2020-02-25 59 瀏覽
經外賣app order 晚餐食物size超細 圖文完全不符不特止 食物味道全部超鹹 食物size超細同相一啲都唔一樣 價錢仲要勁貴 性價比好低食咗一次以後都唔會再食
經外賣app order 晚餐
外賣送餐
  • 蟹粉炒飯
  • 前菜
  • 上海生煎包
  • 外婆紅燒肉
2020-02-25 67 瀏覽
肺炎真恐怖,一定要注重個人衛生,勤洗手,消毒,帶口罩。不過,工作仍要繼續,當然亦要品嚐一下美食。今晚,就和女朋友一起,一行四人,去到旺角雅蘭中心的樂天皇朝,食一餐晚飯。樂天皇朝曾經盛極一時,由新加坡過來,招牌八色小籠包,風靡全港。今晚,就來品嚐一下。環境,座位比一般酒樓的寬敞舒適,選了大約十款菜式後,待應上了兩碟鹵水花生,很入味。先上的是前菜,李白醉雞,以及上海風味醬鴨,前者加了十元,選了脾的部位,肉質滑嫩,後者肉雖少,但很滋味。酸辣湯麵,酸酸辣辣很開胃,亦很飽肚。另一主食,是蟹粉炒飯,蟹味十足,飯亦粒粒分明。招牌菜,八色小籠包,一色一味,每人食兩隻,同場加映估味道,相當有趣,個人推薦川味,不太辣,但過癮。話梅走油元蹄(小) ,108元,外型很迷李,味道有趣,有點豬腳薑的風味,甜甜的,用來下飯相當不錯,肉質被炆得相當夠火喉。火焰燒雞,待應先將原隻雞推到桌邊,淋上酒精,待我們準備相機後才點火,燒完後再拿進後廚,斬件上菜。雞皮燒烤得相當香口,肉質多汁,即使雞胸亦不太嚡,在座每位都讚不絕口。甜品,有兩款,第一款是,檸檬蘆薈桂花蜜,很消膩。另一款是,宮廷驢打滾,口感煙煙韌韌,雖略甜,但味道還是

肺炎真恐怖,一定要注重個人衛生,勤洗手,消毒,帶口罩。

甜品,有兩款,第一款是,檸檬蘆薈桂花蜜,很消膩。另一款是,宮廷驢打滾,口感煙煙韌韌,雖略甜,但味道還是不錯。

總括然而,品質略降,份量偏少,但仍有一些菜品相當有趣,值得一試!

樂天皇朝
人均消費300元
地址: 旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓203及205號舖

2020-02-24
2020-02-24 63 瀏覽
新加坡的樂天皇朝主打上海菜,做得比不少上海菜館還出色,菜色不過油,有創意,注重細節,性價比高在雅蘭的這家,門面有氣勢,餐廰還挺大的,服務也滿不錯食物:皇朝小籠包$118到訪必點名物,八款各具特色的小籠包一次品嚐,我最愛的黑松露,芝士,還有味道突出的蒜香跟鵝肝,絕對值得一試的名物!倒是,輕微不夠熱這點可改善一下海中寶$85大量的海蜇跟蝦仁,少量青瓜絲跟魷魚,這凍盤份量不少,而且酸度十足,開胃非常賽螃蟹$85帶有蟹肉的賽螃蟹順滑無比,滑入喉嚨還有絲絲蟹味,加點甜醋平衡咸味,更是出色。不過如果上桌時更熱一點就更好吃了話梅骨$98連同話梅一同上桌的話梅骨醋醬濃度剛好,甜而不膩,排骨細顆所以很易分,一人幾顆慢慢吃。如果肉質更肥美一點就更好了~驢打滾$45我的最愛!簡單的糯米粉包著豆沙,卷起之後加上黃豆粉舖面,簡單但好吃!薑茶湯圓$36也沒什麼話說了,薑茶辣度適中,湯圓軟滑皮厚度適中,絕對適合冬天吃的甜品!每道菜都不貴而且份量很足,所以性價比也滿高的,值得推薦一下。

在雅蘭的這家,門面有氣勢,餐廰還挺大的,服務也滿不錯

食物:

