2022-09-06 151 瀏覽
同朋友行過旺角,心血來潮想食台灣野,朋友就介紹黎呢度試試,睇下有冇番到去台灣嘅味道🌟燉蕃茄腱心半筋半肉麵我揀左手工厚麵,手工麵算高質,我鍾意食煙煙韌韌嘅粗麵,抵讚。 麵嘅份量適中,紅燒湯底都尚算夠味;牛腱都好滑嫩,半筋半肉就最好了🌟新鮮豚肉鍋貼外面煎到夠香口,裡面都尚算足料,最重要係唔會有油膩感,沾埋醋食係幾正🌟鹽酥雞即炸起熱啦啦,脆皮唔算薄,正常發揮。 鹽酥味未太夠,價值好相宜,可以接受。🌟滷水拼盤有滷蛋、豆乾、鮮菌、牛肚同埋牛腱,味道尚可,沒有驚喜原本想同朋友坐多陣傾耐啲,但用餐時限為1小時,真係要睇住時間,大家要留意❗️是次總結為可以一試😬

🌟燉蕃茄腱心半筋半肉麵

🌟新鮮豚肉鍋貼

🌟鹽酥雞

🌟滷水拼盤
有滷蛋、豆乾、鮮菌、牛肚同埋牛腱,味道尚可,沒有驚喜

是次總結為可以一試😬
2022-08-28
10 分鐘 (堂食)
2022-09-01 117 瀏覽
在香港能吃到一碗滿意的台灣牛肉麵,我覺得並不易,而且價錢亦不會平,若不好吃,真的又嘥quota兼金錢。不過,今次膽粗粗試這間台灣過江龍,卻甚有驚喜。這燉茄半牛腱半筋半肉麵一上枱,第一樣做的就是先飲湯,湯底有複雜的藥材及香料味,也有點蕃茄的微酸甜的感覺,熱度也足,牛骨味反而不甚突出,但下單時點了多湯,也能順應客人的要求,湯給得滿滿,抵讚的。跟着,立即吃麵,這手工麵極寬身,有厚度,有煙韌感覺,是好吃的,給人一種原始及家的風味,當然,麵粉香尚有進步的空間。第三步,就是品嚐牛腱心,超嫩及軟滑,肉味中等,不算極濃,但完全不會攝牙縫,老人家也能輕鬆咬開,再吃一條圓柱狀的牛筋,口感極佳,像吃軟糖的感覺,不會過爛過溶,不過同時,鹵汁就未太入到牛筋中心,此問題不算太大,因可與濃香的湯汁同吃。始料不及更精彩的,是剝皮橢圓蕃茄,一咬開鮮美暖和的汁液在口中流竄,要極高質素的蕃茄才有此效果吧。之後再吃麵,也不覺麵浸得過淋,不過,這手工寬麵,可能掛湯汁的能力較另一款幼身麵弱,再吃第二件牛肉及牛筋,剩下的麵就靠墨綠爽口的酸菜拌吃了,差點想問可否添酸菜。最尾連湯也喝清,感覺十分滿足!唯一較不出色的是辣椒油,因完全不辣
不過,今次膽粗粗試這間台灣過江龍,卻甚有驚喜。
唯一較不出色的是辣椒油,因完全不辣不香不麻,其實會否不是辣椒油來的?不過,這碗牛肉麵,無論在湯,麵,牛肉及牛筋三方面,我覺得也有85分以上,也算挺出色的了!
2022-08-31 1613 瀏覽
