2023-07-30 43 瀏覽
今次去咗天后食晚餐,餐廳采用全落地玻璃,景觀一流!極上黑松露醬和牛卷壽司卷捲住忌廉芝士同火箭菜,上面鋪住和牛同黑松露醬,整個口腔都充滿黑松露嘅香味,和牛入口鮮嫩,忌廉芝士感覺比較邪惡,幸好有火箭菜中和一下邪惡感。燒慢煮日本豬手豬手炆得好軟腍入味,肉質滑嫩,滿滿骨膠原。和牛釜飯店員會將釜飯端到你面前烹調,煮好後會加入醬汁同蔥粒,和牛切成小粒,飯粒索曬高湯嘅味道,甜甜地食落幾開胃。燒物叫咗幾款燒物試下,有自家製雞肉棒、雞肝、牛舌、柚子胡椒燒地雞、燒明太子雞翼和芝士年糕,燒物燒得肉嫩又多汁,火喉控制得宜。
今次去咗天后食晚餐,餐廳采用全落地玻璃,景觀一流!

燒慢煮日本豬手
豬手炆得好軟腍入味,肉質滑嫩,滿滿骨膠原。

和牛釜飯

燒物
2023-07-29 46 瀏覽
佢嘅裝修很像吃omakase的店,但里面是單點的,價格非常合理,味道都很不錯,點了一大堆都沒有踩雷的☺️前菜是一定要點的,我估計每天都不一樣吧。一款是菜同菇的冷盤,另一款是類似豆腐和布甸的結合,微甜,兩款都好吃。另外點了芥末八爪魚,配酒一流。還有新出的苦瓜炒豬肉,里面還有豆腐和蛋,用的是沖繩的苦瓜。炸物方面點了天婦羅蝦,大大的兩隻,好彈牙好香脆。我們還點了很多串燒類的食物: 推薦燒羊架,比想像中大好多,而且羊的味道很香。自家製雞肉棒,配上蛋汁好好吃🤤日本香腸拼盤,有辣腸、紫蘇味和原味三款,都好好吃。還有柚子胡椒燒地雞也是好好吃。明太子雞翼料好足,而且沒有骨頭非常方便。壽司卷方面點了軟殼蟹牛油果加州卷,料超足的,每一塊都吃到很香脆的牛油果🥑最後主食選了冷烏冬,把薑和芝麻加到汁里去,真的好香好好吃,非常適合夏天吃👍🏻廚房就在座位中間,看得出廚師每一道菜都用心製作,絕對是平民價格,高級享受。

2023-07-28 50 瀏覽
今晚黎左天后呢間日本料理食飯,超開心🥰可以望到勁靚既維港,同埋嘢食都又靚又好食🫧好鍾意呢個極上黑松露醬和牛卷🐂和牛卷係用生牛肉既,好嫩口感好好❣️黑松露醬令到成個卷都好香💘呢個馬友一夜干都好好食!有成條馬友,燒得好香,表皮脆脆地,入面既魚肉又紮實又多汁,油脂勁香🥹推薦呢個忌廉芝士番茄八爪魚冷盤🐙呢個冷盤真係好fresh好清新🍅八爪魚既海水味同番茄既酸甜、cream cheese既鹹味好夾🧀而且唔止食物好食,又望到靚景,餐廳本身位置左得好舒服,檯同檯之間既距離好好,唔會好大壓迫感👍🏻而且店員都好nice態度好好,唔知食乜都有好好咁介紹比我地😻之後一定再黎幫襯❣️

