2017-11-13 38829 瀏覽
以前食放題都離唔開果幾間,主要原因都係價位相對低,質素又唔差,不過食得多都想轉下食下第二間,極尚大瀛喜雖然價錢貴少少,但食物質素都得到唔少人喜愛,所謂一分錢一分貨,今次同朋友就黎左呢到豪食XD 大瀛喜都有幾間店,但升級版「極尚大瀛喜」就暫時得三間,同朋友黎左銅鑼灣呢間,最多人食之餘又就腳。7點左右黎到已經坐滿咁濟,好彩我地兩個BOOK 定位先可以輕鬆入去,如果唔係黎到冇得即刻食。坐低之後都會循例周圍行下睇下有咩前菜等等,呢到就有啲炸薯角、薯條既食物,不過呢啲都係拎一兩條就要停手。甜點位,有馬卡龍、脆片、軟糖等等,主要都係吸引小朋友去拎,對我地黎講,目標不在這XD飲品位,選擇就真係比出面多好多,而且大部份係7仔買都要$10以上,椰青水就成為左我地頭號目標,成餐都只飲呢款,哈哈!前菜拎左海蜇、芝麻八爪魚、螺頭等等,食落味道都唔錯,八爪魚好有咬口,為食刺身打好個底~點餐紙圖文並茂,差唔多款款都有樣睇,而且熟食選擇好多,但兩人食又唔敢嗌太多。刺身件件都新鮮彈牙, 三文魚口感好唔肥膩,甜蝦相對地大隻,腥味唔算勁,虎蝦新鮮爽彈,其他都唔錯!壽司飯大小適中,岩岩好被刺身包裹住,火炙系列通常都係最常嗌
所謂一分錢一分貨,今次同朋友就黎左呢到豪食XD

刺身

火炙壽司

壽司飯大小適中,岩岩好被刺身包裹住,火炙系列通常都係最常嗌,因為焦炭味道令我著迷,呢間都會有少少
天婦羅

天婦羅,嗌左虎蝦、蟹棒、秋葵,天婦羅炸粉適中,所以食落去夠脆口,而且虎蝦同蟹棒都好大隻,可謂啖啖肉!

甜品方面,我地就拎左乳酪雪糕同雪米糍作今餐既完結,乳酪雪糕質地有少系沙冰口感,酸中帶點甜,感覺不錯吃,
而雪米糍就同平時放題食開既一樣,普普通通~
刺身
火炙壽司
天婦羅
2017-11-12 190 瀏覽
難得星期一放假,相約家人一同前往銅鑼灣吃放題。朋友推薦位於銅鑼灣甚有名氣的極尚大瀛喜。非常期待啊位置方便此店的位置非常方便,基本上一出銅鑼灣地鐵站,走五分鐘,抬頭便可看見。對於路盲的我,絕非常方便座位舒適吃放題最少要坐兩小時,最怕放題店的座位又窄又細。但極尚大瀛喜裝修明亮,座位寬敞,卡位數目眾多,舒適度高。電子落單,清晰方便店員向我們細心講解電子落單部驟。先用手機下載app,直接落單,一目了然,免卻忘了點什麼的麻煩,再加上全程無漏單的問題,抵讚刺身新鮮登登登登亮麗耀眼的刺身逢重登場!!!!大蝦甜美到不得了,螺片爽脆。認真 yummy特色壽司及卷物用料豐富。特別一提這兩款,極尚花之戀及鵝肝凡立貝,口感層次多,味道濃郁,一試難忘。飲品選擇眾多很少見放題店的飲品這麼多選擇,最令人喜出望外的是,有我最喜歡的100%椰青水啊,yeah自助沙律bar,甜品櫃說到甜品,不得不提這部雪糕及乳酪機,自助擠,配料豐富,未吃完主菜已忍不住整番杯。沙律及甜品款式不少,任拎任吃。燒物一流刺身新鮮外,燒物的質量也相當不錯。不得不提燒鰻魚。肥美可口,肉質鮮嫩,必點之選。芝士燒帶子,熱辣辣,香噴噴,家人非常欣賞。燒菠

