2016-06-24 4412 瀏覽
來自新加坡的八色小籠包同埋佢地既富麗堂皇令到分店佈滿亞洲, 靠既唔單只係名氣, 仲有佢地既出色美食! 黎到當然要叫個8色小籠包!其實食店建議先味道清淡後濃郁,依序為原味、人參、鵝肝、黑松露、起司、蟹粉、蒜香、麻辣 次序。不過幾個人食, 唯有大家各自各簡自己想試既顏色。原味 - 個皮整得都幾出色, 見到佢其實每一個小籠包皮都做得好薄, 而且入面仲好多汁! 因為熱辣辣上枱, 所以小心唔好辣到個咀黑松露 – 個皮係黑色唔好以為好奇怪, 其實係禾稈冚珍珠, 食落口個肉汁會食到黑松露既香味, 配上個湯汁簡直一流!蟹粉 – 平時都已經覺得蟹粉小籠包好食, 今次仲可以食到個皮都有蟹粉小籠包真係第一次!蒜香 – 薄皮已經有少少蒜香咪, 食落去個蒜香更加強烈!! 蒜香好似同個湯汁&肉度散發出黎, 成件事好夾好正!李白碎雞食落好濃烈既花雕酒味, 而且感覺到連雞肉入面都比果陣酒味充斥住! 雞肉肉質細嫩, 好好食陳皮五香牛肉陳皮五香牛展整到好林, 陳皮味就唔太食到, 不過咸咸香香食落口好入味, 唔係平時幾個鐘頭就可以煮到咁軟身, 正明係有花時間落去既心機菜!成都口水雞雞整得岩岩好夠熟, 唔會過份老,食落肉質一

李白碎雞
陳皮五香牛肉
成都口水雞
雞整得岩岩好夠熟, 唔會過份老,食落肉質一D都唔老而且非常細嫩, 配上口水雞原有既麻辣醬汁一齊刺激味雷!
海鮮拉麵
一上枱好大既氣勢, 因為個湯碗超級大個!

上海拉麵加上海鮮配料, 食左隻蝦都幾大隻, 而且係彈牙! 估唔到上海拉麵配起上黎又幾好食
個粉飯少得好干身, 幾多料, 蝦仁食落好爽口, 炒飯有蛋整體食起上黎都幾香口, 好吃!
紅油炒手
紅油唔算好辣, 入口就似係+左少少辣醬汁既湯餃子, 味道一般!

6位以上先可以book位, 6位以下需要現場walk in
2016-06-19
  • 八色小籠包
  • 口水雞
2016-06-17 1071 瀏覽
我不好辣、因太辣會影響味蕾跟本感受不到食物的原汁原味。今天眾姐妹相約、眾人嚐辣程度達至瘋狂、唯獨我一人不好、在孤君一人、唯有順應她們口味、沒所謂啦!相約目的不在食物本身、在乎Chit-Chit-Chat-Chat、能渡過愉快的一晚啫。其實不是所有食物都辣的。先來前菜三色瑪腦蛋、精緻的賣相、心機的手作。三色代表鹹蛋、皮蛋和雞蛋、味道香濃、佐酒一流。八色小籠包、繽紛的色彩相當吸睛。我嚐了松露和鵝肝、皮薄餡靚、味道濃稠、香氣撲鼻、加少許陳醋更能提升味道。酸辣湯我最喜歡、材料足口感一流。但飲到一半己辣到我流汗。另一勁辣的水煮魚出埸了、魚塊嫩滑、豆皮和薯粉吸盡辣汁精華、滋味無窮。生煎包不可不食、即叫即做、上枱時熱乎乎、低層煎得香脆、內餡肉汁四溢、相當好味。
我不好辣、因太辣會影響味蕾跟本感受不到食物的原汁原味。

