2016-08-04 2004 瀏覽
事隔將近一年,秋冬跟春夏交替,再次回到我們熟悉的地方。很喜歡樂天皇朝在利舞臺廣場的本店,實在太舒服,而且近地鐵站及商場夠就腳。亦是吹水的好地方,特別是在卡位,私隱度還比較高。家人難得地衝完工作放假,住在同一屋簷下,平日卻沒有多少碰面時間。唯有在假日,找家喜歡的心水餐廳,食好西,並且來個長談。  聽說最近在旺角開了新店,在雅蘭中心,就是未知道環境會否依然恬靜。想一想,還是跟家人一大團人才去旺角店聚餐吧,需要放鬆自在時就到這邊。其實,我們明明才剛入座,卻已經在考慮什麼時候再吃這家了……  看餐牌的同時,先嚐嚐前菜小食 $15,這次有花生伴栗子。花生在此顯得稔身,但不會太濕太粉,鹹鹹甜甜的頗好入口。栗子不粉爛,甜得自然,涼涼的,食時沒那麼易飽滯。  以一些清新的作開始,先來的是醋醬海蜇頭 $58。雖說為醋醬海蜇頭,但醋醬不是指醋是稠如醬的質感,而是製作方法的那種醬吧。醋依然是稀身味酸,因此來得輕盈不膩口。配以爽滑,半透明的厚身海蜇頭,那種爽快嚼感完全配合夏日風情。  要開胃,還得來些少辣味,吃的是在瑞典也有嚐到的四川夫妻肺片 $68。這兒的來得乾爽而富嚼勁,入口比較煙韌偏硬身,厚薄適中。味辣
事隔將近一年,秋冬跟春夏交替,再次回到我們熟悉的地方。很喜歡樂天皇朝利舞臺廣場的本店,實在太舒服,而且近地鐵站及商場夠就腳。亦是吹水的好地方,特別是在卡位,私隱度還比較高。家人難得地衝完工作放假,住在同一屋簷下,平日卻沒有多少碰面時間。唯有在假日,找家喜歡的心水餐廳,食好西,並且來個長談。
前菜小食
醋醬海蜇頭
四川夫妻肺片
  要開胃,還得來些少辣味,吃的是在瑞典也有嚐到的四川夫妻肺片 $68。這兒的來得乾爽而富嚼勁,入口比較煙韌偏硬身,厚薄適中。味辣之餘帶鹹帶甜,凍而不冰,辣感減低少許,同時感覺涼爽而輕盈。
避風塘炒蟹小籠包
  樂天皇朝主打的小籠包又怎會不吃?但先前已經吃過七色小籠包,這次只選個新款的。避風塘炒蟹小籠包 $98(6件) $148(10件),推廣期至8月31日。六件還比較好分,剛上桌,那帶紅黃漸變色澤的小籠包已經是一搶而空。不沾調味,單純品嚐那源源湯汁中的惹味鹹辣蒜椒香,以及點點的蟹味甜意。餡料比較鬆綿,因為這次不只有豬肉餡,還加了蟹肉在裏頭,避風塘炒蟹的風味盡現。
乾燒蝦仁
  繼續辣味之旅,乾燒蝦仁 $128,實是十分下飯的菜色,可惜我們又不太想淨食白飯。出奇地蝦仁依然有蝦仁的味道,肉細爽彈,不會只嚐到那辣勁。香辣不嗆,帶一點蕃茄酸的酸辣味頗刺激,而且醬料偏乾稠就更覺味濃。
  竹筒剁椒魚片 $108
再次將我們帶進辣世界,不過這次就來得溫和多了。打開竹筒,只見滿滿的酸菜、辣椒及蔥花,稍為撥開,就看到底下淡啡吸味的魚片。魚片全不帶骨,不過吃的時候還是要小心,世事無絕對嘛。細滑魚片不算厚身,但啖啖肉,濕潤爽口不乾韌,有魚味而無魚腥。
松子桂魚
  這次終於吃到松子桂魚 $238,記得之前想一嚐的時候,卻被告知已經售罄。有鑑於早前麻婆豆腐一款,以及剛才魚片的合意,在這家吃魚鮮應該不伏。結果成功落單,當那橙黃豐盛,滿溢一碟的松子桂魚出現,不禁興奮起來。店方細心地幫忙切分魚身,炸得金黃不泛油的魚肉沾上酸甜醬汁。外微脆,內腍綿,依然略帶魚肉香味,炸後沒有油溢。添上醬汁的酸酸甜甜,還有同附的菠蘿及松子仁,入口開胃過人,再次是下飯菜式。
蟹粉炒飯
  最後我們點了飯,對有醬有汁的東西比較鍾情。雖然下飯菜配白飯最好,但我們點的是原本單吃已夠豐潤足味的蟹粉炒飯 $118。一定要趁熱吃,感受那稠濃香潤的蟹粉芡,看上去是比較油,但入口不覺油膩。只因專注力全在蟹粉香氣及微微鹹味之上,而飯底亦是金黃香口的炒飯。飯粒比較濕潤,但不是粉爛水濕的那種,仍是粒粒分明的程度,順香可口。
宮廷驢打滾
  餐牌中甜品款式不多不少,但來過幾次,其實已經嚐得七七八八。漏網之魚為這一份三件的宮廷驢打滾 $35,剛好我們可以分完。帶著黃豆粉的深邃香氣,軟綿稔糯的糯米皮,捲裹著略為起沙的紅豆餡。甜度適中,糯米皮分散之下少份甜膩,另外喜歡它夠凍,卻又不冰硬,食落更清新。
  食得海上鮮,預左價錢貴,考慮到這個地段及環境服務等,想必更加昂貴。誰知埋單之時,收據上價位除開人數,加一後也只是三百頭。單單說那松子桂魚,兩百幾蚊,以前到多家餐廳吃過,此實為平均價市場價。點菜時只想著難得有時候相聚用餐,最後價錢亦夠合理,意外的收穫。
前菜小食
松子桂魚
乾燒蝦仁
宮廷驢打滾
午飯時間相約了友人在樂天皇朝用餐。筆者對於這間餐廳並不陌生,因地點方便及價錢合理,之前也到訪過多次。菜式選擇上大體上和以往差不多,但也有一些新菜式。這款避風塘炒蟹小籠包是其中一款。小籠包以紅黃漸變的賣相呈現,視覺效果特別。包點皮薄肉嫩,湯汁量豐。有別於一般小籠包的豚肉餡料,這款小籠包以蟹肉拌上豚肉作餡,另加椒蒜調味,食味上先感受到微微的辣,蟹肉的清甜味道才緩緩溢出。好友嗜辣,對於「幼兒班」辣感的避風塘炒蟹小籠包當然未能滿足。奈何筆者又不太好辣品,最後採取了中庸之道選了一味「小學程度」辣感的竹筒剁椒魚片品嚐。故名思義,菜式以竹筒盛載,揭開竹蓋可見滿滿的蔥椒。輕輕撥開這些刺激佐料,白滑薄身的魚肉盡現眼前,數量比預期多。掛上辣汁後的魚片十分惹味,口感滑溜,好友吃得津津有味貌甚滿意。唯一美中不足的是辣汁味道太突出,以致魚片本味相對偏淡及較難展現出來。麻醬拌手捲油麥菜是筆者必選菜式,原因很簡單,因為麻醬與油麥菜皆是筆者喜愛之物,加上菜式是一道冷盤,十分適合當下時節。花素蒸餃是另一素菜美饌,餃皮稍稍厚身,餡料甜中帶爽口味不俗。宮廷驢打滾是好友挑選的甜點,口感軟糯煙韌,豆蓉甜感合心。因甜點表面灑滿果
菜式選擇上大體上和以往差不多,但也有一些新菜式。
花素蒸餃
宮廷驢打滾是好友挑選的甜點,口感軟糯煙韌,豆蓉甜感合心。因甜點表面灑滿果仁碎粉,吃時要份外小心以免嗆喉。
宮廷驢打滾
最後是檸檬蘆薈桂花蜜,甜點是一道凍食糖水,在淡淡花香甜蜜中隱隱透出酸香解膩的味道,蘆薈爽粒又富口感,頗適合配上之前的辣食。
檸檬蘆薈桂花蜜
整體而言,樂天皇朝保持一貫的水準,可作常訪的中菜館之一。