一般吃的台灣牛肉麵都是以紅燒牛肉麵為主但段純貞 在牛骨湯底加入豆瓣醬🌶及不同的中藥材 天然牛脂 八角 老薑紅白蘿蔔等熬製 故湯底帶有椒麻的辛辣和香氣·🐮三寶麵發現每次都忍不住吃三寶麵:腱心 牛肚 牛筋牛腱心一頭牛僅分5碗份量 必試!非常矜貴油脂呈花紋狀且肉香醇厚 筋肉比例與湯底合拍精華所在的湯頭 濃厚香料味 附送的酸菜也很棒自選手工麵🥢麵條粗身帶嚼口 煙韌且掛湯力強·🍅燉番茄腱心半筋半肉麵加入一整顆酸甜爆汁的番茄 這組合清爽解鹹膩半筋半肉中的牛里肌肉 肉質纖維細緻 牛筋軟嫩 不愧為五星級牛肉麵🎖兩碗都很高質 各有特色每日新鮮製造的細麵 口感順滑 更吸滿了湯汁·🧆鹽酥雞這家店大概是我吃過的鹽酥雞中 size最大塊了炸漿不厚 外酥內嫩滑多汁 還有地道的炸九層塔· 🥟紅油炒手餃皮口感Q軟 內餡非常飽滿 蝦子彈牙 豬肉鮮甜淋上香麻的辣油 再撒上花生粒和芽菜增添口感·moko分店更聯乘台式茶飲品牌 日出茶太可以食住麵嘆台式茶飲🧋太極厚奶黑白太極係指🖤珍珠 🤍蒟蒻晶球 配搭厚奶茶一啖品嘗Q彈和清爽兩種口感 難怪係人氣產品🍠芋頭特調段純貞聯乘日出茶太 比其他分店提供的款式多 連台灣代表之一芋頭都有💜
一般吃的台灣牛肉麵都是以紅燒牛肉麵為主
連台灣代表之一芋頭都有💜味道香濃 帶顆粒感
  • 三寶麵
  • 紅油炒手
2022-08-29 152 瀏覽
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數: 👍🏻👍🏻🪑環境衛生: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻fai見到段純貞12點未開鋪就有人排隊,所以就決定食佢😂想知道又靚又好玩地方? fai.lok.mode仲會係社交平台分享相片同攝影心得______________________________普通一碗麵都係80蚊到,有午市套餐可以揀。午市組合麵食- 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 ( $138 )fai好鍾意食有牛筋又有牛肉,依個牛肉麵唔只做到,佢啲牛肉紋理仲要好好,包含左少少筋位,更加有咬口,牛肉整體仲要好彈口,好高質。叫左手工麵,好粗好粗,唔好得佢幾條,食完真係好飽,同埋手工麵好有趙口,真係可以一試。午市組合小食- 鹽酥雞一般鹽酥雞都係一塊塊,但佢就係一粒粒,食落唔鞋,仲要好香調味。午市組合- 招牌珍奶 ( $138 )好老實跟餐珍珠奶茶就唔好預期太多,飲落不過不失。如果見組合飲品唔夠吸引,可以淨叫麵,自己再叫特色飲品。❣️fai.lok小總結:$138午市組合就有少少偏貴,不過得閒放縱下都唔錯,同埋佢啲牛肉麵真係好高質,下次會再黎叫個淨麵食,啲牛肉真係
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數: 👍🏻👍🏻
🪑環境衛生: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