2023-07-28 34 瀏覽
餐廳位於23樓,有個落地大玻璃,可以觀賞維港夜景,真係好靚,望出去一覽無遺。仲有個小露台,同三五知己來一齊打卡就perfect啦~😌😂☺️❤️餐廳係天后個頭,營業時間是12:00-22:00,來之前記得book定位,咁就可以節省等位時間了~*松葉蟹肉甲羅燒配絹豆腐豆腐新鮮清甜,口感綿滑,好似食緊雪糕咁~wow松葉蟹肉甲羅燒都已經夠曬惹味,鍾意食海鮮既大家一定要試呀!*和牛釜飯份量好足夠,可以食得好飽,一個人食唔曬仲可以叫少飯or 同朋友/ 男朋友一齊開心share~😎😎😎*牛小排他他燒最後我地食左牛小排with他他燒,佢係用自家三葉醬整的,味道unique,果然係招牌菜!
*松葉蟹肉甲羅燒配絹豆腐
*和牛釜飯
*牛小排他他燒
2023-07-27 39 瀏覽
今日知道陳總過嚟畀姐姐很醒目提我們訂了這間餐廳地點方便環境非常之優美, 我哋坐著落地玻璃前, 一邊欣賞日落!一邊欣賞你呢道美食! 牛油果油甘魚沙律: 分量都算多。油甘魚非常新鮮。牛油果嘅份量近半個, 一點都不吝嗇。 O Toro : 不得了!非常之滑! 一放入口已經滑到喉嚨!好好味!Chu Toro: 是享受吖! 牛油香味,完全在口腔中感受到。 和牛牛頸脊串燒: 外層燒烤得微微脆,保留微微炭燒味,完全做到鎖住肉汁師,傅工嘅工架,很不錯! 和牛釜飯: 壓軸還有呢一個飯,簡直係為呢餐飯,添上完美句號,和牛非常之好味。
2023-07-27 39 瀏覽
🥰為了補祝閏密生日飯,專登比佢簡好啲既餐廳,比佢搵到係天后既日系餐廳😍叫做桐割烹,呢度環境好出色😋我地仲係咁係度打卡,因為望到好靚既夜景,靚到爆,唔怪得我既好閏蜜會簡呢度啦☺️😋海老黑豚肉卷😋除左賣相好吸引之外,原來可以咁好食,豚肉既質感非常軟腍,好夠香口,另外海老口感彈牙,好食到叫好!😋和牛牛頸脊串燒😋完全估佢唔到阿?和牛串燒可以咁大串,嗅到出來已經好香,串燒燒得咁香,面層仲有醬汁味道,完全好滋味!😋松葉蟹肉甲羅燒🤩配絹豆腐😋簡直就係顏值爆燈阿,蟹肉甲羅燒中既蟹肉份量好多,味道非常濃厚,另外配鋗豆腐,好有日式感!😋黑鯛舞茸卷😋呢份卷係包得好靚,味道係好濃郁,好食到食完又再食!

😋海老黑豚肉卷😋
😋和牛牛頸脊串燒😋
😋松葉蟹肉甲羅燒🤩配絹豆腐😋
😋黑鯛舞茸卷😋
呢份卷係包得好靚,味道係好濃郁,好食到食完又再食!
2023-07-27 23 瀏覽
今日系港島附近行街,發現左呢間隱世餐廳,見網上評價唔錯, 而且裝修都好有日式風味,於是入去試試,一齊來睇下今日既餐單:❤和牛釜飯❤❤牛小排他他燒(自家三葉醬)❤極上黑松露醬和牛卷❤自家製雞肉棒❤❤❤和牛釜飯❤讓你感受到和牛肉的鮮美和米飯的香糯,口感非常綿軟,非常適合喜歡吃肉的人食用。❤牛小排他他燒❤系自家人手切,擺盤好有心思。❤極上黑松露醬和牛卷❤入口爽脆,點少少醬油已經好正。❤自家製雞肉棒❤肉質結實,真係一試難忘。加少少蛋醬增加fresh 既感覺。還要一提呢間店舖裝修環境都唔錯,坐落感覺都好有氣氛!

還要一提呢間店舖裝修環境都唔錯,坐落感覺都好有氣氛!
2023-07-26 49 瀏覽
今天帶女朋友去咗一間新開嘅日本料理,餐廳位於天後港鐵站附近,地點夠曬方便,餐廳裝潢日式木系簡約風,入面有個落地大玻璃,景觀唔錯,對住維港食嘢都感到好舒適。食物方面有刺身、燒物、揚物、卷物、飯團等,我們叫咗幾樣試下。餐前菜 $60✨蓮藕+玉子玉子都有蛋香味,味道甜甜地;蓮藕有醬汁醃制,食落爽口美味。✨北海道海膽 $268海膽好新鮮,味道鮮甜,入口順滑Creamy。✨極上黑松露醬和牛卷 $298未上枱已經聞到陣陣黑松露嘅香味,和牛用上生牛肉,口感好軟嫩,仲帶有牛香,入面仲有軟心芝士,食落味道都好夾。✨牛小排他他燒 $200牛小排經過輕輕炙燒,牛香味出曬嚟,顏色仲好粉嫩,肉質軟嫩,加埋自家制嘅三葉醬醃制味好惹味。✨兵庫縣生蠔 $150生蠔唔算好大只,但勝在夠肥美,肉質鮮嫩,味道甘甜爽口。總結:服務都好滿意,餐廳地點夠方便,食材新鮮,用餐環境都唔錯,更可以欣賞到維港景色嘅日與夜,整體唔錯。
今天帶女朋友去咗一間新開嘅日本料理,

