2007-07-06 781 瀏覽
早兩天經過這兒, 才知道它己結業, 其實個多月前跟父母嚐過這兒的京燒羊肉, 味道真的不錯, 想不到已没有機會了………那天點了酸辣麵, 麵質都算彈牙, 但是酸辣味道不足, 而且用料也欠佳, 不合格. 生煎飽即點即製, 味道不錯, 雖然油膩一點, 餡餅的肉又一般, 但是飽質新鮮軟熟, 依舊令人吃個不停. 紅油抄手做法一般, 皮薄但餡不夠豐富, 辣味也不足, 主角京燒羊肉久久才出場, 羊皮燒得香脆不油膩, 肥膏都在烤羊時擠出來了, 肉味夠羶且香軟, 不算太鞋, 每份售$68, 份量雖不太大, 但其實頗為滯口, 配上一碗白飯便十分洽當了.

2007-06-11 361 瀏覽
嗰日生日約咗朋友去食飯,一心諗住一班朋友去食中菜,一圍咁食會比較開心,同時都好少食北京填鴨,所以有此選擇.大約叫咗十個菜(北京填鴨,芝麻蝦,小龍飽,砂鍋雞等等...)小菜嚟講都算ok,但唯獨是北京填鴨最失望,一心食北京填鴨係睇住d佢熱騰騰的,一塊塊咁切出嚟上碟,點知一出就成碟上,大約廿塊,d皮唔脆不止,d肉仲要大塊過d皮,真係失望...
2007-06-08 78 瀏覽
午市套餐十分抵食, 但是a la carte都不是太貴, 所以便決定散點了, 頭盤的海哲頭十分爽脆, 味道亦算配得不錯, 宮保雞丁十分香辣, 腰果香脆雞肉嫩滑, 而且份量十分強勁, 不愧為散點推介.賽螃蟹炒飯十分好味, 香滑的炒蛋白, 雖然蟹肉少了點, 但是用作撈飯真是一流的配搭! 酸辣湯麵不酸也不辣, 吃得令人感到“到喉不到肺”, 幸好用料都尚算豐富. 小籠包只為一般貨色, 包內都有一點點的肉汁…..紅油炒手做得皮滑且薄身, 但是辣椒油不夠辣, 又是一個失敗之作服務不算太好, 空氣內有著那些國內酒樓的香味, 令人不舒服, 如果要說是正宗京菜, 好像勉強點了吧!!

2007-03-03 225 瀏覽
又是小學校友會敘舊,又是吃京菜,又是角力。是日目的非吃,一切以氣氛行先,光猛環境同百五個大洋是自己的低線,而烤鴨亦是指定動作,早前路過,雖知京味不足,但直覺覺得結果應該不會差,就試試。菜式早前已寫好,冷盤:鹽水鴨肝、海蜇頭、爆鱔背;京菜:京燒羊肉、蔥爆牛肉、爆管廷、爆雙翠、烤鴨;其他:小松子魚、奶油津白。水準方面,早已心理準備,鹽水鴨肝(預訂$120)、海蜇頭(預訂$120)、爆鱔背,單以價錢計,前兩者已較鹿記貴起碼50%,質素方面是慘不忍睹,鵝肝是屬於「結實形」,做不出鬆化的口感,味道是極濃郁,但就少了花椒吊吊味,感覺好一般,quota有限,半件起半件止。海蜇頭件件都是頭,口感十足但醋汁麻麻,幾酸幾嗆的。而爆鱔背,同學說是蟲蟲?睇落都幾核突的,好耐未見過咁瘦/削的鱔背,味道得個脆,甜甜地當食炸糖槳條亦不錯。京燒羊肉、蔥爆牛肉前後腳來,前者用的是腩位先炸後烤,肉質幾嫩的連著膏位,羶羶地,毫無京味,轉了兩個圈,還剩大半碟,看來羊非大家所好。而蔥爆牛肉,指明是要爆得乾焦的,出到來卻是港式加欠炒法,牛有牛味,而京蔥味亦唔出,但就不一會清碟,吃完此品,對下局的場地已作好打算。爆管廷、爆雙翠是挑
又是小學校友會敘舊,又是吃京菜,又是角力。

爆管廷、爆雙翠是挑戰大家的低線,已聲明後者是豬腰、豬肚,又看看大家反應,白灼後加芫茜、蔥、蒜爆香,管廷是豬喉嚨,爆後縮水,不夠爽不夠香,可幸清理得乾淨,不帶血跡;豬腰、豬肚,就奇怪沒有混醬伴吃,此品極腥臊,沒有sauce下能吞下超過兩件以上,要麼是無味覺、要麼就是真的喜歡腥臊味,偶大概是傾向前者,口感方面認真麻麻,做不出爽的感覺,又是吃剩大半碟。

