餐廳: 樂茶軒
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2019-10-21 214 瀏覽
樂茶軒系系香港公園入邊位置都幾容易搵到啦,今次系同爸爸一齊黎噶,一般同屋企人出黎都系飲早茶噶啦!呢度都幾乾淨衛生而且環境都幾好,比較舒服,食物方面揀擇都幾多下!我就比較偏愛呢度噶桂花糕,味道清清地,唔會話太甜,爸爸就鐘意個白玉翡翠卷,總體黎講性價比都幾高下!
2019-08-15 1163 瀏覽
樂茶軒環境幽靜,位於香港公園裏邊,絕對係忙裏偷閑嘅好地方。原來樂茶軒係主打品茶同素食點心。我點左南瓜粟米餅,素鮑片菜心,紅菜頭餃,生煎包同埋菠菜面。南瓜粟米餅算係甘多樣中最好食,算係最濃味但都係比較油膩。而素鮑片菜心就真係好素好清淡。紅菜頭餃配搭幾得意,算有驚喜。生煎包普通,不過不失亦都算油膩。而菠菜麵就真係又乾又硬又冇味,非常失望。至於茶類,我就揀咗玫瑰普洱茶,幾好幾清新。茶類選擇非常多,品茶控可以一試。但至於點心我就略嫌淡味但油膩。
2019-07-08 1413 瀏覽
我在openrice看樂茶軒的餐牌相片,見多款點心都是每份2件,適合2人來用餐,而且點心價錢不貴,便約舊同事來相敘。我只顧看點心紙,卻沒注意食評,到嚐了一份又一份的素點心,覺得奇怪而向侍應詢問,才知道這裏是一家素食茶館。怪不得這家茶館雖然位處金鐘,午市理應繁忙時段卻人客不多,空著一半以上的座位。我們共點了8款點心:蜜汁燒餅 比一般燒餅結實、較近似茶粿的外皮,非常油膩。以菇為主的餡料,完全沒有蜜汁的甜味。高麗菜餃(?)侍應端上了這個餃,我沒細想便吃了。後來我們發現點了的「高麗菜卷」沒來,估計錯來了的餃是只有一字之差的「高麗菜餃」。杏鮑菇菜心苗 杏鮑菇不錯,菜就0分。首先,端上來的是有花的菜心,不是苗,名不副實!其次是菜心並未煮透,只是半熟;加上「油淋淋」,口感實在差極了。迷你荷葉糯米包 餡料少、以菇為主,整件糯米包味道很淡。滷燻蹄 貌似牛展,質感似烤麩,味道不錯,只是與燻蹄完全搭不上邊。上湯鮮竹卷 正正常常,湯也油膩。素片炒烏冬 料少味道淡。椰絲紫薯餅 沒想到紫薯餅沒紫薯味,只有紅豆餡……總括來說,這裏的點心賣相尚好,但是這裏的廚師風格太油膩,而且對素食欠缺研究(或誠意),採用同一種類(
,而且點心價錢不貴,便約舊同事來相敘。

我們共點了8款點心:

蜜汁燒餅
高麗菜餃(?)侍應端上了這個餃,我沒細想便吃了
。後來我們發現點了的「高麗菜」沒來,估計錯來了的餃是只有一字之差的「高麗菜

杏鮑菇菜心苗 杏鮑菇不錯,菜就0分。首先,端上來的是有花的菜心不是,名不副實
!其次是菜心並未煮透,只是半熟;加上「淋淋」,口感實在差極了

杏鮑菇菜心苗
迷你荷葉糯米包 餡料少、以菇為主,整件糯米包味道

滷燻蹄
上湯鮮竹卷 正正常常,油膩
上湯鮮竹卷
素片炒烏冬 料少味道淡

素片炒烏冬
椰絲紫薯餅 沒想到紫薯餅沒紫薯味,只有紅豆……

椰絲紫薯餅
椰絲紫薯餅

總括來說,這裏的點心賣相尚好,但是這裏的廚師風格太油膩
,而且對素食欠缺研究(或誠意),採用同一種類(或類似)的菇作多款菜式的配料,用料單一調味也缺乏變化,味寡
。8款點心中,大部分都徒有其名,名實不副
,而且只有滷燻蹄及椰絲紫薯餅算得上好吃。

