2021-05-31 14 瀏覽
呢間新間既台式餐廳,裝修好有心思,行文青風格。落單主要係用QR code網上落單。🔎麻辣腱心牛肉雞翼米線套餐($69)因為唔想食辣既關係,我就揀左養心清燉牛肉湯底,湯底帶少少藥材味,口味偏清淡。牛肉都算冧,雞翼係滷水雞翼,味道偏甜。整體黎講,我覺得呢餐係正常,唔係話特別好食,但亦未去到難食。

🔎麻辣腱心牛肉雞翼米線套餐($69)

2021-05-31 21 瀏覽
< 桂花小幸 > 📍元朗元朗廣場最近新開咗呢間台灣野😛 三點食tea都等咗差唔多十分鐘 真係好多人食😆🐮滷水蛋牛腩雞肉飯 $69牛腩份量夠多 有八大舊🤣 而且牛腩唔會好韌😋 滷水蛋好入味😛 仲有時菜同雞肉飯 雞肉飯都好多雞肉 另外可以配滷肉飯 下次試下😛🐣桂花雞翼 3隻 $26桂花雞翼大大隻 炸粉好薄 香氣十足🥰 金黃香脆 另外可以點桂花蜜嘅汁 桂花蜜甜甜地 同雞翼幾夾😆🥟現做煎餃子 8隻 $52煎餃子有八隻 呢個價錢幾抵食🥰 餃子皮比較厚 不過煎得好香脆 入面好多饀 咬落仲有肉汁 可以點醋冇咁膩😛🥓台灣烤香腸 $28一碟有十舊都幾抵食 呢款台灣香腸唔會好肥 有咬口 唔錯🥰🍼芝士奶蓋阿華田 $30芝士奶蓋好厚 阿華田幾濃郁 唔會太甜 值得一試😋🥭 芒果純鮮奶 $29夏天飲呢個啱晒😆😆 芒果同鮮奶兩者好夾 芒果唔係香精味 唔會好甜 飲到奶味 好好飲‼️
< 桂花小幸 > 📍元朗

🍼芝士奶蓋阿華田 $30
芝士奶蓋好厚 阿華田幾濃郁 唔會太甜 值得一試😋

🥭 芒果純鮮奶 $29
2021-05-29 406 瀏覽
今晚放工去左食台灣野,呢間餐廳有好多唔同款既台灣美食。而且都仲幾抵食。今日第一次黎幫襯,其實見到咁多款唔同野食,都真係攪到我諗左好耐,又有炸豬扒、炸雞扒、滷肉飯、餃子、台式麵線、牛肉麵等等,超多唔同選擇。諗完幾諗,再睇睇,又有晚餐餐牌,咁樣又收窄左範圍了。晚餐餐牌款式都唔少,總有一款岩自己。而且每款晚餐都仲可以以優惠價加配台灣小食。最後我們點了兩份晚餐,再加配了兩款小食。先講一下呢款鹽酥雞排滷肉飯。成份晚餐好豐盛,好大份,好滿足,價錢仲要唔貴,唔錯。份鹽酥雞扒好正,好黃金外皮,脆卜卜,又大份又厚肉,肉汁好多好正,雞肉仲超嫩滑,啖啖肉,好滋味。另外滷肉飯都好正,上面鋪了好多粒粒滷肉,肉汁,肉粒都好惹味,配白飯來吃,味道一流。正呀仲有個清菜,都好清甜。唔錯唔錯,好健康。再講一講加了個兩款小食,小食加配一款$8,如加配兩款就是$15兩款了。加了一款滷豆腐,正。滷水味完全入了豆腐當中,好好味。另外是滷水蛋。正仲有,每款晚餐都會配上一壺靚湯。蓮藕豬骨湯,熱辣辣的,好保溫,就算食曬成個飯再慢慢飲湯,個湯都仲係熱呼呼。正呀,入面仲要都多料,好好味好滋潤。呢份晚餐真係大滿足又夠營養。又有菜又有湯水,又
最後我們點了兩份晚餐,再加配了兩款小食。
鹽酥雞排滷肉飯

