2019-09-22 111 瀏覽
今天同朋友在熊貓行開街找野食,見到熊貓酒店對而有間「樓下冰室」,就走去試下!雖然好鐘意食茶記,但是都會怕好迫而且唔夠光果d,依到完全無依個問題,地方光猛又環境乾淨,第一印象已不錯👍入到去先知原來依到是瑞士雞脾同番茄湯專門店~~雖然佢都有一般的碟頭飯但我同朋友都決定要食佢地的招牌菜,我叫了個「招牌瑞士汁雞脾配牛油厚多士及栗米什果沙津」,朋友們分別叫了「特色番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋及德國腸,另加豬潤」、「特色番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋及素食」、外加多個芝士煎蛋菠蘿包和芝士肉醬焗薯角個芝士煎蛋菠蘿包夠熱而且份量足,正!個芝士肉醬焗薯角重要堆到山咁高,只是三十蚊蚊依個價依個份量真係喜出望外啊!佢的招牌菜瑞士雞脾同蕃茄湯也真是是實至名歸,瑞士雞脾夠晒入味又唔咸,而且夠大隻很好食,蕃茄湯通粉食得出真料實料實係用蕃茄煲出黎,無落味精食完唔會狂飲水,而且真心想講,佢跟餐果塊牛油厚多士真係又香又脆,好少有在茶記食到咁高質的多士~超級好食,真係值得推薦!還有依到的菠蘿冰用料十足,成半杯菠蘿,正!依間野真係不錯,遲d可番兜再刷過😋😋👍+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我

+++++++++++++++
2019-09-22 28 瀏覽
第二次黎樓下冰室了,不過今次唔係去路德圍嗰間,而係荃薈商場嗰間。個人感覺荃薈商場呢間嘅餐廳佈置比路德圍嘅更有復古味道,各種招牌裝飾路牌擺放周圍,頗有玩味有兩樣野我係必點,就係西多士同埋瑞士汁雞髀。招牌嘅雞髀依然保持到水準,首先夠入味,我覺得今次食嘅好似比上次食嘅好,因為少咗陣微微的苦澀味。肉質依然保持結實唔會因為煮太耐而鬆散。西多夠厚,入面餡料都夠,啱啱炸好,好熱身,牛油一下就溶曬今次飲品試咗綠椰冰,建議少冰,因為冰會搞到好難攪拌,所以最後我d綠豆瓊曬底黐實曬,有d可惜我母親叫咗沙律,個分量大到嚇親,好彩夠開胃食得曬,下次我應該醒少少叫個下午茶餐雞髀+沙律,咁就唔會太飽。薯角飽滿夠脆夠熱最後個吉列豬扒飯亦開胃,淨係靠汁已經可以餸曬d飯。雖然menu話製作需時,但其實都幾快,我雞髀啱啱上枱一陣,個飯就到埋,效率幾高。呢度嘅食物款式相對唔算多,唔知日後有冇機會增添芝士撈一丁呢?🤤

西多夠厚,入面餡料都夠,啱啱炸好,好熱身,牛油一下就溶曬

薯角飽滿夠脆夠熱

2019-09-19 16 瀏覽
🔻次次都見到呢間 #樓下冰室 排長龍🙈今日lunch同朋友一於去試下先👅呢間冰室環境裝修得好靚💈好有香港懷舊特色 每望一個地方都會有好靚嘅裝飾👍🏻鮮茄牛肉螺絲粉($44)鮮茄粉好有蕃茄味🍅好鮮甜 牛肉好嫩滑😋口感好淋 好易入口⭐加埋一齊食好有味 鍾意食蕃茄嘅你千祈唔可以錯過😋👍🏻自家製叉燒瑞士雞翼煎蛋 ($48) 依個飯一定要褒獎佢個冇斬件叉燒 可以大大啖咬真係好過癮🤩個瑞士雞翼夠入味😆飯仲配左姜戎同瑞士汁 成個飯都好惹味😋大家如果行開荃灣呢頭嘅話不妨都去試吓呢一間冰室🤤🤤👅好味(5粒最高):👅👅👅👅🕍環境(5粒最高):⭐⭐⭐⭐💵人均消費:$46🚗地址:樓下冰室 (荃灣)荃灣荃華街16號荃薈商場地下G45-G54號舖
🔻