[28/7/2016; Thu]

2016-07-28
2016-07-28 1045 瀏覽
一直都好想試佢個8色小籠包,點知佢地仲出左避風塘炒蟹小籠包同榴連小籠包,對於我呢d辣食者同榴連愛好者嚟講實在太吸引!於是的起心肝約埋朋友去開餐!清燉雞湯 $68 x3雞 - 咬落時啖啖肉,完全沒有「孩」的感覺,而且好。足。料! 雞湯 - 不單止夠喉火喉外,面層久久也不會有油覆蓋在面上! 讚!醋醬海蜇頭 $58酸度適中,好開胃既前菜避風塘炒蟹小籠包 $88帶少許辣刺激下味蕾!咬落去豬肉既沒有肥膏且有一片片蟹肉,皮又夠薄!榴連小籠包 $68 (6粒)熱食甜品榴連!賣相平平無奇但... 個包中和左本身的榴連蓉既甜味,令人想食多幾嚿! 上海清炒蝦仁 $128簡單的一碟餸... 蝦算都幾大隻,咬落去「素素」聲! 雖然係抄但沒有用太多油粘著碟上! 外婆紅燒肉 $88肥瘦相間的五花肉,肥而不膩,送酒/飯一流! 竹筒剁椒魚片 $108魚 - 滑溜魚片晤駛加配料已經好入味,帶有麻辣既感覺!魚又晤易散 檸檬蘆薈桂花蜜 $26 x2如愛甜是不二之選!**環境及服務:C 服!地方寬敞又適合家庭、朋友聚會! 餐廳內更可欣賞美景水池,正!最最最緊要... 今時今既「服務態度」超讚!
清燉雞湯 $68 x3

醋醬海蜇頭 $58

酸度適中,好開胃既前菜
避風塘炒蟹小籠包 $88
帶少許辣刺激下味蕾!
咬落去豬肉既沒有肥膏且有一片片蟹肉,皮又夠薄!
榴連小籠包 $68 (6粒)
上海清炒蝦仁 $128
外婆紅燒肉 $88
肥瘦相間的五花肉,肥而不膩,送酒/飯一流!

檸檬蘆薈桂花蜜 $26 x2

如愛甜是不二之選!