皇朝小籠包$118

倒是,輕微不夠熱這點可改善一下

海中寶$85

賽螃蟹$85

話梅骨$98

驢打滾$45

薑茶湯圓$36

2020-02-24 68 瀏覽
<小籠包夠特別 水煮牛好正>喺旺角呢間樂天皇朝上海菜 其實開左好耐 聽聞佢既上海菜 小籠包十分唔錯 今日終於有機會試下佢👍🏻環境同酒樓差唔多 menu上面都有幾多菜選 主要係上海 仲有 d京同川菜點🍴特色皇朝小籠包118 蚊8 件😃1招牌環原味(白) 本身原味都好正 湯汁香濃豬肉味🐖 皮厚度適中 正 2蒜香 (啡) 蒜香味好香 直頭好似有 d蒜汁 3人參(綠) 人參味係食食下先會有味 都幾得意4鵝肝 (橙) 有少少鵝肝肉夠肥美😃5川味(紅) 有辣椒夠哂香辣惹味🌶6芝士(黃) 好多半溶芝士好香🧀7蟹粉 (深橙) 🦀 有蟹粉 蟹肉味香 好味8黑松露 (黑) 🍄呢個好香黑松露味 正😍🍴香辣蒜泥白肉75 蚊🐷卷到圓形既白肉 豬肉唔係好肥嗰 d帶 d煙靭口感 包住新鮮青瓜🥒 好夠爽口 上面鋪埋香辣既蒜泥汁 夠香辣 蒜味香 正👍🏻🍴皇朝話梅骨98 蚊🐷話梅汁 夠黏調 酸甜味香濃 好入味 排骨切成粒狀 近骨位帶 d彈牙口感 😃 好味🍴四川水煮牛肉 198 蚊🌶🐂大大碗水煮牛肉 牛肉好多 用左有口感既滑牛 材料好多 有爽口木耳芽菜 辣椒味香 中辣都夠辣同惹味 🌶 佢既細粉好
<小籠包夠特別 水煮牛好正>

8黑松露 (黑) 🍄呢個好香黑松露味 正😍

🍴香辣蒜泥白肉75 蚊🐷

🍴皇朝話梅骨98 蚊🐷

🍴四川水煮牛肉 198 蚊🌶🐂
大大碗水煮牛肉 牛肉好多 用左有口感既滑牛 材料好多 有爽口木耳芽菜 辣椒味香 中辣都夠辣同惹味 🌶 佢既細粉好幼身 好爽滑 盡吸辣汁 正

