1K
2007-03-19 12 瀏覽
我倆都從未吃過刀削麵,見近近哋有間好似唔錯,於是一試。此店乾淨企理,阿姐態度又幾好,算係一間以客至上的麵店。我不餓,眼見隔離枱碗麵超大碗,便只叫一個$30元(包豆漿)的雙併set,同理一客五件的宮廷餃子。雙併材料我們選了五香牛肉和雲吞,麵當然要這裡的生招牌-刀削麵。先論餸菜,五香牛肉做得一點也不乾,軟腍入味,讚!雲吞皮薄,可惜溶溶爛爛,勝在素菜鮮肉餡夠新鮮。輪到主角刀削麵,口感煙韌,吃落有點像烏冬和上海年糕,對於喜歡「淋」食的男友,刀削麵並非他那杯茶。我嗎?當然滿意,因為我偏重具咬口的食物。刀削麵的確唔錯,可惜個湯底對於我這討厭味精的人來說,實在太鹹,唯有問阿姐攞杯熱水,替食物逐一泡浴,方能下嚥。宮廷餃即係鮮肉餃,皮厚,有點硬,不吃也罷。

2007-03-18 8 瀏覽
o黎到雲林菜館林立o既荃灣,去試下正宗山西刀削麵皇o華,店內客似雲來,全世界都要搭枱,品質應該有保障o尼~好o拉,我要碗香辣豬軟骨刀削麵, 而bro 就要紅燒豬手刀削麵o吾駛好耐,兩大碗熱騰騰就送到,趕緊試o炎先: 麵條o既相貌雖則有幾分似河粉,但冇o甘滑,係比較彈牙ge; 豬軟骨大大舊,煮得相當入味,肉質鮮嫩,finally 到我平日至愛o既軟骨 mmm 好得o牙! d骨粗得o黎又o吾太硬,仲好好咬bro 都對佢o個碗讚不絕口, o合,冇介紹錯o尼
o黎到雲林菜館林立o既荃灣,去試下正宗山西刀削麵皇

o吾駛好耐,兩大碗熱騰騰就送到,趕緊試o炎先:

bro 都對佢o個碗讚不絕口, o合,冇介紹錯o尼
2007-03-17 9 瀏覽
睇過評語, 所以專程一家4口去試下, 我叫左牛肉+ 雞翼刀削麵, 老公叫左菜飯, 家姐同佢個囡囡叫左豬腸+ 雞翼拉麵, d麵的確彈牙煙韌, 不過我同家姐都比較喜歡軟身d, 俾既餸料都唔少, 另外叫左豬手, 都算幾好食. 不過有一樣野就係食完好口渴, 我地幾個返到屋企都不停飲野, 可能味精太重, 呢到係欠缺左少少囉.....
2007-01-06 12 瀏覽
話說上次點了什錦刀削麵變担担麵, 這次特地重來, 點這個什錦冷刀削麵.麵是冷的, 吃下去酸酸甜甜的, 非常開胃, 味道一流. 份量是超級地多, 食極都食唔完. (其實份量可減少1/3, 再減一點點價!)味道比担担麵正好多好多!
味道比担担麵正好多好多!
2006-12-12 15 瀏覽
今日專程嚟食刀削麵下午茶,去到都差不多5點半,好彩還有得食.叫咗嗰五香牛肉刀削麵,有好多片五香牛肉,d麵d分量都幾多,嗰湯好濃味,d辣椒油好"正",都幾夠辣味,杯豆漿都好大杯,以$17的價錢都算抵食.

