2024-01-12 58 瀏覽
大家好,今次同大家分享下我喺一家餐廳嘅食玩體驗啦!試咗佢哋嘅極上黑松露醬和牛卷,真係入口即溶啊,黑松露嗰陣香,撲鼻而來,滋味豐富得嚟唔覺得膩口,加埋忌廉芝士同火箭菜,啱晒口味重嘅朋友。燒慢煮日本豬手嘅部分呢,阿喂,滑到喎👍🏻!肉質鬆軟,骨膠原爆炸嘅感覺,好有滿足感喎。飯友推薦,和牛釜飯,呢一個真係靚仔嘅出場,店員端到面前,瞬間香氣四溢🍛!每一粒米饱吸哂牛骨高湯,入口甘香,和牛軟滑得嚟又juicy!燒物方面,每樣都做得夠味,自家製雞肉棒、燒明太子雞翼特別惹味,雞肝、牛舌更加係我嘅心頭好,腍滑少嚟有層次🔥。啱晒啖啖肉嘅你,記得試下海老黑豚肉卷同牛頸脊串燒,個海老夠彈牙,黑豚肉嘅香味勁!牛肉串恰到好處嘅熟度,滿足咗我嘅味蕾😋。總結一句,呢間餐廳提供嘅日式料理,唔淨止美味,而且每一道菜都一絲不苟嘅呈獻,真係食得出心機同用心。好食,真係正喎!下次再嚟,你哋都不妨一試!

今日去咗間正宗日本餐廳,食物真係讓人回味無窮,心思思想分享落去。起頭係個,真係清新得嚟,配合得咁好,生菜鮮脆,佐料夠哂味。🥗再試埋,咬落去肉質軟滑,味道夠晒香,完美烤得口口都嘩啦聲,好過癮。嘅牛油果同油甘魚嘅搭配,講真,濃郁、滑潤到令人忍唔住一口接一口。當然,怎能錯過呢?熱辣辣嘅甲羅燒,蟹肉嘅鮮味喺嘴裏綻放,滿足!😋而家講到高潮部分——,簡直係鮮美極致,黑鯛嘅肉質嫩滑,舞茸嘅菌香,每一啖都令人嘆為觀止。最後甜品就食咗粒,清新嘅綠茶味,滑滑哋結束今次嘅味蕾之旅。🍨所謂「物有所值」,今次食的確是,方圓十里都難求嘅美味,每一款食物,每一個細節,都值得一試再試。朋友們,不妨去味道旅行一番!
今日去咗間正宗日本餐廳,食物真係讓人回味無窮,心思思想分享落去。起頭係個[和風沙律],真係清新得嚟,配合得咁好,生菜鮮脆,佐料夠哂味。🥗

再試埋[和牛牛頸脊串燒],咬落去肉質軟滑,味道夠晒香,完美烤得口口都嘩啦聲,好過癮。[油甘魚沙律]嘅牛油果同油甘魚嘅搭配,講真,濃郁、滑潤到令人忍唔住一口接一口。

當然,怎能錯過[松葉蟹肉甲羅燒]呢?熱辣辣嘅甲羅燒,蟹肉嘅鮮味喺嘴裏綻放,滿足!😋而家講到高潮部分——[黑鯛舞茸卷],簡直係鮮美極致,黑鯛嘅肉質嫩滑,舞茸嘅菌香,每一啖都令人嘆為觀止。

