2021-05-02 314 瀏覽
今日行過呢間樂天冰室見到佢地裝修幾光鮮但由於已經食左午餐正餐真係食唔落喇所以見到佢地有賣麵包就決定左買麵包試今次買左3款麵包海鹽豬仔包、雙重芝士條、脆皮菠蘿包海鹽豬仔包 HKD 6豬仔包就本身都帶少少醫咸味嘅用左海鹽,的確有令到個咸味提昇左少少加上有少少白芝麻,令到個包更加香雙重芝士條 HKD9芝士味好香,麵包都好鬆軟但係雙重係指用上兩隻芝士還是係點呢?就食唔係太到,因為都係同平日食個啲芝士條味道差不多脆皮菠蘿包 HKD7要記得菠蘿包係港產野黎!所以要試下一間茶室夠唔夠港式除左奶茶之後就係一定要試佢個菠蘿包(如果佢有自己出品)睇個皮就知道佢好脆食落口就知道,的確好脆!真係好食嘅菠蘿包就係咁皮一定要脆、包一定要鬆一啖咬落去就係雙重感覺如果要排次序的話菠蘿包一定第一,之後就係海醫鹽豬仔包、最後先到雙重芝士條
今日行過呢間樂天冰室
見到佢地裝修幾光鮮
但由於已經食左午餐
正餐真係食唔落喇
所以見到佢地有賣麵包
就決定左買麵包試

今次買左3款麵包
海鹽豬仔包、雙重芝士條、脆皮菠蘿包

海鹽豬仔包 HKD 6
豬仔包就本身都帶少少醫咸味嘅
用左海鹽,的確有令到個咸味提昇左少少
加上有少少白芝麻,令到個包更加香

雙重芝士條 HKD9
芝士味好香,麵包都好鬆軟
但係雙重係指用上兩隻芝士還是係點呢?
就食唔係太到,因為都係同平日食個啲芝士條味道差不多

脆皮菠蘿包 HKD7
要記得菠蘿包係港產野黎!
所以要試下一間茶室夠唔夠港式
除左奶茶之後就係一定要試佢個菠蘿包(如果佢有自己出品)
睇個皮就知道佢好脆
食落口就知道,的確好脆!
真係好食嘅菠蘿包就係咁
皮一定要脆、包一定要鬆
一啖咬落去就係雙重感覺

如果要排次序的話
菠蘿包一定第一,之後就係海醫鹽豬仔包、最後先到雙重芝士條
2021-05-02
外賣自取
2021-05-02 291 瀏覽
荔枝角工廈林立,當中有樓上鋪或者街鋪,坦白講質素參差,好多試完都冇下次。晌D2 place 睇完戲,想食地道d , 就去咗試,店舖位於地鐵站出口,好方便😁響星期六2:40pm 到達,竟然門口有一條大約5-6人的人龍,正擔心要等好耐之際,店員就安排一組組客人入坐,但原來餐廳面積好大,入面有大量位置,我就點咗個下午茶餐—至尊菠蘿包菠蘿包皮脆,入面夾咗生菜、芝士、火腿、蕃茄同太陽蛋,係一個港式漢堡,太陽蛋汁加埋一齊係有加分,令菠蘿包多一份蛋香。熱奶茶係茶味較濃,正式港式奶茶👍🏻$35蚊令我滿足,都值得一試

熱奶茶係茶味較濃,正式港式奶茶👍🏻
$35蚊令我滿足,都值得一試

• 至尊菠蘿包
2021-05-02 203 瀏覽
我食常餐連凍飲價格$53, 夥計俾錯另一枱張$63單我,我冇為意去到收銀先知佢俾錯單,收銀阿姐竟然答我「冇㗎喇」,張單係$63就係要收$63, 我叫常餐係$53,咩叫「冇㗎啦」,結果攪咗一輪等佢大佬出來對單,請着呢啲收銀真係趕客,下次不了。
2021-05-01 156 瀏覽
食物質數是不錯。但我剛放下筷子,待應即刻收了我的碗及碟。感覺好像被人睇住一樣。當我老公食完又是這樣即收碗碟,今次還收左杯凍檸茶,後來發覺未飲完,又攞回給我們!這樣服務正常嗎?
這樣服務正常嗎?
2021-05-01
5 分鐘 (堂食)
2021-04-25 299 瀏覽
呢間位於長沙灣道808號香港沙廠工業大廈1及2期地下C2B地舖,即荔枝角地鐵站B1及B2出口中間,店名樂天冰室,呢間茶餐廳裝修舒適,服務態度良好,食物方面幾乎樣樣都好食,由期麵包類食物,可能係自家出品,新鮮熱辣辣出爐,特別好味,每款麵包都好,我近期早餐、雖然買麵包或食午餐都大排長龍,但都值得等候的,因為好食及價錢合理,餐牌選擇種類很多,焗飯嘅飯是炒飯再焗,非常有誠意,午餐、晚餐有餐湯及飲品跟,特式飲品紅豆冰亦是唔錯的選擇。👍🏻
2021-04-22
15 分鐘 (堂食)
2021-04-17 601 瀏覽
荔枝角工廠區新開業 茶餐廳,(前身是 將軍堡 舊址,長沙灣道),早餐,下午茶都試過,咖啡(個人口味)覺得非常可以,早餐炒蛋,配多士(不是普通白方包)是丹麥酥多士,質地非常美味,其他餐廳比較少提供,可能因為此餐廳設有麵包房,餐廳旁有自家麵包店舖,售賣麵包,早餐的沙爹牛肉麵亦不錯,咖哩牛筋腩飯,馬來咖啡,椰香味濃,食物沒有失望,內部裝修(比上手漂亮乾淨好多),感覺舒適,很多卡位,重新設計後,唔知點解室內會大咗好多。

