餐廳: 樂茶軒 (香港公園)
資訊:

2021-08-07 3253 瀏覽
Located in the centre of Hong Kong Park, LockCha is a perfect place to take a break from the hustle and bustle city. It is also a paradise for tea lovers!  Guests can choose from a diverse tea selection while staff are also attentive to explain the characteristics of specific tea. Guests can also order Dim Sum to nibble on while enjoying their tea.Each table is provided with a kettle, so guests can easily pour hot water to their tea.The interior is surrounded by wooden furniture and traditional

The interior is surrounded by wooden furniture and traditional Chinese décor, love the relaxing atmosphere. Definitely a great place to spend some quality time with friends and family.
2021-07-24
2021-08-05 2757 瀏覽
原來在香港公園內也可以「飲茶」,有一間吃素食的茶樓,最驚喜是這裡有提供多款特色的花茶,這次點了仙女散花 (Fairy Sprinkles Craft-Tea),是屬於開花茶 (Blossom Flower Tea),以乾花配茶葉泡製的再加工茶,花朵會在玻璃瓶內的茶中慢慢開花,開花姿態很神奇和漂亮,看著這開花過程很療癒 🌼🍃✨至於素食點心方面,點了咖喱素芳配蝴蝶包 (Curry Mixed Bean with Butterfly Bread) 和素春卷 - 含有素芝士 (Traditional Vegetarian Cheese Spring Rolls),因我喜歡吃咖喱,所以選咖喱素芳,味道不錯,配蝴蝶包一起吃很好 😋 而素春卷內有素芝士,芝士味很豐富,愛吃芝士的我,當然感到滿意啦 🌼💚

2021-04-25
2021-04-16 4188 瀏覽
下午放早,約朋友到金鐘樂茶軒歎下茶食素點心。茶室裝修好高雅丶舒適,枱與枱之間有較大空間,走高格調路缐,中式設計甚有文人書室的色彩,給人優雅舒適的感覺。茶室以品茗為主,佐茶點心為次,選一盅好茶非常重要。佢哋嘅茶種類多樣,一定有一款啱你。打卡之選是仙女散花,慢慢睇住一束「茶花」開花,甚是好看。朋友則選了野生老樹白茶,沖過廿多泡仍留有餘香,真是靚茶。茶室好細心,每張枱都有電子茶煲,客人自己可以慢慢一盅兩件,怡然自得。特登避開午餐的白領,2:30先到,人群是避開了,但原來部份點心也隨著午市結束而售馨,有點煞風景。我哋最後選了龍華素卷丶煎芋絲丶黑松露素燒賣和高麗餃。點心水準相當不錯,亦十分精緻,價錢方面絕對是一分錢一分貨,坐得如此舒適,值了。環境9.5/10服務9/10食物9.5/10衞生9.5/10回頭率9.5/10

下午放早,約朋友到金鐘樂茶軒歎下茶食素點心。

環境9.5/10
服務9/10
食物9.5/10
衞生9.5/10
回頭率9.5/10
2021-03-30
  • 龍華寺素卷
2021-04-08 3186 瀏覽
今日同朋友第一次去樂茶軒嘆茶😁。茶軒不大,但環境不錯,服務態度又好,我們一坐低就先點了茶,這個是最低消費,茶的款式當然比一般酒樓多,價錢也貴很多,平均$50一位左右起,除了點茶,我們也選了幾款點心,點心是全素食的,也是健康為主,所以不油和沒有味精,個人覺得都不錯,不過選擇不多,價錢也不便宜,可以看看以下點心紙作參考。茶軒位於香港公園裏面,嘆完茶可以順便遊覽公園,是一個適合三五知己聚會好地方。
今日同朋友第一次去樂茶軒嘆茶😁。
2021-04-01
2021-01-03 4112 瀏覽
連對年月也沒感覺,可況吃。祇是今天陽光燦爛,在樹影冷風中走,才想起吃的滋味。想試樂茶軒許多次,次次總緣慳,相約不如即興,如人生,如命運。一縷煙,陳皮普洱是十分温潤。第一道來的炒麵,熱度和豉油也不夠,卻因椰菜冬菇清爽可口。紅炆素蠔油鲍魚菇是主角,鮑魚菇做得比鮑魚更美味,令人拍案是墊底的冬笋,真箇不時不食,鮮甜爽脆。湯豆苗餃,豆苗剛有咬勁,湯帶着淡淡清甜菇味,配得天衣無縫。蘿蔔絲餃看來尋常,咬一口也是滿口甘味。燒賣比之,因是糯米,有點失色。壓軸薑汁糕,即使我不吃甜,不吃會抱憾。