fai見到段純貞12點未開鋪就有人排隊,

所以就決定食佢😂
想知道又靚又好玩地方?
 fai.lok.mode仲會係社交平台分享相片同攝影心得
普通一碗麵都係80蚊到,
有午市套餐可以揀。

午市組合麵食- 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 ( $138 )

午市組合麵食- 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵

fai好鍾意食有牛筋又有牛肉,
依個牛肉麵唔只做到,
佢啲牛肉紋理仲要好好,
包含左少少筋位,更加有咬口,
牛肉整體仲要好彈口,好高質。
叫左手工麵,好粗好粗,
唔好得佢幾條,食完真係好飽,
同埋手工麵好有趙口,真係可以一試。

午市組合小食- 鹽酥雞
一般鹽酥雞都係一塊塊,
但佢就係一粒粒,食落唔鞋,
仲要好香調味。

午市組合- 招牌珍奶 ( $138 )
午市組合- 招牌珍奶

好老實跟餐珍珠奶茶就唔好預期太多,
飲落不過不失。
如果見組合飲品唔夠吸引,
可以淨叫麵,自己再叫特色飲品。

❣️fai.lok小總結:
$138午市組合就有少少偏貴,
不過得閒放縱下都唔錯,
同埋佢啲牛肉麵真係好高質,
下次會再黎叫個淨麵食,啲牛肉真係好正。

❣️fai.lok溫馨提示:
💡12點開鋪,早5分鐘就有人排,不過唔算多,
但fai食完就好多人要等位
2022-08-29
午市組合麵食- 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
午市組合- 招牌珍奶
2022-08-14 234 瀏覽
台灣人氣過江龍段純貞在港開了好一陣子今日試下旺角Moko新世紀分店段純貞x 日出茶太🧋🥢經典紅燒牛肉麵x2 切片牛展肉質軟淋夠入味牛肉湯底鮮味濃郁今次選擇了細麵麵質都幾索湯感覺淋左D或者手工麵可能好少少🥢鹽酥雞粉漿夠薄加入九層塔作配料鬆脆香口啖啖肉🥢新鮮豚肉鍋貼豚肉餡料充足肉汁豐富煎得香脆點黑醋好好味🥢香麻醬涼拌豆腐軟滑豆腐配上酸菜芽菜豆板醬少少酸辣惹味開胃🧋招牌珍奶🥤高山烏龍奶綠係日出茶太出品改要了熱飲同微甜 甜度剛好正係我地嘅口味店內環境唔算好大但裝修骨子雅緻今次巧合被安排入座4人枱坐得好舒服店員都好貼心見我地嘅飲品係熱飲有提醒我地入口時要小心熱
台灣人氣過江龍段純貞在港開了好一陣子

見我地嘅飲品係熱飲
有提醒我地入口時要小心熱
2022-06-14
2022-08-05 191 瀏覽
買咗1點幾戲飛,決定食個早飯先睇戲。之前偶爾路過呢間,都好爆場,而家早,不妨直入一試。《新鮮豚肉鍋貼》😋個皮好食!鍾意佢煙煙韌韌咁。比例上,皮比肉多嘅鍋貼,所以個皮相對好緊要 😌《燉濃湯雞麵(手工麵)》湯底好清甜,我當湯飲。雞肉算滑,有番啲雞味。但食到尾,就好似好多血水咁,不過應該唔會唔熟啩 😂至於個手工麵,真係好似職員形容,好咬口嘅。 但個人覺得厚咗少少,同碗湯分開咗嘅感覺。雖然未試到其他嘢,但都覺得會為個鍋貼再嚟 😊
買咗1點幾戲飛,決定食個早飯先睇戲。
之前偶爾路過呢間,都好爆場,而家早,不妨直入一試。

《新鮮豚肉鍋貼》😋
個皮好食!鍾意佢煙煙韌韌咁。
比例上,皮比肉多嘅鍋貼,所以個皮相對好緊要 😌

《燉濃湯雞麵(手工麵)》
湯底好清甜,我當湯飲。

雖然未試到其他嘢,但都覺得會為個鍋貼再嚟 😊

2022-08-04
2022-07-30 402 瀏覽
掛住台灣美食 幾時可以去呢🥺喺香港食住過江龍段純貞先❂ 招牌紅燒腱心牛肉麵 ❂有得揀細麵或手工麵底紅燒湯底濃郁 牛腱筋肉分佈平均 軟嫰紥實❂ 鹽酥雞 ❂食過最大球嘅鹽酥雞 微至中辣 嘴邊會有輕微麻辣感 ❂ 燉濃湯雞麵 ❂呢碗係闊手工麵 相對彈牙仲非常飽肚 原隻嫩滑雞脾肉浸喺超濃雞湯入面❂ 雞湯抄手 ❂好大粒鮮蝦肉雲吞 比濃湯雞麵湯底清淡少少❂ 荔枝紅茶& 葡萄柚綠茶 ❂多年無再飲到日出茶太 每杯都有多粒爆爆珠叫左芒果同草莓味 好fruity
掛住台灣美食 幾時可以去呢🥺

叫左芒果同草莓味 好fruity

燉濃湯雞麵
雞湯抄手
2022-07-29 143 瀏覽
晚餐 見到餐牌已經好吸引  7點後 都多人等位餐廳環境衛生度高 服務員態度很好上餐時間快 牛筋 好軟熟 又有咬感 唔會係肥膏既口感腱心 好大 林而爽口 (推👍🏻)牛肚 滑而爽麵底 可以 配手工麵 外型粗 口感彈牙但如果 想個麵底入味d 可以簡細麵 食到愈後 個麵更索湯汁🤤湯底 微微微辣 唔食辣既朋友麵岩食配菜 新鮮爽口 浸左落湯 更惹味飲品 黑糖珍珠厚奶 (+$4 加大)珍珠係細size 好多 甜度適中 加大 左真係好大杯 飲唔曬😬掛住台灣味 值得一食👍🏻
晚餐 見到餐牌已經好吸引
7點後 都多人等位
餐廳環境衛生度高
服務員態度很好
上餐時間快