三色代表鹹蛋、皮蛋和雞蛋、味道香濃、佐酒一流。
三色瑪腦蛋
小籠包
酸辣湯我最喜歡、材料足口感一流。但飲到一半己辣到我流汗。

2016-06-16
2016-06-12 766 瀏覽
我相信個個去親都係因為佢:。八色「皇朝小籠包」$98八種顏色,代表八種口味 - 原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣。雖然皮係薄同多汁,但真心分唔到8隻味有咩分別。擔擔拉麵 $48 彈牙,軟硬適中,但我覺得欠麻醬味。不差。李白醉雞 $68酒味好香,雞肉嫩滑但骨比肉多,而且份量少。總結:應該唔會翻啅。
我相信個個去親都係因為佢:

八色「皇朝小籠包」$98
擔擔拉麵  $48  &  酒雞$68
擔擔拉麵 $48
彈牙,軟硬適中,但我覺得欠麻醬味。不差。

李白醉雞 $68
酒味好香,雞肉嫩滑但骨比肉多,而且份量少。

總結:應該唔會翻啅。
「皇朝小籠包」
2016-06-03
「皇朝小籠包」
2016-06-09 767 瀏覽
我係一個上海妹,這個上海式下午茶竟然給我驚喜滿足,不論環境,味道,食物賣相還是價錢都沒有失望,最值得一試的酸辣湯夠足料,海中寶夠爽味,榴蓮小籠包夠刺激,八色小籠包夠滿足,麻醬油麥菜夠賣相,下次會再一家大細來吃個夠!
2016-06-09 688 瀏覽
同屋企人食下午茶,見到依間裝修唔錯同幾乾淨,便入去試下,點左d招牌菜,8色小籠包,海中寶,油麥菜卷,再加d其他基本嘢,招牌菜很出色,其他菜都屬水準之作,下次有機會一定要再試!
下午茶
酸辣湯
  • 麻醬油麥菜
  • 撈拌海中寶
  • 皇朝八色小籠包
一行十一人去同朋友食生日飯,當然要揀d平靚正既地方試下啦。。所以其中一位朋友提議黎呢到,因為想試下都傳聞中既小籠包。。講真,呢間上海菜都係好一般,都係比較濃味,所以比較期待呢個小籠包。。。因為比較創新既做法,平時食既,多數蟹粉小籠包,或普通小籠包。。。佢呢類八色小籠包,的確係幾令人意外,佢有麻辣,人參,松露,芝士,蒜香,鵝肝,原味,蟹粉真係多汁又皮薄 雖然佢有八款口味,但完全係有八款口味係個口到,芝士同松露味會較為突出,因為比較濃。。所以之後再加單叫多十隻松露味。。。的確幾大膽同創新既做法,因為唔係每樣材料都咁夾到小籠包既味道。。。不錯不錯。。P.s. 相放唔晒,唔止咁少既食物,最後order左最少十五樣食物

2016-05-24
慶祝紀念
生日
2016-06-06 564 瀏覽
昨天晚上我和好朋友一起去铜锣湾利舞台六楼乐天皇朝去吃晚饭当我们一到六楼就看见很多人在排队等候半小时才到我们当一进去就感觉回到古代装修很有创意我们一坐下就点了他们的招牌八色小笼包……麻婆豆腐煮桂鱼、话梅小元蹄、麻酱油未菜、当我们一个一个试过后感觉真不错很好很有特色味道很好值得下次再来
2016-05-21 819 瀏覽
睇食評時見到個個都post八色小籠包勁吸睛 決定與友人來一試"八"彩顏色實在好靚 $98/8隻但其實唔係太分得出邊隻味打邊隻味不算太多汁 似乎外表好睇啲水煮牛: 隻碗好巨型 都幾多塊牛 底部仲有啲好似芋絲定粉絲托底 索晒麻辣汁 食到停唔到口!😋炸饅頭: 脆脆的 沾上煉奶 perfect match👍🏻蘿蔔絲卷: 這個我不太喜歡 因為我本身不愛吃蘿蔔麻辣夫妻肺片: 唔錯 不過小食關係 份量都幾小肉碎四季豆: 炒得唔錯 幾香裝修幾靚 地方好大 但太大有時好難叫到店員😅提提各位: 呢度冇得book位 要walk in 想食就要早點來排隊啦😉
睇食評時見到個個都post八色小籠包
麻辣夫妻肺片: 唔錯 不過小食關係 份量都幾小
肉碎四季豆: 炒得唔錯 幾香