2016-07-27
2016-07-25 1088 瀏覽
難忘樂天皇朝的小籠包,今次帶媽咪來試一下,見menu有新口味,避風塘炒蟹小龍包,$98六粒,難得過海,值得一試。味道又如真的避風塘味,少許辣勁,椒鹽味濃,幾神奇的!不過我依然不忘推介原味小籠包,皮薄,湯汁極多,肉丸吸收了湯汁,一口咬下,小心燙,好滋味,個人認為七彩小籠包和原味各有各好,必食之選!!小食還有這個每次必點的麻醬伴手捲油麥菜,簡單見真章,手功菜,自己在家沒這個心機。而且油墨菜不苦澀,如何做到呢?猜不透!麵食是晚壞了製麵機有點可惜啊(因為這裡的擔擔麵超好味!!)點了竹筒剁椒魚片,竹筒上桌甚有gimmick,外面看起來好像小小的,想不到內裡份量還不少!味道調教得適合港人,酸酸辣辣,但不過火,魚肉極度嫩滑,最好的是已起骨折肉,哈哈,至啱我這些不懂吃魚的人。因我媽是重慶烤活魚的fans,對於樂天這道菜她亦有讚冇彈,應該是對胃了,推介推介!還有炒荀絲我覺得不錯的,味道有點重口味,十分地道的上海味道,如有白飯一碗就好了。不得不說這裡的菜式價錢不算貴,份量小小約二人量,所以多點幾款都ok。愛榴槤人士點了這個榴槤小籠包…我完全不吃榴槤所以沒什麼意見了。不過一咬下味道就飄出來啦…(嗚)見其他人
愛榴槤人士點了這個榴槤小籠包…我完全不吃榴槤所以沒什麼意見了。不過一咬下味道就飄出來啦…(嗚)見其他人吃得好滋味的。
這個叫宮廷驢打滾,是紅豆糯米卷配花生黃豆粉,這個好好味,而且好像不多地方有,媽媽說這些是她兒時茶樓吃到的味道。但時代變遷,這些平凡材料但講求手藝的點心,已經沒有師傅做了…
樂天皇朝裝修靚,價錢在同區來說算合理,食物質素中上,值得一試。地方夠大,帶小孩bb都ok friendly,媽媽輩可以一家老幼過來吃一餐啊!
2016-07-23 1122 瀏覽
一直想試新穎的八色小籠包, 今次與朋友在銅鑼灣聚會, 同樣喜好上海菜式的我們, 爽快決定要到樂天皇朝共渡晚餐。在樓上的食店, 好處就是空間特別大, 而且用膳環境會比較寧靜。甫坐下就有侍應遞上熱茶及菜圃, 菜圃帶有微辣及麻香, 頗為特別。特色皇朝八色小籠包 $98就是這個八色小籠包, 經常在海報上勾引我, 害我總是心癢癢的。一籠八色、八種不同味道, 有原味、芝士、麻辣、蒜香、人參、蟹粉、黑松露及鵝肝。我和朋友每人四隻, 個人覺得最好味是黑松露,湯汁多到咽喉, 食落似牛肝菌味, 不過整體好夾。芝士味亦很特別, 食到尾調有奶香, 好一個中西合璧。人參味小籠包, 裡面有滿滿的人參湯汁, 好似在喝湯一樣。避風塘炒蟹味小籠包 $68意想不到的是, 除了八色小籠包, 這裡最近還推出了避風塘炒蟹味小籠包!!!單看外表已經覺得好夏日好歡樂。夾起小籠包, 隔著外皮已經聞到炒蟹味!外皮煙韌有彈性, 內裡爆汁可裝滿一個匙羹。肉餡中藏著脆脆蒜粒, 味道真的模仿得好似, 可以參加扮野王大賽!竹筒剁椒魚片 $108不知是否因為天氣太熱, 最近總喜歡吃辣。點了這個剁椒魚片, 水準頗高,很有驚喜。鋪面的除了剁椒, 還有
一直想試新穎的八色小籠包, 今次與朋友在銅鑼灣聚會,
同樣喜好上海菜式的我們, 爽快決定要到樂天皇朝共渡晚餐。
特色皇朝八色小籠包 $98
我和朋友每人四隻, 個人覺得最好味是黑松露,
湯汁多到咽喉, 食落似牛肝菌味, 不過整體好夾。
芝士味亦很特別, 食到尾調有奶香, 好一個中西合璧。
人參味小籠包, 裡面有滿滿的人參湯汁, 好似在喝湯一樣。
避風塘炒蟹味小籠包 $68
單看外表已經覺得好夏日好歡樂。
夾起小籠包, 隔著外皮已經聞到炒蟹味!
外皮煙韌有彈性, 內裡爆汁可裝滿一個匙羹。
竹筒剁椒魚片 $108
不知是否因為天氣太熱, 最近總喜歡吃辣。
點了這個剁椒魚片, 水準頗高,很有驚喜。
鋪面的除了剁椒, 還有麻麻辣辣的醃咸菜。
魚片口感好爽滑, 而且肉好實在, 一點都不鬆散, 吃得出的新鮮口感。
麻醬伴手捲油麥菜 $52
好有心思的一個小清新菜式。
將油麥菜捲作一團, 再以極簿青瓜片包裹著。
然後蘸上日本特級麻醬, 醬汁味道沒有過甜過酸, 反而食到比較濃的芝麻味。
整體很有和風沙律的感覺, 但油麥菜真的很新鮮, 又爽脆又甜。
話梅元蹄(半份) $98
最鐘意食有話梅的菜式, 看到餐牌有話梅元蹄, 二話不說立刻點!
豬手很腍但不會軟爛, 還能夠食到肉絲質感, 好多汁。
味道甜甜酸酸, 好送飯。
蟹粉豆腐 $128
這道菜有點小失望, 豆腐十分滑溜, 但蟹粉味稀薄。
宮廷驢打滾 $35
這個甜點是少有實物比菜牌圖片還吸引的食物。
實物可以清晰見到裡面一圈又一圈的紅豆沙蓉, 幼滑又不會過甜。
最欣賞是用上了椰汁糕, 又香又軟糯, 食落沒有賣相般飽滯。
2016-07-19
2016-07-23 1175 瀏覽
一直以來對【樂天皇朝】情有獨種,原因每次都給我無限驚喜。源自新加坡著名樂天集團旗下最具代表性的概念餐廳,而且現代的風格中呈現舊日中國的皇帝時代風貌,實屬少見。揉合中國古代王朝氣派,踏進店內引人入勝的大廳中央裝飾著耀眼奪目的皇帝龍袍,全店以深色的格調與宮廷燈飾及銅製蓮花作點綴,完全貴麗堂皇,氣派萬千。門外張貼了由香港人一人一票,屬於香港人的風味小籠包。最能代香港的創新小籠包「避風塘炒蟹口味」,單看此板已極具吸引令人垂廷不絕。店內還有一個長形的廚窗能細看師傅的巧手製作出精緻的點心,完全大開眼界。我們被安排卡位的位置,繼續原用金色的茶具貴氣迫人,位與位之間仍舊寬敞。大愛「樂天皇朝」的原因是喜歡此店的小籠包,各式其色應有盡有。包括:招牌原味小籠包、八色小籠包(原味、芝士、麻辣、蒜香、人參、蟹粉、黑松露、鵝肝)、榴槤小籠包及今期新出品:「避風塘炒蟹小籠包」。上海油燘筍 $52油燘筍的筍切至幼身,以為經過油浸後會淋軟;沒有這個感覺還有帶點爽口,是前菜之選。撈拌海中寶 $68海中尋寶是以海蜇為名,透明軟身帶有爽口又涼快的感覺,而且更有鮮蝦鮮美十足。涼伴的海蜇完全適合夏天食用。竹筒剁椒魚 $108以竹
一直以來對【樂天皇朝】情有獨種,原因每次都給我無限驚喜源自新加坡著名樂天集團旗下最具代表性的概念餐廳,而且現代的風格中呈現舊日中國的皇帝時代風貌,實屬少見。揉合中國古代王朝氣派,踏進店內引人入勝的大廳中央裝飾著耀眼奪目的皇帝龍袍,全店以深色的格調與宮廷燈飾及銅製蓮花作點綴,完全貴麗堂皇,氣派萬千。
上海油燘筍 $52

