2019-10-12 41 瀏覽
原來尖沙咀都有棋哥燒鵝,今晚同朋友黎開餐😍😍~兩個人就揀左個二人餐,先有一份例牌棋哥燒鵝,再可揀份例牌燒味,一碟菜,有白飯、瀨粉、米粉揀,仲包埋飲品,感覺上比較抵食👍🏻!估唔到例牌燒鵝都有燒鵝脾食,外皮燒得好靚,又脆,燒鵝肉除左肉嫩,仲好香~~食到好滿足,份量絕對夠食,正!燒味我揀左叉燒,同樣高質!半肥瘦,唔會乾柴柴,仲有啲咸花生🥜食下,幾香口~~我揀左唔係周圍食到既瀨粉,瀨粉彈牙又有韌性,有得揀都會食瀨粉,湯底清甜~~最後飲返杯茶記檸茶~~
原來尖沙咀都有棋哥燒鵝,今晚同朋友黎開餐😍😍~

最後飲返杯茶記檸茶~~
有次同男友在尖沙咀行街經過棋哥燒鵝, 見櫃窗放置不同燒味好靚好吸引, 決定來依間食中午飯。 店內設計好清新清潔簡潔,座位寬敞。**【老火靚湯】 $15 X  2碗 老火靚湯就是花生雞腳湯,入口好香濃,  加上用料十足料,整個道不錯好滋補的靚湯。**當然點了招牌菜 【原隻燒鵝脾飯】$118 燒鵝最好食的位置當然是脾位,啖啖肉又有皮。 這燒鵝脾泛着鵝油光澤,被斬件方便食用,  但裡頭仍充滿油香,皮脆肉嫩, 仲有陣陣淡淡荔枝柴香, 特別皮與肉中間有點脂肪同咀嚼, 具油脂馥香,勁回味無窮。 ** 【化皮乳豬瀨粉】 $60 乳豬外層燒燒到金黃色,外皮酥脆,  肉質多汁嫩而不乾身, 配瀨粉同食,可減輕肥膩感,  忍不住吃多幾件,齒頰留香。*
有次同男友在尖沙咀行街經過棋哥燒鵝,
見櫃窗放置不同燒味好靚好吸引, 決定來依間食中午飯。
店內設計好清新清潔簡潔,座位寬敞。
【老火靚湯】 $15 X  2碗
老火靚湯就是花生雞腳湯,入口好香濃,
加上用料十足料,整個道不錯好滋補的靚湯。
當然點了招牌菜
【原隻燒鵝脾飯】$118
燒鵝最好食的位置當然是脾位,啖啖肉又有皮。
這燒鵝脾泛着鵝油光澤,被斬件方便食用,
但裡頭仍充滿油香,皮脆肉嫩,
仲有陣陣淡淡荔枝柴香,
特別皮與肉中間有點脂肪同咀嚼,
具油脂馥香,勁回味無窮。
【化皮乳豬瀨粉】 $60
乳豬外層燒燒到金黃色,外皮酥脆,
肉質多汁嫩而不乾身,
配瀨粉同食,可減輕肥膩感,
忍不住吃多幾件,齒頰留香。
午餐
2019-10-08 500 瀏覽
最近和女友食飯都是快閃為主,早排同佢食左間燒鵝餐廳又真係唔錯! 位置喺尖沙咀加拿芬度嗰邊!入去餐廳就見到廚房,一眼望入去感覺都幾乾淨!晚上7點幾食飯時間都幾多人,可能比較大眾化,闊落既餐廳都坐到滿滿,大家都急住落order餐廳的包裝做得唔錯,有唔少令人別開新面既宣傳,而且燒味選擇多,價錢就豐儉由人!我哋叫左一您餐加一個雙併,足料例湯先到,都幾大碗,雞腳咪幾突出!唔錯!一人餐全圖!碗粉都幾大碗,又爽口!碟叉雞雙拼,勁大碟,賣相吸引,有淡淡既鼓油同蜜汁香半肥瘦叉燒肉汁十ro, 有咬口,蜜汁味香甜,送飯一流,屬高質水平!油雞嫩滑,雞咪十足,鼓油味香,一咬肉汁都滲出嚟!跟住仲有大大碟既脆皮乳豬同招牌燒鵝雙拼,好好彩有鵝脾食!鵝皮燒得香脆,有陣好似煙肉既味道,原來就係傳說既荔枝柴香味!第一次食到除了鵝肉既鮮甜味外,仲有多一重口感,基本上唔駛點汁都好好食!鵝肉肥瘦適中,唔會太多肥肉,相信係專登去除左多餘既肥膏,絕對稱得上是皮脆肉嫩!喜歡食酸梅醬既朋友,千萬唔好錯過,自家製既酸梅醬,甜中帶酸,不過我還是更喜歡原汁原味帶有荔枝柴香既燒鵝味!