丹麥酥多士

沙爹牛肉麵

瑞士汁撈麵
紅豆冰
2021-04-01
$34 (早餐)
丹麥酥多士
沙爹牛肉麵
瑞士汁撈麵
紅豆冰
  • 熱咖啡
2021-04-15 6705 瀏覽
之前幫襯過一次荔枝角嘅「Delifrance」食晏,就發現晌隔幾個鋪位開咗間新茶記「樂天冰室」,附設有麵包店,表示佢哋嘅包都喺現場新鮮做。見阿姐落力派單張,攞咗一張睇睇,有幾樣嘢好啱心水,所以,今日專登同老婆上完馬騮山行轉短山,回程取道到荔枝角,嚟「樂天」食個下午茶。 以附近嘅茶記計,「樂天」嘅環境算非常好坐,因為,地方大,裝修新簇,企理整潔,本身喺啲工業倉,所以,樓底亦稍高,以卡位為主,啲卡位也頗為闊落,舒服好坐,而好多防疫措施亦有做足。 基本現代茶記設定,就喺將所有餐具、調味料、紙巾,放晒晌枱邊嘅櫃桶。所有嘢都井然有序,排列整齊。唔好睇少呢樣嘢,從個櫃桶就睇到店家嘅管理及服務質素去到邊。 餐廳嘅所有食物都貼晒晌枱面嘅玻璃之下,一目了然,不過,亦有啲外賣單張攞,所以,就可以索性掃描出嚟俾大家參考,款式包羅萬有。招牌菠蘿油餐 $26因為見佢哋喺自己焗麵包,唔喺用來貨,自然「新鮮」好多,加上菠蘿油一向喺小弟心水,再者,配埋紅豆冰先賣$26,定價真喺非常平,點可以唔嗌呢個餐吖。個菠蘿包堅喺新鮮熱辣,怕件牛油嚟到已溶咗一截,所以,牛油另上,匙羹下面仲放咗啲冰粒鎮住件牛油。「菠蘿皮」勁脆口,而
2048 瀏覽
招牌菠蘿油餐 $26

因為見佢哋喺自己焗麵包,唔喺用來貨,自然「新鮮」好多,加上菠蘿油一向喺小弟心水,再者,配埋紅豆冰先賣$26,定價真喺非常平,點可以唔嗌呢個餐吖。個菠蘿包堅喺新鮮熱辣,怕件牛油嚟到已溶咗一截,所以,牛油另上,匙羹下面仲放咗啲冰粒鎮住件牛油。「菠蘿皮」勁脆口,而包身則好軟熟,牛油切得夠厚身,咁咬落去先有油感,並有少少冰火交融,好食、抵食
。
經典紅豆冰

紅豆喺老婆鍾意嘅食材,所以,紅豆冰歸佢,當然要少冰更合佢心水啦。打橫睇,就知落咗幾多紅豆,一啲都無欺場,而最緊要喺啲紅豆大粒又綿又清甜,加上大大杯,奶水唔會水汪汪無味,交足貨有突。
常餐B $50

常餐有ABC幾款選擇,同樣配火腿嫩滑炒蛋及香酥丹麥多士,正正配丹麥多士先相中嗌常餐。火腿就喺普普通通一塊火脈腿,但啲蛋確喺炒得好嫩滑,又極有蛋香;而丹麥多士烘得金黃,並且特別酥脆,比一般多士多份牛油香
。
香煎豬扒湯烏冬

三款選擇中,撈麵、烏冬、通粉,老婆對烏冬有點偏愛,所以,揀咗豬扒湯烏冬。最驚超喜喺只不過喺一份常餐,但塊豬扒勁大塊,冚晒成碟烏冬咁滯,煎到好甘香,入口肉質好鬆化;清雞湯底,味道唔差,而烏冬好滑溜,但又帶煙韌感,老婆極鍾意個烏冬。
熱奶茶