上海油燘筍
撈拌海中寶 $68
竹筒剁椒魚 $108
以竹筒盛載的魚片,單看字眼已驚覺它的辣度。「剁椒」是以天椒、紅椒、酸辣椒、大蒜等剁碎 , 再醃製一段時間後混入白嫩的魚柳片內。當魚柳片吸收了剁椒的辣度,吃這個菜式會令人愈食愈辣,胃口大開。
竹筒剁椒魚
上海生煎包 $38
每次到上海店生煎包是我必點之作,三件裝一人一件剛剛好。頂層有少許芝麻香,第一口肉汁豐富並帶有微脆。豬肉與包點融入,外脆內軟餡料十足,完全是上乘之作。
老田家菜肉雲吞湯 $52
不想吃太多粉麵類的關係,決定點一客家鄉風味的雲吞湯。雲吞的份量適中,大大粒皮薄而餡料十足。利用香蔥增添不少味道,菜與肉平均以上湯製成不會太膩。
老田家菜肉雲吞湯
避風塘炒蟹小籠包(6pcs) $98
期待以久,今晚的主角:【避風塘炒蟹小籠包】,紅黃鴛鴦兩色已極具吸引力。首先在小籠包上咬一個小缺口,皮是有點煙韌 包內紅色湯汁流出來。湯汁爆出辣椒及蒜的香味,當然味道是不算太辣避風塘炒蟹的精髓演譯出來。小籠包餡有蟹肉混進豬肉碎內,鮮甜無比令人一試難忘。
蒜茸清炒菠菜 $62
吃過那麼多的菜式,健康的我決意點2款蔬菜。蒜茸清炒菠菜,滿滿的蒜茸香在頂層,脆身又美味與菠菜的味道得宜,不會太過油膩。
蒜茸清炒菠菜
白灼秋葵 $55
很多人都不喜歡秋葵的味道,我對它是一般。不過我的好朋友是秋葵的粉絲,那麼一起吃便好了。原條秋葵,師博切至一半,令到內層的秋葵也吸收白灼的汁料。秋葵對身體又很好,多食一點也無坊吧!
白灼秋葵
吃過主菜過後又是我的最愛環節『甜品區域』,什麼高力豆沙、擂沙湯圓、豆沙窩餅等太膩吧,不是我杯茶。今晚決定點些滋潤甜品作結。

榴槤小籠包 (6pcs) $68
具有『新加坡代表性』的貓山皇榴槤小籠包,原粒地送進口腔內咀嚼過後溫熱的榴槤蓉慢慢地湧出來。煙韌小籠包皮配搭著滑溜榴槤蓉 ,香甜又美味 令人滋味無窮。
宮廷驢打滾 $26
軟滑的糯米卷與香甜的豆沙餡比例恰到好處,第一口煙韌無比而且吃得出是新鮮即作,完全是誠意之選。不甜亦有口感,可以一試的甜品
檸檬蘆薈桂花蜜 $28
夏日炎炎又想滋潤一番,檸檬蘆薈桂花蜜是最好不過。冰凍的桂花蜜帶有檸檬的酸味、爽滑的蘆薈粒,完全是飯後甜品的最好選擇。
桂花酒釀丸子 $38
一冷一熱的配搭,酒味不算太多但丸子煙韌無比,桂花味是我的最愛所以都算不錯。
題外話/補充資料: 每位茶介$7,並有加一服務費
上海油燘筍
老田家菜肉雲吞湯
蒜茸清炒菠菜
2016-07-23 605 瀏覽
多次來過樂天皇朝, 是我喜愛的中式食店之一. 今天來到時被告知製麵機壞了, 所有麵類都沒有供應, 令我很不開心呢. 我很喜歡這兒的麵食. 但這就讓我發現原來這兒的麵食是自家打的, 怪不得特別不同. 侍應說有兩種新菜式, 我們都點了. 辣蟹小籠包6隻, $98推介菜. 每個小籠包皮紅黃兩色, 計不同顏色小籠包後, 現在有漸變色. 一食那小籠包, 好似真係食緊成隻避風塘炒蟹咁, 少少辣, 好香炒蟹味. 心想, 係咪份子料理黎架? 而我最喜歡這兒小籠包的原因之一, 是小籠包頂頂的摺位是和皮一樣柔軟, 不會硬了一堆麵粉出來. 竹筒剁椒魚片. $108推介菜. 竹筒菜式是兩難, 因為竹易發霉, 而且竹筒不好清潔, 不能用化學物品清潔. 可幸這兒的竹筒都幾衛生. 蓋子打開, 密麻麻的鋪滿剁椒和酸菜. 底下有雪白的魚片, 魚經油泡後十分嫰滑, 盡收竹筒和剁椒的香氣. 外婆紅燒肉, 88每次見到紅燒肉都忍不了點. 點了又吃不完. 紅燒肉工序繁複, 自己很難煮. 醬汁像一層玻璃, 內裡有紅燒肉的花紋. 肥膏入口即化, 而瘦肉部份很有嚼勁, 夠濃香. 麻醬油麥菜, $52未吃過生吃的油麥菜, 原來沒有草
侍應說有兩種新菜式, 我們都點了.
辣蟹小籠包6隻, $98
竹筒剁椒魚片. $108
外婆紅燒肉, 88
麻醬油麥菜, $52
未吃過生吃的油麥菜, 原來沒有草青味,. 而油麥菜本身吃的是爽脆. 生吃的會更脆, 拌上麻醬令味道不會太寡. 很容易便吃完一整碟.
清燉雞湯, $58
我是湯痴, 很喜歡飲湯. 由於是燉湯, 味道較清. 我喜歡濃味一點的.
宮廷驢打滾, $35
最後的甜品最期侍. 外層灑上的黃豆粉剛好黏滿在糯米卷上, 不會過多令吃的時侯給黃豆粉嗆鼻. 中間的紅豆茸只是薄薄一層, 不會過甜. 糯米團子夠煙韌. 用這甜品作結最恰當.
2016-07-20
15 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
  • 麻醬油麥菜
以「霸氣的名 有格調的裝潢 精緻的小籠包」作標題來形容,實在沒有誇張。朋友說以「皇朝」這個如此霸氣的名來命名,聽落去都不會太差。今晚來到銅鑼灣的旗艦店,一出電梯就被其以黑色為主調的裝潢吸引了!一睹盧山真面目,果然沒有令人失望!另外,今次有點是慕小籠包的名而來的,看到食評七彩繽紛的小籠包,忍不住要來朝聖一下。中菜通常都是一大班人吃,兩人實在食不下比較大份量,所以今晚都以小食為主。*李白醉雞(雞脾)($58+10)天氣那麼熱,當然要些涼菜降溫消暑。正所謂「雞脾打人牙較軟」,我最最最愛就是吃雞脾,加$10就可以吃到雞脾,都合理的。雞脾位的肉質特別嫩滑,而且酒浸得很入味;除了味道之外,賣相亦沒有馬虎。*四川夫妻肺片($68)因為比較辣,所以就沒有試了。不過賣相和menu的不同,有少少失望;而朋友亦覺得普通,可以不試。*撈拌海中寶($68)是一些海蜇、蝦球,再拌了醋作為調味的冷盤;醋的酸味適中,海蜇、蝦球爽口,整道菜都很清新。*麻醬油麥菜($52)用青瓜片包起的油麥菜,比起想像中好,不會一夾就散,沾一沾麻醬,好像吃沙律一樣。*避風塘炒蟹小籠包($98/6pcs)這個是真.普選出來,屬於香港人口味