最後甜品就食咗粒[綠茶雪糕],清新嘅綠茶味,滑滑哋結束今次嘅味蕾之旅。🍨所謂「物有所值」,今次食的確是,方圓十里都難求嘅美味,每一款食物,每一個細節,都值得一試再試。朋友們,不妨去味道旅行一番!
喜歡吃廚師發辦的朋友😆,有吃過割烹料理嗎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)?! 沒有的話,不如去天后的 🇯🇵桐•割烹 試試呢~ 餐廳不但食物質素高,更能看到維港美景😍,難怪到訪當天全院滿座啦(≧▽≦)! 服務員服務有禮,體驗好滿意! ☆ 香草白蝦沙律🥗$128 沙律好清爽,配上洋蔥汁後,增添不少色彩。 ☆ 是日椀物✨$68 椀物是松茸蝦丸🦐,蝦丸好彈牙,鮮味十足,有驚喜! ☆ 燒香魚🐟$180 香魚燒不錯,皮香肉嫩,魚肉鮮甜,蘸酸汁好吃呀。☆ 姫松茸和牛卷🥩$238 不愧為和牛卷,肉質相當軟腍呀😍!!!! 肉香豐富,脂肪含量高,一入口,牛香散發呢~ ☆ 鵝肝釜飯🍚$380 鵝肝釜飯同樣不錯,鵝肝肥美,拌飯一流。如果有飯焦就更得我歡心。

☆ 香草白蝦沙律🥗$128

沙律好清爽,配上洋蔥汁後,增添不少色彩。

☆ 是日椀物✨$68

椀物是松茸蝦丸🦐,蝦丸好彈牙,鮮味十足,有驚喜!

☆ 燒香魚🐟$180

香魚燒不錯,皮香肉嫩,魚肉鮮甜,蘸酸汁好吃呀。

☆ 姫松茸和牛卷🥩$238

☆ 鵝肝釜飯🍚$380

2023-09-22
餐廳位於23樓,望到維港靚景,可以睇到煙火匯演🎆仲有私人包廂,好適合公司聚會/情侶拍拖💞食物正又好view,推薦❣️.📍八寸($268)一共6款食材❥芥末魷魚漬:新鮮黏口,魷魚Q彈🐙❥鮑魚天婦羅:鮑魚醃過,有啲似日本風乾帆立貝,口感煙韌再加上酥脆外皮,好食❥鵝肝:煎到外脆內軟,入口即融🦆❥鰻魚飯:飯粒飽滿,鰻魚多細膩肥美又夠多,超好食😋❥三文魚籽杯:魚籽鹹鮮味好惹味🐟❥楊梅:最後仲有酸酸甜甜嘅楊梅好開胃🍓.📍三杯酢($108)用豉油、醋同食用花組合而成,味道酸酸地好開胃🤤.📍桐特上魚生丼($588)魚生丼內有大拖羅、三文魚、三文魚籽、蜜柑鯛、帆立貝、牡丹蝦、海膽同魷魚🦑,食材夠晒豐富👍🏻魚生肥美油潤,特別係大拖羅,入口即融赤醋飯酸酸地幾開胃,刺身又大件,不過價錢比較進取🙈.📍牛舌($88)有一定厚度,口感爽嫩又唔韌,好食🫶🏻.📍雞肉棒($68)食落好鬆軟,配埋蛋漿同醬汁🐣更加香滑,推薦❣️.📍雞皮($68) 燒到金黃色賣相唔錯🔥,乾身之餘又有鬆脆口感🤤餘韻仲食到雞油香,係炸魚皮嘅升級版🌟.📍香魚($180)第一次食到香魚,唔係好條,肉量唔算多外面煎得香脆可口🤤,魚肉煎得啱啱好唔會過老不過比

餐廳位於23樓,望到維港靚景,可以睇到煙火匯演🎆
仲有私人包廂,好適合公司聚會/情侶拍拖💞
食物正又好view,推薦❣️

📍八寸($268)
一共6款食材
❥芥末魷魚漬:新鮮黏口,魷魚Q彈🐙
❥鵝肝:煎到外脆內軟,入口即融🦆
❥鰻魚飯:飯粒飽滿,鰻魚多細膩肥美又夠多,超好食😋
❥三文魚籽杯:魚籽鹹鮮味好惹味🐟
❥楊梅:最後仲有酸酸甜甜嘅楊梅好開胃🍓