先講一下呢款鹽酥雞排滷肉飯。
成份晚餐好豐盛,好大份,好滿足,價錢仲要唔貴,唔錯。

仲有個清菜,都好清甜。唔錯唔錯,好健康。
滷水豆腐

加了一款滷豆腐,正。滷水味完全入了豆腐當中,好好味。
滷水蛋

另外是滷水蛋。正
仲有,每款晚餐都會配上一壺靚湯。

呢份晚餐真係大滿足又夠營養。又有菜又有湯水,又有大大份既餸同飯。勁飽肚。
塔香三杯雞定食

另一款晚餐點了三杯雞定食,熱鍋盛著三杯雞,熱辣辣的。雞件好惹味,啖啖肉,而且份量都係不少,不錯呀。依然都是配上菜及湯。
我仲點了加埋滷肉,咁樣就可以配落白飯落,自家變成滷肉飯了,因為我都好愛食滷肉飯,食台式野,點少得食返幾啖滷肉飯。
原味豆乳
黃金麥茶

飲品方面點了豆漿及黃金麥茶,不錯不錯。
2021-05-24
塔香三杯雞定食
原味豆乳
黃金麥茶
話說,疫情封關咁耐,飛唔到去最愛既台灣。見到桂花。小幸標傍台灣風味,點可以唔試一下。入到店,感覺到一種台灣文青風格既裝修,真係有少少去左台灣既感覺,餐牌夠晒簡約,不過點餐要掃QR Code網上點菜,都算方便。朋友點左個牛肉湯花枝丸麵,湯夠晒濃我自己點左個燉湯套餐,豬排雞肉肉燥飯,湯夠晒火喉又足料,豬扒炸得剛剛好,而且有咬口又有肉汁,唔似坊間既炸豬排。雞肉肉燥飯亦都似足台灣口味,啱晒我思鄉之苦。最重要係份量夠。加上個手工煎餃子,金黃色剛剛好,亦都充滿肉汁。

朋友點左個牛肉湯花枝丸麵,湯夠晒濃
加上個手工煎餃子,金黃色剛剛好,亦都充滿肉汁。
2021-05-24 194 瀏覽
元朗廣場新開了一間台式餐廳,多次路經發現排晒長龍,趁週末便也來趁下熱鬧。餐廳設有自助點餐,值得一讚的是上菜速度超快,茶飲方面選擇非常豐富多樣,很多特飲都想試下。而且沒有加一服務費也是賣點之一。來到餐廳門口先自助取票,然後可以坐喺門口等候,座位旁的太陽花帶來朝氣勃勃的感覺。麻辣牛肚$42份量不少,麻辣味帶來新刺激。的確係一個開胃消滯的小食。惹味牛腩麵$59小黃瓜跟餐+$8牛腩有厚切的5件,肉質嫩滑,好入味。小黃瓜好新鮮清新爽脆,很開胃。牛腩麵好大碗,我便食吾晒,可能我覺得台灣麵質感比較硬實。鹽酥雞扒滷肉飯$59炸雞扒和滷肉飯分開兩碟,雞扒外脆內香,可以保持到肉汁鮮嫩。滷肉飯好惹味,飯的質感偏軟熟,和滷肉混和後汁感夠,味道豐富。脆脆阿華田$28夏日水漾鮮果茶$32阿華田上面加cream和脆脆餅碎,絞勻後口感順滑,有奶香又有脆脆粒的口感,比一般阿華田帶來更大滿足感。水果茶帶來茶香之余還有幾種口味的鮮果香味,好有夏日感覺。非常消暑解渴。外賣杯好方便,飲吾晒都可以帶走。比個like你吖。

麻辣牛肚

麻辣牛肚$42
份量不少,麻辣味帶來新刺激。的確係一個開胃消滯的小食。
牛腩麵

惹味牛腩麵$59
小黃瓜跟餐+$8
牛腩有厚切的5件,肉質嫩滑,好入味。
小黃瓜好新鮮清新爽脆,很開胃。
牛腩麵好大碗,我便食吾晒,可能我覺得台灣麵質感比較硬實。
雞排滷肉飯