🍴准陽三絲春卷 42 蚊3 件🔥
個春卷炸得勁香脆 又夠薄 勁正😍 入面既椰菜新鮮同蘿蔔蓉好軟林 好好味🌿😍

#上海菜 #水煮牛 #春卷 #小籠包 #芝士 #蒜泥白肉

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#樂天皇朝
旺角彌敦道 639 號 雅蘭中心2 樓203至205號鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-01-20
2020-02-24 79 瀏覽
之前食過樂天經典,今次就食下樂天皇朝,貪佢入便D裝潢幾上海古典FEEL,店內的佈置行高雅的古典中國風情調氛圍,又有陶瓷併成的滿青衣裳很有格調,石雕龍幾型格,坐落光線溫和,音樂舒服,空間寬敞~.^原味小龍包 及 蟹粉小龍包看了餐牌上八色小籠包,其中比較想叮的是這兩款~原味肉餡吃落有新鮮豬肉的味道~紅色的賣相顏值幾高,蟹粉豐腴甘香,味道鮮香濃郁^揚州糟溜滑魚片魚片滑嫩雪白,點綴著木耳和胡蘿蔔^外婆紅燒肉外婆最能代表的就是家常的味道,這道菜酒、醬油和糖入味,肥瘦相間的紅燒肉,絕對是最佳享受^上海清炒蝦仁有脆感、鮮味足,最喜歡不用剝殼,啖啖蝦肉色澤則是蝦紅色中帶些乳白色^清燉雞湯拉麵濃濃雞湯湯鮮美,雞湯的瓶子很是美麗,面子Q彈^醋醬海蜇頭海蜇頭片厚身足料,醬汁味濃厚,底下一層放有青瓜,清新可口^陳皮五香牛肉陳皮製作的五香牛肉不僅口感富有嚼勁,味道也更回味長久^上海風味醬鴨口感結實,味道吸引,味道和色澤俱佳^J5宮廷驢打滾層層疊疊的糯米皮捲成,內餡是由紅豆沙而成,帶著濃香細膩的味道^桃膠桂園湯桃膠桂園一飲下去清補得很,是香甜甘的桂圓健康養生加上滑韌爽口的桃膠^蘿蔔絲酥餅酥脆的一絲絲蘿蔔,令人回味
之前食過樂天經典,今次就食下樂天皇朝,
^原味小龍包 及 蟹粉小龍包
看了餐牌上八色小籠包,其中比較想叮的是這兩款~
原味肉餡吃落有新鮮豬肉的味道~
紅色的賣相顏值幾高,蟹粉豐腴甘香,味道鮮香濃郁
^揚州糟溜滑魚片
魚片滑嫩雪白,點綴著木耳和胡蘿蔔
^外婆紅燒肉
^上海清炒蝦仁
有脆感、鮮味足,最喜歡不用剝殼,啖啖蝦肉
色澤則是蝦紅色中帶些乳白色
^清燉雞湯拉麵
濃濃雞湯湯鮮美,雞湯的瓶子很是美麗,面子Q彈
^醋醬海蜇頭
海蜇頭片厚身足料,醬汁味濃厚,底下一層放有青瓜,清新可口
^陳皮五香牛肉
陳皮製作的五香牛肉不僅口感富有嚼勁,味道也更回味長久
^上海風味醬鴨
口感結實,味道吸引,味道和色澤俱佳
^J5宮廷驢打滾
^桃膠桂園湯
^蘿蔔絲酥餅
酥脆的一絲絲蘿蔔,令人回味
^麻醬油麥菜
醬料香醇濃郁蔬菜回甘並且清脆。很有味道的一個菜
  • 皇朝小籠包
  • 小籠包
  • 醋醬海蜇頭
  • 外婆紅燒肉
2020-02-23 140 瀏覽
【上海菜•皇朝小籠包】𝙋𝙖𝙧𝙖𝙙𝙞𝙨𝙚 𝘿𝙮𝙣𝙖𝙨𝙩𝙮 • 𝙎𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙩𝙮 𝘿𝙮𝙣𝙖𝙨𝙩𝙮 𝙓𝙞𝙖𝙤 𝙇𝙤𝙣𝙜 𝘽𝙖𝙤💰價錢:$118(+10%)———————終於食到傳聞中嘅八色小籠包😍香港好食既小籠包唔多呢間的確做得幾好皮薄多汁🤤跟返由最淡到最濃味嚟食真係可以食出由淡到濃嘅層次原味係我比較推薦要試芝士就比較普通 同小籠包唔太夾🤨而川味就只有麻 一啲都唔辣整體嚟講 個人比較推薦原味同鵝肝如果鐘意食小籠包 呢間可以一試👍🏻
【上海菜•皇朝小籠包】
💰價錢:$118(+10%)
———————
用餐優惠
現金券
皇朝小籠包
2020-02-22 77 瀏覽
今個新年受疫情影響,街都少出咗,多數喺屋企叫外賣pizza、飯盒,冇乜節日氣氛。今日難得出吓街,當然要食餐中餐調劑吓,就去咗樂天皇朝,因為裝潢華麗又企理,門口有大大塊玻璃窗睇到整潔嘅厨房同厨師,喺呢段時間餐廳衞生更加重要,所以食得更放心。【生炒油麥菜$65】油麥菜新鮮,而且炒得好爽甜。【沙拉排骨$92】大大件而且多肉,酸酸嘅沙律醬,食落味道特別又唔覺肥膩。【糖醋魚片$90】魚肉稍嫌唔夠滑,不過酸酸甜甜夠開胃。【鮮蝦雲吞豬骨湯$68】六粒大大粒雲吞,鮮蝦好爽口。豬骨湯味濃,成碗飲晒~【原味小籠包(十隻)$98】熱辣辣,皮厚薄適中,肉汁好豐富,正呀。【皇朝擔擔拉麵$60】麵條幼嫩,有花生碎同香蔥提味,如果花生味再濃啲就Perfect。【滋補薑茶湯圓$36】天寒地凍,飲薑茶驅寒就啱晒。湯圓芝麻多,我又鍾意甜品,食完暖身又暖心。