*李白醉雞(雞脾)($58+10)

李白醉雞(雞脾)
*四川夫妻肺片($68)

四川夫妻肺片
*撈拌海中寶($68)

撈拌海中寶
*麻醬油麥菜($52)

麻醬油麥菜
*避風塘炒蟹小籠包($98/6pcs)

這個是真.普選出來,屬於香港人口味的小籠包。用紅色黃色小籠包皮,包著混合了蟹肉的豬肉,用上帶有辣味的湯汁,不會太辣;雖然賣相很精緻,但是味道方面,個人認為和「避風塘炒蟹」還有一段距離,如果可以加入一些蟹粉,相信一定更似避風塘炒蟹的味道。
避風塘炒蟹小籠包
*竹筒剁椒魚片($108)

一道水煮魚我倆就真的沒有能力完成了,加上我在戒吃辣,唯有吃一道比較份量少的魚。

這道用上竹筒上的魚片,加入了梅菜和辣椒,但是辣度比想像中輕,但是帶點麻,所以不太吃到辣的應該都可以吃。
竹筒剁椒魚片
魚片起了骨,啖啖都是肉,而且魚肉是新鮮的魚,肉質很彈牙,又有鮮味。
竹筒剁椒魚片
*上海生煎包($38)

一客三個的生煎包,定價不會太貴。
上海生煎包
底部煎得很香脆,不過個人覺得有點油。
上海生煎包
包皮鬆軟,包內充滿肉汁。
上海生煎包
*蟹粉炒飯($118)

這道蟹粉炒飯用上了珍珠米,飯是炒過的,再淋上蟹粉汁。
蟹粉炒飯
飯粒本身都是比較濕潤。
蟹粉炒飯
個人認為比較膩了一點,可能本身不太喜歡用汁拌飯,而且蟹粉太少,不覺得有蟹粉味。
蟹粉炒飯
*心太軟(糯米紅棗)($48)

這道雖然放在前菜小吃的部份,不過個人認為比較似甜品一點。

剛蒸起的糯米紅棗,中間的糯米很軟糯,紅棗很甜;就算放涼了,都只是會黏一點,而不會變硬。
心太軟(糯米紅棗)
*宮廷驢打滾($35)

只看名就真的不會知道是什麼樣的甜品
宮廷驢打滾
原來是用糯米皮卷入紅豆蓉的卷,再灑上花生黃豆粉;糯米皮比起心太軟的糯米,更加軟,加上紅豆蓉的甜,和花生的香,味道非常相配。
宮廷驢打滾
*熱豆漿($18)

是鮮製豆漿,加了少少糖,但不會太甜。
熱豆漿
*法國礦泉水($28)
法國礦泉水
*小食($15)
埋單時才知道小食要錢的,算是這裡的最低消費?!
小食
*茶芥($7/位)
上海生煎包
心太軟(糯米紅棗)
2016-07-20 507 瀏覽
同家人晚飯,其實食咗好多嘢,最值得讚的是兩道甜品。宮廷驢打混做得超軟熟,咬落口感超好又唔黏牙,係紅豆糯米卷加了些花生碎粒,另一優點是並不過甜。榴蓮小籠包的榴蓮肉新鮮非常香,份量足料,包的皮唔厚,啖啖肉,榴蓮粉絲都能滿足。
同家人晚飯,其實食咗好多嘢,最值得讚的是兩道甜品