位置方便

座位舒適

電子落單,清晰方便

刺身新鮮
登登登登

飲品選擇眾多

自助沙律bar,甜品

沙律及甜品款式不少,任拎任吃。

燒物一流

芝士燒帶子,熱辣辣,香噴噴,家人非常欣賞。

燒菠蘿、小蕃薯、雞軟骨串是我放題必點之選,質量ok。

午市只需$188!!!非常滿意的放題,當天只吃了這一餐下次一定再來。哈哈!
2017-11-11 38967 瀏覽
帝皇飲食集團如暗器般殺出,平地一聲雷,已有約8間日本式食之放題店,力壓有6間的大喜屋集團。在銅鑼灣,它們都在銅鑼灣廣場有分店,隔路對峙。店名竟有「極尚大喜」4字相同,擁躉涇渭分別,他們絕不弄錯心儀的門派。大瀛喜,大喜屋均約分為三個階級,平民版主要在旺角,其次在九龍都各有一間旗艦店。銅鑼灣兩間是中品。故抽此兩店作對比。以「開飯寶典」的瀏覽量龍虎榜分析,執筆時(10月底),大喜屋居第9位,大瀛喜佔第10位,大喜屋佔優,但首10位之中, 大瀛喜同系佔3席,大喜屋 同系佔2席,大瀛喜領先。以5分為滿分計算,兩店都是4分。由此看來,瀏覽日本式食之放題店熱潮持續,兩店都是熱門之選,叮噹馬頭。本年8月大喜屋開幕時,我寫了食評。上月(26/10/2017)則去大瀛喜勘查(同樣是平日午餐)。不是去比高下,是比異同。 下文在大喜屋的強項加🏠, 大瀛喜的強項加👅。1比格局,自助區,服務大喜屋是新裝修,比大瀛喜時尚,有氣派,空間感強🏠。大喜屋較重視自助區,提供北京烤鴨,極品鮑魚花膠盛宴(煲仔菜),西西里香草龍蝦意粉,葡萄牙式乳豬,沙律…🏠。大瀛喜只供應沙律和少量冷盤,十分冷清。飲品類近,十分豐富。前者任飲清酒

以5分為滿分計算,兩店都是4分。
不是去比高下,是比異同。
 下文在大喜屋的強項加🏠, 大瀛喜的強項加👅。

1比格局,自助區,服務
大喜屋是新裝修,比大瀛喜時尚,有氣派,空間感強🏠。
飲品類近,十分豐富。前者任飲清酒,後者任飲梅酒。
甜品方面,大瀛喜十分豐盛,奶凍奶脂十分濃郁香滑。大喜屋只有一種牌子movenpick的雪糕。👅
大瀛喜提供生果,大喜屋欠奉。👅
服務方面,兩者都是日本式以客為尊風格。

2比餐牌
設計,編排,分類,食品數量都十分相似。
 大瀛喜力勸食客可運用ricepon apps的電子餐單點菜,長遠而言是環保和便捷,但有誘人入會之嫌(收起了所有點菜薄,令人別無選擇)。對熟客而言,則是方便的。
大喜屋的以冠名「極尚」推薦重點食品 🏠,大瀛喜則有「超人氣」,「當店自慢」,「產地直送」,「推介」,「NEW」,「名物料理」字樣,字體又細,令人花多眼亂。
兩店同樣是Ricepon Apps讓會員儲分!回贈饕客。

菜系方面,我曾說大喜屋如同大家族:爺爺是中國菜系,一家之主是日本菜系,媽媽是西菜,泰國菜是叔叔。日本菜系佔家族股份70%,三菜系和其他食品飲品佔30%。
大瀛喜以日本菜為主,只有泰式蝦餅,黃金咖哩炒蟹極少量泰國菜。

數量方面,兩者相近,大喜屋有75款菜式(包括自助區有6款); 大瀛喜有81款,稍勝。👅
3刺身
刺身命名出自日本人指著海鮮部位,擇鮮而買。大瀛喜有13款選擇。
大喜屋的擺設較似盆栽插花,會根據每次不同的食材組合,弄出誘人的食相。少量魚生已可堆砌花山草石。以我觀察,大瀛喜有所不及。🏠
「珍寶大赤蝦」始終是我至愛, 大瀛喜的柔膚嬌嫩,白如雪,透如玻璃,甘如飴👅。兩間的赤蝦都大幅纖瘦,大瀛喜稍勝。

4壽司

壽司」方面,我食了黑松露玻璃蝦,極尚三文魚腩,京葱煙三文魚,均十分好味,醋米滑,魚蝦鮮味。 👅
在火炙壽司之中,我挑食蒜香牛油燒大赤蝦,醬燒極尚帝皇蟹棒,牛油,燒醬在我口腔縈繞不散。 👅
創作壽司之中,我點選極尚花之戀,代表華麗,如盛裝的妃子,甘香馥郁。 👅

它們多是配翠玉或冠冕,如京葱,黑松露,蟹子,香草。既引起饞蟲上爬,亦提味提鮮,入口芬芳。
相對之下,大喜屋味偏淡,需多蘸豉油伴食。

5手卷,軍艦,卷物
大喜屋的炸軟殼蟹手卷頗佳, 海膽手卷則水準一般。大瀛喜的海膽手卷水平相若。龍蝦沙律手卷亦平平無奇 。

「卷物」方面,在兩店都是食了牛油果軟殼蟹卷,炸蟹的咸香,和清脆的「綠寶石」(牛油果)十分匹配,難分高下。

6燒物
燒香草羊鞍有「騷」味,但纖細,無嚼勁,欠油脂。

蒲燒鰻魚油脂未算豐腴,上述兩者兩店均欠佳績。
大喜屋有口碑載道的千島蝦,同是千島汁燒的燒帆立貝,則兩店均有出色表現。
「串燒」類鹽燒牛舌,太乾身,兩店吸引力均大減。
鹽燒海蝦,串燒有機日本蕃薯仔是此店才有,普通水平,難以比較。