一縷煙,陳皮普洱是十分温潤。

2020-11-26 2620 瀏覽
因為要快食,經過見有素點心食,就入去試試。首先要㨂茶,一來我對茶冇硏究,二來我唔會坐太耐,所以叫最平嘅烏龍。飲落都幾香。黑松露燒賣口感似用肉製嘅燒賣,真係唔錯。生煎香菇包唔油,乾身幾香,但熱D會更好。
2020-11-07 2348 瀏覽
呢間茶館好有feel,主打tea😍素食雖然喺有少許貴,但物有所值嘅,好食有健康喎,最好食係素燒賣🥰其實我食唔到係用咩製作嘅,但係就好似燒賣,又好好食😋綠色嘅,係粉果,好食嘅👌🏼,一般般嘅係蕃茄湯餃子講唔出有乜咁特別🤣正常,好普通咁。不過下午茶,叫d點心試下囉☺️。甜品咁咗薑汁糕,超級好味,佢係千層糕,又唔太甜,而家好少地方食到,講真真心幾特別嘅。有啲似大會堂美心嗰個好出名嘅黑芝麻千層糕😆,同一種意識形態,一樣質感大小,不過呢個就係薑味。最後最後我想講吓佢呢度好出名嘅茶,雖然睇住個Menu每個茶都有啲貴,其實唔係好捨得,所以要揀個特別啲感覺抵啲,最後我就揀咗呢個紅紅地色,洛神花茶,感覺好似好健康,飲落其實都幾酸,所以呢有蜜糖,俾我自己加入茶,仲有想讚下呢間茶館,因為佢有熱水壺喺枱嘅旁邊,等客人可以隨時有熱水加落杯茶到度,好自助式享受嘅茶館🥰推介呀👍🏼👍🏼
呢間茶館好有feel,主打tea😍素食

2020-10-21
2020-08-10 3327 瀏覽
疫情問題。一直都冇街出。終於都忍唔住去下郊外。但太遠太偏又辛苦人多。最後揀左香港公園。之後都行過好幾次。一直唔發現原來有茶飲仲要係素食。岩哂肥仔既我。先講下環境,古典優雅,感覺係好hea好舒服。可能因為星期日,睇落好似好多人。但可能因為每枱2位。感覺鬆動,唔迫唔嘈。(仲見到佢地可以翻枱咁既疫情都算係咁)呢度最低消費就要叫個茶。反而就食唔食野都可以 。真係幾十蚊坐幾個鐘仲平過某某咖啡店。雖然呢度主力飲茶。但係野食一d都唔是旦。d侍應話全部都係人手做。真係“粒粒皆辛苦”🤣同老婆叫左好多野食。最好食我覺得係個素蝦卷同黑松露燒賣。勁好食。價錢比酒樓當然貴小小。份量對我黎講就係小架啦。不過仲好。可以叫多幾碟黎試值得一提既係呢度既食物餐具都經過消毒,服務好。有招呼又食得乾淨安心。而家都真係冇乜了。。。
仲要係素食。岩哂肥仔既我。