2016-07-18 1962 瀏覽
是日媽媽正日生日,梗係要帶佢去食佢最鍾意嘅上海菜啦~本來諗住BOOK定位,唔洗煩。。。點知電話入面個姐姐話4位冇得BOOK,只可以WALK IN。。。唯有早啲黎攞定枱啦,但由於未齊人,我又唔敢攞住。而且因為有限時(好似係90分鐘),一坐低就開始計,唯有等齊人先啦。本來我都幾擔心,因為係星期日,而且差唔多7點,人都未到齊,驚住再唔攞左先就要有排等。。。喺門口坐左半個鐘,都係決定攞左位先,順便夾啱時間就叫定野食,等齊人就即刻食得~RECEPTION個姐姐見我坐左咁耐先攞枱,都好細心同我講。。。「入面其實爆左,就算有,時間都會睇得比較準,唔可以坐過鐘,但坐出面比較好,如果冇咩客都可以坐耐啲。」聽到實在太感動喇!於是即刻決定先坐低,再諗下叫咩食先~~一坐低,另一個姐姐放低個MENU同張ORDER紙,原來都幾簡單,就好似酒樓劃點心咁,想食咩,就寫數量落去,有少少唔同嘅係佢有個MENU,裡面嘅相可以參考下。而屋企人出現嘅時間永遠都係啱啱好嘅。。。佢地呢頭坐低,嗰頭啲餸就到。。。先上麻醬油麥菜。油麥菜本身冇咩味,但又唔會覺得好寡,淡而無味咁。反而有好新鮮,好清新嘅感覺。如果點埋隨碟上嘅麻醬,味道就更
是日媽媽正日生日,梗係要帶佢去食佢最鍾意嘅上海菜啦~

本來諗住BOOK定位,唔洗煩。。。

唯有早啲黎攞定枱啦,但由於未齊人,我又唔敢攞住。

聽到實在太感動喇!於是即刻決定先坐低,再諗下叫咩食先~~

而屋企人出現嘅時間永遠都係啱啱好嘅。。。

佢地呢頭坐低,嗰頭啲餸就到。。。

先上麻醬油麥菜。

如果點埋隨碟上嘅麻醬,味道就更加正喇~

呢個麻醬有啲似羅馬生菜點嗰隻醬,都係好香麻醬味。

所以如果鍾意清清地就可以唔點,如果想食濃味啲嘅,不妨點多啲麻醬食,味道真係唔錯~
麻醬油麥菜
繼續前菜系列 : 李白醉雞。

適逢媽媽牛一,點都要食啲佢最
嘅野啦,雞都唔例外,有得揀,梗係要雞脾啦~

(特別要雞脾要另加$10)
橫掂都嗌,$10冇咩所謂啦,最緊要媽媽開心~

話明醉雞,當然有酒啦。雖然唔知係用咩酒,但個酒味好香好重,雞就好滑,但略嫌味道俾酒蓋過。。。
李白醉雞
呢碟蔥花皮蛋豆腐,旨在本人鍾意食,又清又健康~大家都唔會反對。。。

豆腐真係滑到不得了,又夠薄。正!

皮蛋切粒,大家都覺得切得比較細粒,冇咩口感。。。
蔥花皮蛋豆腐
主角登場喇!!

呢度最出名嘅八色小籠包,嗌黎食係常識啦~~

顧名思義,係有8種唔同味道嘅小籠包。

我地4個人,每人兩種口味。

我自己就食左人蔘同麻辣。

先講人蔘小籠包 : 人蔘個味好重,一入口咬開,人蔘汁不斷流出黎,而且蔘味已經開始攻出黎,味道都幾重,睇得出都幾足料。

至於麻辣味嘅小籠包,本人都係第一次食辣嘅小籠包,所以都幾期待個辣嘅口感。

一入口,個辣又冇我想像中咁勁,可能有少少俾人蔘味影響左啦,但都FEEL到基本嘅辣。

第一次食咁另類口味嘅小籠包,感覺唔錯吖~
皇朝小籠包
但係點可以只係食一籠八色架~梗係唔夠喉啦!

於是叫多籠蟹粉小籠包,佢有分6粒同10粒,本來我都想叫10粒架。。。食到盡嘛~

但係由於仲叫左好多其他野食,唯有食少啲啦。。。

可能之前食左啲咁特別嘅小籠包,食蟹粉小籠包嘅時候就覺得好似普通左少少。。。

(但係明明都好出名囉~)

呢個小籠包同樣好多汁,不斷BID出黎。。。

個餡仲好足料添~
叫左個芙蓉賽螃蟹。呢個餸唔易煮,而且好難煮得好食,但係難得黎呢度食,都試下啦~~

整體口感唔錯嘅,成個餸個份量都算大嘅。

但味道就唔多夠,而且蟹肉嘅份量都偏少。
芙蓉賽螃蟹
呢個雪菜咸肉炒年糕就唔同喇,味道好得呀!

雪菜加上咸肉,好似會咸上加咸,搞到啲年糕超咸,但又唔會喎~

年糕本身冇味嘅,但係炒嘅時候,雪菜嘅味道滲左入去,連埋咸肉一齊食,啱啱好呀!

年糕口感又夠煙韌,咸肉又唔會好老~正呀!
雪菜咸肉炒年糕
畫下畫下。。。

我都唔知自己叫左咁多。。。

呢個蟹粉豆腐。。。

係呀。。。又係蟹粉同豆腐。。。

佢就冇咩特別,似食緊普通嘅麻婆豆腐,但係冇辣味嘅~

勝在份量都係幾大~~
蟹粉豆腐
叫左7, 8 個餸。。。大家都飽哂。。。

但又冇理由唔食甜品架~~

於是用左女人嘅第二個胃去食。。。(明明只有我同媽媽兩個女性)

結果,又係有啲不受控制咁叫左兩款甜品。。。

冇計,女人叫野,不嬲都只會多唔會少。。。

叫左個媽媽鍾意食嘅桂花酒釀丸子俾佢獨家享用~

佢就話唔會太甜,酒味好香濃,但又唔會過份勁,好香好有口感。好味喎~
桂花酒釀丸子
媽媽就食酒釀丸子,我就梗係要再嗌少少甜品食啦~

我未食過高力豆沙,就嗌高力豆沙啦~

因為唔知係咩黎,完全想像唔到會係咩味道,唯有靜心等佢黎啦~~

第一眼見到,都有啲嚇親。。。

成個棒球咁嘅?!