👍🏻鮮茄牛肉螺絲粉($44)
鮮茄粉好有蕃茄味🍅好鮮甜

👍🏻自家製叉燒瑞士雞翼煎蛋 ($48)

大家如果行開荃灣呢頭嘅話不妨都去試吓呢一間冰室🤤🤤

👅好味(5粒最高):👅👅👅👅
🕍環境(5粒最高):⭐⭐⭐⭐
💵人均消費:$46
🚗地址:
樓下冰室 (荃灣)
荃灣荃華街16號荃薈商場地下G45-G54號舖
2019-09-17 34 瀏覽
呢輪都冇乜心機去咁遠搵食,一係公司附近,一係屋企附近,盡量近。如果唔想太頹,我地都鐘意來呢間樓下冰室,D食物真係唔錯,一支公食又得,兩個人介個快飯又得。好多冰室都走懷舊路線,呢度嘅裝修幾得意,廚房前有少少似舊戲院,有三個窗口仔,寫住「售票處」、「今日放映」同「小賣部」。呢度都幾多位,晚市好好生意,但翻枱快,所以我地多數都唔洗搭枱,坐得舒服。menu選擇超多,最出名我諗係蕃茄湯通粉、瑞士雞脾咁,好多人都推介,我地都覺得好正,食過好多次。除左呢D,仲有好多飯、麵類,例如焗豬扒飯、滑蛋叉燒飯、咖喱牛腩、吉列豬扒等等,價錢好合理,而且份量多,大件夾抵食自家製叉燒滑蛋飯:如果果日唔想食通粉,我就會點叉燒飯,超大碟,而且味道好正上枱熱辣辣,滑蛋上嘅叉燒份量都多,灑少少蔥花。質蛋炒得滑溜香口,叉燒都唔馬虎,好過好多出名嘅餐廳醬汁唔會太鹹,飯量多,一個人食哂,飽肚有突。另外我好鐘意瑞士雞翼,一來整得好入味,瑞士汁濃郁,但唔會過鹹,雞翼入口離骨,但肉質仲幾結實,真心正一份三隻,勁滿足!如果鐘意過癮D,就梗係點雞脾啦。焗芝士西蘭花用白汁底即焗,熱辣辣注意,時間剛好,西蘭花好腍,清清地啱哂我地平時冇乜點食菜

醬汁唔會太鹹,飯量多,一個人食哂,飽肚有突。

一份三隻,勁滿足!如果鐘意過癮D,就梗係點雞脾啦。

焗芝士西蘭花用白汁底即焗,熱辣辣注意,時間剛好,西蘭花好腍,清清地啱哂我地平時冇乜點食菜嘅人

德國什腸就普通D,唔會話特別推介。

咸檸七超正。

綠椰冰
從來冇諗過去冰室都可以食得咁豐盛呢間冰室真係好有feel💕睇睇佢餐廳嘅設計,走懷舊路線的佢呢度最出名就係番茄湯通粉同瑞士雞翼當然係必點啦佢個番茄湯粉係可以轉螺絲粉、意粉、米粉、公仔麵或湯飯我係轉左蕃茄螺絲粉個湯好似羅宋湯嘅感覺,好濃郁而我另外加咗美國肥牛同墨魚丸都係$50另外點左杯餐牌上寫着冰室必飲嘅綠椰冰平時紅豆冰就飲得多反而用綠豆清清地幾好味跟餐嘢飲係半價 $11當然必點佢哋嘅招牌瑞士雞翼 $33真係名不虛傳個瑞士汁整得好入味仲要三隻都係大大隻韭菜炸餃子 $32我冇諗過佢嘅份量係咁多有成八隻。係勁抵食仲要炸到脆卜卜焗芝士肉醬薯角 $36兩個字 惹味最後叫返個清清地嘅什菇娃娃菜 $36又係份量勁多點左咁多嘢食竟然唔係$200都唔使
從來冇諗過去冰室都可以食得咁豐盛
呢間冰室真係好有feel💕
睇睇佢餐廳嘅設計,走懷舊路線的