鹽酥雞扒滷肉飯$59
脆脆阿華田

脆脆阿華田$28
夏日水漾鮮果茶$32
外賣杯好方便,飲吾晒都可以帶走。比個like你吖。
麻辣牛肚
牛腩麵
雞排滷肉飯
脆脆阿華田
2021-05-23 41 瀏覽
在豐年路輕鐵站旁邊,見到之前元朗廣場麥當勞的位置轉了桂花小幸,台式雞肉飯套餐 - 這個套餐十分豐富,有三款不同的前菜、肉丸紫菜湯、蔬菜及雞肉飯,第一眼感覺營養均衡,簡單得來又好食,有點似住家飯的味道。三盛紅燒牛肉麵台灣麵(紅燒牛肉湯)- 來台灣餐廳當然要吃紅燒牛肉麵,牛𦟌厚身腍滑,又有牛丸及牛腩,牛魔王不可以錯過呢!三杯雞用煲仔形式上,熱辣辣好惹味。加$8有飲品,包括:熱原味豆乳、芒果綠茶。甜品方面,$35就有一大碗紫薯珍珠黑糖冰仙草,抵食,涼浸浸。.餐廳有一個餐品亭,來台灣餐廳不能錯過台式飲品吧!QQ奶茶、黑白配珍珠豆乳、黑糖珍珠鮮奶

三杯雞用煲仔形式上,熱辣辣好惹味。

加$8有飲品,包括:熱原味豆乳、芒果綠茶。

2021-05-23 40 瀏覽
今朝同老婆走咗去食早餐,叫咗兩份元氣早餐,一份肉絲米線配太陽蛋+烤吐司,一份雞排配炒蛋+烤吐司。兩份餐上枱後已即時除口罩開餐,而且我同老婆都喺食蛋&吐司先,但份炒蛋、隻太陽蛋、兩片烤吐司都係冰凍嘅,而份雞排都只係暖,稱得上熱嘅就只得份米線,完全無晒元氣嘅感覺!
,而份雞排都只係暖,稱得上熱嘅就只得份米線
,完全無晒元氣嘅感覺
2021-05-23
$48 (早餐)
2021-05-22 23 瀏覽
好久沒去元朗廣場,經過原來有一間新的台灣餐廳,感覺很文青,便和朋友去試試!這裏的飲品款式很多,選擇困難症的我們想了很久,最後點了杯芝士奶蓋桂花烏龍茶和生薑奶茶。更喜歡生薑奶茶,茶味香醇,而且薑味清新突出。我點了鹽酥雞扒滷肉飯,沒想到份量很大!鹽酥雞扒炸得香脆惹味,真的很有士林夜市的風味,令人懷念!滷肉飯也算濃味,半肥半瘦的滷肉很入味,不過如果醬汁多一點會更下飯,而飯質也偏軟身一點。我另外加配一份涼拌黑醋茄子,真的很好吃!茄子食起來軟糯香口,酸酸辣辣很惹味!朋友點了一份三拼牛肉飯定食,賣相也不錯。最喜歡是腱心牛肉,真是半筋半肉,牛肉嫩滑得來有嚼勁,這個部位真的很好吃!另外配料有牛丸,味道不錯,牛腩亦很好,加上滷汁味道很突出。套餐會有上湯浸時蔬,配搭起來很健康。這裡小食選擇很多,我們點了台式烤香腸,脆皮香腸味道像甜甜的臘腸,一口一啖!而台南手工餡餅,味道也不錯,煎得很香口,餡餅不會太厚,而餡料味道像菜肉餃,菜肉均勻,挺好吃。另外也點了桂花雞翼,原來是炸雞翼,真是炸得脆卜卜,而且新鮮炸起熱騰騰,外脆內嫩,加上淋上桂花糖漿,甜甜的很配合。整體來說,餐廳除了環境不錯,食物性價比也很高,份量和味道

