好姊妹帶咗我哋呢間日本餐廳食嘢,「桐‧割烹」餐廳位於天后,選擇非常多元化,食材都好新鮮有水準- ̗̀ ෆ(  ˶'ᵕ'˶)ෆ  ̖́-🩵🩶🩷🩵🩶🩷忌廉芝士番茄八爪魚冷盤🩵🩶🩷一嚟就試咗呢個冷盤先,忌廉芝士好香濃,加上蕃茄酸酸甜甜,仲有煙靭有咬口嘅八爪魚,呢個冷盤真係好正!🩵🩶🩷油甘魚他他沙律🩵🩶🩷有新鮮洋蔥,再加上油甘魚有獨特嘅香味,魚油超豐富,配搭唔錯嘅沙律選擇之一!🩵🩶🩷馬友一夜干🩵🩶🩷馬友一夜干燒到金黃色,外皮好香脆,仲有陣陣魚肉香味!🩵🩶🩷極上黑松露醬和牛卷🩵🩶🩷呢個和牛卷真係好吸引,入口已經食到好嫩滑嘅和牛,仲有陣陣黑松露香味,黑松露醬真係好濃郁,令到成個和牛卷味道昇華唔少。

🩵🩶🩷忌廉芝士番茄八爪魚冷盤🩵🩶🩷

🩵🩶🩷油甘魚他他沙律🩵🩶🩷

🩵🩶🩷馬友一夜干🩵🩶🩷
馬友一夜干燒到金黃色,外皮好香脆,仲有陣陣魚肉香味!
🩵🩶🩷極上黑松露醬和牛卷🩵🩶🩷
2023-07-19 24 瀏覽
原來天后有間咁有氣氛既日式餐廳,高空望落去真係好靚,又有落地玻璃又有露台,爽爽的!我地叫佐黑鯛舞茸卷,好特別,原來係黑鯛魚包住舞松茸去煮,整成一個卷物咁,魚肉好嫩好鮮味,舞松茸既濃味更加突出魚既鮮味,唔駛落太多調味,反而食出食材既新鮮,整得好好🤓🤓之後叫佐牛油果油甘魚沙律,呢個沙律仲有啲紫菜提供,可以夾住沙律黎食,牛油果同新鮮既油甘魚撈埋一齊,口感異常軟滑,又唔會食到好滯,味道好好😚😚我地亦叫佐牛小排他他燒,牛小排燒到粉嫩色,好腍好重牛肉香味,再加埋洋蔥同點埋自家三葉醬一齊食,更加濃香,勁惹味🤩🤩最後叫多個極上黑松露醬和牛卷,和牛唔需要太厚,牛味已經好重,再配埋上面既黑松露,牛味更加突出,卷物入面有菜有忌廉芝士,成個卷物都係軟軟綿綿既口感,不得之了😍😍
2023-07-15 65 瀏覽
放工後和朋友來這間日本餐廳,其實感覺更像是一間在高空的居酒屋,這次點了我最喜愛的海膽($268)及厚切大拖羅($190)(有一點點筋位,但整體質感軟熟及夠凍;最令人驚喜的是即燒牛舌($40/串)燒得肉嫩又多汁的(記得一上碟就要即食,如果配著特調醬汁食可中和油膩感。自家製雞肉棒($38)有別於其他餐廳所吃到的,因為雞肉感會更實在,外皮帶點咸香好惹味,而且不會吃到有軟骨(個人不太喜好有碎軟骨的雞肉)。另外還點了間八魚、左口魚、蠔、帆立貝$80、牡丹蝦$128及海老天婦羅$58,這些味道都屬於正常發揮。由於這裏位於23樓,所以景觀不錯,和朋友來可以坐窗邊位或去露台拍照。總括而言,這間餐廳的氣氛不錯,適合和三五知己小酌一下。

最令人驚喜的是即燒牛舌($40/串)