大瀛喜的燒有機菠蘿則頂呱呱,菠蘿勁甜,色如黃金,味如蜂蜜。👅

7炸物,天富羅
大喜屋「炸物」的代表作是芝麻雞翼。肥大濕潤,齒頰留香。🏠
 大喜屋的脆炸貓山王和大瀛喜的「榴槤炸彈」轟炸饕餮的味蕾,同樣俘虜無數食客芳心。
大瀛喜有泰式蝦餅,是此店少有的非日本菜,質素一般,不夠彈牙。吉列炸蠔較佳,大蠔鮮味。

「天富羅」是傳承葡萄牙炸海鮮的技藝。衣裳,天富羅有淡黃色的華麗袍服,兩店的蝦,南瓜,帝皇蟹棒均體態娉婷,婀娜多姿。
大瀛喜的皇帝蟹棒天富羅如美女塗抹了水粉,特別嬌媚。蟹鮮味十分突出。 👅
大瀛喜的秋葵蝦肉天富羅材料有特色,味道調和,令人回味。 👅

8煮物(主食)
大喜屋的花甲鮮蟹粥十分成功, 是必食推介。半打花甲令粥點石成金,粥底鮮味非凡,蜆肉入口仍甘甜無限。蟹肉咸水味充沛,似澳門風味。🏠
大瀛喜的瑤柱鮮蟹肉粥是另類風格,重瑤柱味,我個人覺得是搶了蟹的鮮味。

大瀛喜的清酒煮蜆,是另一傑出日本菜,清酒味濃郁,令蜆肉極鮮極甜。👅

大瀛喜的紅酒燴牛尾則是失敗的西式食品,紅酒味匱乏,牛尾未炆稔,入味,反映缺乏煮西餐人才。

9一品料理
大喜屋的花膠菜十分灑家。花膠海皇炒飯屬豪華版的福建炒飯。 🏠
大喜屋的極尚餛飩雞鍋一向是「極尚」店皇牌,屬上海菜系。潮州菜式「家鄉蠔仔餅」鐵板菜上不讓潮州店專美,蠔仔密布,鑊氣十足而全不肥膩。🏠
大喜屋的極尚黃金蟹餅是冠名「極尚」的食品,是此店招牌出品。龍蝦湯質素普通,蟹肉薯餅厚,蟹味濃郁,上有兩片帶子。🏠
大喜屋的黃金咖哩炒蟹,比大瀛喜的黃金咖哩炒蟹佳。🏠
兩店都是中辣程度,屬黃咖哩,咖哩汁澎湃,兩人份量。大瀛喜的蟹肉不新鮮,「梅」,是入貨不對勁。

大瀛喜的香芒鳳尾蝦是新派食品,顏如玉,顏值高,與上述黃金蟹配成一對。甜中有鮮,瀛風中有泰味。 👅

大瀛喜的醬炒珊瑚海鮮盛亦是必食,中辣,十分惹味。 👅
10價格
以平日午市價格比較,「屋」是248元,「瀛」是188元,大瀛喜便宜了60元。 👅
同座另一日本放題店「滿屋」是183元。
大瀛喜大致沒有將貨就價,十分「底食」。

📝📝📝📝📝📝📝📝📝📝📝📝📝📝📝
總括而言,兩店的「極尚」比數是🏠10: 👅13,大瀛喜是性價比高,👅舔脷指數高。
須注意當時大喜屋是新「屋」入伙,新運作未暢順,加上是向「美食無國界」方面發展,鑽研新菜,故不及大瀛喜專注。
大喜屋似一座「屋」,有很多小房間,收納很多菜系,常給你驚「喜」,不會厭倦,大廳仍然是日本式。
大瀛喜則貫徹東瀛風格,刺身壽司,天富羅, 串燒,清酒煮蜆都為我帶來舌尖上的旖旎。

2017-10-26
  • 清酒煮蜆
  • 秋葵蝦肉天富羅
  • 燒有機鮮菠蘿
2017-11-06 303 瀏覽
極尚大瀛喜一間有驚喜的日本任食放題!只要$248加一!! 朋友生日,兩個月前已經留坐。餐廳位置極佳,銅鑼灣廣場二期。不過,要坐lift上去係有啲難度,lift 細人多,唯有等下啦⋯⋯坐低後,已見到各工作人員好忙忙,係咁安排食物,飲品,收飛。佢哋好似🔥車咁走來走去。客人好容易比佢哋撞倒⋯⋯唉,冇辦法啦,得1:30時間食,好快又下一場,唔快啲,一陣客人又話唔夠食物,又投訴啦⋯⋯諗完後,就忍下啦,佢哋都唔想⋯⋯入飛,食幾多寫幾多數量。測試後,係齊的,冇走飛,所以各位要量力而為。頭盤,叫咗肥牛渦,蜆渦。份量不是太大,味道也可以的。魚生,呢個正,同迴轉壽司質素一樣,算不錯了。大蝦好正,Yummy...第一盤,又乾𣲙又煙,好靚㗎。海膽手卷,哈哈,迷你裝,好細!比正常細了三四倍!想食,可以叫多啲。最好味的係天婦羅,剛剛炸起,好熱,好好味。飲品有梅酒同Sake....Wooww...不錯!其他飲品就是啲普通飲料。
極尚大瀛喜