裝修幾靚 地方好大 但太大有時好難叫到店員😅

2016-04-05
30 分鐘 (堂食)
  • 水煮牛
選擇呢一間上海菜,主要係貪佢地環境非常之靚,而且個八種顏色嘅小籠包非常之有特色。所以今次就同朋友過嚟,一心想試吓。呢度中間個水池真係非常之優美,我哋睇過open rice,所以都跟住之前啲食評點佢地既招牌菜。前菜两碟,青瓜同川味牛𦟌。無難度既家常菜,水準正常。首先講吓呢個小籠包 98元,靚就非常之靚,但係食落去其實非常之難食。例如黃色嘅芝士味同個豬肉,九唔搭八。啡色嘅鵝肝小籠包,鵝肝味係有啦,但係整到口感濕濕爛爛甘,撈埋啲豬肉,感覺上吃到既口感係又晦又爛嘅肉質。綠色嘅人蔘味就唔使提啦,因為都預咗食唔出有人參,不如叫菠菜味仲貼切。食左三個,已經冇興趣再試其他7788嘅味道,所以食咗個原味。。。 佢嘅原味都唔係特別好食,所以如果你係一心想想黎食小籠包嘅,基本上就唔洗試啦。另外叫咗個五香牛肉麵78元,因為見食評佢哋推介嘅豬骨湯底係招牌,所以叫咗個唔辣嘅,想一試佢地既湯底。結果佢地上錯左個辣既畀我。由於已經過咗last Order, 所以我亦都冇轉, 牛肉幾好食,麵太諗,過左火,唔挺身,啱老人家無牙黎食,但我中意硬身既麵。個湯係麻辣,所以只飲左幾啖,無豬骨湯味,得個辣字,所以基本上浪費左湯底。

前菜两碟,青瓜同川味牛𦟌。無難度既家常菜,水準正常。
例如黃色嘅芝士味同個豬肉,九唔搭八。

其他小菜,例如糖醋魚 98元、炸排骨 88元都OK。細細碟。
炒年糕偏油78元,味道過得去。
呢個甜品48元唔平,得個甜字,無紅豆味,糯米出奇地有軟柔。
酒不到四百元,唯一價錢合理的。
呢度可能日日都有好多客,唔優做。所以佢哋嘅服務真係一般,趕頭趕命,你同佢講完一樣野,佢哋都冇乜反應,可能我哋遲開飯,佢哋都趕住收工。

呢度黎一次就夠啦。

唔扺食,水準又一般。服務又無。
2016-05-19 776 瀏覽
一行二十人來晚餐,應不會再來了。花雕雞,夠凍,酒味夠濃,惟雞並未去骨😒,以及非常細碟。宮保雞丁,不像辣店吃的那些炒辣物,這兒的只像是將辣椒及雞丁放在一起,混入少許辣醬即成,極為普通,又不入味。還有,我心想的宮保雞丁似乎是腰果、西芹等搭配的,不只是雞粒與辣椒😒。東坡肉-呈九格狀,想不到肥瘦部分均非常腍,肥的肥膏其實不算太油膩😁,有點彈性;瘦的部分,平日坊間的可能瘦到像柴,但這兒又夠化又不太痴牙;而味道亦腍又入味😁,底下還有不少汁,伴飯亦可。這味最值得推薦!炒年糕-極為普通,炒至有點顏色,沒鑊氣亦不太入味。擔擔麵-彈牙,未算太軟林,湯底沒甚麼麻醬味,但不像夏麵館那種酸辣味。湯底不肥膩,少許花生在面頭,不差🤔。酒釀丸子-小小一碗有如玩具😨,想不到裏面竟少得只有十粒八粒丸子😨,微酸帶酒香。薑汁湯丸-淡淡薑汁味道,湯丸不太厚皮,內裏芝麻不少,味道還好。但是一碗只有兩顆,就是個人份量嗎😯?擂沙湯丸-好像六粒八粒,外皮非常之厚,內裏餡料也不是非常多。個人認為鼎泰豐其實比樂天皇朝更好吃。
一行二十人來晚餐,應不會再來了。
花雕雞,夠凍,酒味夠濃,惟雞並未去骨😒,以及非常細碟。