另外還點了間八魚、左口魚、蠔、帆立貝$80

2023-07-14
  • 牛舌
2023-07-14 34 瀏覽
放左工約姊妹係紅磡飲酒🍻食野,呢度的食物非常適合送啤酒。餐廳裝修時尚簡約,一邊系落地大玻璃,可以一邊食野一邊觀賞維港夜景,好chill!油甘魚他他沙律🥗沙律非常香,濃濃香蔥味道配上油甘魚,即刻令整度菜嘅味道昇華。牛油果油甘魚沙律🥗牛油果油甘魚的味道非常夾,油脂豐富,入口非常順滑。用脆卜卜的紫菜包住一齊食更加豐富。馬友一夜干,馬友魚干開邊,燒到香脆,燒完之後,魚味更加濃郁,整條馬友魚嘅味道濃縮係一齊,送啤酒一流忌廉芝士番茄八爪魚冷盤,非常清爽嘅冷盤,蕃茄同忌廉芝士超夾,八爪魚煙煙韌韌,八爪魚令蕃茄同忌廉芝士嘅味道溶和係一齊。
今晚放工老闆請食飯,慶祝今個月我哋達成Target✌🏻book咗天后📍桐。割烹,準備大吃大喝一番🙈先食個🥑牛油果油甘魚沙律開開胃,牛油果好creamy,用紫菜包住沙律食好過癮,越食越想食更多~之後點少得刺身,矜貴由日本直送嚴選刺身六品,樣樣新鮮,同喺日本食到嘅無分別!依碟🍣極上黑松露醬和牛卷集合咗兩樣最高級嘅食材—黑松露醬同和牛❤️和牛無俾黑松露醬嘅味道蓋過,反而仲更突出咗,令到依個卷物更精彩👏🏻🦐🐷海老黑豚肉卷真係無食過,用黑豚肉包住大蝦再拎去燒,好有心思🙊黑豚肉同蝦肉融為一體,又幾夾先勁啊!唔好以為依塊🐔柚子胡椒燒地雞平平無奇,其實入邊蘊藏肉汁, 塊雞皮燒到冇晒肥膏脂肪,零舍香口👍🏻