頭盤,叫咗肥牛渦,蜆渦。份量不是太大,味道也可以的。

第一盤,又乾𣲙又煙,好靚㗎。

最好味的係天婦羅,剛剛炸起,好熱,好好味。

2017-10-30 465 瀏覽
我相信每個人係揀食咩既時侯,都會對咁多間餐廳、咁多種菜式,有選擇困難症既出現今日我都唔小心,面對住呢個難題最後左思右想後,不如就試下食放題啦,咩都有得食咁,就冇得我唔滿意 而且極尚大瀛喜仲要係優質放題中既佼佼者,食物質素一向令我相當滿意 細微既野都放得好精緻等野食既時侯,就出去行左個轉拎左少少甜品同前菜選擇都唔少,各有十多樣揀刺身登場 蝦刺身體型偏中大,顏色晶瑩剔透,食落爽甜 而帶子雖然唔算好厚,但都夠更甘甜稔爽除左係刺身狂迷,我仲好鍾意食壽司一大塊芝士鋪係鰻魚上面,而一大條鰻魚又鋪係玉子上面,呢樣咁新鮮既食法,味道都唔錯架三種唔同既質感、有咸有甜,幾特別而呢到既蟹柳肉質一絲絲,非常清甜,同平價放題所食到既,有顯注分別牛舌燒得唔乾啱啱好 ,亦唔算太薄所以有啲咬口 灑上少少檸檬汁,就係簡單既美味而最吸引嘅係呢度可以任食嘅咖哩炒蟹 本身諗住喺呢啲海鮮成本咁高,佢畀我嘅份量都唔會太大點知一份而且有半隻蟹,仲勁多肉 同埋膏 咖哩故然惹味,但食落一梳梳嘅肉更加令人爽快 雖然食蟹有啲麻煩,要咬碎舊骨,仲要用埋隻手但餐廳有濕紙巾供應 ,都算方便食咗咁多隻咖哩炒, 口腔入面相對濃味 呢個時候飲返D茶又
今日我都唔小心,面對住呢個難題
細微既野都放得好精緻

等野食既時侯,就出去行左個轉

拎左少少甜品同前菜
選擇都唔少,各有十多樣揀

刺身登場
刺身體型偏中大,顏色晶瑩剔透,食落爽甜
而帶子雖然唔算好厚,但都夠更甘甜稔爽
除左係刺身狂迷,我仲好鍾意食壽司
三種唔同既質感、有咸有甜,幾特別
牛舌燒得唔乾啱啱好 ,亦唔算太薄所以有啲咬口
灑上少少檸檬汁,就係簡單既美味

而最吸引嘅係呢度可以任食嘅咖哩炒蟹
本身諗住喺呢啲海鮮成本咁高,佢畀我嘅份量都唔會太大
點知一份而且有半隻蟹,仲勁多肉 同埋膏

咖哩故然惹味,但食落一梳梳嘅肉更加令人爽快
雖然食蟹有啲麻煩,要咬碎舊骨,仲要用埋隻手
但餐廳有濕紙巾供應 ,都算方便

食咗咁多隻咖哩炒, 口腔入面相對濃味
呢個時候飲返D茶又或者椰青汁就啱曬

椰青水出面買,行行哋都要十幾蚊,但呢度就任飲唔嬲
午餐
2017-10-27 495 瀏覽
好評都似係打手打嘅放題。係講衰野前講下優點。服務好好,d碟一空就即收。而且好有耐性,明明好忙都會記得你叫過佢。食物款式算足,但唔係樣樣好食。而且某程度上算係難食,例如甜品,刺身帶子....其實好多,唔想數。老實講,覺得最好食嘅竟然係最普通嘅燒熳魚真係有少少失望囉。刺身賣相係好...但好多奇怪地方,例如甜蝦同虎蝦一樣咁大隻,帶子唔新鮮...最好食竟然係鮑魚同八爪魚尼類現成野。雪糕櫃感覺上好cheap,雀巢都算,有幾款雪條我真係未係市面見過。甜品櫃真係超難食,可以食曬一個嘅我覺得只有中間果行嘅唔知乜tart。可能因為好評太多,我真係期望過高。其實都有唔差嘅野食例如羊架。價錢又唔係特別貴,但款算係多。可能因為款式多,所以唔可以keep到樣樣質素好啦....好可惜係佢都無咩outstanding菜式,所以我只係記住左佢嘅唔好。總括而言,無下次。
好評都似係打手打嘅放題