接下來的小松子魚,甜甜酸酸,斷估一定對大家的口味,結果是轉了一圈後清碟,肉質散而腥,炸槳亦不夠脆口,但甜酸味道絕對是宴客的穩陣之作。

到烤鴨,靚女I拿起兩支羹,表演包烤鴨,聽說日本吃一件包好的烤鴨要900yan,在坐的靚女S又好奇的拿起羹似模似樣的玩起來,笑說妳地包幾多偶來清理,最後吃了超過5300yan,足夠回本...說回烤鴨,不香、不嫩、不羶、不脆,入口極似吃廣式燒鴨,甜醬死甜、京蔥不辛不香,結論是用來填肚之用,此鴨,真的死得不明不白。

沒有京味,但氣氛及價錢兩條主線總算守穩,也叫做功德圓滿,然後又要踱定下局的對策。

當晚的回憶:
2007-01-30 127 瀏覽
今晚同Miss食飯,想搵番間近著Poly,我地掙紮左好耐,去「霸王山莊」定呢間,最終因為想坐耐D,所以就揀呢度。我地四人($485) 叫左:蔥爆牛肉、北京填鴨、北京炒年糕、糖醋魚塊,同高力豆沙。首先蔥爆牛肉,拿左妤耐ge牛肉,無乜牛味,反而我鐘意食D蔥,好夠香。跟著北京填鴨,佢係正宗北京做法,連皮同肉一齊片,味道幾香,但皮唔夠脆炒年糕,60蚊好大碟,好多料,海味、鮮蝦等,不過我嫌年糕唔夠Q (唔識打煙X)糖醋魚塊,我好鐘意佢個汁,甜甜酸酸,不過第一啖覺得有點腥雪味,但食落就無左最後甜品高力豆沙,第一啖咬落去,口感超好,彈牙得黎又軟綿綿,可惜當咬到落D豆沙就失曬真,豆沙竟然係凍!埋單個陣好攪笑,我地問部長Poly職員有無折,佢唔係好知係乜,睇左陣就話無,之後臨走,佢問我地係咪poly學生,跟著話佢地無設discount比poly,不過下次會送甜品喎,幾識逢客!服務幾好架,值得一試,雖然每碟菜要由60至>120,但我覺得好食過黃家沙少少、翡翠多。

2006-11-24 102 瀏覽
尋晚亞爸生日, 兩老又like食北京填鴨,試過好多間, 今次又試下新野先... 一去到, 當然叫duck喇, 跟住個部長不斷介紹其他野, 攪到咩都想食, 為左食d招牌菜而又經濟, 我地決定叫左個4人餐... 因為有一樣好"正"既... 京燒羊肉......Yo yo... 真係正到飛起... 仲要係趁熱食wor... Yeah Yeah!!d服務態度非常好, 我見餐牌上面寫左d菜, 我都唔知係咩, 佢地都一一解答... 勁...!我地叫埋一支Beer, 都係$508....都算OK喇... 仲有北京填鴨半隻wor....明晚會再去... Yeah!!!

明晚會再去... Yeah!!!
2006-10-13 29 瀏覽
最怕獨個兒到京式酒家,一個人不知點什麼菜好,大菜送飯豪不起,小吃的話一個人試不到兩味,見大招牌寫著廿八大洋一碟冷盤,眼前一閃,吃羊嗆面去~幾光猛的酒家,部長服務更是一流,多謝前唔該後,叫偶這後輩有點受不起說,回禮道唔該、麻煩云云...叫了羊嗆麵及拍黃瓜,後者切同拍都無甚分別,硬而苦加上醋汁及蒜蓉,不對口味;後者,幾濃京醬味湯底,帶微微的肉味,稀稀的,較又一居好點點,但又不及新翠又杰又鮮的好,手搓麵是不錯,粗幼不一,有咬口,卅個大洋,吃得過。check單時發現計多了,事源是落order時冷盤計的是晚市價錢,收多了的經理即時退還並致歉,走前傾了一會相機的事,看來部長幾識「睇相」的,薑還是老的辣嘿嘿。