【生炒油麥菜$65】油麥菜新鮮,而且炒得好爽甜。

【糖醋魚片$90】魚肉稍嫌唔夠滑,不過酸酸甜甜夠開胃。

2020-02-21 73 瀏覽
今日突然想食八色小龍包,所以就去咗樂天王朝食呢個咁特別嘅小龍包😂。小籠包隻隻唔同味,例如有原味、黑松露、芝士、蟹粉等等,每款各有特色幾得意。跟住就係酸菜魚啦,酸菜魚魚肉好滑,份量又非常足料,個湯香而不辣勁曬我啲啲食唔到辣野嘅人。朝皇話梅骨,酸酸甜甜好開胃😋
朝皇話梅骨,酸酸甜甜好開胃😋

2020-02-18 80 瀏覽
樂天王朝嘅小籠包一直好出名 今日終於嚟咗試吓 一坐低就有小食 花生🥜同栗子🌰 甜甜地好入味前菜就叫咗川味涼皮 涼皮較厚身 口感幾好 配搭芫荽同青瓜絲幾清新 醬汁酸酸地非常開胃 不過就都幾辣下架上海炒飯就幾有驚喜 炒得好乾身 啲飯唔會黐埋一舊舊 又有菜粒增加口感 蝦嘅份量一啲都唔吝嗇 好足料 雖然睇落好似好深色但唔會太濃太重口味終於到主角出場啦🤩小籠包皮薄餡靚 但係食左咁多舊都冇穿到 湯汁好多 另外有薑絲同醋自己配答 干煸四季豆都好好食 😋香口惹味但係如果中意清淡既話就可能吾係好岩
樂天王朝嘅小籠包一直好出名 今日終於嚟咗試吓

一坐低就有小食 花生🥜同栗子🌰 甜甜地好入味

干煸四季豆都好好食 😋香口惹味
但係如果中意清淡既話就可能吾係好岩
2020-01-22
5 分鐘 (堂食)
  • 原味小籠包
  • 川味涼皮
  • 上海炒飯
樂天王朝係我耐唔耐會去食嘅一間上海菜餐廳。佢係我心目中排行第二位第一位我係會揀鼎泰豐,我好鐘意食鼎泰豐嘅小籠湯包同埋芋泥小籠湯包不過呢,我覺得樂天王朝整體質素都唔錯,我鐘意食佢d包點。今個 weekend 約左朋友去樂天王朝食 lunch 。我地三個人叫左勁多野食。係今次嘅野食入面,我最鐘意食佢個炸饅頭,香脆熱辣辣嘅炸饅頭配上甜甜的煉奶好好味仲有個蘿蔔鬚整得都好好味,佢個餡有好多一條條嘅蘿蔔絲,令到整體口感一啲都唔油膩,好好味另外,佢個小籠湯包都唔錯,總知就唔好叫佢個七色小籠湯包就得,果個好麻麻。另外我地叫左每人一個主食,我嘅朋友叫左膽膽湯麵,佢話有小小辣,好香,唔錯。而我就叫左個上海湯年糕,好多配菜,d年糕烹調嘅時間啱啱好,好入味,好軟但又保留一定咬口至於個素鴨,我就覺得可以 keep,冇乜驚喜。
不過呢,我覺得樂天王朝整體質素都唔錯,我鐘意食佢d包點。