除了沒預料到這裏不賣葷食、點心名實不副,意料之外的還有茶位最低消費$38。這2個茶位費立刻把這頓午餐變得不便宜

最後全單近$380,價格偏高,食物質素卻不高,服務又一般,結論是性價比低
。要不是這裏環境雅緻,以及有2款點心好吃,我會給差評
2019-04-15 2473 瀏覽
感恩!突然其來的特別假期有機會真正心靈慢活,做完運動路過香港公園,二話不說走進樂茶軒歎一歎先。中環新分店在大館,但始終喜歡這裡被園林景色圍繞的獨有氣息,更加喜歡這類的正山普洱的香醇如酒,經過多次沖泡仍然持續色香味。這裡主打是品茶。談到素點心,可以講話只是一般水準,食物溫度唔夠熱。間中會在不定時有中樂表演,襯托這裡環境與香醇的茶,真是天下無敵。但注意假日是非常繁忙很多茶客要等位,所以如果情況許可,不要安排在假日前往。

2019-02-07 3051 瀏覽
預約了星期六下午一點半試這茶室 🍵,意外地並不多人,枱與枱之間有木欄間開,私人度甚高!🤩然後店員不厭其煩的鼓勵我們嚐茶,對菜色及不同種類的茶有推介,服務態度良好!🥡食物質素不錯👍🏼如是好喝茶的,值得一試!
2018-11-11 4266 瀏覽
香港公園走到攰,見樂茶軒環境唔錯,就入去"high tea". 第一次黎品茶,款式多容易有選擇困難,最後揀左一款綠茶古早味烏龍同天山功夫紅茶,烏龍好清香,紅茶就如員工介紹所講帶甘味,小小茶壺茶杯,有趣的體驗唔想咁單調叫返幾款點心一盅兩件,更覺寫意,menu 以素菜點心為主,味道唔錯但感覺唔既餃同燒賣等等全部味道好相近,員工推介鮮竹卷,下次再試叫左個蘋果雪耳湯有驚喜,好香濃夠晒滋潤,秋天飲岩晒走果時先知禮拜六日有時會有中樂表演,$150 包茶,有機會都想試試邊聴live邊歎茶,員工提醒到時最好訂枱中式"high tea"好健康 會encore的

叫左個蘋果雪耳湯有驚喜,好香濃夠晒滋潤,秋天飲岩晒

中式"high tea"好健康
會encore的

2018-11-08 2748 瀏覽
很特別的一間茶館,主題當然是品茶,但亦有多款精緻點心供應,位於人來人往的香港公園內,但位置又有點自成一角,店內佈置得古色古香,有很多精美茶具及品茶用品擺設,可以好好享受一頓寧靜的用餐及品茶時間,又可扮下文青拍拍照,以及欣賞店內的一切。我們一家七人去賞午餐,點了香煎芋頭糕丶龍華寺素卷丶時菜(菜心)丶星洲炒米丶香煎鍋貼丶蘿蔔絲酥餅丶茶果丶蒸餃丶腰果花生糯米糍丶南瓜蓉甜點等。食物方面沒特別驚喜,但全部都很有水準。另外當然少不了茶,點了百花仙子,浸泡在滾水後看著它慢慢開花,滿足了視覺及味覺。
2018-10-14 2500 瀏覽
今日去香港公園附近上堂好開心可以親臨茶藝博物館😊因為館內有一間樂茶軒可以品茶又可以食素食👍🏻✨最緊要環境清幽雅致真係假期嘅一個好去處😍原來星期六會有中樂表演下次一定再光臨環境非常雅致👍🏻✨亦都非常寧靜所有人都細細聲說話品茶讀書嘅好去處😊茶的嘅種類非常多價錢都任君選擇我就揀咗潽洱茶非常滑和香,同埋夠晒正氣🤣🤣🤣點心都非常多種類價錢大眾化同埋係素食,真係非常好!👍🏻✨食物質素OK!都滿意!服務員態度細心,主動介紹各種茶類及食品,休閒及非常舒服嘅一餐!😍
今日去香港公園附近上堂

品茶讀書嘅好去處😊

茶的嘅種類非常多
價錢都任君選擇
我就揀咗潽洱茶
非常滑和香,同埋夠晒正氣🤣🤣🤣

2048 瀏覽

點心都非常多種類
價錢大眾化
同埋係素食,真係非常好!👍🏻✨

食物質素OK!都滿意!

