2022-04-27 399 瀏覽
這間在九龍城街市熟食市場的餐廳仍然是一貫的餐牌,就是餐飲還餐飲,食物還食物叫,沒有套餐點了一個煎蛋撈丁,另一個就飯,還好,返可以揀選汁醬,一個就叫了豬扒另一個就要了雞扒。端來之後就發現全部都是大大塊的炸物,炸豬扒也不算太乾,不過當然沒有雞扒那麼滑溜多汁,豬扒都不算太差,不過雞扒就比較好,撈一丁其實份量都不少,不過以一碗麵加隻蛋來說,好像都不太抵食。以前這兒就要紅豆冰鴛鴦或是紅豆冰奶茶比較出名,不過現在再來,味道都沒有怎麼變差, 紅豆都仍然大大粒夠軟林林,奶茶或者鴛鴦味道都夠香濃,這些飲料才是來這間餐廳的主因
這間在

點了一個
煎蛋撈丁,另一個就飯,還好,返可以揀選汁醬,一個就叫了
豬扒另一個就要了
雞扒。

端來之後就發現全部都是大大塊的
炸物,炸豬扒也不算太乾
,好像都不太抵食。

以前這兒就要
午餐
2022-03-18 579 瀏覽
其實喺網上見哩間喺九龍城嘅茶餐廳出嘅沙爹牛肉西多士比人讚唔少, 想去試下, 摸過兩次門釘冇睇關店, 第一次近5點去收咗舗, 第2次下午茶時間去, 原來紅日收早啲又摸門釘, 第3次咪早餐時間去, 原來間嘢冇早餐, 只有散叫, 算了, 一場來到照食, 叫咗個辣菜脯肉碎蛋麵, 一杯熱奶茶, 一個沙爹牛肉西多. 先講一講, 疫情關係先想叫姐姐拎杯熱水沉餐具, 咪叫其一個姐姐要熱水, 佢話要出去自己斟, 冇問題, 我之後問邊度斟, 佢就指門口位置, 比個不肖嘅白眼我, 唔係答多句都咁難為妳阿姐, 但其他人都有禮貌. 等咗一陣, 先來奶茶, 完全唔得, 茶味十足用啲茶包沖咁, 完全唔到一般茶記水準, 可能我叫錯, 應該叫咖啡, 起碼佢間舗有咖啡兩個字, 之後就到個麵來, 麵就正正常常, 煎個蛋餅就ok, 有心機煎, 同整得幾好食, 個麵呢個價都叫合理值, 但上面加嘅沙爹汁就冇咩特別, 淡淡的, 食緊麵途中西多士到, 個西多士外層整得ok, 麵包仲食鬆軟, 但致命傷喺沙爹牛肉度, 一食落去少少酸, 而家西多士同沙爹牛肉完全唔夾, 出面甜牛肉酸, 想點, 食完今次後, 早餐時間要散叫已經覺少少貴, 仲要大排檔環境, 最重要係野食度, 杯茶同西多唔掂完全唔值呢個價, 完全冇翻啅嘅慾望, 一包講哂, 冇下次
辣菜脯肉碎蛋麵
沙爹牛肉西多士
奶茶
辣菜脯肉碎蛋麵
2022-03-05 512 瀏覽
睡到中午自然醒,剛好要到九龍城買餸,心想不如今天吃點邪惡的,便拉埋阿妹出發,來到九龍城街市,直上二樓熟食市場,由於現在是二人一台,客人不多,我們坐好便開始點菜,首先來了必吃多䓤炒蛋三文治烘底🥪,熱辣辣好香䓤味。然後也是必吃邪惡沙嗲牛肉西多士,外面既甜又脆的西多士裏包着沙嗲牛肉醬,幸好是兩人吃,因為有點漏。另外點了一個炸豬扒公仔麵🍜,這個相比下反而沒什麼特色。臨走前還打包了一個粟米肉粒飯給女兒,原來粟米肉粒還是這裏的icon 呢!好邪惡但很滿足!
睡到中午自然醒,剛好要到九龍城買餸,
心想不如今天吃點邪惡的,便拉埋阿妹出發,