2023-07-14 24 瀏覽
男朋友帶左我呢間餐廳食,之前佢同事一直話好好味,係咁同佢講。今日竟然帶我黎😘,抵鍚!餐廳係亨環天后23樓,望落去就係維港夜景,仲有個小露台可以出去打卡影相📸️。🐂牛小排他他燒配自家三葉醬,啖啖牛肉🥩鮮味的牛小排食到停唔到口,柔軟的口感和豐富的肉汁油脂配上清爽的三葉醬,令牛肉味不再單調。🐟黑鯛舞茸卷,黑鯛煮熟後魚肉更柔較,入口溶化,入面夾左蔬菜,令整個味道更鮮甜。舞茸爽滑的口感同黑鯛魚亦非常夾。🐟刺身(大拖羅,中拖羅)非常正的拖羅,魚肉冇根,放入口溶化的感覺,亦囗腔都係拖羅的味道👅。配埋昆布一齊食又多一份咬口。🐟馬友一夜干,最鐘意的燒馬友登場😍原條燒馬友干本身已經好香,燒過之前更多左一種焦香味。魚肉結實,味道鮮甜,完美!
2023-07-13 19 瀏覽
呢間餐廳係23樓,居高臨下,落地玻璃,好有氣氛既裝修!嚴選刺身6品⭐️深海水八爪,北海道牡丹蝦,油甘魚,中吞拿魚,赤貝,北海道帶子,款款新鮮款款鮮甜,油甘魚既鮮甜肥美食到成口都係魚香,好滑嫩既魚肉質感好好,八爪魚亦同一般食開既唔同,特別煙韌,特別鮮味,每款都好好食!忌廉芝士番茄八爪魚冷盤🌟一塊八爪魚夾住一塊蕃茄夾住啲忌廉芝士,成個口感都好軟腍,咸咸酸酸,凍凍地,好開胃!馬友一夜干🔥馬友開邊燒好,一夜干既做法令馬友既咸香味出晒黎,但燒完魚肉唔會好乾,反而係幾有質感,幾有咬口,整體味道好香口好惹味!和牛釜飯✨和牛同飯簡直係絕配,咁樣煮啲和牛都係岩岩熟,啲肉簡香同埋和牛既牛油滲晒茄啲白飯度,軟熟既白飯再配埋滑嫩既和牛真係一絕,仲有啲飯焦添!
呢間餐廳係23樓,居高臨下,落地玻璃,好有氣氛既裝修!
嚴選刺身6品⭐️
忌廉芝士番茄八爪魚冷盤🌟
馬友一夜干🔥
和牛釜飯✨
2023-07-12 18 瀏覽
❤️油甘魚他他沙律油甘魚好鮮甜好fresh,配他他沙律酸酸甜甜,quite good~~油甘魚滑嫩,膠質豐富,油花散佈均衡,入口即融。 肉質口感幼滑細膩,風味鮮甜,食落啖啖甘甜,每啖都充斥魚油香氣,具獨特清爽口感,味道甘甜鮮美,魚肉細緻幼滑! 富含蛋白質、脂肪、維生素A、B1和B2等,特別含有很高的Omega 3,營養價值爆棚。❤️柚子胡椒燒地雞柚子甜味mixed with 胡椒辣味,燒🔥地雞會更加幼嫩香滑。❤️極上黑松露醬和牛卷黑松露醬非常之香,和牛卷紅紅地好靚,真係色香味俱全。❤️忌廉芝士番茄八爪魚冷盤八爪魚做得非常軟嫩,味道鮮甜之餘口感更加爽脆,咬落去嚓嚓聲。忌廉芝士都好濃郁,my favourite。番茄清甜可口,佳!
❤️油甘魚他他沙律
❤️柚子胡椒燒地雞
❤️極上黑松露醬和牛卷
黑松露醬非常之香,和牛卷紅紅地好靚,真係色香味俱全。
❤️忌廉芝士番茄八爪魚冷盤
2023-07-12 18 瀏覽
今日去試左呢間天后新開既日本餐廳,食物質素相當唔錯❕🐟馬友一夜干魚肉非常大條,燒得好香,魚肉好入味,而且肉質厚實多肉汁❕🍣大拖羅、中拖羅刺身鋪頭既刺身種類非常齊存,我地今次試既大拖羅同中拖羅都好新鮮,完全冇雪味冇腥味,油脂豐富入口即溶咁❕🐂極上黑松露醬和牛卷和牛卷用既係生牛肉,但係完全唔腥,而且入口牛味香濃非常順滑。黑松露醬令卷物更加鮮,味道充滿層次❕🐓柚子胡椒燒地雞雞塊非常大件,好嫩滑冇咩筋位。非常入味,胡椒柚子令雞塊好清新❕餐廳既環境都好好,樓上鋪唔會太多人,而且空間好簡約座位闊落,真係值得支持❕
今日去試左呢間天后新開既日本餐廳,食物質素相當唔錯❕
🐟馬友一夜干
魚肉非常大條,燒得好香,魚肉好入味,而且肉質厚實多肉汁❕
🍣大拖羅、中拖羅刺身
🐂極上黑松露醬和牛卷
🐓柚子胡椒燒地雞