炒年糕-極為普通,炒至有點顏色,沒鑊氣亦不太入味。

個人認為鼎泰豐其實比樂天皇朝更好吃。
2016-05-10 8456 瀏覽
每年大時大節太多, 有時候也不知道怎樣選擇聚餐地點, 由其是扶老攜幼時。幸得好友推介, 聽說這裡的八色小籠包很有名, 而且價錢合確, 當然來試試看!環境我是給滿分的! 裝潢優雅古典又不失氣派! 而且坐位旁邊是一條人造的荷花小河, 別具風格。今天的重點當然是八色小籠包, 白色是原味,綠色是人蔘, 黑色是松露, 紅色是麻辣, 灰色是蒜香, 橙色是蟹粉, 黃色是芝士, 淺啡是鵝肝。用皮薄餡靚真是沒誇張, 那層外皮薄薄的, 一口咬下去滿溢多汁! 介紹一下前菜:泡椒雞腳, 辣度十足!!!!非常入味, 奉勸不能吃辣的朋友別試了青瓜海蜇, 醋味濃烈, 較酸! 五香牛肉片, 第一口吃下去沒有問題, 誰知過了一會麻辣的味道沖上來, 十分刺激, 不能少看!9至於主菜我就大愛那個沙拉排骨, 其實不算得上是排骨反而是啖啖肉啦! 配上那個沙拉醬十分醒胃! 而且沒有過份油炸吃下去並不肥膩! 另一個是上海炒飯, 配料不算獨特, 都是雜豆加上肉粒。不過那個炒飯用的醬汁就十分香濃, 惹味! 夠鑊氣, 值得一試呢~至於炒年糕以及京醬肉絲配薄餅味道一般, 特色欠奉!飯後甜品當然是必須的啦! 本來想一嘗驢打滾, 可惜當天已經
今天的重點當然是八色小籠包, 白色是原味,
介紹一下前菜:

青瓜海蜇, 醋味濃烈, 較酸!

至於炒年糕以及京醬肉絲配薄餅味道一般, 特色欠奉!
飯後甜品當然是必須的啦! 本來想一嘗驢打滾, 可惜當天已經沽清了, 最後選擇了豆沙鍋餅以及高力豆沙! 我比較喜歡前者, 甜而不膩, 熱食為佳! 後者不過不失啦, 咬下去沒什口感。
溫馨提示: 這店人氣高, 去之前最好訂定位置, 一般分兩個時段 6:00pm 以及 8:00pm

2016-05-06
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
  • 八色小籠包
2016-05-04 6670 瀏覽
一行十幾人黎到開飯,地點方便。一入門口左邊有大量包點師傅制作包點,中間一排座位有一個大大既水池同假花,大枱間有屏風略略隔開,算係幾有私人空間,有高級既裝修…叫左多個菜式,都食唔晒咁多款… 麻醬油麥菜﹕麻醬唔似係自己較既,似用日式麻醬,青瓜卷起油麥菜,油麥菜本身無咩味,麻醬好味就得。 糯米紅棗﹕唔食紅棗可能未必接受到,食紅棗同糯米既可能鐘意食,糯米中和左紅棗既甜,又比到口感。不過佢地既糯米好似未蒸熟透呢…聞香蔥油餅﹕唔知點解叫”聞香”,用中式酥卷起蔥油,似係炸既。味道其實幾好,但係可能佢個蔥油太濕身,個酥個心炸唔透,唔起酥,有少少唔熟既感覺。皇朝小籠包﹕呢個係OR好多人推介,都好有期望,我無試晒咁多款,但除左蟹粉以外,其它既口味都唔突出,我地最後加碼都只係叫左蟹粉同原味。小籠包﹕皮簿夠湯,口味就一般,肉鮮味唔夠出,本人比較鐘意鼎泰豐!菠蘿咕嚕肉﹕菠蘿大件多汁,配料多,咕嚕肉份量都唔少,同埋啖啖肉,但係就唔夠脆口。生煎包﹕極之失敗,完全唔脆,個底係韌……比街邊D上海店更差。 高麗豆沙﹕入面有紅豆餡同香蕉,個味唔錯,但個蛋白唔夠鬆軟。 豆沙鍋餅﹕賣相有眼睇,見到都唔係好想食,餅皮有D硬…其實

