2022-10-08
香港好多著名的上海菜餐廳,其中樂天皇朝小籠包最好朋友受吃,因為除了傳統的上海食物,也有不少創新的FUSION美食。同時,樂天的位置方便,今次就在旺角店食個午餐。 樂天皇朝旺角店在雅蘭中心,位處九龍中心地段,店面大而且寬敞,環境舒適有別一般港式食肆。 樂天皇朝食品選擇多,最經典的有特別的八色小籠包,另外不論涼菜及主食都有與別不同的菜式。 今次我地食左:1. 麻醬油麥菜2. 四川酸辣湯3. 原味小籠包4. 蟹粉炒飯人5. 竹炭流沙包前菜:麻醬油麥菜 好FRESH的一道小食,青菜新鮮生食,味道清甜簡單健康,加上凍食令人更加開胃。美味清新的麻醬也是錦上添花的配搭呢~四川酸辣湯(4人份量) 湯份量大而且夠熱,辣度4星適合愛辣之士~湯料也多,感覺蠻正宗上海風味的酸辣湯。原味小籠包(6隻) 小籠包肉質又滑,皮薄湯又多,新鮮出爐食最好食!個人比較喜歡傳統的小籠包,新派的小籠包都好特別,看見旁邊的客人點了色彩繽紛的小籠包,看上去也蠻給人的!蟹粉炒飯 具有上海特色的蟹粉炒飯,炒飯本身夠乾身,加上蟹粉嘅鮮甜味,真係令人食唔停口。我最喜歡炒飯爽口和油香味,另外唔會太油膩,係一個
今次我地食左:
1. 麻醬油麥菜
2. 四川酸辣湯
3. 原味小籠包
4. 蟹粉炒飯人
5. 竹炭流沙包
前菜:麻醬油麥菜
四川酸辣湯(4人份量)
原味小籠包(6隻)
蟹粉炒飯
具有上海特色的蟹粉炒飯,炒飯本身夠乾身,加上蟹粉嘅鮮甜味,真係令人食唔停口。我最喜歡炒飯爽口和油香味,另外唔會太油膩,係一個令人滿意的主食。
竹炭流沙包
甜品點了竹炭流沙包,呢個甜品入邊有流沙奶黃,真係好正!奶黃味好香而且又滑,竹炭包本身麵粉用了唔錯,所以口感軟綿綿的,配上美味嘅奶黃,實在是中式甜品中一絕。
午餐埋單$400左右,真係豐富抵食而且坐得舒服,可以同朋友享受美食之餘,又坐低傾偈嘅好地方。