想慶祝生日或者特別日子,天后嘅「桐·割烹」就係你嘅首選☝🏻餐廳嘅地點就腳,食完飯可以去維園散步or去銅鑼灣行街✨另外,餐廳可以直望維港景,仲有一個小露台俾你chill吓,喺拍拖約會嘅好餐廳👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻食物方面當然無得頂,推介嘅食物有:·牛油果油甘魚沙律🥗 清爽唔膩,油甘魚切得厚同大粒,沙律醬又酸又甜,唔錯⭐️·嚴選刺身6品🐟 鮮味十足,一碟可以食哂6款生猛刺身好難得,依6款刺身都係不時不食,所以先咁新鮮🌊·黑鯛舞茸卷🐟好精緻,用黑鯛魚片包住舞茸,好純粹嘅味道,完全發揮哂食材嘅原味道⭐️·牛小排他他燒🥩燒得外焦內腍,牛小排嘅肉汁鎖緊喺肉入面,完全無燒過頭燒到乾嘅問題,厲害⭐️

食物方面當然無得頂,推介嘅食物有:
2023-07-07 73 瀏覽
呢間餐廳係23樓,仲有露台位置,吹住微風食住咁好食既日本料理,真係可以慢慢打卡慢慢享受呀!我地先食嚴選刺身6品,有深海水八爪,北海道牡丹蝦,油甘魚,中吞拿魚,赤貝同北海道帶子,相當豐番,我最中意就係油甘魚,魚肉真係好肥美,好鮮嫩,充滿魚香,口感好滑好嫩,超好食😋之後就食松葉蟹肉甲羅燒配絹豆腐,絹豆腐係硬豆腐黎,水分較少,咬落實口啲,但都好香豆味,配埋蟹肉甲羅燒,好濃蟹味,蟹肉好結實好多,亦有好香既蟹膏,成個配搭好好,唔會好滯🤤最後再食多啲小食,柚子胡椒燒走地雞同埋海老黑豚肉卷,走地雞係雞扒黎,燒到皮脆肉嫩,好重胡椒香,雞肉肉質好嫩滑,煎得好好,亦好貼心切好晒先上枱;另外既係用黑豚肉卷住海老去燒,豬肉既油香滲晒落蝦肉,好惹味,蝦肉又爽彈🤪

2023-07-06 70 瀏覽
海老黑豚肉卷我地食左海老黑豚肉卷,黑豚肉肉味香濃又Juicy,好夾完全唔覺得膩。松葉蟹肉甲羅燒配絹豆腐其次,滿滿嘅蟹膏上舖滿鮮甜蟹肉,粒粒分明嘅蟹籽,原汁原味,一啖蟹膏等於一啖鮮味,絕對令你回味無窮!牛小排他他燒呢個牛小排他他燒都唔簡單,用自家製三葉醬醃製,再燒埋,簡直香氣撲鼻。口感外脆內粉嫩,實屬佳品。而且色水好靚,好新鮮。自家製雞肉棒Actually ,雞肉好滑好彈牙,肉質好優質。油甘魚他他沙律Finally, 沙律醬汁酸酸地幾開胃,口感豐富,帶點日本刺身的鮮魚風味,較清爽,沒油膩的感覺。下次會再來試下其他菜式,真係引起我好奇心~~😌😌👅
海老黑豚肉卷
松葉蟹肉甲羅燒配絹豆腐
牛小排他他燒
自家製雞肉棒
Actually ,雞肉好滑好彈牙,肉質好優質。
油甘魚他他沙律

