,所以呢,真係好令人享受係入面食野。
2015-11-23 5544 瀏覽
今日同朋友兩個收完工去左食新開嘅放題,叫殿大喜屋,所謂殿,話係最高級嘅,我都係睇完一段video所以決定去試!個日我地食宵夜時段,正好收工去,又價錢平少少,其實以佢質素嚟講,呢個價錢係超值!我諗應該新開張先平d,遲下可能加價!先嚟講下環境,我地雖然話宵夜時份,但都勁多人食,要下面大排長龍先入得去,不過都吾算排得耐,因為一到時間就俾人入,入到去,金碧輝煌,一眼就見到好多甜品bar,色彩繽紛,好吸引!之後店員安排坐位,都好舒服,二人位,好合心意!再講野食,刺身都算新鮮,都好多選擇,三文魚,仲有赤蝦好大條,同大大粒帶子,我都好喜歡同好鮮甜,仲有較特別嘅,要係出面嗌師父切嘅特別魚,哈哈好似食buffet咁!講起其實都半自助式,仲有幾款熱食係出面自己拎,例如薯條,菜等,又有沙律巴,甜品區都係自助嘅!特別介紹有師父畫甜品畫,可以寫上心意字句,上面有個朱古力球,入面仲好特別,都係食得嫁,哈哈!壽司款都好出色,想介紹殿壽司!因為幾款魚生加埋嘅壽司嚟,口感豐富,幾好食!!而熱食都仲有好多貴食材,味道好嘅食物,等你自己去食再介紹啦!哈哈!整體非常好,店員都好有禮貌,上菜快,冇漏單,收碟又快,面有笑容,食物

整體非常好,店員都好有禮貌,上菜快,冇漏單,收碟又快,面有笑容,食物又好,價錢又非常合理!會再去!
宵夜
2015-11-23 4552 瀏覽
Vi不嬲都係大喜屋ge fans, 一知道開左殿 大喜屋就即刻黎試下,餐廳多大, 仲分左一個自助餐區, 有得任拎甜品, 時令刺身,野飲,最特別係有冷盤區, 有得任拎長腳蟹, 螺, 青口, 生果, 沙律等, 第一round試左小小冷盤, 長腳蟹好瘦, Vi食左一條都無食了, Vi戰鬥力有限,所以都係集中食番點紙仔ge野 大家準備好未!!即將有大量野食介紹 1. 刺身 首先當然係食刺身啦!!刺身款式同大喜屋差唔多, 但係多左劍魚腩同鮑魚仔, 刺身好新鮮而且厚切, 最正係帶子,好鮮甜又大隻 2. 壽司 壽司方面都係大同小異, Vi最愛火灸系列及哂水準, 好好味!火灸完既壽司有煙燻既香味,口感更實在!而且殿壽司比平時細件, 飯係比較細粒, 所以食多幾件都得, 岩哂鍾意試多D唔同種類既Vi  呢款咩都有ge就係殿壽司, 係將好多款刺身放埋,賣相幾令, 但食落無咩特別, 都係肉肉既感覺  呢度仲有得任食海膽軍艦, 但海膽麻麻地, 如果大家係海膽迷ge話就知唔新鮮既海膽係好苦好難食 下圖左邊ge係薄燒牛肉, 係要出去自肋bar度排, 大家聽到要排就知係好野黎啦!呢個好好味, 因為

Vi戰鬥力有限,所以都係集中食番點紙仔ge野

大家準備好未!!即將有大量野食介紹

1. 刺身

首先當然係食刺身啦!!
刺身款式同大喜屋差唔多, 但係多左劍魚腩同鮑魚仔,

刺身好新鮮而且厚切, 最正係帶子,好鮮甜又大隻
2. 壽司

火灸完既壽司有煙燻既香味,口感更實在!
呢款咩都有ge就係殿壽司, 係將好多款刺身放埋,
賣相幾令, 但食落無咩特別, 都係肉肉既感覺

呢個好好味, 因為係薄燒關係, 食起上黎一d都唔韌

但因為即燒所以要等比較耐
 (Vi小貼士: 每次只可拎4件)
3. 熟食

熟食方面都做得幾好,
比較新穎ge有燒海鮮串, 黑松露蒸蛋, 羊柳, 牛小排,
其餘大多數都係其他大喜屋有ge, 大家唔好有太太太多期望

3.1 燒海鮮串

燒海鮮串真係麻麻, 外面加左脆米好怪

海鮮冇鮮味又冇咬口, 唔知點解有呢道菜出現
3.2 黑松露蒸蛋

呢款值得推介, 睇落好似砵仔糕, 但蛋十分滑, 唔會太熟, 恰到好處
而且好重黑松露味, 食完覺得自己有d貴氣, 哈哈
黑松露蒸蛋
3.3 炸物

炸物同其他大喜屋幾乎一樣, 質素亦都差不多
都係有Vi最愛ge炸芋波, 榴槤炸彈同芝士年糕

榴槤炸彈真係好正, DURIAN LOVER 必食!!
一咬開有大量榴槤流心出黎, Encore 再encore!!
 真係好味到要食夠半打先肯走

但細食既朋友仔要留意番, 以上講既炸物都會食到好滯, 細食就淺嘗即可
4. 甜品

最後到甜品la, 其實甜品選擇好多, 但大多數都唔太吸引
 所以未作推介了

最特別係黎個神秘甜品,

staff會即場幫你畫上公仔同寫字,
用黎慶祝節日一流,

令就令但食落強差人意,

神秘甜品係------green tea tiramisu
不過幾難食下

當然vi要趁機會搵staff 畫下vi個樣啦
5. 雪糕

最正ge係可以任食milktop同H字牌雪糕,
總括黎講, 呢度食物質素(甜品除外)係比一般放題好, 而且新穎多款,
但以加左一成400一個人性價比唔高, Vi覺得都係極尚大喜屋比較抵
2015-10-22
  • 炸芋波