📍三杯酢($108)
用豉油、醋同食用花組合而成,味道酸酸地好開胃🤤

📍桐特上魚生丼($588)
魚生肥美油潤,特別係大拖羅,入口即融
赤醋飯酸酸地幾開胃,刺身又大件,不過價錢比較進取🙈

📍牛舌($88)
有一定厚度,口感爽嫩又唔韌,好食🫶🏻

📍雞肉棒($68)
食落好鬆軟,配埋蛋漿同醬汁🐣更加香滑,推薦❣️

📍雞皮($68)
燒到金黃色賣相唔錯🔥,乾身之餘又有鬆脆口感🤤
餘韻仲食到雞油香,係炸魚皮嘅升級版🌟

📍香魚($180)
第一次食到香魚,唔係好條,肉量唔算多
外面煎得香脆可口🤤,魚肉煎得啱啱好唔會過老
不過比較多骨,需要慢慢食🙈

📍椀物($68)
松茸湯除咗有松茸之外,仲有粒大蝦丸同蔥
飲落有溫和暖胃,有減膩作用
2023-08-25 431 瀏覽
刺身:點咗平日較鍾意食既三款:中拖羅、油甘魚、三文魚。中拖羅顏色靚,滿滿既魚油脂,新鮮味美,推薦!油甘魚同三文魚,肥美、甘甜,魚味十足~特上壽司盛八貫,由廚師發辦,有當季既池魚,仲有海膽、帆立貝、赤身、蝦、玉子和沙甸魚等。帆立貝厚身、鮮甜,大大的滿足!海膽清新,色澤橙黃,好有光澤,就咁睇已經知道好新鮮!油甘魚他他沙律,有爽脆既紫洋蔥、特色醬汁,加上鮮嫩既油甘魚,好食,值得一試!✨窗外既景觀好靚!
油甘魚同三文魚,肥美、甘甜,魚味十足~

✨窗外既景觀好靚!
2023-08-25 265 瀏覽
好耐冇去食日式餐廳,今日放假約埋一班朋友去天后個頭行街順便試一試呢間高質日式菜🍴🍴嚴選刺身6品。呢款刺身係會我唔同季節而有唔同嘅刺身。今期有深海水八爪魚🐙北海道牡丹蝦🦐油甘魚🐟中吞拿魚,赤貝,北海道帶子。赤貝口感柔軟,帶子細嫩好清甜。刺身簡直係冇得彈啊💕🍴馬友一夜干。外皮燒得好脆啊。但入面啲魚肉唔會好乾身,仲好滑添❣️超級夠味🍴黑鯛舞茸卷。呢個一定要試!第一次食黑鯛,好鮮甜,肉質柔嫩😚🍴松葉蟹肉甲羅燒配絹豆腐甲羅燒啱啱燒完好鮮甜,要趁熱食。蟹膏同蟹肉份量都好夠,蟹味超級濃✨食完之後同朋友都覺得體驗非常好👍🏻下次嚟會encore佢其他既刺身🤩超級新鮮😏唔知下次係邊幾款刺身呢🤣❣️係一間值得回顧嘅餐廳呀❣️❣️❣️
🍴松葉蟹肉甲羅燒配絹豆腐

朋友生日約咗喺呢間天后嘅日本餐廳度食生日飯,餐廳嘅環境非常優雅,可以望到維港海景之餘仲非常舒適,今次試咗幾款日本料理都非常之滿意!- ̗̀‎𖤐和牛釜飯見到呢個和牛釜飯真係好好味,和牛嘅品質真係非常高質,打開個蓋已經聞到牛肉香味,仲要口感非常嫩!- ̗̀‎𖤐海老黑豚肉卷海老黑豚肉卷口感都好鮮嫩,唔會太肥又唔太瘦!- ̗̀‎𖤐嚴選刺身6品嚴選刺身6品全部刺身質素都好,全部都好新鮮,每一款都好正呀🥰,餐廳會因季節而換款式,今次我就食左深海水八爪 、北海道牡丹蝦 、油甘魚中吞拿魚、赤貝、北海道帶子!- ̗̀‎𖤐馬友一夜干馬友一夜干成條魚燒到金黃色,非常之香脆,另外都唔算太多魚骨,可以放心食!
- ̗̀‎𖤐和牛釜飯
- ̗̀‎𖤐海老黑豚肉卷
海老黑豚肉卷口感都好鮮嫩,唔會太肥又唔太瘦!