2006-08-23 22 瀏覽
曾試過一次散叫。及兩次食$1288的12人餐。14人食12人菜。足夠之餘還有剩。菜式大至上差不多,味道也算不錯,特別是松子魚及羊肉值得一試。片皮鴨不是片皮,是片肉鴨。由於我們14人,麵包皮不太足夠。4人和14人的麵包皮份量竟然是一樣,如要求再添便需加錢,不太細心了。服務也算不錯。一大班人去食是一個不錯的選擇。
服務也算不錯。一大班人去食是一個不錯的選擇。
2006-07-04 32 瀏覽
當年於寶勒巷開業,後來老闆轉戰新加坡,今次回來再戰江湖。被推介的4道菜︰1.京燒羊肉、2.管庭、3.山東燒雞、4.賽螃蟹卷,頭3項必試,不過提提各位京燒羊肉由於酒樓內冷氣太大,所以必須一上菜便趁熱吃,並要配以特製汁,否則大打折扣。至於賽螃蟹卷,味道不太特別,不過賣點在師父手藝。最後一提他的羊/牛肉邊爐,吃完後湯底竟不太油膩,認真厲害﹗

至於賽螃蟹卷,味道不太特別,不過賣點在師父手藝。

最後一提他的羊/牛肉邊爐,吃完後湯底竟不太油膩,認真厲害﹗
2006-05-30 33 瀏覽
Hi everyone,I have had dinner here last Sat, it's the most unforgetable dinner with my whole family in recent years. We ordered the 12-persons Set dinner $1888. The food are just fine, nothing superb, however, the eating environment were the worst I have ever seen from an old restaurant. There was even an "Cockcroach" walking on the table in between the meal! We complain about the desert and the manager suggest that we come over next time and he will buy us another one! haha. I don't think there
Hi everyone,

We complain about the desert and the manager suggest that we come over next time and he will buy us another one! haha. I don't think there is "Next time". I think it won't be long for this restaurant to close down.
2006-05-13 27 瀏覽
今日預祝母親節, 和家人一起到豐澤園.因為原本是打算吃上海菜的,但媽媽說想吃北京菜,所以臨時才轉到豐澤園.到達時因為太(6點左右),所以不用等位.但來己經看到出面有人等位, 而且都頗多人,但還境都算不錯,不太嘈吵.服務態度也不錯,服務生很helpful上菜時覺得食物份量頗少,但食落還ok,3個人叫左一個2人餐(宮保雞丁+翅+冷盤+北京填鴨+小籠包+菜) 再加一個豆腐津白,再送糖水,真的飽得不能動.味道我覺得幾好,幾夠味,連媽媽也覺得不錯.不知是否因為是二人餐,所以覺得北京填鴨稍為少了一點. 但其他菜的份量己經很足夠.
今日預祝母親節, 和家人一起到豐澤園.

2006-04-11 24 瀏覽
上星期五一行五人到這店吃晚飯,點了880元的六人套餐,滿以為北方菜分量十足。結果全部掃光,五人只是剛飽。為甚麼會這樣?問題出在分量和服務。第一,「北方菜分量十足」這想法完全錯了。六人套餐,每款分量只相當於粵菜館的「例牌」,六人怎能吃得飽飽呢?第二,侍應分好五碗翅湯,剩的都拿走了。配填鴨的薄餅還有五六張拿走了。不知為甚麼要那麼做。第三,看餐牌,滿以為套餐中的「北京填鴨」是一隻,誰知拿上桌的只是不到二十薄片。自問吃套餐式的填鴨也不是第一次,吃到這麼寒酸的還是第一次!第四,880元連加一,結賬是1036元。不知怎樣算出來,也無心查算,算了,不會有回來的時候。每人207元吃這樣的餐不值得參考資料:我們五人是三男二女,以年齡計,三青年,二老年,五人飯量,每個人吃不完一碟大快活咖喱牛腩飯。

2006-01-26 30 瀏覽
一行8人食lunch,唔想去飲茶就試下京菜叫左醬蹄,海蜇,油炆荀,四季豆,炸菜肉末,叉子燒餅,北京炒拉面,炸雲吞,高力豆沙,豆沙鍋餅醬蹄,海蜇,油炆荀雖然係前菜,但係份量都不少整體味道都唔差高力豆沙咬落去有d棉花糖feel最難得午市一大班人,無訂檯都唔洗等位,雖然無咩客..但係食物唔差架怕嘈既黎呢度可以傾到計
一行8人食lunch,唔想去飲茶就試下京菜
叫左醬蹄,海蜇,油炆荀,四季豆,炸菜肉末,叉子燒餅,
北京炒拉面,炸雲吞,高力豆沙,豆沙鍋餅