下次會再來試下其他菜式,真係引起我好奇心~~😌😌👅
同閨蜜吃飯當然要揾間坐得舒服,環境💯食物又高質嘅餐廳啦~~今次嚟咗係天后既桐‧割烹😌😍正到dum一聲~~又一加入我收藏list嘅餐廳😋餐廳係23樓,入到去一邊係落地大玻璃,我哋坐近玻璃位可以睇到維港夜景,仲有個小露台俾我哋打卡📷🤳正👍😈極上黑松露醬和牛卷賣相勁吸引🤩一碟有六舊,份量都算夠👍黑松露醬既香氣和味道與柔軟鮮嫩的牛卷夾埋口感豐富多層次,入口即化😍😈忌廉芝士番茄八爪魚冷盤忌廉芝士番茄八爪魚冷盤,口感豐富。八爪魚肉質細嫩,搭配醇厚的忌廉芝士和酸甜的番茄醬汁,味道層次分明🐙✨😈海老黑豚肉卷&自家製雞肉棒&柚子胡椒燒地雞海老黑豚肉卷口感豐富,豬肉🐖的鮮嫩與蝦肉🦐的彈牙相輔相成,十分美味。自家製雞🐓肉棒質地緊實,口感豐富,嚼勁十足。柚子胡椒燒地雞🐓則是清新怡人,香氣四溢,口感鮮嫩多汁,十分開胃。😈O Toro 大吞拿魚魚腩&Chu Toro 中吞拿魚魚腩刺身嚟到日本餐廳梗係要試一試佢哋嘅刺身啦!我同閨蜜都勁鍾意食toro,一於嗌個大toro同中toro🤩💕嗯~~食落口感非常好👍吞拿魚腩口感結實有咬口,肉質勁鮮味呀💓食下食下就不自覺地同閨蜜吹咗好耐水😗加埋個環境坐得好舒服😌💯分!
😈極上黑松露醬和牛卷
😈忌廉芝士番茄八爪魚冷盤
😈海老黑豚肉卷&自家製雞肉棒&柚子胡椒燒地雞

2023-07-05 49 瀏覽
Book mark咗好耐呢間天后嘅日本餐廳,前兩日終於同朋友嚟咗啦!今次就叫咗以下呢幾款日本美食,非常推介💕🥰O Toro 、Chu Toro刺身兩款刺身都非常之鮮甜,而且仲係好少食到嘅高質素刺身!🥰和牛牛頸脊串燒和牛牛頸脊串燒勁吸引!和牛牛頸脊肉質都幾爽口,燒完味道更yummy!仲燒得好均勻添!🥰松葉蟹肉甲羅燒 配絹豆腐甲羅燒入口仲係熱辣辣,蟹肉嘅味道超濃郁,另外配埋絹豆腐,口感就更加特別,超高質嘅美食!🥰牛油果油甘魚沙律呢個牛油果油甘魚沙律都好清新,牛油果味道香濃,同油甘魚又幾夾,沙律菜🥗仲好爽甜!🥰黑鯛舞茸卷魚肉非常之滑,一啲腥味都冇,仲要有淡淡的魚肉清香味。
今次就叫咗以下呢幾款日本美食,非常推介💕
🥰O Toro 、Chu Toro刺身
兩款刺身都非常之鮮甜,而且仲係好少食到嘅高質素刺身
🥰和牛牛頸脊串燒

🥰松葉蟹肉甲羅燒 配絹豆腐
🥰牛油果油甘魚沙律

🥰黑鯛舞茸卷
魚肉非常之滑,一啲腥味都冇,仲要有淡淡的魚肉清香味。
天氣實在太熱,搞到無咩胃口😖朋友提議食刺身同沙律,無咁大負擔,依個idea好好呢🫶🏻我哋嚟到天后🇯🇵桐。割烹,環境好好,冷氣夠涼啲位又好坐,感覺良好☺️🎐嚴選刺身6品會因季節而有所唔同,餐廳會按時令海產決定刺身嘅款式,專業🙆🏼‍♀️今次有深海水八爪/北海道牡丹蝦 /油甘魚/中吞拿魚/赤貝/北海道帶子,無論個樣定味道都好高質,新鮮果然係唔同🤭🎐油甘魚他他沙律有大量洋蔥同香蔥,連埋火燒過嘅油甘魚食好滿足,蔥香同魚香同一時間喺口入面爆發🤤🎐牛油果油甘魚沙律係用油甘魚刺身、牛油果粒加沙律醬撈成,食嘅時候用紫菜包住食,脆薄嘅紫菜同柔軟嘅沙律形成完美嘅口感😋🎐忌廉芝士番茄八爪魚冷盤好開胃🙆🏼‍♀️蕃茄清新多汁,cream cheese重奶香,八爪魚有嚼頭,充滿層次😚