同老婆叫左好多野食。最好食我覺得係個素蝦卷
同黑松露燒賣

黑松露燒賣,素蝦卷
2020-08-09
午餐
黑松露燒賣,素蝦卷
2020-07-08 2221 瀏覽
🌹週末出外搵早餐吃,在網上睇到有位朋友介紹在金鐘香港公園內有一間茶居可以品茶及歎點心,即刻與老公同行,搭車到金鐘香港公園。🌹綠茶軒位於茶具博物館隔鄰,環境清幽,那裏環境亦很不錯,用很多茶壺、茶具作裝飾,中國風格的設計,在這個環境品茶及食點心,簡直一流。🌹樂茶軒要求每個客人個字叫一個茶,另有素食點心供應。茶(5🌟滿分💯)🍵特級明前有機雲霧茶🌟🌟🌟🌟茶香味濃,飲後口存茶香金萱高山烏龍🌟🌟🌟🌟味道較淡,但茶味仍足夠點心🥢(5🌟滿分💯)燒賣🌟🌟🌟香煎苦瓜粟米餅🌟🌟🌟🌟生煎香茜蘑菇包🌟🌟🌟🌟翡翠粉果🌟(皮黏住筷子,餃子最後爛晒,扣分)煎蘿蔔糕🌟🌟🌟五色春卷🌟🌟🌟🌟迷你荷葉糯米包🌟🌟(無味道)梅菜素粒包🌟🌟🌟🌟個人評分(5💙滿分💯)食物💙💙💙服務💙💙💙環境💙💙💙衛生💙💙💙抵食💙💙回頭率💙💙💙

🌹樂茶軒要求每個客人個字叫一個茶,另有素食點心供應。

茶(5🌟滿分💯)
🍵

特級明前有機雲霧茶🌟🌟🌟🌟
茶香味濃,飲後口存茶香

金萱高山烏龍🌟🌟🌟🌟
味道較淡,但茶味仍足夠

點心🥢(5🌟滿分💯)

燒賣🌟🌟🌟

香煎苦瓜粟米餅🌟🌟🌟🌟

生煎香茜蘑菇包🌟🌟🌟🌟

翡翠粉果🌟(皮黏住筷子,餃子最後爛晒,扣分)

煎蘿蔔糕🌟🌟🌟

五色春卷🌟🌟🌟🌟

迷你荷葉糯米包🌟🌟(無味道)

梅菜素粒包🌟🌟🌟🌟

個人評分(5💙滿分💯)

食物💙💙💙
服務💙💙💙
環境💙💙💙
衛生💙💙💙
抵食💙💙
回頭率💙💙💙

2020-06-27
$485 (早餐)
2019-10-21 4089 瀏覽
樂茶軒系系香港公園入邊位置都幾容易搵到啦,今次系同爸爸一齊黎噶,一般同屋企人出黎都系飲早茶噶啦!呢度都幾乾淨衛生而且環境都幾好,比較舒服,食物方面揀擇都幾多下!我就比較偏愛呢度噶桂花糕,味道清清地,唔會話太甜,爸爸就鐘意個白玉翡翠卷,總體黎講性價比都幾高下!
2019-08-15 3647 瀏覽
樂茶軒環境幽靜,位於香港公園裏邊,絕對係忙裏偷閑嘅好地方。原來樂茶軒係主打品茶同素食點心。我點左南瓜粟米餅,素鮑片菜心,紅菜頭餃,生煎包同埋菠菜面。南瓜粟米餅算係甘多樣中最好食,算係最濃味但都係比較油膩。而素鮑片菜心就真係好素好清淡。紅菜頭餃配搭幾得意,算有驚喜。生煎包普通,不過不失亦都算油膩。而菠菜麵就真係又乾又硬又冇味,非常失望。至於茶類,我就揀咗玫瑰普洱茶,幾好幾清新。茶類選擇非常多,品茶控可以一試。但至於點心我就略嫌淡味但油膩。
2019-07-08 3523 瀏覽
我在openrice看樂茶軒的餐牌相片,見多款點心都是每份2件,適合2人來用餐,而且點心價錢不貴,便約舊同事來相敘。我只顧看點心紙,卻沒注意食評,到嚐了一份又一份的素點心,覺得奇怪而向侍應詢問,才知道這裏是一家素食茶館。怪不得這家茶館雖然位處金鐘,午市理應繁忙時段卻人客不多,空著一半以上的座位。我們共點了8款點心:蜜汁燒餅 比一般燒餅結實、較近似茶粿的外皮,非常油膩。以菇為主的餡料,完全沒有蜜汁的甜味。高麗菜餃(?)侍應端上了這個餃,我沒細想便吃了。後來我們發現點了的「高麗菜卷」沒來,估計錯來了的餃是只有一字之差的「高麗菜餃」。杏鮑菇菜心苗 杏鮑菇不錯,菜就0分。首先,端上來的是有花的菜心,不是苗,名不副實!其次是菜心並未煮透,只是半熟;加上「油淋淋」,口感實在差極了。迷你荷葉糯米包 餡料少、以菇為主,整件糯米包味道很淡。滷燻蹄 貌似牛展,質感似烤麩,味道不錯,只是與燻蹄完全搭不上邊。上湯鮮竹卷 正正常常,湯也油膩。素片炒烏冬 料少味道淡。椰絲紫薯餅 沒想到紫薯餅沒紫薯味,只有紅豆餡……總括來說,這裏的點心賣相尚好,但是這裏的廚師風格太油膩,而且對素食欠缺研究(或誠意),採用同一種類(
,而且點心價錢不貴,便約舊同事來相敘。