̗̀‎𖤐嚴選刺身6品
中吞拿魚、赤貝、北海道帶子!
- ̗̀‎𖤐馬友一夜干
2023-08-23 125 瀏覽
今日嚟到呢間餐廳係食日本料理嘅,餐廳位於23樓,一邊系落地大玻璃,由呢度望落去個景超~級無敵靚,一望無際嘅維港夜景,餐廳仲有個小露台,行出去打卡更加靚。叫咗四道菜,兩個人share黎食。嚴選刺身6品呢份刺身會因季節而換款式,今次嘅6種刺身包括深海水八爪🐙  北海道牡丹蝦🦐  油甘魚🐟中吞拿魚🐟 赤貝🐚 北海道帶子🦪。刺身超新鮮,顏色非常鮮艷。八爪魚煙煙韌韌,吸盤爽口,好有口感。中吞拿魚超正呀鮮紅色見到就已經覺得非常鮮甜。和牛釜飯新鮮熱辣嘅釜飯,一打開個木蓋,飯嘅蒸氣即刻出嚟,香氣隨着蒸氣一路漂上。牛肉同洋葱🧅係絕佳嘅配搭自家製雞肉棒一大條免治雞肉棒,廚師將雞肉棒燒到焦香之後,再用醬汁煮過,雞肉棒嘅味道同醬汁味道混合一齊,雞肉棒有醬汁味,醬汁有雞肉味,再加上一隻新鮮雞蛋,沾上雞蛋一齊食味道更豐富,雞肉更加滑,濃厚口感嘅雞蛋,令整條雞肉棒更加精彩。油甘魚他他沙律呢碟油甘魚他他沙律健康之餘,特級好味,油甘魚切成一少件,經過輕微火炙,燒到外面焦脆,但裏面應保持鮮嫩,生熟到平衡得非常好,咬落去仲有魚甜流出來,再加上黑椒粒,令魚肉味道更豐富。而伴碟嘅蔬菜🥬
嚴選刺身6品
和牛釜飯
自家製雞肉棒
油甘魚他他沙律
放假冇野做上網睇嚇有冇食,見到附近有間好受歡迎嘅餐廳,今日day Off就去試吓🪄。Order咗柚子胡椒燒地雞🏮👍🏻❤️‍🔥,內裡雞肉順滑流晒肉汁,很很很鮮嫩!🎈 飽滿又紮實,一咬即斷,口感一流。✨✨✨海老黑豚肉卷都超抵😋😍,火喉控制得宜,豚肉軟腍多汁,令人垂涎三尺🤤⚡️💥。和牛牛頸脊串燒燒香後牛味濃郁,外層爆脆,肉質嫩滑軟淋,好似有一隻牛喺口腔入邊奔騰🔥🌟。簡單嚟講就係肉味濃郁有嚼勁,品質keep得好好。🌬💫整體來講啲食物真係好好食,我見Menu仲有好多嘢食,睇相已經流晒口水,下次day Off再嚟食⚡️🌈😚😋😊。

