2018-07-11
並非第一次嚟,所以知道座位有限,尤其係望向日本師傅燒串燒嘅bar枱。好在有訂位,1930時準時到達,只有我訂嘅座位無人,bar枱位已座無虛席;而且聽到日語及歡笑聲此起彼落,好似真係去咗日本嘅串燒店咁。首先叫咗個廚師發辦嘅10串串燒,食完後先再叫自己想食嘅串燒。呢度嘅燒鳥(即鷄肉)及鷄內臟全部寫明係用日本鷄,再加上串燒師傅嘅功力,所以食到嘅味道真係同喺日本所食到嘅有9成相似。而且,師傅會刻意逐一逐一燒好先至奉上,所以客人可以一串一串品嚐熱辣辣燒起嘅串燒,唔會似坊間一啲店舖咁燒完後一次過上晒所有order食到暖嘅串燒。呢度嘅燒鳥及燒鷄內臟非常好食,鷄胸肉唔會似一般串燒店咁燒到熟晒,而係同日本一樣半生熟嘅,除咗係對食材信心嘅表現之外,亦品嚐到鷄肉嘅原始味道。另外,呢度嘅鷄肉棒亦係我暫時食到最正宗嘅,因為師傅會加入鷄軟骨喺肉入邊,令到口感同喺日本食到嘅一樣。除咗鷄之外,最正嘅係豚肉溫泉蛋(都係鷄有關嘅))。用煙肉包住隻流心鷄蛋、淋上甜汁燒,燒後鷄蛋仍然係流心嘅,非常出色又好:。而牛舌亦唔錯,但係呢度嘅燒鳥我覺得實在太出色,所以只食咗一串P串燒價錢其實同大部位嘅串燒店差唔多,但係呢度大部份(鷄肉
串燒價錢其實同大部位嘅串燒店差唔多,但係呢度大部份(鷄肉全部日本貨)食材都係來路貨,加上日本人負責串燒,望港島中區夜景(望唔到海),加上座位舒適,綜合以上各點實在可以講價錢合理。唯獨係飲料偏貴,生啤一杯要$60大洋(
鷄頸肉,又爽口又彈牙
芥末鷄胸肉
日本鷄唔需要熟晒嘅,亦係對食材有信心嘅表現
豚肉溫泉流心蛋
鷄肉棒