媽媽就叫我試一啖先。。。

一咬入去,又幾好食喎~

佢個蛋白外層唔會好硬,都幾鬆軟。

入面就有好濃嘅香蕉同紅豆餡,兩樣咁甜嘅食物加埋一齊,連埋個強白一齊食,中和番個味道,唔會太甜~

我地就一人一個~正呀!
高力豆沙
本來仲想嗌多一個。。。真係一個甜品咋,但已經俾人喝停。。。

埋單嘅時候,先諗起今晚係同阿哥夾份埋,仲驚住會好貴,以為都要成千蚊。。。

張單黎到~

吓?!唔洗4位數字,只係9百幾。。。

有冇搞錯呀?!真心諗有冇搞錯呀。。。

但張單又啱喎~野食齊哂,連埋加一都係9百幾咋~

當堂覺得抵到喊啦!!

如果唔係真係飽到咁,真係好想好想再嗌多一個。。。兩個甜品呀~~

唔緊要啦,咁平,留番下次再黎"大"食過~~

BTW,RECEPTION位姐姐真係冇呃我呀。。。我地坐左起碼兩個幾鐘,但由於出面都唔爆,所以都冇俾吹~正呀~~
題外話/補充資料: 諗唔到啲餸碟碟都咁大碟,都有番咁上下喎~~食到個個都攬住個肚走。。。不過都係嗰句,真係算平喎!
慶祝紀念
生日
蔥花皮蛋豆腐
皇朝小籠包
雪菜咸肉炒年糕
高力豆沙
2016-07-15 1157 瀏覽
裝潢華麗有氣派,高級食府的感覺。餐具亦一絲不苟,金色系列的銅壼確少有,高雅大方。翻看菜譜,原來價錢並不是想像中貴價,反覺親民。豆漿走甜最健康之選,不習慣的話會覺得味道有點寡,但喜歡的人會嚐到豆香。皇朝小籠包因八種色彩和八種味道,基乎每枱都會點選的,但由於我嚐過,而最近又有新搞作,無理由不試新嘢。新搞作是辣蟹小籠包,色彩鮮豔好吸引。小籠包皮紅黃兩色,全冇人做色素。紅色是用了紅菜頭汁,而黃色是豉油,末食己唾涎。餡料是用了避風塘炒蟹作靈感,有辣度。熱烘烘,蟹肉的鮮味出眾,皮薄餡靚。建議不加任何薑絲或陳醋才可嚐到真真正正的原汁原味。撈拌海中寶,其實是海哲,蝦和魷魚,加入醋汁的涼拌。酸酸咪咪的醋汁非常開胃醒神,口感複習有嚼囗,是頭盤最佳之選。撈拌海中寶值得推介,如末試過真係走寶。竹筒蓋打開己聞到陣陣辛辣味道好誘人!生魚片嫰滑無比,食到停不了。外婆紅燒肉最初豫疑了一下,因怕肥膏太多有害健康。首先賣相好吸引,醬汁好似一層玻璃,透視著內裡的紅燒肉,似藝術品一樣,凈欣賞己滿足。味道了不起,肉質軟嫩多汁,肥膏位全無膩的口感,反而入口即溶感覺。XO 醬涼瓜又一驚喜之作,火喉夠勁惹味。爽脆的涼瓜亦有清熱解毒功
裝潢華麗有氣派,高級食府的感覺。

餐具亦一絲不苟,金色系列的銅壼確少有,高雅大方。

翻看菜譜,原來價錢並不是想像中貴價,反覺親民。
豆漿

新搞作是辣蟹小籠包,色彩鮮豔好吸引。

餡料是用了避風塘炒蟹作靈感,

有辣度。熱烘烘,蟹肉的鮮味出眾,皮薄餡靚。

建議不加任何薑絲或陳醋才可嚐到真真正正的原汁原味。
辣蟹小籠包
撈拌海中寶,其實是海哲,蝦和魷魚,加入醋汁的涼拌。

撈拌海中寶
撈拌海中寶值得推介,如末試過真係走寶。

撈拌海中寶
外婆紅燒肉最初豫疑了一下,因怕肥膏太多有害健康。

外婆紅燒肉
XO 醬涼瓜又一驚喜之作,火喉夠勁惹味。

爽脆的涼瓜亦有清熱解毒功效,多吃也無防。
XO 醬涼瓜
蘿蔔絲酥餅,外酥內軟,絲絲蘿蔔味濃郁,即叫即做,不油不膩,滋味!
蘿蔔絲酥餅
小籠包食得多,但係甜點小籠包就是第一次,亦從末諗過用榴槤做餡料,意外地好好味。