總括而言,無下次。
2017-10-26 636 瀏覽
好似唔食放題人生就冇意思啦,上星期係銅鑼灣見到個sign,好抵食,今次honey決定同我去食嚟一間打電話confirm左五點半time slot $248所以就即刻book左枱五點半到七點半!食早場😬😬既然honey 同我一齊早放工,咁就早啲去食!餐廳位於銅鑼灣廣場二期😁超級方便喺地鐵站B出口一出就到啦!完全唔怕行太遠唔識路遲到😂同友人五點半準時到達,剛入去已經發現有好幾台人,已經坐低食緊,仲有好幾個外國人😍連外國人都興食放題🙄但係佢地咁早嘅目測餐廳係成層,都好大下,侍應帶咗我同honey 兩個人坐咗四人卡位,舒服又寬敞!我估,咁大張枱就係預咗俾我哋嘅美食刺身佔據!雖然晏晝食個烏冬,但剛入嚟見到有自助熟食同沙律吧,已經流晒口水掀開厚厚嘅Menu!見到第一頁刺身嘅我雙眼發光,第一眼吸引到爆嘅就係劍魚腩刺身!omg so 珍貴嘅食材係放題都有三文魚嚟d out la!有劍魚腩就夠啦,即點。帶子,北寄貝etc正爆!等我點點點哂去!由於第一頁已經好正!所以我每款決定點小小!最啱我食個款就有肚可以冇限encore可能店內重未係好忙,刺身幾分鐘內就到啦😍相機食先😁第一秒梗係夾劍魚腩先啦,口感唔錯!
上星期被sign嘅平價引誘到

打電話confirm左五點半time slot $248

仙氣刺身

可能店內重未係好忙,刺身幾分鐘內就到啦😍
相機食先😁

第一秒梗係夾劍魚腩先啦,口感唔錯!

大蝦刺身第二好味,蝦夠大,又夠甜!

好肚餓

隨後上各款sushi 花之戀,軟殼蟹卷,分量十足!

壽司

唔似其他放題,飯大大嚿,為左塞飽我🙄

壽司飯嘅大小適中,加埋切得靚靚嘅刺身,睇到都好開胃

Drink  櫃

主角都到左啦,點可以唔提下飲品

款式超多,我喺芸芸飲料之中揀咗椰子汁,拎到反去位,朋友竟然話原來呢支係好貴嘅椰子汁嚟架,感覺即刻好抵

獨立包裝

Btw 要讚下佢獨立包裝嘅Wasabi,唔似平時啲餐廳咁,一大舊Wasabi係個大pot到唔知擺咗幾耐😁😁

不停encore  海膽手卷

重頭戲😍海膽手卷,有別於傳統手掌大嘅手卷, 佢嘅長度只係一隻手指,細得來又有一舊好大嘅海膽

由於我係海膽迷,佢個海膽又真係唔錯,整晚來講,叫叫下,我都應該食咗至少10隻

牛舌

熟食串燒牛舌n pineapple 👍🏻色澤唔錯,口感彈牙,大廚真係煮得唔錯

火炙煙三文魚壽司,入口即溶

新鮮熱辣鰻魚

熱辣辣鰻魚,而家諗起都有啲掛住

都食咗唔少野,又encore 左好多款

Dessert  櫃

差唔多要埋單走人,梗係即刻來翻個甜品時間

甜品櫃超多選擇,竟然連我夢寐以求嘅楊枝甘露都有,滿足哂

整體來講, 今次好滿意,下次應該可以帶屋企人一齊去食
仙氣刺身
好肚餓
Drink  櫃
新鮮熱辣鰻魚
Dessert  櫃
  • 刺身
  • 海膽手卷
2017-10-25 390 瀏覽
食開放題好似有條路咁, 早一個禮拜到先約完朋友食, 今次輪到朋友約我食見佢自動自覺有搵定邊間又卜好晒, 佢係外國又冇放題食, 唯有捨體重陪朋友食多餐啦今次食呢間叫極尚大瀛喜, 依家日式放題名個pattern好似都係大_ _ 咁, 而高級少少既line就加極尚兩個字坐低第一件事就係搵野飲, 好耐冇見既我地由約係地鐵站見到依家都冇停過嘴傾偈, 真係口都乾就咁睇飲品竟然有三個雪櫃咁多選擇, 比較出位少見既係椰青水同埋清熱酷∼仲有解茶韓式汽水, 當然正常既紙包飲品同罐裝汽水都應有盡有啦一路畫野食我地都好興奮~除左見到隔離枱既食物質素好似幾高下之外仲因為真係好多野揀~menu就交比其它食評啦~先黎重點食物刺身好新鮮, 帶子彈牙, 三文魚吞拿魚劍魚口感好好, 甜蝦真係好大隻呀~~~水準之高令我地擔心肚唔夠大之後食唔到太多海膽手卷都好驚喜~~海膽好大舊之餘一d都唔散, 鮮味十足唔怪得淨係做手卷, 如果唔係回本就真係每人叫一板就好簡單燒油甘魚壽司都好正~微微焦既香口加上油甘魚既脂香~試完一件之後忍住手都要叫多件encore下一個驚喜係燒鰻魚平時真係好少見有放題有淨叫燒鰻魚∼而且食落覺得唔係平野 肉質彈