更喜歡生薑奶茶,茶味香醇,而且薑味清新突出。

整體來說,餐廳除了環境不錯,食物性價比也很高,份量和味道也很好。
2021-05-22 36 瀏覽
想試呢間桂花小幸好耐今晚終於都試到叫咗個三盛紅燒牛肉麵(腱心牛肉、牛腩、牛丸)真係整得幾好食個台灣麵好好食牛丸口感唔錯 同平時買冰鮮牛丸完全唔同芫茜好香 我最愛屋企人叫咗一個紅燒半筋半腩牛肉麵屋企人都話好好食😋飲品叫咗桂圓杞子菊花冰茶100%甜好香菊花味屋企人飲凍檸茶100%甜佢話好甜,下次應該會叫50%甜會再食
想試呢間桂花小幸好耐
今晚終於都試到
叫咗個三盛紅燒牛肉麵(腱心牛肉、牛腩、牛丸)
真係整得幾好食

佢話好甜,下次應該會叫50%甜

會再食
外賣送餐
2021-05-22 16 瀏覽
元朗好多好野食,但weekend夜晚好多地方都要等位!天氣開始熱,所以揀咗依間係商場嘅台灣野,等位都冇咁辛苦。入面嘅環境都裝修得幾有心思!首先叫咗個麻辣爽豬肚($38),真係幾辣,一入口先係麻,然後辣味慢慢攻上黎,個豬肚都幾爽口,幾惹味!主食方面叫咗鹽酥雞扒滷肉飯,雞扒炸完都仲好嫩滑,口感酥脆。略厭淡口左啲,重味啲仲好食!滷肉飯調味啱啱好,唔會太鹹。另外叫咗個紅燒牛三寶麵,入面有牛筋、牛腩同牛肚,好鍾意個紅燒牛肉湯底,好濃好香。配料都好入味好鬆軟,係幾好食!最後叫咗奶蓋茶嚟飲,分別係芝士奶蓋鐵觀音($26)同芝士奶蓋玫瑰茶($28)可以就咁外賣飲或者堂食都可以嗌。兩杯個茶底都做得好香,如果奶蓋再濃啲芝士味就更加正!而家台灣野環境同食物都唔錯,相信會再諗起再食!

入面嘅環境都裝修得幾有心思!

而家台灣野環境同食物都唔錯,相信會再諗起再食!
2021-05-18 283 瀏覽
「桂花小幸」帶你穿梭到台灣全店文青feel嘅裝修簡單又帶點清新,牆上鼓勵語錄,配合得天衣無縫.【餐牌】.【鹵水豬手飯定食 $83】套餐:原盅燉湯定食(包埋上湯浸時菜,燉湯)一碟約有四至五塊豬手,入口軟腍配上香噴噴米飯,不錯呢而原盅燉湯係蓮藕燉豬骨以慢火燉煮,自然清甜啦小食同飲品都可以用優惠價去加配涼拌黑醋茄子 ($8) 口感軟腍,酸香又醒胃熱蜂蜜綠茶($6) 吾會過甜,淡淡嘅綠茶香,好暖胃【紅燒鹵水雞翼麵 $48】四隻雞翼都幾厚肉肉質係嫩滑嘅,不過就吾算太入味台灣麵配上清雞湯麵質好似手打麵咁煙韌,好有咬口.【台南手工餡餅 $28】麵皮薄而香脆裡面裝住滿滿既白菜豬肉餡輕輕一口就爆哂汁.【現做煎餃子 $28】表面煎到香脆餃皮比手工餡餅略厚,所以口感更富質感蘸上甜酸汁,更係開胃.【夏日水漾鮮果茶 $32】揀左無糖,更能飲到鮮果嘅氛香有香橙,草莓,藍莓等加下茶葉香,好fresh.【蜜糖烏龍蘆薈 $24】茶香味更濃郁,亦更香甜底下嘅蘆薈添加不少口感
「桂花小幸」帶你穿梭到台灣