佢呢度最出名就係番茄湯通粉同瑞士雞翼
當然係必點啦
佢個番茄湯粉係可以轉
螺絲粉、意粉、米粉、公仔麵或湯飯
我係轉左蕃茄螺絲粉
個湯好似羅宋湯嘅感覺,好濃郁
而我另外加咗美國肥牛同墨魚丸都係$50

竟然唔係$200都唔使

2019-09-16
  • 蕃茄濃湯通粉
2019-09-08 32 瀏覽
荃灣 樓下冰室個名又幾搞笑,唔通仲有一間係樓下既意思?懷舊裝修設計的港式茶餐廳,咦!佈置得唔錯喎,好有懷舊風情,六、七十年代嘅感覺瑞士雞髀,淨係睇啲顏色已經流晒口水!瑞士汁顏色好靚,睇落好油潤,瑞士汁咸中帶甜,雞脾煮得入味,食落夠入味,甜甜的,有番細個果時嘅味道肉也相當嫩,很惹味滑蛋叉燒飯半肥瘦叉燒,叉燒肥瘦適中滑蛋夠嫩滑厚薄適中,灑上大量豉油跟蔥花,真的簡單又好吃,加埋滑蛋,份量十足,強烈推薦麻辣脆雞粒雞粒炸得外脆內軟,外皮乾身吃起來不太油膩一口一粒,辣得過癮成枱都係美食,埋單只係三百零元,真係抵到一個點,荃灣以後又多一個好去處推介⭐️⭐⭐️⭐⭐——————#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #i
荃灣 樓下冰室

滑蛋叉燒飯

麻辣脆雞粒
雞粒炸得外脆內軟,外皮乾身吃起來不太油膩
一口一粒,辣得過癮

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐

———
———
#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #樓下冰室
2019-09-08 221 瀏覽
母親大人扭計唔食飯想食西多紅豆冰,一衆孫女上網搵到屋企附近呢間冰室就帶佢嚟試吓餐廳裝修充滿七十年代老式香港情懷可樂胡椒樽夠別緻金牌咖哩牛腩飯咖哩辛香惹味帶有椰漿濃香,充滿地道港式情懷,牛腩炆得夠火喉,腍滑唔韌焗芝士肉醬意粉肉醬香濃惹味,醬汁濃稠,加上芝士及肉碎,正宗港式風味蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋(自家製叉燒/鮮牛肉/芝士片)湯底濃稠充滿蕃茄鮮甜味,加上將芝士溶於湯中多了一分奶香味,配埋滑嫩的牛乳炒蛋,肥瘦均勻的自家製叉,同埋腍滑鮮嫩的鮮牛肉,材料相當豐富,連湯都喝光了潮州蠔仔肉碎泡飯蠔肉飽滿白嫩又無砂,湯頭配搭香芹冬菇肉碎熬煮,鮮香甜美西多士即叫即做,西多夾層塗滿濃香花生醬,外層炸得金黃香脆,加上牛油及糖漿,簡直是邪惡焗芝士肉醬薯角薯角香脆軟腍,加上肉醬芝士焗,濃香惹味炸海鮮芝士豆腐海鮮豆腐炸得金黃,口感爽彈,一口咬開內裡芝士爆瀉,小心燙嘴檸檬可樂/咸檸七適合夏天喝的飲料,消暑又醒胃華田脆脆/話梅柑桔蜜/忌廉紅豆冰/新鮮菠蘿冰華田脆脆~其實喺凍阿華田加咗華田脆脆,口感幾好味話梅柑桔蜜~柑桔的特殊香味加上話梅酸甜解膩忌廉紅豆冰~紅豆軟腍配以香濃椰奶,加上香甜幼滑的忌廉,絕對是經典新鮮菠蘿