2006-12-07 9 瀏覽
無聊無野做, 出到荃灣食tea見到呢間食評不錯, 來試試下午茶餐\連豆漿盛惠17大洋, 可惜冇豬軟骨揀~~ > <!叫咗個五香牛肉刀削麵牛肉係牛「月展」, 夠淋夠薄夠多(有成8塊)湯底咸咗少少麵比較有咬勁, 但我偏喜較彈牙煙韌的麵, 所以呢道的麵都係試過就算涷豆漿甜甜地, 正好解解湯底的味精下次都是有緣相見吧
無聊無野做, 出到荃灣食tea
見到呢間食評不錯, 來試試

叫咗個五香牛肉刀削麵
牛肉係牛「月展」, 夠淋夠薄夠多(有成8塊)
湯底咸咗少少
涷豆漿甜甜地, 正好解解湯底的味精

下次都是有緣相見吧
2006-12-05 16 瀏覽
星期日專程黎食刀削麵, 我叫左個雙拼, 要水餃&豬肚. 碗麵都幾大, 刀削麵彈牙有咬口, 幾好味~~水餃同豬肚都普通啦, 味道都ok. 不過湯底就類似牛肉湯既味道, 我本人就覺得麻麻, 同d餸都唔襯既.30元一碗麵, 我見到仲有好多小食, 菜飯, 小籠飽, 仲有一個叫豆腐小籠飽, 好新奇...下次要試下~
星期日專程黎食刀削麵, 我叫左個雙拼, 要水餃&豬肚.

2006-12-03 5 瀏覽
由不開心至和解才一天,翌日還收到美麗的鮮花,真的多謝龍的包容與心意!  週二晚不用上堂,兩口子即相約撐檯腳;凍凍的想食麵,一於放工後搭的來荃灣試試這間人氣麵店。 龍牙痛關係,點的都是不用費勁咬的菜式,包括:東坡肉($12)-當然不會是正宗杭州菜館那種入口即融貨色,不過是煮得較稔的半肥豬肉罷。加上肥肉部份,味道都不錯的,但淺嚐就好了!五香牛肉及雲吞刀削麵($30)-份量好大!還好只叫了一碗,因為兩個人都吃不完。五香牛肉很鬆化,但香味欠奉喎,相比之下雲吞較好味;刀削麵質感ok,與元朗山西刀削麵差不多。小籠包($18)-賣相精美但味道頗差,始終這裡不擅長上海點心嗎? 加上飲品,埋單每人三十幾,幾平。不過個人覺得,元朗山西刀削麵辣辣的又多莞茜較正宗,當然最地道的味道應在國內找。 但話說回來,不正宗又如何?兩口子吃得暖暖的,感覺滿足,都算ok了!

龍牙痛關係,點的都是不用費勁咬的菜式,包括:

2006-11-28 2 瀏覽
自從7月搬0左0黎荃灣之後先知呢度好多麵食出名, 但係都只係試0左兩間, 今日終於再的起心肝, 拉埋媽咪同我去揀0左從未食過0既刀削麵, 呢間係冇喊面0既, 而且又近我屋企. 間鋪比我想像中舊, 普通茶餐廳咁, 不過衛生係ok 0既食物選擇唔算非常多, 我一心想食雞, 原意係手撕雞冷刀削麵, 但係今日天氣涼0左好多, 想食熱0野, 就叫0左熱0既, 走辣我覺得d 麵有粗有幼, 有厚有薄好得意, 仲好多0添; d 餸係另上0既, 伴青瓜絲, 咸咸的加上麻油味, 味道普通; 麵0既湯底好深色, 千祈唔好飲食完之後好口渴... 如果再去0既話會試冷刀削麵
食完之後好口渴... 如果再去0既話會試冷刀削麵
2006-11-13 12 瀏覽
男朋友將會搬到荃灣,所以做定資料搜集,看看有什麼好食﹗見咁多人都話山西刀削面好食,就去試o下啦,我o地一人要一個餐,我要雲吞擔擔刀削面,男朋友就要水餃豬手刀削面,再加一個涼拌青瓜。面碗好大,但見都係湯多,應該食得晒,點知越食越有,食極都唔完,真係唔可以睇小佢。而味道方面真的不錯,湯底好好味,餸又好味﹗下次會再試o下其他小食﹗
男朋友將會搬到荃灣,所以做定資料搜集,看看有什麼好食﹗
而味道方面真的不錯,湯底好好味,餸又好味﹗
下次會再試o下其他小食﹗
2006-11-11 6 瀏覽
今日一家人去o左食, 之前都去過一次, 今次多o左ar爸. 叫o左四個餸.1. 手撕雞冷刀削麵: 刀削麵真係好有咬口wor,同埋我係見住個師傅削ga,d雞又好好味wor, 正!!! d醬好香, 不過媽咪唔食辣, 所以下次會叫唔辣.2. 麻辣雙拼: 有豬腸同熏蹄, 一冷一熱,cool~~~3. 宫廷餃: 有d似鍋貼, 係個鐵板上有蛋, 個餃底好脆4. 熏魚菜飯: 爸爸話d熏魚好好味, 有鰻魚的口感, 又唔乾身wor, 好多時d熏魚都好乾ga. 不過菜飯冇特別lor.真係好味又平, $120ja ma.
2. 麻辣雙拼: 有豬腸同熏蹄, 一冷一熱,cool~~~
3. 宫廷餃: 有d似鍋貼, 係個鐵板上有蛋, 個餃底好脆
真係好味又平, $120ja ma.
(非會員)
2006-11-09 6 瀏覽
下午茶餐, 叫了東坡肉刀削麵, 送凍豆漿.東坡肉夠入味, 又不太肥, 有少少豬軟骨, 一流.刀削麵夠特色, 看上去像機製, 但開放式廚房讓你看着廚師貨真價實地製麵, 無花無假.最畫龍點睛的是那幾片莞荽, 連麵吃下去香味四溢.看餐牌, 平時一個麵大約束$28-30, 下午茶能以$17吃到如此質素的麵, 好吃又抵食.
下午茶餐, 叫了東坡肉刀削麵, 送凍豆漿.