2018-10-14
  • 腐竹卷
2018-03-29 6313 瀏覽
有朋友來港話想體驗下中國文化。上網見到樂茶軒週末有表演,就帶咗朋友去。$150/人入場,有足足2小時聽,仲附上茶任飲。朋友一場嚟到,就叫咗份好少少嘅茶比佢試下泡茶,大約$58+ 一位 環境清靜,人唔多,都係外國人多。 仲有一班人早早去坐頭位嘅客,應該係聽開中樂。朋友和我都非常enjoy, 好休閒哋hea咗2個鐘,唔似出面啲coffee shop.咁周圍都係學生死霸住做功課傾project. . 由於音樂會期間唔可以高聲閒談,如果想傾計就留意返喇!但完音樂會後都同朋友再坐多陣, 的確係一個傾計好地方 。 裝修好有中國色彩, 仲有好多茶包禮盒買,花茶都只係$25/粒,朋友仲買咗啲做手信,都唔貴。 有啲禮盒都幾靚。 個花茶睇落packing就咁鍚紙袋感覺好淘寶....但職員話鍚紙係特別做,可以防潮保持花茶味道。聽落好似好有heart,總之外國朋友就好喜歡啦。見有客人有叫點心食,但價錢略貴,就無試喇。如果有朋友嚟旅遊或暫想搵個安靜地方, 呢度的確唔錯。 同去coffee shop 其實差不多價錢。

由於音樂會期間唔可以高聲閒談,如果想傾計就留意返喇!

見有客人有叫點心食,但價錢略貴,就無試喇。
2018-03-08 3955 瀏覽
有 fd 係紅棉道註冊,之後就黎左呢間餐廳一齊食野,飲左個普洱茶,勁好飲呀,甘甘地,但是又唔苦,又唔澀,佢啲茶分好多個等級,由$6x 去到$2xx 都有,平有平飲,貴有貴飲啦;啲點心好的骰,好可愛,食左先知原來係素點心黎嘅,外表一啲都唔覺,鮮竹卷好好食,好鮮,好爽甜
2018-02-02 4102 瀏覽
去香港公園經常路過呢間茶藝館,但無入過去,今次第一次幫襯,但令人極度失望!原來呢間係食齋,要入去睇餐牌才知,所有點心都係齋,本來無問題,只要煑得好食就得,好多齋舖都好好味,呢間茶藝館可能只顧人客去品嚐茶,所以所有點心都淡而無味,完全唔好食!茶有好多種味比客人揀,揀了普洱,但都分好多隻,分別每人叫一款,一款80幾,一款40幾,兩款都好苦澀,尤其是嗰隻2013年陳皮普洱,陳皮蓋過茶味,好似飲陳皮水😖!豆苗雲吞,全無豆苗香味,鮮露筍蝦餃,食齋當然無蝦,食落去只係覺得食緊一舊粉,素絲炒麵,從未食過咁難食嘅炒麵,豪無味道,好似食草,麻醬腸粉,無甜醬無花生醬味,都唔知食咗乜嘢醬,一啲味都無!所謂嘅蜜汁燒餅,無味一劈好粘嘅粉,食落去漿住咗個口,好難食,唯一薑汁糕有啲味道,算唔錯!菜館內好多外國人,我相信啲外國人都唔知啲中國點心唔係咁嘅味。所有食物份量好少,我唔會再去呢間茶藝館!
2018-01-27 3054 瀏覽
今日與朋友二人一起到訪香港公園,先去茶具文物博物館走走,發現在館來有一間小小的茶居,有茶及點心供應,而我們兩人其實最主要是想找個地方坐坐聊天,這個地方很適合,人不太多,所以就進去一試。原來這裡要每人點一種茶,而店內所提供的茶種類很多,平貴都有,由$48起。每種茶都會以其種類及品種分類。我們點了金宣高山烏龍及薑桂花茶。烏龍茶一向都是我最喜歡的茶,而這裡的金宣高山烏龍茶,由於是高山茶類,茶色較淡,味較清淡,微有花香,入口有小小甜味,清新!而朋友所點的茶,色澤較紅,味較清香,比我的茶味重一點,入口有桂花的香味,可以一試!我們還點了兩個小吃,冰菜及生煎包,打算邊聊天飲茶,邊食一點點東西。生煎包味道跟其他地方食到的分別不大,但一份只有兩個,似乎有點貴。上湯冰菜,清翠爽甜,還有杞子及木耳配合,很好味,但份量較少。來到這個地方,以飲茶聊天為主,確是一個不俗的地方。