menu就交比其它食評啦~先黎重點食物

水準之高令我地擔心肚唔夠大之後食唔到太多

海膽手卷都好驚喜~~

海膽好大舊之餘一d都唔散, 鮮味十足

唔怪得淨係做手卷, 如果唔係回本就真係每人叫一板就好簡單

燒油甘魚壽司都好正~

下一個驚喜係燒鰻魚

平時真係好少見有放題有淨叫燒鰻魚∼而且食落覺得唔係平野
肉質彈牙,燒得嫩,唔會一夾就散咁

羊架就係唔同男朋友食必叫之選~

呢度既羊架燒得耐少少, 面頭較深色, 但係其實唔係太燶, 咬落去香口肉味濃, 唔會太羶

之後係平時會比人鄙視話蝕本既麵豉湯~

好足料, d蜆除左量多仲好大隻~

除左menu 叫既食物,呢度仲有呢d 類似buffet 形式既自助小食∼

圖中左邊既辣油煮東風螺真係食到以為去左大排檔咁

香辣惹味,煮得有出面中餐廳既質素,我一個人就起碼食左半打

其它小食就係日式少少既沙律,豆腐,螺肉等等,由於肚量有限,淺嘗豆腐即止∼

麻醬香加上凍豆腐,幾時都咁開胃好食

雪糕bar似乎係其它一般放題欠奉既野~對我呢d鍾意食既人黎講就好岩~

特別係佢個配料區真係好多唔同選擇~我就好專一淨係加朱古力既配料

呢次放題真係比到唔少驚喜我,不論係食物質素定種類都好高質好多

可惜既係最近食得太多放題,又要減一排先可以再咁樣暴食了

2017-10-24 327 瀏覽
突然間好想食放題,食一間最好食架啦,試吓極尚先, 好似係信心嘅保證。刺身好新鮮, 今次一坐低即刻叫咗刺身,三文魚同章紅魚夠香, 刺魚腩夠肥, 希靈魚超甜完全唔腥,最欣賞係啲蝦刺身,因為我超級鍾意食蝦,有三種嘅選擇好滿足。之後到壽司卷物,最欣賞係個手卷好迷你,海膽鮮甜又好香,值得推薦。😂另外帶子壽司都好新鮮,又係細細件,非常好,我可以試多幾件!正呢!榴連炸彈真係好正, 一咬落去d榴連蓉爆哂出來, 中意食榴連真係唔好錯過👍🏻,仲要係即叫即炸,好香口呀