喜歡榴槤的朋友們一定要試。香濃軟糯的榴槤會另你食而忘返。
小籠包榴槤
叧一甜品宮廷驢打滾,外層花生碎,中層糯米卷,夾雑著紅豆茸,甜度剛好,煙煙靭靭的口感嚼不停。
宮廷驢打滾
今晚菜式真的好滿意,滿足,滿肚,三贏噢!
2016-07-14
豆漿
外婆紅燒肉
XO 醬涼瓜
2016-07-14 672 瀏覽
媽媽鍾意食中菜所以成日周圍搵下啲特別中菜試下今次左依間剛好坐係透明玻璃隔離可以見到廚師好勤力咁整野食一坐底就有碟前菜,有花生栗子花生同栗子都好稔應該係炆到咁好少前菜有栗子所以真係好驚喜「避風塘炒蟹小籠包 」6隻/ $98見到咁特別,梗係叫黎試下開頭以為好辣,因為小妹食唔到太辣好彩係少少少少辣,小妹同媽媽都接受到入面有好多湯,有椒絲,食落覺得有蝦醬味而籠底用布墊底,所以個包唔會痴底 「麻醬拌手捲油麥菜」配(日本特級秘製麻醬)$52用薄薄既青瓜片包住油麥菜一咬就可以咬到底,好爽脆蘸埋麻醬可以去埋草青味依個配搭好好「三色瑪瑙蛋」 $52 睇得出廚師用心將三色蛋整到好似椰汁糕既外貌排到星形咁都相信三層蛋係要分開黎整,工序繁複雖然係切開左上碟但每件蛋都有齊三樣蛋「竹筒剁椒魚片 」$108賣相都幾吸引魚既上面鋪滿晒配料將配料味道傳到底層既魚魚食落有少少麻辣舊舊都無骨,切得好薄,好滑好嫩「京醬肉絲配薄餅 」$78薄餅皮好薄,即使包左肉絲餡料都唔流汁肉絲幾多又好稔底有大蔥切絲,增加口感京醬都幾濃如果淨食肉絲都會有少少偏鹹薄餅皮亦都要襯暖食,如果唔係會硬「蟹粉豆腐」 $128豆腐好滑,好似豆腐花咁蟹粉好
媽媽鍾意食中菜
所以成日周圍搵下啲特別中菜試下
今次左依間
剛好坐係透明玻璃隔離
可以見到廚師好勤力咁整野食
一坐底就有碟前菜,有花生栗子
花生同栗子都好稔
應該係炆到咁
好少前菜有栗子
所以真係好驚喜
「避風塘炒蟹小籠包 」6隻/ $98
見到咁特別,梗係叫黎試下
開頭以為好辣,因為小妹食唔到太辣
好彩係少少少少辣,小妹同媽媽都接受到
入面有好多湯,有椒絲,
食落覺得有蝦醬味
而籠底用布墊底,所以個包唔會痴底
「麻醬拌手捲油麥菜」配(日本特級秘製麻醬)$52
用薄薄既青瓜片包住油麥菜
一咬就可以咬到底,好爽脆
蘸埋麻醬可以去埋草青味
依個配搭好好
「三色瑪瑙蛋」 $52
睇得出廚師用心
將三色蛋整到好似椰汁糕既外貌
排到星形咁
都相信三層蛋係要分開黎整,工序繁複
雖然係切開左上碟
但每件蛋都有齊三樣蛋
「竹筒剁椒魚片 」$108
賣相都幾吸引
魚既上面鋪滿晒配料
將配料味道傳到底層既魚
魚食落有少少麻辣
舊舊都無骨,切得好薄,好滑好嫩
「京醬肉絲配薄餅 」$78
薄餅皮好薄,即使包左肉絲餡料都唔流汁
肉絲幾多又好稔
底有大蔥切絲,增加口感
京醬都幾濃
如果淨食肉絲都會有少少偏鹹
薄餅皮亦都要襯暖食,如果唔係會硬
「蟹粉豆腐」 $128
豆腐好滑,好似豆腐花咁
蟹粉好濃味,餸飯一流
不過我地食唔落飯
所以都係就咁食
即使就咁食,都唔會覺得好鹹
「榴槤小籠包」$68/6隻
最初我仲問媽咪一個問題:你估駛唔駛蘸醋?
媽咪話甜品黎嘛,點會蘸
咁又係啵,於是就咁食
每個都蒸到好熱
甜甜地既外層,入面係新鮮榴槤
熱辣辣既榴槤真係第一次食
「宮廷驢打滾 」$35/3個
好好味,用糯米滋既皮將紅豆蓉捲埋
表面仲有啲花生碎
唔止碎咁簡單
廚師整到好似粉狀咁
又可以食到花生味道
又不失糯米滋軟身個口感,值得推介

整體黎講,比較特別用心烹調既上海菜
其他地方係比較少見既
傳統食品有時都要創新黎做招來
依間就真係做到

2016-07-14
  • 三色瑪腦蛋
2016-07-14 455 瀏覽
今日同三個同事約好去吃上海菜,聽說樂天王朝不錯,去試一下。整體來說環境不錯,小籠包有特色,水煮魚就不正宗,冷菜幾好。醉雞都很入味,不過不算便宜,有朋友認識,打了8折折後人均180元。
2016-07-02 661 瀏覽
抱住期待的心情,來試八色小籠包!但勁淡味………不如食返原味小籠包…皮薄但個饀就好一般……呢個價不如食返鼎泰豐好過啦!食物份量勁細……而且好咸!應濃味的唔濃,唔應該的又勁咸!但心太軟(紅棗糯米糍)係幾好味的!都係個句啦,可一不可再!本身睇到商場做優惠,食滿$600可換$25優惠劵…點知埋單時佢又話無呢個優惠,叫佢比返張收據單來又無左回事,三吹四請!食到最尾都要搞到煩晒底先安心……
抱住期待的心情,來試八色小籠包!

但勁淡味………不如食返原味小籠包…
皮薄但個饀就好一般……

呢個價不如食返鼎泰豐好過啦!
食物份量勁細……而且好咸!
應濃味的唔濃,唔應該的又勁咸!
但心太軟(紅棗糯米糍)係幾好味的!
都係個句啦,可一不可再!

本身睇到商場做優惠,食滿$600可換$25優惠劵…
食到最尾都要搞到煩晒底先安心……
八色小籠包…好淡
松子桂魚,但味道似咸魚
涼伴反而ok
芙蓉賽磅蟹……還好
2016-07-02 534 瀏覽
We were 6 ppl + 2 kids.We ordered many dish. Unfortunately i forgot to take pictures but all was good.Xiaolong bao with spicy crab delicious.Jaozhi and boazhi also warm and juicy: excellent.Service was attentive and we all enjoyed our food. All was gone fast.Only bad point they do not accept Amex... As a customer in HK i would be happier to use my Amex.
We were 6 ppl + 2 kids.