同男朋友bookmark咗呢間餐廳好耐💓終於可以一試啦💕💝自家製雞肉棒自家製雞肉棒外皮微脆,内里香嫩多汁。烤熟的雞肉棒肉質緊實,口感有嚼勁,而且唔會太油膩,搭配上日式蛋黃汁,簡直係冇得彈🤞🏻🤤💝柚子胡椒燒地雞柚子胡椒燒地雞烤得香脆的外皮搭配柚子胡椒的微辣和微酸,雞肉質地鮮嫩多汁,帶有淡淡的柚子香氣,整體食落好清新又美味😚💝海老黑豚肉卷海老黑豚肉卷口感豐富多樣。黑豚肉質地緊實有嚼勁,海老則鮮甜爽口,燒得剛剛好👍👍💝嚴選刺身6品入面有深海水八爪魚,北海道牡丹蝦 ,油甘魚,中吞拿魚,赤貝同北海道帶子。刺身款式會因季節而換。牡丹蝦口感清甜,油甘魚滑嫩,肉質鮮美,且帶有豐富的脂肪味道,令人回味無窮啊環境💖💖💖💖💖食物💖💖💖💖💖服務💖💖💖💖💖一定會再嚟幫襯❣️果然冇bookmark錯🥹
同男朋友bookmark咗呢間餐廳好耐💓終於可以一試啦💕

食物💖💖💖💖💖
服務💖💖💖💖💖
一定會再嚟幫襯❣️果然冇bookmark錯🥹
2023-08-18 109 瀏覽
呢間位於天后的桐‧割烹,它的裝修雖然平凡,但入麵食物質素超高!店員會問我地對食物既喜好,然後就根據我地既喜好挑選食材,製作出有特色而合乎口味既菜式。////嚴選刺身6品☺️🥳😏😍😌油甘魚、的肉質細膩,味道鮮美,色澤鮮豔,口感清爽,。北海道帶子口感細膩,它獨特的味道和口感,非常吸引!/////前菜就系海老黑豚肉卷,口感偏厚實,微煙韌,口感彈牙,非常多汁。☺️🥳😏😍😌////然後就系柚子胡椒燒地雞,配上酸汁更加提高鮮甜味。因為用炭火烤過嘅關係油脂味好出色,又不會太油膩。☺️🥳😏😍😌加上餐廳選用高質既新鮮空運食材,用料比一般餐廳更高級,今晚簡直係大滿足!

2023-08-17 116 瀏覽
~牛小排他他燒~👅牛小排他他燒份量十足,令人食到好飽肚,每一塊都燒得好均勻,中間既肉質好柔嫩,外層就好有口感,中間仲有三葉醬,酸酸地既味道更加令到牛肉入味,口感味道同時好豐富👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~松葉蟹肉甲羅燒~~配絹豆腐~👅呢個菜都唔差,擺設方面好靚之外,佢用一個蟹殼去盛裝著蟹肉,蟹肉好鮮,表面燒到好惹味,做得好出色又有水準👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~忌廉芝士番茄八爪魚冷盤~👅所有既配料我都好喜愛,忌廉再加芝士已經超好食,仲再有埋番茄同八爪魚,呢個冷盤材料豐富,跟本就多重口味,八爪魚既質感夠滑溜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~嚴選刺身6品~👅刺身來講每一片都好有厚度,CP值又高,聽店員講話會定期會換款,深海水八爪真係超好食,北海道牡丹蝦好有蝦味,好多肉,油甘魚,好甘香又夠凍,中吞拿魚好有質素,赤貝質地爽口,北海道帶子好厚肉,食刺身又點少得叫一支日本酒呢👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~牛小排他他燒~
~松葉蟹肉甲羅燒~~配絹豆腐~
~忌廉芝士番茄八爪魚冷盤~
~嚴選刺身6品~
呢幾日天氣好熱想試吓有啲涼涼地嘅刺身消吓暑🌐💠,YouTube見到呢一間好多人嚟食過,今日我都嚟試💙。《牛油果油甘魚沙律》真材實料,有營又開胃,食落肉質彈牙口感扎實,😋😙味道細緻鮮美。味道清爽,望落只係簡簡單單嘅沙律但味道配搭得好好👍🏻。要鮮有鮮,要creamy有creamy。❣️🤍《松葉蟹肉甲羅燒 配絹豆腐》絕對是一流享受......快靚正!😁🏆 蟹肉彈紮實、口感超鮮甜!色澤及味道極其吸引,口感嫩到傻😚😚〰️〰️!《嚴選刺身6品》(會因季節而換款式)*深海水八爪  北海道牡丹蝦  油甘魚中吞拿魚 赤貝 北海道帶子💗油甘魚口感幼細油滑,魚味濃郁而甘甜。❤️‍🔥我最鍾意北海道牡丹蝦,蝦肉高質q彈,彈口爽口,一個字:爽!!赤貝大大舊份量足,真心有誠意✴️!🆗好耐冇試過咁好食嘅日本餐廳🍴,想食嘅朋友記得早啲book位,咁就唔使排長龍啦😏🤓