牛筋 好軟熟 又有咬感 唔會係肥膏既口感
腱心 好大 林而爽口 (推👍🏻)
牛肚 滑而爽

麵底 可以 配手工麵 外型粗 口感彈牙
但如果 想個麵底入味d
可以簡細麵 食到愈後 個麵更索湯汁🤤
湯底 微微微辣 唔食辣既朋友麵岩食
配菜 新鮮爽口 浸左落湯 更惹味

飲品 黑糖珍珠厚奶 (+$4 加大)
珍珠係細size 好多 甜度適中
加大 左真係好大杯 飲唔曬😬

掛住台灣味 值得一食👍🏻
2022-07-28 339 瀏覽
一直都好想食台灣過江龍段純貞,呢次去開Moko買野有機會食到🤩 門口雖然唔大,但裡面裝修都幾有特色,有幾秒FF自己喺台灣段純貞食緊牛肉麵~✨三寶麵 - 有腱心,牛肚同牛筋,各有唔同口感,腱心夠淋身,牛肚爽口,牛筋幾滑,配埋粗身手工麵好有咬口,湯底麻香又濃郁,食完好飽足😻✨蒜香手撕雞乾拌麵 - 好足料啊,面頭滿滿手撕雞,撈均食幾惹味又唔會太咸👍✨新鮮豚肉鍋貼 - 沾醋食係幾正,最重要係唔會有油膩感,餡料食得出幾新鮮幾香😜✨鹽酥雞 - 好大粒,外皮d調味料微辣,辣得嚟幾好食,裡面夠嫩幾juicy~✨招牌珍奶 - 叫左去冰走甜,因為本身d珍珠煮過都有甜甜地嘅味道,珍珠QQ又唔太硬,我幾鐘意😋✨頂級可可 - 好少叫台式嘅可可,估唔到都幾滑,如果朱古力味出d會再好d😚

三寶麵

蒜香手撕雞乾拌麵
新鮮豚肉鍋貼
新鮮豚肉餃子
2022-07-25 76 瀏覽
鋪頭位新世紀廣場,所以行完街好就腳幫襯,呢間都係第一次食,所以出奇地覺得好夠牛味,好食,一定會再幫襯,我地分別叫了三寶麵同半肉半筋鍵心麵,兩個都好好食,真係一半筋一半肉,好分明,冇花架,好正
2022-07-16
15 分鐘 (堂食)
2022-07-25 87 瀏覽
蕃茄湯半筋半肉幼麵的湯比在台灣吃的湯濃稠,跟台灣一樣咁好味。特別想讚這店的男經理,態度好反應快👍🏻有兩個小學生吃完走出通道跳跳玩汽球,父母放任不理店細路窄,店員要來回端食物,男經理立即提醒不要整到人,一般經歷是店員對客人打尖騷擾行為不顧。這男經理令食店加哂分!
2022-07-23
2022-07-23 203 瀏覽
行過新世紀廣場見到呢間段純貞台灣麵,好耐都無食過台灣嘢,就諗住試吓呢間麵同珍珠奶茶,點了兩個台灣麵、一個滷水拼盤、一個鹽酥雞、一杯招牌珍珠奶茶、一杯芋頭特調,真係失望了,所謂過江龍台灣招牌紅燒牛肉麵都係不外如事⋯滷水拼盤有牛肚、牛展、豆干、滷蛋同幾條菇,首豆干牛肚牛展唔入味,無咩滷水味之餘,豆干比較老,呢個滷水拼盤真係味道一般。另外叫了兩碗牛肉麵,一碗係招牌紅燒腱心牛肉麵,一碗係麻辣蒜味腱心半筋半肉麵,兩碗都係叫了手工麵,麵條比較闊身同有咬口,但兩碗牛肉都係味道一般。招牌珍珠奶茶就實正常水準,芋頭特調幾好飲,杯底中有少少芋頭蓉,兩杯叫了減糖分量。呢間過江龍台灣店,叫做試過下,都不會再去了。
,所謂過江龍台灣招牌紅燒牛肉麵都係不外如事⋯