東坡肉夠入味, 又不太肥, 有少少豬軟骨, 一流.
最畫龍點睛的是那幾片莞荽, 連麵吃下去香味四溢.

2006-11-04 5 瀏覽
點了什錦刀削麵, 可能太細聲, 侍應聽錯, 變成担担刀削麵, 覺得不對頭時己吃了一半….担担麵OK, 但當然沒有詠藜園好.另外要了豬舌, 味道不錯, 份量十足.遲點會再來試!
担担麵OK, 但當然沒有詠藜園好.
另外要了豬舌, 味道不錯, 份量十足.
遲點會再來試!
2006-10-27 6 瀏覽
好多蒜ar..相信睇到上面嘅相,都會有咁嘅反應...真係好多蒜...先嚟個蒜泥熏蹄。D蒜多到完全蓋住D熏蹄,真材實料,攻鼻度可謂達至頂點。嘗蒜者如小弟真係過足癮;可惜熏蹄過瘦,如果係五花腩肉(白肉)就冇得頂lor...嚟依度點可以唔叫刀削麵呢? 就整個麻辣手撕雞冷刀削麵。辣有餘而麻不足,可惜可惜...刀削麵煙韌度十足,足到有D硬,但比起普通貨色,已是超人一班...份量十足,兩樣嘢都食剩,罪過罪過...成口蒜味,好似廣告入面隻餓狼咁...Wo....
好多蒜ar..

相信睇到上面嘅相,都會有咁嘅反應...

真係好多蒜...

份量十足,兩樣嘢都食剩,罪過罪過...

成口蒜味,好似廣告入面隻餓狼咁...Wo....
2006-09-30 13 瀏覽
同阿妹兩個人係想食麵之下去左呢樹食個麵,入到去都見到幾多人下,搵到個位坐低兩個人分別叫左......自己叫左個"豬軟骨刀削麵"(見圖)--個湯底唔錯同飲落味精應唔太多,而麵質咬落有咬口反而豬軟骨似乎唔太入味始終差小小,但大致都唔錯!細妹要左個"四川擔擔刀削麵"......我冇試過但見個湯底同麵都應同我o既一樣只係上面個睇極都唔似擔擔麵o既醬有d怪咁!聽阿妹講只係一d普通豆瓣醬一句"普通"!之後加多個小籠飽都只係普通可以唔叫都得,下次去都係以食麵為主!