《嚴選刺身6品》(會因季節而換款式)
*深海水八爪  北海道牡丹蝦  油甘魚

2023-08-15 94 瀏覽
放假既我最鍾意周圍食嘢同打卡📸🤣今次同男朋友嚟到桐‧割烹打卡先🥰餐廳位於23樓,一邊係落地大玻璃,同男朋友坐喺度觀賞維港夜景,好浪漫呀🥰🥰仲有個小露台可以俾我打卡☺️講吓嘢食先😬😬松葉蟹肉甲羅燒 配絹豆腐蟹膏同蟹肉超級多!勁新鮮😉鹹香味配上鮮甜蟹肉簡直係冇得彈🤩絕對係味覺嘅享受啊!海老黑豚肉卷🫔煎過海老黑豚肉卷口感通豐富,黑豚肉質地較為緊實,入口後有嚼勁,帶有濃郁的肉味,而海老則鮮甜爽口,兩者結合在一起,100分💯💯。嚴選刺身6品佢哋啲刺身會因季節而轉款式,今次有深海水八爪魚🐙,北海道牡丹蝦,油甘魚,中吞拿魚,赤貝,北海道帶子。帶子食落彈牙,刺身都好新鮮有微微嘅甜味。油甘魚他他沙律🥗油甘魚肉質柔軟,帶有淡淡的魚腥味,醬汁食得出有檸檬汁、橄欖油等調味料混合而成,有微辣和微酸既口味😚👍
松葉蟹肉甲羅燒 配絹豆腐
海老黑豚肉卷🫔
嚴選刺身6品
油甘魚他他沙律🥗
今次想介紹呢一間喺天后嘅日本餐廳《桐‧割烹》,餐廳位於23樓,可以望住維港嘅夜景食晚餐,真係非常享受!✐. 好味程度: 🌟🌟🌟🌟🌟✐. 回訪指數 : 🌟🌟🌟🌟🌟✐. 推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟✨和牛釜飯✨和牛釜飯賣相吸引,一打開和牛香味濃郁,每一啖都食到牛肉嘅鮮味,份量仲好多,飯粒都濕潤,連埋牛肉就好正啦!✨馬友一夜干✨賣相金黃色嘅馬友一夜干真係幾唔錯,外皮有少少香脆,魚肉都係好滑,做到外脆內軟嘅嫩滑口感!✨自家製雞肉棒✨自家製雞肉棒食到啖啖雞肉,雞肉肉質嫩滑,仲要有勁多肉汁添🥰✨忌廉芝士番茄八爪魚冷盤✨本身好鍾意忌廉芝士,所以就叫咗呢款冷盤,除咗芝士之餘仲有啲蕃茄,仲有八爪魚添,八爪魚有幾爽口,同埋都係好新鮮!

✐. 好味程度: 🌟🌟🌟🌟🌟
✐. 回訪指數 : 🌟🌟🌟🌟🌟
✐. 推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟
✨和牛釜飯✨
✨馬友一夜干✨
✨自家製雞肉棒✨
自家製雞肉棒食到啖啖雞肉,雞肉肉質嫩滑,仲要有勁多肉汁添🥰
✨忌廉芝士番茄八爪魚冷盤✨