餐廳裝修充滿七十年代老式香港情懷

可樂胡椒樽夠別緻

金牌咖哩牛腩飯

焗芝士肉醬意粉

肉醬香濃惹味,醬汁濃稠,加上芝士及肉碎,正宗港式風味

蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋(自家製叉燒/鮮牛肉/芝士片)

潮州蠔仔肉碎泡飯

蠔肉飽滿白嫩又無砂,湯頭配搭香芹冬菇肉碎熬煮,鮮香甜美

西多士

焗芝士肉醬薯角

薯角香脆軟腍,加上肉醬芝士焗,濃香惹味

炸海鮮芝士豆腐

海鮮豆腐炸得金黃,口感爽彈,一口咬開內裡芝士爆瀉,小心燙嘴

檸檬可樂/咸檸七

適合夏天喝的飲料,消暑又醒胃

華田脆脆/話梅柑桔蜜/忌廉紅豆冰/新鮮菠蘿冰

華田脆脆~其實喺凍阿華田加咗華田脆脆,口感幾好味
話梅柑桔蜜~柑桔的特殊香味加上話梅酸甜解膩
新鮮菠蘿冰~菠蘿冰酸甜清新,仲有粒粒鮮菠蘿肉
2019-08-29
  • 潮州蠔仔肉碎泡飯
  • 華田脆脆
  • 西多士
  • 蕃茄濃湯通粉
2019-09-08 23 瀏覽
便宜又美味@樓下冰室 早幾日去荃灣見客後和同事搵地方食快飯,路經荃薈商場地下的樓下冰室,裝修很有趣,而且價錢便宜又非常多款式,便入去試試看 平日的晚上,餐廳都差不多坐滿食客!裝修很有香港STYLE 傳統卡位設計夠舒適又懷舊 食物款式非常多!中式小炒,焗飯米線、粥麵,想得到都會有 價錢也很街坊,例如蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋+炒蛋才 $50  咖喱牛腩飯$50 咖喱好惹味又好送飯,味道濃香而不辣, 肉的份量比飯仲要多,食完還想再添飯呢 而牛腩也好腍,肥廋適中  焗芝士西蘭花$36 芝士和西蘭花非常合拍,食的時候還可以拉絲!西蘭花焗得好夠腍  瑞士雞翼$33共有三大只!而且是雞全翼,份量好足! 而瑞士雞翼好入味,濃郁而不咸,肉質口感食的時候還帶有點彈性! 沒有因醃了過度時間而變得太腍  蠔仔肉碎米線$48 都好足料呀! 一大個鍋上枱夠震撼了!(已經ORDER少米線)  每一口都有蠔肉,好鮮 而且我要讚的是這裡任何一道食物都好夠熱,個人喜歡食物是新鮮熱辣的!美味道感覺會倍增! 紅綠豆椰冰和紅豆奶茶跟餐各加$13 我飲了紅豆
便宜又美味@樓下冰室

平日的晚上,餐廳都差不多坐滿食客!裝修很有香港STYLE

傳統卡位設計夠舒適又懷舊

食物款式非常多!中式小炒,焗飯米線、粥麵,想得到都會有

價錢也很街坊,例如蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋+炒蛋才 $50

咖喱牛腩飯$50

咖喱好惹味又好送飯,味道濃香而不辣,

肉的份量比飯仲要多,食完還想再添飯呢
而牛腩也好腍,肥廋適中

焗芝士西蘭花$36
芝士和西蘭花非常合拍,食的時候還可以拉絲!西蘭花焗得好夠腍

瑞士雞翼$33共有三大只!而且是雞全翼,份量好足!
沒有因醃了過度時間而變得太腍

蠔仔肉碎米線$48
都好足料呀!
一大個鍋上枱夠震撼了!(已經ORDER少米線)

