2022-05-02
段純貞係台灣新竹既人氣牛肉麵店,正所謂「唔係猛龍唔過江」,難得佢進駐香港,點都要去會一會既🤓餐廳內牆壁上更霸氣地寫上「獨門二十三香,以香傳鄉」,就試試佢有幾堅😏話說呢度上餐勁有效率:果頭岩岩落餐,轉頭就已經有野食,岩哂我呢d一餓就爛心情既大食恐龍😌麻辣蒜味腱心半筋半肉手工麵- 一上檯,第一件事就梗係試下個湯底‼️香味濃,但麻唔到脷,蒜唔到喉,或者都係叫個紅燒湯底比較好,唔洗兩頭唔到岸🤔牛肉同筋各兩大件,份量足👍但奈何肉未夠腍、未夠入味,變相同個湯底好分離🫠伴碟酸菜因而成為神來之筆,為成碗麵加添一份美味。手工麵又粗又厚,但掛湯能力唔錯,煙煙韌韌,係我鍾意既口感🤗食落飽腹感爆棚🤰🏻酥炸排骨幼麵(雞湯底)- 一上檯,第一件事都係試下個湯底‼️奶白色雞湯有驚喜,超香濃,飲到雞味,但油分唔會過重,食到尾都唔會太咸😋配搭幼麵增加每一啖麵被湯cover既surface area,正😋酥炸排骨夠哂脆口,有肉汁,骨位正到爆😋新鮮豚肉鍋貼- 老實講,賣相麻麻,都打定輸數😕但內餡juicy, 而且手搓餃皮好煙韌,餃不可貌相喎😜Moko店雖然crossover左日出茶太,但堂食點餐都無任何折扣優惠;反而小店又要做
Moko店雖然crossover左日出茶太,但堂食點餐都無任何折扣優惠;反而小店又要做堂食,又要做外賣,變相杯餐飲等極都未到,印象分扣哂。