醬蹄,海蜇,油炆荀雖然係前菜,但係份量都不少
整體味道都唔差
高力豆沙咬落去有d棉花糖feel

最難得午市一大班人,無訂檯都唔洗等位,
雖然無咩客..但係食物唔差架
怕嘈既黎呢度可以傾到計
2005-12-27 13 瀏覽
今年做冬, 家人決定出外吃飯. 安排家族聚餐地方, 其實很棘手, 又要平又要坐得舒服又要地點方便. 老媽只在報紙上看到這家飯店的廣告, 就在沒有光顧過的情況下選定了它, 著實令人佩服. 我除了省得麻煩之外, 也樂得試新店, 一於支持.我們點了十二人用的全包宴, 記得的菜式有:三色拼盤----海蜇、雞和油燜荀, 以後者最受歡迎.賽螃蟹----不算嫩滑, 但也不油膩.鐵板牛肉----熱辣辣香噴噴, 雖然京蔥比牛肉還要多, 但吸盡汁料的京蔥, 比牛肉更受歡迎.砂窩雲吞雞----份量大, 湯的味道一般, 撈上來的雞尚未煲得溶爛, 証明未夠火喉. 不過用的似是鮮雞, 有點意外.松子魚----據報是桂花魚, 魚肉頗嫩滑, 汁則過酸.北京烤鴨----應是急凍貨色, 味道奇淡, 有人甚至認為像雞多過鴨!雲腿小棠菜拼奶油津白----個人不喜歡有獻汁的蔬菜, 一般吧.北京炒拉麵----麵條腍了點, 但可以接受, 最可幸的是不油膩.高力豆沙----味道不錯, 但不夠鬆軟.可能大部分客人都叫套餐之故, 有些菜式等得比較耐, 一出菜的時候卻是五、六碟的出, 但大時大節, 在食肆吃飯也有心理準備, 這裡的服務算

我們點了十二人用的全包宴, 記得的菜式有:
三色拼盤----海蜇、雞和油燜荀, 以後者最受歡迎.
賽螃蟹----不算嫩滑, 但也不油膩.
松子魚----據報是桂花魚, 魚肉頗嫩滑, 汁則過酸.
高力豆沙----味道不錯, 但不夠鬆軟.

可能大部分客人都叫套餐之故, 有些菜式等得比較耐, 一出菜的時候卻是五、六碟的出, 但大時大節, 在食肆吃飯也有心理準備, 這裡的服務算是不俗了.

整體水準可以接受, 份量又足, 我們十三人吃也幾乎幹不掉. 全包宴連啤酒汽水, 不收茶芥加一, 平均每人一百大元, 無話可說. 最要緊的是大家都覺得抵食, 自然吃得高興.
2005-09-08 23 瀏覽
八個人去食,無謂煩惱,叫個八人餐,喱度食滿$300 送北京填鴨一隻,幾好!味道詳情如下:1. 北京填鴨-皮已經唔脆,但亦唔太差,塊粉皮勁厚勁硬,好似冇蒸過咁,整體實屬一般.2. 三色拼盤-有雞等燒味,ok,冇咩特別.3. 賽旁蟹-蛋白炒得較硬而唔夠散,擺面o既搖柱甚小,加埋冇半粒.4. 宮爆明蝦-蝦夠大隻,應該係用冷藏o既中蝦尼整,個汁都好野味,但隻蝦完全唔掂,太硬同冇咩鮮味,可見廚藝麻麻.5. 沙窩雲吞雞-雲吞係菜肉雲吞,雞殼另外用碟上,湯味道唔係咁農,清清地,的咁多金華火腿味,ok!6. 鐵板牛肉-應該係醬爆牛肉放o係鐵板上,一般貨式.7. 松子鮮魚-魚起肉炸到開花,全無鮮味可言.8. 北京炒拉麵-用左粗身o既麵條尼炒,頗硬身,冇咩配料.9. 奶油津菜-夠清淡!10. 甜品-椰汁西米露,好"傑",甜味好奇怪.結論:個餐夠十個人食,唔叫餐散叫應該更抵,上菜時間快但質素一般,都係一次起兩次止貨式.
味道詳情如下:
2. 三色拼盤-有雞等燒味,ok,冇咩特別.
6. 鐵板牛肉-應該係醬爆牛肉放o係鐵板上,一般貨式.
7. 松子鮮魚-魚起肉炸到開花,全無鮮味可言.
8. 北京炒拉麵-用左粗身o既麵條尼炒,頗硬身,冇咩配料.
9. 奶油津菜-夠清淡!
10. 甜品-椰汁西米露,好"傑",甜味好奇怪.