我們共點了8款點心:

蜜汁燒餅
高麗菜餃(?)侍應端上了這個餃,我沒細想便吃了
。後來我們發現點了的「高麗菜」沒來,估計錯來了的餃是只有一字之差的「高麗菜

杏鮑菇菜心苗 杏鮑菇不錯,菜就0分。首先,端上來的是有花的菜心不是,名不副實
!其次是菜心並未煮透,只是半熟;加上「淋淋」,口感實在差極了

杏鮑菇菜心苗
迷你荷葉糯米包 餡料少、以菇為主,整件糯米包味道

滷燻蹄
上湯鮮竹卷 正正常常,油膩
上湯鮮竹卷
素片炒烏冬 料少味道淡

素片炒烏冬
椰絲紫薯餅 沒想到紫薯餅沒紫薯味,只有紅豆……

椰絲紫薯餅
椰絲紫薯餅

總括來說,這裏的點心賣相尚好,但是這裏的廚師風格太油膩
,而且對素食欠缺研究(或誠意),採用同一種類(或類似)的菇作多款菜式的配料,用料單一調味也缺乏變化,味寡
。8款點心中,大部分都徒有其名,名實不副
,而且只有滷燻蹄及椰絲紫薯餅算得上好吃。

除了沒預料到這裏不賣葷食、點心名實不副,意料之外的還有茶位最低消費$38。這2個茶位費立刻把這頓午餐變得不便宜

最後全單近$380,價格偏高,食物質素卻不高,服務又一般,結論是性價比低
。要不是這裏環境雅緻,以及有2款點心好吃,我會給差評
2019-04-15 3808 瀏覽
感恩!突然其來的特別假期有機會真正心靈慢活,做完運動路過香港公園,二話不說走進樂茶軒歎一歎先。中環新分店在大館,但始終喜歡這裡被園林景色圍繞的獨有氣息,更加喜歡這類的正山普洱的香醇如酒,經過多次沖泡仍然持續色香味。這裡主打是品茶。談到素點心,可以講話只是一般水準,食物溫度唔夠熱。間中會在不定時有中樂表演,襯托這裡環境與香醇的茶,真是天下無敵。但注意假日是非常繁忙很多茶客要等位,所以如果情況許可,不要安排在假日前往。

2019-02-07 4020 瀏覽
預約了星期六下午一點半試這茶室 🍵,意外地並不多人,枱與枱之間有木欄間開,私人度甚高!🤩然後店員不厭其煩的鼓勵我們嚐茶,對菜色及不同種類的茶有推介,服務態度良好!🥡食物質素不錯👍🏼如是好喝茶的,值得一試!
2018-11-11 4801 瀏覽
香港公園走到攰,見樂茶軒環境唔錯,就入去"high tea". 第一次黎品茶,款式多容易有選擇困難,最後揀左一款綠茶古早味烏龍同天山功夫紅茶,烏龍好清香,紅茶就如員工介紹所講帶甘味,小小茶壺茶杯,有趣的體驗唔想咁單調叫返幾款點心一盅兩件,更覺寫意,menu 以素菜點心為主,味道唔錯但感覺唔既餃同燒賣等等全部味道好相近,員工推介鮮竹卷,下次再試叫左個蘋果雪耳湯有驚喜,好香濃夠晒滋潤,秋天飲岩晒走果時先知禮拜六日有時會有中樂表演,$150 包茶,有機會都想試試邊聴live邊歎茶,員工提醒到時最好訂枱中式"high tea"好健康 會encore的

叫左個蘋果雪耳湯有驚喜,好香濃夠晒滋潤,秋天飲岩晒

中式"high tea"好健康
會encore的