至於個素鴨,我就覺得可以 keep,冇乜驚喜。
上海菜的地點位於旺角雅蘭中心,姊妹們對於上海菜讚不絕口,受顧客喜愛,美食俘虜了我們,同姊妹一起來到「樂天皇朝」食晚餐,享受廚師精心炮製的美食,那一刻我覺得很幸福和高興。  位於旺角區,地理位置方便,有一份雅緻休閒,周末假日這裡十分墟冚,很多顧客前來捧埸,所以我和好友平日過來。  高樓底令整間店很寛敞,用餐的空間感更舒適,感覺很潔淨,佈置新簇美觀,添置充滿風情的藝術色彩。  餐牌分門別類,十分有心思的設計,詳細介紹店中的美食,食品的種類很多,食物質素良好。  落單紙所有的食物能夠一目了然,即時要寫落單紙,上菜速度頗快,享受上海菜的滿足滋味。  特色皇朝小籠包 (八色)   屢獲殊榮的特色皇朝小籠包,分別是原味、人蔘、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣、鵝肝及黑松露,總共八款不同的口味,皮簿餡料豐富,小籠包最考廚師的功夫,皮薄唔爛,晶瑩剔透,做得十分出色,顯出大廚精心及功力,口感彈牙香滑,令人食指大動,大力推介。  皇朝話梅骨   賣相吸引很開胃,食起來熱度非常令話梅骨的鮮味提升,水準優質,食出濃郁甜甜酸酸的話梅味,芳香的味道仍在口中留戀。  上海風味醬鴨醬鴨質感鮮嫩彈牙,帶有鴨味,軟硬

特色皇朝小籠包 (八色)

皇朝話梅骨

上海風味醬鴨

醬鴨質感鮮嫩彈牙,帶有鴨味,軟硬度適中,口感十足,肉汁豐盈,煙靱有咬口,不會過淋,食落不會太過油膩,香氣四溢,味道可口。

鮑魚炒飯

鮑魚材料新鮮,最完美的熟度,控制得宜,仍然保留鮮味,充滿鮑魚的清香,炒飯又香又熱,進食時溫度微熱不會燙咀,啖啖都鮮甜,填飽了我的肚子,味蕾上的歡慰,味道更勝一籌。

鮮蝦雲吞豬骨湯

雲吞入面蝦好大隻,肉質嫰滑有彈性,湯底用豬骨熬製,鮮味夠,入味無比,令口感昇華,我食不停口,正合我的口味。

樂天皇朝旺角
地址: 旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓203及205號舖
2020-02-11
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2020-02-15 56 瀏覽
近排疫情咁嚴重,都盡量少出街食飯,不過今晚難得一家人一齊出去食飯,就揀咗樂天皇朝,幾欣賞職員係大家入去時會先同客人量體溫黎到樂天皇朝,必要試八色小籠包,聽就聽得多,真係第一次食咋有八個味(白:原味,黑:黑松露,黃:芝士,紅:川味,綠:人參,灰:蒜味,啡 : 鵝肝,橙 : 蟹粉),餐牌有個表排左次序,味道由淡至濃順住食,不過我地四個人分,每人揀左2粒食總括原味就多汁,其他味各有特式,同小籠包本身既味都好夾,又唔會搶左本身既味,我最中意係黑松露,小籠包入面既湯汁d味豐富咗擔擔麵唔算太辣,花生味重味,好惹味依條魚,味道好,酸甜適中,魚炸得脆,好好味,美中不足只係水果唔似新鮮水果左上蘿蔔絲好脆口,好多蘿蔔絲肉菜肉雲吞麵岩晒d唔鍾意重口味既人蟹粉豆腐,真係抵讚,係其他餐廳嗌過依道餸,比蟹粉吸引左,但一係淡而無味,一係好腥。但依到既蟹粉豆腐,有蟹粉既鮮味又唔腥,送飯一流話梅骨味道酸甜開胃,啲肉就有少少靭最後食個清甜糖水,好滿足既一餐樂天皇朝果然有一定水準,怪不得依啲時候都滿座