入去餐廳就見到廚房,一眼望入去感覺都幾乾淨!

一人餐全圖!碗粉都幾大碗,又爽口!

碟叉雞雙拼,勁大碟,賣相吸引,有淡淡既鼓油同蜜汁香

油雞嫩滑,雞咪十足,鼓油味香,一咬肉汁都滲出嚟!

• 油雞
  • 叉燒
2019-10-08 52 瀏覽
棋哥燒鵝 聽聞呢間燒鵝好出名,小編忍唔住去試!雙拼飯$70,就禁睇張相,餸的確多過飯👍燒鵝juicy同啖啖肉,無咩骨👍每張枱都提供一支梅子醬,比客人用~燒腩仔既皮好脆同好香🤤食落亦好新鮮!而叉燒就比較遜色,比較硬身,但蜜汁甜甜既味道為叉燒加左分✅好味指數:8.8/10抵食指數:7.3/10回頭度: 8.7/10——————————————————————📍地點:尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下2號舖📞電話:23486288⏰營業時間:星期一至星期日 10:00-22:30
棋哥燒鵝

好味指數:8.8/10
抵食指數:7.3/10
回頭度: 8.7/10
——————————————————————
📍地點:尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下2號舖
📞電話:23486288
⏰營業時間:星期一至星期日 10:00-22:30
今日心血來潮, 突然間想食燒鵝, 就去咗尖沙咀the one附近嘅燒臘餐廳有別於傳統燒臘檔, 內裏裝修非常之光鮮, 環境好大, 坐得好舒服, 見到有個推介就係燒鵝髀套餐, 有燒鵝脾, 有飯, 仲有個湯添, 從來未試過食燒鵝脾, 就一於試一次先好快就送上械枱, 棗紅鵝皮,超肥美, 光澤而挺身;油亮鵝肉,肉嫩結實無渣。大口咬下,夠新鮮, 鵝皮香脆鬆化,油分甘香濃郁鵝味在口中散開,鵝味濃郁, 鵝油滴在那飯中,連油帶飯一起送入口中,大快朵頤。

2019-10-07 67 瀏覽
講起燒鵝,我諗大家都一定會諗起深井燒鵝喇!但我就唔係咁諗喇!係我心目中,深井燒鵝都只係食打卡,而唔係食好食嘅!🤔而食好食嘅係我今日要講嘅哩間:棋哥燒鵝😍😍😍😍今日特登帶左好鐘意食燒鵝嘅家姐黎食,嗌左個二人餐,其實份量都幾多,好豐富吖😍先黎碟燒腩仔,第一眼,大碟👍再望下,肥瘦均勻,真係一層肥一層肉,肉醃得岩岩好,唔會太咸但又每層都好入味,而唔係得底面有味。皮係芝麻皮,所以雖然唔係岩岩燒起都仲好鬆脆。再黎就係重點:燒鵝!😍仲係燒鵝脾吖😋無論係色澤,油光同香味都不得了燒鵝有少少肥,所以一啖落口,肉汁同油香係個口入面噴發😍真係無誇張,再黎就係有陣煙燻嘅香味慢慢浸出黎,愈食愈香👍油菜,又係大碟嘅,我自己就鐘意將燒鵝嘅汁淋上面食,有菜本身嘅甜仲有鵝油嘅香,無得彈吖。再黎兩碗瀨粉,開頭以為係正常野,一食又有驚喜,湯底好清甜,飲左大半碗都唔口乾👍👍仲包埋兩杯野飲,呢個二人餐真係飽到捧住肚腩走吖!

先黎碟燒腩仔,

再黎就係重點:燒鵝!😍仲係燒鵝脾吖😋

仲包埋兩杯野飲,呢個二人餐真係飽到捧住肚腩走吖!
2019-10-05 44 瀏覽
This shop is a solid choice for Chinese style roast meats, coming from someone who has been having roast meats growing up.As a reference benchmark, similar dish at Café de Coral and MX or other similar in-and-out style lunch chains would be a B- to B. Meh, but alright for a quick meal to fill up.This shop would be in the range of B to B++ overall. Ordered the roast goose and roast pork combo with noodles. Noodle portion satiates. Roast goose was tender and juicey, and had an additional pleasant

This shop would be in the range of B to B++ overall. Ordered the roast goose and roast pork combo with noodles. Noodle portion satiates. Roast goose was tender and juicey, and had an additional pleasant smokey element to it, which I believe is it's differentiating signature amongst good roast gooses. Roast pork had a very crunchy skin, though the fat and meat portion is medicore. Between the two meats, goose ranks much better.

All in all, an interesting roast goose meal.