麻醬油麥菜
糯米紅棗
聞香蔥油餅
皇朝小籠包
小籠包
菠蘿咕嚕肉
生煎包
高麗豆沙﹕入面有紅豆餡同香蕉,個味唔錯,但個蛋白唔夠鬆軟。
高麗豆沙
豆沙鍋餅﹕賣相有眼睇,見到都唔係好想食,餅皮有D硬…
豆沙鍋餅
其實佢地大部份菜式賣相都好精緻,不過份量少,同埋每道菜都有未盡善之處。價錢係銅鑼灣區黎講可接受,坐得舒服,如果純係同朋友坐低吹水而唔洗好食的話,呢個地方都可以考慮。
2016-04-16
10 分鐘 (堂食)
2016-05-02 4749 瀏覽
吃好東西, 不需什麼理由, 只要有人一聲令下, 便可隨時奉陪! 難得弟弟提議到這間餐廳一試, 又願意請客, 我們當然樂於同行! 今天星期天, 1時半已到達, 位置尚有不少. 我們被帶到中間的梳化位, 可以看到這特別設計的荷花池, 池的盡頭有一件半透明的衣服掛起, 如餐廳名字所言, 真有皇朝的感覺! 想必晚上的荷花燈飾亮起, 會更壯觀!我們很快便選好菜色, 當然是次目標是八色小籠包, 順帶一提這裡平日3時至5時半可享半價優惠, 但不包括小菜和甜品, 下午茶相對更為抵吃!先介紹前菜和涼菜, 我們點了口水雞, 海蜇, 和四季豆! 口水雞肉質很滑, 以為會頗辣, 幸好辣味不重, 或可能是我吃得較少. 這裡有幾款海蜇, 我們要的這款伴有豉油和蝦, 海蜇口感很爽, 但可能吃不慣伴豉油的味道, 還是喜歡平時吃的那種, 而且蝦味不特出, 故整體感一般! 四季豆令我們喜出望外! 雖炒得很有穫氣, 但質感亦未至於太軼腍, 爽脆口感仍在! 肉碎和調味令整體感覺生色不少!主角八色小籠包亦很快上桌, 味道包括原味, 人參 (綠色), 鵝肝(深啡), 黑松露(黑色), 芝士 (黃色), 蟹粉(橙色), 蒜香(灰色
口水雞
海蜇
四季豆
主角八色小籠包亦很快上桌, 味道包括原味, 人參 (綠色), 鵝肝(深啡), 黑松露(黑色), 芝士 (黃色), 蟹粉(橙色), 蒜香(灰色), 麻辣(紅色), 我只試了原味和芝士, 兩種味道都不令我失望, 原味多汁, 肉料豐富, 芝士味道突出, 而且還可以拉絲, 最重要是皮夠薄, 不會只吃得到麵粉味! 其他家庭成員亦沒有特別對於那種味道有負評, 只認為人參和黑松味很濃, 麻辣味亦頗辣, 大家都原以為小籠包有其他味道很奇怪, 但都比想像中好!
八色小籠包
再來叫了飯和小菜. 賽螃蟹與其他餐廳不同, 中間有蛋黃可以搞拌來吃, 吃起來有淡淡蛋黃香, 很怕一些餐廳把這款菜色弄得過於油膩, 但這裡不會, 蛋白很滑, 亦能吃得到蟹肉! 蔥油餅吃了很少, 但十分鬆脆, 與其他餐廳大有不同, 最怕蔥味太濃, 但這個恰到好處, 而且份量剛剛好, 不會怕太過油膩, 家人都大讚!最後是蟹粉炒飯, 這個相對來說較為失色, 份量比預期細, 蟹粉味亦不突出, 不值過百元的飯!