每一口都有蠔肉,好鮮

紅綠豆椰冰和紅豆奶茶跟餐各加$13
我飲了紅豆奶茶,紅豆夠腍,而奶茶底茶味道香濃,令人回味

1K
近年懷舊風潮令冰室開得成行成市,幾乎在街上走幾步就會看見一間,這晚就來到樓下冰室吃晚餐。店內裝潢以懷舊茶餐廳作主題,充滿復古特色。餐牌亦有不少套餐款式,價錢大眾化。招牌瑞士雞髀 $28取名源於往日侍應誤將「Sweet」當成「Swiss」,自此成為香港本土豉油西餐中膾炙人口的經典,瑞士汁棕色帶紅有光澤,濃稠適中,甜中帶鹹。雞髀大隻啖啖肉,外皮上色均勻,內裡肉色雪白,肉質依然保持嫩滑多汁。焗芝士肉醬薯角 $36芝士與肉醬向來是天衣無縫的配搭,表面舖滿澎湃焦香芝士,芝味無窮。金黃薯角連着薯皮炸得外層鬆脆,肉心軟綿細密得似薯蓉。火腿奄列配牛油厚多士 $32一份奄列配上兩大片厚多士,相當具份量。火腿奄列蛋皮較薄,卻甚有蛋香,裡面裹滿火腿切片。牛油厚多士即點即焗,烘得外脆內軟,稍嫌牛油下得不夠多。焗芝士西蘭花 $36表面舖上厚厚的拉絲芝士,西蘭花切成一口大小,拌入芝士後芝味十足。公司三文治 $48餡料超豐富,應有盡有,層層疊起後確實是一口無法掌握。中間夾著兩層餡料,有炒蛋、生菜、火腿、芝士、蕃茄片等等,根本就是食材的大集薈。吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律 $53價錢與正餐相約,份量極之飽肚

店內裝潢以懷舊茶餐廳作主題,充滿復古特色。

餐牌亦有不少套餐款式,價錢大眾化。

招牌瑞士雞髀 $28

焗芝士肉醬薯角 $36
焗芝士肉醬薯角

金黃薯角連着薯皮炸得外層鬆脆,肉心軟綿細密得似薯蓉。

火腿奄列配牛油厚多士 $32
一份奄列配上兩大片厚多士,相當具份量。
火腿奄列配牛油厚多士

火腿奄列蛋皮較薄,卻甚有蛋香,裡面裹滿火腿切片。
火腿奄列配牛油厚多士

牛油厚多士即點即焗,烘得外脆內軟,稍嫌牛油下得不夠多。

焗芝士西蘭花 $36

公司三文治 $48
餡料超豐富,應有盡有,層層疊起後確實是一口無法掌握。
公司三文治

公司三文治

吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律 $53
價錢與正餐相約,份量極之飽肚。
吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律

吉列豬扒是薄切的,欠了點肉汁,不過外層炸得乾爽酥脆。
吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律