👫拍拖踏入一年半,男朋友👱🏽話要慶祝下,就帶女朋友👱🏻‍♀️嚟食放題,話要養肥👱🏻‍♀️🤦🏻‍♀️呢間之前幫襯過覺得幾多選擇,所以今次又嚟呢到食啦☺️#晚市放題 <$248/位>▫️刺身(挪威三文魚、珍寶大赤蝦、希靈魚、劍魚腩、俄羅斯甜蝦、北海道帶子)所有刺身都幾新鮮,寫左勁多件都無漏單(👱🏻‍♀️有數過😂)但帶子嘅味有啲奇怪😂 👱🏽👱🏻‍♀️最鍾意都係食 #三文魚 同 #甜蝦,#大赤蝦 細件左好多 🙍🏻▫️燒紐西蘭香草羊鞍&鹽燒雞軟骨串羊鞍食落無羶味,燒得都幾香,得一舊大骨,都幾方便咬~雞軟骨燒得好脆,咬落去又勁有口感,好食得嚟又唔飽肚,👱🏽👱🏻‍♀️瘋狂encore 👍🏻▫️芝士鰻魚玉子燒&極上花の戀&皇帝蟹棒天婦羅&虎蝦天婦羅玉子燒無咩特別,嚟到都已經凍曬🙍🏻鰻魚燒得唔夠香,而花の戀嘅三文魚就無刺身咁新鮮,可以唔駛嗌~天婦羅就一般般,食蟹棒好似食粉咁,同埋炸得唔夠脆身😫▫️榴槤炸彈&吉列炸蠔&芝麻雞翼鍾意食榴槤嘅一定要食榴槤炸彈!外層炸到好香脆,同埋入面嘅榴槤蓉熱辣辣又香滑,勁好味!吉列炸蠔就比較細粒,不過無腥味,👱🏽👱🏻‍♀️就覺得麻麻地🤔 芝麻雞翼熱辣辣,好香好脆,都有少少肉汁,好高
👫
#晚市放題 <$248/位>
▫️燒紐西蘭香草羊鞍&鹽燒雞軟骨串
▫️芝士鰻魚玉子燒&極上花の戀&皇帝蟹棒天婦羅&虎蝦天婦羅
▫️榴槤炸彈&吉列炸蠔&芝麻雞翼
鍾意食榴槤嘅一定要食榴槤炸彈!外層炸到好香脆,同埋入面嘅榴槤蓉熱辣辣又香滑,勁好味!吉列炸蠔就比較細粒,不過無腥味,👱🏽👱🏻‍♀️就覺得麻麻地🤔 芝麻雞翼熱辣辣,好香好脆,都有少少肉汁,好高質!
▫️鐵板蒜片牛柳粒&鹽燒牛舌&醬燒牛肋骨
牛柳粒都幾重牛味,但份量就有啲少;而牛舌同牛肋骨就比較偏鹹,反而無咩牛味如果牛肋骨嘅汁另上會好啲🤓
▫️蒲燒鰻魚
雖然唔算特別香,但無咩骨又唔會太鹹,細細舊幾易入口,都可以食下🤷🏻‍♀️
▫️甜品
最伏係糯米糍同泡芙,層糯米皮好厚,勁難食又無咩味!其他都好正,尤其係芝士蛋糕👍🏻
▫️乳酪雪糕
都係原味最好食,加完配料再加埋粒馬卡龍靚一靚又好味,想繼續瘋狂食💁🏻
🗣:除左寫紙仔落單,仲有飲品同部分食品係自助式(沙律、薯角、鴨舌等),可以自己去拎喔🙆🏻 星期一至四晚市放題$238/位,星期五至日及公眾假期晚市放題$248/位;19:30前入座及21:30後入座有85折優惠喔🤓
*10% Service Charge*
2017-10-14
當什麼都想吃又有選擇困難之時,最喜歡還是去吃放題。 無論刺身還是壽司、熱盤、串燒、小食都有。 而且小小一碟,每樣嚐一口,喜歡可再點,不浪費又可以滿足為食的咀。 2個多小時,其實吃了很多,最喜歡的有: 冷盤 -- 有熟蝦及青口 可以自己取,我本身好蝦也愛青口 等其他食物之時,可以自己去拿外面的小吃 自己招呼自己 蝦都是甜甜的,可以吃好多隻 來一盤刺身,有我最喜歡的大蝦、三文魚、希靈魚、帶子 非常清甜的味道,新鮮 清酒煮蜆清鮮,酒味香濃,是最正的小吃 黃金焗帆立貝 - 個醬汁酸酸地好美味 開胃,粒帆立貝不是太大粒,但都算鮮味 壽司小小一件,一定不會吃到飽 最愛燒牛肉壽司及皇帝蟹柳壽司- 軟軟熟熟,味道GOOD 泰式蝦餅 - 好香口 紫心香芋丸 - 外脆內軟,軟心又有香芋味 甜品我吃了個蛋撻,香酥又有蛋味~ 而道地的菊花茶微甜,一點都不膩,飲了3-4罐! 輕輕鬆鬆吃個放題,其實非常幸福!
當什麼都想吃又有選擇困難之時,最喜歡還是去吃放題

無論刺身還是壽司、熱盤、串燒、小食都有。
2個多小時,其實吃了很多,最喜歡的有:

冷盤 -- 有熟蝦及青口

可以自己取,我本身好蝦也愛青口

等其他食物之時,可以自己去拿外面的小吃

自己招呼自己

蝦都是甜甜的,可以吃好多隻

來一盤刺身,有我最喜歡的大蝦、三文魚、希靈魚、帶子

非常清甜的味道,新鮮

清酒煮蜆
清鮮,酒味香濃,是最正的小吃

黃金焗帆立貝 -

個醬汁酸酸地好美味 開胃,粒帆立貝不是太大粒,但都算鮮味

壽司小小一件,一定不會吃到飽

最愛燒牛肉壽司及皇帝蟹柳壽司- 軟軟熟熟,味道GOOD

泰式蝦餅 - 好香口

紫心香芋丸 - 外脆內軟,軟心又有香芋味

甜品我吃了個蛋撻,香酥又有蛋味~

而道地的菊花茶微甜,一點都不膩,飲了3-4罐!