賽螃蟹
蔥油餅
蟹粉炒飯
最後, 當然要以甜品作結, 點了媽媽最愛的高力豆沙和少有的驢打滾. 幾年前曾去過北京買來吃已頗為喜歡, 見到這裡有當然要來品嚐一下! 高力豆沙試了一口, 沒有特別之處, 稍嫌豆沙餡不夠, 內裡看起上來空空的. 驢打滾是我認為最餐最好吃的! 糯米超級軟熟, 煙煙韌韌, 中間是紅豆餡, 面層是黃豆粉, 但我認為還沾上了一些花生粉, 故吃下去沒有黃豆的回甘, 反有甜味! 我真的大大大愛! 很想很想把它整個吃下, 但...我無能為力了, 如有機會再來, 我希望下一次能把它整個吃下去!
高力豆沙
驢打滾
謝謝弟弟, 一家人吃飯, 即使菜色有時不如預期, 但仍想當滿足!
2016-04-24
口水雞
四季豆
八色小籠包
賽螃蟹
驢打滾
2016-04-21 2106 瀏覽
聽朋友B講逢星期一至五3點半打後,係銅鑼灣呢間樂天皇朝食小籠包,點心同埋拉麵會有半價,同埋小籠包好多得意口味,咁就去試一試啦~已經黎左唔止一次,一籠咁靚咁色彩繽紛嘅小籠包,正價只係$98, 用黎小試牛刀確實不錯,何況仲可以影相呃like?用天然食料整色皮,皮唔會太硬太乾第一次食過之後,前幾日我就同朋友D( 冇錯,又係佢…………)去食,今次我地兩個都未食lunch 就重點叫左最有特色嘅黑松露同埋鵝肝味try try~個人黎講,都係最愛黑松露味~ 下次可以搵佢做膽配另一款黑松露味(6件/$98)鵝肝味(6件/$98)各款小籠包收費如下第一次去都點左d小食瑪瑙皮蛋, 好靚,又有蛋香!口水雞,基本啦,個汁ok!今次去叫左個蒜香排骨拉麵,估唔到個湯底幾有水準,麵亦爽口,排骨炸起唔油!不得不提(但冇影) 佢有個青瓜卷油麥菜伴日本麻醬。可能你會話,有幾特別啫,都係菜點麻醬,但要師傅切同砌得份份都比例相約,油麥菜啖啖爽脆冇臭青味,我相信呢幾十蚊絕對係值得一試~~ 況且,可以用黎refresh下個油膩感都唔錯丫~~每次去同唔同嘅朋友試下唔同嘅小食(當然有膽拖小籠包啦)都幾好架!

用天然食料整色皮,皮唔會太硬太乾

黑松露味(6件/$98)
鵝肝味(6件/$98)

各款小籠包收費如下
第一次去都點左d小食
瑪瑙皮蛋, 好靚,又有蛋香!
口水雞,基本啦,個汁ok!

2016-02-05
  • 蒜香排骨拉麵
  • 皇朝小籠包
  • 麻醬油麥菜
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 三色瑪瑙蛋
2016-04-11 2140 瀏覽
終於到此一遊! 立刻order 八色小籠包!有黑松露、芝士、綠色及麻辣等等 最好味是麻辣!芝士味竟然有軟心的!天呀!另外有我最愛炸饅頭!! 炸得岩岩好 不油!食左兩個!東坡肉不過不失!整體不俗 環境幾好!