厚切牛乳炒蛋鬆軟綿密,又富有濃郁蛋香。
吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律

吃完這麼多肉食,難免會覺得有點滯膩,吃點粟米什果沙律正好可以清一清味蕾。

忌廉紅豆冰 $14
紅豆冰向來是我的最愛,加上厚厚的忌廉份外奶滑柔嫩。
忌廉紅豆冰

紅豆大粒飽滿,熬得起沙,甘甜又香綿。

華田脆脆 $22
阿華田沖得夠濃醇,口感順滑,散發麥芽香氣。
華田脆脆

鋪滿脆口的華田脆脆,更添豐富口感。
2019-09-04
2019-09-07 82 瀏覽
今(7-9-2019 Sat)朝同老公去食早餐後,須各自辨事,我哋嚟呢喥食,睇完menu,好似冇咩啱我食,最後老公要$36.00嘅E餐,吉列魚柳珍寶腸炒蛋配牛油厚多士;我要一樣係$36.00嘅B餐,招牌鮮茄餐肉粒湯通粉,配牛乳炒蛋,牛油厚多士,兩個都加$3.00要凍奶茶.等咗一陣,我嘅食物到齊,鮮茄餐肉粒湯通粉好熱,講真,鮮茄+餐肉,味道係九唔搭八,鮮茄配叉燒更低能,簡直亂嚟.厚多士唔脆,牛油份量係啱啱好嘅;牛乳炒蛋係嫩滑,OK嘅.而老公嘅嘢食呢?佢切吉列魚柳時,話卜卜脆,亦俾啲我試,覺得魚柳薄,脆粉漿厚啲;珍寶腸呢啲來貨冇問題啦.兩杯凍奶茶好耐至到,幾乎要催.味道唔算太濃,口感係滑嘅.味道係3.36分服務:問侍應攞杯水飲吓,問咗兩個後冇影,我見到個後生女應該唔會唔理我,於是叫佢,果然佢係會拎俾我嘅.我覺得呢間服務比路德圍嗰間差好多.上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BE%9D%E7%84%B6%E9%87%8D%E5%8F%A3%E5%91%B3-e3203650

等咗一陣,我嘅食物到齊,
招牌鮮茄餐肉粒湯通粉,配牛乳炒蛋
厚多士唔脆,牛油份量係啱啱好嘅;牛乳炒蛋係嫩滑,OK嘅.

而老公嘅嘢食呢?
吉列魚柳珍寶腸炒蛋配牛油厚多士

兩杯凍奶茶好耐至到,
凍奶茶
幾乎要催.味道唔算太濃,口感係滑嘅.

味道係3.36分

服務:

我覺得呢間服務比路德圍嗰間差好多.

2019-09-07
1 分鐘 (堂食)
$39 (早餐)
  • 牛乳炒蛋
  • 吉列魚柳
2019-09-06 98 瀏覽
行完荃灣悅來坊去左對面嘅荃薈商場搵左間冰室食晚餐餐廳裝潢採用大量本土元素富舊香港特式西多士多士偏厚而且質感酥脆鬆軟;牛油半溶乳香輕柔配搭粗粒花生醬餡口感豐富而且可以按照個人喜好添減糖漿炸海鮮芝士豆腐海鮮豆腐色澤金黃而且熱燙彈嫩加上芝士內餡爆漿流心夠哂邪惡焗芝士肉醬薯角薯角香脆而且油膩感輕;肉醬濃厚配搭芝士拉絲惹味蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 (三餸)蕃茄湯底質感濃稠微酸醒胃配搭芝士鹹香;牛脆炒蛋嫩滑而且蛋香豐富;自家製叉燒肥瘦均勻配搭鮮牛肉嫩腍柔軟幾正金牌咖哩牛腩飯咖哩馥香微辛配搭椰漿香濃整體相對溫和迎合香港大眾口味;牛腩肉質軟腍而且薯仔粉糯焗芝士肉醬意粉肉醬醬料份量足夠而且肉碎以及配料豐富;意粉軟硬適中潮洲蠔仔肉碎泡飯份量粗獷性價比高;蠔肉白嫩飽滿而且湯飯配搭香芹肉碎以及冬菇冬菜熬製肉香鮮甜新鮮菠蘿冰/忌廉紅豆冰新鮮菠蘿酸甜冰涼感覺清新;椰奶香滑濃郁而且紅豆粉腍清甜配搭忌廉綿密幼滑話梅柑桔蜜/華田脆脆柑桔蜜清甜配搭話梅酸香消膩;華田脆脆華田濃郁而且富麥芽香配搭大量華田脆脆口感好正檸檬可樂/咸檸七香港冰室懷舊經典飲品酸爽消暑
行完荃灣悅來坊去左對面嘅荃薈商場搵左間冰室食晚餐