全店文青feel嘅裝修
簡單又帶點清新,牆上鼓勵語錄,配合得天衣無縫

【餐牌】

【鹵水豬手飯定食 $83】
套餐:原盅燉湯定食(包埋上湯浸時菜,燉湯)
一碟約有四至五塊豬手,入口軟腍
配上香噴噴米飯,不錯呢

而原盅燉湯係蓮藕燉豬骨
以慢火燉煮,自然清甜啦

小食同飲品都可以用優惠價去加配
涼拌黑醋茄子 ($8) 口感軟腍,酸香又醒胃
熱蜂蜜綠茶($6)
吾會過甜,淡淡嘅綠茶香,好暖胃

【紅燒鹵水雞翼麵 $48】
四隻雞翼都幾厚肉
肉質係嫩滑嘅,不過就吾算太入味

台灣麵配上清雞湯
麵質好似手打麵咁煙韌,好有咬口

【台南手工餡餅 $28】
麵皮薄而香脆
裡面裝住滿滿既白菜豬肉餡
輕輕一口就爆哂汁

【現做煎餃子 $28】
表面煎到香脆
餃皮比手工餡餅略厚,所以口感更富質感

蘸上甜酸汁,更係開胃

【夏日水漾鮮果茶 $32】
揀左無糖,更能飲到鮮果嘅氛香

有香橙,草莓,藍莓等
加下茶葉香,好fresh

【蜜糖烏龍蘆薈 $24】
茶香味更濃郁,亦更香甜
底下嘅蘆薈添加不少口感

2021-05-16
2021-05-18 19 瀏覽
很久沒有到元朗逛街買東西,順道到元朗廣場「桂花小幸」吃一些台式小食,那裏地方雅緻,設有卡位,坐得舒服😌,食物味道及價錢亦很合適👍。滷水🐷豬手米缐滷水豬手非一般傳統有好重的花椒八角味,味道較一般清淡,但豬手脂肪比例較少又較淋,份量也算多,底下還有牙菜作配搭,非常好👍鹽酥雞排滷肉飯雞排皮脆肉嫩,口感像吃燒豬般👍,滷肉飯如多點滷汁會更好。桂花雞翼🐔雞翼炸得香口,肉質細嫩,配上它的桂花香味蜜糖,味香帶甜,非常好味😋涼拌貓耳朵及涼拌黑醋茄子🍆黑醋味很香純,不論配搭爽脆的雲耳或淋淋的茄子,都非常惹味開胃。仙氣火龍果茶及魔力水晶可可這兩杯飲品味道各具特色,「火龍果茶」入口茶香味清香,是夏天必選的消暑飲品😋「魔力水晶可可」其實是朱古力飲品,有非常香濃嘅朱古力味,還有滑柔柔煙煙韌韌像似的啫喱條,富雙重口感,好好飲啊!😋另外還有酸味味的手拍小黃瓜和多汁的台南手工餡餅。這間餐廳的食物和飲品其味無窮🍜🍹,是我日後午餐的好選擇之一😋

滷水🐷豬手米缐

鹽酥雞排滷肉飯
雞排皮脆肉嫩,口感像吃燒豬般👍,滷肉飯如多點滷汁會更好。
桂花雞翼🐔

涼拌貓耳朵及涼拌黑醋茄子🍆

仙氣火龍果茶及魔力水晶可可

另外還有酸味味的手拍小黃瓜和多汁的台南手工餡餅。

2021-05-18 28 瀏覽
經常經過依間台灣菜,一直都對台灣嘢食興趣不大,咁啱假日見排隊人數不算超多, 所以一於試試門外裝潢文青感十足,大大個招牌,左邊仲有茶飲專賣Counter 「tea mikoo」,唔堂食都可只外帶台式飲品🧋 室內環境尚算寬敞,座位不算迫,2人座位都舒適Menu上款式非常多選擇,滷肉飯、牛肉麵、小食、芋圓,價格恰當,仲可以加配tea mikoo 台式飲品正價-$5,我對飲品興趣不大,所以先試試主食好食度:✔️✔️✔️✔️➰ 麻辣牛肚台灣麵(大辣)$52湯底有牛肉甜味,加上嗆辣嘅麻辣,惹味! 牛肚絲好粗身,燜得夠軟腍,入晒麻辣味,讚👍🏻台灣麵彈牙但偏腍,勝在份量多,湯底也不錯,整體嚟講滿意➰ 現做煎餃子(8隻)$52餃子細細隻,形狀可愛脹卜卜,餡料塞得滿滿,皮煎得金黃香脆,裡面多汁嫩滑,但味道偏淡,沾上附上嘅喼汁會惹味啲➰台南手工餡餅(2件) $28餡料跟餃子餡一樣的,有點失望,以為會是豬肉/牛肉餡🥲 表面煎得微脆,皮適中不過厚,咬落餡料足,肉汁滿滿💬 以味道同價格嚟講,性價比高,坐得舒服,選擇多又抵食,有時想食嘅吓台灣嘢麵可以有啲平又正嘅選擇😎下次會試埋佢嘅台式芋圓同飲品