金宣高山烏龍茶

生煎包

來到這個地方,以飲茶聊天為主,確是一個不俗的地方。
2017-10-30 4262 瀏覽
來過兩次,平心而論,環境真的很不錯,古色古香,幾寧靜,有特色。在香港這一類品茶食點心的地方很少,所以這間是很好的選擇。茶類選擇很多。點心就偏貴,貴過中環,但以素點心來說,質素算不錯,幾足料和有心思。但員工態度質素就一般般...有一兩個很好很有禮貌笑容,但當我問一個男侍應邊d茶咖啡因少d時(我依稀記得發酵少就會少d),男侍應竟然同我講茶的咖啡因好少,咖啡先多,d人太驚咖啡因喇,我地d茶全部都飲得,如果唔飲得我地ban左啦。我真係燥左,咁是不是白茶綠茶和普洱的咖啡因含量是一樣? 呢d都係基本問題,你們作為專業茶寮真係唔識? 點解佢唔識答不特止,仲要問非所答,同埋仲激動過我,好似我好無知咁。結果我自己要上網找答案。

2017-02-08 8363 瀏覽
今日為自己大日子睇場試菜 第一首選係香港公園內的樂茶軒 因為喜歡佢嘅古色茶香環境 下午茶時段人不多 餐廳係博物館上面 環境唔吵鬧 適合三五之己品茶談天風花雪月話說呢度菜單天天不同 但菜色偏清淡素雅 肉類菜式唔多我呢個湯精見到老火湯 當然要試下 果然清甜無味精 值得推薦另外點咗生煎包同喜愛豆沙水晶餅 豆沙餅帶有淡淡陳皮果香 令人有再食意慾 加上呢度主角 茶-- 點咗祈門紅茶 口感薄純 清油膩其實 想慢活生活做文青唔一定要係cafe 偶而飲茶食點心做文人雅士都唔錯啊

話說呢度菜單天天不同 但菜色偏清淡素雅 肉類菜式唔多

淮山杞子湯
豆沙水晶餅
祈門紅茶
2017-01-21 5915 瀏覽
試過3不茶館後, 朋友話帶我去試間平易近人的茶館, 這裡還有茶具睇😁我地今次去的是位於金鐘茶藝博物館內的茶館一入去,一排列整整齊齊的櫃, 裝滿了不同類型的茶葉, 坐下不久侍應生就將一份影有不同類型的茶葉給我們, 真的大開眼界, 原來除了紅茶, 綠茶, 黑茶, 還有白茶和黃茶👍👍可供選擇點心超多, 正, 我地點左煎豆腐、 煎素生煎包、素燒賣、素鵝同素角煎豆腐:外脆內軟, 可惜醬汁偏鹹煎素生煎包、素燒賣、素角: 一般素鵝:煎得香脆, 餡料亦多雖然這裡可以講野、影相, 不過品茗的人都是靜靜的享受茶嘅回甘👍

我地今次去的是位於金鐘茶藝博物館內的茶館

可供選擇點心超多, 正
, 我地點左煎豆腐、 煎素生煎包、素燒賣、素鵝同素角

煎豆腐:外脆內軟, 可惜醬汁偏鹹

煎素生煎包、素燒賣、素角: 一般

素鵝:煎得香脆, 餡料亦多