來到九龍城街市,直上二樓熟食市場,
由於現在是二人一台,客人不多,

我們坐好便開始點菜,
首先來了必吃多䓤炒蛋三文治烘底🥪,
熱辣辣好香䓤味。

然後也是必吃邪惡沙嗲牛肉西多士,
外面既甜又脆的西多士裏包着沙嗲牛肉醬,
幸好是兩人吃,因為有點漏。

另外點了一個炸豬扒公仔麵🍜,
這個相比下反而沒什麼特色。

臨走前還打包了一個粟米肉粒飯給女兒,
原來粟米肉粒還是這裏的icon 呢!

好邪惡但很滿足!
  • 沙嗲牛肉西多士
細個喺九龍城返學其實真係幾幸福💕因為日日lunch都有勁多選擇😂記得以前成日都食樂園個沙爹牛麵🐂隔咗咁耐(出賣年齡系列😆)再食返覺得都幾唔好食同小貴🤡因為全部野都無套餐要散叫✨鹹牛肉蛋治✨ $30 🥪炒蛋偏熟無蛋汁所以好一般😌✨炸豬排沙爹牛汁蛋撈丁✨ $42🍳無影到炸豬排(分碟上的)🤣正常味✨沙爹牛米✨ $32🤮唔知做咩d牛肉好柴皮🙄喊出嚟😭湯底都偏淡味✨鴛鴦紅豆冰✨ $27🦆d紅豆都幾好食嘅茶底偏淡✨凍奶茶✨ $23🍼都幾失望😞好似溝左水咁好稀茶味好淡👉🏻同場加映茶檔養左2隻貓仔🐱😍(另一隻捕捉唔到😂)完全唔怕人好乖好得意💕

細個喺九龍城返學其實真係幾幸福💕

都幾失望😞
好似溝左水咁好稀
茶味好淡

👉🏻同場加映
茶檔養左2隻貓仔🐱😍(另一隻捕捉唔到😂)
完全唔怕人
好乖好得意💕
心思思想再回味谷古🍫又到訪樂園ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ要等位呢 無套餐都要單點的 ✨沙嗲牛肉米粉 $30:水準無因為多單而失手 牛肉唔係“ʟᴀ”到飛起個隻 讚讚💯沙嗲味道係來自牛肉而不是湯底 可以中和返清湯 所以唔會有過甜/過鹹的問題 米粉口感優👍🏻 ✨阿華田醬西多士 $34:不得了 上面鋪滿阿華田脆脆已經流口水了🤤佢上先過沙嗲米 同同事都忍唔住先嚐為快🍴多士入面唔係流心/爆漿 係一層阿華田漿夾脆米 開頭切側邊就未最食到阿華田味 中間位置就好正啦 ✨谷古杏仁霜 $22:上次飲過一次之後 是我喜歡的味道😺今次飲就結咗好多 我加咗3次熱水先覺得剛好 不過都係好飲 Follow my instagram📍tr.eatday
心思思想再回味谷古🍫
又到訪樂園ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ
要等位呢 無套餐都要單點的