黎到樂天皇朝,必要試八色小籠包,聽就聽得多,真係第一次食咋

擔擔麵唔算太辣,花生味重味,好惹味

左上蘿蔔絲好脆口,好多蘿蔔絲肉
菜肉雲吞麵岩晒d唔鍾意重口味既人

話梅骨味道酸甜開胃,啲肉就有少少靭

最後食個清甜糖水,好滿足既一餐
樂天皇朝果然有一定水準,怪不得依啲時候都滿座
2020-02-13
2020-02-13 62 瀏覽
一講起五顏六色小籠包。個個都會諗起「樂天皇朝」。為食妹👧🏻比較咀gel gel 。無嗌五顏六色。嘻嘻。。嗌咗蟹粉小籠包。皮薄餡鮮。蟹粉唔腥。椒鹽小黃魚~今日唔食松子桂魚🐠。想食香口嘢。嗌咗椒鹽小黃魚。外脆內嫩。惹味之選。鮮肉鍋貼~為食妹👧🏻鍾意食香口嘢。鍋貼個皮煎炸略嫌不足。哈哈。煎耐d香d會好味d蘿蔔絲酥餅~🐽仔一咬扯出長長嘅蘿蔔C。又香又酥軟。🐽仔食完一件又件擂沙湯丸~熱辣辣大🈵️足
一講起五顏六色小籠包。個個都會諗起「樂天皇朝」。
椒鹽小黃魚~
鮮肉鍋貼~
蘿蔔絲酥餅~
🐽仔一咬扯出長長嘅蘿蔔C。又香又酥軟。🐽仔食完一件又件

擂沙湯丸~
熱辣辣
大🈵️足
  • 蟹粉小籠包
疫情關係,最近都好少出街食飯,不過今日得家人介紹到雅蘭中心樂天王朝食上海菜。到達門口已經見有餐廳告示,請客人先量體溫同用酒精搓手液確保衛生,這個安排不錯,感覺乾淨一點。👍🏻首先,見到餐牌好多特色飲品,我哋分別點了蘋果荔枝茶和羅漢果茶。蘋果荔枝茶茶味重,也有兩大大粒荔枝,甜甜好吃。凍羅漢果茶不太甜,解渴!蟹粉小籠包:蟹粉小籠包有10個,每個都大小一樣,湯汁充滿蟹粉香味,可謂皮薄餡靚,一啖食原汁原味!原味小籠包:原味小籠包同樣出色,真真正正試到豬肉肉香,配合薑絲醋好好味😋芝麻醬油麥菜:油麥菜十足似生菜味道,估唔到咁新鮮脆口,可解其他餸菜的濃味。幾飽都可以食到菜。無錫鮮肉鍋貼:鍋貼竟然可以盛這麼多湯汁,鮮肉跟小籠包上次,一樣好味,一碟三個幾飽肚。松子桂魚:全條炸桂花魚,外脆內軟,魚皮炸脆後更加滋味。酸甜醬把炸魚肉鮮味提升不少。推薦!瑤柱芙蓉塞螃蟹:塞螃蟹分量十足,配合香醋更香!豆沙鍋餅:八件豆沙鍋餅是很出色的甜點,濃濃紅豆香且甜甜的,豆沙控不可錯過!清燉雞湯:燉雞湯雞香味濃郁,食上海主菜前喝最合適,可以由清至濃慢慢吃過去。四川酸辣湯:配料豐富喎,包括有蝦仁、木耳、筍絲、朱紅和豆腐,有酸又有辣

瑤柱芙蓉塞螃蟹:塞螃蟹分量十足,配合香醋更香!

四川酸辣湯:配料豐富喎,包括有蝦仁、木耳、筍絲、朱紅和豆腐,有酸又有辣,而且不會太杰身,一盅可分兩小碗。
2020-02-11 52 瀏覽
不准超過體溫37度2的客人入內進餐確是一個安心的安排!所以在這疫情下要選擇又舒適又美味的地方,這也是一個考慮的點子!樂天皇朝一貫的中上水準!爽脆的麻醬油麥菜加上 香甜軟糯的心太軟、香辣的蒜泥白肉 加上 入味的沐絲炒麵, 均保持一貫高水準的好味食品! 反觀招牌菜八 味小籠包,那些特色味道沒有很濃厚……所以確實有點失色了…… 我不是說不好味只是 期待味道會再濃一點!薏米水可以再濃一點!比較失望的反而是甜品驢打滾!入口就是一陣剛在雪櫃出來的冰凍!沒有驢打滾應有的乾爽及有點太甜了!
不准超過體溫37度2的客人入內進餐確是一個安心的安排!

2020-02-10
$200 (宵夜)
  • 麻醬油麥菜
  • 香辣蒜泥白肉