2019-10-05
2019-10-04 24 瀏覽
點咗燒鵝拼义燒飯加凍檸檬茶,燒鵝普通,义燒勁鹹,飯好硬,凍檸檬茶冇乜茶味。都算,冇話一定要好食㗎!最多咪唔再嚟囉。找數時同收銀先生講話义燒好鹹同埋飯硬,佢回應話冇人反映喎!無語……
2019-10-04
2019-09-30 26 瀏覽
今日放工,如常經過尖沙咀,行下竟然有一間新開嘅燒味店,見環境幾好,好光猛好乾淨,所以就入去試吓。一入到鋪頭入邊,發覺裝修好精緻,隨即拎個餐牌,點一個二人餐。二人餐包括,兩個瀨粉,燒鵝,叉燒,例湯,同埋凍檸茶,另外仲加一碟油菜。燒鵝皮脆肉嫩,肉質超滑,食住呢件燒鵝,一路喺度諗,點解食燒鵝要揸到去深井咁遠呢?於是就去研究下呢間餐廳有乜嘢歷史。餐廳老闆原來做咗好多年燒鵝嘅經驗,靠佢嘅經驗,開咗呢間燒鵝做主題嘅餐廳。除咗燒鵝之外,佢嘅叉燒都非常之不錯。我地點左半肥瘦嘅叉燒,嚟到真係冇乜肥,亦都唔會太過瘦,證明夥計真係用心聽我哋嘅要求,提供你想要嘅食物。不得不提嘅就係佢哋仲有自己嘅燒鵝醬汁任你用,所以總括而言,呢間餐廳唔似一般燒臘店,環境好好,可以坐好長時間進食,同埋食物製作用心,位置方便,經開尖沙咀呀你哋下次

2019-08-22
2019-09-30 44 瀏覽
今晚肥妹仔去咗尖沙咀嗰邊行街,行完街就同肥媽肥家姐一齊去咗呢一間棋哥燒鵝度食晚餐。油切雞瀨粉切雞好滑,好入味,點薑蔥汁好好食。但係最有驚喜係佢個瀨粉!通常坊間嘅瀨粉好淡味,但佢個淡佢個瀨粉個湯底雖然好似好清,但係飲落幾香,幾濃味。油雞燒腩仔瀨粉呢個係肥妹仔叫嘅!佢嘅油雞同切雞樣都係好滑好好食,但係最有驚喜喺佢去個燒腩仔,超脆,點黃芥末醬冇得輸!燒鵝叉燒飯話明叫棋哥燒鵝,燒鵝緊係出名喇,所以肥媽就叫咗個燒鵝肥叉飯食。燒鵝個皮好脆,啲肉好嫩滑,叉燒係肥瘦分明,唔會食落去乾曾曾,點埋個燒味豉油撈飯食好正。油菜一碟例牌燒乳豬重頭戲黎喇!通常肥妹仔食燒乳豬係拜山嘅時候食,見到呢度有得食,梗係叫啦!佢嘅燒乳豬好好食,個皮燒到超級脆,肥肉同埋瘦肉嘅分佈好平均,唔會食落去過肥或者過瘦,點上乳豬醬,冇得輸。熱奶茶咸柑桔可樂

油切雞瀨粉

油雞燒腩仔瀨粉

燒鵝叉燒飯

油菜一碟

例牌燒乳豬

熱奶茶

咸柑桔可樂
2019-08-25
棋哥燒鵝想食好耐~~~今次在尖沙咀都有分店,方便好多裝潢簡約,座位寬敞個menu好有趣,非一般的傳統燒味食店。老火湯是必點,花生雞腳湯,好足料,個湯好甜又滋潤,而且少油少味精。棋哥燒鵝片瀨粉 $98燒鵝片一定是必食,賣相相當吸引。燒鵝皮有木燒的香味,煙韌帶點脆,而燒鵝肉香多汁、嫩滑,啖啖肉好滿足,令人齒頰留香。瀨粉夠滑,個湯底都好味。乳豬五寶飯 $85五寶飯在燒味飯中我也很喜歡食,有5款不會悶,實在太吸引!乳豬皮好香脆,咬開聽到「卡擦」聲,而且又啖啖肉。叉燒多肉汁中帶點嚼勁,油雞又好嫩滑,紅腸、咸蛋都好出色。第一次享受這樣高質的燒味,值得再來。
棋哥燒鵝想食好耐~~~
今次在尖沙咀都有分店,方便好多
裝潢簡約,座位寬敞

個menu好有趣,非一般的傳統燒味食店。

棋哥燒鵝片瀨粉 $98
燒鵝片一定是必食,賣相相當吸引。

瀨粉夠滑,個湯底都好味。

乳豬五寶飯 $85
五寶飯在燒味飯中我也很喜歡食,有5款不會悶,實在太吸引!