✨沙嗲牛肉米粉 $30

✨阿華田醬西多士 $34

✨谷古杏仁霜 $22

Follow my instagram📍tr.eatday
沙嗲牛肉米粉
10 分鐘 (堂食)
沙嗲牛肉米粉
  • 沙爹牛肉米
的確! 來到現在的九龍城已經變成好多年青人來hea 嘅美食街自從地鐵開通宋皇台站後更見人流暢旺。而座落於市政街市內嘅"樂園"! 好早之前已經知曉但礙於營業時間嘅限制。假日來到又例必人龍排隊。直至疫情的關係工作性質改變, 平日放工又或者返工前都有機會可以安排到來試一下。這裡沒有套餐就好耐之前已經係咁。 以前覺得佢幾貴下因為當時嘅茶記比現在平20- 30%不過依家佢都只係一般啦~因為周圍嘅茶記都收緊咁上下嘅價位而質素係不變嘅。來樂園試咗幾次, 始終佢嘅西多士係一絕。其實佢真的是好有心機去成就呢件西多士。由沾蛋漿開始全件都好平均。半煎炸嘅火喉都控制到全件一個色。填入內餡嘅碎牛似係人手切碎做成咬下去時那丁點同牙齒對抗嘅力度。沙嗲味道溫和同練奶微甜成味覺上對比。以33蚊來講做嘅功夫落咗唔少係物有所值的。紅豆冰奶茶$26 亦是同樣兩者互相平衡地在味蕾上展示出來。而另一次試嘅炒米粉$66 同$20熱奶茶兩樣都似屋企住家制作嘅口味。米粉嘅配料品種有幾多下, 話佢似屋企炒因為少油。雪菜唔咸即是前工序做得到位啦~熱奶茶也是有股屋企以前沖"立頓"茶包嘅紅茶味! 服務方面: 唔使抱太多嘅期望會感覺良好一點吧!

紅豆冰奶茶$26 亦是同樣兩者互相平衡地在味蕾上展示出來。

服務方面: 唔使抱太多嘅期望會感覺良好一點吧!由始至終店主只想做好食物其他門面功夫應該是比較樸實無華吧!
沙嗲牛肉西多士+奶茶紅豆冰
雪菜炒米粉+熱奶茶
2021-11-11
沙嗲牛肉西多士+奶茶紅豆冰
2022-01-19 308 瀏覽
呢度無餐set,全部單點,間唔時就會上嚟食西多士。今次試咗新野,阿華田西多士中間有阿華田醬,炸得金黃香脆,外脆內軟,面層仲有啲卜卜脆米,增加左口感,令到成件事再精彩啲!有驚喜!炸雞飯既炸雞香脆juicy唔油膩奶茶紅豆冰嘅紅豆煮到好林好正!

炸雞飯既炸雞香脆juicy唔油膩
奶茶紅豆冰嘅紅豆煮到好林好正!
2022-01-17 579 瀏覽
一間九龍城平民美食,位於九龍城熟食中心,即係九龍城市政大廈3樓。📍樂園 1. 炸豬扒配沙嗲汁撈公仔麵⭐️⭐️⭐️⭐️為左佢會回頭!豬扒炸得香脆,但重點係佢個沙嗲汁撈麵😍😍真係一試難忘,明明看似咁普通既茶記食物,都可以整得與眾不同!2. 招牌沙嗲牛西多士⭐️⭐️⭐️超滿足😍西多士入面夾住好多好多沙嗲牛肉😋😋😋3. 奶菜紅豆冰⭐️⭐️⭐️Fusion野🤣🤣🤣一試無妨😙🍽 環境 ⭐️⭐️🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️😋 味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️💵 CP值 ⭐️⭐️⭐️⭐️🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️⭐️😇 回頭度⭐️⭐️⭐️⭐️
📍樂園

😇 回頭度⭐️⭐️⭐️⭐️
沙嗲汁撈丁
炸豬扒
沙嗲牛肉西多士
試新野試得多,其實最感興趣嘅都係代表到香港嘅懷舊系列🍴 而今次就專程嚟到九龍城嘅「樂園」食馳名嘅西多士🍞《 沙嗲牛肉西多士 》$33 4.5 / 5即叫即整嘅西多士,煉奶嘅份量超多,卡路里爆燈🤤 以為鹹嘅西多士會好怪,點知出嚟嘅成品又幾夾!沙嗲牛肉夠鹹香,牛肉切碎易咬口感佳👍🏻 西多士四條邊好酥脆鬆化,凍左都脆脆的唔算好油膩😋 《 豆沙西多士 》 $30 4 / 5好濃郁嘅豆沙餡😌 紅豆大大粒仲食到完整口感,好爽口👍🏻 而因為豆沙餡本身都甜,所以面頭糖漿無咁重手,甜度適中😎 《 鴛鴦紅豆冰 》 $26 4 / 5鴛鴦無論啡味定茶味都濃郁,紅豆都係同豆沙餡一樣大大粒👍🏻 整體不過不失,維持到老字號嘅水準👍🏻 只係未到特別驚艷,未試過嘅朋友可以一試😋👍🏻