餐廳裝潢採用大量本土元素富舊香港特式

西多士

炸海鮮芝士豆腐

海鮮豆腐色澤金黃而且熱燙彈嫩加上芝士內餡爆漿流心夠哂邪惡

薯角香脆而且油膩感輕;肉醬濃厚配搭芝士拉絲惹味

蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 (三餸)

金牌咖哩牛腩飯

• 蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋
  • 潮洲蠔仔肉碎泡飯
  • 華田脆脆
2019-09-06 33 瀏覽
位於大窩口的冰室, 我很常吃所以知道這裡的名物就是瑞士雞脾馬上點了一個瑞士雞脾飯來吃一大隻的瑞士雞脾加上此店獨有的瑞士汁一隻雞脾用來餸一碗飯其實不難!!配上有蔥的配料, 將飯和其配料和瑞士汁撈埋一齊吃十碗飯都食到!!燴牛意友人點的燴牛意, SIZE原來咁大!! 原本以為這個價錢食意粉不太化算我錯了滿滿的意大利粉個醬汁, 非常之香口!!奄烈配多士每次也要吃這一個神級奄烈才滿足到的胃口奄烈入面是滿滿的火腿而且裡面的蛋是少少流心的狀態放入咀裡簡直就是一流的口感
位於大窩口的冰室, 我很常吃
所以知道這裡的名物就是瑞士雞脾
馬上點了一個瑞士雞脾飯來吃

一大隻的瑞士雞脾
加上此店獨有的瑞士汁
一隻雞脾用來餸一碗飯其實不難!!
配上有蔥的配料, 將飯和其配料和瑞士汁撈埋一齊吃
十碗飯都食到!!

燴牛意
我錯了
滿滿的意大利粉個醬汁, 非常之香口!!

奄烈配多士
每次也要吃這一個神級奄烈才滿足到的胃口

奄烈入面是滿滿的火腿
而且裡面的蛋是少少流心的狀態
放入咀裡簡直就是一流的口感

2019-09-06 32 瀏覽
一看呢度既裝潢就知係行懷舊風打卡既冰室平日都已經爆哂棚咁多人我叫左個冰室必點既焗豬扒飯一黎到都嚇左一嚇哇咁大碗!! 完全是二人份量滿滿的茄汁和大大片的豬扒, COVER了整個飯味道很不錯, 即叫即焗熱辣辣最好食!我和友人SHARE了一個瑞士雞翼和炸餃子原來是雞全翼, 加上超多的瑞士汁令我流哂口水炸餃子一客有8顆不是一般的大小, 而是KING SIZE的!!脆脆的外皮入面就是熱辣辣的韭菜食冰室點可以少得一杯香滑的奶茶人手沖的果然與別不同很香的茶香, 配合奶=PERFECT咁
一看呢度既裝潢就知係行懷舊風打卡既冰室
平日都已經爆哂棚咁多人
我叫左個冰室必點既焗豬扒飯
一黎到都嚇左一嚇
哇咁大碗!! 完全是二人份量
滿滿的茄汁和大大片的豬扒, COVER了整個飯

味道很不錯, 即叫即焗熱辣辣最好食!

我和友人SHARE了一個瑞士雞翼和炸餃子
原來是雞全翼, 加上超多的瑞士汁
令我流哂口水
炸餃子
一客有8顆
不是一般的大小, 而是KING SIZE的!!
脆脆的外皮入面就是熱辣辣的韭菜