乳豬皮好香脆,咬開聽到「卡擦」聲,而且又啖啖肉。

2019-09-26 33 瀏覽
行尖沙咀,經過棋哥燒鵝,望見櫥窗光猛乾淨,入面嘅燒味排列整齊,色澤亮麗,又有唔少朋友食過話好食,就同女朋友走入去試試。除咗普通散叫,呢到仲有套餐,1人餐/2人餐/4人餐/6人餐都有,套餐包括燒鵝、燒味、油菜、老火湯/飲品,價錢幾抵食!📣2人套餐 $248棋哥燒鵝(例牌)正😋係鵝脾!燒鵝皮薄酥脆,皮下冇多餘肥膏,肉質非常嫩滑,仲有陣陣嘅煙燻荔枝木香氣,油脂甘香同時唔會有好重嘅鵝羶味。單拼燒味(例牌)可選叉燒/燒腩仔/切雞/豉油雞/燻蹄/紅腸,我地就揀咗燒腩仔。燒腩仔外皮脆卜卜,腩仔肥瘦層層相間,比例均稱,肉質鬆化,軟腍冇渣;份量仲好多!伴碟嘅花生酥脆咸香,記得要試。郊外油菜店員細心安排蠔油分開上👍🏻油菜清甜爽脆。瀨粉湯底較清,餸燒味味道啱啱好👍🏻老火靚湯好足料!花生眉豆雞腳全部煲到軟腍入味。凍檸樂

📣2人套餐 $248
棋哥燒鵝(例牌)
正😋係鵝脾!
單拼燒味(例牌)
伴碟嘅花生酥脆咸香,記得要試。
郊外油菜
店員細心安排蠔油分開上👍🏻油菜清甜爽脆。

瀨粉
湯底較清,餸燒味味道啱啱好👍🏻
老火靚湯
好足料!花生眉豆雞腳全部煲到軟腍入味。
凍檸樂
2019-09-25 33 瀏覽
同朋友係the one睇完戲,一出黎就見到棋哥燒鵝,久仰大名架啦其實,二話不說就入去食下啦😎一場黎到,緊係嗌佢個燒鵝脾飯。無錯係有啲貴架,百幾蚊一個燒鵝飯,但食過真係發現物有所值🥰剩睇外表,已經見到鵝肉飽滿,表面油光滿溢🤩 食落口好香燒過既味道,而且皮都幾脆口同埋好易咬,肉質軟腍。食落滿口油香但唔膩,好快就比我地清左😋另外仲食左五寶飯,味道都ok。不過同燒鵝脾飯相比,就真係高下立見啦!為左個燒鵝脾飯,絕對可以再戰!

燒鵝脾飯

五寶飯
2019-08-07
燒鵝脾飯
五寶飯
2019-09-24 21 瀏覽
本身都好意食燒鵝, 之前經過已經見到呢間主打食燒鵝既餐廳, 咁啱今日約左朋友去睇戲, 佢又諗唔到食乜, 所以我就提議下試下呢間啦. 我地叫左個2 人套餐($248), 因為又可以食燒鵝又可以叫义燒, 仲有油菜及2碗飯/瀨粉/米粉, 及可以揀飲例湯或餐飲, 真係滿足晒我. 雖然係例牌, 不過我覺得都夠食, 而且我地好好彩呀, 我地有燒鵝脾呀. 燒鵝個皮係薄及好脆, 唔多肥膏, 鵝肉既味好濃, 燒鵝下面仲有花生.好正呀呢碟义燒色澤好吸引, ,表面好朴朴咁充滿蜜汁味, 肉質係肥瘦適中, 除左义燒之前, 其實可以揀其他, 例如, 燒腩仔/切雞/豉油雞/燻蹄/紅腸

2019-09-24 25 瀏覽
我下午茶時段經過呢間棋哥燒鵝環境整齊清潔 抱住一試無妨嘅態度去食下叫左———————————1) 燒鵝瀨粉 $45燒鵝真係出色,好味!食落個皮好脆同埋有少少煙熏味!瀨粉口感亦都同平日食既不同,口感較為結實同埋Q彈,同燒鴨好夾,$45都覺得五貴!————————————2) 燒腩仔飯 $40相對起燒鵝,燒腩仔個感覺就冇咁驚喜,不過個皮都係好脆,豬肉香就差d睇左佢夜晚晚飯個餐牌,價錢都唔算貴,有機會都會再黎食!
我下午茶時段經過呢間棋哥燒鵝
環境整齊清潔 抱住一試無妨嘅態度去食下

叫左

———————————
1) 燒鵝瀨粉 $45

————————————
2) 燒腩仔飯 $40

睇左佢夜晚晚飯個餐牌,價錢都唔算貴,有機會都會再黎食!