常餐嘅餐飲就歸返我,因為可以揀熱奶茶,喺小弟去茶記嘅必然選擇。以上幾樣嘢食都有質素,去到奶茶,都唔失禮,色澤已經睇落幾有光澤,而茶底非常芳香,入口好醇厚,口感亦頗順滑。
熱奶茶
上文都提及旖佢哋晌側邊開埋自己嘅麵包店,不時有新鮮麵包出爐,麵包晌櫥窗前排列整齊,此外,仲兼售曲奇。最後,我哋都順手買咗袋麵包拎返去俾家人試試
對於今餐,我哋兩個都好滿足,除環境好,夠闊落,所嗌嘅嘢都無樣失望,好食,又食到好飽!老婆話,可以講喺近來食過最好嘅茶記。
2021-04-12 312 瀏覽
每次乘車經過荔枝角這間茶餐廳,看見門口永遠都是有人排隊等入座 ,於是決定幫襯試一試。 這間餐廳的前身是將軍堡, 裝修,重新開 名為了“樂天”。一試之下 ,兩星期便幫襯了三次 ,真的忍唔住要講下這間樂天1) 地方寬敞,楼面高,感覺空氣清些。2) 燈光明亮,可以睇清楚食物的質素 。3) 價錢公道,份量足夠 。4) 味道 稍為濃一點 。5) 食物賣相好, 用料新鮮。6) 眼見伙記個個都是快手快腳,冇hea住做。 態度都算好。7) 餐具是新的, 沒有用二手貨8) 可惜的就是沒有八達通或者喺wechat嗰啲支付要畀現金值得幫襯的。
1) 地方寬敞,楼面高,感覺空氣清些。
2) 燈光明亮,可以睇清楚食物的質素 。
3) 價錢公道,份量足夠 。
4) 味道 稍為濃一點 。
5) 食物賣相好, 用料新鮮。
7) 餐具是新的, 沒有用二手貨

值得幫襯的。
2021-04-11
2021-04-05 501 瀏覽
最近荔枝角開咗間長龍嘅快餐店叫做樂天,每個下晝都有差唔多四十幾嗰人排隊囉,非常之爆場。之前都食過佢嘅常餐,佢嘅多士係用丹麥多士非常香口有酥皮口感,佢哋仲有其他包類新鮮製造,蕃茄牛肉通的湯底是慢火煮出,非常出色。今日下晝食咗下午茶,叫咗佢哋出名嘅乾炒牛河,雖然係下午茶,每碟都係新鮮製作,牛河上枱顏色好均勻,有新鮮炒出嚟的鑊氣,牛肉非常之多,有肉味,不會過分醃製一口梳打粉味道,配料洋蔥芽菜都好入味,整體來算好出色,雖然有啲油不過都可以接受,另外佢哋嘅咖啡奶茶都好出色,唔怪得知可以成為長龍小店。
另外佢哋嘅咖啡奶茶都好出色,唔怪得知可以成為長龍小店。
2021-03-31 319 瀏覽
好美食有何用,禮貌不就,一個早餐未叫完就轉頭就走,跟住我杯嘢飲可能叫得唔清楚跟住最後佢返嚟問,跟住喺後面講我要一杯嘢飲要講幾次,簡直令我失望其他嘅服務員都非常好,我嚟過幾次,一朝早比呢個咁嘅人搞到我好唔開心。
2021-03-31
$34 (早餐)
2021-03-20 480 瀏覽
茶餐廳食過好多間,呢一間真係堅好食!第一之去時食左個all day breakfast, 可惜我唔記得影相,但我想講,佢menu張相同實物係原全符合,絕對無揸流攤!今日再去幫襯,食左個冬陰功海南雞金邊粉,個湯超濃,雞肉嫩滑,好好味!呢間茶記地方寬躺,食物選擇多到不得了,有排試。

呢間茶記地方寬躺,食物選擇多到不得了,有排試

冬陰功海南雞金邊粉
冬陰功海南雞金邊粉
2021-03-17 389 瀏覽
荔枝角最近開了一間新餐廳,就是樂天冰室, 格局和紅茶相似,四人卡位特別多, 非常舒服。今天選擇了一個常餐, 有我最喜愛吃的丹麥酥多士和瑞士雞翼。脹卜卜的瑞士雞翼, 很好味道,同時公仔麵的軟硬度也適中。丹麥酥多士要趁熱食, 必須先吃。
荔枝角最近開了一間新餐廳,
就是樂天冰室, 格局和紅茶相似,
四人卡位特別多, 非常舒服。
今天選擇了一個常餐,
有我最喜愛吃的丹麥酥多士和瑞士雞翼。
脹卜卜的瑞士雞翼, 很好味道,
同時公仔麵的軟硬度也適中。
丹麥酥多士要趁熱食, 必須先吃。
2021-03-16
  • 芒果沙拉骨
2021-03-04 800 瀏覽
將軍堡原址開左呢餐新餐廳,裝修幾靚,隔離仲有埋麵包鋪。買左兩件蛋撻試下,翻屋企用焗爐烘左一陣先食。讚:撻皮介乎酥皮同餅乾皮之間,幾鬆脆,唔油、唔濕彈:極度唔甜,冇蛋香,蛋唔嫩滑
讚:撻皮介乎酥皮同餅乾皮之間,幾鬆脆,唔油、唔濕
彈:極度唔甜,冇蛋香,蛋唔嫩滑