《 沙嗲牛肉西多士 》$33 4.5 / 5

《 豆沙西多士 》 $30 4 / 5

《 鴛鴦紅豆冰 》 $26 4 / 5

鴛鴦無論啡味定茶味都濃郁,紅豆都係同豆沙餡一樣大大粒👍🏻

• 沙嗲牛肉西多士
2021-11-29 528 瀏覽
聽聞呢間沙爹牛肉麵出色聞名不如見面,落黎食個早餐!炸豬扒沙爹汁撈出前一丁影相賣相一般 但勁好食😋推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️沙爹牛肉西多士 $33淨西多士會比較好食 加埋沙爹牛肉 又咸又甜 ,有點怪怪的。凍奶茶:$22飲品無跟餐要單點,比較唔抵,可以唔叫。
聽聞呢間沙爹牛肉麵出色

聞名不如見面,落黎食個早餐!

炸豬扒沙爹汁撈出前一丁

影相賣相一般 但勁好食😋

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

沙爹牛肉西多士 $33

淨西多士會比較好食 加埋沙爹牛肉 又咸又

甜 ,有點怪怪的。

凍奶茶:$22

飲品無跟餐要單點,比較唔抵,可以唔叫。
2021-11-26 448 瀏覽
想食好耐,有日早上咁岩要去九龍城做d野,所以順理成章要黎呢到食早餐。就咁叫左個沙嗲牛肉西多,早餐食都算heavy, 不過咁耐先一次唔緊要啦🤣🤣🤣熱辣辣,面頭有舊牛油同煉奶,配埋d沙嗲牛肉黎食,出奇地夾$33蚊當然唔算平,但好滿足!
熱辣辣,面頭有舊牛油同煉奶,配埋d沙嗲牛肉黎食,出奇地夾
$33蚊當然唔算平,但好滿足!

樂園茶餐廳位於九龍城熟食中心入面😚有唔少名物都幾值得一試 例如沙嗲牛西多士🥞奶茶紅豆冰🥛❤️小編之前都有介紹過😼✨今次二訪就試另一款名物啦(๑•̀ㅂ•́)و✧ .① 阿華田醬西多士($34)// 西多士幾鬆軟🤏🏼表層灑上可可脆米令成個西多第一啖做到脆卜卜效果😻中間有阿華田醬脆米夾層🤎華田醬份量多 配西多原本嘅牛油鹹香 淋上埋甜煉乳真係超級無敵邪惡😈 整體唔會太甜不過少膩//Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑② 沙嗲牛麵 ($30)// 茶記名物點少得沙嗲牛😼不過依間嘅用嘅牛肉偏老所以咬落會少少韌🤏🏼麵質幾爽口🍜至於沙嗲湯底就唔算好濃同埋做唔到好稠身嘅效果 而且都無咩花生香🥜整體質素只是可以🙈應該入唔到沙嗲牛關注組嘅排行榜啦~//Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑.🎠樂園 (九龍城)九龍城九龍城市政大廈3樓6號舖🍮#aiiifoodie
① 阿華田醬西多士($34)
Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
阿華田醬西多士