餐前菜 $60
✨蓮藕+玉子
玉子都有蛋香味,味道甜甜地;
蓮藕有醬汁醃制,食落爽口美味。

✨北海道海膽 $268
海膽好新鮮,味道鮮甜,入口順滑Creamy。

✨極上黑松露醬和牛卷 $298

✨牛小排他他燒 $200

✨兵庫縣生蠔 $150
生蠔唔算好大只,但勝在夠肥美,肉質鮮嫩,味道甘甜爽口。

2023-07-19
2023-07-25 33 瀏覽
💚牛油果油甘魚沙律牛油果同油甘魚整成既沙律口感非常柔嫩,牛油果好軟好滑,油甘魚亦有本身既魚油,同樣軟嫩,另外再有啲蔥絲,口感好好,又唔會太咸,仲有紫菜配搭住可以一齊食,真係好味!❤️嚴選刺身6品深海水八爪好煙韌,同普通既八爪魚好唔同,口感好好多,北海道牡丹蝦就好鮮嫩,都幾粘口,油甘魚好肥好香,中吞拿魚無咁肥有啲筋,但都充滿魚香,赤貝口感好爽,好彈牙,北海道帶子亦好大粒,全部都夠晒新鮮呀!🧡極上黑松露醬和牛卷和牛刺身真係第一次食,原來一啲都唔腥,反而好香牛味,薄薄一片已經好香,黑松露就更加帶出和牛既肉香,飯卷入面再包住忌廉芝士同生菜,味道更豐富!🩷海老黑豚肉卷大大隻既海老被黑豚肉包住,黑豚肉唔會太厚,但已經好重肉味,海老亦充滿黑豚肉既油香,更加軟更加彈牙,燒得好香口,超好食!
💚牛油果油甘魚沙律
❤️嚴選刺身6品
🧡極上黑松露醬和牛卷
🩷海老黑豚肉卷
見到上網話呢間新開既日本料理好唔錯,今日就同老公過黎試下咩料~[馬友一夜干]9/10馬友好大條,肉質好紮實,表皮焦脆,魚肉充滿肉汁同油脂,好食🐟[鮪魚大腹、中腹刺身]10/10刺身好新鮮~只有魚淡淡既味,冇任何其他異味~油脂多到幾乎入口即溶,又大大舊好厚~好正~🍣[自家製雞肉棒]8/10雞肉好紮實但好嫩滑~表面燒得好香,沾生雞蛋食口感一流~🐥[牛小排他他燒]10/10燒得好好~外焦內嫩,入面係半生熟既牛肉,香得黎好嫩滑~搭配既醬汁係自家製既三葉醬,好清新~🐮[刺身六品]10/10係時令刺身~今日食既係八爪魚、北海道牡丹蝦 、油甘魚、中鮪魚、赤貝同北海道帶子~同樣好新鮮唔腥冇雪味,好鮮甜同冇筋位~🐙🦐

[馬友一夜干]9/10

[鮪魚大腹、中腹刺身]10/10

[自家製雞肉棒]8/10
雞肉好紮實但好嫩滑~表面燒得好香,沾生雞蛋食口感一流~🐥

[牛小排他他燒]10/10

刺身六品]10/10
2023-07-21 150 瀏覽
天后✨💖桐‧割烹環境好高級優雅,望到迷人維港景色🥰服務也非常好,愉快的用餐體驗😍🥢前菜 每位$30有野菜及黑芝麻豆腐。🥃精選梅酒配日本菜一流✨👍🥑牛油果吞拿魚沙律用紫菜包著吃,牛油果同吞拿魚軟滑。🔥燒物:雞腎👍燒得爽脆焦香。🐔柚子胡椒燒地雞雞扒外皮脆口,肉嫩juicy💖😍🐃和牛牛頸脊牛肉味非常濃郁。🍣旬壽司盛十貫 有玉子、拖羅、海膽、墨魚、三文魚子、帆立貝、蝦、平目魚、深海池魚及金目鯛。🐟深海池魚好新鮮,非常肥美。海膽味道鮮甜 ,有海水味。💖最後食埋芝士年糕就大滿足。👍餐廳採用的食材好新鮮,價錢合理,高級享受,cp值高😚

🥢前菜 每位$30

有野菜及黑芝麻豆腐。

🥃精選梅酒

配日本菜一流✨👍

🥑牛油果吞拿魚沙律

用紫菜包著吃,牛油果同吞拿魚軟滑。

🔥燒物:

雞腎👍燒得爽脆焦香。

🐔柚子胡椒燒地雞

雞扒外皮脆口,肉嫩juicy💖😍

🐃和牛牛頸脊

牛肉味非常濃郁。

🍣旬壽司盛十貫

🐟深海池魚好新鮮,非常肥美。海膽味道鮮甜 ,有海水味。

💖最後食埋芝士年糕就大滿足。

👍餐廳採用的食材好新鮮,價錢合理,高級享受,cp值高😚

2023-07-20
2023-07-21 76 瀏覽
Firstly, 我地食左嚴選刺身6品,包括深海水八爪 、北海道牡丹蝦 、油甘魚、中吞拿魚、赤貝and北海道帶子。款式多選擇,食材新鮮,日本空運直送,再冰鎮保存,真係完全無缺失新鮮度。呢6款刺身會因季節而換款式,可以係春夏秋冬四季都食到唔同種類既刺身啦!!😍😍😍😌And then 我地食左極上黑松露醬和牛卷,和牛口感柔滑,絕對唔輸比刺身。上面仲有黑松露,令味蕾更幸福👅👅😌😍😍😍🤤賣相已經好吸睛,真係可以一個人食曬成碟!油甘魚他他沙律都一樣咁優秀~
2023-07-21 52 瀏覽
今日同男朋友book左呢間新開既餐廳慶祝紀念日🥂開心坐到窗口位,見到好靚既海景,嘢食都好唔錯🌙🔸和牛釜飯超級正!真係有個細既釜炊爐直接上,非常香!飯粒粒粒分明,而且索滿高湯同和牛既肉汁,和牛好嫩滑品質好好!🔸忌廉芝士番茄八爪魚冷盤我都超鍾意!忌廉芝士番茄食得多,加埋八爪魚刺身令個冷盤鮮味更重,好開胃好好食!🔸我地都試左黑鯛舞茸卷 ,魚肉好嫩滑同好香魚味,但係唔腥,加埋舞茸既草清味,成個卷鮮味十足!🔸松葉蟹肉甲羅燒配絹豆腐都非常正!甲羅燒食到海水既味道,好鮮美!蟹肉同蟹膏都好多!配合豆腐既豆香,真係食唔停口!
今日係我同老公結婚三週年, 佢冇買咩禮物送畀我但係就專登喺呢一度訂咗貴賓房和我慶祝, @刺身6品, 呢度菜會因應季節而不定期轉款式, 今期有深海水八爪 ~ 非常之爽口 !北海道牡丹蝦 ~ 蝦膠鮮甜味很重!油甘魚~ 滋味濃厚!中吞拿魚,近乎入口即溶 !赤貝~ 幾爽甜!北海道帶子~ 非常大粒,又鮮甜! @牛油果油甘魚沙律, 牛油果非常之creamy, 估唔到油甘魚,配沙律醬,個味道又幾夾喎! @極上黑松露醬和牛卷,黑松露味非常之突出,但又唔會蓋過和牛嘅鮮味。 @油甘魚他他沙律,佢呢度嘅油甘魚真係非常之新鮮,很推介一試!
2023-07-20 31 瀏覽
放左工黎到公司附近嘅《桐‧割烹》食晚餐!今日的晚餐非常豐富,一邊食一邊享受美好的放工時光。極上黑松露醬和牛卷💜💜💜💜💜💜💜淨係牛肉已經滿足唔到我,呢個加上黑松露的牛肉,完全直擊我胃口。又有牛鮮味又有黑松露嘅香味,和牛卷入邊卷咗忌廉芝士🧀️,整件味道非常濃郁。O Toro Chu Toro刺身🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷刺身厚切上,粉嫩嘅顏色吸引,兩款Toro鮮甜又新鮮。馬友一夜干💛💛💛💛魚肉結實嘅馬友魚乾,燒過之後味道更佳,每一啖肉都係魚嘅鮮味,魚尾部份更係燒到脆卜卜,香脆可口!油甘魚他他沙律🤎🤎🤎🤎🤎🤎呢個經典嘅配搭,點樣都係咁好食,濃濃嘅香蔥味和油甘魚的香味,香蔥嘅清爽口感和油甘魚嘅柔軟口感,兩者互相輝映,形成一道絕讚嘅菜式。
💜💜💜💜💜💜💜
O Toro Chu Toro刺身
🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷
刺身厚切上,粉嫩嘅顏色吸引,兩款Toro鮮甜又新鮮。
馬友一夜干
💛💛💛💛