2017-10-18
今日難得放假,去咗食日本嘢。一開始我點左啲生嘢。首先講咗首先講咗山葵八爪魚漬軍艦先,賣相望落去唔錯,八爪魚直呈好似識發光咁,山葵辣辣的,可以撇咗八爪魚嘅腥味,八爪魚咬落去有少少有少少煙un,芥辣味有少少濃,芥辣味有少少濃同攻鼻,不過都幾香。之後點左個香蔥拖羅用軍蓉軍艦,拖羅比平時食開嘅吞拿魚冇咁腥,吞拿魚肥美大舊,外面一層的紫菜好脆,加香蔥一齊食好清新,去得到一定要試下。之後就點左個炸物,炸物燒得金黃色,香脆可口,整舊都是熱辣辣,做小食真係最好不過,不過唔可以食太多,會喉嚨痛,所以我淨係點左一舊。之後叫左一啲刺身。三文魚好新鮮同肥美,切嘅厚度啱啱好,質地非常軟熟。油甘魚比較實肉,不過好新鮮,魚油香味好重。帶子細細粒,可口鮮甜,既甜又冇乜海水味。之後點左個椰子雞湯,雞味完全溶入湯入面,好濃味,雞肉好滑同大舊,骨少。入面有菜,好爽口,粉絲都唔錯,比較幼身。唔使驚食左雞肉就會變肥同唔健康。最後點了一個燒菠蘿,燒嘅程度啱啱好,冇燒窿,而且非常甜又唔會好乾。飲完雞湯真係超級飽,一人價都算平。
飲完雞湯真係超級飽,一人價都算平。