② 沙嗲牛麵 ($30)
Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
沙嗲牛麵

🎠樂園 (九龍城)
九龍城九龍城市政大廈3樓6號舖

🍮#aiiifoodie
沙嗲牛麵
2021-11-25 309 瀏覽
因為book咗喺九龍城做泰式按摩所以去按摩之前想食個滿足嘅早餐先!朋友推薦黎九龍城熟食中心食茶記睇睇依度嘅餐牌先全日都無套餐所以全部都要散叫㗎價錢比一般茶餐廳貴聽朋友講依度出名係炸豬扒但今次就無點喇點咗一個五香肉丁麵同一杯紅豆冰朋友就點咗一份阿華田醬西多士同一杯熱奶茶五香肉丁麵嘅麵質軟硬適中平時食茶記都驚麵會煮得太硬或者太淋所以比想像中好食!而紅豆冰嘅紅豆都好大粒而且好淋但未去到起哂沙無哂咬口奶味同甜度適中之後試咗阿華田醬西多士上檯好打卡able多士炸得好脆身一切開裡面原來係有煉奶同阿華田醬做餡上面仲鋪滿朱古力脆脆一啖咬落去都幾有口感!有機會都想試埋炸豬扒下次再試啦!
因為book咗喺九龍城做泰式按摩
所以去按摩之前想食個滿足嘅早餐先!
朋友推薦黎九龍城熟食中心食茶記

點咗一個五香肉丁麵同一杯紅豆冰

朋友就點咗一份阿華田醬西多士同一杯熱奶茶

五香肉丁麵嘅麵質軟硬適中
平時食茶記都驚麵會煮得太硬或者太淋
所以比想像中好食!
而紅豆冰嘅紅豆都好大粒而且好淋
但未去到起哂沙無哂咬口
奶味同甜度適中

之後試咗阿華田醬西多士
上檯好打卡able
多士炸得好脆身
一切開裡面原來係有煉奶同阿華田醬做餡
上面仲鋪滿朱古力脆脆
一啖咬落去都幾有口感!

有機會都想試埋炸豬扒
下次再試啦!

• 阿華田醬西多士
2021-11-05 552 瀏覽
這間店舖有香港出名食家蔡瀾先生欽點已經知道勁嗱今次我所幫襯嘅並不是呢度最主要嘅食物因為依度最主要好食嘅食物又出名當然係炒米粉同埋沙嗲牛肉西多士啦因為每次都食呢自己都有啲厭倦今次就返璞歸真只係食嗰個粟米肉粒咖喱雞飯其實就普普通通普普通通啦朋友就帶咗個蕃茄蛋三文治如果落張相呢的而且確呢滋味十足不妨可以試吓嘢飲方面我哋都嗌左一杯凍奶茶大家可以知道一個茶餐廳嘅靈魂所在其實就係果一杯凍奶茶所以下次嚟到都一定要嗌相關嘅食物試過你就知好嘢㗎啦
這間店舖有香港出名食家蔡瀾先生欽點

已經知道勁

嗱今次我所幫襯嘅並不是呢度最主要嘅食物

其實就普普通通普普通通啦

所以下次嚟到都一定要嗌相關嘅食物試過你就知好嘢㗎啦
聽人講九龍城其中一間必食既餐廳,難得星期六係附近泊到車,可以輕輕鬆鬆坐低嘆下。原來星期六只營業到下午2點,今朝11點左右黎到剛好空窗期不用等位,過多10分鐘已經大排長龍😆(溫馨提示:逢星期六因太多人所以只可落一次多,不能加單。所以諗清楚食乜先落呵打)這裡以沙嗲牛肉為主角,和一般茶餐廳不同,味道不會太咸,汁底也不會太油膩,牛肉鮮嫩即溶,沒有咬不開的筋,濃濃的花生味道。我本來很怕吃茶餐廳的沙嗲牛麵,每次食完都會飽飽滯滯一整天,今天都愛上了這裡的沙嗲牛風味。下次再黎要試食旦牛麵及柯華田醬多士!
下次再黎要試食旦牛麵及柯華田醬多士!
沙嗲汁炸豬扒煎旦撈丁

沙嗲汁炸豬扒煎旦撈丁