食冰室點可以少得一杯香滑的奶茶
人手沖的果然與別不同
很香的茶香, 配合奶=PERFECT
2019-08-28
2019-09-04 56 瀏覽
點解我樓下無咁好食既茶記冰室自從食過一次佢地既瑞士雞脾後就好似上癮咁,定期都會黎食一次。基本上早午晚三餐都試過哂,我諗餐牌上既食物無七成都有一半係食過招牌雞脾一定一定一定要點,瑞士汁係精萃,夠色又夠惹味一切開幾肥美幾juicy幾多雞油🤤🤤🤤🤤🤤午市無雞脾沙律,唯有自製一份茶餐什果沙律大大份夠兩個人分,有椰果蘋果青瓜薯仔,口感豐富,沙律新鮮整起,唔會出哂水。我至愛既肉醬意粉,肉醬酸甜調配適中芝士都算多,焗得幾香口無燶,如果多啲肉碎口感會更好。跟意粉既咖啡☕️咖啡豆係我中意既偏苦澀味,唔酸。呢度既焗西蘭花同樣唔錯,火候控制恰到好處,最怕食起黎又硬又生,呢度完全唔會,美中不足係芝士唔多第一次試麻辣雞粒,估唔到又炸得幾鬆脆,炸皮唔會太厚,調味香口得黎唔算辣。單一個粉麵飯完全唔夠喉,次次黎都忍唔住嗌多幾份小食
點解我樓下無咁好食既茶記冰室

招牌瑞士雞脾
招牌雞脾一定一定一定要點,瑞士汁係精萃,夠色又夠惹味

一切開幾肥美幾juicy幾多雞油🤤🤤🤤🤤🤤
粟米什果沙律
午市無雞脾沙律,唯有自製一份茶餐

焗芝士肉醬意粉

我至愛既肉醬意粉,肉醬酸甜調配適中

芝士都算多,焗得幾香口無燶,如果多啲肉碎口感會更好。
熱咖啡
跟意粉既咖啡☕️咖啡豆係我中意既偏苦澀味,唔酸。

麻辣炸雞粒

單一個粉麵飯完全唔夠喉,次次黎都忍唔住嗌多幾份小食
2019-09-03
粟米什果沙律
焗芝士西蘭花
係荃灣搵野食醫肚仔,係熊貓商場個邊見到呢閒茶餐廳幾特別,好有港式feel,裝修好有特色又懷舊🤭🤭都幾大間,坐得幾舒適。餐廳好多特色既招牌菜,原來佢既瑞士雞翼及雞髀 係No.1 招牌菜。當然要叫下啦!叫左個套餐:特色蕃茄濃湯通粉🥫鐘意蕃茄既就岩哂喇!用左有新鮮番茄做嘅濃湯通粉,唔會話好酸,甜甜地好好味,個湯好足料去煲,所以唔會話好稀,夠哂濃既蕃茄味。配左厚厚既蛋落通粉,另外仲可以加配豬膶,都幾夾喎!之後可以仼選一樣小食,當然要揀瑞士雞脾啦!真係幾好味,原來係用左頭抽整瑞士汁所以特別惹味,甜甜地,夠哂入味。雞脾肉夠哂嫩滑好味😍再叫左自家製叉燒滑蛋飯,成碟蛋包飯咁幾靚,啲蛋好大份,叉燒份量都好多。呢度啲炒蛋又真係幾好味喎,食落係好滑。呢個都值得一叫。仲叫左兩款小食:芝士焗西蘭花🥦同炸韮菜餃🥟都唔錯喎!另外叫主菜仲可以加錢配多款經典特飲。華田脆脆🍹冰凍華田加滿左粒粒既朱古力脆脆落去,夠哂特別,好飲。仲有大大杯既紅豆冰,一路飲一路食粒粒紅豆,夠哂好飲😋
餐廳好多特色既招牌菜,原來佢既
瑞士雞翼及雞髀 係No.1 招牌菜。當然要叫下啦!

配左厚厚既蛋落通粉,另外仲可以加配豬膶,都幾夾喎!

之後可以仼選一樣小食,當然要揀瑞士雞脾啦!
真係幾好味,

仲叫左兩款小食:芝士焗西蘭花🥦同炸韮菜餃🥟
都唔錯喎!

另外叫主菜仲可以加錢配多款經典特飲。

仲有大大杯既紅豆冰,一路飲一路食粒粒紅豆,夠哂好飲😋