呢間過江龍台灣店,叫做試過下,都不會再去了。

滷水拼盤
麻辣蒜味腱心半筋半肉斬
招牌紅燒腱心牛肉麵
招牌珍珠奶茶加仙草,芋頭特調
2022-07-22
下午茶
[ 段純貞牛肉麵 x Chatime日出茶太 ]呢間牛肉麵店係台灣有好多間分店,近幾年打入香港市場。而旺角MOKO呢間分店更與另一個出名嘅台灣茶飲品牌Chatime日出茶太合作。✿ 燉蕃茄腱心半筋半肉麵 $88✿ 三寶麵$92今次叫咗兩款唔同嘅牛肉麵。首先麵條可選擇細麵或手工麵。細麵較幼身口感滑,今次揀咗手工麵,口感彈牙,比較掛湯。平時食開嘅台灣牛肉麵都係紅燒牛肉麵,而呢間店特別在於湯底結合埋四川香辛料,令湯底有牛骨湯味🦴、滷水味&椒麻辛辣味🌶湯底非常濃郁好味😋😋餐廳嘅牛肉係用咗牛腱心,又稱牛展,係牛小腿上嘅肌肉,肉質較軟,入口即化;而三寶麵除咗牛腱心,仲有牛肚&牛筋,全部都滷得好入味😛😛每碗牛肉麵會配一小碟酸菜,令整體層次更加豐富。✿ 招牌珍奶 🧋🧋$29✿ 芒果QQ 🥭$27珍奶必點😆😆茶底濃郁,叫50%糖剛剛好,不會太甜🤏🏻🤏🏻而芒果QQ配有椰果&珍珠,叫咗走甜都會有少少甜,因為佢用咗糖漿做底。總結🫦上次食呢間牛肉麵店係荃灣店,味道同今次一樣無失水準。飲品方面其他分店都有台式飲品選擇,想飲日出茶太嘅台式飲品就暫時要去旺角店喇🤭✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿段
[ 段純貞牛肉麵 x Chatime日出茶太 ]

✿ 燉蕃茄腱心半筋半肉麵 $88
✿ 三寶麵$92

每碗牛肉麵會配一小碟酸菜,令整體層次更加豐富。

✿ 招牌珍奶 🧋🧋$29

電話:39973523
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 三寶麵
2022-07-14 62 瀏覽
紅燒腱身半筋半肉牛肉麵牛筋同牛肉都好稔身🥩唔會韌 個湯底我好鍾意好濃郁❤️話個湯底係用咗23種香料藥材熬製而成‼️手工麵係粗身麵 口感煙韌 但係唔掛湯🍽經典紅燒牛肉麵上面有四塊牛展🥩切得比腱身薄 口感就爭咗少少😋不過都係入味嘅👍🏻日出烤奶 呢度叫嘢飲就一定要飲「日出茶太 」🧋試咗呢隻烤奶 又唔覺得好特別🧐叫咗3分甜啱啱好 茶味唔算好濃郁‼️
紅燒腱身半筋半肉牛肉麵

經典紅燒牛肉麵

日出烤奶
2022-07-10 69 瀏覽
有日收工去咗MOKO試呢間段純貞台灣牛肉麵,知道呢間係台灣過江龍,本身有好大嘅期望。我就點咗紅燒牛肉手工面,女友點了麻將雞絲伴麵。首先是試左啖湯底,味道濃郁,帶點微辣,合格的。可惜牛肉份量太少得三舊牛肉,其中有一嚿仲要係煮得唔夠淋食落去好煙韌,好難咬開,有點失望。手工面條粗身,容易掛湯,麵粉味挺重。雞絲伴麵係用幼面,配上麻醬炸蒜香口,雞絲正常發揮都幾嫩滑。飲品點了厚奶,重奶味係幾Rich,味道偏甜,同街外嘅珍奶係飲得出嘅分別,可以一試。
雞絲伴麵係用幼面,配上麻醬炸蒜香口,雞絲正常發揮都幾嫩滑。