好食度:✔️✔️✔️✔️

➰ 麻辣牛肚台灣麵(大辣)$52
麻辣牛肚台灣麵(大辣)

➰ 現做煎餃子(8隻)$52

➰台南手工餡餅(2件) $28

2021-05-16
10 分鐘 (堂食)
麻辣牛肚台灣麵(大辣)
  • 麻辣牛肚台灣麵
2021-05-17 31 瀏覽
平時禮拜六日晏就經過都會見到好多人等位,今日終於有機會平日黎食lu😙見門口比起平時少人,以為好快有位坐,點知一個人都等左15分鍾😭呢到裝修主要以木色為主,好有台灣民宿既感覺。野食方面,叫咗一個鹽酥雞扒滷肉飯。鹽酥雞扒滷肉飯 一放底已經聞到好香同feel到熱辣辣,滷肉飯唔算肥,而成個滷肉飯都有滿滿既滷肉,所以每一啖都會食到,另外,飯底亦唔求其,用左珍珠米,真心好好食!!下次一定再叫!🤩而鹽酥雞扒,食落幾香脆,炸粉唔算厚,份量亦好多,好滿足🥰🥰另外,佢有碟細青瓜,就好似食韓國炸雞會有醃蘿蔔一樣,我諗呢個細青瓜都係比人解膩,所以少少酸咁😆野飲方面,叫左杯香濃珍珠奶茶🧋叫左半糖,但都有少少偏甜,不過整體都唔差既
野食方面,叫咗一個鹽酥雞扒滷肉飯。

而鹽酥雞扒,食落幾香脆,炸粉唔算厚,份量亦好多,好滿足🥰🥰

2021-05-06
15 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞扒滷肉飯
2021-05-16 20 瀏覽
元朗廣場開咗間台灣餐廳成日都好多人排隊今日終於有機會幫襯餐廳都算幾大佈置亦顯得有心思例如有個書架,有意思嘅牆壁如果細心品嚐都有台灣嘅感覺😊食物種類真係好多真係揀咗好耐,樣樣野都想食😆價錢亦都大眾化所以明白點解咁受歡迎😊煲仔。塔香雞燉湯定食煲仔夠熱、雞嘅味道都好濃郁燉湯材料亦好足最好味就係小食$18有兩款,真係好滿足🥰滷水豆腐和黑醋茄子好夠味手工花枝丸麵湯底係養生清燉牛肉湯,都好甜同埋夠牛肉味,意料之外好味👍🏻另外在叫咗兩款小食手拍小黃瓜及滷水蛋,勁正👏🏻飲品又係多到好難揀最後叫咗脆脆阿華田可以少冰微糖嘅選擇,啱晒我👏🏻
元朗廣場開咗間台灣餐廳
成日都好多人排隊
今日終於有機會幫襯
餐廳都算幾大
佈置亦顯得有心思
例如有個書架,有意思嘅牆壁
如果細心品嚐
都有台灣嘅感覺😊

食物種類真係好多
真係揀咗好耐,樣樣野都想食😆
價錢亦都大眾化
所以明白點解咁受歡迎😊

煲仔。塔香雞燉湯定食
煲仔夠熱、雞嘅味道都好濃郁
燉湯材料亦好足
最好味就係小食
$18有兩款,真係好滿足🥰
滷水豆腐和黑醋茄子好夠味

手工花枝丸麵
湯底係養生清燉牛肉湯,都好甜同埋夠牛肉味,意料之外好味👍🏻
另外在叫咗兩款小食
手拍小黃瓜及滷水蛋,勁正👏🏻

飲品又係多到好難揀
最後叫咗脆脆阿華田
可以少冰微糖嘅選擇,啱晒我👏🏻
  • 糖醋茄子