輕輕鬆鬆吃個放題,其實非常幸福!
2017-10-23 243 瀏覽
好耐無盡情刷番一餐,約埋友人一於食慾放縱一番。呢度好多野揀,火壽司最愛是三文魚,三文魚貨色新鮮,最食得過。火炙蒜香牛油燒大赤蝦也好好味,牛油夠香口配鮮味大蝦好Match!香蔥鵝肝帶子壽司,鵝肝少少,但味道好甘香。另一款蒜香牛油燒牛肉好正,個人叫了三次,因為牛肉燒到少少熟表面焦同D香蒜和豉油一齊食同日本芥辣供鼻感,好回味。黃金焗立貝一定要吃!表面有芝士和蒜香,酸酸地,好惹味好鮮。我同友人都燒鰻魚,鰻魚來貨新鮮,燒汁好好味。燒雞翼無雪味,香口有肉汁。打邊爐都食埋,日本豆腐超滑、粉絲和娃娃菜的鍋物,好鍋心好味道。炸物紫香芋丸和榴槤炸蛋,香芋綿甜而榴槤好勁榴槤味,好香呀!南瓜天婦蘿,好清甜粉漿夠晒脆。甜品BAR 不少甜品也好好味,迷了自芝士蛋糕好好吃!食夠本啦。
好耐無盡情刷番一餐,約埋友人一於食慾放縱一番。
2017-10-22 513 瀏覽
星期日放假,跟男朋友和男朋友媽媽到銅鑼灣吃午市放題。一向吃開殿.大x屋放題,雖好吃也想試試其他餐廳。得知極尚大瀛喜是銅鑼灣最優秀日本餐廳,滿有期望的。可惜期望越大,失望越大自助吧有日式冷盤小吃如中華沙律,螺肉,八爪魚,沙律吧,椰子雞湯和麵豉湯。椰子雞湯很香椰子味,但略嫌太鹹。一看到這盤刺身已心感不妙。擺盤十分隨便,魚生也不新鮮,賣相很不討好口味也不用多講,不新鮮! 有雪味!其他食品都一般般,沒有心情拍照了。如果要說得上比較好吃的是榴槤炸陣炸得香脆,內裡有真榴槤。沒想到極尚大瀛喜會是如此質素想不通它是如何獲獎的。午市放題每位$188, 有加一

可惜期望越大,失望越大
口味也不用多講,不新鮮! 有雪味!

其他食品都一般般,沒有心情拍照了。
如果要說得上比較好吃的是榴槤炸陣
炸得香脆,內裡有真榴槤。

沒想到極尚大瀛喜會是如此質素
想不通它是如何獲獎的。
午市放題每位$188, 有加一

2017-10-22
2017-10-21 281 瀏覽
我地去左食呢間嘅放題,我地第一次食呢間。我地book 左9點鐘,我地差唔多9點到。俾左個booking number 佢就入得去。座位同座位之間係好近有d尷尬,就係不停聽到隔離枱講野同俾隔離枱聽到我地講野。刺身係新鮮嘅,同埋全晚都無漏單,值得一讚。放題黎講食物質素都幾好。不過服務態度麻麻,個個好忙咁,同埋係自助餐形式,前菜都係要出去攞。
2017-10-20 212 瀏覽
生日飯指定動作食放題日式放題第一轉梗係叫刺身壽司前菜先,前菜採用自助形式,啱哂我哩啲餓底先安撫下個胃。有普通嘅螺肉八瓜魚中華沙律,有自選醬汁沙律吧,有超多選擇飲品櫃,當然仲有雪糕櫃等等。咁多嘢食,其他都普普通通,不過我要推介嘅係凍蝦!蝦肉彈牙,唔會一陣雪味,仲有啲鮮甜。刺身凍咗少少同有啲雪味,魚刺身方面覺得不夠肥美,鮑片/螺片/八爪魚/帶子等都唔錯。有頭蝦同無頭蝦甜味比平時外面食開細細條嘅低一個甜度,但口感就梗係大條正啦,個人覺得無頭嗰款比較甜啲。壽司响好多放題都會求奇過刺身,哩間有驚喜,多款壽司都非常精美,又唔會太大舊,放題嚟講好好食。諗住食海膽手卷仔麵回本就奉勸不要了,羊架要推介,唔會太熟實的的乾爭爭,又唔會太多鬆肉粉軟林林,羊味香濃,口感非常滿意。有個花膠冬菇都唔錯,有少量菜鋪底,略嚴汁多咗啲,生粉太多杰撻撻,食得多會咸。仲有個比目魚,魚油豐富,外皮煎得香脆。天婦羅淨係食咗蝦,熱辣辣不過粉漿好硬。唔記得咩蝦夫人,似蝦多士,麵包索哂啲酒,打咗個冷震。要大讚,上菜超快,寫一件就上一件,唔會亂塞無點嘅食物比客人。飲品雪糕超多選擇,直頭都試唔哂。時間仲要有三小時,非常充足。走廊寬樓底高,
生日飯指定動作食放題

要大讚,上菜超快,寫一件就上一件,唔會亂塞無點嘅食物比客人。飲品雪糕超多選擇,直頭都試唔哂。時間仲要有三小時,非常充足。走廊寬樓底高,唔會碰撞難於出入仲無咁嘈。食過咁多間,我諗我會推介哩間。

• 壽司